Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2015

Velforberedte indbrudstyve

I april var det fornemme vinfirma Berry Bros & Rudd udsat for tyveri i stor stil. Ikke i deres fine gamle forretning i London, men i firmaets lagerbygning i Hampshire.

Tyvene stjal vine til en værdi af 1,5 millioner pund (cirka 15,7 mio. kr.), og der var tale om kostbare årgangsvine fra blandt andet Château Latour og Château Mouton-Rothschild.
Ifølge den britiske avis The Daily Mail tyder alt på, at tyvene vidste en hel del om lagerbygningens indretning før indbruddet.
Der har fx i årevis været et skjult sikkerhedskamera inde i bygningen, som ikke engang lagerfolkene kendte til. Det lader til, at der var blevet stillet på dette kamera, så det ikke kunne optage indbruddet og dermed afsløre tyvene.

Fejrede rovet med champagne


Desuden har tyvene for at kunne komme ind i lagerbygningen lavet et hul i muren lige under de installerede laserstråler, som - hvis man rammer dem - sætter alarmerne i gang.
Det lader også til, at tyvene relativt nøjagtigt har vidst, hvor de mest kostbare vine befandt sig blandt lagerets tusindvis af flasker.
Utroligt nok så tog banden sig tid til at fejre rovet med et godt glas champagne. På gerningsstedet har man fundet flere tomme flasker Moët & Chandon.
Politiet efterforsker stadig sagen og har endnu ikke foretaget nogen anholdelser.

Frankrigs vinmarker sveder

Der er hedebølge i Frankrig, og det i en sådan grad at hele 50 af landets 78 departementer i slutningen af juli blev pålagt vandingsrestriktioner.
I vinmarkerne klarer de gamle vinstokke med dybe rødder sig godt. Men i flere vindistrikter er hedebølgen ifølge LaVigne.mag gået ud over de vinstokke, der kun er seks til syv år gamle og derfor endnu ikke har rødder, der kan nå ned til fugten dybt nede i jorden.
Disse unge vinstokke, samt vinstokke, der dyrkes i veldrænet jord, er begyndt at vise klare tegn på vandstress på grund af vandmangel. Bladene bliver gule, og druerne skrumper langsomt ind.

Vinstokkene udtørrer


I nogle tilfælde forsinker vandmangelen blot druernes udvikling - i andre udtørrer selve vinstokken langsomt men sikkert. Mangelen på vand kan også resultere i tilfælde af apopleksi - altså vinstokkens død inden for ganske få dage.
Mens de franske vinproducenter spejder forgæves op mod himlen efter regnskyer, breder symptomerne på vandstress sig i markerne. Værst ser det i øjeblikket ud i Alsace, Provence og Bourgogne, og hvis ikke vejrsituationen ændrer sig, vil det sandsynligvis medføre en mindre druehøst end forventet.



Familien Boscaini. I dag ledes vinhuset af sjette generation, Sandro Boscaini, som ses nederst i midten.

Italiensk vinproducent børsnoteres

Masi Agricola i Valpolicella er med en årlig produktion på omkring 12 millioner flasker vin en af Italiens store vinproducenter. Vinhuset har været i familien Boscainis eje siden dets grundlæggelse i slutningen af 1700-tallet. Og navnet Masi stammer fra Vaio dei Masi - den første vinmark i Valpolicella, som blev købt af grundlæggeren.
Nu har familien Boscaini ifølge Decanter valgt at lade Masi Agricola børsnotere på den italienske børs. I den forgangne uge kunne man således opkøbe i alt 20% af Masi Agricolas aktiebeholdning for 4,60 euro (cirka 35 kr.) pr. aktie.

Jo flere, jo bedre


I alt realiserede aktiesalget 29,6 millioner euro (cirka 221 mio. kr.), hvilket betød en værdiansættelse af Masi Agricola på lige under 150 mio. euro (cirka 1,1 milliarder kr.).
Familien Boscaini håber, at flere større vinproducenter vil følge trop og lade sig børsnotere. Og det er der en god sandsynlighed for.
En hel stime af store italienske fødevare- og drikkevarefirmaer har ladet sig børsnotere i den senere tid efter frigivelsen af en undersøgelse fra Bocconi universitetet i Milano. Undersøgelsen viser, at Italiens bruttonationalprodukt vil stige med 1%, hvis antallet af børsnoterede virksomheder fordobles fra de nuværende 300.

Britiske pubber tapper Prosecco

Briterne er vilde med Prosecco - i 2014 steg salget af den italienske boblevin i Storbritannien med gigantiske 74,6% i første halvdel af året sammenlignet med samme periode i 2013.
Som vi nævnte i uge 3, vil de britiske pubejere selvsagt gerne ride med på denne prosecco-bølge - især i disse tider, hvor pubberne har svært ved at tiltrække gæster, og hvor 29 pubejere ifølge The Drinks Business må dreje nøglen om hver eneste uge.
Stadig flere pubber har derfor fået installeret fadølsanlæg, hvorfra gæsterne kan få tappet et glas Prosecco - noget der med lynets hast er blevet utroligt populært.

Banker pubejerne på dørene


Nogle af pubejerne nøjes med at kalde indholdet i fadølsanlæggene for ”italiensk mousserende vin”, mens andre kalder det Prosecco, og det har fået vinrådet i Valdobbiadene-Conegliano, der varetager Prosecco-producenternes interesser, til at fare i flint.
En lov fra 2009 fastslår nemlig, at Prosecco kun må kaldes for Prosecco, når vinen kommer fra en traditionel glasflaske.
Vinrådet har allieret sig med de britiske myndigheder, der i den senere tid har banket adskillige pubejere på dørene og har truet dem med retsforfølgelse og bøder på det, der svarer til 150.000 kr.
Problemet bliver ikke ringere af, at nogle af fadølsanlæggene slet ikke indeholder Prosecco, men billig boblevin af ukendt herkomst, der er pumpet med kuldioxid.

Myndighederne har travlt


En af dem, der fik besøg af de britiske myndigheder, var ifølge The Telegraph Marcus Hilton, der ejer en pub i Wakefield i West Yorkshire. Han serverede Prosecco fra fadølsanlæg til sine gæster - og der var tale om ægte Prosecco importeret fra Norditalien.
Nu har han ændret navnet på indholdet i anlægget til det meget lidt charmerende DP 1754.
Hilton videresælger ligeledes Proseccoen engros til omkring 200 andre britiske pubber, og han kender til flere andre firmaer, der har den samme type engros salg af den mousserende vin. Så de britiske myndigheder har travlt i øjeblikket …


Dan Ford i færd med at rense ris i sit lille mikro-sakébryggeri.

Amerikansk saké på californiske ris

Saké er blevet lidt af en trend i USA, og det skyldes ikke mindst de utallige izakayas, der er dukket op i næsten enhver amerikansk storby i de senere år. En izakaya er en uhøjtidelig japansk restaurant-bar, hvor maden typisk ledsages af forskellige slags saké.

Trenden har også fået sommelierer i bedre amerikanske restauranter til at eksperimentere med mad-saké sammensætninger. Og nu har en amerikansk produceret saké set dagens lys.
Dan Ford hedder manden bag sakén, som fremstilles på hans eget mikrobryggeri, Blue Current Brewery, i Kittery i delstaten Maine.
Risen til sakén dyrkes i Californien og sendes til Minnesota, hvor den males for derefter at ende i bryggeriet. Vandet er det gode klare og rene Kittery-vand.

Tog en saké-uddannelse i USA


For nogle år siden havde Dan Ford været i Japan og var blevet bidt af alt, hvad der var japansk - og ikke mindst af saké. Efterfølgende opnåede han et certifikat som ”Advanced Sake Professional” ved den amerikanske uddannelsesorganisation The Sake Education Council. Og så gik han og nogle venner ellers i gang med at eksperimentere i Fords garage.
Da han mente, vingerne kunne bære, rejste han penge via crowdfunding-platformen Kickstarter, og slog så dørene op for Blue Current Brewery.
Nu er så den første saké fra bryggeriet kommet på det amerikanske marked for 25 dollars (cirka 170 kr.) for en 75 cl’s flaske.

68 mio. liter mindre vin til Rusland

Som vi nævnte i uge 23, er Putins mål, at Rusland bliver 90% selvforsynende med vin. Derfor har den russiske regering også investeret det, der svarer til 1,9 milliarder kr. i vinindustrien på Krim-halvøen.
Men det tager mange år, før målet er nået. Alligevel er importen af vin til Rusland faldet markant i de første seks måneder af 2015 sammenlignet med samme periode sidste år. Årsagen er devalueringen af rublen og den deraf følgende nedgang i russernes købekraft.
Ifølge nye oplysninger fra de russiske toldmyndigheder blev der importeret 38,5% mindre vin - hvilket svarer til 68 millioner liter - i årets første halvdel.

Glæde i Abkhasien


Ruslands import fra USA og Argentina er faldet betydeligt. Og når det gælder vin fra EU-landene, blev der kun eksporteret halvt så mange flasker til russerne som i første halvår af 2014.
Rusland aftog således 51% mindre vin fra Frankrig, 24,6% mindre fra Spanien og 33,8% mindre fra Italien.
Til gengæld glæder man sig i den lille autonome udbryderstat Abkhasien, der grænser op til Rusland og ligger ud til Sortehavet. Her steg eksporten af vin med hele 26% til 7,7 mio. liter.


Tonsvis af nyhøstede druer i Argentina. Foto: Wines of Argentina/Carlos Calise.

Argentinsk høst årgang 2015

I Argentina blev druehøsten bragt i hus i marts måned, og vinproducentforeningen Wines of Argentina er nu kommet med en rapport om årets høst. Nedenfor bringer vi nogle af tallene fra rapporten.

En mindre høst end normalt


* I alt er der høstet 23 millioner tons druer, hvilket er 10% mindre end i 2014 og 8% mindre end gennemsnittet i de sidste fjorten år.
* Regionen Cuyo tegnede sig for 97% af den totale høst - hvilket ikke mindst skyldes regionens store vindistrikt Mendoza, der producerede 72% af druerne.
* 50% af druerne fra årets høst er endt som rødvin, og 27,5% som hvidvin.
* Argentinas største rødvinsdrue er Malbec, der breder sig over 20% af vinmarkerne, mens den førende hvidvinsdrue er Torrontés Riojano, der står for 4,3% af det beplantede areal.
* Årsagen til den reducerede høstmængde i 2015 er de ekstreme vejrforhold, som har præget vækstsæsonen med hård frost og kraftige, altødelæggende haglbyger.
* Mendoza var det distrikt, der blev hårdest ramt af vejrliget - 6% af det totale vinmarksareal blev beskadiget i større eller mindre omfang.



Der skænkes og drikkes rundt om bordet, mens nye flasker fyldes op direkte fra fad.

Populære tegninger fra fransk avis

Mellem 1863 og 1944 udkom i Paris en populær avis, Le Petit Journal, der i 1884 blev suppleret med et tillæg hver uge med en flot tegnet forside.
Dette tillæg blev uhyre populært – på et vist tidspunkt blev det trykt i en million eksemplarer, og mange af dem blev gemt på lofter og i kældre for i dag at blive solgt.
I franske antikvariater ligger forsiderne i store stabler, blandt andet hos les bouquinistes, boghandlerne langs Seinens kajer i Paris, og det er en fornøjelse at bladre dem igennem for at finde et sjovt motiv til at hænge på væggen derhjemme.
Her er et eksempel: Forsiden på "le supplément illustré" til Le Petit Journal fra d. 14. september 1919. ”Hævnens vin” er titlen på tegningen, der viser nogle alsaciske vinbønder, som fejrer den dag, Alsace igen kom på franske hænder - d. 28. juni 1919 - efter at have tilhørt Tyskland siden 1871.
Et udsnit af tegningen ses nedenfor som denne uges STORE tegning.


Karaffel til ære for Bacchus

Der er blevet fremstillet rigtig mange forskellige vinkarafler gennem tiderne hos det østrigske glasfirma Riedel. Utroligt, at firmaet stadig kan finde på nye former - men det kan det, som nu fx karaflen ”Bacchus”. Den er ikke bare opkaldt efter vinens gud ifølge romersk mytologi, men er også i formen inspireret af de gedebukkehorn, som guden undertiden ses afbildet med.

Derudover har Riedel lanceret yderligere tre karafler med navnene ”Evechen”, ”Riedel” og ”Sommeliers Superleggero”. I første omgang kommer "Bacchus" til Danmark i slutningen af oktober, hvor den vil kunne købes hos kæden Vinspecialisten for 2200 kr.

Nyt fra den danske vinbranche

* Obs! På grund af ferie bedes branchenyheder, annoncer og andre meddelelser til VinAvisens redaktion venligst sendt til både info@vinavisen.dk og anker@vinavisen.dk i uge 34 (denne uge) og 35.
* Vildt Godt Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Jysk Vin – det gode glas har fået forhandlingen i Danmark af vinene fra Romanelli i Umbrien og Schubert Wines på New Zealand.

Regnskabsprogram til mindre importører

En vinimportørs dagligdag er ikke kun flasker og vin. Det er også penge og papir ‒ betaling af diver-se afgifter, samarbejde med Skat’s systemer for im-port og eksport inden for og uden for EU, udveksling af dokumenter med Dansk Dagligvarehandel og integration til GS1 Trade Sync. Kort sagt alt det, som myndigheder og branchens kunder kræver.

Større virksomheder har tingene på plads, blandt andet via en brancheløsning fra Info Soluti-on. Nu har dette konsulentfirma også gjort løsningen tilgængelig for mindre vinimportører ‒ en løsning, der er enkel at gå til, og som betales med en fast månedlig ydelse startende på 295 kr.
Klaus Laudrup fra Info Solution siger: ”For os har det været vigtig at lave en løsning, hvor den enkelte virksomhed selv kan kombinere modulerne og der-med tilpasse dem til behovene. Forretningsgange kan afkortes, og unødvendige dele kan fjernes.”



Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Carsten Rex (f. 1956) blev i sin tid uddannet som radio- og tv-tekniker hos Fona. Med eksamenspapiret i hånden fik han i 1979 job som tekniker i it-virksomheden Digital. Arbejdet bragte mange rejser med sig samt middage på diverse restauranter, hvor Carsten Rex lærte at værdsætte god vin til god mad.
I 2002 efter to firmafusioner og efterfølgende nedskæringer stod Carsten Rex pludselig uden arbejde. Men der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke også er godt for noget. Sideløbende med jobbet havde han nemlig plejet sin stigende interesse for vin og fik så tid til at virkeliggøre sin drøm om egen vinimport.
Hos Rexwine, som firmaet hedder, satses der frem for alt på italienske kvalitetsvine. Salget er baseret på de talrige vinsmagninger, som Carsten Rex afholder. Efter smagningerne kan man bestille vinene med det samme eller efterfølgende ved at maile eller ringe til den flittige vinmand.
I foråret 2015 slog han dørene op for en lille vinforretning - et enoteca i bedste italienske stil - i hovedgaden i Hornbæk med såvel vine som specialiteter fra støvlelandet. Borde og stole i gården bag butikken gør det muligt at slå sig ned at nyde et glas vin.
Forretningen har kun åbent torsdag til søndag, idet Carsten Rex igen har fast job som it-konsulent.
Fritiden er selvsagt sparsom. Dog bliver der tid til at hygge sig med de to sønner, spille lidt tennis, stå på ski om vinteren og tage på sommerferie til Veneto-området.
Adresse: Rexwine, Nordre Strandvej 346, 3100 Hornbæk, tlf.: 60 93 49 66, e-mail: carsten@rexwine.dk, www.rexwine.dk.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


338 Efter første verdenskrig fejres årets vin, "Le vin de la revanche", i det befriede Alsace (Le Petit Journal, 14/9 1919).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og en enkelt flaske spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brut de Noir Rosé, Cleto Chiarli, Grasparossa, Italien, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris ved 2 flasker: 109,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin

En mousserende vin med en dejlig duft af modne ribs og en elegant og aromatisk smag med strejf af skovbær. Eftersmagen er lang og forfriskende. Og så har vinen en smuk rosa farve. Den er velegnet til såvel apéritif som til en god frokostsalat.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leipp Leininger, Riesling, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,7%)

Frisk hvidvin med en god duft af drue og en let, ligetil smag af Riesling. Tilpas syre, noter af grape og lang eftersmag. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris (der dog hos Køge Vinhandeld ikke omfatter levering efter særlige regler).

stjernestjernestjernestjernestjerne

"C", Azienda Agricola Pigno, Custoza, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

Frisk hvidvin med en fint krydret duft og en god og lang-i-munden druesmag. Okay pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Cande, Koyle, Muscat, Secano Interior - Coelemu, Chile, 2014, lav alkohol (11,5%)

109,75 kr., pris ved 6 flasker: 89,75 kr., Bichel Vine

Muscat - mon det nu er en sødlig vin på den aromatiske Muscat-druer? Nej, vinen er tør, har en dejlig duft og en tør, frisk druesmag med krydrede noter, pære og citrus. Dertil en blød syre. En lækker hvidvin til mad og som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yealands, Pinot Gris, Awatere Valley, Marlborough, New Zealand, 2013, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager

Om 2009-årgangen skrev vi: "Blød og fyldig hvidvin - en vin, der vil være fortræffelig til mange lettere retter og ikke kun til fisk og skaldyr. Smager som en virkelig god Pinot Gris fra Alsace." Citat slut. Med 2013-årgangen skruer vi yderligere op for begejstringen. Vinen har en lækker, let cremet smag, fin krydring og noter pære og citrus. Flasken har et elegant skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Eirados, Quinta Santa Eufêmia, Douro, Colheita, Portugal, 2012, middel alkohol (13,5%)

64 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

En vin fra Portugals Douro-dal, lavet på de sædvanlige portvins-druer. Vinen er ret tør - og ret enkel. Vi var lidt skuffede ...

stjernestjernestjerneØ

Saint-Léger, Domaine la Guintrandy, Vin de France, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Barrique Vin

Denne rødvin er lavet på på økologisk dyrkede Grenache- og Syrah-druer, lige meget af hver sort. Smagen er lidt stram og ikke rigtigt ren. Men prisen ved seks flasker er jo også ret lav.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Verso, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

74,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 34): 44,83 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen

En rigtig god hverdags-vin med bred frugt, tilpas krydring og fin sødme. Ikke verdens største vin, men til prisen lidt af et fund. Den femte stjerne gælder tilbuds-prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canto de Apalta, Lapostolle, Rapel Valley, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Der er drøn på denne rødvin. Der sker virkelig noget i den. Den skal bare have en partner i form af en kraftig kødret. Vinen, der er i fin balance, er lavet på en blanding af Carmenère, Merlot, Cabernt Saugvignon og Syrah. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Raccolto, Oenoforos, Terre Siciliane, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

89,5 kr., Irma

Megalækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en blød og bred smag med god frugtfylde og en dejlig krydring, der spiller fint sammen med syren. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Balzi, Rosso Veneto IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

89,95 kr., Strandgaarden

En flot rødvin med en intens, rød farve, en kraftig duft og en bred smag med noter af blommer og rabarber, bløde tanniner og en lang eftersmag. En stor vin, som er til at betale.

stjernestjernestjerne

David Sterza, Valpolicella, Classico, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

En lille rødvin - en frikadelleskubber - der ikke er helt blilllig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Domaine Yves Girardin, Pinot Noir, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

139,75 kr., Skjold Burne

En virkelig dejlig Bourgogne-rødvin med en flot duft og en harmonisk smag - karakteristisk Pinot. Meget anvendelig til lettere (kød)retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocca delle Macìe, Chianti Classico, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

139,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 99,75 kr., Skjold Burne

En rigtig lækker rødvin på 95% Sangiovese og 5% Merlot. Den har god, blød frugt, fint krydderi og tilpas syre. En dejlig og meget anvendellig sommervin.

stjernestjernestjernestjerne

La Comme, Domaine Soldal & Maag, Pinot Noir, Santenay 1er Cru, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)

170 kr., LMT Vine

En let Bourgogne-rødvin - måske lige det letteste - men med et pænt billede af druen Pinot Noir - røde stenfrugter, syltekirsebær, bommer, citrus ... Udmærket til lettere retter, fx fjerkræ. Eller som et godt glas i sommervarmen. Skænk den gerne let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altadonna, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)

189 kr., Lago Import

Den dufter simpelt hen forjættende, og smagen lever op til duftens løfter. Denne meget dejlige, lækre og afrundede rødvin har bred frugt, fint krydderi, bløde tanniner og en langt eftersmag. Fire år gammel og skal drikkes nu.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cascina Massara, Barbera d'Alba, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 178,10 kr. flasken, YouAndWine

En flot rødvin med syltede blommer og mandelmasse i duften. Smagen er koncentreret, kraftig og krydret - men også med en lille forfriskende bær-note.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alessandro Veglio, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

199 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Elegant og meget flot rødvin - en rigtig Barolo. Der er frugt, der modhager, der er syre, der er kamfer, der er læder, der er røg og gode tanniner. En sjældent god Barolo. Prisen værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nativ Rue 333, Aglianico di Taurasi, Taurasi, Italien, 2011, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 118 kr., AndrupVin.dk

Superllækker rødvin med en indtagende, blød og lang smag. I smagen noter af mørke bær, blommer og chokolade.

stjernestjernestjernestjerne

Las Mloradas, Viñedos de San Martín, Garnacha, Vinos de Madrid, Spanien, 2008, høj alkohol (15%)

225 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Til 225 kr. bør der være et eller andet ektra. Det er der ikke her. Men ellers er der god frugt, god syre og god tørhed i slutningen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenuta Bellafonte, Montefalco Sagrantino, Umbrien, Italien, 2009, høj alkohol (15%)

249 kr., Jysk Vin

En stor og flot rødvin med duft af svampe, læder og modne blommer og med en smag, der byder på god frugt, struktur og stadig markante tanniner. Det er en vin, man med fordel kan gemme i fem år endnu. Men den kan også drikkes nu - dog vil det være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjerne

Bougainville, Santa Rita, Petite Sirah, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)

399 kr., Amka

400 kr. - vi diskuterede vildt. Den pris kunne da ikke passe. Men det stod på prøveflasken. Vel, vinen smager godt med fyldig bærfrugt, bløde tanniner og en markant sødme. Vi gættede på , at den koster 80 kr. Det beskedne antal stjerner skyldes prisen.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Casenove, Muscat, Rivesaltes, Frankrig, 2011, høj alkohol (16,5%)

135 kr., Compagniet

Denne dessertvin er en vin doux naturel - en "naturligt sød vin". Dvs. at druernes gæring er blevet afbrudt ved tilsætning af vinsprit, så en del af sukkeret er bevaret i vinen. Der er unægtelig meget sødme i vinen, så meget, at det næsten er svært at smage Muscat-druen. Men smagen er meget ren - og sådan er en Rivesaltes nu en gang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eirados, Quinta Santa Eufêmia, LBV portvin, Portugal, 2010, høj alkohol (19%)

Denne LBV portvin (late bottled vintage, sent aftappet årgangsportvin) er meget vellavet. Den har en harmonisk smag med dejlig frugt, spændende krydderi og en lækker sødme.

Vinene fra Wolf Blass

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yellow Label, Wolf Blass, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Netto Vin

Denne rødvin har en rigtig fin druesmag og kan sammenlignes med gode udgaver af franske rødvine fra Côtes du Rhône. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Red Label, Mousserende, Wolf Blass, Pinot Noir/Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, lav alkohol (11,2%)

95 kr., på tilbud til 45-50 kr., Bilka/Føtex

En let og charmerende boblevin, som i kraft af sin lave lave syre virker let sødlig. Fin som aperitif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Red Label, Wolf Blass, Shiraz/Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)

95 kr., på tilbud til 45-50 kr., Bilka/Føtex

En vellavet dagligvin med, frisk frugtsmag. En rigtig ”køb nu, drik nu”-rødvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Red Label, Wolf Blass, Chardonnay/Sémillon, South Eastern Australia, Australien, 2014, lav alkohol (13%)

95 kr., på tilbud til 45-50 kr., Bilka/Føtex

Hvidvin på 100% af Sémillon er usælgelig i Australien, men med Chardonnay i denne harmoniske og friske vin glider druesorten Sémillon ned. Vinen er meget anvendelig som apéritif og til lette fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silver Label, Wolf Blass, Shiraz/Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

120 kr., på tilbud til 50-55/60-70 kr., Bilka/Føtex

Denne rødvin er saftig og med god syre og stor drikkelighed. Fra den næste årgang, 2013, skifter den fra den generelle appellation South Australia til McLaren Vale. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gold Label, Wolf Blass, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

160 kr., på tilbud til 100-120 kr., Bilka/Føtex

En ganske elegant rødvin à la den franske Rhône-vin fra Crozes Hermitage med gode muligheder i selskab med ikke for voldsomme kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Gray Label, Wolf Blass, Shiraz/Cabernet Sauvignon, Robe Mount Benson, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

199 kr., Føtex 

Denne flotte rødvin har en kraftig aroma og fed frugt, som vil glæde tilhængere af muskuløse vine. Den er oplagt til grillaftenen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black Label,, Wolf Blass, Cabernet Sauvignon/Shiraz/Malbec, McLaren Vale/Longhorne Creek, Australien, 2009, høj alkohol (15%)

400 kr., Føtex 

Trods procenterne er der tale om en ”kølig” rødvin med fin sødme og godt syreniveau. Her skal der en god bøf på tallerkenen! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Platinum Label, Wolf Blass, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2009, middel alkohol (14%)

500 kr., Føtex 

Denne rødvin fra enkeltmarken Medlands Vineyard er en maskulin vin i stil med Rhône-vinene fra appellationen Hermitage: Fed, cremet og med modne tanniner. Stærkt vanedannende og selvskreven til finere kødretter. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen