Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 1, 2018



Mads Duus Pedersen i færd med at analysere en detalje (løven på toppen af tårnet) på etiketten på en flaske Château Latour 2008.

Dansk firma til kamp mod vinsvindel

Vi har ofte skrevet om forfalskninger af fornemme og kostbare vine, og problemet har grebet om sig i de senere år i takt med, at priserne på disse vine er steget på det internationale marked.

Og det bliver stadig sværere at afsløre forfalskningerne. Svindlerne er blevet dygtigere - og i mange tilfælde også så velhavende på deres svindel, at de nu har råd til de bedste trykmaskiner til at fremstille forfalskede etiketter med.
Hos Rare Wine Invest gør man en effektiv indsats for at komme eventuelle svindelvine til livs. Investeringsselskabet lever af at sælge og på kundernes vegne investere i vin, der enten er dyr – eller forventes at blive det. Og når kunderne i stigende omfang efterspørger vine til både 50.000 og 100.000 kr. pr. flaske, er det nødvendigt at gå metodisk og nærmest retsmedicinsk til værks for at afsløre eventuelle forsøg på at afhænde falske vine.
”Retsmedicineren” hedder Mads Duus Pedersen, og før han i 2015 begyndte at arbejde fuldtids for Rare Wine Invest, har han været vintjener hos Tree-Top Restauranten i Vejle og leder af Sallings vinafdeling i Aalborg.

En meget grundig analyse


Hver uge gennemanalyserer Mads Duus Pedersen flere hundrede indleverede vine hos Rare Wine Invest. I den forbindelse har han opbygget et arkiv på mere end 24.000 referencebilleder af ægte vine, som han bruger, når han skal vurdere, om en given vin er forfalsket. Der er taget 80 til 100 billeder fra enhver tænkelig vinkel af hver eneste flaske, ligesom de flasker, der skal analyseres, bliver gennemfotograferet.
Flaskerne undersøges under mikroskop i både almindeligt og ultraviolet lys og i en forstørrelse på op til 140 gange, så man kan se selv de mindste detaljer. Derudover bliver alt lige fra flaskens form og størrelse til trykketeknikken på etiketten, papirkvaliteten og kapslens type sammenlignet med originalerne.
- Det er et stort arbejde, fortæller Mads Duus Pedersen, og udover selve analysen tager jeg også løbende et hav af noter omkring de ægte vine. Jeg skal fx vide, hvis et Bordeaux-slot har valgt at ændre bare det mindste i sit logo fra en årgang til den næste.

Har afsløret svindelvine


De store producenter gør i dag meget ud af at sikre deres vin mod forfalskning. Flaskerne fremstilles med særlige kendetegn, og etiketterne, som ofte designes i samarbejde med seddelpresser, laves af særligt papir, påføres vandmærker og trykkes med specielt blæk. Ikke desto mindre kan det for det utrænede øje være stort set umuligt at spotte en forfalsket vin – lige indtil man smager på vinen.
Mads Duus Pedersens erfaring kombineret med den meget omfattende analyse gør, at selv den bedste efterligning ifølge Rare Wine Invest bliver opdaget.
Vi har selvfølgelig spurgt ham, om han har afsløret nogle svindelvine:
- Ja, et par stykker - blandt andet en flaske Romanée-Conti 1975 og en flaske Henri Jayer (de to mest eftertragtede Bourgogne-vine, red.).
- Det er netop meget ofte, at det er de fornemme Bourgogner-vine, svindlerne forsøger at efterligne.
Når Mads Duus Pedersen har fundet mistænkelige fejl ved en flaske, laver han en rapport over alle fejlene. Den giver Rare Wine Invest så til den person, der har indleveret vinen, som begrundelse for, hvorfor man ikke vil videresælge den.


Udsnit af portræt af madame Clicquot Ponsardin af Léon Cogniet, cirka 1860.

Første flasker "gul enke" på dansk jord

Når klokken slår 24 nytårsaften, bobler champagnen lystigt i glassene. Og en god del af alle de flasker, der skåles i, er Veuve Clicquot Ponsardin – bedre kendt som "den gule enke".
Det var i 1805, den første sending af det berømte champagnemærke kom til Danmark - og det var også det år, Nicole Clicquot Ponsardin ved sin mands død overtog champagnehuset i en alder af kun 27 år.
Vi ved også, hvem der købte flaskerne. Det var nemlig to jødiske grosserer, hvoraf den ene var Joseph Nathan David - oldefar til højesteretssagfører C.L. David, der grundlagde Davids Samling i København, og som selv var en ivrig vinsamler.
Sammen købte de to grosserer 710 flasker Veuve Clicquot, hvoraf de 405 flasker indeholdt rosé champagne.
I 1845 begyndte vinhandler Carl Frederik Theodor Wandel så for alvor at importere champagne-mærket.

En knald gul kjole


Veuve Clicquot betyder enken Clicqout, hvilket jo giver god mening, da det var en enke, som stod i spidsen for champagnehuset. Men hvorfra kommer så det med ”den gule enke”?
Det har C. F. T. Wandels tipoldebarn, vinmanden Oscar Wandel, givet os svaret på. Under et af tipoldefarens mange besøg hos madame Clicquot Ponsardin var den ældre dame iført en knaldgul kjole – gul var nemlig hendes yndlingsfarve. Wandel fik en idé: Han spurgte, om han måtte få lov til i Danmark at markedsføre madames champagne som "den gule enke" – hvilket han allernådigst fik lov til.
Champagnens tilnavn er dermed opstået på dansk jord og har siden bredt sig til Sverige. Navnet passer jo også fint til etikettens farve. Det var madame Clicquots idé at forsyne flaskerne med den iøjnefaldende etiket, da hun ønskede, at hendes succesrige champagne skulle kunne skelnes fra alle andre champagner.


Der har været gang i auktionshammeren hos Sotheby's i 2017.

400 mio. kr. i hammerslag

Det går forrygende for vinauktionsbranchen - hvilket Sotheby’s, der har sit hovedsæde i London, er et godt eksempel på. I 2017 afholdt auktionshuset 21 vin- og spiritusauktioner, der fandt sted i såvel den britiske hovedstad som i New York og Hong Kong. De mange auktioner indbragte tilsammen det, der svarer til cirka 400 millioner kr. Nedenfor bringer vi nogle flere imponerende tal fra årets gang i auktionshuset.

The Macallan whisky hitter


* I 2017 solgte Sotheby’s i alt 14.000 partier vin til et gennemsnitligt hammerslag på det, der svarer til 28.000 kr.
* Auktionerne i London indbragte omkring 103 mio. kr., dem i New York 150 mio. kr. og dem i Hong Hong 153 mio. kr.
* Højeste bud blev givet for The Macallan In Lalique Legacy Collection, der gik for 6,2 mio. kr. - hvilket også var en hidtidig verdensrekord for et parti whisky solgt på auktion.
* Højeste bud inden for vin lød på 974.000 kr. for et parti på 12 flasker Vosne Romanée, Gros Parantoux, Henri Jayer 1990.
* Byderne ved de mange auktioner kom fra hele 50 forskellige lande, og 24% af byderne var nye kunder hos Sotheby’s.
* 64% af partierne blev solgt til over højeste vurdering, og 20% af dem gik til online-bydere.


"Etiketten" er lige til at trykke med. Foto: Packaging of the World.

En sjov idé

Designfirmaer verden over har travlt med at kreere etiketter, der får vinene til at skille sig ud i mængden af flasker på forretningshylderne.
Derfor ser man stadig flere etiketter, der gør sig bemærket med fx sjove dyremotiver, iøjnefaldende mønstre eller selvlysende farver.
Foruden den slags sprælske nyskabelser er der også et stigende antal multi-formål etiketter - altså etiketter, der kan bruges til noget mere end bare at oplyse om indholdet i flasken. Typisk drejer det sig om etiketter, der kan foldes ud, så man kan læse en lille tegneserie eller novelle. Nu har et britisk designfirma, Buddy Creative, skabt en "etiket", man kan trykke med.

Lav dit eget gavepapir


Før jul fik Buddy Creative en illustrator til at designe et mønster, som viser nogle af de ingredienser, der indgår i en flaske gløgg - citrusskiver, drueklaser, urter osv.
Mønstret er derefter blevet lasergraveret i gummi, hvorefter bælter af gummiet er sat rundt om flasker med gløgg.
Ud over at vise indholdet i flasken kan gummietiketten bruges til trykning af noget flot mønstret gavepapir. Vejledning i, hvordan man trykker, fulgte med rundt om flaskehalsen.
Buddy Creative sendte et hav af disse gløggflasker ud som en julehilsen til venner og forretningsforbindelser.
Det er jo en glimrende idé, som da må kunne bruges i større kommerciel sammenhæng.

Fremskridt for bulgarsk vin

Vin er måske nok ikke det første, man tænker på, når snakken falder på Bulgarien. Men der er faktisk blevet fremstillet vin i det lille østeuropæiske land i århundreder, og i 1970’erne og begyndelsen af 80’erne var Bulgarien verdens fjerde største vinproducent.
Efter den socialistiske regerings fald i 1989 gik det tilbage for vinproduktionen i Bulgarien, men nu rører den for alvor på sig igen - og ikke kun i form af en stigende produktion, men også i form at stadig flere glimrende kvalitets-vine.

Markant større eksport


I år blev der i alt fremstillet 17,5 tons vin i Bulgarien og eksporteret vin til en værdi af 1,4 millioner euro (cirka 10 mio. kr.) - en stigning på 13% i forhold til 2016 og ganske godt klaret af et land, der ikke er større end staten New York.
Når vi alligevel ikke ser så mange bulgarske vine på danske hylder, skyldes det, at Rusland er og bliver den helt store aftager af landets vine - selv om importen af vin fra Bulgarien også er stigende i resten af Europa. Dog så har vi en enkelt vinimportør, Bulgarian Wine, som har helliget sig importen af bulgarsk vin.


De 10 største nyheder i vinens verden i 2017

I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2017, må det blive disse her:

1. Altødelæggende ildebrande


Året har været præget af nogle usædvanligt kraftige ildebrande.
* Californien har været hårdt angrebet af de værste ildebrande i mands minde. Først gik det ud over den nordlige del af staten og for nylig blussede ilden op i den sydlige del. Mange mennesker har mistet deres hjem, og flere vingårde er brændt ned til grunden.
* I foråret blev Sydafrika udsat for flere hundrede små og større brande, der forårsagede alvorlige skader på vingårde og vinmarker.
* Chile har også været ramt at 130 ildebrande, der lagde 400.000 hektar landbrugsland - heriblandt 100 hektar vinmarker - øde.
* I efteråret blussede i alt 500 ildebrande op i Portugal og i det nordspanske Galicien, hvor flere vinmarker fik flammerne at føle.

2. Hård forårsfrost


En sen forårsfrost lagde sig som en kold dyne over Europa med katastrofale følger for vinproducenterne. Tonsvis af små nye druer gik tabt.

3. Første kinesiske Master Sommelier


Vininteressen i Kina er eksploderet i de senere år. Og i 2017 bestod den første kineser, Lu Yang, den fornemme og svære internationale sommelier-eksamen Court of Master Sommeliers Certified Examination.

4. Verden imod vinsvindel


I 2017 blev der iværksat en verdensomspændende operation mod forfalsket vin og spiritus. I alt deltog 61 lande, der blev foretaget 50.000 razziaer og konfiskeret 24,5 millioner liter svindelvin og -spiritus.

5. Robotter på fremmarch


Firmaer rundt om i verden kappes om at udvikle nye robotter, der kan hjælpe til med vinmarksarbejdet. I det forgangne år har der været ekstra gang i robotudviklingen. Der er blandt andet skabt robotter, der kan henholdsvis luge ukrudt og beskære vinstokke. (Fortsættes nedenfor).

6. Første champagnehus i England

Champagnehusene har længe haft et godt øje til Sydengland, der har et perfekt terroir til fremstilling af ædle bobler. 2017 blev året, hvor det første champagnehus, Taittinger, gjorde noget ved sagen og plantede vinplanter i britisk jord.

7. Mindste årgang i 50 år


Forårsfrost, uvejr, ildebrande og hedebølger har gjort et stort indhug i årgang 2017. Ifølge OIV ligger den samlede mængde druer, der blev høstet globalt, på 247 millioner hektoliter, hvilket er den laveste høstmængde i de sidste 50 år.

8. Ny forskning om den godgørende vin


Igen i år er forskere verden over kommet med beviser for vins godgørende eegnskaber. Her kommer fem af årets mange forskningsresultater:
* Forskere ved University of California har bekræftet, at resveratrol - et stof, der findes i rødvin - har en godgørende virkning over for demens, når sygdommen er i et tidligt stadie.
* Ny spansk forskning viser, at et moderat forbrug af vin hos ældre mennesker nedsætter risikoen for fald.
* En undersøgelse fra Washington University viser, at kvinder, der ønsker at blive gravide, øger chancen for graviditet med et moderat forbrug af rødvin.
* Britiske forskere har fundet frem til, at resveratrol har en foryngende effekt på menneskets celler.
* En europæisk undersøgelse tyder på, at indtagelsen af lidt vin eller anden alkohol gavner ens sproglige evner.

9. Nyt syn på Italiens vinhistorie


Hidtil har arkæologerne været overbeviste om, at vinfremstillingen i Italien tog sin begyndelse i bronzealderen, i perioden 1300 til 1100 f.Kr. I en hule på Sicilien udgravede man i 2017 en lerkrukke med spor af vin, som kan dateres helt tilbage til omkring år 4000 f.Kr.

10. Første vin med cannabis


Det er nu tilladt at producere cannabis til rekreative formål i Californien, og det har betydet et boom inden for cannabis-relaterede produkter - blandt andet har verdens første vin med tilsætning af cannabis set dagens lys.


Et af rummene i udstillingen "Champagne - fra håndværk til glamour".

Stor svensk udstilling om champagne

Hvis man gerne vil vide mere om champagne - og tilfældigvis skal til Stockholm - så har Spritmuseum netop slået dørene op for en storstilet udstilling i de ædle boblers tegn. ”Champagne - fra håndværk til glamour” hedder den, og den varer indtil 30. oktober 2018.

Der er god grund til, at netop svenskerne disker op med en sådan udstilling. Ifølge museet er champagneforbruget i vækst over alt i verden, men Sverige er et af de lande, hvor vækstkurven er mest stejl. Faktisk er vores broderland i dag verdens tiende største marked for champagne.
Udstillingen kommer hele vejen rundt fra den kalkrige undergrund i Champagne-distriktet over fremstilling af boblerne til myter, anekdoter og boblevinens luksuriøse image.
Der bliver også stillet skarpt på champagnens plads i hiphop- og pop-kulturen - og selvfølgelig på vinens indtog i Sverige.
Det hele er krydret med forskelligt vinklede champagnesmagninger, som man kan tilmelde sig online. Man kan læse mere om udstillingen ved at klikke her.



Fra emballage til redekasse

Når man får en flaske vin i en gavekasse, bliver indholdet nydt og kassen smidt væk.

Det er synd, mener den hviderussiske designer Igor Solovyov, og han har derfor skabt den viste indpakning til en flaske vin, som – når flasken er taget op – kan bruges til redekasse. Et lille hul neden under det store, hvor fuglen kan komme ind og ud, er lige til at sætte en pind i, så piphans kan sidde og synge foran huset. Egentlig ret genialt.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.



Ugens vinøse billede

Når man ser billeder fra Bourgogne-hovedstaden Beaune, viser de næsten altid det gamle hospital fra 1400-tallet, Hospices de Beaune. Men der er andre utroligt flotte bygninger, hvilket fremgår af dette interessante billede, som Hanne og Thomas Graungaard har taget.
Billedet viser Château de Beaune, der ligger midt i Beaune og huser vinfirmaet Maison Bouchard Père & Fils, og ligesom hospitalet har slottet et højt tag belagt med kulørte tagsten i et flot mønster. Det virker, som om man har dækket bygningen med kostbare tæpper.
Slottet ligger oven på byens middelalderlige bymur, der omslutter store dele af bykernen, og i hvis mørke kælderagtige rum der i dag er oplagret i tusindvis af kostelige flasker.
I det hele taget er Beaunes bymur og undergrund som en labyrint, fuld af gange og kældre, hvori vinen hviler, og hvor turisterne kan gå på opdagelse. Bouchards vinkældre ligger således under murene, som billedet her er taget fra.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-459


459 Den franske middelalderby Carcassonne synes at gro op af vinmarkerne (foto © Syd de France).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt ni vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas des Bressades Cuvée Tradition, Costières de Nîmes AOP, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

Denne hvidvin er fremstillet på Grenache Blanc, Roussane, Marsanne og Viognier. Og det er en rigtig dejlig firkløver med duft af modne citrusfrugter og med en elegant tør frugtsmag og tilpas syre. Det er simpelt hen bare en vin, der hænger rigtig godt sammen. Det er også en vin med stor spændvidde, når det gælder mad, men drik den frem for alt til fyldige fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Siefersheim, Wagner Stempel, Riesling, Rheinhessen, Trocken, Tyskland, 2015, lav alkohol (12,5%)

169,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Superlækker, frisk og meget anvendelig hvidvin på økologisk dyrkede Riesling-druer. Den har en dejlig druesmag, tilpas syre og et lille strejf af honning. Oplagt til en dag, hvor man vil forkæle sig selv.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Content, Stefano Rossotto, Freisa, Monferrato, Chiaretto, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Med sine noter af hindbær og sin let cremede smag er dette en pæn rosé. Men til prisen forventer man måske nok lidt mere.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Piquemal, Côtes Catalanes, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

60 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En dejlig vin fra den franske del af Katalonien. Den har god, ren frugtsmag med noter af mørke bær, mandler og lakrids. Attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pelofino, Fattoria le Pupille, Toscana Rosso IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En lækker rødvin - en rigtig toskaner for Toscana-venner. En god krydring samler frugt og tanniner, syre og sødme samt noter af mandler. Lang eftersmag. Bredt anvendelig - kan også bruges som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dorna Velha, Quinta do Silva, Duoro, Portugal, 2013, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Vinovida

Lækker rødvin på portvins-druerne Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Den har god frugtfylde med fin krydring, bløde tanniner, mineralske noter og et strejf af eg fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjerne

Finca la Solana, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

79,5 kr., Irma

Denne rødvin på druen Monastrell - der i Frankrig hedder Mourvèdre - har en intens og meget krydret frugtsmag med modne blommer og sorte kirsebær. Ikke nogen umiddelbar charmetrold, men plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så åbner den sig og bliver lidt venligere.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

3015, Finca Bacara, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr. pris ved 12 flasker: 99,50 kr., Laudrup Vin

Fortræffelig rødvin. Den spiller ikke så meget med musklerne, men er let og elegant og i fin ligevægt. God, ren druesmag, bløde tanniner og tilpas syre. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gessara, Bonfante & Chiarle, Barbera, Asti, Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., A Vinstouw

Lækker rødvin, der hænger fint sammen. En fremragende Barbera til en attraktiv pris. I smagen mørke bær, lidt kirsebærsten, bløde, runde tanniner og en lang eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen