Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 2016

Ny alkohollov i Pennsylvania

I de sidste 80 år har den amerikanske stat Pennsylvania haft nogle strenge alkohollove. Det er fx ikke tilladt at sælge vin og spiritus i supermarkederne - al salg foregår i 600 specialforretninger, der ejes af alkoholmyndigheden Pennsylvania Liquor Control Board (PLCB), som dermed har monopol på salget.

Med en ny lov, som statens guvernør, Tom Wolf, netop har underskrevet, blæser der nye vinde. Loven træder i kraft om to måneder, og så vil det blive tilladt supermarkeder og private forretninger, der ansøger om det, at sælge vin.

Rabatter bliver tilladt


Som noget nyt vil det også blive muligt at sælge vin til rabatpriser, og så vil forbrugerne kunne få bragt vin til døren, hvilket ikke tidligere har været tilladt.
Det er dog kun inden for vinsalget, tøjlerne slækkes, da den nye lov ikke gælder salget af spiritus.
Og der er da også en grænse for, hvor løssluppent salget af vin bliver. Supermarkederne og vinforretningerne må nemlig kun sælge højst fire flasker vin til én og samme kunde, og ingen steder må der sælges vin efter kl. 23.

En dag i Piemontes tegn

Omkring kl. 15.30 d. 3. juni kunne man se en større forsamling mennesker uden for Børsen i København. Da dørene åbnedes, strømmede de ind, og snart var den gamle børssal fyldt til bristepunktet.
Trækplastret var Barolo & Friends Event - den store årlige smagning af vine og delikatesser fra Piemonte - og i løbet af de næste fem timer lagde i alt 800 vinglade danskere vejen forbi.
Formiddagen havde været helliget den danske vinbranche, og hele 300 vinimportører, sommelierer og restauratører dukkede op for at smage og snakke med de omkring 30 producenter - og ikke mindst for at indgå aftaler. Og blandt de producenter, der endnu ikke havde en dansk importør, var der bestemt rige muligheder for at skaffe skønne nye vine til det danske marked.

Rullesteg og lækre chokolader


Ud over vinene bød smagningen også på blandt andet lækker parmaskinke og delikate håndlavede chokolader fra Torino Chokolade.
Sulten kunne man få stillet med en sandwich med porchetta, en stor italiensk rullesteg med friske krydderurter. Den var leveret af restaurant Ché Fè, hvis ejer, Alessandro Jacoponi, havde travlt med at skære den i store skiver til sandwicherne.

Master class og hotelophold


Der blev også afholdt en interessant master class med smagning af fire vine til forskellige oste og parmaskinker, der havde modnet i henholdsvis 18, 24 og 36 måneder.
Traditionen tro var punktum for den festlige dag en publikumskonkurrence, hvor præmien bestod af vin og et hotelophold i Piemonte.
Barolo & Friends vender selvfølgelig tilbage i 2017, og datoen er sat til d. 2. juni.

Jack Ma køber slot nummer to

I uge 9 nævnte vi, at Kinas næstrigeste mand, Jack Ma, som har tjent sine penge på online handelspladsen Alibaba, havde købt Château de Sours i Entre-Deux-Mers. Han har planer om at forvandle det gamle 1700-tals slot til en mindre udgave af det berømte Versailles-slot.
Næppe havde han underskrevet købskontrakten, før han gik på jagt efter Bordeaux-slot nummer to - som han nu netop har erhvervet sig. Valget faldt på Château Perenne i Blaye Côtes de Bordeaux, og købssummen er ifølge Decanter på 16 millioner euro (cirka 119 mio. kr.).

Kinesisk ejet négociantfirma


Sælgeren var en af Bordeauxs helt store vinkøbmænd, Bernard Magrez, der ejer mere end 20 vinslotte i det berømte franske vindistrikt. Han er dog godt i gang med at sælge ud - dog kun af de ikke-klassificerede slotte, dem, hvis vine sælges for under 8 euro (cirka 60 kr.). Derimod vil Magrez gerne føje flere klassificerede slotte til de fire, han allerede ejer, Pape Clement, Clos Haut-Peyraguey, Fombrauge og La Tour Carnet.
Jack Ma er i øvrigt en meget initiativrig mand, der allerede sammen med flere andre kinesiske slotsejere i Bordeaux har grundlagt et négociantfirma med navnet Cellar Privilege.


Loire-dalen har et smukt vinlandskab, som her i appellationen Reuilly. Foto: Wikipedia/Reuillois.

30% færre Loire-vine

Hvis man er glad for de dejlige hvidvine fra Loire, er det en god idé at hamstre, når man ser vinene på de danske forretningshylder.

Der kan nemlig blive mangel på Loire-vine årgang 2016 - i hvert fald når det gælder visse kommuner i det franske vindistrikt. Ikke kun Bourgogne har været ramt af sen og hård forårsfrost - også vinproducenterne i Loire har mistet en god del af deres kommende høst til frosten, der slog til i april.
Ifølge en ny rapport fra vinproducentforeningen InterLoire har frosten reduceret høsten i Loire med cirka 30% - når man tager udgangspunkt i en gennemsnitlig høstmængde i distriktet på 1,9 millioner hektoliter svarende til 253 millioner flasker vin.

Små lagre i kældrene


De værst ramte områder, hvor temperaturen faldt til minus 6 grader, var blandt andet Touraine, Nantais, Chinon og Sarthe, og her er der tale om et tab i høstmængden på op til 80%.
Når vindistrikter står over for en lille høstårgang på grund af dårligt vejr, har vinproducenterne ofte et lager af vine fra tidligere år, som de kan bruge af, så de kan leve op til efterspørgslen.
Men netop i Loire har høstmængden flere år i træk været mindre end normalt, så vinhusenes lagre er meget små.
For nogle vinproducenter har frosten været katastrofal, og myndighederne i Loire har allerede iværksat en række støtteforanstaltninger for at hjælpe de ramte producenter.

Philipson dømt til erstatning

Tro ikke, at denne historie er en forsinket aprilsnar. Den er sand:
I en annonce læste en mand, at Philipson Wine inviterede på en vinsmagning kun for kvinder.
Den vil jeg med til, sagde han til sig selv. Det kunne han imidlertid ikke komme – og så klagede han til Ligebehandlingsnævnet.
Nej, i nævnet faldt de ikke om af grin, da de modtog klagen. De afgjorde, at manden var blevet diskrimineret, og at Philipson Wine skulle betale ham 2500 kr. i erstatning for denne grove uret.
Ligestilling er vigtigt i det danske samfund, og der er nok af alvorlige sager for nævnet at tage sig af. Men med en sag som den mod Philipson Wine gør nævnet sig selv til grin.
Nu overvejer VinAvisens gamle redaktør at klage over, at han ikke kan blive optaget i radioens pigekor.
PS: Løgismose har en vinklub for kvinder med mere end 5000 medlemmer på landsplan ...

250 madeira'er under hammeren

Det hænder ofte, at fine gamle flasker cognac eller whisky bliver sat til salg på auktion. Mere sjældent er det, at gamle madeira-flasker kommer under hammeren. Men d. 14. juli sker det, når Bonhams holder auktion i London over intet mindre end 250 flasker madeira til en samlet vurdering på 100.000 pund (cirka 943.000 kr.).
Flaskerne stammer fra Master of Wine Patrick Grubb, der er en af verdens førende madeira-specialister, og som har samlet de mange flasker gennem de sidste 40 år.

28.000 kr. flasken


Blandt højdepunkterne er to flasker Rumo da India årgang 1810, der hver har en højeste vurdering på 3000 pund (cirka 28.000 kr.) og to flasker Terrantez 1795 med en højeste vurdering hver på 2200 pund (cirka 21.000 kr.).
Prisen på sidstnævnte madeira skyldes ikke mindst hvidvinsdruen Terrantez, som vinen er lavet på, og som er lidt af en sjældenhed.
Engang var denne drue udbredt på Madeira - i dag er druen stort set uddød bortset fra nogle mindre beplantninger i øens Minho-provins.


Familien Vinding-Diers (med uret øverst fra venstre): Hans, Anders, Peter og Susan.

Tre gange Vinding-Diers

Peter, Hans og Anders Vinding-Diers er henholdsvis far, storebror og lillebror. Og de har andet end familieskabet tilfælles - alle er de vinmagere, dog ikke under samme tag.
Peter dyrker sine vinstokke på Sicilien, mens Hans holder til i Argentina og Anders i Spanien.
Alligevel lykkedes det deres fælles danske importør, H.J. Hansen Vin, at samle dem til en spændende smagning i København i den forgangne uge.
Vi smagte i alt ti vine fordelt på de tre vinproducenter, og det var alle glimrende vine, hvoraf vi fremhæver nogle nedenfor.

Peter Vinding-Diers har vundet stor anerkendelse i vinens verden gennem sit revolutionerende arbejde med gær. Han har fremstillet vin i Frankrig, Ungarn, Chile, Spanien, Sydafrika, Bulgarien, Brasilien og Kenya. I dag har han sin egen vingård, Montecarrubo, på Sicilien.
Da han købte gården i 2005, var der ikke en eneste vinstok på den rå klippegrund. Men neden under klippestykkerne var der en frodig vulkansk jord, der egnede sig fint til vindyrkning.
Vinene, vi smagte, var ikke på Siciliens udbredte rødvinsdrue Nero d’Avola, for som Peter Vinding-Diers sagde: - Jeg kan ikke lide Nero d’Avola. Det er en kedelig drue, der ikke egner sig til Sicilien.
I stedet for er hans rødvine på Rhône-dalens store drue, Syrah. Et eksempel er hans Il Piccolo 2014, der er en frugtrig, fyldig, elegant og saftig rødvin (180 kr.). Og et andet, Il Carrubo af samme årgang, der er en himmelsk rødvin, stor, blød og kompleks (325 kr.).

Hans Vinding-Diers har fremstillet 45 årgange vin gennem de sidste 25 år og i en lang række lande. I dag ejer han Bodega Noemía, der ligger i det argentinske Patagonia, Sydamerikas sydligst beliggende vindistrikt.
Klimaet her kunne godt minde lidt om Bordeaux, hvilket var det, der oprindelig tiltrak ham.
Han anvender økologisk vindyrkning, og der er da heller ikke behov for at sprøjte mod skadedyr og sygdomme i dette område:
- Der blæser altid en varm og tør vind, så Patagonia er faktisk fuldstændig fri for vinmarkssygdomme, fortalte vinmageren.
- Mine vinstokke er gamle, og det er godt med disse vinstokke, der har været længe i jorden. De ved i langt højere grad end fx nye kloner, hvordan de skal opføre sig under de klimatiske ændringer.
Nye vinmarker bliver også anlagt med stiklinger fra de gamle vinstokke.
Blandt de vine, vi smagte, bør J. Alberto 2013 fremhæves. Det er en stor, åben og meget harmonisk rødvin (310 kr.). Og så er der Noemia Malbec 2013, en top-rødvin med duft af læder og trøfler og med en lang, krydret eftersmag (800 kr.)
(fortsættes ...)
Anders Vinding-Diers er ikke så kendt som sin far og bror, men han skal nok også nå berømmelsens tinder med de fantastiske rødvine, han fremstiller i sin spanske vingård, Bodega de Mirabel, i distriktet Extremadura.

Erfaring som vinmager har han blandt andet fået via samarbejdet med sin berømte fætter, Peter Sisseck. På dennes vingård i Ribera del Duero har han været med til at fremstille flere årgange af kultvinen Pingus.
Rødvinene fra Bodega de Mirabel fremstilles på 150 år gamle vinstokke, der dyrkes i mere end 700 meters højde. I denne vinmark har vinbønderne, som man gjorde det i gamle dage, plantet en blanding af rød- og hvidvinsdruer, Tempranillo og Pardena, en af de lokale grønne druer. Pardena havde lagt most til smagningens eneste hvidvin, Pagos de Mirabel Blanco 2015, som var speciel og helt vidunderlig med moden frugt, melon, banan og citrus (575 kr.). En vin, der ville står fint til krydrede asiatiske retter. Blandt rødvinene var Tribel Tinto 2014 et hit til prisen (100 kr.) med sin fine frugt og store aroma.

Mor kan også


Vi må ikke glemme Susan Vinding-Diers, som også var med til smagningen i København. Hun er mor til Hans og Anders, og Peters hustru. Og gennem de sidste 48 år har hun været hans uundværlige sparringspartner, når der skulle smages på nye vine.
Hun har intet med vinproduktionen på Sicilien at gøre, men kom også med sit bidrag til smagningen i form af en fantastisk god olivenolie.
Den er hun med til at fremstille ud af oliven fra nogle meget gamle oliventræer, som fandtes på Montecarrubos jorde, da hun og Peter købte gården.


Hver vin i serien Vismino har sin unikke etiket, skabt ud fra et klassisk musikstykke.

Musik på etiketterne

Der er masser af musik i en ny serie vine, fremstillet af det georgiske firma GWS (Georgian Wines and Spirits Company).
Serien med navnet Vismino, der på georgisk betyder ”at lytte”, består af fjorten forskellige rød- og hvidvine. Og ikke nok med, at der bliver spillet musik for druerne i vinmarken - etiketterne er også skabt ud fra klassiske musikstykker.
Til formålet har man ombygget et klaver, så tangenterne er forbundet med tuber med forskellige farver maling. Når man så spiller på klaveret, drypper fine små farvede dråber ned på et stykke papir, og det er dette ”kunstværk”, der forvandles til en etiket.

En cd følger med i købet


For hver af de fjorten vine har vinhusets ønologer fundet frem til et musikstykke, der passer til vinens karakter, så den hal, hvor etiketterne blev til, har genlydt af Mozart, Bach, Beethoven, Chopin, Rachmaninov osv.
Når man køber en af vinene, medfølger der en cd med den pågældende musik, så man kan lytte til den, mens man nyder vinen. Der er også et nodeark, hvis nu man skulle få lyst til selv at spille musikstykket.
En lille film på Vimeo viser, hvordan etiketterne bliver til.
Den 1 meter lange gelé-kopi af Buckingham Palace.

Gelé-udgave af Buckingham

I år fejrer briterne, at dronning Elizabeth har rundet de 90 år. I den forbindelse afholdes der en gigantisk frokost med 10.000 indbudte gæster, som skal spise ved borde opstillet langs The Mall. Det er den brede og lange vej, der løber fra Buckingham Palace til Trafalgar Square. Fødselaren og flere andre medlemmer af det britiske kongehus deltager i frokosten.
En ganske særlig skueret - der dog også kan spises - er blevet kreeret til den store ”gadefest”. Den er en tro kopi af Buckingham Palace i gelé lavet af den ginbaserede likør Pimm’s No. 1 Cup, der er fødselsdagens officielle drink, og champagne.
Under frokosten vil der også blive serveret i alt 30.000 long drinks med Pimm’s No. 1. Cup.

35 kg gelé


Det blævrende slot, der er støbt i en form, er en meter langt, 20 cm højt og 15 cm dybt. Og det har taget tre gelé-kunstnere 200 timer at skabe det af 35 kg gelé.
Kunstnerne har også støbt et større antal gelé-hunde af racen Welsh Corgi, som skal placeres rundt om slottet.
En lille film på YouTube viser tilblivelsen af gelé-slottet og -hundene.

Pimm's til østers


Og så lidt om Pimm’s No 1 Cup. Den blev opfundet af britiske James Pimm, der oprindelig læste teologi i Edinburgh.
Men han droppede studierne og flyttede til London, hvor han åbnede en østersbar i 1823 - i øvrigt over for Buckingham Palace. Til østerserne serverede han sin egen ginbaserede drink, der indeholdt en hemmelig blanding af urter og likører. Og serveringen foregik i små krus (cups).
Den ene østersbar blev til en hel kæde, og den særlige drink blev hurtigt populær.

Prøv den med ginger ale


I 1865 solgte Pimm sit firma, der derefter havde flere forskellige ejere.
Opskriften på Pimm’s No. 1 Cup er forblevet hemmelig - bortset fra de seks personer, ”The secret six”, der har med mærket at gøre til daglig, og som kender de nøjagtige ingredienser.
En klassisk sommerdrink i Storbritannien består af en del Pimm’s, tre dele limonade og så godt med isklumper. Man kan også erstatte limonaden med ginger ale.
Pimm's No. 1 Cup kan fås herhjemme hos velassorterede vin- og spiritusforretninger.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinmonopolet har optaget importen af vinene fra følgende vinhuse i Bourgogne: Domaine Bellang, Domaine Jean-Charles Fagot, Domaine Chapuis og Domain Labruyère Prieur - samt importen af vinene fra Bodegues Miquel Oliver på Mallorca.


Peter Koberg

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter Koberg (f. 1948) er af en årgang, der næsten voksede op med Monopol Rouge, „Den med Tyren”, men seriøs interesse for vin kom først rigtig via et studenterjob hos en hedengangen københavnsk vinimportør. Her tappede han vin på flaske og pakkede i kasser, men da ejeren var en gavmild herre, blev der også smagt mange gode vine.
I 1989 førte arbejdet Peter Koberg til Spanien, og her var der mulighed for besøg på mange vingårde. Efter nogle år i det spanske gik turen til den vestligste del af den Iberiske halvø, Portugal. Det blev til 16 år i Portugal, de sidste syv år som direktør og medejer af et vinfirma, der specialiserede sig i salg til restauranter samt en vinklub med både smagninger og vinrejser.
I 2008 vendte han og hustruen Ingrid tilbage til Danmark, og det blev starten på et job hos Dansk Supermarked. Først som vinmand i et Føtex-varehus, derefter som leder af vinklubben i Føtex Foods butikker - en vinklub, der nu er udvidet til samtlige Føtex-butikker under navnet "Vores Egen Vinkælder". Her inviteres medlemmerne til vinsmagninger præsenteret af vinmagere, og smagningerne ledsages af lidt mad.
Siden 2014 har Peter Koberg haft posten som branding manager med ansvaret for at promovere nøgleleverandører, blandt andet via vinsmagninger rundt om i landet.
Adresse: Dansk Supermarked, Rosbjergvej 33, Årslev, 8220 Brabrand, tlf. 42 50 17 04, e-mail: peter.koberg@dsg.dk, www.dansksupermarked.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er Bouchalès for en drue?

Kasper S. har købt en vin fra Château de la Vieille-Chapelle i Bordeaux, lavet på druerne Bouchalès og Merlot. – Den første drue har jeg aldrig hørt om, skriver han. – Hvad er det for en drue?
Det er en gammel Bordeaux-drue, som ikke bruges mere, blandt andet fordi den er ret følsom over for plantesygdomme.
I 2009 fandt man på en mark tilhørende Château de la Vieille Chapelle i distriktet Fronsac nogle Bouchalès-vinstokke, der var over 100 år gamle, og som ikke var podede på amerikanske rødder. Planterne havde med andre ord modstået angreb af vinlusen Phylloxera.

Lusene druknede


Planternes overlevelse skyldtes måske en gammel skik dér på egnen med hver vinter at oversvømme vinmarkerne med vand fra Dordogne-floden. Vandet har simpelt hen druknet lusene.
De gamle Bouchalès-vinstokke regnes i dag som nogle af de ældste i Bordeaux, hvor kun 27% af vinstokkene er mere end 30 år gamle.
Bouchalès har været kendt under mange navne: Aubet, Bouchalès Chedy, Bouchalets, Boucharès, Bouchedey, Boucherès, Bouissalet, Bouscalès, Bouscarès, Bouyssalet, Capbreton Rouge, Cayla, Crapput, Craput, Cujas, Esparbasque, Grappu, Grapput, Gros de Judith, Gros Grappu, Gros Marthy, Gros Marty, Gros Maure, Gros Mol, Jeanjean, Négrasse, Picardan, Picardan Noir, Piquardan, Plant Touzau, Prolongeau, Prueras, Prueyras, Queuefort, Sensit Rouge, Toussan og Touzan. Nu er den mere ukendt end kendt …


Ugens vinøse billede

I den seneste tid har vi i medierne hørt om, hvordan massive regnmængder har skabt alvorlige oversvømmelser i både Frankrig, Østrig og Tyskland.
I begyndelsen af juni opholdt Kim Brøndmark sig langs den tyske flod Ahr, hvor han blev mødt af det triste syn, som ses på billedet, hvor en vinmark er blevet fuldstændigt raseret.
- Floden var gået over sine bredder - nogle steder op til fem meter - og vandmaserne rev hele træer med sig ind over markerne, skriver Kim Brøndmark. - Vinbønderne stod og rev sig i håret …

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


379 I 1644 malede hollænderen Pieter Claesz dette kulinatiske billede (udsnit, Musée des Beaux-Arts de Strasbourg).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dignitat, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Vinmonopolet

En dejlig boblevin med duft af modne grønne druer og en blødt skummende mousse. Smagen er fyldig og frisk med god frugt og noter af lime som prikken over i'et. Vinen er sagen som apéritif, men kan med sin gode fylde også bruges som ledsager til en skaldyrsret.

stjernestjernestjernestjerne

Anna, Codorníu, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

Dulce, står der på etiketten - altså sødlig. Mousserende - godt nok meget blidt i munden og med få bobler i glasset. Fyldig og forfriskende smag med fin sødme. Oplagt til unge mennesker med nyerhvervede huer på hovederne. Flasken er svøbt i et lyst, blåt betræk, der får den til at se ud, som om den lige er halet op af ishavet.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Hubert Beck, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

79 kr., Vinoble

En venlig, men lidt undselig hvidvin, der har blødhed, noter af banan, en markant sødme og tydelig mangel på friskhed og karakter fra syren.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis, Louis Konstantin Guntrum, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2014, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Vinkyperen Vinimport

En meget lækker og læskende hvidvin med en ren frugtsmag med noter af friske æbler, citrus samt - naturligvis - Riesling. Tør, men med en lille sødme i fin balance med syren.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca'Vegar, Cantin di Castlnouvo del Garda, Custoza, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., Steiniche Wine

God og vellavet hvidvin med en krydret duft og en smag i fin balance med frugt, syre, sødme og krydderi. En meget anvendelig vin med lang eftersmag - udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tradition, Kuentz-Bas, Riesling, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Vinoble

Frisk og dejlig hvidvin med liflig duft og en Riesling-smag i fin balance - med tilpas syre, så den er god til mad, og med en lille sødme, så den er god som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Chardonnay, Languedoc IGT, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En skøn duft af grønne druer, smørblomst og strejf af honning møder næsen. Smagen er fyldig og fuld af frugt - blandt andet moden melon - og eftersmagen er rund, blød og langvarig. Nyd den til fede fisk, en god fjerkræsret eller milde oste - eller bare som den er, godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Coffele, Castel Cerino, Soave Classico, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

110 kr., Vinslottet

Fortræffelig, blød og lækker hvidvin på økodruer. En vin med rygrad, god, ren frugt og noter af grape. Til slut i den lange eftersmag et lille bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Particulière, Wunsch et Mann, Muscat, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

Blød og lækker hvidvin med Muscat-druens aromatiske charme. Den har en fin, lille honningsødme, krydrede noter og en frisk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Señorio de Rubiós, Condado do tea Blanco, Rias Beixas, Spanien, 2015, lav alkohol (12%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

Flot hvidvin med en frisk, fyldig og fint krydret smag. Udpræget en madvin - og en meget anvendelig vin. Den er lavet af en hel vifte af galisiske druer: Treixadura, Loureiro, Albariño, Godello og Torrontés.

stjernestjernestjernestjerne

Le Grottine, Chiappini, Vermentino, Bolgheri, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., VinMedMere.dk

Kraftig og krydret hvidvin. Med krydderiets dominans er vinen udpræget til mad. Bestemt en god vin, men helt billig er den ikke.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Délices des Dentelles, Duplessis, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

109 kr., på tilbud til 98 kr., YouAndWine

En rosé med en flot, mørk rosa farve og duft af modne ribs og friske rabarber. Den smager også godt, har en god fylde og noter af lyse kirsebær.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alma Vieja, Bodegas San Alejandro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2013, høj alkohol (15%)

84 kr., pris ved 6 flasker: 74 kr., VinDanmark Lagersalg

En stor, harmonisk og meget lækker rødvin. Den har fyldig frugt med noter af kirsebær og ribs og en anelse rabarber. Den har bløde tanniner og fint integreret fad. Og den har krydderi, sødme og syre i fornem balance. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Puccini, Toscana IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)

85,95 kr., Amka

Denne rødvin smager godt. Den møder smagsløgene med en god, ren druesmag, fint krydderi og bløde tanniner. En rigtig god italiener. Fem år gammel og stadig i live.

stjernestjernestjernestjerne

Treasures, Quarisa, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Denne lidt robuste rødvin har dejlig frugt, bløde tanniner og tilpas syre. Men den bør skænkes til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ferratus, Bodegas Cuevas Jiménez, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

God Tempranillo-rødvin med en ren og fyldig frugtsmag - røde bær, kirsebær - og noter af tobak og af træ fra de tolv måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cascina Cucco, Barbera, Alba, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Får denne udmærkede rødvin en lille plasketur over i en karaffel, åbner den sig og bliver meget venlig. Den har god frugt med bløde tanniner, fin krydring og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Cerviolo, San Fabiano Calcinaia, Toscana IGT, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

250 kr., Compagniet

Denne rødvin er lidt i retning af en supertoskaner. Stor og flot, med sol og varme, men også lidt robust og med en vis tørhed. Det hjælper dog ret meget, hvis vinen bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Kan godt gemmes endnu et par år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Quinta do Estanho, Porto, Tawny, Portugal, høj alkohol (19%)

51 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Der er tørrede korrender over duften af denne portvin, mens smagen byder på søde svesker. En udmærket - og meget prisvenlig - portvin til en god, sød dessert og til tørre kraftige oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen