Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2016



Vinadeis's nye afdeling, der blev angrebet af CRAV.

Voldsomt angreb på kooperativ

Vinadeis er et af Frankrigs største vinkooperativer. Det ikke alene producerer vin, men sælger også importeret bulkvin efter at have tappet den på flasker.

I maj i år indviede firmaet en ny stor afdeling i byen Maureilhan i Languedoc - en afdeling, der en nat i sidste uge blev udsat for et voldsomt angreb af den militante gruppe CRAV (Comité Regionale d’Action Viticole).
Medlemmerne af CRAV kæmper de sydfranske vinbønders sag. De er blandt andet harme over, at Frankrig hvert år importerer mellem 5 og 7 millioner hektoliter vin, svarende til 957 mio. flasker.
Ifølge CRAV fortrænger den megen udenlandske vin fransk vin - og især sydfransk vin - fra hjemlandets forretningshylder.

Satte ild til kontorerne


Hele 30 maskerede medlemmer af CRAV stormede Vinadeis’s nye afdeling med brækjern og køller. I løbet af de kun fem minutter angrebet varede, fik de smadret møbler og computere og sat ild til kontorerne.
Gerningsmændene åbnede også for kooperativets store tanke for at lade vinen flyde ud på jorden. Men her blev de snydt - tankene var nemlig tomme. Før medlemmerne forlod den ødelagte bygning, skrev de CRAV på vintankene og væggene.
Den franske tv-station France 3 optog angrebet og talte med et af de maskerede CRAV-medlemmer:
- Om en måned høster vi vores druer, og vores kældre er fulde af vin, som vi ikke har kunnet komme af med på grund af de store mængder importeret vin, lød det fra medlemmet.
- De hovedansvarlige er de kooperativer og firmaer, der importerer vinen til lave priser.
Man kan se optagelserne fra France 3 ved at klikke her.

Smadrede biler og kidnapning


CRAV har eksisteret siden 1970’erne og har ladet høre fra sig med jævne mellemrum. Gennem årene er det blevet til både nedbrænding af bygninger, smadrede biler og kidnapning.
Alene siden 2013 har gruppen blandt andet smidt en bombe i det franske Socialistpartis hovedkvarter i Carcassonne, har ødelagt to telefoncentraler og har kidnappet en sydfransk vinproducent, John-Francois Cathala. Han blev overfaldet af maskerede mænd, bagbundet og kneblet og derefter kørt væk i bagagerummet i en bil.
Årsagen var, at Cathala netop var ved at sælge en del af sine vinmarker til en schweizer. CRAV kæmper nemlig også for, at fransk jord skal forblive på franske hænder.


Amerikansk glæde for dåsevin

Nogle ryster på hovedet ved tanken om en dåsevin, mens andre gerne knapper en dåse vin op og enten hælder indholdet i et vinglas eller drikker vinen direkte fra dåsen - ligesom med dåseøl.
I USA har glæden for vin på dåse ifølge en undersøgelse fra analysefirmaet Nielsen fået et ordentligt opsving - ikke mindst i 2015, hvor salget steg med gigantiske 125% til 14,5 millioner dollars (cirka 98 mio. kr.).
De amerikanske forbrugere har da også i de senere år fået langt flere vinmærker og -typer at vælge imellem, når det gælder dåsevin. Endog den mousserende italienske Prosecco kan nu fås i dåseudgave.
Trods den store stigning udgør salget af dåsevin dog stadig kun 1% af det totale vinsalg til de amerikanske forbrugere.

Piemonte udsat for vintyverier

De dejlige vine, og især de fornemme Barolo-vine, fra det italienske Piemonte er eftertragtede hos forbrugere verden over - og derfor også hos diverse tyvebander.
I december sidste år gik det ud over den anerkendte vingård Fontanafredda i Serralunga d’Alba, hvor tyve stjal omkring 2000 flasker Barolo og Barbera.
Og nu har en bande tyve igen være på spil med kort tids mellemrum. Natten til d. 25. juni trængte seks hætteklædte mænd ind i vineriet hos Cordero di Montezeolo i La Morra og stjal kasser med i alt 3000 vine til en værdi af cirka 670.000 kr. Her drejede det sig om Barolo 2012 og Barbera 2013.

Endnu ingen spor at gå efter


Allerede 13. juli var banden igen ”på arbejde”. Her gjaldt det et indbrud hos Armando Parusso i Monteforte d’Alba, hvis lager blev ”lettet” for 1400 vine til en værdi af cirka 760.000 kr.
Ifølge Wine Spectator tog tyvene nogle af vingårdens mest skattede vine, heriblandt Barolo Riserva 2006 Gold Label, hvoraf der kun findes cirka 2000 flasker. Tyvene læssede kasserne på en lastbil og forsvandt ud i mørket.
Det lokale politi har foreløbig ingen spor at gå efter til trods for, at overvågningskameraerne hos Armando Parusso har optaget hele seancen. Lastbilen har man heller ikke set skyggen af.


Fra den lille film på YouTube om Chardonnay Go. Her har Dena Blizzard nedlagt en nabo i kampen om et glas Chardonnay.

Den store Pokémon-dille

En ny spille-dille har ramt verden. Pokémon Go hedder den, og den går ud på at fange de små japanske tegneseriefigurer Pokémonner.
Man kan gøre det på sin computer derhjemme, men den helt store dille består i at jagte figurerne i den virkelige verden med sin mobil.
Når man har downloaded Pokémon-appen, kobles den til mobilens indbyggede gps. Et kort viser så, hvor man kan finde figurerne. Og de er placeret alle mulige steder - under træer, på pladser, i kirker og i sandet på badestrande - endog på folks græsplæner og inde i huse og lejligheder, hvilket har vakt en del irritation. Hvis havedøren har været åben, kan man nemlig risikere, at der pludselig løber en fremmed person rundt i stuen på jagt efter en Pokémon.

Pokémon i barer og vinmarker


Appen benytter sig af det, man kalder for ”udvidet virkelighed” - en teknologi, der forbinder data fra den fysiske verden med data fra den virtuelle. Det bevirker, at man på mobilens skærm ser de små figurer i de virkelige omgivelser.
Der er allerede sket flere uheld, hvor Pokémon-jægere med blikket fast rettet mod mobilen er stødt ind i lygtepæle eller er faldet af cyklen.
Men dillen har også vist sig at kunne anvendes som et marketingredskab for barer og restauranter. Man kan nemlig også placere en Pokémon i fx sin vinbar. Når folk, der er på jagt, så kommer ind for at fange figuren, kan man jo håbe på, at de stopper op og nyder et glas vin.
De små figurer dukker også stadig hyppigere op i vinmarkerne i både USA og Australien. Også i Bourgognes vinmarker går folk ind imellem på jagt efter Pokémonner.

"Chardonnay Go" for husmødre


Pokémon-dillen har også inspireret den amerikanske komiker Dena Blizzard til en sjov lille film på YouTube. I filmen lancerer hun med begejstring et nyt spil for vinglade husmødre med titlen Chardonnay Go. Og dernæst pisker hun af sted med mobilen i hånden for at finde glas med Chardonnay rundt omkring i nabolaget. Hun åbner folks postkasser, nedlægger nabokonen i kampen om et glas, løber ind i køkkenet i et fremmed hus og kropsvisiterer en hundelufter. Man kan se filmen ved at klikke her.


En rigtig provo-etiket

I det autonome område Catalonien i det nordøstlige Spanien er der i de senere år kommet ekstra megen gang i debatten om selvstyre og løsrivelse fra resten af Spanien.

Denne debat har man hos det spanske vinhus De Bandera valgt at illustrere på etiketten på en af husets vine.
Umiddelbart er etiketten helt gul og enkel - al tekst står på bagetiketten. Men ser man nærmere på den, er der stiplede linjer, så man kan hive strimler af etiketten.

Vælger selv flaget


De stiplede linjer betyder, at man - alt efter, om man går ind for en catalonsk løsrivelse eller ej - kan få etiketten til vise det spanske flag (et bredt gult midterfelt med en rød bane på hver side) eller det catalonske flag, Senyera. Dette flag har ni lige brede striber, der er skiftevis røde og gule.
Senyera er et vigtigt symbol for catalonierne, og når der er demonstrationer for selvstyre, er flaget ofte i den ene side forsynet med en blå trekant med en hvid stjerne.

Taittinger vil afløse Hollande

Pierre-Emmanuel Taittinger er præsident for det fornemme champagnehus Taittinger. Men han har åbenbart puslet med planer om at udvide præsident-jobbet til at omfatte hele Frankrig.
I sidste uge meddelte han således ifølge den franske avis l’Union sit kandidatur til præsidentvalget for regeringspartiet UMP (Union pour un mouvement populaire). Det politiske engagement har han med hjemmefra, idet hans far var borgmester i Reims.
Valget finder sted i april 2017, og den nuværende præsident, Francois Hollande, har lov til at stille op endnu en gang. Ifølge meningsmålingerne ville han dog kun få 18% af stemmerne, hvis der var valg i dag, så han spås ikke mange chancer.

Og så alligevel ikke ...


De to garvede politikere, Pierre-Emmanuel Taittinger skulle dyste imod, når det gælder kandidaturet, ville være den tidligere præsident, Nicolas Sarkozy, og Bordeauxs borgmester, Alain Juppé.
Noget af det første, Pierre-Emmanuel Taittinger sagde, han vil kaste sig over, hvis han blev præsident, var at få bugt med arbejdsløsheden.
Der gik dog ikke mange dage efter, at han havde meddelt sit kandidatur, før han igen trak det tilbage - angiveligt på grund af en "personlig hændelse".
Ét er sikkert - rigtig mange franske vinproducenter hungrer efter en præsident, der for alvor vil gøre noget for vinindustrien. Og her kunne man jo godt forestille sig, at champagne-præsidenten ville have været rette mand på posten.


Mens der smages på indholdet, fyldes tomrummet i flasken ud med gas, så vinen ikke bliver iltet.

Penfolds til "lægetjek"

Det australske vinhus Penfolds, der blandt andet fremstiller Australiens dyreste vin, Grange, har med jævne mellerum afholdt såkaldte ”Penfolds Re-corking Clinics”. Det er en service for folk, der ejer nogle af vinhusets fine gamle vine, og gerne vil have dem vurderet og forsynet med en ny korkprop.

I år har servicen eksisteret i 25 år, og gennem tiderne har "Penfolds Re-corking Clinics" undersøgt og kommet nye propper i mere end 130.000 gamle flasker rundt omkring i verden.
Jubilæet fejres med en ny turné, hvor klinikkerne popper op i Storbritannien, USA og Canada på forskellige tidspunkter af året. Og det er hver gang vinhusets legendariske chefvinmager, Peter Gago, der leder slagets gang.

Får lov at smage vinen


For ejerne af de fornemme vine er det også en enestående mulighed for at smage på indholdet - uden at skulle tømme hele flasken.
Først trækkes den gamle korkprop forsigtigt op - undertiden ved hjælp af hele to proptrækkere - og dernæst hældes en lille smule af vinen i et par glas. Og det er her, ejeren kan få sig en smagsprøve - sammen med Penfolds-folkene, der så kan komme med deres vurdering af de ædle dråber.
Når smagsprøverne er hældt i glassene, udfyldes tomrummet i flasken straks med gas - nitrogen og CO2 - så vinen ikke står og ilter, hvor kort tid, der end er tale om.

En vurdering fra Christie's


Til sidst fyldes flasken op med vin af samme mærke og fra samme årgang - i disse gamle flasker fordamper en del af vinen jo med årene - hvorefter en ny prop sættes i flaskehalsen.
En vurderingsmand fra auktionshuset Christie’s vil også være til stede og give gode råd om salg og priser.
Man kan se en interessant lille film om dette vinøse ”lægetjek” ved at klikke her.
Hvis man ligger inde med en eller flere ædle - og mere end femten år gamle - flasker vin fra Penfolds, kan man besøge klinikken i London d. 30. september. Dog skal man først registrere sig, hvilket kan gøres ved at klikke her.


Sauvignon Blanc, stridens æble i Sancerre. Foto: Wikipedia/Bot.

Druekrig i Sancerre

En vinproducent, Jean-Jacques Auchère, i appellationen Sancerre i Loire fik sig noget af et chok, da han en morgen besøgte en af sine vinmarker. Omkring 6000 unge Sauvignon Blanc vinstokke var blevet revet op ved rode.

Man har endnu ikke pågrebet gerningsmændene, men man har en mistanke om, hvor blikket skal rettes hen.
Vinproducenterne i og uden for Sancerre AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) strides nemlig i øjeblikket om nyplantninger af Sauvignon Blanc og Pinot Noir druer. De to druer er de eneste tilladte inden for appellationens grænser - af den førstnævnte fremstilles de sprøde hvidvine, mens der af Pinot Noir laves både rødvin og rosé.

Vil have eneret på druerne


Uden for appellationens grænser kan producenterne fremstille vin på hele 22 forskellige druer, men stadig flere af dem planter også Sauvignon Blanc og Pinot Noir - det må de godt ifølge EU-reglerne. Men det er netop det, der har vakt harme blandt producenterne af Sancerre AOC, der gerne vil have eneret på de to druer.
Det gør det ikke bedre, at mosten fra druerne uden for appellationens grænser ender som Val de Loire IGP (Indications géographiques protégées) - hvilket jo ikke er helt så fint, som AOC-vinen fra Sancerre.
Denne pågående strid kan, gætter politiet, være årsag til hærværket hos i Jean-Jacques Auchères vinmark - også selv om den ligger inden for AOC-grænserne.


Fra produktionen af korkpropper hos Amorim.

Korkproducent med vokseværk

Portugisiske Amorim er verdens største producent af korkpropper, og i et nyligt interview i The Drinks Business fortalte ejeren, Antonio Amorim, at han regner med, at firmaet øger produktionen med yderligere 1 milliard propper. Så vil Amorim årligt fremstille i alt 5 mia. propper og have en omsætning på 1 mia. euro (cirka 7,4 mia. kr.).
På verdensplan skal 18 mia. flasker vin hvert år forsynes med en eller anden form for lukning. De 11,5 mia. bliver lukket med korkpropper, mens 4,5 mia. får skruelåg og 2 mia. får en plasticprop i halsen.

Salget af plasticpropper halveret


Når Antonio Amorim er så optimistisk med hensyn til en vækst i produktionen af korkpropper, skyldes det blandt andet, at markedet for plasticpropper er på retur. I 2007 lå det på 4,5 mia. propper årligt mod de nuværende 2 mia. Skruelågene vinder stadig terræn (heldigvis da) - dog lidt langsommere end førhen.
Og så er der det stadig større vinforbrug i USA og Kina - to markeder, hvor forbrugerne i høj grad går ind for korkpropper. Dertil kommer det voksende marked for mousserende vine, der stort set alle pr. tradition lukkes med propper af kork.
Desuden har Amorin i henholdsvis 2007 og 2012 opkøbt sine to største konkurrenter inden for korkpropindustrien, Oller Group og Trefinos, så der er gode chancer for, at Antonio Amorim kan nå sit mål.

Gode BYO-restauranter i London

De fleste kender det: Man sidder på en god restaurant, maden er bestilt, og så leder man efter vinen til maden på vinlisten - og det skal helst være en flaske, der bare er nogenlunde til at komme i nærheden af prismæssigt. Ofte falder valget på husets vin eller den billigste flaske på listen.
Et alternativ er de såkaldte BYO (Bring Your Own) restauranter, hvor man opfordres til selv at medbringe vinen. Så kan man måske få råd til en rigtig god flaske - eller medbringe den flaske champagne eller Bordeaux-vin man har liggende hjemme i vinreolen.
Ikke mindst i London er der efterhånden en hel del BYO-restauranter, og skal man på sommervisit i den britiske hovedstad, kan man jo besøge en eller flere af dem med en flaske købt i en god vinbutik. Der er både gammeldags britiske og etniske restauranter at vælge imellem. Ifølge det britiske vinmagasin Decanter skulle følgende fem BYO-restauranter være et besøg værd, når det gælder maden: India Club, Nazrul, Chelsea Bun, Mandola og Alounak Restaurant.


Gin-bus forklædt som agurk

Hvis man er i London mellem d. 21. og 29. juli, vil man måske se en noget anden udgave af den gængse røde dobbeltdækker bus.
Det er H.E.R.B.E.R.T. (Hendrick’s Extraordinary Roving Bus for Exceptionally Refined Travel), og den er ”klædt ud” som en stor agurk.
Det er en reklamebus for ginmærket Hendrick’s Gin, der ejes af William Grant & Sons, og med en billet i hånden kan man hoppe om bord ved fem forskellige stoppesteder: Westminster, South Bank, Holborn, Euston Road og King’s Cross.
Inde i bussen er der bartendere, der serverer den britiske klassiker Gin & Tonic - selvfølgelig lavet på Hendrick’s Gin og med en agurkeskive. Til drinken kan man nyde agurke-macarons.
Desværre er samtlige billetter udsolgt - men mon ikke bussen kommer igen til næste sommer.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Taste of Spain er optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jens Winther Simonsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jens Simonsen (f. 1959) smagte sit første glas vin til sin konfirmation, da han var fjorten år gammel. Og det var ikke et hvilket som helst glas. Hans far var nemlig bidt af gode vine og serverede intet ringere end en Château Phelan Ségur 1970 for sønnike. Det var startskuddet til en omfattende interesse for vinens verden.
Jens Simonsen har arbejdet i vinbranchen i mere end 32 år med især salg, indkøb og Marketing. I 1989 arbejdede han også for et négociantfirma i Bordeaux.
Under en rejse til Italien tabte han sit hjerte til landet og frem for alt til dets vine, og i de sidste mange år har han virket som selvstændig vinkonsulent og brandmanager for en række italienske topproducenter, ligesom han arrangerer vinevents i samarbejde med flere italienske vinorganisationer.
Arbejdet kræver, at Jens Simonsen ligger mere eller mindre i pendulfart mellem Danmark og Italien.
Men når han er hjemme, gælder det hustruen Marianne, deres to drenge og huset i Kolding. Løbeture, svømning, fitnesstræning og fiskeri bliver der også tid til.
Adresse: Jens Simonsen / Simonsen Selected Wines ApS, Bakkegærdet 3, 6000 Kolding, tlf.: 27 11 73 30, e-mail: jens@wisi.dk.


Ugens vinøse billede

Harro Hallmann, der ejer vinfirmaet Tyskvin.dk, har været på rotur på Rhinen i den forgangne uge. Undervejs besøgte han en vingård, hvor vinbonden tog ham med ud i markerne. Her viste han sin gæst, hvordan nogle vinstokkes løv og nye druer var angrebet af såkaldt falsk meldug - noget, der i værste fald kan føre til fuldstændig tab af den kommende høst. Årsagen til angrebet er den megen regn, der er faldet i området, samt manglende beskæring.

Vinbonden tog det dog roligt - vinstokkene var nemlig ikke hans men en kollegas.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


385 I et hav af vinstokke er høsten i gang i egnen omkring Stellenbosch i Sydafrika (foto © Eyvind Holm Pedersen).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steenberg, Pinot Noir, Western Cape, Méthode Cap Classique, Brut, Sydafrika, lav alkohol (12%)

219 kr., Skjold Burne

Denne mousserende vin har en smuk laksefarve og en fin duft af lyst brød og hindbær. Smagen er elegant, tør men ikke for tør, med en god syre til mad og igen med fine noter af hindbær. En rigtig sommervin til når der skal luksus på bordet i form af fx rejer eller skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Chardonnay, Champagne, Blanc des Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

299,75 kr., Skjold Burne

En champagne helt efter bogen. Fine, stadige bobler i glasset, en inviterende duft og en lækker smag med tilpas mousse og syre, et strejf af gærsmag og en lille sødme.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Fantini, Trebbiano, Trebbiano d'Abruzzo, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

55 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En læskende og frisk hvidvin - men også en noget tyndbenet vin, hvis eftersmag forsvinder vel hurtigt. Er bedst egnet godt afkølet som terrassevin en varm sommerdag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Camel & Joseph, Chardonnay, Languedoc, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En helt igennem lækker hvidvin med en aromatisk og frisk duft og en smag med god fylde og en vis fedme, der får de liflige frugtnoter til at hænge længe i munden. Et kup til prisen ved 6 flasker og sagen til lyse fisk og skaldyrsretter. Den er dog også velegnet som apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio Argentato, Fattoria le Pupille, Toscana Bianco IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En meget lækker hvidvin med en fint krydret duft og en både frisk og blød smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenz, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

109,75 kr., Skjold Burne

Tør, frisk og lækker Riesling-hvidvin med fin duft og dejlig smag med noter af citrus og appelsin samt et lille strejf af honning. God, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ponchione, Gundin, Chardonnay, Langhe, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Skjerning Wine

En meget lækker og aromatisk hvidvin med en ren og klar Chardonay-smag. I smagen eksotiske frugter, papaya, citrus, tilpas syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Maligny, Jean Durup Père & Fils, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

149,75 kr., Skjold Burne

En meget lækker hvidvin med et friskt, klart og flot billede af druen Chardonnay. Vinen er i fin harmoni og har en god tørhed til mad, men også et lille strejf af druesødme.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Sasso al Vento, Provinco Italia, Veneto IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

65 kr., VinMedMere.dk

Pæn og ret enkel rosévin med en ganske lys laksefarve og en frisk smag med noter af citrus og jordbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Beyssannette, Les Vins Bréban, Côtes de Provence, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Jysk Vin

En udsøgt lækker rosévin på druerne Grenache, Syrah og Cabernet Sauvignon. Den har en kraftig, aromatisk duft og en frisk og fyldig smag med god druefrugt og fin krydring. Farven er ganske lys rosé - en elegant farve. Oplagt til alle lettere retter eller som terrassevin.

stjernestjernestjernestjerne

Vespa, Futura 14, Salento IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

125 kr., på tilbud i august: 87,50 kr. ved 6 flasker, Den Gode Vino

Denne rosévin på druerne Negroamaro og Aleatico er med sin markante krydring en udpræget madvin. Vinen har god, frisk frugt med noter af citrus og tilpas syre. Ingen jordbær og ingen hindbær eller sødme - alt det man ofte præsenteres for med en rosévin. Helt billig er den ikke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colimoro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

En rigtig god rødvin til prisen. Den har en let krydret duft og smag med noter af ren lakrids. Drik den til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjerne

Cabaletta, Tenute Fiorebelli, Rosso delle Venezie, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

95 kr., på tilbud til 85,50 kr., YouAndWine

En udmærket rødvin med masser af god frugt og en del sødme til slut. En uhøjtidelig vin. Prisen er nok lige i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rinero, Desmontà, Merlot, Rosso Veneto IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

99,75 kr., Skjold Burne

En ualmindelig dejlig og let drikkelig rødvin med en frugtrig duft og en god fyldig frugtsmag med fine krydrede noter. Vinen har alt, hvad der forventes af en rigtig god Veneto-rødvin og oven i købet en meget smart etiket.

stjernestjernestjernestjerne

Pascual Toso, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud til 69,95 kr., Slagelse VinKompagni

Det første møde med denne rødvin præsenterer kort frugtsmag og markant bitterhed. Men det hjælper ret meget, når vinen bliver plasket over i en karaffel. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Zumaya, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Der er svampe, læder og stald over duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er fuld af krydderurter - blandt andet rosmarin og timian. En vin, der vil være perfekt til krydret lam.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baltos, Dominio de Tares, Mencia, Bierzo, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Lækker, fadlagret rødvin med god, blød frugtfylde og fin krydring. En vin, der hænger godt sammen. Lang eftersmag. Prisen ved seks flasker er den rigtige og udløser den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Col de la Bastia, Fattori, Valpolicella Ripasso, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Vellavet rødvin med en bred frugtsmag, fin krydring og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

David Sterza, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

Lækker og forførende rødvin med blød, frisk og fyldig frugt - kirsebær - tilpas syre og en lille, charmerende sødme. En rigtig god ripasso. Skænk gerne vinen let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Carlo Revello & Figli, Barbera, Alba, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Vinmonopolet

Glimrende, økologisk madvin med bred, saftig frugt og forfriskende syre. Har man taget en mundfuld, har man det længe rigtig godt i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Xenys, Bodegas J.M. Martinez Verdú, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Vinkyperen Vinimport

Flot rødvin, der fylder munden med dejlig frugt, som bæres frem af bløde tanniner og en god syre. En nydelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calheiros Cruz, Memórias, Douro, Portugal, 2008, høj alkohol (15,5%)

En stor og meget flot rødvin fra portvinens dal. En vin, hvor alle elementer smelter sammen til et fornemt hele i fin balance. Den er lavet på druerne Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz, der også bruges til portvin, og den smager da også lidt i retning af portvin. Men den er tør og med fint integrerede fadnoter. Den har dog også en lille sødme, men til gengæld ingen spritkant trods de 15,5% alkohol. Otte år gammel, men må gerne ligge endnu nogle år. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen