Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2016



Chris Hatcher.

Australsk tophus på dansk visit

- Mine vine gør svage kvinder stærke og stærke kvinder svage, har den berømte australske vinproducent Wolf Blass engang sagt med et glimt i øjet.

Ét er i hvert fald sikkert: Såvel kvinder som mænd verden over drikker i dag med største fornøjelse hans vine. Og forståeligt nok, for det er vine, hvor man gennemgående får meget høj kvalitet for yderst rimelige penge.
Det hele startede i 1966, hvor Wolf Blass, der var immigreret fra Østtyskland til Australien, begyndte at fremstille vin i et nedlagt militæranlæg. Første årgang var på 3000 flasker. I dag fremstilles der 50 millioner flasker vin årligt hos Wolf Blass Wines i South Australia.
70% af alle vinene går til eksport - blandt andet til Danmark, hvor de forhandles af Dansk Supermarked.
For nylig inviterede supermarkedskæden til smagning af vine fra det australske vinhus, og det gjaldt såvel kendinge som nyheder på supermarkedshylderne.

Ville lave drikkemodne vine


Det var ikke ”the grand old man himself”, 82-årige Wolf Blass, der stod for præsentationen. Det var derimod vinhusets chefvinmager siden 1987, Chris Hatcher, som med stor entusiasme fortalte om vinene - og om dengang, hvor Wolf Blass revolutionerede den australske vinverden.
Før Wolf Blass kom til, blev der ikke talt meget om druesorter og vinkvalitet, og de fleste australiere foretrak da også at hælde øl i glassene. De vine, man kunne få, var typisk importerede vine, der skulle gemmes i rigtig mange år, før de var drikkemodne.
Men Wolf Blass lavede vine, der kunne nydes her og nu, og det blev ikke bare en succes hos de australske forbrugere, men også hos de mange nye restauranter, som indvandrede italienere og grækere åbnede i 1960’erne.
Det var små restauranter med god mad - men med et budget, der bestemt ikke var til investering i dyre gemmevine.

8500 medaljer og priser


Anerkendelse af vinene har det bestemt heller ikke skortet på. Siden 1966 har vinhuset vundet intet mindre end 8500 priser og medaljer, og senest blev Chris Hatcher udnævnt til ”Red Winemaker of the Year 2016” ved International Wine Challenge i London. Det blev han i øvrigt også ved samme prestigefyldte konkurrence i både 2008 og 2013.
Og mere anerkendelse kommer der også nederst på siden i form af masser af stjerner til de vine, vi smagte. Der var flest rødvine - heriblandt ”The Master”, der blev skabt som en hyldest til ”mesteren” Wolf Blass på hans 80 års fødselsdag. Der er kun få flasker tilbage på verdensplan af denne fantastiske rødvin - og de fleste af dem (dog kun 153 flasker) forhandles af Dansk Supermarked. (Fortsættes ...).

Etiketter som farvekoder

Flaskerne til smagningen var et farverigt syn på grund af etiketterne, der virker som farvekoder.
Disse farvekoder begyndte Wolf Blass at indføre på et tidligt tidspunkt. Stort set al vin, der blev importeret til Australien, var forsynet med hvide etiketter med masser tekst om appellationer, AOC, DOC, DOCG, og kvalitetsniveau. Og det var ikke noget, der dengang sagde de australske forbrugere noget som helst.
Ved at forsyne flaskerne inden for hver vinserie med etiketter med en bestemt farve har Wolf Blass for det første opnået, at hans vine let kan genkendes. For det andet indikerer disse farvekoder, hvortil vinen hører på kvalitets- og prisstigen.

Skruelåg på topvine


De farvede etiketter er kommet til lidt efter lidt. I dag spænder de fra rød og gul, som ses på de mest solgte (og billigste) vinserier, over sølv og guld til grå og sort. Og så er der toppen af poppen - vinene med platinfarvede etiketter.
Samtlige flasker under smagningen var forsynet med skruelåg - om de så indeholdt vin til 40 eller 400 kr.
- Første gang, vi satte skruelåg på en af vores vine, var i 1996, sagde Chris Hatcher. - Og vi valgte at gøre det på vores dengang absolutte topvin for at vise, at skruelåg ikke bare er noget, man bruger på billige vine.
I en lille film på Vimeo illustrerer chefvinmageren, udviklingen og holdbarheden af en vin under korkprop i forhold til en vin med skruelåg. Han gør det helt enkelt - men meget pædagogisk - med en A4-blok og en kuglepen. Se filmen ved at klikke her.
I denne uges Hall of Fame længere nede på siden kan man læse mere om Wolf Blass.


Kelleris Vingård i Nordsjælland er en af de mange vingårde, der slår dørene op på Dansk Vindag.

Besøg de danske vingårde

Lige siden Danmark i år 2000 fik det blå stempel af EU som vinland, er det gået stærkt. Stadig flere vinmarker breder sig over det ganske land, og der eksperimenteres med druer og vinfremstillingsmetoder.
Siden 2003 har Foreningen af Danske Vinavlere afholdt en årlig Dansk Vindag, hvor medlemmerne byder indenfor, så man kan få et levende indtryk af den danske vinverden.
I år sker det d. 17. september, og hele 45 vinproducenter over hele landet - såvel erhvervsavlere som hobbyavlere - slår dørene på. Der bliver rundvisninger i vinmarkerne og vinerierne - og selvfølgelig smagsprøver i lange baner, og flere steder også mulighed for at købe vinene direkte ved stalddøren.
Hvis man overvejer selv at slå sig ned som vinbonde på dansk jord, udøser producenterne også gerne af egne erfaringer.
Hvilke vingårde, der fejrer dagen, og hvad man kan opleve, kan ses ved at klikke her. Klik under "Læs mere" - de varme links til vingårdene kræver et password.
Den almindelige åbningstid er fra kl. 13-16 - nogle vingårde holder dog åbent også før og efter dette tidsrum.

Vin og graviditetsforsøg

I juni 2007 søsatte Aarhus Universitetshospital det storstilede projekt SnartForældre.dk. I den forbindelse har man undersøgt, om et moderat alkoholforbrug har nogen betydning for chancen for at blive gravid. Og det er en yderst relevant undersøgelse, da mere end 30% af Danmarks kvinder mellem 16 og 34 år nyder mindst syv genstande om ugen.
Gennem et år har forskerne fulgt 6120 danske kvinder i alderen 21 til 45 år, der prøvede at blive gravide med deres bedre halvdel. Kvinderne har hver anden måned - eller indtil de blev gravide - udfyldt et spørgeskema om deres alkoholforbrug, rygevaner, menstruationscyklus osv.

Ingen ringere chance


Ved angivelse af alkoholforbruget var en genstand beregnet til 12 cl vin (et almindeligt glas), 33 cl øl og 2 cl spiritus.
I alt opnåede 4210 af kvinderne at blive gravide i undersøgelsesperioden. 59% af deltagerne drak vin, 38% øl og 24% spiritus.
Nu er resultatet offentliggjort i British Medical Journal, og den viser, at kvinder, der drikker helt op til 14 genstande om ugen, ikke har mindre chance for at blive gravide end kvinder, der ikke rører en dråbe alkohol.
Forskerne understreger, at deres undersøgelse ikke på nogen måde belyser, om alkohol er skadelig for fostret.

Hurtigere gravid med vin


De kvinder, der drak mere end 14 genstande om ugen, havde til gengæld 18% lavere chance for at blive gravide.
I undersøgelsesrapporten henviser forskerne også til en anden interessant dansk undersøgelse fra Den Nationale Fødselskohorte, hvor man udspurgte 29.844 gravide kvinder om deres alkoholvaner, før de blev gravide. Denne undersøgelse viste, at de kvinder, der drak vin, var blevet hurtigere gravide, end de øvrige deltagere.


De to bøger, som kan købes separat.

To bøger om præsidenternes alkoholvaner

Den amerikanske forfatter Mark Will-Weber har tidligere skrevet en underholdende bog om de amerikanske præsidenters alkoholvaner. Bogen, "Mint Juleps with Teddy Rossevelt: The Complete History of Presidential Drinking", omtalte vi i uge 45 2014.

Nu kort før præsidentvalget har Will-Weber begået to nye bøger, ”Drinking with the Democrats” og ”Drinking with the Republicans”, der handler om henholdsvis de demokratiske og de republikanske præsidenters alkoholvaner. Så kan man kaste sig over enten den ene eller den anden bog, alt efter hvilken lejr man tilhører.

"Pulling a Nixon"


Mark Will-Weber gentager selvfølgelig nogle af anekdoterne fra den første bog i de to separate bøger - som fx den om Richard Nixon, der yndede at drikke fine og kostbare vine. Når der var officielle middage, var hans vin dog altid pakket ind i en hvid serviet, så ingen kunne se etiketten - og opdage, at den vin, han drak, var dyrere end den, gæsterne fik i glassene.
Ifølge Will-Weber kaldes dette mindre pæne træk med at servere billig vin for gæsterne og hælde noget bedre i eget glas i dag for ”pulling a Nixon”.

Hældte sin mands vine i vasken


Der er også historien om den republikanske Herbert Hoover, der var præsident under forbudstiden, hvor det jo var forbudt både at fremstille, sælge og drikke alkohol i USA.
Hoover var dog kendt for hyppigt at aflægge den belgiske ambassade i Washington et besøg - og her, hvor forbuddet ikke gjaldt, nyde en Martini eller to.
Det område, en ambassade ligger på, tilhører jo rent teknisk det land, ambassaden repræsenterer. Og i Belgien var der intet forbud …
Hoover havde i øvrigt selv en stor og fornem vinkælder, men da forbudstiden blev indledt i 1920, hældte hans kone al vinen i vasken uden hans samtykke. De forblev dog gift i rigtig mange år …

Republikanske afholds-præsidenter


I den ”demokratiske” bog er også Barack Obamas alkoholvaner nævnt. Han holder mest af et godt glas øl - især sin egen White House Honey Ale med honning fra Michelle Obamas egne bistader.
Forfatteren kommer også ind på afholds-præsidenterne, som der ikke har været særligt mange af. Og dem, der har været, har alle været republikanere.
Den første var Calvin Coolidge, der var USA’s 30. præsident fra 1923 til 1929. Først i 2001 indtog den næste afholdsmand det hvide hus. Det var George W. Bush.
Det fremgår også af bogen, at republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, er afholdsmand - og det til trods for, at han ejer et vinhus.
De to bøger kan købes hos Amazon ved at klikke her.


Det smukt beliggende Duckhorn Vineyards.

Når der går penge i vin

Et af Napa Valleys top-vinhuse, Duckhorn Vineyards, har fået ny ejer, det private investeringsfirma TSG Consumer Partners. Sælgeren var også et privat investeringsfirma, nemlig GI Partners, der har øget produktionen af vinhusets vin fra cirka 100.000 flasker til 500.000 flasker årligt. Så nu var det på tide at sælge og indkassere pengene til investorerne.
GI Partners købte Duckhorn af grundlæggerne, Dan og Margaret Duckhorn, i 2007, og faktisk er ni år lang tid for et investeringsfirma at beholde ejerskabet over et vinhus. Det forventes da heller ikke, at den nye ejer venter helt så mange år, før Duckhorn igen sættes til salg.

Milliarderne ruller


Vinhusets 200 ansatte behøver dog ikke at frygte for deres stillinger - alt kører videre som vanligt. Det hele drejer sig bare om køb og salg, investering og udbytte.
Med i købet hører 243 hektar vinmarker, der befinder sig på nogle af Napas bedste arealer.
Købsprisen er ikke oplyst, men den kan ifølge Wine-Searcher meget vel være den næsthøjeste pris, der nogensinde er givet for et amerikansk vinhus.
Den hidtil højeste pris blev givet i år 2000, da vinhuset Beringer blev solgt til Treasury Wine Estates for 1,5 milliarder dollars (cirka 10 mia. kr.).
Der gik tidligere i år rygter om, at Constellation Brands havde givet et bud på 800 millioner dollars (cirka 5,3 mia. kr.) for Duckhorn. Noget tyder på, at prisen er blevet overbudt af TSG Consumer Partners …

Bulkvin vinder terræn

Den 21. og 22. november bliver Amsterdam centrum for den ottende udgave af World Bulk Wine Exhibition. Der forventes at komme 6000 besøgende til messen, hvor 220 udstillere, producenter og vinfirmaer vil præsentere deres bulkvine - altså vin, der først tappes på flasker, når den når frem til sin destination.
Og der er da også god grund til at afholde en sådan vinmesse, da det globale salg af bulkvin er steget med 71% fra 60 millioner hektoliter (svarende til 8 mia. flasker) i år 2000 til 102 mio. hektoliter (14 mia. flasker) sidste år.
I værdi er der tale om en stigning på 107% til et beløb, der svarer til 209 mio. kr.
Også eksporten af bulkvin er steget. I dag udgør den således 38,6% af den globale vineksport.
Eksporten af stillevine på flaske fører dog med 54,3%, mens mousserende flaskevine kun tegner sig for 7,1% af den globale eksport.

"Dræbervinene" breder sig

Vinskribenter bestræber sig ofte på at finde på nye ord og vendinger, når de skal anmelde denne verdens vine. Og nogle gange anvender de ord, som flertallet af forbrugerne nok studser lidt over. ”Vinen smager som wasabi fra det østlige Japan” eller endnu mere bizart ”rødvinen lugter som at stikke hovedet ind i livmoderen på en hest”, som en dansk vinskribent engang udtrykte det.
Også vinimportører forsøger at finde fængende udtryk, når de skal markedsføre deres vine, og her undrer en af vores læsere, John Kragh, sig over et ganske særligt ord, der åbenbart smitter. Det drejer sig om ”dræber”, og John Kragh er kommet med tre eksempler, som han har fundet hos tre forskellige danske vinimportører:
”Ribera del Duero-dræber til laveste pris uden for Spanien”, ”Argentinsk Bourgognedræber, Pinot Noir Reserva” og endnu en omgang ”Bourgognedræber” hos den sidste importør.
”Dræbervine” - det lyder jo helt uhyggeligt. Her på VinAvisens redaktion er vi ikke helt sikre på, at vi tør drikke nogle af disse vine …


Tyske Andreas Schneider, der fremstiller cider på sin gård Obsthof am Steinberg, var en af de producenter, man kunne møde på festivalen. Foto: Andreas Omvik.

Nordens første ciderfestival

Der er ingen tvivl om, at danske æbler ligger rigtig lunt i svinget, når det gælder kvaliteten. De får den rette blanding af sol og lange lyse sommerdage, har sødme men også en fin syre.
Det er derfor oplagt at lave æblecider herhjemme - hvilket stadig flere da også gør. Samtidig har et stigende antal danskere fundet ud af, at æblevinen smager rigtig godt.
I den forgangne uge afholdt Danmark Nordens første ciderfestival, Rigtig Cider, hvor producenterne kunne præsentere deres produkter. Og kriteriet for at kunne deltage var, at der netop var tale om rigtig cider. Det vil sige cider lavet på æblemost på samme måde, som vin laves på druemost - og ikke den mere kommercielle alkohol-sodavand med samme navn.

Producenter fra andre lande


”Lokalerne” var pladsen under Knippelsbro i København, og ud over dansk cider kunne man også smage cider fremstillet af sytten producenter fra blandt andet Schweiz, Frankrig, Spanien og Skotland.
I alt 700 besøgende lagde vejen forbi festivalen og fik smagsprøver og en snak om æblesorter og fremstillingsmetoder.
Festivalen sluttede med en stor langbordsmiddag med masser af cider i glassene og med cidermagerne med til bords.
Rigtig Cider har været så stor en succes, at arrangøren, ciderproducenten Æblerov, med sikkerhed vil gentage festivalen til næste år.

En rigtig god idé


Bag Æblerov står Morten Sylvest Moer og Christopher Melin, og navnet på firmaet skyldes, at makkerparret rent faktisk startede med at gå på æblerov i lokale baghaver i og omkring København.
De ærgrede sig nemlig over alle de nedfaldsæbler, der ikke blev brugt til noget som helst og besluttede at fremstille cider på dem. De havde begge en fod i restaurationsbranchen, og projektet gik godt i spænd med studierne i fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Cideren vakte glæde hos såvel venner som professionelle og i både 2014 og 2015 vandt Æblerov prisen for årets cider ved Forum for dansk frugtvins store frugtvinsmesse.
I dag går Morten og Christopher ikke længere på æblerov men samarbejder med en række danske økologiske æbleproducenter. Og den oprindelige garage, hvor den første cider blev til, er erstattet af produktionsgodkendte lokaler på Grønttorvet.


Margrit Biever Mondavi. Foto: Business Wire.

Margrit Mondavi er død

En af Californiens "grand old ladies", Margrit Biever Mondavi, er død i en alder af 91 år. Hun var gift med Californiens berømte vinproducent Robert Mondavi, men vandt så afgjort også selv stor anerkendelse som en glimrende ambassadør for californisk vin.
Hun stod for PR-arbejdet i Robert Mondavi Winery og var kendt for sin varme modtagelse af enhver, som besøgte vinhuset.
Men hun var også den, der sørgede for, at vin, kunst og kultur gik op i en højere enhed både inden for og uden for vinhusets rammer. Hun afholdt årlige musikfestivaler med kendte musikere, var vært for berømte kokke som Paul Bocuse og Julia Child og spillede en hovedrolle i skabelsen af Copia - The American Center for Food, Wine and the Arts.
Efter Robert Mondavis død i 2008 - og indtil kort før sin egen død - fortsatte Margrit Mondavi med sit PR-arbejde for vinhuset.
En Martini Smart Cube plumpes ned i drinken.

"Isterning" sladrer om indholdet

Det er dog utroligt, hvad man finder på. Nu har firmaet bag det kendte vermouth-mærke Martini fået kreeret en dims, der kan sladre om, hvor meget der er tilbage af ens drink.
Martini Smart Cube hedder den, og den ligner fuldstændig en almindelig isterning og afgiver også kulde. Når drinken skal serveres, dumpes den kunstige "isterning" ned i glasset til de rigtige isterninger.
Inde i Smart Cube er der indbygget Bluetooth teknologi, som sender signaler til bartenderen eller tjenerne om niveauet af indholdet i glasset.
Det kan man jo så bruge til i god tid at lave næste hold drinks parat - hvis nu gæsterne på forhånd har sagt, at de gerne vil have flere drinks af samme slags. Eller tjeneren kan holde sig i nærheden af gæsterne og være parat til at tage imod ordre, så snart de bunder.

Knas, knas ...


Det er også muligt at holde styr på, hvor mange drinks en gæst har fået - hvis nu vedkommende begynder at være lige lovlig højrøstet.
Normalt svækkes Bluetooth-signalet betydeligt, når det er omgivet af væske, men det er lykkedes i denne Smart Cube at give signalet en rækkevidde på 30 meter, selv om det ligger i en cocktail eller longdrink.
Man kan jo ikke lade være med at tænke på, hvad der sker, hvis nu man kommer til at sluge ”isterningen” - eller tykke på den? Der er jo nogle, der har for vane at knase isterningerne …
Man kan læse mere om teknologien bag dimsen ved at klikke her.
Kom med på guidetur i et engelsk whiskydestilleri.

Englands første whiskydestilleri i 100 år

England er uløseligt forbundet med gin og Skotland med whisky, men der var engang, hvor også englænderne fremstillede en hel del whisky.
Den engelske whiskyindustri blev dog udkonkurreret - blandt andet af skotterne - og i 1903 lukkede og slukkede Englands sidste whiskydestilleri, Lea Valley Distillery.
I 2006 grundlagde en modig mand, James Nelstrop, igen et whiskydestilleri, St. George’s Distillery, på engelsk jord, og i december samme år havde destilleriet, som ligger i Roudham i Norfolk, fremstillet sine første 29 fade med engelsk whisky. Netop i området omkring Norfolk, der ligger to timers bilkørsel fra London, dyrkes byg af topkvalitet, ligesom der er det reneste vand i undergrunden, og begge dele skal som bekendt bruges til whiskyfremstilling.

Tilbyder guideture hver time


I dag har både produktionen og faciliteterne hos St. George’s Distillery haft vokseværk. Der fremstilles flere typer whisky med og uden røg-aroma, og destilleriet er udvidet med besøgscenter, café og restaurant. Og nu har man også lanceret en stribe guideture, hvis priser spænder fra 10 til 21 pund (cirka 90 til 190 kr.) pr. person.
Den billigste tur, der starter hver time, omfatter en omvisning i destilleriet og lagerhallen med fadene samt smagning af en af destilleriets whiskyer.
Den dyreste tur byder derudover på en større whiskysmagning samt frokost i restauranten.
Man kan læse mere om destilleriet og booke guideturene ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Henri Bourgeois i Sancerre og Château de Fesles i Anjou, Frankrig, Weingut Abril i Kaiserstuhl og Bibo Runge i Rheingau, Tyskland, Weszeli Terrafactum i Kamptal, Østrig og Clos Henri i Marlborough, New Zealand.


Wolf Blass.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Wolf Blass, der var med til at revolutionere den australske vinverden.
På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Wolf Blass (f. 1934) - eller helt korrekt Wolfgang Franz Otto Blass - er et af de helt store navne i den australske vinverden. Han blev født i Østtyskland, og da han som en stor dreng stak af fra sin skole, gav hans forældre ham et ultimatum. Enten skulle han tilbage til skolebænken, eller også skulle han gå i lære som vinmager. Det sidste lød mest tiltalende for Wolf Blass, og i 1952 blev han udlært som vinmager i Vesttyskland, og senere blev han den yngste person nogensinde, der tog en Master-grad i ønologi.
I en årrække fungerede han som vinkonsulent og kældermester for diverse vinhuse i Tyskland og Storbritannien. Og i 1961 immigrerede han til Australien, hvor han turede rundt på landevejene som landets første freelance-konsulent inden for vin.
Fem år senere slog han dørene op for eget vinhus i Barossa Valley, South Australia. Bilyara kaldte han det, et australsk navn for ”Eaglehawk” (ørnehøg). Vinhuset var indrettet i et gammelt militæranlæg, og første årgang var på 3000 flasker.
Herefter gik det slag i slag. Teknologien og vinkvaliteten kom i top. Vinhuset fik vokseværk, og i 1973 skiftede det navn til Wolf Blass Wines og flyttede til nye store lokaler. I dag har vinhuset 4500 ansatte og en årlig produktion af 50 millioner flasker.
Det er vinproducenter som Wolf Blass, der har æren for den positive vending, som den australske vinindustri tog for 40 år siden. Da han ankom til Australien, talte man hverken om druesorter eller vinkvalitet. Han viste blandt andet, hvordan man ved at blande vine på forskellige druer og lagre dem på fade af nøje udvalgt egetræ kunne skabe vine af topkvalitet – noget som mange australske vinhuse har taget til sig. Gennem årene har Wolf Blass og hans vine høstet i alt 8500 medaljer og priser.
I dag ejes Wolf Blass Wines af et af verdens største vinfirmaer, det australske Treasury Wine Estates (TWE), men Wolf Blass spiller stadig en aktiv rolle som ambassadør for sine brands. Derudover nyder han livet med sin hustru, Shirley, samt børn og børnebørn.
Adresse: Wolf Blass Wines, 58 Queensbridge Street, Southbank Vic, 3006, Australien, tlf.: 00 61 8 85 68 73 11, e-mail: visitorcentre@wolfblass.com.au, www.wolfblass.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
De to topetter er cirka 15 cm høje. Den til højre er fyldt med absint.

Hvad er det for en karaffel?

Pernille Rasmussen har på et loppemarked i Sydfrankrig købt en lille karaffel med tal og streger på. Nu vil hun gerne vide, hvad den har været brugt til.
Efter beskrivelsen må det være en såkaldt topette, som blev brugt til absint. Topetter ses ofte på netop franske loppemarkeder, ligesom de kan købes online hos fx Absinthe Originals, der handler med absint-antikviteter.
Oprindelig – i 1700-tallet – var en topette en slags lommelærke, men i det følgende århundrede blev den til en karaffel til et begrænset antal snapse, og hver snaps var angivet med et indgraveret tal eller en ring på karaflens yderside.
Franskmændene kaldte også sådanne flasker for carafons diviseurs, dvs. "dele-karafler".
På de franske bistroer kunne man sætte en topette på bordet og bagefter aflæse på karaflen, hvor mange snapse gæsterne havde indtaget – og skrive dem på regningen.
På billedet ses til venstre en normal topette med sine inddelinger.
Til højre ses en mere speciel udgave, der foroven har en prop formet som et lille målebæger.
Når man vender topetten med bunden i vejret, fyldes målebægret med absint, og når man atter vender topetten, bliver den afmålte mængde i bægret. Dette tager man så af og hælder indholdet op i sit glas.
Det er svært at se på billedet, men også på denne topette er der en række tal op langs siden.


Ugens vinøse billede

Kåre Selvejer har sendt os dette flotte billede af en af Douro-flodens slyngninger gennem portvinens dramatiske bakker.
Billedet er taget fra byen Casal del Loivos, der ligger oppe over den største by i området, Pinhão, som man lige kan ane lidt af til venstre. En af broerne, der fører over floden ved Pinhão kan i hvert fald ses.
I en af VinAvisens serier af postkort viser vi en række portugisiske azulejos, der siden 1906 har dekoreret stationen i Pinhão.
Disse store vægdekorationer i en azurblå farve har ofte religiøse eller historiske motiver, men på den gamle stations 24 billeder vises, hvordan man i gamle dage dyrkede og høstede druerne til portvin og sejlede fadene ned ad floden på store både.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Vi er sikre på, at mange af vores læsere har besøgt vindistrikter i sommeferien. Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


391 På Château Suau i Cadillac (Bordeaux) skubbes "hatten" ned i den gærende most (foto © HansTorben Andersen).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 38 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerneØ

La Corte del Pozzo, Fasoli Gino, Pinot Grigio, Veronese IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En pæn og lidt enkel hvidvin på økodruer. Den har en god duft og en frisk, let krydret smag uden større dybde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

12 e mezzo, Varvaglione, Malvasia, Salento, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Aakjærs

En ganske spændende og lækker hvidvin med en aromatisk duft og smag. I smagen noter af mandarin, abrikos og ananas. Dertil en lille honningsødme. En allround vin. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Azumb're, Verdejo, Rueda, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinstokken.dk

Som så mange andre hvidvine fra det spanske distrikt Rueda er denne vin rigtig god. Den har en lang, lækker druesmag, der med sin gode syre og lille sødme holder sig langt ud i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tierhoek, Chenin Blanc, Piekenierskloof, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

Dette er en rigtig lækker hvidvin med en bred og harmonisk smag. I smagen noter af citrus, sød melon, krydderurter og mineralitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Johnny Q., Quarisa, South Australia, Australien, 2013, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinkyperen Vinimport

Krydret hvidvin på druerne Chardonnay og Viognier. Vinen er tør, kraftig og har en god og lang druesmag med noter af citrus, melon og ... er det lakrids? Med sine australske muskler er den udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosae, Bodegas Arzuaga, Tempranillo, RIbera del Duero, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Jysk Vin

Flot rosévin i en flot flaske. Den har en fin, lys farve, en liflig duft og en lækker, blød og cremet smag med frugt, syre, sødme og noter af jordbær og hvid peber. En elegant vin i fin balance og en meget anvendelig vin: Apéritif, terrassevin, madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Estancia Argentina, Sodfra, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (13,8%)

50 kr., Rema 1000

50 kr. og en rigtig god smag - kan man forlange mere? Ikke til de 50 kr. Vinen har en fyldig, fint krydret smag med bløde tanniner og noter af blommer og mørke bær. God, lang eftersmag. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zin of Zins, Zinfandel, Californien, USA, høj alkohol (14,5%)

58,95 kr., Fortium

Til prisen et godt glas rødvin. Vinen har en fyldig smag med blommer, tobak og cigarkasse. Tilpas syre og en lille sødme. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marquesa de Atiza, Axial Vinos, Cariñena, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Til den lave pris er denne rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo en rigtig god vin. En vin med blød og saftig frugt (sorte kirsebær), diskret krydring og fint integrerede fadnoter. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo, Rosso Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

Denne rødvin er lavet efter den gamle Toscana-metode, Governo all'Uso Toscano, med tørrede druer. Vinen er rigtig god med fyldig og saftig frugt, tilpas syre og en charmerende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Cassagnau, Jacques Abet, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

75 kr., Lago Import

Fyldig rødvin med god, bred frugtsmag. I den fint krydrede vin er der noter af brombær og kirsebær. Lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Syrah (35%), Grenache (35%) og Merlot (30%).

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Originals, Pinot Noir, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,9%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Tør, men saftig og meget lækker rødvin med god Pinot-karakter og -smag. I smagen kirsebær, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Årets Jagtvin, Il Cadere, Appassimento, Puglia IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 31. oktober: 69,75 kr., Skjold Burne

Til vildt - til lam og and - er denne rødvin oplagt som "jagtvin". Den er lavet på druerne Negroamaro (60%), Merlot (25%) og Primitivo (15%) og har gennemgået den metode, der kaldes "appassimento på vinstokke", dvs. at druerne ikke har tørret på stråmåtter, men hængende på vinstokkene. I smagen er der mørke bær og noter af chokolade. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Anoma de Raimat, Costers de Segre, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

En god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Syrah. Den har en bred frugtsmag med bløde tanniner, fin krydring og gode oplevelser. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calvente, Granada, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinova

Denne fadlagrede rødvin på druerne Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot smager rigtig, rigtig godt. Den har bred og blød frugt og en syre, der giver rygrad og karakter. Dertil en lille sødme. En vin, der hænger fint sammen.

stjernestjernestjerne

Son Calé, Negre15, Miguel Oliver, Pla i Llevant-Mallorca, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Vinmonopolet

Enkel og venlig rødvin med forfriskende frugt, der holder hele vejen igennem. I vinen er der lidt bunden CO2, der giver en lille prikken på tungen. Nogle finder det en fordel, andre ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Saint-Rémy, Erhardt, Pinot Noir, Rosenberg, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

135 kr., Vestergaard Vin

Liflig rødvin med en rigtig god Pinot-smag og -karakter. Vinen er ret let, men den fylder alligevel munden med sin lækre druesmag, sin friske syre og en lille sødme.

stjernestjernestjerne

Domaine Machard de Gramont, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

139,75 kr., pris ved 6 flasker: 119,75 kr., Bichel Vine

En lidt spinkel rødvin, der med sin tørhed ikke rigtigt giver Pinot-smagen lov til at folde sig ud. Men frisk er den. Helt billig er den derimod ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scala Dei, Cellers de Scala Dei, Garnacha, Priorat, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Elegant og meget lækker rødvin med en fantastisk struktur, der breder i munden og holder hele vejen i den vidunderlige eftersmag. En vin, der ikke kun er til mad, men også egnet som meditations-vin - en stille stund, måske med lidt lækker ost. De mange penge værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jellicoe, Sorby Adams, Shiraz, Barossa, Australien, 2012, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Skjerning Wine

En kraftig og flot rødvin med intens frugt, syre og sødme, alt i god balance. En udpræget madvin til kraftige (kød)retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Desmonta, Merlot, Nero d'Arcole, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

185 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 125 kr., Skjold Burne

Den er varm og sød - kom bare an(d), efterår og juleand. En fire år gammel rødvin, fyldig, moden og med fint integrerede fadnoter. Men alle I, der er til tørre rødvine: Hold jer væk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château la Vieille Forge, Vignobles Lavaud Père & Fils, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)

195 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Lautia

En meget let og meget fremkommelig rødvin, som ikke skal have alt for meget modstand fra retten, man nyder den til. Den har god, afrundet frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. De 100 kr. ved 6 flasker er den rigtige pris.

stjernestjernestjernestjerne

Proemio, Santi, Amarone del Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (16%)

199 kr., VinMedMere.dk

På sin vis en ganske flot Amarone - i høj grad drikkelig - men ni år gammel og nok forbi sit højdepunkt. Men til mad udmærket.

stjernestjernestjerne

Château Castigno, Sud de France, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan har en dyb, mørk farve, en god duft og en bred smag med noter af mørke bær. Men også mærkbare tanniner og en mærkbar spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca La Sabina, Familia Conesa, Cabernet Franc, Pago Guijoso, Gran Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)

219 kr., på tilbud: 149 kr., D’Wine

Elegant og meget lækker rødvin, med frugt, syre og sødme i fin balance og god struktur. Bløde tanniner, fin krydrinhg og en lang efterssmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roggio del Filare, Velenosi, Rosso Piceno, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

En stor og flot vin på druerne Montepulciano og Sangiovese med en inviterende duft og en smag med tyngde - ligesom den store flaske også er tung. I den fyldige, bløde vin er der noter af mørke bær, mørk chokolade, sød lakrids ... Fem år gammel og fint udviklet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vigneto Cerequio, Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (15%)

499 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 299 kr., Skjold Burne

Ni år gammel Barolo og helt på toppen. En vidunderlig, blød og lækker rødvin med gode tanniner og en smag, der breder sig i munden og langt ud i eftersmagen.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Etichetta Nera, Vecchia Romagna, Trebbiano, Brandy, Italien, høj alkohol (38%)

225 kr., på tilbud indtil 2. oktober: 175 kr., Skjold Burne

I 1820 kom franskmanden Jean Bouton fra Cognac-distriktet til den italienske region Emilia Romagna og grundlagde et destilleri, og i årevis har hans brandy i den trekantede flaske været Italiens svar på Frankrigs cognac og landets bedst sælgende spiritus. Den har en god druesmag med en venlig, lille sødme. Nemmere at drikke end så mange andre brandy'er.

Smagningen af vine fra Wolf Blass Wines

stjernestjernestjernestjernestjerne

Red Label Sparkling, Wolf Blass, South Australia, Australien, lav alkohol (11,5%)

100 kr., på tilbud i september: 39 kr. flasken, Føtex 

Denne dejlige boblevin er lavet på lige dele Chardonnay og Pinot Noir. Den har fine små bobler og en fin duft af modne grønne druer. Smagen er fyldig og aromatisk og har en lille behagelig sødme til slut. En vin, mange vil kunne lide. Drik den som apéritif eller til en god madsalat - gerne med indslag af frugt. Normalprisen er helt ok, så til tilbudsprisen er denne vin et rent kup.

stjernestjernestjernestjerne

Silber Label Chardonnay, Wolf Blass, Chardonnay, South Australia, Australien, 2014, lav alkohol (13%)

135 kr., på tilbud fra 28. oktober - 17. november: 74,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Mineralitet og frisk frugt præger duften af denne hvidvin. Det er en meget fyldig og frugtrig udgave af en Chardonnay-vin - og den er god, især til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gold Label Coonawarra Cabernet, Wolf Blass, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker, Føtex.dk

Mums for en rødvin. Den har en åben og inviterende duft af mørke bær og en på mange måder klassisk Cabernet-smag med masser af modne solbær. En meget lækker vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gold Label Shiraz, Wolf Blass, Shiraz, South Australia, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

159 kr., på tilbud fra 9.-15. september og 4.-10. november: 99 kr. flasken, Føtex 

Ofte er det de krydrede noter, der er i front i Shiraz-vinen, men sådan er det ikke i denne rødvin. Her spiller frugten hovedrollen, og krydderierne andenviolin. Alkoholen bider på ingen måde, men det er en magtfuld vin, der kalder på en god bøf eller vildtkød. Tørre oste med en lidt kraftig smag vil også være gode ledsagere. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gold Label Adelaide Hills Chardonnay, Wolf Blass, Chardonnay, South Australia, Australien, 2013, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker, Føtex.dk

En fornem hvidvin med en speciel, men indtagende duft af moden frugt og med et strejf af røg. Smagen har en dejlig fedme, en flot balance mellem frugt og syre og en meget lang og frisk eftersmag. Nyd den til fede fisk, en ekstra lækker kyllingeret eller milde, cremede oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gold Label Riesling, Wolf Blass, Riesling, South Australia, Australien, 2012, lav alkohol (12,5%)

159 kr., på tilbud fra 9.-15. september: 99 kr. og fra 16. september - 13. oktober: 99,50 kr. ved to flasker, Føtex 

Denne hvidvin byder på en helt fantastisk, aromatisk duft med noter af sommerblomster, citrusfrugter og modne blommer. Smagen er elegant og frugtrig og har tilpas fedme til at holde længe i munden. En fin syre sætter prikken over i'et og gør vinen velegnet til lette retter. En vin i top til en meget menneskevenlig tilbudspris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brown Label Shiraz, Wolf Blass, Shiraz, South Australia, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

299 kr., på tilbud fra 14. oktober til 10. november: 199 kr., Føtex 

En moden og lækker rødvin med god frugt, et strejf af mørk chokolade, en fin syre og en anelse fad til slut. Den er lavet på Shiraz-druer fra flere forskellige områder, såvel lavtliggende - der giver solmodne søde druer - som højtliggende, hvor druerne har en friskere syre. Og denne forening er med til at give en vin i top-balance. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black Label, Wolf Blass, South Australia, Australien, 2007, høj alkohol (15%)

499 kr., på tilbud fra 16. september til 13. oktober: 449 kr., Føtex 

Denne rødvin, der er vinhusets absolutte topvin, har indkasseret et hav af priser - og forståeligt nok, for det er en fantastisk lækker vin med en forførende duft af sorte bær og chokolade. Smagen har rygrad og struktur. Den udvikler sig i munden og byder på flere lag og facetter - moden frugt, mørke blommer, solbær, hyldebær, mokka ... Alkoholen bider ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Master, Wolf Blass, South Australia, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

699 kr., pris ved 3 flasker, Føtex.dk

Denne rødvin er lavet som en hyldest til Wolf Blass på hans 80 års fødselsdag. Den er på 61% Cabernet Sauvignon og 39% Shiraz, og det er en perfekt blanding, der giver en vin, som har det hele i de rette mængder - god fylde, koncentreret frugt - brombær, mørke blommer og hyldebær - og fine krydrede noter. Drik den til en god, sammenkogt ret eller til det store ostebord. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen