Bordeaux er blevet bedre
Frankrigs andel af det danske vinmarked er for længst blevet overhalet af italienerne. Borte er de tider, da to tredjedele af vinene på de danske middagsborde var franske. Det er ikke mindst gået ud over Bordeaux. Hvilket måske også kan skyldes den til tider groteske udvikling i prisniveauet for de førhen så populære vine.
Men måske er der lys forude. Det mener David M. Sichel, eksportchef for
Maison Sichel og et af de seks børn, som den legendariske Peter Sichel og hans kone Diana opfostrede.
På et møde for nylig i København erklærede han, at de røde Bordeaux-vine er blevet mere drikkevenlige.
Kloner og grøn høst
- Vi er blevet bedre til at fremstille vine med modne tanniner, uden at alkoholprocenten er gået over gevind.
Det er en kendt sag, at når vinfolk taler om druernes modning, lægger de vægt på, at sukker og tanniner skal harmonere. Og det betyder ofte, at sukkerindholdet bliver for højt, før tanninerne har nået den rette modning, og dermed får man misèren med de høje alkoholprocenter.
David Sichel forklarer fremskridtet med de ændringer, der er sket i vinmarkerne siden 1980'erne:
- Der er indført nye kloner af de druer, vi anvender, Cabernet Sauvignon, Merlot og – for vores vedkommende – Petit Verdot. Vi har øget antallet af planter pr. hektar, vi fjerner drueklaser for at nedsætte udbyttet, og vi har ændret opbindingen af vinstokkene. Da jeg var barn, kunne man ikke gemme sig bag en vinplante. Det kan man nu.
Sirius og Angludet
Sichel-familien er kendt for sit medejerskab af Château Palmer. Det går helt tilbage til 1938. David Sichel er dog taget til Danmark for at præsentere et par vine fra Sirius-serien og otte årgange Château Angludet.
Sirius er vine fra druer, som familien opkøber hos vinbønder og selv vinificerer med henblik på at skabe en genkendelig stil fra år til år. Den hvide Sirius – blandet af Semillon og Sauvignon Blanc – er mild og frisk med klar Sauvignon-dominans. Den røde – blandet af Merlot og Cabernet Sauvignon – er en tør og ”slank” vin med pæn Bordeaux-karakter og god drikkelighed. Begge vine ligger i prislejet 90 kr.
Produktionen af Sirius-vinene begyndte i 1984, ejerskabet af Château Angludet går tilbage til 1961. Vinene herfra var tidligere med i Cru Bourgeois-klassifikationen, men den har man droppet. ”Systemet forvitrede”, som David Sichel formulerer det.
En vanskelig drue
Siden 1989 er store dele af Angludets 32 hektar vinmarker blevet tilplantet med de nye, bedre kloner. Desuden er Cabernet Franc blevet erstattet med Petit Verdot.
- Petit Verdot har ellers et halvskidt rygte, siger David Sichel.
- Det skyldes, at druesorten er vanskelig. Ydelsen svinger ret meget, og druerne skal håndplukkes på det helt rigtige tidspunkt, før de ”dør”. Men når det hele lykkes, giver druen muskler til vinen.
Château Angludet ligger i Margaux med blandt andet Château Giscours som nabo. Slottets største, nærmest mytiske årgang var ifølge David Sichel 1983. Den var dog ikke med i København. Her var den ældste vin fra 2002 - der dog er udsolgt.
Det er i dag årgangene 2013, 2012 og 2011, der kan erhverves for 325-350 kr., og af dem er 2011 en klassisk Bordeaux-vin, som i første omgang virker lukket, men som åbner sig smukt i glasset. 2013 er allerede imødekommende, og 2012 vil have bedst af lidt mere tid under proppen.
Vinene tages til landet af engrosvirksomheden
Lago Import og kan købes hos en række vinhandlere samt på
1855cru.com.
Jørgen Aldrich