Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2017



Foto: Wikipedia/Nyttend.

Rødvin og øget frugtbarhed

Kvinder, der ønsker at blive gravide, skal bestemt ikke takke nej til et glas rødvin - tværtimod. Det viser en ny undersøgelse fra Washington University med deltagelse af 135 kvinder i alderen 18 til 44 år.

Kvinderne blev bedt om at notere deres månedlige forbrug af alkohol - og hvilken type alkohol de drak.
Dernæst undersøgte forskerne via ultralydsskanning antallet af tilbageværende levedygtige æg i kvindernes æggestokke. Det viste sig, at de kvinder, der drak fem glas rødvin om måneden eller mere - men dog stadig havde et moderat forbrug - havde flere levedygtige æg end de, der drak under fem glas rødvin om måneden, kun hvidvin eller ingen af delene.
Forskerne mener, at det blandt andet kan være stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, som har den fertilitets-forøgende virkning. I undersøgelsen, som man kan læse mere om ved at klikke her, tog man selvfølgelig højde for kvindernes alder og livstilsmæssige forhold.



Makkerparret bag Vinmatch.dk: Peter Rasmussen (tv.) og Poul Bernd.

Ny vinhandel med fin idé

Man ved måske nok, hvad det er for en type rødvin eller hvidvin, man bedst kan lide. Men at beskrive det over for en vinhandler er en anden sag - det kan være svært lige at finde ordene.
Hos en ny vinhandel, Vinmatch.dk, kan man tage en online smagstest og dermed få sat ord på sine vin-favoritter - uden først at smage sig frem til dem.
Først vælger man vintypen - rødvin, hvidvin, rosé eller mousserende vin - hvorefter man bliver stillet en række spørgsmål, som intet med vin at gøre, men fx kan gå på, om man foretrækker grønne æbler og stikkelsbær eller kirsebær og solbær. Testen er i øvrigt piftet op med farverige råvarebilleder.

Oversigt over ens vinsmag


Gennem spørgsmålene indkredses ens smagsprofil, og man får til sidst en oversigt over sin vinsmag inden for den valgte vintype. Herfra kan man så klikke sig ind på udvalgte vine i vinforretningens sortiment.
En sådan smagstest er set før i både USA og Storbritannien hos vinforretninger og vinkæder. Men det er, ifølge Vinmatch.dk selv, første gang en dansk vinforretning tilbyder sine kunder en sådan test.
Bag vinforretningen står endnu en god match, nemlig marketingmanden Poul Berndt og sommelieren Peter Rasmussen, der har 20 års erfaring i vinbranchen.


Foto: Vinexpo.

Slut med Vinexpo i juni

Årets Vinexpo i Bordeaux blev traditionen tro afholdt den tredje uge i juni, og det foregik med sved på panden hos udstillere og besøgende.

En tung dyne af varme med temperaturer op til næsten 40 grader havde lagt sig over det franske vindistrikt, og sporvognene, som bragte gæsterne fra Bordeaux by ind til messeområdet, var gloende varme. Ikke nogen optimal start på en travl vinmessedag.
I den største af messehallerne, Hal 1, kneb det ifølge The Drinks Business med at holde gang i luftventilationen, og alt i alt lagde hedebølgen en dæmper på aktiviteten - både ved standene og under de mange festlige aftenarrangementer.
Og det er langt fra første gang, Vinexpo har lidt under ekstrem varme - i 2003 fx, hvor juni måned var den varmeste nogensinde i Bordeaux, trak flere af de store oversøiske udstillere sig fra messen.
Nu har Vinexpos CEO, Guillaume Deglise, fået nok. Han har for første gang i messens 36-årige historie valgt at flytte den til maj måned.
Da messen afholdes hvert andet år, vil den således i 2019 finde sted fra d. 13. til 16. maj.



Cannabis-plante. Foto: Wikipedia.

Vin og cannabis i samarbejde

Det er i dag tilladt at dyrke og sælge marihuana (cannabis) til rekreativt brug i fire amerikanske stater: Nevada, Massachusetts, Maine og - fra og med november 2016 - også i Californien.
Der er ingen tvivl om, at nogle californiske vinhuse frygter konkurrence fra de stadig flere cannabisproducenter, der nu slår sig ned i staten.
Derfor afholdt vinorganisationen Wine Industry Network (WIM) et Weed and Wine Syposium helliget sameksistensen - og mulige samarbejder - mellem vin- og cannabisproducenter.
Nu er der netop indgået et sådan samarbejde - og det er endda mellem to sværvægtere inden for vin og marihuana. Et af verdens største vinfirmaer, amerikanske Constellation Brands, har nemlig købt 9,9% af aktierne i verdens største cannabisfirma, det canadiske Canopy Brands, for det, der svarer til 1,2 milliarder kr.
Målet for Constellation Brands er at fremstille cannabis-infuserede drikkevarer. Firmaet vil dog ikke frigive drikkevarerne til salg, før cannabis er tilladt til rekreativt formål i samtlige af USA’s stater - hvilket Constellation regner med, at det bliver inden for en overskuelig årrække.

Vine fra svindler på auktion

Det amerikanske vinauktionshus Zachys sætter nu en samling af 7000 vine fra vinsamleren Eric Greenberg til salg i Hong Kong d. 17. og 18. november.
Der kommer adskillige vinsamlinger under hammeren hvert eneste år i denne verdens store auktionshuse. Og selv om det drejer sig om en større samling, så ville auktionen ikke have vakt den store opmærksomhed, hvis ikke det var fordi, sælgeren var en svindler.
I 2005 solgte Greenberg 17.000 vine fra sin 70.000 flasker store vinsamling - også hos Zachys. På auktionen spenderede den hovedrige amerikanske vinsamler William Koch mere end 3,7 millioner dollars (cirka 21,3 mio. kr.) på køb af vine fra Greenbergs samling. To år efter blev det afsløret, at 24 af de mange flasker, Koch havde købt, var forfalskede - heriblandt klenodier som Château Latour 1864 og Château Pétrus 1921 samt flere andre fornemme vine af ældre dato.

Har undersøgt alle 7000 flasker ...


Sagen endte i retten, hvor Eric Greenberg på grund af meget tungtvejende beviser blev dømt for at have indleveret vinene til auktionen vel vidende, at de var forfalskede. Han måtte derefter ryste op med 380.000 dollars (cirka 2,4 mio. kr.) i erstatning til Koch, mens det lykkedes ham at indgå forlig med Zachys uden for retssalen.
At Zachys har sagt ja til igen at sælge flasker fra Greenbergs vinkælder har vakt undren i vide vinkredse. Auktionshuset har ikke på nogen måde forsøgt at skjule, hvorfra vinene kommer, og skriver endda om Greenberg og de ”ikke autentiske” vine fra den tidligere auktion.
Man understreger også, at samtlige af de 7000 vine, der nu kommer under hammeren i Hong Kong, er nøje inspiceret af såvel auktionshusets vurderingsspecialister som af en uafhængig ekspert i afsløring af vinsvindel.
Eksperten hedder Michael Egan, og der er dem, der undrer sig over, at Egan inden for en overskuelig periode har kunnet overkomme at undersøge så mange tusinde flasker og med garanti fastslå deres ægthed.


Fra Journal La Montagnes lille film.

Nøgne høstarbejdere

For nylig kunne man se nøgne mænd og en enkelt nøgen kvinde i færd med at høste druer i en vinmark i Puy-de-Dôme i den franske region Massif Central.
Høstarbejderne kom fra en lokal naturistforening, og de har ikke lov til at plukke druer i en hvilken som helst vinmark.
Tilladelsen fra de lokale myndigheder gælder kun denne meget afsides liggende vinmark - og kun den del af den, som ikke er synlig for eventuelle forbipasserende. Og der må kun høstes uden en trevl på kroppen i højst to timer.
Og hvad i alverden får så naturister til at udføre vinmarksarbejde? Ifølge The Drinks Business er årsagen, at de - ved at være nøgne, når de høster - føler sig tættere på naturen.
At de hygger sig fremgår tydeligt at en lille film, som avisen Journal La Montagne har lagt på YouTube.
For lige at skære det ud i pap: Det har altså intet med naturvin at gøre!

Succes for stor italiensk smagning

Der er ingen tvivl om, at danskerne er glade for italiensk vin - det fremgik tydeligt af det meget store fremmøde til smagningen ”Toppen af italienske vine”.
Rammerne var den stemningsfulde sal i Børsen i København, og smagningen var arrangeret af forenigen I Vini del Piemonte i samarbejde med Slow Wine. Sidstnævnte er en årlig guide med anmeldelser af 2000 italienske kvalitetsvine. Men ud over, at kvaliteten skal være i orden, så tager denne guide også højde for, om vinen er fremstillet med respekt for miljøet.
I alt præsenterede 41 vinproducenter deres vine i Børsen, og de fleste af vinene var med i årest udgave af Slow Wine guiden.

Vin fra otte regioner


Der var vine fra hele otte italienske regioner: Abruzzo, Molise, Puglia, Sicilien, Friuli, Piemonte, Toscana og Veneto.
Dagen var inddelt i tre sessioner - en for vinbranchefolk og to for forbrugere. En god idé, da det gav tid for alle til at få en god snak med producenterne.
Derudover blev der afholdt en times seminar for professionelle om vine fra Alto Piemonte. Også her var der fulde huse - hvilket blandt andet skyldtes, at seminaret blev afholdt af en kapacitet på området, Thomas Ilkjær, som er i fuld gang med at fortælle om vinene på billedet øverst til højre.


Kortet i guiden over de 47 bedste sherrybarer i London.

Guide over Londons sherrybarer

Briterne elsker sherry, og London er fuld af barer dedikeret til den spanske vin. Nu har Sherry Institute udgivet en guide med ledsagende kort over den britiske hovedstads 47 bedste sherrybarer.
Med i guiden er såvel Londons første sherrybar, Bar Pepoto, som slog dørene op i 2010, som Drakes Tabanco, hvor man får serveret sherry direkte fra fad. Et par sherrybar-kæder er der ligeledes blevet plads til.
Hvis man er sherry-fan og skal til London, kan man få fat i guiden, der er i lommeformat, i hver eneste af sherrybarerne - eller endnu lettere downloade den ved at klikke her.

Lige smart nok

For nylig blev politiet kaldt ud til et slagsmål foran et hus nær Carcassonne i det sydvestlige Frankrig. Ud over to mænd, der sloges, blev de mødt af synet af en tankvogn, hvortil der var koblet en lang slange, som førte ned i husets kælder.
Den ene af mændene var chaufføren, og den anden ejeren af tankvognsfirmaet. Og slagsmålet skyldtes det, firmaejeren havde opdaget.
Det viste sig, at chaufføren gennem flere måneder - ja, måske endda år - havde være forbi sine forældres hus med tankvogne fyldt med vin, der skulle tappes på flasker og sælges andet steds. Vi slangen havde han ladet flere hundrede liter ad gangen strømme over i forhåndenværende beholdere i husets kælder. Den manglende vin i tankvognen, der kunne rumme 28.000 liter, var hver gang blevet erstattet af vand.
Den megen vin havde han så dels videresolgt - dels byttet til forskellige materielle goder.
Nu er den 52-årige chauffør bag lås og slå, mens politiet undersøger sagen nærmere.


Vinmark tilhørende det britiske vinhus Wyken Hall. Foto: Wikipedia/Geograph.

Rekord stort antal britiske vinhuse

Ifølge nye tal fra analysefirmaet UHY Hacker Young er antallet af britiske vinproducenter steget fra 287 i 2012 til 397 i 2016 - hvor hele 45 nye vinhuse slog dørene op.
Der er også plantet et hav af nye vinmarker, og siden 2007 er vinmarksarealet i Storbritannien vokset med gigantiske 135%.
Ifølge analysefirmaet er en af årsagerne, at stadig flere britiske forbrugere køber engelsk mousserende vin i stedet for champagne. Med det stigende marked for landets egne vine får stadig flere briter lyst til at prøve kræfter med jobbet som vinproducent.


Find vinen på JuleVinmessen

Så er der nedtælling til årets udgave af JuleVinmessen på hotel d’Angleterre i København. Datoen er d. 18. november, rammerne er Palmehaven, og de vine, der skænkes smagsprøver af, kommer fra hele verden.
Det er stedet, hvis man vil på jagt efter en god julevin eller en flaske bobler til nytårsaften. Og falder man for en vin, kan man købe nogle flasker med hjem med det samme - eller afgive bestilling og få dem leveret til døren. Flere af udstillerne har også messetilbud i dagens anledning.

Fra Sydafrika til Mallorca


Nogle af de i alt 28 udstillere har specialiseret sig i bestemte vinlande eller områder - eller endog vintyper. Det gælder fx Vinkunsten, der udelukkende handler med sydafrikanske vine, Anatolien Vinimport, der vil skænke spændende tyrkiske vine i glassene og Le Bon Goût, som har specialiseret sig i champagne. Vinforretningens indehaver, Louise Søborg, kan man læse mere om i denne uges Blå Bog længere nede på siden. Og så er der La Viña, som har helliget sig vine fra Mallorca.
Ud over vin vil der også blive budt på gløgg fra Capionium og italienske delikatesser fra Ché Fè.
Man kan læse mere og bestille billetter ved at klikke her.


Rudy Kurniawan.

"Dr. Conti" skal blive i fængslet

I 2013 blev Rudy Kurniawan idømt 10 års fængsel for sin omfattende svindel med fornemme vine. I det hus i Los Angeles, hvor han boede med sin mor, havde han indrettet en sand vinfabrik med en ”produktion” af forfalskede vine, som blev solgt på auktion og til intetanende vinsamlere.

I de sidste fire år har Kurniawan siddet i fængsel - og har med jævne mellemrum forsøgt at få omstødt dommen. Han mener nemlig, at ransagningen af hans hus i 2012 og den efterfølgende anholdelse var ulovlig, da politiet først dagen efter havde en ransagningskendelse.
For nylig forsøgte han igen med en appel - der dog endte med endnu et afslag. Heller ikke hans forsøg på at få reduceret sin fængselsdom er lykkedes for ham.
Ifølge Decanter har han højst sandsynlig ikke flere muligheder for at appellere og må derfor forblive tiden ud i fængslet.
Kurniwan har i øvrigt fået et øgenavn - "Dr. Conti" - hvilket henviser til hans storsvindel med de berømte vine fra Domaine Romanée-Conti.



Katharina Staab flankeret af vinprinsesserne Laura Lahm (tv.) og Charlotte Freiberger.

Vindronning nr. 69

Med guld, glitter og glamour blev Tysklands 69. vindronning for nylig kåret i Neustadt an der Weinstraße. Hver af landets tretten vinregioner havde traditionen tro stillet med en kandidat, og i år blev det Nahe, der med 27-årige Katharina Staab erobrede sejrsskamlen.
Hun er datter af en vinproducent (hvilket reglerne kræver) og arbejder til daglig som marketingchef i vinforretningen Online-Weinhandel.

Stor interesse for kåringen


I det næste år skal hun repræsentere og markedsføre tysk vin i ind- og udland via cirka 200 arrangementer. Til at hjælpe sig får hun to vinprinsesser, Charlotte Freiberger og Laura Lahm, der indtog anden- og tredjepladsen og kommer fra henholdsvis Hessische Bergstrasse og Rheinhessen.
Før Katharina Staab fik kronen sat på sit hoved, havde hun og de øvrige fem finalister været gennem både blindsmagninger og forskellige mundtlige opgaver.
Der er intet, der tyder på, at interessen fra tyskernes side for den årlige kåring er for nedadgående. Finalen foregik i en tætpakket sal med i alt 800 publikummer, ligesom seancen blev sendt på landsdækkende tv.


Toppen af den gamle krogede vinstok understøttes af en bjælke.

Høstfest for verdens ældste vinstok

Mens vinproducenter overalt i Europa i løbet af efteråret høster druer fra talrige vinstokke, bliver der i byen Maribor i Slovenien høstet druer fra bare en enkelt vinstok.
Til gengæld er det verdens ældste vinstok med mere end 400 år på bagen og med en plads i Guinness Book of Records. Den vokser op ad en mur i Lent, den gamle bydel i Maribor, og den giver hvert år mellem 35 og 55 kg druer.
Årets drueklaser er netop blevet høstet, og det foregik traditionen tro ledsaget af en større ceremoni og efterfølgende fest.

Omkring 100 flasker


Sloveniens vinbroderskaber og årets vindronning er til stede ved den årlige begivenhed, og byens borgmester smager og kommer med sin vurdering af de først høstede druer. Anerkender han deres kvalitet - hvilket han selvfølgelig altid gør - kan den store høst af vinstokken begynde.
Når høsten er ovre, giver man vinstokken et par af de nyhøstede druer igen. De placeres på de nye skud, så de kan suge næring fra druerne - hvilket de selvfølgelig ikke kan. Men det er da en smuk tanke.
Og så er tiden inde til fest med vin, mad og folkedans i lange baner.
De lidt mere end 100 flasker vin, der kommer ud af druerne, bruger byens borgmester som gaver til specielle gæster. Efter sigende er vinen fra den gamle vinstok dog ikke værd at skrive hjem om.

Verdens dyreste dram var forfalsket

I uge 33 nævnte vi, at en kinesisk turist havde købt verdens dyreste dram - 2 cl fra en flaske Macallan whisky årgang 1878 for et beløb svarende til 66.000 kr.
Det var Hotel Waldhaus am See i schweiziske Saint Moritz, der havde solgt drammen - et hotel, der er kendt for sin whiskybar, hvor der skænkes ud af verdens største whiskysamling.
Billeder af den glade kineser, drammen og den gamle whiskyflaske blev vist i medier verden over.
Men snart begyndte diverse whiskyspecialister ud fra billederne af flasken at sætte spørgsmålstegn ved dens ægthed.
Hotellet sørgede for, at indholdet i flasken blev nøje undersøgt af flere specialister - heriblandt konsulentfirmaet Rare Whisky 101 og et hold forskere ved University of Oxford. Og dommen lyder nu, at der er tale om en forfalskning.

Fremstillet i 1970'erne


Det er whisky, der er i flasken, men den stammer højst sandsynligt fra begyndelsen af 1970’erne, og den er ikke af Macallans sædvanlige høje kvalitet.
Netop whisky af dette berømte mærke har været udsat for omfattende svindel, og der dukker med jævne mellemrum forfalskninger op i handelen og på auktioner verden over.
Hotel Waldhaus am See har fluks betalt pengene tilbage til den uheldige kineser.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* CaliFraIta Fine Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Louise Søborg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Louise Søborg (1974) ejer vinfirmaet Le Bon Goût (den gode smag), der udelukkende handler med champagne. Hun er ikke flasket op med vin, og faktisk var det først i en relativ sen alder, hun blev interesseret i champagne.
Hun er uddannet skolelærer og har arbejdet som sådan først i Glostrup og dernæst i Lynge.
I 2013 flyttede hun med sin mand og deres tre børn til Reims i Champagne. Venner og bekendte var begejstrede for, at familien ”skulle på eventyr” i det berømte vindistrikt. Selv var Louise Søborg mindre imponeret - alt, hvad hun kendte til champagne var, at det var noget, man åbnede til nytår - og at det var dyrt og lidt for surt.
Ingen i familien talte fransk men fik det hurtigt lært, og efter tre uger blev de inviteret til champagnefest hos naboerne - det blev en fantastisk og festlig oplevelse og satte gang i Louise Søborgs nysgerrighed, når det gjaldt de ædle bobler.
Efter et år, da børnene var godt integreret, og der var mere ro på, fik hun tid til at sætte sig bedre ind i champagnens verden - til at smage og suge viden til sig.
Nysgerrighed blev til passion, og i 2014 startede hun Le Bon Goût sammen med et dansk ægtepar. I begyndelsen bestod arbejdet mest i at rejse mellem Frankrig og Danmark for at holde smagninger i vinklubber samt sælge champagne til private.
I 2016 flyttede Louise Søborg og hendes familie tilbage til Danmark - dog nåede hun året før at deltage i kurset Mastering Champagne på vinskolen Viticampus Avize - noget, der for alvor gav hende indsigt i champagne og lyst til at ekspandere sin lille vinforretning.
Fra og med januar 2017 har hun været eneejer af Le Bon Goût, som fortsat sælger til private via smagninger og firmaets hjemmeside, men også i stigende grad til erhvervskunder.
Hun nyder at udforske Champagne, møde producenterne og udvælge gode bobler til danskerne - bobler, der alle kommer fra uafhængige familiedrevne champagnehuse.
Forretningen går så godt for champagne-importøren, at hun i dag har såvel en fuldtidsansat som en deltidsmedarbejder til at hjælpe sig.
For Louise Søborg består en stor del af glæden ved arbejdet stadig i at udbrede kendskabet til champagne, så ud over at varetage sin forretning afholder hun også champagnesmagninger for Pernod Ricard Danmark.
Adresse: Le Bon Goût, Stolelyngen 4, 3450 Allerød, tlf.: 53 84 39 93, email: kontakt@lebongout.dk, www.lebongout.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442 Billede 443-449


451 Da Sylvia og vinbonden Christian Klein blev gift i Mosel-byen Kröv, brugte de traktoren som brudekaret (foto © Jesper Iwersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Fosche, Vite Colte, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

98 kr., Pleasure Wine

En lidt enkel hvidvin, der præsenterer sig pænt, men virker tam og mangler kraft til at åbne sig. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Birds of Paradise, Viognier, Casablanca Valley, Chile, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud indtil 9. november: 54,50 kr. ved 2 flasker; sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne økologiske hvidvin på druen Viognier har en dejlig duft og en kompleks smag, der fylder godt i munden. Dertil en honning-sødme, der bliver holdt på plads af syren, og hele herligheden fortsætter ud i eftersmagen. En meget anvendelig hvidvin - både med og uden mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morning Fog, Wente Vineyards, Chardonnay, Livermore Valley, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 110 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Superlækker hvidvin med et flot billede af druen Chardonnay. Kommer fra Californien, men kunne være en Bourgogne. Den har en liflig duft og en harmonisk smag med noter af citrus og abrikos samt fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Fidelia, Sportoletti, Umbria IGP, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Fionia Vin

Der er kælet for denne kraftige hvidvin på druerne Grechetto og Chardonnay. Både den alkoholiske og malolaktiske gæriing er foretaget på små fade. Udpræget en madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Canto dei Messeri, Agricole Selvi, Toscana, Italien, høj alkohol (14,5%)

49,95 kr., ViniPortugal

En udmærket aromatisk rødvin med moden frugt og strejf af kanel i duften. Smagen er varm og venlig, fuld af frugt, har en fin lille syre og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Realzin, Angelo Rocca & Figli, Zinfandel, Salento IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

69,95 kr., Amka

En god bordvin med fyldig frugt, krydrede noter og en vis tørhed. En pæn frikadelleskubber. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Cerro, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

79 kr., pris på tilbud i denne uge (uge 45): 59 kr., Fakta

Til 59 kr. et rigtig godt glas rødvin, der inviterer på en harmonisk smag med noter af mørke bær, en fin krydring (mint), tilpas sødme og en støttende syre. Vinen er lavet efter Ripasso-metoden med de tørrede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crest, Hardy's, South Eastern Australia, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

79,95 kr., på tilbud indtil 9. november: 35 kr.; sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En lidt enkel hverdags-rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz og Merlot til en tilbudspris, hvor alle kan være med. Udmærket til en pizza sammen med en flok, der råber højt. Den fjerde stjerne gælder ikke den alt for høje normalpris på 80 kr.

stjernestjernestjerne

Traversa, Cabernet Franc, Montevideo, Uruguay, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Supervin

En lille rødvin med et lidt usikkert smagsbillede, der munder ud i stilke og blade. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passiata, Stemmari, Rosso Terre Siciliani IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., Strandgaarden

Denne rødvin på druerne Syrah og Nero d'Avola har bare det hele - frugt med noter af hindbær, solbær og stikkelsbær, syre og sødme i fin balance og noter af tobak og vanilje fra fadlagringen. En meget anvendelig rødvin.

stjernestjernestjernestjerneØ

Petit Saó, Mas Blanch i Jové, Costers del Segre, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

96 kr., på tilbud indtil 19. november: 79 kr., Cappa Vin

Denne økologiske rødvin på druerne Tempranillo, Grenache og Cabernet Sauvignon har god, fyldig frugt med noter af kirsebær, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter fra otte måneder på amerikanske og franske egefade. Et blødt og blidt bekendtskab, der dog gerne måtte have haft lidt mere rygrad til at matche en god bøf.

stjernestjernestjernestjerne

Podere Ruggeri Corsini, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Fyldig og frugtagtig madvin - smagsmæssigt en kraftig vin med en varm, blød og rund smag. I slutningen lidt stilke og blade og et bid, der er fint til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Cailleteau Bergeron, Blaye, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

105 kr., pris ved 6 flasker: 92 kr., Jysk Vin

Elegant og selvsikker Bordeaux-rødvin, der bare hænger sammen og er rigtig lækker og meget anvendelig til mange retter. Fuld valuta for pengene.

stjernestjernestjernestjerne

Creencia con Juventud, Hammeken Cellars, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., A Vinstouw

Den danske vinmager David Tofterup og hans spanske kollega, Daniel Alba, har komponeret denne kratige bamsevin, hvor frugt - modne blommer og kirsebær - krydderier, tanniner og alkohol fylder temmelig meget. Det er udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Leyda, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

I denne flotte rødvin optræder druen Pinot Noir med fylde, saft og kraft. Den fylder! Selv vinnydere, der ikke bryder sig om Pinot Noir, vil elske den. I smagen er der noter af blommer, hindbær og honning, bløde tanniner og en lang eftersmag. Den er drikkemoden, men kan udmærket ligge endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra, Thorne-Clarke, Barossa, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Flot og lækker rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Den har en fyldig, let cremet smag med noter af solbær, bløde tanniner og vanille fra fadlagringen. Til tilbudsprisen et rigtig godt glas. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Domaine Bernard Moreau, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 20115, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119,75, Vinkyperen Vinimport

I forhold til de mange oversøiske Pinot'er, vi smager - New Zealand, Sydafrika - skuffer denne Bourgogne. Både med hensyn til smag og pris. Der er frugt i den, men også stilke og blade og et bittert bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soluna, Gran Clos del Priorat, Priorat, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

FLot, eksklusiv og "velopdragen" rødvin, der til 99 kr. er noget af et scoop. Den har fyldig frugt, bløde tanniner, noter af kaffe og fint integrerede fadnoter efter ti måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

149,75 kr., på tilbud året ud: 119,75 kr., Skjold Burne

Allerede farven afslører denne rødvin som en Pinot Noir, og duft og smag bekræfter det med bravour. Det er simpelt hen en elegant og meget lækker Pinot med noter af kirsebær og blommer og fint integrerede fadnoter samt mineralske noter. Vi har fulgt denne vin årgang efter årgang, og den har hver gang levet op til forventningerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

7 Vin Blau, Bodega Kieninger, Málaga, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

170 kr., Godsets Vin

En dejlig rødvin på økologisk dyrkede Blaufrankisch-druer og modnet elleve måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Den har en let cremet smag med mørke bær, fin krydring og noter af kakao. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

Les Six, Boutinot, Cairanne, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris på tilbud: 119 kr., Kjær & Sommerfeldt

En udmærket Rhône-rødvin på druerne Grenache Noir, Mourvèdre, Syrah, Carignan Noir, Cinsault og Counoise. Udpræget madvin - men helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Proemio, Santi, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (16,5%)

199,95 kr., VinMedMere.dk

Syv år gammel, afrundet og lækker Amarone med en lækker vanillesmag. I den brede frugtsmag af blommer og kirsebær er der en fin, afvejet krydring med noter af tobak, læder og kanel, og hele det brede smagsbillede fortsætter ud i eftersmagen. 16,5 % alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burggarten, Weingut Burggarten, Spätburgunder, Neuenahrer, Ahr, Trocken, Tyskland, 2015, middel alkohol (13,5%)

249 kr., pris ved 3 flasker: 199,20 kr., Propperiet

En meget karakteristisk Pinot-rødvin - meget Pinot, i hvert fald ikke rund og indladende. Men til mad et interessant bekendtskab fra Tysklands nordligste vinregion. En specialitet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wöhrle, Weingut Wöhrle, Spätburgunder, Lahrer Kronenbühl, Baden, Tyskland, 2015, middel alkohol (13,5%)

349 kr., pris ved 3 flasker: 296,65 kr., Propperiet

Superlækker rødvin på økologisk dyrkede Pinot Noir-druer - og i forhold til så mange andre lignende vine ret kraftig. En fornem vin og en stor nydelse, der varer længe i munden.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen