Nyheder for uge 21, 2017

Et tilbud om afsløringer

Den internationale vinsøgningstjeneste Wine-Searcher har for får dage siden modtaget en email, der lader til at være fra en dømt vinsvindler ved navn Aleksandr Lugov.

I mailen skriver Lugov, at han er uskyldigt dømt, og at han og hans advokat har skriftlige beviser på vinsvindel, der vil kunne udløse "en eksplosion” på det internationale vinmarked, og som involverer en række amerikanske og europæiske vinhandlere. Disse vinhandlere skulle have solgt ham vine, velvidende at de var forfalskede. Han havde så intetanende solgt dem videre - hvilket han så blev uretfærdigt dømt for, lyder det altså ifølge Lugov.
I mailen tilbyder Lugov Wine-Searcher en serie eksklusive interview og afsløring af navnene på de pågældende vinhandlere - mod betaling af et honorar på 100.000 dollars (cirka 664.000 kr.).

Svindel med DRC-vine


Aleksandr Lugov blev dømt ved retten i Dijon, og dommen lød på fire år bag tremmer og en meget stor bøde.
Hans brøde var, at han - ifølge anklagen - havde været leder af et netværk af vinsvindlere, der mellem 2012 og 2014 solgte 400 flasker forfalskede Domaine de la Romanée-Conti (DRC).
Det lyder jo ikke af særligt mange flasker, men prisen for den ægte vare af nyeste årgang ligger på omkring 95.000 kr., hvilket gør vinen yderst eftertragtet blandt denne verdens svindlere. I alt fremstiller det berømte Bourgogne-hus kun omkring 5000 flasker årligt af den fornemme vin - flasker, der bliver videresolgt af udvalgte vinhandlere rundt om i verden.
Ud over DRC havde svindlerne også solgt et mindre antal forfalskede flasker Domaine Leroy - en Bourgogne-vin til cirka 35.000 kr. flasken.

Nervøse trækninger


Aleksandr Lugovs bøde er på i alt 700.000 euro (cirka 5 millioner kr.), hvoraf de 550.000 euro (cirka 4 mio. kr.) går til de to Bourgogne-vinhuse som skadeserstatning.
En stor del af de forfalskede vine har man fundet frem til og har konfiskeret. Men der er også en hel del, der er forsvundet som dug for Solen og måske cirkulerer rundt på det internationale marked.
Om mailen til Wine-Searcher er ægte, er man nu ved at undersøge. Hvis den viser sig at være fra Lugov, vil man overveje, hvordan man vil gribe sagen an.
Måske er der lige nu nogle ikke helt vederhæftige europæiske og amerikanske vinhandlere, som har fået nervøse trækninger ...


Cave de Ribeauvillés eksportdirektør, David Jaigle.

Kooperativ med topvine

I hele 40 år har Dansk Supermarked importeret vin fra kooperativet Cave de Ribeauvillé. Og det kan man godt forstå, for dette kooperativ, der ligger i landsbyen Ribeauvillé i det franske Alsace, fremstiller nogle bragende gode vine.
Cave de Ribeauvillé blev grundlagt i 1895 og er dermed Frankrigs ældste vinkooperativ - og blot det første af en lang række kooperativer i Alsace. Området har gennem tiderne været kastebold mellem Frankrig og Tyskland, og da det kom på tyske hænder i 1871, mistede vinbønderne det ellers så gode franske hjemmemarked. For at kunne klare dagen og vejen sluttede de sig sammen i kooperativer.
I dag forlader mange drueavlere igen kooperativerne for at starte egen vinproduktion. Og de kooperativer, der er tilbage, opkøber ofte hinanden og bliver dermed stadig større. Sådan er det ikke med Cave de Ribeauvillé, der hverken opkøber eller er til salg.

Frankrigs bedste kooperativ


I den forgangne uge var Cave de Ribeauvillés eksportdirektør, David Jaigle, på besøg i Danmark, og sammen med Dansk Supermarked præsenterede han ni af kooperativets vine.
Cave de Ribeauvillé har 40 drueavlere, der leverer druerne fra i alt 235 hektar marker, og ud af druerne bliver der årligt fremstillet mellem 1,5 og 1,8 millioner flasker fordelt på 74 forskellige vine. Det lyder måske stort, men faktisk er Cave de Ribeauvillé et lille kooperativ - og man ønsker heller ikke, at det skal blive ret meget større.
- Hvis vi bliver et stort kooperativ, går det bare ud over kvaliteten, sagde Jaigle. - Vi har en meget dedikeret vinmager, som eksperimenterer, laver nye vine og små partier af vine med en særlig karakter. Det er der god plads og tid til, når vi ikke er større.
Denne satsning på kvalitet i stedet for kvantitet har resulteret i, at Cave de Ribeauvillé i 2011 blev kåret til Frankrigs bedste kooperativ af det anerkendte franske vinmagasin Vin de France. (fortsættes ...).

Vigtige møder med drueavlerne

Hos Cave de Ribeauvillé går man ikke bare op i kvaliteten af vinen men også i, at have et tæt forhold til drueavlerne - eller partnerne, som man kalder dem - noget, der heller ikke altid er mulighed for i de store kooperativer.
- To gange om måneden holder vi møder med ti af de største partnere, som alle er valgt som repræsentanter af de mindre partnere, fortalte Jaigle.
- Møderne giver partnerne mulighed for at komme med ideer, input osv. til alt fra vinificering til markedsføring. På den måde er de så afgjort med til at præge de vine, deres druer fremstilles på.

Otte Grand Cru-marker


I de mange vinmarker, der leverer druer til Cave de Ribeauvillé, høstes druerne i hånden, og selv om kooperativet ikke er særlig stort, så får det druer fra hele otte af Alsaces i alt 51 fornemme Grand Cru-marker.
Vi smagte tre af disse absolutte topvine - tre hvidvine på henholdsvis Riesling, Pinot Gris og Gewurztraminer. Dem og de øvrige vine, vi smagte, er der stjerner til længere nede på siden. Flere af vinene er også på tilbud her og nu og senere på sommeren.


De håndhøstede druer køres til vineriet hos Camel Valley.

Første PDO til engelsk vinmark

I EU kan man tildele bestemte vinområder en PDO (Protected Designation of Origin). Det vil sige en navnebeskyttelse, så navnet kun må anvendes på vine fra netop dette område. Champagne og Bordeaux er eksempler på vinområder, der har opnået PDO-status.
Nogle gange omfatter PDO’en et større område, andre gange en enkelt vinmark, der udmærker sig ved sit terroir i forhold til de omkringliggende marker.
England, der stadig træder sine barneskridt, når det gælder vinfremstilling, har nu opnået sin første PDO for en enkelt vinmark, der tilhører Camel Valley, Cornwalls største vinhus.
Det drejer sig om marken Darnibole, hvor der dyrkes Bacchus-druer til fremstilling af hvidvin. I ansøgningen om en PDO fremhævede ejeren af vinhuset, Bob Lindo, markens særegne gamle skifer-undergrund, der giver vine med en særlig mineralsk karakter.
Netop hvidvinene fra denne mark har også opnået et hav af internationale medaljer og priser.

Sussex venter stadig


Et særligt terroir er dog ikke nok til at opnå en PDO. Druerne skal også være håndhøstede, og der må ikke iblandes andre druer i vinen end dem, der dyrkes i det pågældende område. Disse krav, samt flere andre krav, levede Camel Valley allerede op til, da ansøgningen blev sendt af sted i 2012 - først til DEFRA (Department for Environement, Food and Rural Affairs), der, efter at have godkendt den, sendte den videre til EU.
Først i den forgangne uge gav EU-kommissionen ansøgningen det blå stempel, hvilket betyder, at Camel Valley nu kan skrive ”Darnibole Quality Wine” på etiketterne i stedet for ”Cornish (for Cornwall) Quality Wine - og at ingen andre vinproducenter kan misbruge navnet Darnibole.
Darnibole-marken får måske om nogle år følgeskab af endnu en PDO, nemlig Sussex i Sydengland, der er kendt for sine fortræffelige mousserende vine. Her har vinproducenterne i fællesskab indsendt en ansøgning i 2015.

Hellere være helgarderet


Men vi er ikke færdige med ejeren af Camel Valley. Bob Lindo er en meget initiativrig mand, og i samarbejde med foreningen UKVA (United Kingdom Vineyard Association) har han nu udarbejdet en ansøgning til EU om at få navnebeskyttet ”British Fizz”, ”British Sparkling” og ”Wine from Great Britain”.
I England diskuterer man stadig, om man kan finde en fællesbetegnelse for britiske bobler. Det er ikke lykkedes endnu, men derfor er det jo alligevel en god idé at helgardere sig og beskytte de navne, der har været oppe at vende. Hvis ansøgningen godkendes, bliver det UKVA, der kommer til at administrere de tre navne.
I den tid, der går, fra man ansøger om beskyttelse for et vinområde, en mark eller et navn, til man enten får en godkendelse eller en afvisning, nyder det pågældende område eller navn godt at en midlertidig beskyttelse.


Château Bauduc er et af de vinslotte i Bordeaux, der fremstiller en lys og let rosé i Provence-stil.

Rosé fra Bordeaux

Bordeaux er berømt for sin rødvin - og for sine søde hvidvine. Men når det gælder rosé, så er det Provence i Sydfrankrig, der har førertrøjen på. Endnu i hvert fald - for i Bordeaux er vinproducenterne også udmærket klar over rosévins eksplosivt stigende popularitet på verdensplan.
Der er flere årsager til stigningen i salget af rosé - udvalget er blevet større, kvaliteten bedre, og så bliver rosé ikke længere kun betragtet som en lyserød partyvin for kvinder. Stadig flere mænd hælder også rosévin i glassene.
I Storbritannien er rosé-dillen gået helt amok. Hos supermarkedskæden Waitrose steg salget af rosé i 2016 med 104% i forhold til året før - og hos storcentret Marks&Spencer lød tallet på 100%.
Den store rosé-trend har medført, at stadig flere vinproducenter i Bordeaux begynder at gå Provence i bedene.

Den lyse trendy type


Man har altid fremstillet rosé i Bordeaux - og i hele paletten fra mørk til lys rosa. Men den rosé, som et stadig større antal af distriktets producenter i dag kaster sig over, er den helt lyse - den, hvor de blå drueskaller kun har trukket med vinmosten i meget kort tid.
Det er nemlig den, der går sin sejrsgang verden over - og ikke de lidt mørkere roséer.
Hos Bordeauxs vinråd, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), ser man gerne en større produktion af lys rosé blandt distriktets producenter. Her mener man nemlig, at en sådan produktion i en trendy lys stil vil friske op på Bordeauxs ellers så traditionelle image.

En meget lys rødvin


Når snakken går på Bordeaux og rosé, bør man nævne Clairet - der dog ikke er en rosé, men så lys en rødvin, da man godt kunne tro det.
Clairet blev oprindelig kun drukket lokalt i Bordeaux. Men i 1152, da den franske prinsesse Eleanora af Aquitanien blev gift med britiske Henrik d. 2, gjorde vinen sin entre i England. Prinsessen var nemlig en stor ynder af netop denne lette rødvin. Fra hoffet bredte moden sig til resten af den engelske befolkning, og Clairet forblev populær i England lige indtil 1800-tallet.
I 1950’erne blev vintypen genopdaget i Bordeaux og fik endog sin egen AOC. Tanken var at lave en vin i stil med Beaujolais nouveau, men på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot og ikke som i beaujolais på Gamay-druen.
I dag er der flere producenter i Bordeaux, der fremstillet Clairet.


Et ordentlig læs kokasser venter på at blive spredt som gødning i en økologisk vinmark i Bourgogne.

Økovin på fremmarch

Økologi er i vælten herhjemme og ikke kun, når det gælder madvarer - også økovin er der en stigende interesse for. Det kan man blandt andet mærke hos Dansk Supermarked:
- Salget af økologisk vin er bestemt steget i de sidste par år, og vi har også udvidet vores sortiment ret betydeligt, lyder det fra branding manager Peter Koberg.
- Efterspørgslen er så afgjort størst i de større byer - der har netop været en fin fremgang i salget i København, Aarhus og Aalborg.

Ikke kun gourmetrestauranter


Også hos Østjysk Vinforsyning, der ejer vinforretningskæden Vinoble, har man mærket til det økologiske opsving - dog mindre i detailhandelen end i restaurantbranchen.
Til de danske restauranter, som vinfirmaet leverer vin til, har der således været en stigning i salget af økologisk vin fra 4% af firmaets omsætning i 2015 til hele 11% i 2016.
Hvor det for år tilbage næsten udelukkende var gourmetrestauranter, der tilbød økovin, så har disse vine i dag ifølge direktøren for Østjysk Vinforsyning, Peter Schaltz, gjort deres indtog på vinkortet hos en bred vifte af restaurant-typer.

Pris og kvalitet hænger sammen


Hotelkæden Comwell er en af bannerførerne, når det gælder økovine på vinkortet.
- Indtil for få år siden var det mest historien om den økologiske vin, der var attraktiv, men det er helt anderledes i dag, hvor kvalitet og pris hænger lige så godt sammen som ved konventionelle vine, lyder det fra hotelkædens driftsdirektør, Peer Rysgaard.


"Decant" hedder denne noget utraditionelle vinflaske.

En opsigtsvækkende vinflaske

Det canadiske vinhus Stratus Vineyards har hyret den anerkendte newyorker-designer Karim Rashid til at designe en flaske til en ny rødvin på Cabernet Franc.
Og det er virkelig en meget opsigtsvækkende flaske, Rashid er nået frem til. Udgangspunktet er en almindelig vinflaske, som så er blevet dekonstrueret - hvilket faktisk har nogle praktiske fordele. Det er lettere at holde om flasken end om en almindelig vinflaske, der - hvis den er lidt fugtig - let kan glide ud af hånden. Da vinen, som flasken rummer, er ufiltreret, er flaskens kanter også i stand til at fange og tilbageholde bundfaldet, når der skænkes vin i glassene.
Der er kun fremstillet 1320 eksemplarer af ”Decant”, som flasken er døbt, og prisen er 95 dollars (cirka 635 kr.).


Hvor køber man engelsk vin?

I uge 18 skrev vi om en smagning af engelsk vin, som blev afholdt i København af den britiske forening WSTA (Wine and Spirit Trade Association).
Vi nævnte, at et par af vinene kunne fås i Danmark. Og det har fået nogle af vores læsere til at spørge, om ikke vi kunne bringe en liste over danske forhandlere af engelsk vin.
Det vil vi selvfølgelig gerne, og efter lidt research og med hjælp fra WSTA er vi nået frem til nedenstående korte liste med importørerne i parentes. Men lad os håbe, den bliver længere i de kommende år - der fremstilles nemlig rigtig meget god engelsk vin og især engelske boblevine, hvilket også er dem, man finder flest af herhjemme.
Hvis andre danske importører end de nedenfor nævnte har engelske vine på hylderne, hører vi gerne på mariette@vinavisen.dk.

Seks vinhuse og deres importører


* Chapel Down (Nova Wine)
* Coates & Seely (Johs. M. Klein Distribution)
* Furleigh Estate (The Wine Company)
* Gusbourne Estate (Korsholm Vin)
* Herbert Hall (agent Jan Lindfeldt)
* Nyetimber (Philipson Wine)


Der var en rigtig god stemning til Californisk Vinfest i Kødbyen.

Californisk stemning i Kødbyen

Sommeren kom for alvor til Kødbyen i København i den forgangne uge i form af Californisk Vinfest. Festen, der var arrangeret af Vinens Hus, foregik i et telt og under åben himmel. De i alt 300 fremmødte gæster nød smagsprøver af et bredt udvalg af californiske vine fra otte forskellige danske forhandlere - heriblandt Coop, Otto Suenson, American Wine og California Wine.

Der var rød, hvid og rosé - fra Coop kunne man blandt andet smage dejlige vine fra vinhuset Ravenswood Winery, mens andre vinimportører bød på vine fra vinhusene Delicato, Silverado og fra film- og vinproducenten Francis Ford Coppola.

Næste gang gælder det Washington


Der blev skruet ekstra op for den californiske stemning med musik af Beach Boys og spareribs, pølser m.m. fra grillen med salater til. Prisen for arrangementet var 195 kr. pr. næse.
Og det bedste af det hele var, at gæsterne, når de var faldet for en vin, kunne købe nogle flasker på stedet til ekstra gode priser.
Nu er der måske nogle af vores læsere, der tænker ”øv, det ville jeg da gerne have været med til …”.
Hvis alt går vel, byder muligheden sig endnu en gang i løbet af sommeren. Vinens Hus har nemlig tænkt sig at gentage succesen, dog ikke med californisk vin men med vine fra staten Washington - der også fremstiller masser af rigtig god vin. Så hold øje med VinAvisens kalender. Den kan man se ved at klikke her.
Fra den lille film på destilleriets hjemmeside.

Gin med månesten

Det varer nok et godt stykke tid endnu, før vi har en veludviklet rumturisme, hvor vi alle sammen kan komme en tur op i rummet og se ned på jordkuglen. I ventetiden kan vi jo så nyde et glas rum-gin - eller rettere en gin fremstillet på ingredienser, der alle har været sendt op i Stratosfæren.
Ginnen hedder Moonshot Gin, og den produceres af det britiske destilleri Boutique-Y Gin Company. Den er lavet på enebær, koriander, kamilleblomster, citron- og appelsinskal, kardemomme og lakridsrod - og ikke at forglemme månesten.

En særlig god aroma


Hele molevitten pakkes og sendes dernæst dernæst 34 kilometer ud i rummet, hvor ingredienserne bliver udsat for et meget stort tryk. Dette tryk giver dem - ifølge destilleriet - en særlig god aroma, som så afspejles i den færdige gin.
Destilleriet laver kun små partier af Moonshot Gin, som de frigiver til salg med jævne mellemrum. Ginnen, der koster 34 pund (cirka 295 kr.), kan blandt andet købes hos Master of Malt ved at klikke her.
En lille film på destilleriets hjemmeside viser ingrediensernes rumfærd.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jess Juul Hansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jess Juul Hansen (f.1974) er oprindelig uddannet i Løvbjerg supermarked i Odder, hvor han allerede efter tre måneder som lærling overtog vinafdelingen.
Efter endt læretid tog han til Bordeaux, hvor han fik job i kælderen hos Château Prieure-Lichine i Cantenac Margaux.
Vel hjemme i Danmark igen blev det til et par år som sælger for brødfirmaet Schulstad i Brabrand.
I 1999 vendte Jess Juul Hansen dog tilbage til vinbranchen som butikschef for Kjær & Sommerfeldts butik i Århus.
Da Kjær & Sommerfeldt i 2005 solgte sine butikker i provinsen til Østjysk Vinforsyning, blev han ansat på vinfirmaets hovedkontor som detailchef for firmaets ti butikker og i 2006, i forbindelse med en omstrukturering af virksomheden og lanceringen af det nye kædekoncept Vinoble, fik han ansvaret for hele kæden.
I 2009 blev Vinoble-butikken i Skanderborg sat til salg, og det endte med, at Kædechefen selv købte butikken, og så var det tilbage bag disken som vinhandler.
Efter seks år som ren Vinoble-butik blev forretningen i 2015 også en del af kæden Vinspecialisten og blev dermed til to vinforretninger under samme tag.
Med omkring 4000 vine i sortiment er pladsen blevet lidt trang, og næste projekt er en stor udvidelse af butikken i 2019.
Jess Juul Hansen har en formidabel hukommelse for smags- og duftindtryk, og det kommer ham til gode i hverdagen i forretningen. Han kan stort set huske smagen af alle de vine, som ligger på lageret.
Hans favorit er den klassiske Bourgogne, og det kan være svært at finde en Bourgogne, der dur – uden at det koster kassen. Men vinhandlerens Bourgogne-radar er altid tændt.
Adresse: Vinoble & Vinspecialisten Skanderborg, Adelgade 75, 8660 Skanderborg, tlf.: 20 30 60 14, e-mail: skanderborg@vinoble.dk, www.vinobleskanderborg.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Ellen Madsen har i Provence smagt en sød vin, hvor der på etiketten stod ”vin cuit”.
- Jeg ved, at det på fransk betyder kogt vin, men hvordan laver man denne vin?
Vin cuit fremstilles ved, at man opvarmer druemosten til kogepunktet i en stor kobberkedel. Undervejs fjerner man hele tiden det skum, der dannes på overfladen - gør man ikke det, kan den færdige vin få en bitter smag.
Via denne ”kogning” reduceres mosten til cirka halvdelen, hvorefter man lader den koncentrerede og sukkerholdige most afkøle og dernæst gære. Resultatet bliver en aromatisk og sød vin, som man traditionelt i Provence drikker til de tretten desserter, der afslutter juleaftens gros souper.
Vi hører gerne fra danske forhandlere af vin cuit på mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


428 En lille kærre bærer et vinfad på torvet i en landsby i Portugals Dourodal (foto © Hans-Torben Andersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Moscato d'Asti, Le Fronde, Fontanafredda, Italien, 2016, lav alkohol (5%) 69,95 kr., på tilbud i uge 21 (denne uge): 39 kr., SuperBrugsen Dette er en liflig og let mousserende vin med en hel del sødme, noter af hyldeblomster og med en fin syre til slut. Godt afkølet er vinen alletiders en varm dag på terrassen (hvis man er til lidt søde vine) eller til sommerens is og lette bærdesserter. Det er også en perfekt vin til studenterfesten. Tilbudsprisen på 39 kr. er yderst attraktiv.
8 Secco, Angelo Rocca & Figli, Prosecco, Extra Dry, Millesimato, Italien, 2016, lav alkohol (11%) 85 kr., Amka Denne Prosecco har vi tidligere smagt i 2014-årgangen og kan uden videre gentage, hvad vi dengang skrev: "Denne Prosecco er en "millisimato" - en boblevin med årstal. Den har livlige, meget små bobler, en dejlig duft og en harmonisk og fyldig smag med noter af pære, fersken og måske ananas. Glimrende til mad, men også som apéritif."

Hvidvin

Connoisseur, Menard, Cõtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (11%) 59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En meget let hvidvin på druerne Colombard, Sauvignon Blanc og Gros Manseng. Den har en lovende, aromatisk duft, der dog ikke holder, hvad den lover. Smagen er tynd, omend forfriskende - lidt i retning af en tør saftevand med citronsmag. Flasken har skruelåg.
Lehner Lukas, Weingut Lehner, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 69 kr., pris på tilbud i uge 21 og 26: 59 kr., Rema 1000 En frisk og dejlig hvidvin til en yderst attraktiv pris - i forhold til, hvad man ellers skal give for østrigsk Grüner Veltliner. Flasken har skruelåg.
Villa Blanche, Calmel & Joseph, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk Pæn hvidvin med en let cremet smag og fin krydring. I eftersmagen noter af ... er det banan? Flasken har skruelåg.
Ibis, Sarotto, Italien, lav alkohol (12,5%) 99,95 kr., på tilbud i uge 21 (denne uge): 49,83 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen En liflig hvidvin med en fint parfumeret duft og en lækker frugtrig smag med en anelse fedme, der gør, at smagen bliver hængende længe i munden. Eftersmagen slutter med en behagelig lille sødme. Flaksen har skruelåg.
Finca Tresolmos, Bodegas Garciarévalo, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine En meget dejlig hvidvin, der lever helt op til forventningerne, når der står Rueda på etiketten. Fint krydret druesmag, let fedme, frisk syre ... god både som terrasservin og til mad.

Rosévin

Le Pive, Vignobles Jeanjean, Sable de Camargue IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%) 69,5 kr., Irma Let og læskende rosévin fra de sandede jorde i Rhôneflodens delta - så sandede, at vinlusen Phylloxera ikke har lyst til at gå rundt i sandet og angribe vinstokkene. Disse er derfor ikke podede på amerikanske rødder. Vinen har et ret smalt smagsbillede. Den er en økovin, og flasken har skruelåg.
Villa Blance, Calmel & Joseph, Grenache, Pays d'Oc, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk Lækker rosévin til en yderst attraktiv pris ved seks flasker. Den har en meget fin balance, har god frugt, en fin fedme og krydring, tilpas syre og lang eftermag. Flasken har skruelåg.
Byo, Domaine Uby, Cõtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (11%) 99 kr., pris ved 3 flasker: 69,30, Propperiet Denne rosévin på økologisk dyrkede Cabernet Franc- og Merlotdruer er venlig, men lidt enkel og med en markant sødme. En vin for "begyndere".

Rødvin

Château de Pouzols, Baron Charles de Fournas-Fabrezan, Minervois, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 54,95 kr., VinMedMere.dk Til 55 kr. er dette en rigtig god rødvin i fin balance, med god, blød frugt og fin krydring. Prisen gør den til lidt af et kup.
Cantus Primus, Vitis Metamorfosis, Fetasca Neagra, Dealu Mare, Rumænien, 2012, middel alkohol (14%) 95 kr., pris ved 6 flasker: 87 kr., Alsacevinene.dk En enkel, lige-ud-ad-landevejen rødvin med frugt, krydderi og sødme. Smag og eftersmag er hurtigt færdige og er kun et minde.
Domaine Labry, André & Bernard Labry, Pinot Noir, Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 99 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Ikke nogen stor Bourgogne-rødvin, men en let og venlig vin uden kanter. Nem at drikke. Helt billig er den ikke.
Susu, Susumaniello, Cantine Risveglio, Salento IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk En af de mest søde rødvine, vi har smagt i nyere tid. Sødme, sødme, sødme og smag af karamel ... og ikke så meget frugt eller oplevelser.
Z, Epicuro, Zinfandel, Puglia, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 99,95 kr., på tilbud i uge 21 (denne uge): 50 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen En helt igennem dejlig rødvin med duft af modne frugter og med en fyldig, varm og lækker frugtsmag med noter af mørk chokolade. Normalprisen er helt ok og tilbudsprisen et kup. Nyd den til en rigtig god bøf - det fortjener den.
Granacha, d'Estezargues, Côtes du Rhône Villages, Signargues, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet En lækker Rhône-rødvin af høj kvalitet. En vin med en duft og smag af modne druer og hele Rhônedalens sol og varme. Fyldig frugt, druesødme, fin krydring - alt i fornem balance.
Le Zulu, Château Maris, Minervois, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%) 129 kr., på tilbud i uge 21: 116,10 kr. ved 3 flasker, Propperiet En rødvin med en intens krydret duft og smag, noter af ren lakrids og et godt tanninbid til slut. Desværre er der også et ikke så behageligt bid af alkohol i eftersmagen.
Ca'Isidora, Ca'Vi-Ti, Valpolicella, Ripasso, Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 211 kr., Premier Cru Glimrende rødvin, der fylder i bredden og langt ud i eftersmagen og bærer sine procenter med værdighed. En god, ren frugtsmag, bløde tanniner og en lille sødme.
Burggarten Spätburgunder "Neuenahrer", Weingut Burggarten, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2014, middel alkohol (13,5%) 249 kr., pris ved 3 flasker: 199 kr., Propperiet I sidste uge anmeldte vi også en Spätburgunder (Pinot Noir) fra samme vingård. Den fik fem velfortjente stjerner - og det gør denne rødvin også. Duften byder på mandler og vanille, og smagen er Pinot i topform. Der er god fylde og frugt, saftighed, elegance og fine strejf af mørke rosiner og anis. Det er en stor harmonisk vin, der bør nydes let afkølet, som den er, eller til ekstra lækre patéer og salater.

Smagningen af vine fra Cave de Ribeauvillé

Riesling, Cave de Ribeauvillé, Riesling, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 50 kr., Føtex  Denne hvidvin er et typisk billede på Riesling-druen. Vinen har duft af grønne druer og strejf af petroleum, mens smagen er tør, frisk, citrusagtig og med en god syre til mad. En anelse fedme gør, at smagen holder længe i munden. Prisen er yderst attraktiv.
Pinot Blanc, Cave de Ribeauvillé, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 90 kr., Føtex  En atypisk Pinot Blanc. Normalt er disse vine forholdsvis lette og har en frisk og ofte markant syre. Denne vin er meget aromatisk og fyldig og har et strejf af sødme og stort set ingen syre. Årsagen er, at 2015 var et meget varmt år. Men det gør bestemt ikke noget - tværtimod. Hvor mange Pinot Blanc-vine kan virke lidt spidse, så er denne udgave rund, blød og yderst drikkevenlig. Det er så afgjort en madvin - gerne til lette asiatiske retter. Flasken har skruelåg.
Pinot Gris, Cave de Ribeauvillé, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 95 kr., på tilbud fra 26. maj til 1. juni: 47,50 kr. og fra 2. juni til 27. juli: 72,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  Det er som at dufte til en buket blandede sommerblomster, når man lugter til denne hvidvin. Smagen har en del sødme men også en vis saftighed og noter af klemmentiner. En meget lækker vin, der vil være en fin ledsager til milde orientalske retter.
Pinot Noir, Cave de Ribeauvillé, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 95 kr., på tilbud fra 26. maj til 1. juni: 47,50 kr. og fra 2. juni til 27. juli: 72,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  Man kunne næsten forledes til at tro, at denne vin var en meget mørk rosé. Men det er altså en rødvin - den forholdsvis lyse farve skyldes, at mosten kun har fået lov til at trække farve fra de blå drueskaller (maceration) i fem timer og ikke, som normalt ved rødvin, en uge eller mere. Men det er den traditionelle måde at lave rødvin på i Alsace. Og det er en måde, der giver en let men på ingen måde tyndbenet rødvin. Vinen dufter af blå blommer og mørke rosiner og har en tør, frugtrig smag med en frisk syre til slut. En herlig vin på Bourgognes store drue - og vinen minder da også lidt om en god Bourgogne. Forskellen er bare, at man ikke får meget Bourgogne-vin for 95 kr... Tilbudspriserne er rene kup-priser.
Gewurztraminer, Cave de Ribeauvillé, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 100 kr., på tilbud indtil 29. juni: 74,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  Hvidvine på Gewurztraminer kan godt virke overvældende i deres krydrede duft og smag. Her er en udgave, hvor de krydrede noter er behageligt afdæmpede. Det er, om man så kan sige, en let Gewurztraminer. En helt igennem dejlig vin. Drik den godt afkølet, som den er, eller til asiatiske retter.
Giersberger Crémant d'Alsace, Cave de Ribeauvillé, Alsace, Frankrig, lav alkohol (12%) 100 kr., på tilbud indtil 26. juni: 74,50 kr. ved 2 flasker., Føtex  En dejlig mousserende vin på 80% Pinot Blanc og 20% Auxerrois Blanc. Den har en blød, fyldig mousse og en skøn duft af tørrede abrikoser og vanille. Smagen er aromatisk med moden frugt, et strejf af sødme og citrusnoter i eftersmagen. En vin, der vil være fin som apéritif, men som med sin fylde også vil egne sig glimrende som ledsager til mad - fx en god madsalat.
Grand Cru Schoenenburg, Cave de Ribeauvillé, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%) 149 kr., på tilbud fra 26. maj til 13. juli: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  Liflige noter af honning og moden melon møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. I smagen er der også markant honnning, varme krydrede noter og en anelse sødme. Vinen vil være fin til patéer og røget fisk.
Grand Cru Schoenenbourg Pinot Gris, Cave de Ribeauvillé, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%) 149 kr., på tilbud fra 26. maj til 13. juli: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  En spændende hvidvin med en fint krydret duft og smag og med et væld af smagsnoter, der folder sig ud i den lange eftersmag - heriblandt modne appelsiner. Så afgjort en topvin, der trods sin alder godt kan gemmes nogle år endnu. Prisen er rimelig for så høj en kvalitet.
Grand Cru Schoenenbourg Riesling, Cave de Ribeauvillé, Riesling, Alsace, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%) 149 kr., på tilbud fra 26. maj til 13. juli: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  En fløjlsblød hvidvin med en forførende aromatisk frugtduft. I duften er der også petroleum, hvilket er typisk for mange Riesling-vine. Smagen lever op til duften - den er fyldig, kompleks og med strejf af frugtsødme. Et topvin til en meget menneskevenlig pris.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen