Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 2, 2016



Hærværk mod ståltanke

Hos det australske vinhus Riverland Vintners i South Australia har man kapacitet til at presse 25.000 tons druer og opbevare 34 millioner liter vin.

Vinhuset fungerer som en servicecentral for de omkringliggende vinproducenter, der her kan få deres vine vinificeret og opbevaret i store ståltanke.
For nylig bredte der sig en lugt af gærede druer i et større område rundt om Riverland Vintners. Årsagen var den sørgelige, at der i nattens mulm og mørke var blevet udøvet hærværk på nogle af de store tanke, hvorved gigantiske mængder rødvin svarende til 1,6 millioner flasker flød ud på jorden.
Politiet er på bar bund og har nu bedt offentligheden om hjælp til at finde gerningsmændene.



Donald Trump. Foto: Wikipedia/MjolnirPants.

Trump vil bandlyse importeret vin

De fleste, der har snuset lidt til den amerikanske valgkamp, har sikkert også været vidne til den republikanske kandidat Donald Trumps noget bastante udmeldinger.
Nu har han ifølge Wine Spectator bebudet, at han i 2016 vil slå på tromme for en bandlysning af al importeret vin.
Og han anklager regeringerne i Frankrig, Italien, Spanien, Tyskland, Portugal, Chile, Argentina, New Zealand, Australien og alle andre vinproducerende lande for kun at sende dårlige vine til USA - proppede vine og billig Moscato.

Bevis for, at vinen er amerikansk


Donald Trump opfordrer derfor sine landsmænd til kun at drikke vine fra producenter, der kan dokumentere, at druerne er dyrket i USA, og vinen vinificeret og tappet på flasker på amerikansk jord.
Forbuddet mod import af udenlandsk vin skal ifølge Trump opretholdes, indtil ”vi finder ud af, hvad der foregår”, som han udtrykker det.
I 2010 købte Trump selv et vinhus, Kluge Winery, i Charlottesville i staten Virginia med tilhørende 526 hektar jord, hvoraf de 80 hektar er tilplantet med vinstokke.
Vinhuset tog snart efter navneforandring til Trump Winery.

Første skridt er registrering

Stadig flere europæiske og oversøiske vinhuse lancerer deres vinmærker på kinesisk jord. Men før et vinhus indtager Kina, er det ifølge et interview med direktøren for Wine Intelligence, Richard Halstead, i The Drinks Business vigtigt, at vinen er ”Kina-parat”. Og det er der alt for mange vine, der ikke er.
Det første - og det vigtigste - vinhuset skal gøre, er at varemærkeregistrere navnet på vinen hos de kinesiske myndigheder. Registreringen gælder i ti år, hvorefter den skal fornys.

Navnet på vinen er vigtigt


Man bør også tænke nøje over det navn, man vælger at registrere.
Nogle oversætter navnet på vinmærket direkte til kinesisk, hvilket gør, at det lyder helt anderledes, når en kineser udtaler det. Andre vælger et navn, der lyder ligesom det europæiske eller oversøiske navn, vinen allerede har, men ikke har samme betydning.
Sidstnævnte har fx det californiske vinhus Mondavi, chilenske Santa Rita og franske Castel valgt at gøre for deres vinmærker.

”Lykkelig beruset”


Ifølge Richard Halstead er det bedst at vælge et kinesisk navn, der minder om det oprindelige navn - men samtidig rummer et positivt budskab. Fx er den berømte australske vin Penfolds på de kinesiske etiketter oversat til et navn, der udtales stort set på samme måde, men som betyder ”løb mod rigdom”. Og så er der Moët & Chandon, hvis kinesiske navn lydmæssigt også lægger sig tæt op ad det franske champagnemærke, men som betyder noget så festligt som ”lykkelig beruset”.


Små nye vinplanter i en mark i Chianti.

Bekymring over nye EU-regler

Pr. 1. januar i år trådte de nye EU-regler for plantning af vinmarker i medlemslandene i kraft. Ifølge dem må nye beplantninger årligt ikke overskride 1% af det eksisterende vinmarksareal i det pågældende land.
De enkelte lande kan også - hvis der er en væsentlig begrundelse - begrænse udbredelsen af vinmarker i et bestemt område.
De nye regler har ifølge Decanter vakt en del bekymring blandt medlemslandenes vinproducenter. Rent teoretisk vil man nemlig kunne plante vinstokke på et hvilket som helst stykke jord, hvor som helst i landene.

Kan skade fransk vins image


Selvfølgelig skal en vinproducent, der ønsker at anlægge en ny vinmark, først ansøge de respektive myndigheder i sit hjemland om lov, men får ansøgningen det blå stempel, er der frit lejde.
Ikke mindst i Frankrig er der bekymrede miner. Med de nye regler risikerer man, at der bliver plantet vinmarker på mindre egnede jordstykker. Det kan være til fare for de nuværende appellationsregler og i det lange løb skade fransk vins høje kvalitet og gode image, lyder det fra nogle af producenterne.


Gérard Dépardieu og Benoît Poolvoerde som far og søn, der tager turen langs vinruten i Beaujolais.

Fransk vinfilm lidt à la Sideways

I 2005 kunne man i biograferne se den amerikanske film Sideways, hvor vinnørden Miles inviterer sin dameglade skolekammerat Jack med på en vintur i den californiske Santa Ynez Valley.

Det ulige makkerpar vikler sig ind i situationer, der er både rørende og urkomiske.
Til marts får en fransk film premiere - i første omgang kun på fransk jord. Og handlingen læner sig i høj grad op ad Sideways.
Saint Amour, som filmen hedder, handler om Jean, som vil forsøge at få et bedre forhold til sin søn, Brunon, ved at invitere ham på en tur langs Beaujolais’s vinrute. Filmen skulle på én og samme tid også være rørende og komisk.

Dépardieu i hovedrolle


Jean spilles af Gérard Dépardieu, og han ved, hvad han taler om, når der smages vin og besøges vinhuse i filmen.
Ud over at være en berømt skuespiller er han som bekendt også vinproducent med vinhuse i både Médoc og Anjou.
I dag bor han i Rusland og har frasagt sig sit franske statsborgerskab i vrede over, at præsident Francois Hollande forslog, at den rigeste del af den franske befolkning skulle beskattes med 75%.

Til gavn for Beaujolais


Sønnen Brunon spilles af den belgiske skuespiller og komiker Benoît Poolvoerde, og den unge taxachauffør, der kører de to langs vinruten (de skal jo kunne drikke noget undervejs), spilles af Vincent Lacoste.
I Beaujolais håber man selvfølgelig, at den vinøse film vil give vinturismen og vinsalget et spark i den rigtige retning.
Ved at klikke her, kan man se en trailer fra Saint Amour.

"Af-kommunisering" Ukraine

Den ukrainske regering har indført en ny lov, der går ud på for alvor at ”af-kommunistisere” landet.

Navne på gader, byer og produkter, der glorificerer kommunismen, er nu forbudt på ukrainsk jord. Og regeringen har derfor lavet en liste over 108 byer og landsbyer, der skal ændre deres navne.
Fx skal den store by Artemovsk tage navneforandring. Den er opkaldt efter den russiske revolutionære leder kammerat Artem og får nu sit gamle navn Bakhmut tilbage.
Og firmaet Ersatz Champagne, der fremstiller den meget populære mousserende vin, Sovetskoye Shampanskoye (Sovjet Champagne), er ligeledes blevet påbudt at ændre navnet på etiketten.
Boblevinen har haft sit navn siden første årgang 1928, der blev tappet på flasker under den russiske kommunistleder Joseph Stalin. Efter Sovjetunionens opløsning købte Ukraine retten til at fremstille vinen.
Fremover kommer mærket til at hedde Sovetovskoye Shampanskoye. Det lyder jo ikke, som om, der er den store forskel ...



7000 kr. for en doughnut

I New York kan man købe en doughnut på næsten ethvert gadehjørne.
Doughnuts er billige og mættende og derfor sagen, hvis pengepungen er lille.
Men den doughnut, som ses på billedet til venstre, er der ingen fattige studerende, der har råd til.
Den er kreeret af Manila Social Club i Brooklyn og koster den nette sum af 100 dollars (cirka 700 kr.). Restauranten har dog mængderabat, hvis man køber tolv styk - så skal man ”kun” hive 1000 dollars (cirka 7000 kr.) op af lommen.

Cristal champagne ind- og udvendig


Og hvad har denne dyre doughnut så med vin at gøre? Jo, Golden Cristal Ube Donut (sådan kan doughnut også staves) er i midten fyldt med gelé af den kostbare Cristal champagne fra Louis Roederer og er ligeledes forsynet med glasur af selvsamme vin. Prisen for en flaske af denne champagne ligger på omkring 1300 kr. og opefter afhængig af årgang.
Den fornemme champagneglasur er yderligere prydet med 24 karat bladguld og guldstøv.
Doughnuten skal bestilles og betales et døgn før levering eller afhentning.
Trods prisen er der ifølge restauranten en hel del newyorkere, der bestilte doughnuten til nytårsaften - og snuppede tilbuddet på tolv styk.

En gammel flaske på havets bund

I november dykkede Jon Crouse ud for Halifax i Canada. På bunden af havet fandt han en næsten fyldt flaske med prop, Det viste sig at være en 120 år gammel ølflaske fra det lokale bryggeri Alexander Keith.
Flasken endte hos Dalhousie University, hvor forskere - uden at hive proppen op - trak lidt af brygget ud af flaskehalsen.

Smagte af kirsebær - og rådne æg


Sammen med en lokal ølbrygger, Chris Reynolds, blev der smagt på den gamle øl - der faktisk smagte ”ganske godt” af blandt andet kirsebær. Mindre behageligt var noterne af rådne æg og svovl. Men drikkelig var brygget utroligt nok. Og dog - havet har vist sig at være en glimrende ”kælder” til langtidsopbevaring af vin. Det har adskillige fund fra mere end hundrede år gamle skibsvrag bevist. Det samme gør sig uden tvivl gældende for øl.
Men det er ikke altid, at indholdet i de historiske flasker smager godt. Sidste år åbnende man en 170 år gammel øl, der blev fundet i et skibsvrag ud for den finske kyst - den smagte af gedeost, sur mælk og eddike …


Det over dådige skrin med den kostbare cognac fra Hennessy.

En auktion for de super rige

Navnet Monaco oser af luksus, casinoer og rigdom. Og det er derfor oplagt, at fyrstedømmet er rammen om en af de mest luksuriøse vin- og spiritusauktioner, man kan tænke sig.
Den afholdes af auktionshuset Artcurial d. 18. januar i Monaco Yacht Club, og kataloget tæller adskillige kostbare og sjældne flasker vin, whisky og cognac. Og flere af disse flasker er ud over deres fornemme indhold et rent opbud i guld, diamanter og andre ædelstene.

Kæmpeflasker med champagne


Blandt højdepunkterne er flere sjældne champagner. Man kan fx byde på en flaske Roederer Cristal 2002 i flaskestørrelsen Jerobaum (3 liter eller 4 normalflasker) prydet med 24 karat guld til en højeste vurdering på 130.000 euro (cirka 970.000 kr.). Og i den lidt ”billigere” ende finder man en flaske Jerobaum af White Gold Limited Edition Champagne Dom Pérignon 1998 til 8500 euro (cirka 63.000 kr.). Af denne champagne er der kun fremstillet 100 flasker.
Hvis ens kreditkort heller ikke kan være med dér, så er der også en flaske “Yellowboam” fra Veuve Clicquot - ligeledes i størrelsen Jerobaum - vurderet til 1700 euro (cirka 12.700 kr.). Den blev fremstillet i 2008 i anledning af champagnehusets 130 års fødselsdag. Etiketten er lavet af skind fra en rokke, og kapslen og ståltråden er forgyldt.

Århundredets skønhed


I auktionens spiritusafdeling kan man byde på en flaske Royal Salute Tribute to Honour - en 45 år gammel Chivas Regal whisky, som der kun er fremstillet 21 flasker af. Flasken, der er prydet med juveler, har en højeste vurdering på 200.000 euro (cirka 1,5 mio. kr).
Og så kommer vi til auktionens nok mest opsigtsvækkende spiritus, cognacen ”Beauté du Siècle” (århundredets skønhed) fra Hennessy, der er vurderet til 150.000 euro (cirka 1,1 mio. kr.).
Der er ikke bare tale om den dyreste cognac nogensinde, men også om den mest fantastiske emballage.

Ti kunstnere bag klenodiet


Cognacen – der er sammenstukket af cognacer, som er op til 100 år gamle – befinder sig i en krystalflaske fra den fine franske glasvarefabrik Baccarat. To krystalglas følger med i prisen, og det hele leveres i et overdådigt skrin af aluminium og spejlglas, kreeret af hele ti kunstnere.
Skrinet åbnes med en nøgle af bronze, og når man trykker på en lille knap, hæves en plade med flasken og glassene op fra skrinets indre.
Cognacen og hele iscenesættelsen er skabt til ære for Killian Hennessy i 2007, hvor han fyldte 100 år. Han var sjette generation af familien Hennessy siden cognachusets grundlæggelse i 1765.
Der er selvsagt kun fremstillet et begrænset antal flasker af den særlige cognac og det tilhørende skrin, og det er uhyre sjældent, udstyrsstykket dukker op på en auktion.
Ved at klikke her kan man se samtlige flasker, der skal under hammeren.

Endnu et godt råd til sabrering

Roar Lie læste sidste uges ti gode råd til sabrering af champagne. Som sommelier har han selv sabreret mange champagner, og han har endnu et råd til VinAvisens læsere:
- Langs flasken løber der to tydelige sømme, som viser dens to halvdele. Dér, hvor sømmen møder kraven øverst på flaskehalsen, er der et svagt punkt. Lad sabelen glide langs sømmen, så den sabrerer halsen akkurat dér. Så er det meget lettere at lykkes med sabreringen og få et flot resultat.
Når Roar Lie sabrerer champagne, gør han det i øvrigt med en kopi af den ryttersabel, Napoleons soldater anvendte.
Robotten Drinky kan både skåle og drikke drinks.

Skål Drinky!

Sydkoreanske Eunchan Park havde i 2012 en meget trist juleaften. Han havde ikke længere nogen kæreste og sad alene og drak Soju - en koreansk spiritus, der smager lidt hen ad vodka. Men indholdet i flasken smagte ikke nær så godt, som når han havde nogen at drikke det sammen med.
Da Park er lidt af en opfinder, opfandt han derfor Drinky - en robot, som er i stand til at hæve glasset og endog forsøge at skåle med den, der sidder over for ham, før drinken nedsvælges.

Se den lille film


Robottens underkrop er noget så enkelt som et syltetøjsglas, hvori drinken opsamles.
Efter glas nummer to får Dinky røde kinder - nøjagtig ligesom mange mennesker.
En lille film på YouTube viser, hvordan robotten skåler og drikker en drink.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Philipson Wine har optaget importen af vinene fra vingården Allegrini i Veneto.


Litta Rønne Larsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Litta Rønne Larsen (f. 1981) er dansker, men er opvokset i Italien, indtil hun var 14 år gammel. Efter en kandidatgrad i Marketing på Copenhagen Business School (CBS) fik hun arbejde i bilbranchen - men fik lov til at holde fri en dag om ugen for at følge timerne på den nystartede sommelieruddannelse på Vinakademiet. I 2008 blev hun udklækket som en af de første sommelierer fra den nye uddannelse.
Efter fire år i bilbranchen valgte Litta Rønne Larsen at opsige sin stilling og rejse til London, hvor hun tog Advanced Level og derefter Diploma i 2012 på Wine and Spirit Education Trust (WSET).
Hun fik arbejde hos den engelske vinimportør Armit Wines. Det var ganske vist ikke så velbetalt, som at være projektleder i bilbranchen, men hun kunne arbejde med vin, og det var lykken!
Efter et par år i London flyttede hun tilbage til Italien for at blive partner i Agenzia Larsen Roma. Firmaet, der blev grundlagt i 1992, repræsenterer cirka 25 italienske vinproducenter i Skandinavien (Danmark, Norge, Sverige og Finland) og i de baltiske lande ved at fungere som deres eksportafdeling. Det bliver til en del rejser både til Skandinavien og rundt i Italien.
Samtidig med sit faste arbejde er hun i gang med tage uddannelsen som Master of Wine i London - et spændende og sjovt studie, der dog kræver, at man er disciplineret og målrettet.
Litta Rønne Larsens interesse for vin stammer fra en interesse for god mad. Selv da hun gik på CBS, arbejdede hun som tjener for derefter at bruge alle pengene på københavnske restauranter.
- Der sker noget unikt med hele oplevelsen, når maden bliver matchet med den helt rigtige vin, fastslår hun. - At kunne arbejde med et produkt, som kan give den type oplevelser, er et kæmpe privilegium.
Adresse: Agenzia Larsen-Roma, Via della Lungara 3, 00165 Rom, tlf.: (+39) 6 976 12362, mobil: (+39) 393 840 1717, fax: (+39) 6 581 37 38, e-mail: litta@larsen-roma.it, www.larsen-roma.it.



Ugens vinøse billede

I denne vinterkulde er det rart med lidt forårsfornemmelser - hvilket man bestemt får af dette smukke billede fra Bourgogne. Niels Bräuner Nielsen har taget det i appellationen Vosne-Romanée, og på stenen står der Malconsorts, navnet på en af Vosne-Romanées berømte 1. cru marker. Den er på 6 hektar og grænser op til appellationen Nuits-Saint-Georges.

Malconsorts betyder "det dårlige selskab" på fransk og henviser til det ikke særligt behagelige tornede krat, som engang dækkede området. I 1610 blev det ryddet, og de første vinstokke plantet.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338



359 Vintersolen står lavt over byen Marlenheim i Alsace og dens snedækkede marker (foto © Vins d'Alsace).


Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Donelli Rosé, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En indtagende og let mousserende vin med en flot rosa farve og en fin mousse. Den dufter af en hel buket blomster - roser, tulipaner og violer ... Smagen er elegant, tør uden at knase og med fine frugtnoter og lidt forfriskende citrus til slut. Den er sagen som apéritif eller til en let forret.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Vignerons de Mancey, Chardonnay, Mâcon, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

61,62 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget let og lidt enkel hvidvin med en god duft og en læskende Chardonnay-smag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Tenuta le Calcinaie, Simone Santini, Vernaccia, San Gimignano, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

95 kr., Compagniet

Frisk og læskende hvidvin på økodruer. I den let cremede druesmag er der noter af grape og måske lidt pære eller fersken.

stjernestjernestjernestjerne

Montague, Chardonnay, Californien, USA, 2013, middel alkohol (14%)

99,5 kr., Irma

Der er efter vores mening lidt vel meget træsmag i denne hvidvin. Men ellers har den en god smag af druen Chardonnay med noter af eksotiske frugter.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Lamotte, Chardonnay, Pouilly-Fuissé, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

270 kr., Premier Cru

Den store efterspørgsel på Bourgogne-vine har skruet prisen på en hvidvin som denne op i et helt uacceptabelt leje. Vinen smager betemt godt. Det er en rigtig god hvidvin, men i kvalitet er den på niveau med mange andre gode Chardonnay-vine til 70-90 kr. Den høje pris kostede desværre en stjerne.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., Amka

Til 55 kr. en fortræffelig rosévin. Den har en liflig duft og en frisk, læskende druesmag - tør, men med en lille sødme og noter af jordbær, hindbær og kongen af Danmark. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barbanera, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

62,95 kr., Fortium

Til prisen en rigtig god rødvin med god frugt, bløde tanniner og noter af mørke bær og tobak. Udpræget en madvin, der får den femte stjerne for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casillero del Diablo, Concha y Toro, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 2): 39 kr., Kvickly

Denne rødvin fra Chiles største vinhus har i mange år været en sællert hos Coop og med god grund. Til prisen er den en fortræffelig vin - og til tilbudsprisen er den lidt af et scoop. Vinen har en god duft og en harmonisk smag med dejlig frugt (sorte kirsebær), bløde tanniner, fint krydderi, noter af kaffe og chokolade og tilpas syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arduini, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, lav alkohol (13%)

67,5 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Granvino

Til prisen ved seks flasker er dette en glimrende rødvin. Måske er den lidt enkel, men vinen er i fin balance med god frugt, tørhed, tanniner og syre. Den femte stjerne gælder kun, når man køber seks flasker - og det gør nok de fleste...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Fontarèche, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

68 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Vellavet rødvin, frisk, fyldig, med god frugt, bløde tanniner, fin krydring og lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Luna, Vaccaro, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

Pæn og enkel rødvin med god duft og en venlig frugtsmag, dog uden noget større vingefang.

stjernestjernestjernestjerne

Negre de Folls, Vins de Pedra, Conca de Barberà, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Udmærket rødvin på druerne Ull de Llebre (Tempranillo), Garnatxa (Garnache) og den lokale, catalonske drue Negra Trepat. Måske lidt enkel, men velsmagende.

stjernestjernestjerne

The Original Steak House, Original House Wine, Cabernet Sauvignon, Walla Walla, Washington, 2013, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En udmærket og let drikkelig rødvin med venlig frugt og en lille sødme. Helt billig i forhold til oplevelserne er den dog ikke. Grim etiket. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Beaumalric, Ventoux, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89,25 kr., Propperiet

En rigtig god rødvin, ret let, harmonisk og kompleks. I smagen røde stenbær - kirsebær og blommer - og en hel buket af krydderurter. Lang eftersmag. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babone, Muralia, Maremma Toscana Rosso, Italien, 2011, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Rudersdal Vin

En lækker rødvin på druerne Sangiovese og lidt Syrah. Den har et meget harmonisk smagsbillede med både tørhed og sødme, dejlig, fyldig frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Killerman's Run, Kilikanoon, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Lækker og meget fyldig rødvin. Modne frugter, krydrede noter, bløde tanniner, en velsmagende tørhed og en lille, charmerende sødme - som nogle i smagepanelet ynder at kalde marmelade. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Spice Route, Charl du Plessis, Grenache, Swartland, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Vinmonopolet

Glem alt om, at denne rødvin er 150 kr. værd. Men til 70 kr. (ved 6 flasker) er det en rigtig god vin med fyldig frugt, bløde tanniner, krydderier og en lille sødme. Har den en lidt uren eftersmag, eller er det bare flasken, vi smagte?

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scassa, Grimaldi, Barbera d'Alba, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr. flasken, Barrique Vin

En dejlig rødvin med brombær og læder i duften og en frisk, kompleks frugtsmag med noter af ren lakrids i eftersmagen. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Actarus, Primitivo, Manduria, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Velskabt rødvin, blød og lækker, med stor frugtfylde, noter af hindbær, fin krydring (nelliker, vanille) og en charmerende sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bin 60, Havenscourt Cellars, Zinfandel, Amador County, Californien, 2012, middel alkohol (13,9%)

200 kr., pris ved 12 flasker, AmericanWineCorner

En elegant rødvin med en en kompleks og spændende smag med lækker frugt (kirsebær, solbær), bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Atteca Armas, Bodegas Atteca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2013, høj alkohol (16%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

En stor og meget flot rødvin. Men hvor det ærgerligt, at den har så kraftig en spritkant, at man ikke kan nyde den fyldige frugt og de fine krydderier. Helt billig er den ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

F. Meyer, Kirsebærlikør, Frankrig, høj alkohol (16%)

179 kr., Pris for 70 cl, Multi Wine

Superlækker likør på sorte kirsebær. Smagen er sød, men ikke SÅ sød. Snarere elegant med et lille bid af mandler og marcipan. Skænk den til en ikke alt for sød dessert, fx en nøddekage. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen