Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 4, 2017

En kæde af hærværk

Så er den gal igen i det sydfranske Languedoc-Roussillon. På én og samme dag i den forgangne uge begik den militante gruppe af vinproducenter, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), hærværk flere forskellige steder i regionen. Og samtlige aktioner var målrettet billig bulkvin importeret fra Spanien.

Importen betyder, at de sydfranske vinhuse har svært ved at sælge deres vin til supermarkedskæderne, der er storaftagere af importvinen. Lagrene hos de sydfranske producenter er godt fyldt op med usolgt vin, og når de forsøger at sælge den, presser supermarkederne priserne i bund - lyder det ifølge The Drinks Business fra de vrede producenter.

Overfaldt en tankvogn


CRAV slog til tidligt om morgenen d. 17. januar, og i første omgang gjaldt det et lager og tappeanlæg til bag-in-box nær Nîmes, som tilhører supermarkedskæden Carrefour. 60 vinproducenter blokerede indgangen til anlægget, så der ikke kunne produceres vin i bokse den dag.
En del af de vrede producenter tog videre til betalingsanlægget ved en motorvej 25 kilometer fra Nîmes, hvor de overfaldt en tankvogn med spansk vin, som stoppede ved anlægget. Tanken blev åbnet, og vinen flød ud på motorvejen.

Hyppigere angreb


Men hærværket stoppede ikke her. På en parkeringsplads uden for et indkøbscenter i Narbonne gik det ud over en anden tankvogn, hvor 25.000 liter spansk vin måtte lade livet. Hærværksmændene efterlod ordene CRAV på såvel parkeringspladsen som på tankvognen.
Der har været adskillige angreb af forskellig karakter fra CRAVs side gennem de sidste par årtier. Men angrebene er blevet hyppigere, og vinproducenterne stadig mere desperate.
De vrede producenter møder både forståelse og kritik. Der er nemlig dem, der mener, at de sydfranske vinhuse må finde sig i konkurrence fra andre EU-lande, da der jo er en aftale om fri handel over grænserne medlemslandene imellem.


Jancis Robinson.

Robinson donerer arkiv til UC Davis

Den verdenskendte britiske vinskribent Jancis Robinson har ifølge Wine-Searcher netop doneret hele sit arkiv af breve, fotografier, rejsebeskrivelser, smagenoter, publicerede arbejder osv. til biblioteket i vinuniversitetet UC Davis i Californien.
Nu er biblioteket i gang med at katalogisere gaven, og der er noget at gå i gang med, da arkivet dækker de sidste 40 år af Robinsons virke.
Alene notesbøgerne, som hun har brugt til noter under sine talrige vinrejser, tæller hele 275 styk.

Hed debat mellem Parker og Robinson


Brevsamlingen rummer korrespondance mellem den britiske vinskribent og blandt andet Tony Blair og Robert Parker. Og korrespondancen med sidstnævnte kan godt være værd at dykke ned i.
Den amerikanske vinguru har gennem årene haft nogle hede debatter med Jancis Robinson, da de er rygende uenige om, hvordan god vin skal smage. Robinson skulle blandt andet have kaldt årgang 2003 fra Château Pavie for en ”fjollet vin, der mindede om en senthøstet Zinfandel”.

"Væmmelige angreb" på Château Pavie


Det var for meget for Robert Parker, der havde givet selv samme vin 96 point ud af 100 i The Wine Advocate. Han svarede igen ved at kalde Jancis Robinson reaktionær og hendes udtalelse om vinen for et af hendes typiske ”væmmelige angreb” over for slottets vine.
I en længere periode blev der skudt med skarpt på de to vinskribenters hjemmesider.
Først til april regner UC Davis’s bibliotek med at være færdig med katalogiseringen af arkivet og dermed kunne åbne det for offentligheden og universitetets mange vin-studerende.
Når Robinson har doneret sit arkiv til biblioteket, er det ikke fordi, hun nu vil hvile på laurbærrene. Hun vil fortsat lægge artikler ind på sin hjemmeside, udgive bøger og have sin faste klumme i Financial Times.

Colchagua i flammer

Chiles førende rødvinsdistrikt, Colchagua, hærges i øjeblikket af hele fem ildebrande rundt om i distriktet. Foreløbig har ilden ødelagt mere end 20.000 hektar naturvegetation samt adskillige huse og frugtplantager.
Ingen af distriktets mange vinhuse har meldt om skader i skrivende stund, men ilden har ifølge Decanter været så tæt som 20 meter fra nogle af vinmarkerne. Og folk, der arbejder i markerne, er blevet bedt om at holde sig inden døre på grund af en kolossal askesky, som indhyller området.
Vinproducenterne priser sig dog lykkelige for, at det stadig er så tidligt i vækstsæsonen, at druerne ikke er modtagelige for røgskader.


En blomstrende Cannabis-plante, hvorfra man udvinder marihuana. Foto: Wikipedia/Cannatraining.

Symposium for vin og marihuana

Det er i dag tilladt at dyrke og sælge marihuana til rekreativt brug i fire amerikanske stater: Nevada, Massachusetts, Maine og nu også Californien, hvor det indtil november sidste år kun var tilladt, når det gjaldt medicinsk brug.
Det vil uden tvivl betyde, at stadig flere marihuanaproducenter vil slå sig ned i Californien - som jo også er den stat, hvor mere end 90% af al amerikansk vin fremstilles.
Derfor har vinorganisationen Wine Industry Network (WIM) besluttet at afholde et Weed and Wine Symposium - det første symposium nogensinde helliget sameksistensen mellem vinindustrien og marihuanaindustrien.

Fælles markedsføring


Som det lyder fra WIM, så har de to industrier rigtig meget tilfælles. Både druer og marihuana er landbrugsafgrøder, producenterne i begge lejre stræber efter den bedste kvalitet af deres produkter, og både vin og marihuana er underlagt et hav af regler fra myndighedernes side. Høsttiden ligger også i samme periode - noget, der godt kan give knaster, da det ofte ender med en kamp om høstarbejderne.
Symposiet vil blandt andet stille skarpt på, hvordan lovliggørelsen af marihuana vil påvirke vinindustrien - og give muligheder for samarbejder mellem vin- og marihuanaproducenterne. Emner som dyrkning af marihuana i vinmarkerne og muligheder for fælles markedsføring vil således også blive vendt på symposiet.

Etiketter af 24 karat guld

Vin Santo (hellig vin) er en sød italiensk vin - som Pave Frans i øvrigt bruger som altervin.
En af de gode Vin Santo’er kommer fra vingården Vignamaggio i Chianti Classico. Nu har vingården fremstillet en særudgave på kun 100 flasker af den søde vin. Og der er en rigtig god årsag til, at antallet af flasker er så begrænset. Hver flaske er nemlig forsynet med en etiket af 24 karat bladguld.

Kun et enkelt X


Guld er dyrt, og så er det også temmelig tidskrævende at arbejde med bladguld. De ultra tynde lag skal først løftes forsigtigt op, hvorefter de lige så forsigtigt skal fastgøres til overfladen med en pensel.
Navnet på særudgaven er Vin Santo X, og stemplet i guldet ses kun dette X. Det er jo det romerske tegn for tallet ti, og det henviser til, at vinen har modnet på fade i ti år.
Prisen for en flaske af den "guldrandede" vin er ikke oplyst - seriøse købere må åbenbart henvende sig direkte til Vignamaggio.

Fizz er en gammel opfindelse

I sidste uge nævnte vi, at amerikanerne har givet et bud på et generisk navn på engelsk mousserende vin. British Fizz lød buddet.
Det har fået Jens Madsen til tasterne med følgende historie om ordet Fizz:
- Vin Fizz (let boblende) er en gammel opfindelse, som "fine" damer også her i Danmark nød i samvær. Drikken bestod af portvin og danskvand fra sifons hentet hos de daværende lokale sodavandsfabrikker (værksteder). Det var simpelt hen datidens soft longdrinks.
Herrerne kunne så nyde cognac og whisky i andre lokaler i ro og fred - sådan, som man nu gjorde det dengang.
Ifølge Jens Madsen laves Vin Fizz af en tredjedel danskvand og to tredjedele portvin. Den forfriskende drink kan også laves på samme måde med danskvand samt rød- eller hvidvin.


Fra sidste års udgave af Féminalise.

Kun for kvinder

Den 6. april mødes flere hundrede vinsmagere i Palais des Congres i Beaune. Og de har ikke kun det tilfælles, at de kan lide vin – de er også alle kvinder.
De mødes for at deltage i Féminalise, en vinkonkurrence, hvor det udelukkende er kvinder, der bedømmer vinene.
Det er kun fransk vin – rød, hvid, mousserende, tør og sød – der bliver bedømt. Og alle vinproducenter og kooperativer er velkomne til at sende flasker ind til smagningen, som i de ti år, den har eksisteret, har vokset sig stor og stærk.
I 2016 deltog 700 vinsmagere som dommere. De kom fra 18 forskellige lande og smagte sig gennem 3800 vine. Til sammenligning var der kun 170 smagere i 2007, da konkurrencen blev afholdt for første gang.

Vin købes af kvinder


Årsagen til, at man har valgt at lave en vinkonkurrence med kun kvindelige vinsmagere, er, at stadig flere kvinder interesserer sig for og beskæftiger sig med vinens verden.
Det er som regel også kvinderne, der står for indkøb af vin. I USA, der er verdens største vinforbruger, købes 83% af al vin af de kvindelige forbrugere.
Rigtig mange kvinder er ligeledes vinmagere, ønologer, sommelierer osv., og det er derfor på sin plads – mener arrangørerne bag Féminalise – at have en konkurrence, hvor det er kvindelige smagsløg, der bedømmer vinene.

Man kan tilmelde sig nu


De mange vine smages blindt inden for en lang række kategorier og skænkes af flasker, hvor etiketterne er skjult i farverige stofhylstre.
Når samtlige vine er smagt, uddeles der guld-, sølv- og bronzemedaljer - samt logoer med medaljerne lige til at sætte på flaskerne.
For at kunne melde sig som smager til konkurrencen skal man - ud over at være kvinde - være vin-professionel eller i hvert fald have en meget stor viden om vin. Man kan læse mere om konkurrencen og tilmelde sig ved at klikke her.
Denne uges STORE billede længere nede på siden viser smagebordene, der sidste år stod parat til at modtage de mange hundrede kvinder.


Ballonen holder vinen frisk

Der har gennem årene været mange bud på, hvordan man holder den halve flaske vin, der er til overs fra aftensmaden, frisk og drikkelig i en eller flere dage.
På billedet ses endnu et bud, Air Cork, hvor en uoppustet ballon stikkes ned i flasken, hvorefter man puster ballonen op ved hjælp af ”drueklasen”. Ballonen skulle så effektivt sørge for, at vinen ikke bliver iltet.
Air Cork er en amerikansk opfindelse og koster det, der svarer til 260 kr. plus forsendelse hos Amazon.co.uk.
Der er dog en hage ved dimsen. Drueklasen gør, at den halvtomme flaske kommer til at fylde godt op på hylden i køleskabet ...


Californisk champagne

Kort tid efter, at Trump blev taget i ed som USA’s 45. præsident, blev der afholdt en indsættelses-banket med en treretters menu.
De amerikanske vinhuse har spændt ventet på, hvilke vine, der blev valgt til retterne, for det kan betyde et ikke ringe mersalg, hvis ens vin bliver sat på bordet ved så prestigefyldt en lejlighed.
Valget faldt udelukkende på californiske vine - heriblandt Korbel Natural, Special Inaugural Cuvée, California Champagne fra vinhuset Korbel Champagne Cellars.
Og det må man sige er et modigt valg fra arrangørernes side. Det var den samme vin, som blev serveret ved Obamas indættelses-banket i 2013, og som medførte en klage fra den amerikanske afdeling af Champagnes vinkomité, CIVC.

Korbel må godt


CIVC understregede over for arrangørerne, at champagne kun kan komme fra det franske distrikt af samme navn. Alle andre boblevine - uanset, hvilken metode, der er brugt til fremstillingen - er ikke champagne.
Der er dog ikke noget rent juridisk til hinder for, at Korbel benytter ordet champagne i såvel navnet på vinhuset som på vinens etiket. Vinhuset har nemlig anvendt betegnelsen længe før 2006, hvor USA og EU indgik aftale om et forbud mod brugen af den på amerikansk jord. Aftalen gælder således kun for amerikanske vinhuse, der har lanceret boblevine efter det år.
Donald Trump selv går garanteret ikke ret meget op i, hvilken vin, der kommer i glassene til banketten - han er nemlig afholdsmand.
Fra den lille film på Vimeo.

Cocktail på rumrejse

I Mayfair i London finder man cocktailbaren Mr Fogg’s - hvis navn er afledt af navnet på eventyreren Phileas Fogg i Jules Vernes roman ”Jorden Rundt i 80 Dage”.
Baren sætter hele tiden nye sprælske og eventyrlige cocktailspå kortet - som nu det nyeste påhit, en cocktail, der efter sigende har været på rumrejse.
Ejerne af baren skal have sendt en udgave af cocktailen Negroni 27 kilometer op over jordens overflade ved hjælp af en skræddersyet ballon. Og de har foreviget opsendelsen, cocktailens lange rejse og landing på jorden i en lille film på Vimeo, der kan ses ved at klikke her.

Certifikat med i prisen


Om turen skulle have påvirket smagen af cocktailen, vides ikke. Men indholdet i den opsendte flaske skulle ifølge baren have været udsat for en temperatur på minus 57 grader undervejs, hvilket måske nok har kunnet skubbe lidt til nogle smagselementer.
Rum-Negronien er døbt ”From Earth to The Stars”, og den består af gin, Vermouth, Campari, lavendel, appelsinskal, grapefrugtskal, citronskal, kamille og kvanrod.
Man vil kunne nyde cocktailen i en begrænset perioden hos Mr Fogg’s - og for en pris af 25 pund (cirka 215 kr.). Med i prisen får man et certifikat, der vidner om, at man har drukket en vaskeægte rum-cocktail.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinfællesskabet er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Kjær & Sommerfeldt har overtaget forhandlingen af vinene fra italienske Anselmi i Veneto og De Wetshof fra Robertson i Sydafrika.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er orange vin?

I sidste uge nævnte vi, at der var fremstillet en blå vin i Spanien. Men hvad er så orange vin? Er det en vin lavet på appelsiner? Det vil Emma Karlsen, der hørte udtrykket for nylig, gerne vide.

Nej, der er ikke appelsiner indblandet i orange vin. Der er tale om hvidvin med en svag orange farve.
Når man fremstiller hvidvin, fjerner man hurtigt drueskindene efter presningen. Skindene indeholder farvepigmenter og tanniner, som man ikke ønsker skal præge hvidvinen. Anderledes er det med rødvin, hvor de blå druers skind får lov til at afgive farve og tanniner til vinen.
Når man vil lave orange vin, lader man hvidvinsdruernes skind forblive sammen med druemosten i kortere eller længere tid, indtil de har afgivet den ønskede farve og aroma.

En trend i USA


Orange vine er kraftigere og mere intense i smagen end de fleste andre hvidvine, og de kan have en vis bitterhed, ligesom de har et tanninbid lidt à la rødvin.
I Georgien har man lavet den slags vine siden tidernes morgen, og i dag fremstilles der orange vin i en lang række lande fra Frankrig og Italien til Sydafrika og New Zealand - og i USA, hvor orange vin er blevet lidt at en trend.
I mange lande afholdes der også årligt en festival for denne særlige udgave af hvidvin.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


411 Et hav af borde og spyttespande venter på smagerne til vinkonkurrencen Féminalise (foto © Féminalise).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Eximius, Unión Vinícola del Este, Macabeo, Cava, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95, Skovgaard Vine

En boblevin til en meget lav pris (ved seks flasker) - en vin, der er helt i orden, hvis man ikke stiller de store krav og gerne vil have bobler i glasset. Der er fine bobler, tilpas syre, noter af æble og en inviterende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bouche, Bouche Pére & Fils, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

En dejlig champagne, blanc de blancs - hvid af "hvide" druer, altså ren Chardonnay. Vinen har fine, stadige bobler, tilpas mousse og en frisk druesmag med fin balance mellem syre og sødme.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Arneis, Roero, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

139,75 kr., På tilbud ved 2 flasker indtil 5. februar: 100 kr., Skjold Burne

En fortræffelig hvidvin - simpelt hen lækker! Liflig duft og en bred, fint krydret druesmag med noter af eksotiske frugter. Let og på samme tid fyldig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

25 Rare, Agricola Nativ, Greco de Tufo, Irpinia Greco, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Interessant hvidvin med en liflig duft og en aromatisk smag med en bred vifte af facetter - mandarin, fersken, honning ... En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riva Ranch, Wente Vineyards, Chardonnay, Monteray, Calefornien, 2014, høj alkohol (14,5%)

199,75 kr., pris ved 6 flasker: 169,75 kr., Skjold Burne

En meget lækker hvidvin med en karakteristisk Chardonnay-duft og en cremet, bred og harmonisk smag med mærkbar fadsmag. En klassisk Chardonnay på højt plan.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Tegole, Piccini, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

49 kr., pris i denne uge (uge 4): 35 kr., Fakta

Der sker ikke så meget i denne rødvin, men til 35 kr. er det en okay hverdags-vin med smag af druen Sangiovese. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parziale Appassimento, Barone Rosso, Barbera, Provincia di Pavia IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., Multi Wine

I den flotte flaske er der en dejlig rødvin med god, afrundet fylde, bløde tanniner, noter af nødder og tilpas syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er meget attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Uncle Zin, MCQ, Zinfandel, Salento IGT, Appassimento, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., ViniPortugal

Dette er rødvinen til alle, der er glade for en vin med blød frugt og sødme. Men sødmen får ikke lov til at dominere, den modsvares af en vis tørhed og et krydret bid, der gør vinen til en god vin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castelmaure, Jeanjean, Corbière, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

69,95 kr., pris i denne uge (uge 4): 50 kr., Kvickly

En rigtig god rødvin på druerne Syrah, Grenache og Carignan. Den har fyldig frugt, god krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag. Et godt glas til tilbudsprisen 50 kr.

stjernestjernestjerne

Anniversario, Produttori di Govone, Piemonte, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

74 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Holte Vinlager

En meget enkel rødvin, ret tør - udpræget en madvin. Kvaliteten er i pæn overensstemmelse med prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarima, Bodegas Volver, Monastrell, Alicante, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Med sin tørhed og sin gode krydring er dette en rigtig god madvin. Den hænger sammen og har god frugtfylde, og frugten følger med hele vejen ud i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Everton, Brown Brothers, Milawa, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

89 kr., Vinoble

Vellavet rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Malbec med bred frugt, bløde tanniner og noter af eukalyptus og grannåle. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

La Chiusa, Morini, Barbera, Rubicone IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En ret enkel rødvin med en smag lidt i retning af røget bacon.

stjernestjernestjernestjerne

Il Tridente Maserati, Quotidiano Wine, Vino Rosso Italiano, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

En ret let rødvin med en god, ren frugtsmag. Ikke nogen stor og kompleks vin, men en pæn bordvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santacostino, Firriato, Terre Siciliane IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En meget flot og lækker rødvin - ikke så mærkeligt, at den har fået 3 glas i den berømte, italienske vinguide Gambero Rosso (Den røde reje). Det har den fortjent. Vinen er lavet på druerne Nero d'Avola og Syrah og har en bred, krydret frugtsmag med bløde tanniner, fin krydring (tobak, lakrids) og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Silver Mountain, Special Reserve, Zinfandel, Lodi County, Californien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., pris på tilbud til 5. februar: 69,75 kr., Skjold Burne

Er man til frugt og sødme - udpræget sødme - så er dette rødvinen. Vinen er fyldig, men med et lidt smalt smagsbillede.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Niels Oscar, Donmaine Mur Mur Ium, Ventoux, Frankrig, 2014, høj alkohol (15%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 82,50 kr., Holte Vinlager

Om den forrige årgang skrev vi: "Der er kræfter i denne rødvin, og den bruger sine kræfter fornuftigt. Den er lavet på druerne Syrah og Grenache, og den har en fin balance mellem sødme og syre." Denne beskrivelse passer også fint på den nye årgang. Og vi kan tilføje: 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjerne

006, Bodega Aniello, Pinot Noir, Rio Negro, Patagonien, Argentina, 2014, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95, Erik Sørensen Vin

Denne rødvin er ikke typisk Pinot, og den skuffer lidt. Den begynder med frugt, men glemmer hurtigt frugten til fordel for noget tørt.

stjernestjernestjerne

Siresa, Premium Wine Selection, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

139 kr., VinMedMere.dk

En ret rustik rødvin med en tør, røget smag og i øvrigt et ret smalt smagsbillede.

stjernestjernestjernestjernestjerne

100%, Xavier, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker:110 kr., Supervin

En god og ordentlig vin, der kører sin gode kvalitet hele vejen igennem. Den har bred, fyldig frugt og krydring (peber og eukalyptus), bløde tanniner og en lille, venlig sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Château Maucoil, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

149 kr., Vinoble

En ret enkel og måske lidt træt, tre år gammel Rhône-rødvin. Der er frugt i smagen, men smagsbilledet er smalt. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cinema, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

175 kr., pris ved 12 flasker: 157,50 kr., YouAndWine

En rødvin med god, koncentreret frugt, fine krydrede noter, rygrad og tanniner - det hele i de rette mængder. Med andre ord en vellavet og meget lækker rødvin, der bestemt er sine 175 kr. værd. Etiketten er i øvrigt udformet som en gammeldags filmstrimmel - en sjov hentydning til vinhusets navn, Cinema, og egentlig ret elegant.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Crest, Hardy's, South Eastern Australia, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris for 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 4): 129 kr., Kvickly

Til en pris af 32,25 kr. pr. normal flaske (på tilbud) er denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz og Merlot lidt af et fund. Det er en yderst vellavet vin med blød frugt, fin krydring, tilpas syre og en lang eftersmag. Den smager som en vin til den dobbelte pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alessandro Veglio, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Superlækker rødvin med dejlig duft og en bred smag af den gode Nebbiolo-drue. Der er gode tanniner og fint integrerede fadnoter. Gem den gerne endnu fire-fem år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

PX, Alvear, Pedro Ximenez, Montilla-Moriles, Spanien, høj alkohol (15%)

89,75 kr., pris på tilbud indtil 5. februar, Skjold Burne

En supersød og meget lækker og fed rødvin - flydende slik med noter af figner og kandiserede frugter. Blød og i fin balance. Nyd den til en tør kage - eller som "sovs" til is.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen