Vin, rod- og frugt-dage
Ifølge biodynamikken følger alt i naturen en rytme, der er afhængig af Månens og planeternes faser. Og hvis man som vinproducent vil følge de biodynamiske principper til punkt og prikke, skal man derfor beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.
Opskriften på, hvilke dage, der egner sig bedst til hvilke arbejdsprocesser, finder man i en særlig Måne-relateret kalender, udført af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun for mere end 50 år siden.
Kalenderen inddeler året i frugt-, blomster-, blad- og rod-dage, som igen har forbindelse til Månens cyklus, og disse dage skulle ikke kun have betydning for arbejdet i vinmarken men også for, hvordan en vin smager.
Er det en rod-dag, bør man ifølge Thun lade vinflasken ligge på vinreolen, da vinen ikke vil smage specielt godt. På frugt- og blomsterdage derimod vil den selv samme vin smage særdeles glimrende.
Et newzealandsk forsøg
Forskere rundt om i verden har udført forsøg, der viser, at forskellig slags musik og farver påvirker den måde, vi opfatter en vins smag på.
Også omgivelserne, stemningen og ens humør har betydning. De fleste har sikkert prøvet en kold dansk vinteraften at åbne en flaske af den dejlige vin, de nød på en bakketop en sommerdag i Provence - tvivlen melder sig, om det nu virkelig også er den sammen vin ...
Men kan det virkelig passe, at vin skulle smage godt eller mindre godt afhængig af Månens cyklus?
Nu har et hold newzealandske forskere undersøgt, om påstanden holder vand, og i sidste uge offentliggjorde de en rapport om undersøgelsen og resultatet. Den kan læses i sin helhed ved at
klikke her.
Bedømte vinene to forskellige dage
Forskerne lod 19 professionelle newzealandske vinsmagere smage tolv forskellige rødvine på Pinot Noir på henholdsvis frugt- og rod-dage. Forsøgspersonerne fik intet at vide om formålet med smagningen, men blev kun bedt om at bedømme hver vin fire gange i alt fordelt på to angivne dage - der selvfølgelig var henholdsvis en rod-dag og en frugt-dag.
Bedømmelsen foregik ved pointgivning til blandt andet duft, smag, fylde og kvalitet samt en beskrivelse af helhedsindtrykket af hver enkelt vin.
Smagningerne fandt sted i et neutralt rum, ligesom forskerne noterede sig forskelle på vind og vejr de pågældende to dage - begge dele for at minimere påvirkningen fra ydre faktorer.
Vinene blev også udsat for en kemisk analyse på såvel frugt- som rod-dagen, for at undersøge, om der skulle være små udsving i syreniveauet og indholdet af fx fruktose og glukose afhængig af Månens cyklus - hvilket der ikke var.
Større forskelle samme dag
Intet i resultatet af den newzealandske undersøgelse tyder på, at en vin skulle smage bedre eller anderledes på en frugt-dag end en rod-dag. Faktisk var der hos nogle af forsøgspersonerne større forskel på pointgivningen ved de to smagninger én og samme dag end ved smagningerne de to forskellige dage.
Undersøgelsen har sat ekstra gang i den verserende diskussion omkring rod- og frugt-dagenes påvirkning af vinens smag. Skeptikerne er talrige, men der er også mange, der har taget teorien til sig.
Hos fx de britiske supermarkedskæder Tesco og Marks & Spencer tror man på det og følger den biodynamiske Måne-relaterede kalender, når der skal indkaldes til smagninger af nyindkøbte vine.
Hvis man selv har lyst til at eksperimentere, kan man downloade Maria Thuns app ”When Wine Tastes Best” hos
Floris Books. Her får man det fulde overblik over, hvilke dage vin skulle smage godt eller skidt, og så er det jo bare at prøve sig frem og se, om man vil give den Måne-relaterede kalender ret.
Vi kan fortælle, at d. 31. december var en øv-dag - en rod-dag, hvor man burde skåle det nye år ind i vand eller saftevand i stedet for vin - altså ifølge appen ...