Nyheder for uge 6, 2017



Fabrizio Nencioni fra San Felice i Toscana og Viviane Cifali fra Arnaldo Caprai i Umbrien.

Supervine i supermarkedet

Toscana og Umbrien – to af Italiens 20 regioner med dejlige vine. Begge regioner blev forleden præsenteret af hver sin vingård under en interessant smagning arrangeret af Føtex.

Dansk Supermarked har i en årrække importeret vine fra de to vingårde, og Føtex er nu begyndt også at forhandle de dyrere premiumwines (som vi danskere hellere burde kalde kvalitetsvine). De fleste af disse vine sælges dog kun i nogle få store afdelinger, men de kan bestilles via nettet og leveres til døren eller afhentes i den nærmeste Føtex.
Fra Toscana kom Fabrizio Nencioni fra den gamle vingård San Felice uden for Siena, og med sig havde han fire glimrende rødvine. Og fra Umbrien kom Viviane Cifali fra vingården Arnaldo Caprai, hun med en hvid og tre røde. Også dejlige vine.

Sans for kvalitet og forretning


Fælles for de to vingårde er, at de begyndte meget beskedent og i nyere tid blev købt af folk med sans for både kvalitet og forretning.
San Felice blev i 1968 købt af forsikringsgruppen Allianz, der investerede en masse penge i vingården og udvidede markarealet til cirka 200 hektar. I dag er San Felice en hel lille landsby i Chianti Classico, og den er et besøg værd. Her er der også en agriturismo, hvor man kan overnatte.
Arnaldo Caprai og dens 130 hektar marker blev i 1971 købt af en velhavende tekstilmand, nærmest som en hobby. I dag er det sønnen, Marco Caprai, der står for driften, og han gør et stort arbejde for bæredygtighed og økologi i appellationen Montefalco. I 2010 tog Caprai således initiativet til projektet New Green Revolution, der samler syv vingårde om arbejdet.

En glemt drue


Under smagningen blev der naturligvis talt om druer, og Fabrizio Nencioni talte varmt om San Felices arbejde gennem 30 år med at redde gamle, italienske druesorter. Man har således oprettet en forsøgsmark – et Vitiarium – med 126 druesorter. En af dem er druen Pugnitello, som i 1981 blev fundet på en mark i provinsen Grosseto. Sammen med universitetet i Firenze har San Felice udviklet druen og bruger den i dag nærmest med ”eneret” i flere af sine vine. Navnet Pugnitello betyder ”lille, knyttet næve”.
I Umbriens Montefalco er det druen Sagrantino, der er konge. Få andre druesorter har så stort et indhold af tanniner som Sagrantino, så den kan være lidt kradsbørstig. Den indgår derfor som oftest i blanding med andre druer.
Under mødet med Viviane Cifali smagte vi en 100% Sagrantino, Collepiano, hvor druen er tæmmet i en stor, flot og kompleks vin. Den vil kunne ligge i flere år og er bestemt de 249 kr. værd.
Ifølge reglerne skal en Sagrantino di Montefalco DOCG lagre mindst 29 måneder, før den sendes på markedet.
I ugens liste nedenfor over smagte vine er der flotte stjerner til vinene fra Toscana og Umbrien.


Chile kæmper en håbløs kamp mod ilden. Fra den YouTube film, som Time 4 News har lagt på nettet.

Gamle vinstokke i flammer

130 ildebrande hærger store dele af det centrale og sydlige Chile - og kun 51 af dem er i skrivende stund under kontrol. 400.000 hektar skov og landbrugsareal - heriblandt 100 hektar vinmarker - er forsvundet i flammehavet.
Chiles præsident, Michelle Bachelet, har kaldt brandene for den værste skov-katastrofe i Chiles historie, og i fire regioner er der nu erklæret undtagelsestilstand.
Værst er det gået ud over de førende vindistrikter Maule og Colchagua. I førstnævnte distrikt er adskillige hektar med historiske vinstokke slettet fra jordens overflade - vinstokke, hvis ejere i mere end 100 år har plejet, beskåret og høstet druerne fra.

En håbløs kamp


En af de vingårde, der ifølge The Drinks Business er blevet hårdt ramt, er Bisogno Wines i Maule. Her kæmpede ejeren og hans familie en brav men forgæves kamp for at holde flammerne væk fra deres 150 år gamle País-vinstokke. I alt har familien mistet 25 hektar af deres gamle vinmarker.
11.000 brandfolk kæmper side om side med 1200 soldater, politifolk og almindelige chilenske borgere for at bekæmpe de mange ildebrande - der også har lagt en hel by, Santa Olga, i ruiner.
Men der er tale om en nærmest håbløs opgave, og det gør det ikke bedre, at vejrmeldingen lyder på højere temperaturer, lavere luftfugtighed og mere blæst i den kommende tid - hvilket også betyder risiko for nye brande.

USA og Rusland hjælper til


Præsidenten har derfor bedt omverdenen om hjælp. Og det har hun fået. USA har sendt Global Supertanker, som er verdens største brandbekæmpelses-fly. Der er tale om en ombygget Jumbo 747, som kan tanke vand op i løbet af 15 minutter og smide mere end 72.000 liter ned over et brændende område. Det er noget, der batter.
Global Supertanker har allerede i løbet af blot en enkelt dag været på syv missioner, hvor flyet har kastet i alt 508.760 liter vand ned over det brændende Chile.
Rusland er fulgt trop ved at sende en Ilyushin II-76 - et brandsluknings-fly med en kapacitet på 49.000 liter vand. Også Brasilien, Spanien og flere andre lande har meldt sig med tilbud om hjælp af forskellig art.
En YouTube film, lagt på nettet af Time 4 News, giver et indtryk af kampen mod flammerne - og viser Global Supertanker i funktion.


Foto: Deutshces Weininstitut.

Danske mænd er til Cabernet

Analyse Danmark har på vegne af Wines of Germany taget pulsen på danskernes foretrukne vinvalg.
I alt har 1016 danskere fra hele landet udfyldt undersøgelsens spørgeskema, og resultatet viser blandt andet, at mænd er gladest for rødvin, og kvinder for hvidvin - hvilket nok ikke kommer som den store overraskelse.
Når mændene hælder rødvin i glassene, er vinen fortrinsvis fremstillet på Cabernet Sauvignon - på anden- og tredjepladsen kommer Merlot og Pinot Noir.

Rødvin til bøf


Danske kvinders favorit er derimod Riesling efterfulgt af Chardonnay og Pinot Gris. Glæden for Riesling er størst i Nordjylland, men også kvinderne i Hovedstadsregionen har hang til de liflige Riesling-vine.
Det er danskere i aldersgruppen 25 til 39 år, der drikker det meste af den Cabernet Sauvignon og Riesling, som sælges på dansk jord, mens det er folk fra 70 år og opefter, som hyppigst nyder vin i det hele taget.
Undersøgelsen viser også, at såvel kvinderne som mændene er yderst traditionelle i deres valg af mad til vin. Favoritten til rødvin er en god bøf med julemiddagen og ost, som andet og tredje valg. Når det gælder hvidvin, skal der frem for alt fisk og skaldyr på bordet, mens kylling og ”sommerklassikere fra grillen" kommer ind som nummer to og tre.

Dobbelt så stor advarsel

En vinmand mente, at “det her er et bagholdsangreb”, da han hørte, at et lille symbol på alle franske vinetiketter skulle fordobles i størrelse fra 5 til 10 mm. Symbolet viser (i sorthvidt) en gravid kvinde med et glas i hånden - og en forbudsstreg på tværs. Det har prydet alle vinetiketter i Frankrig i de sidste 10 år. Men ifølge en rapport fra en komité nedsat af den franske regering er ét foster ud af 1000 graviditeter skadet af alkohol. Og fire af fem gravide havde ikke bemærket advarslen på flasken - hvorfor myndighederne altså nu vil gøre den større.

Uddannelse en bedre hjælp


Men vil gravide vinelskere virkelig opdage denne lidt større advarsel i den vrimmel af informationer, der pryder alle etiketter i dag?
- Hvorfor stoppe her - hvorfor ikke en tegning, der er 2 cm høj, eller 3 cm? har præsidenten for Grands Vins de Bordeaux, Hervé Grandeau, udtalt til Wine Spectator. Og han tilføjede: - Gid det var så let.
Han vil gerne være med til at forebygge alkoholskader på fostre, men mener, at det i langt højere grad er forebyggelse og uddannelse, der er brug for. jas


Det smukke landskab i Valdobbiadene med byen Santo Stefano i baggrunden. Foto: Wikipedia/Magnus Manske.

Prosecco vil også være med

Det er en ære at blive optaget på Unescos verdensarvsliste, og det land, der har flest seværdigheder med på listen, er Italien. Det drejer sig om i alt 51 seværdigheder - fra vulkanen Etna og det skæve tårn i Pisa til vinområderne Barolo og Pantelleria.
Nu vil et tredje vinområde ind i varmen, nemlig appellationen Prosecco DOCG, der omfatter områderne Conegliano og Valdobbiadene. Og det er ikke en pludselig indskydelse - faktisk har der været arbejdet på sagen såvel lokalt i Prosecco som på højere plan lige siden 2008. Det år startede en storstilet kampagne, der målrettet gik efter at få appellationen nomineret. To år senere lykkedes det Prosecco DOCG at komme med på Italiens ”foreløbige liste” over kandidater.

Må indsende en ansøgning


Nu har den italienske Unesco-afdeling så officielt sagt god for, at appellationen kan indsende en ansøgning om optagelse på verdensarvslisten.
Herefter vil sagen blive vurderet af flere rådgivende organer, før World Heritage Committee giver den endelige blåstempling - eller afslag.
Ud over, at en seværdighed skal være af ”enestående universel værdi”, skal den også leve op til en række forskellige kriterier opstillet af Unesco.


Det blev både hyggesnakket og snakket forretninger ved de mange enkle stande under Millésime Bio.

Stigende succes for øko-vinmesse

Interessen for økologi er eksploderet i de senere år - og det gælder også inden for vinens verden. Et tydeligt bevis er Millésime Bio, verdens største branchemesse for økologisk vin.
Da startskuddet til den årlige messe lød for 24 år siden, deltog 100 vinproducenter med deres øko-vine - på den netop afholdte messe rundede tallet 900 udstillere.
Rammen var udstillingscentret Marseilles-Chanot Exhibition i den sydfranske by Marseilles, og også antallet af gæster, der valfartede til messen, var større end nogensinde før.
I alt lagde 4850 vinhandlere, sommelierer og andre vinbranchefolk vejen forbi - 72% af dem var franskmænd, men år for år er der kommet stadig flere gæster til fra andre lande. I år var der således en stigning på hele 20% i de udenlandske besøgende.
Salget af øko-vine har da også vind i sejlene i disse år. I Frankrig fx blev der i 2015 solgt øko-vin for 670 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.), hvilket var 17% mere end i 2014. Og landets eksport af disse vine steg ligeledes med gigantiske 26% til 361 mio. euro (cirka 2,7 mia. kr.).

En stemningsfuld messe


Millésime Bios succes skyldes selvfølgelig den større interesse for øko-vin og for at værne om miljøet som helhed. Men også arrangøren, Sudvinbio, har en stor del af æren for, at messen har vokseværk år efter år.
Sudvinbio forstår at skabe en uhøjtidelig og afslappet stemning, hvor det er vinen og den gode snak med producenterne, der er i fokus. Her er ikke dette virvar af flot opsatte og meget forskelligartede stande, som man ofte finder på store messer. Vinene præsenteres på ens borde med hvide duge, der står tæt ved siden af hinanden. Nogle producenter deler endog et enkelt bord - måske med deres nabo fra hjemegnen, der også fremstiller øko-vin.
Netop denne enkle opstilling og intime atmosfære gør Millésime Bio overskuelig, let tilgængelig og utrolig stemningsfuld.
Ved de mange borde blev der traditionen tro smagt og diskuteret - og ikke mindst indgået aftaler, der sørger for, at de gode øko-vine kan indtage alverdens forretningshylder.


Château de Lauga er et klassificeret Cru Artisan slot, hvilket fremgår af vinens etiket.

"Håndværkernes voksesteder"

I Bordeauxs Médoc-distrikt har man 1855 klassifikationen med de berømte adelige slotte inddelt i fem cru’er (voksesteder).
Da borgerne i 1400-tallet fik lov til at eje slotte og land, købte de nogle af de gode vinmarker i Médoc, og disse blev kaldt "de borgerlige voksesteder" – "les crus bourgeois".
Men der er en tredje - og lavere - klassifikation, nemlig "les crus artisans", der nærmest kan oversættes ved "håndværkernes voksesteder". Den blev oprettet i midten af 1800-tallet og omfattede små vinejendomme, der i sig selv ikke gav nok indtægter til at kunne forsørge ejeren og hans familie. Ejeren måtte derfor have et ekstra job inden for et eller andet håndværk som fx snedker, bager eller skomager.

Nyt regelsæt


Cru Artisan klassifikationen sygnede langsomt hen - og dermed hensygnede også interessen for disse små vinslotte.
Siden 1989 har deres forening, Syndicat des Crus artisans du Médoc, dog gjort en indsats for at gøre slottene kendte og holde kvalitetsfanen højt. Først i 1994 fik klassifikationen EU's blå stempel og medlemmerne af Sydicat des Crus artisans du Médoc lov til at sætte et ”Cru Artisan” på etiketten.
Nu er foreningen kommet med et nyt regelsæt, som er blevet enstemmigt godkendt af medlemmerne. Og nu venter regelsættet så bare på den endelige godkendelse fra det franske landbrugsministerium.

En fjerde klassifikation


For at leve op til de nye regler skal ejeren af vinslottet selv deltage i vindyrkningen, produktionen og markedsføringen af vinene - dog er det ikke længere nødvendigt sideløbende at have ekstra arbejde inden for et håndværk.
Derudover skal vinen opfylde visse kvalitetskrav - hvilket testes via officielle smagninger - ligesom slottet skal ligge i en af de otte Médoc-appellationer - Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Medoc, Moulis-en-Médoc, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien og Margaux.
Faktisk fandtes der engang en fjerde klassifikation, nemlig Cru Peysan - dvs. "bonde-voksested". Bondevinene hører man dog slet ikke om i dag, hvor alle helst vil fortælle, at de bor i et slot.


Under Johnny Depps vingård er der indrettet en "pirat-vinkælder". Foto: Sotheby's International Realty.

Månedligt vinforbrug på 200.000 kr.

Den amerikanske skuespiller Johnny Depp charmerede verden som den gavtyveagtige sørøver Jack Sparrow i filmene "Pirates of the Caribbean”. Og han tjente formuer på disse film. Det er blandt andet filmene, der har gjort det muligt for ham at købe fjorten ejendomme - heriblandt en vingård nær landsbyen Plan-de-la-Tour i Provence.
Og vinglad er den berømte skuespiller bestemt. Hver måned bruger han nemlig omkring 30.000 dollars (cirka 200.000 kr.) på indkøb af vine til sin vinkælder.
Når man hører beløbet, forestiller man sig måske, at den ene palle vin efter den anden bliver leveret ved Depps dør. Men de vine, han kan lide, ligger i den meget dyre ende af prisskalaen, så paller er der ikke tale om.
Som han engang har sagt, så holder han lige meget af Petrus, Cheval Blanc og Domaine de la Romanée-Conti (DRC) - hvoraf sidstnævnte har en gennemsnitspris på cirka 60.000 kr. flasken.

Vin, kranier og rå møbler


En del af vinene ender i kælderen under hans vingård - en kælder, der er indrettet som en sand pirat vil kunne lide det med kranier, levende lys, rustikke træmøbler osv.
Når det beløb, Johnny Depp bruger på vin, overhovedet er offentliggjort, skyldes det en strid, som er endt i retten. Først lagde Depp sag an mod det firma, der varetager hans økonomiske interesser. Han mener, at det har forvaltet hans penge forkert - hvilket har gjort, at han nu er havnet i økonomiske vanskeligheder.
Nu har firmaet så anlagt sag mod Depp - det hævder nemlig, at det ene og alene er skuespilleren selv, der er skyld i den økonomiske deroute. Og i den forbindelse har firmaet offentliggjort en lang liste over de ting, som Depp anvender sine penge til.
Netop på grund af den skrantende økonomi satte Depp sin vingård til salg i 2015 hos Sotheby's International Realty for det, der svarer til 142 millioner kr. Ejendommen er dog ikke solgt endnu.
Drinken Antz Cocktail med små sorte myrer på et blad på toppen.

Myrekryb

Hvis man for ti år siden fandt en død myre eller bille i sin cocktail, kaldte man naturligvis straks på tjeneren, der beklagede og kom med en ny drink.
I dag kan man ikke være helt sikker på, at tilstedeværelsen af diverse slags kryb i ens cocktail er et uheld.
Ligesom med trenden for at bruge biller, græshopper, larver og myrer i madlavningen, så er kreative barer rundt om i verden også begyndt at eksperimentere med kryb og insekter som ingredienser.
En af disse barer er Native Bar i Singapore, og her dukkede der for nylig en cocktail op på kortet med navnet Antz Cocktail.
Øverst på den kop, som drinken serveres i, ligger der et blad med en pæn skefuld frosne thailandske myrer.

Bitre og sprøde myrer


Meningen er, at man først tager bladet i munden og tygger på myrerne, hvorefter der så smages på drinken - der er yoghurt-baseret og ligeledes iblandet myrer.
Valget af myrer er en hel videnskab - alle har de forskellig smag og egenskaber.
Hos Native Bar har man ifølge websiden Mashable valgt ikke at bruge de lokale Singapore-myrer, da de indeholder askorbinsyre - noget, der giver dem en lidt bitter smag. Sådan er det ikke med de thailandske myrer, der også er langt mere sprøde.
Barens ejere smagte sig gennem syv forskellige myre-arter, før valget faldt på den thailandske.
Gæsterne er glade for drinken. Dog er der et enkelt lille problem - myrernes ben har det med at sætte sig fast mellem tænderne, så der er godt gang i tandstikkerne.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Strandgaarden Wine & Spirits har optaget importen af vine fra Rawson’s Retreat i South East Australia og Tenuta il Torrione i Umbrien.


Bacchus.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Bacchus, der har fuldtidsjob som vingud. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Bacchus (født den ... – det må guderne vide) har aldrig manglet vin på bordet. Han kom til verden i Grækenland som barn af gudechefen Zeus og den jordiske kvinde Semele, og det var oplagt, at Bacchus – eller Dionysos, som grækerne kaldte ham – skulle træde i sin fars fodspor og en dag få ansvaret for det himmelske firma. Men da sønnike kun var til fest og ballade, valgte Zeus at tildele ham en post i en mere munter del af gudebranchen, nemlig som vinens gud med ansvar for at udbrede kendskabet til den herlige drik, der indtil da var helt ukendt for forbrugerne.
Bacchus / Dionysos indledte sin karriere med at lære den græske kong Ikarios at lave vin. Ad den vej ville han åbenbare den dejlige drik for menneskeheden. Han advarede dog kongen: Hvis han afslørede hemmeligheden, ville der ske ham de forfærdeligste ting.
Ikarios lyttede ikke til Bacchus’ advarsel, og da han var på vej hjem med sin første vin i store sække af dyreskind, lod han nogle hyrder ved vejkanten smage på sagerne. Hyrderne drak sig fulde og slog Ikarios ihjel.
Siden denne lidt uheldige begyndelse har vinens gud dog haft stort held med sin arbejdsindsats.
Ud over sit faste job som vingud har Bacchus adskillige vellønnede bijob – blandt andet som forandringernes gud og teatrets gud.
Når arbejdsdagen er ovre, går turen hjem til det 1952 meter høje Olympus-bjerg, hvor Bacchus hygger sig med sin hustru, den kretiske prinsesse Ariadne, lytter til musernes sang og sammen med sit hof af bakkanter og bakkantinder (på dansk drikkebrødre og -søstre) kaster sig ud i den ene orgiastiske vinsmagning efter den anden.
Adresse: Bjerget Olympus, Grækenland, tlf.: 3,1415626..., e-mail: bacchus@olympos.gr.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad er Prieto Picudo for en drue?

Henriette Nielsen spørger, om vi kender en drue ved navn Prieto Picudo.
Prieto Picudo er en spansk rødvins-drue, der dyrkes på cirka 3000 hektar, især i kommunen Valdevimbre i provinsen León i det centrale Spanien.
Rødvinene er af og til lidt pågående og skuffende i smagen, men de flasker, der er lavet ordentligt, beskrives som mindst lige så gode som vine på Spaniens store drue, Tempranillo – dybrøde i farven og med noter af moskus i duft og smag.
Af og til blandes druerne med en anden drue ved navn Mencia.
Vinene på Prieto Picudo har ofte appellationen DO Tierra de León, og de fås blandt andet fra Cooperativa Vinícola Comarcal, Barcillo, Montegrande og Pardevalles, alle i Valdevimbre, samt Bodegas Julio Crespo i Sahagún og Gordonzello i Gordoncillo.


Ugens vinøse billede

Ole Gaardbo Jensen har taget dette smukke billede af den franske hvidvins-by Sancerre ved Loireflodens bred.
Den lille by krones af Château de Sancerre, en gammel borg, der i 1874 blev genopbygget i Louis d. 12.-stil og i 1919 blev købt af Louis Alexandre Marnier-Lapostolle – ham der opfandt likøren Grand Marnier.
Slottet er stadig i familiens eje, og her produceres en af de bedste Sancerre-vine.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


413 Creation Wines i dalen Hemel-en-Aarde (Himmel og Jord) i Sydafrika byder på "food-wine-pairing" (foto © Lasse Made).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Stamp of Australia, Hardy's Wines, Sauvignon Blanc, South Eastern Australia, Australien, 2016, lav alkohol (12%) 45 kr., på tilbud i denne uge (uge 6): 35 kr., Fakta Billig er denne hvidvin unægtelig, men det er også en meget enkel og lidt "tynd" vin. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.
Lucky Bastard, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%) 47,95 kr., ViniPortugal En pæn, lille hvidvin med en frisk og ren druesmag. Til prisen 48 kr. er den faktisk helt okay. Den femte stjerne får den for den lave pris. Flasken har skruelåg.
La Montagne Noire, Sauvignon Blanc, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%) 59,95 kr., Multi Wine En aromatisk og forfriskende hvidvin - og en ret kraftig vin (trods de kun 12 procent), der især vil være fortræffelig til mad. Til 60 kr. en rigtig god vin, der smager af noget. Flasken har skruelåg.
La Grange Bertolet, Les Vignerons du Narbonnais, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Skovgaard Vine Let, læskende og imødekommende hvidvin på druerne Chardonnay og Colombard. Vinen har en frisk og blød, let cremet smag, let krydring, tilpas syre og lang eftersmag. Prisen ved 6 flasker er attraktiv. Flasken har skruelåg.
Vintage Selection, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 99,95 kr., på tilbud i denne (uge 6): 49,85 kr., SuperBrugsen Denne hvidvin på druerne Chardonnay, Chenin og Viognier er en ren fornøjelse - og så til en pris af kun 49,95 kr. (i denne uge ved seks flasker). Den har en frisk druesmag, der er meget lækker og delikat krydret. En meget anvendelig vin både til mad, som apéritif og som terrassevin. Flasken har skruelåg.
Paul Doucet et Fils, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 149 kr., Lago Import Vellavet hvidvin, der med sin gode krydring er en glimrende madvin. Den har en frisk druesmag med mineralitet, noter af blomster og lime samt en lang eftersmag.

Rødvin

Vibio, Fattoria di Monticello, Umbrien IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 58 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Til den lave pris er denne rødvin en fortræffelig vin. Den er lavet på druerne Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Nero og ligger fint i munden med sin gode frugt og fint integrerede fadnoter. Alle pengene værd.
Alias, Pinot Noir, Californien, USA, 2014, middel alkohol (13,6%) 69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Denne rødvin er Pinot, ikke fra Bourgogne, men fra Californien - og ikke entydig Pinot. Det er faktisk svært at genkende druen. Men der er god frugt i smagen og noter af tobak, chokolade, karamel og generel sødme. En udmærket vin, der går lige ind - og gør det til en venlig pris. Flasken har skruelåg.
Vermador, Bodega de Pinoso , Alicante, Spanien, 2015, middel alkohol (14%) 69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95, Erik Sørensen Vin Denne rødvin er lavet på økologisk dyrkede druer, Monastrell og Petit Verdot, og til prisen er det en rigtig god vin i fin balance. Pengene værd. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.
Nottage Hill, Hardys Wines, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%) 69,95 kr., pris på tilbud også hos SuperBrugsen og Dagli'Brugsen i uge 6: 39 kr., Kvickly Til tilbudsprisen en fortræffelig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz - faktisk lidt af et fund. Den har en mellemfyldig og afrundet smag med fint intgrerede fadnoter - vanille. Flasken har skruelåg.
Lumá, Cantina Cellaro, Nero d'Avola, Terra Siciliane IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport En enkel rødvin med frugtfylde, tanniner og markant sødme. Til næsten 80 kr. havde vi forventet nogle flere oplevelser i glasset.
Being Unique, Le Grand Noire, Pays d'Oc, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Steiniche Wine Denne lækre rødvin er en "landvin" fra Languedoc, men den smager som en rigtig god Rhônevin. Den er da også lavet på druerne Grenache, Shiraz og Mourvèdre - en blanding, der oftest anvendes i Rhône. Smagen har bred frugt, bløde tanniner og en god krydring. Flasken har skruelåg.
Bixio, Corvina, Rosso Veronese IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 99,75 kr., på tilbud i februar: 69,75 kr., Skjold Burne En meget dejlig rødvin, lavet efter Amarone-metoden med de tørrede druer. Vinen har god og fyldig frugt, bløde tanniner, et lille, tørt bid, men også et strejf af sødme. Lang eftersmag. Man får et godt glas til en attraktiv tilbudspris.
Hayes Ranch, Zinfandel, Californien, USA, 2013, høj alkohol (14,5%) 99,75 kr., på tilbud indtil 12. marts: 79,75 kr., Skjold Burne Flot rødvin - en rigtig god Zinfandel, der gerne vil have selskab af en lige så kraftig kødret. Vinen har god, bred frugt med noter af blommer og mørke bær samt en lang og lige så god eftersmag. Flasken har skruelåg.
Le Pas de Montmirail, Gigondas, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 103 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En rigtig dejlig Rhône-rødvin, kompleks og i fin balance. Der er en blød, lækker bærsmag, der er krydderi (timian), der er tilpas syre og en lang eftersmag. Velegnet til mange retter - og til en god bog. Flot flaske.
Château Gadenne, Château de Musset, Montagne Saint-Émilion, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 84,95, Supervin En fin Bordeaux-rødvin - og en moden, fem år gammel rødvin. Den er Bordeaux-tør, med god, blød frugt og en lang eftersmag. Og så har den kun 13 procent alkohol, så man kan nyde flere glas. Skænk den fx til en god bøf. Prisen ved seks flasker er attraktiv.
La Font du Jas, Domaine La Collière, Côtes du Rhône Villages, Cairanne, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%) 139 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin En rødvin med karakter. En krydret Rhône-rødvin med et bredt smagsbillede med blandt andet noter af tobak. En vin, der udpræget kræver mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Det åbner den.
Cà dei Maghi, Fumane, Rosso Veronese, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 150 kr., HøjelseVinkælder Pæn, lille rødvin med frugt og sødme og ikke så forfærdeligt meget mere. Den høje pris snuppede den fjerde stjerne.
Ca´Marta, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%) 229,75 kr., på tilbud indtil 12. marts: 149,75 kr., Skjold Burne En kraftig rødvin med amaronens sødme, alkohol og fyldige frugt med noter fra de tørrede druer. Af slagsen slet ikke så tosset.
Leguilibrio, Montalbera, Barbera, Asti, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 239,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin 58% rabat - fra 240 til 100 kr. Hvorfor? Er den blevet for gammel? Skal man af med den? Vinen lever faktisk udmærket. Den lever - endnu. Den er moden og afrundet, med god frugt, fin krydring og tilpas sødme. Men måske også lidt enkel. Skal drikkes nu.
Eremo San Quirico, Nativ , Aglianico dei Campi Taurasini, Irpina Campi Taurasini, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 249,95 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., AndrupVin.dk En stor, flot og meget lækker rødvin med en fin bærduft og en bred frugtsmag, bløde tanniner og en god krydring. Udpræget en vin til dem, der kan lide de tunge, kraftige og sødlige vine - her en vin med kvalitet. Skænk den gerne let afkølet - 14 grader.
Paraiso, Cinema, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (14%) 335 kr., pris ved 12 flasker: 301,50 kr., YouAndWine Dette er en fuldendt rødvin. Den dufter af modne mørke bær - især brombær - og har en bred, lækker og kompleks smag med et strejf af chokolade. Og så har den tilpasse mængder af både moden frugt og tanniner. Eftersmagen er lang, blød og med et strejf af sødme - men også med en lille fin syre til slut. Nyd den, som den er, eller til en ekstra god bøf eller det store ostebord.

Sød vin

Croix Milhas, Vignerons Catalans, Muscat de Rivesaltes, Frankrig, høj alkohol (15,5%) 109,75 kr., Skjold Burne En herlig, sød hvidvin i fornem balance. Den har en aromatisk duft og smag af den gode Muscat-drue, en lækker sødme og en syre, der fint afbalancerer sødmen. Skænk den fx til en lidt tør dessert. Eller til en blåskimmelost. Flasken har skruelåg.

Vinene fra Toscana og Umbrien

Grecante, Arnaldo Caprai, Grechetto, Colli Martani, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%) 100 kr., af og til på tilbud til 72,25 kr. ved 2 flasker, Føtex  Dejlig hvidvin med en blomsteragtig duft og en frisk, god druesmag med en lille sødme og et fint krydret bid. God struktur. Velegnet både som apéritif og til mange lettere retter.
Montefalco Rosso, Arnaldo Caprai, Montefalco, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 100 kr., Føtex  En saftig, lidt enkel rødvin på druerne Sangiovese (70%), Sagrantino (15%) og Merlot (15%). Den har en god Sangiovese-smag og fint integrerede fadnoter. En venlig madvin.
Il Grigio, San Felice, Sangiovese, Chianti Classico Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 119 kr., Føtex  Blød og lækker rødvin med en ren druesmag og fint integrerede fadnoter.
Vigorello, San Felice, Toscana IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%) 149 kr., pris på nettet i denne uge (uge 6): 125 kr., Føtex  Måske den bedste af de rødvin, vi smagte. Den er lavet på druerne Pugnitello (35%), Cabernet Sauvignon (30%), Merlot (30%) og Petit Verdot (5%) - altså en vin i Bordeaux-stil - og den kan med god grund kaldes en supertoskaner. Den har blød, afrundet frugt i fin balance og noter af vanille fra de tyve måneder på fad.
Il Grigio Gran Selezione, San Felice, Chianti Classico, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 199 kr., fås via nettet, Føtex  Vidunderlig rødvin på druen Sangiovese (80%) og en blanding af lokale druer. Rubinrød i glasset, med blød frugt, diskret krydring og noter af vanille i eftersmagen - men også en lidt markant syre, der gør vinen til en udpræget madvin.
Montefalco Rosso Riserva, Arnaldo Caprai, Montefalco, Italien, 2009, middel alkohol (14%) 225 kr., kun i udvalgte Føtex-butikker samt på nettet, Føtex  En meget lækker rødvin på druerne Sangiovese (70%), Sagrantino (15%) og Merlot (15%). Det er en vin i fin balance med bløde tanniner og vel integrerede fadnoter efter de 20 måneder på franske barriques. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Collepiano, Arnaldo Caprai, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2009, middel alkohol (14%) 249 kr., kun i nogle få Føtex-butikker samt på nettet, Føtex  Stor, flot og dybrød rødvin på 100% Sagrantino. Den er meget kompleks, har en lille druesødme og nogle vilde tanniner. Lad den gerne ligge i endnu nogle år. Eller plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Pengene værd.
Campogiovanni, San Felice, Sangiovese, Brunello, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%) 249 kr., Føtex  Elegant og meget lækker rødvin med en flot duft og en moden smag med noter af kaffe og tobak. Lang, fint krydret eftersmag. Men - den må meget gerne ligge endnu nogle år - eller i hvert fald dekanteres over i en karaffel et par timer før måltidet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen