Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2018



Thibault Pontallier.

Lykken er Château Margaux 1848

Engang blev grundlæggerne af socialismen, Karl Marx og Friedrich Engels, bedt om at nævne, hvad der for alvor kunne gøre dem lykkelige. Mens Marx sagde ”at kæmpe”, lød svaret fra Engels ”Château Margaux 1848”.

For nylig fik VinAvisen lejlighed til at smage en perlerække af ældre og nyere årgange fra det legendariske vinslot, og selv om vi ikke smagte årgang 1848, kan vi godt følge Engels. Det var uovertrufne, komplekse og uforglemmelige vine.
Vinene blev præsenteret af Château Margauxs Global Brand Ambassador, Thibault Pontallier, og slottets danske importør, Sigurd Müller, ved en smagning i København.

Fremstiler vin som for 500 år siden


Château Margaux, der ejes af Corinne Mentzelopoulos, er et af Bordeauxs kun fem 1. cru-slotte, og det har fremstillet vin i Médoc i mere end 500 år.
- I alle de mange hundrede år er der ikke sket nogen markant ændring i den måde, vi fremstiller vin på - selv om de skiftende chefvinmagere selvfølgelig hver især har forsøgt at lave lidt bedre vin end forgængeren, sagde Thibault Pontallier.
Hans far, Paul Pontallier, var slottets chefvinmager og direktør i 26 år indtil sin alt for tidligere død som 59-årig i 2016. Så Thibault er vokset op med vin og smagte sin første Château Margaux i en alder af kun 3 år. Den er der vist ingen, der kan slå …

Vil ændre vinens navn


Slottet er berømt for sin rødvin, og det er nok de færreste, der ved, at det også fremstiller hvidvin - og endda har gjort det i omkring 300 år.
Pavillon Blanc du Château Margaux er navnet, den er på 100% Sauvignon Blanc, og der laves kun 10.000 flasker årligt. Da de inviterede vinskribenter og sommelierer efter smagningen blev bedt om at nævne de to vine, de bedst kunne lide, blev hvidvinen årgang 2004 af flere nævnt som den ene.
- Vi var det første vinslot i Margaux, der begyndte at fremstille hvidvin, oplyste Thibault - som meget gerne vil have vinens navn ændret.
Château Margauxs røde andenvin - altså vin lavet af druer, der ikke anses for helt gode nok til førstevinen - hedder netop Pavillon Rouge, og det kunne jo få nogen til at tro, at Pavillon Blanc også var en andenvin. Og det er synd, mener Thibault. Den fortjener at blive betragtet som en hvid førstevin - hvilket vi giver ham helt ret i.

En flaske vin eller en ny havegrill


Hos Château Margaux kan man godt mærke den globale opvarmning, men som Thibault Pontallier sagde, så har den indtil videre kun været et gode, når det gælder rødvinene.
En af årsagerne er, at slottet anvender rigtig megen Cabernet Sauvignon i sine rødvine - til førstevinen mere end 90%. Resten af vinen består af Merlot og Cabernet Franc, altså de tre klassiske Bordeaux-druer. Og netop Cabernet Sauvignon trives i modsætning til Merlot rigtig godt med de lidt højere gennemsnitstemperaturer.
I alt fremstiller slottet omkring 250.000 flasker vin årligt - heraf udgør de 100.000 flasker førstevinen. Og det er ikke mange flasker, når det drejer sig om nogle af verdens mest eftertragtede vine.
Det er også nogle af verdens dyreste. Vi smagte seks årgange af førstevinen - billigste årgang var 2004 til 5250 kr., mens 1989 toppede med 7800 kr. flasken.
Man kan få både en tur til Paris eller en ny havegrill for de penge, man skal lægge for en enkelt flaske Château Margaux. Men det er jo alt sammen et spørgsmål om prioritering. Det eneste, vi kan sige, er, at vinene, vi smagte, var suveræne. Længere nede på siden er der stjerner til udvalgte vine fra smagningen.


Fremover vil det gule og røde EU-logo for BOB pryde etiketterne på Skærsøgaards mousserende vine.

Danmarks første BOB

Siden 1992 har EU kunnet tildele landbrugsprodukter en såkaldt BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), en kvalitetsbetegnelse for produkter fremstillet efter faste metoder inden for et nærmere bestemt geografisk område. Det svarer til franskmændenes AOC (Appellation d’Origine Contróllée) og italienernes DOC (Denominazione di Origine Controllata).
For syv år siden ansøgte vinbonde Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard Vin i Dons uden for Kolding, om at få en BOB - og det har han nu opnået for sine glimrende mousserende vine med navnet DON's.
Og det er ikke kun den første vin, men også den første fødevare overhovedet på dansk jord, der har opnået denne betegnelse.
Det er hovedsageligt fødevarer i Sydeuropa, der har opnået en BOB - heriblandt Champagne, Feta-ost og Parma-skinke.

En fejring af BOB'en


Den nye BOB beskytter et område på cirka 500 hektar. Vingårdens marker breder sig kun på en lille del af de mange hektarer, og af druerne fra disse marker har Sven Moesgaard siden 2001 fremstillet sine mousserende vine.
Selvfølgelig skal det fejres, at den syv år lange ventetid er slut, og at BOB’en er i hus. Fejringen foregår d. 6. maj på Skærsøgaard, Nørresøvej 12 i Dons mellem kl. 13-15. Og alle er velkomne.
Sven Moesgaard vil fortælle om vejen til BOB'en, og Koldings borgmester, Jørn Pedersen, om BOB's betydning for kommunen og Danmark. Alle ordene ledsages selvfølgelig af vin i glassene og musikalsk underholdning.
Den 10. maj kommer de første flasker med det nye BOB-logo på hylderne rundt om i Danmark.


To sider fra app'en, der viser henholdsvis en alfabetisk oversigt og info om en af vinene.

En app med mere end 800 Amaroner

Vi har tidligere skrevet om Bo Åxman, der har lavet bogen Amarone Leksikon med mere end 800 Amaroner.
Det er ikke en bog om den italienske rødvin - dem er der flere af, blandt andet Thomas Ilkjærs glimrende ”Amarone og vinene fra Valpolicella”.
Åxmans bog er, som titlen angiver, et leksikon, som man kan have glæde af, hvis man gerne vil vide mere om netop den flaske Amarone, man står med i hånden.
Nu har Åxman lavet en app med samme navn som bogen. Den indeholder mere end 850 vine og bliver løbende opdateret.

Man kan søge og anmelde


For hver Amarone er der en beskrivelse af producenten, vinen og det område, den stammer fra samt angivelse af vinhusets webside, så man kan klikke sig direkte ind og læse meget mere.
For nogle af vinenes vedkommende kan man se nye og ældre etiketter, ligesom man kan bedømme vinene ved at tildele dem et til fem vinglas.
Vinene er listet i alfabetisk rækkefølge, som kan vises enten med producenten eller vinens navn som udgangspunkt, men man har også mulighed for at søge på specifikke Amaroner.
En sådan app er selvfølgelig bedre at have ved hånden end en bog, når man er ude at handle vin.
App’en er på engelsk, og man kan læse mere om den - og downloade den - ved at klikke her.


Foto: DWI.

Tyskerne svigter rødvinen

Der fremstilles langt mere hvidvin end rødvin i Tyskland. Alligevel har tyskerne i mange år lagt flere rødvine - fra såvel hjemlandet som andre lande - i indkøbskurvene end hvidvine.
I 2008 udgjorde markedsandelen af solgte rødvine i Tyskland således 53%, men så begyndte det at gå ned ad bakke. I 2017 tegnede salget af rødvin sig ifølge Deutsche Weininstitut (DWI) for kun 46%.
Til gengæld er tyskerne blevet stadig gladere for hvidvin, som scorede 45% af sidste års vinsalg - en stigning på 2% sammenlignet med 2016.

Ændrede kostvaner


Hvidvinenes fremgang skyldes ikke mindst, at tyskerne - ligesom danskerne - i høj grad har ændret madvaner fra tungere og mere kalorieholdig mad til lettere retter med færre kalorier. Og til den slags retter hører også lettere vine, hvilket de fleste hvidvine jo er.
Når det gælder rosévin, er salget i 2017 gået tilbage med 1% og udgør dermed 9% af det totale vinsalg på tysk jord.


Topti over årgang 2017

Liv-ex er den store London-baserede internetvinhandel, som er en global markedsplads for professionelle købere og sælgere af fine og kostbare vine. Og hvert år, når primeur-smagningerne i Bordeaux er slut, spørger Liv-ex 400 af sine medlemmer om, hvilke vine af den nye årgang, de anser for toppen af poppen. Det vil sige de vine, hvor kunderne får mest kvalitet for pengene, og hvor man regner med den største efterspørgsel.
De fem 1. cru-slotte, Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion og Mouton Rothschild, er stort set altid med på topti listen.
I år gælder det den nye årgang 2017, og i toppen - som den vin, medlemmerne vurderer er bedst i årgangen - ligger Petrus. Det er en vin, der herhjemme i nyere årgange koster omkring 20.000 kr. flasken.
Andenpladsen indtages af Vieux Château Certan, hvorefter kommer Château Margaux, Latour, Lefleur, Mouton Rothschild, Cheval Blanc, Haut-Brion, Ausone og så på tiende pladsen Château Lafite.
Listen skal selvfølgelig tages med et gran salt - fx er denne verdens vinskribenter ikke alle enige i, at Petrus fortjener førstepladsen.


Hos en keramiker bliver pulveriserede vinflasker brugt til fremstillingen af lidt rustikke kopper.

Vinflasker bliver til kaffekopper

Silo i den britiske by Brighton er en såkaldt nul-spild restaurant, hvilket betyder, at restauranten ikke ejer en affaldsspand. Alt bliver simpelt hen genbrugt til gavn for restauranten - madrester bliver til kompost, som så igen bliver til grøntsager til brug i køkkenet osv.
Det eneste, ejeren af Silo, Doug McMaster, ikke anede hvordan han skulle få genbrugt, var de tomme vinflasker.
Men så fandt han sammen med en lokal keramiker ud af en metode til at forvandle flaskerne til sand, der kunne bruges som ingrediens i keramisk ler, som så igen kunne blive til kaffekopper til brug i Silo.
Det er også en langt mere miljøvenlig metode end den, der anvendes, når flasker bliver smeltet om til nye flasker.
Nu er McMaster i færd med at rejse 10.000 pund (cirka 85.000 kr.) til projektet via crowdfunding platformen Crowd2Fund. Pengene skal blandt andet gå til en flaskeknuser. På siden kan man se en lille film om projektet.


Fra en af Sotheby's vin- og spiritusauktioner.

Rapport fra Sotheby's

Hvert år offentliggør Sotheby’s en rapport over sit auktionssalg af vin og spiritus i New York, London og Hong Kong. Rapporten for salget i 2017 er netop udkommet, og af den fremgår det, at auktionshuset har afholdt 21 vin- og spiritusauktioner med i alt 14.789 partier under hammeren, som tilsammen har indbragt det, der svarer til 398 millioner kr.

De mange vin- og spiritusflasker - samt de flasker, der blev solgt i Sotheby’s detailforretninger - blev købt af 4150 kunder i 50 forskellige lande.

Bordeaux under 50% for første gang


En lidt opsigtsvækkende nyhed i rapporten er, at auktionssalget af Bordeaux-vin dykkede i 2017. Siden 1970’erne, hvor Sotheby’s begyndte at afholde vinauktioner, har Bordeaux domineret salget - sidste år udgjorde vinene fra distriktet for første gang nogensinde kun en andel på 40% af det totale salg. Det havde ifølge Sotheby’s været utænkeligt for blot tre år siden. I 2016 stammede 52% af de flasker, der blev solgt på auktion, stadig fra Bordeaux.
Nedenfor bringer vi nogle af de andre interessante tal fra den nye rapport - der kan læses i sin helhed ved at klikke her.

Seks fakta fra rapporten


* Vinen fra Bourgognehuset Domaine de la Romanée-Conti (DRC) blev for femte år i træk den største sællert på Sotheby’s auktioner. I alt blev der solgt DRC for det, der svarer til cirka 72 mio. kr.
* Salget af champagne steg i 2017 med gigantiske 60%.
* Blandt de californiske producenter fortsatte Screaming Eagle med at være den bedst sælgende vin.
* Når det gælder spiritus, blev der solgt Macallan whisky for det, der svarer til cirka 16 mio. kr. - en stigning på gigantiske 4000% i forhold til 2016.
* Højeste hammerslag for spiritus gjaldt ligeledes Macallan med ”Lalique Legacy Collection”, som gik for 6 mio. kr.
* De asiatiske købere fortsatte med at dominere auktionssalget i 2017 med 58% af den samlede køberskare, mens antallet af europæiske købere steg med 2% til 18%.


Duftlyset og flasken med Drappier champagne.

Champagne og duftlys

Stadig flere vinhuse verden over søsætter miljøvenlige initiativer. Og et af dem er champagnehuset Drappier.

Dets flasker indeholder 87% genbrugsglas, og 75% af husets elektricitet stammer fra solpaneler.
Nu er champagnehuset også - for at vise omverdenen, at det går ind for den grønne linje - barslet med et gavesæt bestående af en flaske champagne og et duftlys i en genbrugt flaske af nøjagtig samme boblevin.
For at kunne lave lysene har man håndskåret de tomme flasker, poleret dem og fyldt dem med voks - og selvfølgelig har man bevaret flaskens etiket på glasset.
Man skal nok ikke tænde duftlyset samtidig med, at man nyder champagnen - så får man jo ikke megen glæde af vinens fine aroma ...
Selve gaveæsken er selvfølgelig af 100% genbrugspap fra certificerede bæredygtige skove.
Gavesættene omfatter Drappiers Carte d’Or, Brut Nature, Rosé Nature, Rosé Saignée og Blanc de Blancs. Hos Design Bubbles koster de mellem 50 og 70 euro (cirka 372 og 521 kr.) afhængig af champagnen plus forsendelse til Danmark.

Bar og behandlinger under samme tag

Hos skønhedsklinikken Christopher Hanna i Sydney har man kombineret behandlinger og bartenderi. Kunderne kan således bestille champagne, cocktails, whisky, kaviar og østers samtidig med, at de bliver behandlet med botox eller får pumpet fyldstof i læberne - eller næsten samtidig med ...

Dyreste flaske på salonens barkort er en whisky til 5000 AUD (cirka 23.250 kr.).
Ejeren af salonen, Sam Badawi, er dog kommet i strid modvind, da brancheforeningen for plastisk kirurgi, Australian Society of Plastic Surgeons, mener, at han forfladiger og populariserer et ellers seriøst håndværk.
Nu kan det jo ikke være særligt rart med alle de nåle og knive som den slags skønhedsbehandlinger sikkert kræver, og så kan det vel hjælpe lidt på det, hvis man kan dulme nervøsiteten med et glas champagne …



En stewardesse hos Emirates på vej gennem første klasse med champagne og juice.

En vinkælder til 4,8 mia. kr.

Flyselskabet Emirates, der har sin base i Dubai, er kendt for sin luksus ombord - også når det gælder de vine, der serveres.
Siden 2006 har Emirates investeret i fornemme vine især fra Bordeaux. Vinene købes unge og ligger så opmagasineret i flyselskabets egen vinkælder i Bourgogne, indtil de er modne og parate til at blive skænket i passagerernes glas.
I øjeblikket rummer kælderen ifølge The Drinks Business 4,7 millioner flasker vin til en værdi af det, der svarer til 4,8 milliarder kr. Og alene i 2017 har flyselskabet brugt 348 mio. kr. på nye vine til kælderen.
Passagererne på første klasse får selvfølgelig serveret nogle ekstra fornemme vine, og her har Emirates netop offentliggjort, hvilke nye vine, der kommer på kortet i år. Det drejer sig om intet mindre end Cheval Blanc og Haut-Brion, begge årgang 2004, Mouton Rothschild 2001 og Margaux 1998.
Vinene vil kun blive serveret på udvalgte ruter, og til hver vin er der kreeret retter, som matcher perfekt.

Italiensk gætteleg

Giro d'Italia plejer at betyde noget med et cykelløb Italien rundt. Men navnet blev også brugt, da en lang række producenter fra elleve regioner stillede op til en præsentation af italienske vine og delikatesser i København.
Det betød, at de mange deltagere, som troppede op, havde mulighed for at cruise mellem tilbuddene på smagebordene. Derudover var der arrangeret to sessioner med blindsmagning af i alt 23 vine – hvide, rosé og røde – som skulle munde ud i kåringen af dagens bedste vin.
Blindsmagning er en vanskelig disciplin, men også morsom. Især når man rammer plet. Og plet ramte flertallet af deltagerne formentlig, da der var en Sauvignon Blanc i glassene. Tilmed en rigtig oser. Det er straks vanskeligere at gætte rigtigt, når et glas rigtig fin Verdicchio byder sig til. Eller hvad med rødvinen Pignolo? Den er der ikke mange, der kender.
Deltagerne skulle også give vinene point, før deres identitet blev afsløret. VinAvisens udsendte var meget lidt begejstret for nogle søde udgaver af Primitivo og gav de højeste point til hvidvinene Verdicchio Riserva og Bianchello del Metauro, til både en Barbera d'Asti og en Nizza Barbera, til en interessant rødvin fra marmorbyen Carrara, Massaretta, til Maremma-rødvinen Poggio Mandorlo samt til en Brunello og en Chianti Classico.
Vinderen blev dog Sangiovese Riserva fra Fondo di Pio. Vingården ligger i den lille appellation Montecucco syd for Montalcino, og vinen forhandles desværre ikke herhjemme. Jørgen Aldrich

Den nye serie Bob Dylan whiskey'er.

Bob Dylans egen whiskey

Nu bliver det snart muligt for Bob Dylan fans at kunne nyde et glas Dylan-whiskey, mens de lytter til den amerikanske sangers legendariske sange.
Hvor mange andre kendte og berømte gennem årene har kastet sig over vinens verden, så har Dylan valgt at lancere en serie på tre forskellige whiskey’er.
Serien er blevet til i et samarbejde med spiritus-entreprenøren Marc Bushala, og den er fremstillet i et destilleri indrettet i en nedlagt kirke i Tennessee. Navnet på serien er Heaven’s Door - efter Dylans store 1973-hit ”Knocking on Heaven’s Door”.

Lidt af en "iron-man"


Flaskerne er prydet med redskaber og genstande fra jernindustrien, og det er der en særlig årsag til. Bob Dylan voksede op i Minnesota, der er kendt for sin jernindustri, og det at arbejde med jern har altid været en lidenskab for sangeren. Han har lavet adskillige jernskulpturer og i 2016 en indgangsportal i jern til et kasino i Maryland.
De tre nye whiskey’er er netop blevet sat til salg i USA til 60 dollars (cirka 370 kr.) stykket og vil så tilflyde andre lande senere på året.
Man kan læse mere om de enkelte whiskey’er ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Kondrups Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Michael Broadbent.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Michael Broadbent. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Michael Broadbent (f. 1927) er en af verdens mest velansete vinkritikere. Han blev født i Yorkshire i England og begyndte som ung at læse til arkitekt. Han fandt dog hurtigt ud af, at det var meget sjovere at have med vin at gøre, og i 1952 tog han springet fra tegnebordet til vinbranchen. Han blev vinhandler, begyndte at studere vinens verden og i 1960 bestod han eksamen som Master of Wine.
I 1966 blev Michael Broadbent leder af vinafdelingen i det engelske auktionshus Christie's, en post, som han bestred i de næste cirka 25 år.
Sideløbende har han haft en karriere som vinskribent for de engelske vinmagasiner Decanter og Vinum og har desuden skrevet flere vinbøger, hvoraf den første af dem i dag er en bibel for enhver, der interesserer sig for vin. ”Wine Tasting” hedder den (på dansk "Vinsmagning", Gyldendal). Michael Broadbent skrev den i første omgang som en lille brochure til sine kolleger i det britiske vinfirma Harveys of Bristol. Den blev dog så populær, at han udvidede den og udgav den som bog i 1968. Siden da er den kommet i 40 oplag og på alverdens sprog.
Michael Broadbent er kendt for kun at ville smage de helt store topvine – hvilket han har gjort gennem de sidste 50 år og altid med en lille notesbog ved sin side, hvori han nøje nedskriver samtlige kommentarer. Mange af notaterne er foreviget i bogen ”The Great Vintage Wine Book”.
Michael Broadbent har desuden været præsident for både Institute of Masters of Wine og International Food and Wine Society. Og så er han blevet udnævnt til Chevalier de l'Ordre National du Mérite af den franske regering.
Michael Broadbent bor i dag i London som enkemand efter sin hustru Daphnes død i 2015. Deres søn, Bartholomew Broadbent, arbejder også inden for vinens verden som vinimportør i USA - og vinproducent i Portugal.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad betyder ordet Reserve?

Lena Larsen spørger: Hvad betyder det, når der står Reserve på en vin? Svar: Ikke nødvendigvis noget som helst. Mange steder i den nye verden benytter man rask væk ordet, der ikke på nogen måde er beskyttet eller kontrolleret. Fx er der et newzealandsk vineri, som skriver Winemaker’s Reserve på samtlige sine flasker.
I Europa er der kontrol med brugen af det spanske og portugisiske ord Reserva og det italienske Riserva. Vinene skal opfylde nogle lovmæssige krav. På franske vine kan der stå Cuvée de Réserve, og franskmændene arbejder på at fastlægge regler for begrebet.


Ugens vinøse billede

Anne-Mette Hedegaard har sendt os dette billede af en vingård med tilhørende vinmark i spirende forårshumør ved Mont de Brouilly i Beaujolais. Hun tog det, da hun sammen med sin familie var på jagt efter en vingård i det dejlige vinområde. Og efter at have set flere gårde var det netop denne skønne vingård, der løb med sejren. Der vil stadig gå nogle år, før familien kan tappe den første vin på egne flasker.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-476


476 I Sherry-bodegaen Fernando de Castilla fremstiller man også brandy – dog ikke på denne gamle alambic (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jülg, Crémant, Brut, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%)

219 kr., pris ved 3 flasker: 197,10 kr., Propperiet

En tysk, mousserende vin - med en fransk benævnelse: Crémant, lavet på druerne Weißburgunder, Chardonnay og Spätburgunder. Den har meget fine bobler i glasset og en ret fyldig, harmonisk smag.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Vier Jahrezeiten, Dürkheimer Steinberg, Vier Jahrezeiten, Riesling, Pfalz, Kabinet Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Amka

Ret enkel hvidvin, der ikke præsenterer Riesling-druen, som den fortjener det. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Road In, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 59 kr. Sælges kun online, Skjold Burne

En newzealandsk Sauvignon Blanc-hvidvin lige efter bogen. Den har en aromatisk smag af tropiske frugter, nyslået græs og syrlige sommerbær. Endvidere en lille sødme. Glimrende madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Medusa, Vellas Père et Fils, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 10. maj ved 6 flasker: 49,83 kr., Kvickly

Til den meget fordelagtige pris (ved seks flasker) er dette en fortræffelig hvidvin. Den har en let cremet smag, der med en fin krydring fylder godt i munden. Til tilbudsprisen lidt af et kup.

stjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Saint-Rémy, Famille Ehrhart, Pinot Auxerrois, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

Lækker hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har en blød, afrundet, let cremet smag med en lille honningsødme og i hvert fald ikke for meget syre. I slutningen et lille bid, der gør den god til mad. Kun 12% alkohol, men alligevel en god krop.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En ganske lys og elegant rosévin med frisk frugt og en fin balance mellem syre og sødme. God, lang eftersmag. Nok mest egnet til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ibis Vino Rosato, Italien, lav alkohol (12%)

99,95 kr., Er ind imellem på tilbud til 50 kr., Kvickly

Man får sommerfornemmelser, når man drikker denne rosé. Den er frisk, let og liflig, men har samtidig en god fylde, og så dufter og smager den af modne ribs og rabarber. Nyd den, som den er, eller til en god, let krydret ret med kylling. Og hold øje med, hvornår vinen kommer på tilbud - tilbudsprisen er lav i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Sarragousse, Côteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud ind imellem: 59 kr. Sælges også hos Kvickly., SuperBrugsen

Vellavet rosévin, skabt til Provences gode køkken, let, saftig, frugtagtig, med noter af ferskner og hindbær, tilpas syre og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Barbeiranne, Côtes de Provence, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En god rosé, skabt til Provences krydrede retter fx med grillede fisk. I smagen noter af abrikoser og især ferskner - og i slutningen et lille bid, der er godt til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Skærsøgaard Rosé, Skærsøgaard Vin, Rondo, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2017, lav alkohol (11,5%)

En elegant rosé med en lækker laksefarve og en liflig duft og smag af dansk sommer - af modne rabarber, ribs og stikkelsbær. Nyd den, som den er - som en forsmag på sommeren - til en ekstra god madsalat eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Hand Craft, Handcraft Artisan Collection, Manteca, Californien, 2016, lav alkohol (10%)

199,95 kr., pris for 3 liter på tilbud ind imellem: 179 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rosévin er meget let og med en god, venlig og sød smag af druemost. Med sin lave alkoholprocent er den velegnet til ungdomsfester - og til dem, der skal køre deres bedre halvdel hjem fra fester. Den er lavet på druerne Zinfandel og Aligoté - en rød og en hvid drue - og priserne pr. normal flaske er henholdsvis 49,99 og 44,75 kr.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Paul Mas Estate La Forge Vineyard, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

59 kr., på tilbud til 50 kr., Amka

En rødvin med en god frugtduft og en kraftig krydret - men også lidt rå - smag. Det er så afgjort en vin, der skal ledsages af mad, gerne af en lige så krydret oksebøf.

stjernestjernestjerne

Valpolicella, Vini Valis di Verona, Valpolicella, Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

64,95 kr., Lidl

En frikadelleskubber, der smager af det, den koster. Der er ikke noget ubehageligt ved den, men enkel er den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parle-vous la Loire?, Lacheteau, Pinot Noir, Val de Loire IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

65 kr., pris på tilbud hele maj ved 6 flasker, Vinmonopolet

Let, læskende og lækker og til prisen en rigtig god rødvin med et fint billede af druen Pinot Noir. I smagen noter af vanilje samt en lille sødme.

stjernestjernestjernestjerne

Realzin, Angelo Rocca & Figli, Zinfandel, Salento, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

74,95 kr., Amka

Enkel, nem at drikke og lige-ud-ad-landevejen. Frugt og sødme - udpræget en rødvin til mad. Flasken har skruelåg, hvis nederste kant desværre er tøjret af en påklæbet strimmel, så der skal stærke kræfter til at skrue det af. Nå, men havde heldigvis en rørtang.

stjernestjernestjerne

Fornero, Angelo Rocca & Figli, Negroamaro, Brindisi, Riserva, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En syv år gammel rødvin, der virker lidt træt. Den kommer én i møde med smagen af kirsebær, men mødet er kortvarrigt og går over i noget tørt - eller i ingenting.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Sangiovese, Morellino di Scansano, Riserva, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Lækker rødvin på druen Sangiovese, som dér på egnen hedder Morellino. Vinen er typisk netop for Sangiovese med dens harmoniske smag af kirsebær og krydrede noter, og den udmærker sig ved sine bløde tanniner, noter af fad og en god, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Max Lions, Vellas Père et Fils, Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker indtil 10. maj: 49,83 kr., Kvickly

Fortræffelig rødvin fra det franske Languedoc. Den har en ren og ret kraftig, fint krydret frugtsmag med noter af kirsebær og jordbær, bløde tanniner og en lang eftersmag. Til tilbudsprisen lidt af et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Capa, Hammeken Cellars, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilia, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 10. maj ved 6 flasker: 49,83 kr., Kvickly

En rigtig god, spansk rødvin, her til en helt usædvanlig lav tilbudspris. Tempranillo-druen folder sig fint ud med sin gode frugt, fine krydring og lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Belles Eaux, Languedoc AOP, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

En dejlig og typisk Languedoc-rødvin med sin gode frugt og sine mange krydrede noter. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering, og nyd den fx til godt krydret oksekød.

stjernestjernestjerne

La Fea, Bodegas Paniza, Cariñena, Gran Reserva, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)

En otte år gammel rødvin på druerne Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Garnacha. Alderen er ved at indhente den. Frugten ligger lidt i skyggen af en støvet krydderihylde, overvejende med peber.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Crain, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., YouAndWine

En harmonisk, blød og fint krydret rødvin med tilpas frugtsødme og afrundede tanniner. Nyd den til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Barossa, Thorn-Clarke Wines, Barossa, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Den har bare det hele - god, ren, fyldig frugt, fin krydring, tilpas syre og en lille sødme - plus både krop og charme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Gran Reserva, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Kraftig rødvin med meget markante fadnoter, der dog ikke på nogen måde trænger sig frem foran den bløde frugt. I den krydrede smag noter af lakrids.

stjernestjernestjerne

David Sterza, Valpolicella, Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

Denne rødvin har et begrænset smagsbillede med hovedvægten på smagen af kirsebær og en markant sødme. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

M Vinos Sin Ley, Monastrell, Yecla, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 114 kr., Supervin

En dejlig rødvin med en kompleks duft og smag af moden frugt og med en fin sødme i eftersmagen. Det er en kraftigt smagende og koncentreret vin, der vil være en fin match til lige så kraftigt smagende stegte kødretter - og grillretter, når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjerne

Chimaera, UKA winery, Albanien, 2016, lav alkohol (13%)

162,5 kr., Taste of Albania

En dejlig og meget aromatisk rødvin med god frugt, en fin syre og en smag med noter af mørk chokolade og anis, der holder længe i munden. Prisen er dog i overkanten.

stjernestjernestjerne

Château Haute-Nauve, Saint-Émilion, Grand Cru, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

169 kr., Multi Wine

Pæn, lille hverdags-rødvin på druerne Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Xavier, Cairanne, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 139,95 kr., Supervin

Let og elegant Rhône-rødvin, der bærer sine procenter godt og folder sig fint ud i munden. Skal ikke ledsage en alt for kraftig ret - prøv den fx til noget med kalv, lam eller kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Saint-Roch, Kerbuccio, Vin de la Terra Catalane, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

En kraftig rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Det er måske ikke elegancen, der tynger den, men får den lidt luft, åbner den sig. Gem den gerne endnu nogle år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Treloar, Vin Doux Naturel, Muscat de Rivesaltes, Frankrig, 2013, høj alkohol (16%)

79 kr., pris for ½ liter, Multi Wine

En elegant, sød hvidvin - en vin med naturlig druesødme. Den har en fin krydring samt en syre, der holder sødmen i balance. Brug den til en ikke alt for sød dessert eller til frugt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenchen, Eser, Riesling, Rheingau, Spätlese, Tyskland, 2015, lav alkohol (8%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Superlækker hvidvin - en Spätlese med en fortættet sødme fra de senthøstede druer. Simpelt hen en lækkerbidsken fx til en ikke alt for sød dessert med mandler eller nødder. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vine fra Château Margaux

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pavillon Blanc du Château Margaux, Château Margaux, Sauvignon Blanc, Margaux, Frankrig, 2004, høj alkohol (14,5%)

2600 kr., Sigurd Müller

En elegant hvidvin med en fint krydret duft med strejf af hyldeblomst. Smagen er tør, kompleks og delikat krydret med noter af honning, appelsin og grape i den lange eftersmag. En tilpas fedme får smagen til at holde utroligt længe. Vinen har i modsætning til de fleste hvidvin et stort gemmepotentiale. Den kan nydes med største fornøjelse nu, men kan også gemmes i de næste 20 år. Man fornemmer på ingen måde det høje alkoholindhold.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pavillon Rouge du Château Margaux, Château Margaux, Margaux, Frankrig, 2000, lav alkohol (13%)

2600 kr., Sigurd Müller

En fantastisk rødvin, den dufter af svampe, aromatiske modne kirsebær og violer og har en intens og kompleks smag med integreret eg og en fløjlsblød eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pavillon Blanc du Château Margaux, Château Margaux, Sauvignon Blanc, Margaux, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,8%)

2725 kr., Sigurd Müller

Vi smagte også denne hvidvin i årgang 2004, og 2015 er stadig en meget ung vin. Den er elegant, sprød, har noter af mandler og citrusfrugter og en lang fedmefuld eftersmag. Vinen er bestemt en nydelse nu, men kan også med fordel gemmes i de næste 10 år, hvor den fortsat vil udvikle sig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Margaux, Château Margaux, Margaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

5800 kr., Sigurd Müller

Dette er stadig en meget ung rødvin, som man roligt kan gemme i adskillige år til en helt særlig lejlighed. Det er en kompleks vin med blandt andet modne solbær, anis og svampe i duft og smag. Og så er der allerede - trods ungdommen - denne bløde silkeagtige slutning, som kendetegner disse store rødvine fra Château Margaux. En meditationsvin - men også en vin til diverse let krydrede luksus-kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Margaux, Château Margaux, Margaux, Frankrig, 1999, lav alkohol (13%)

6000 kr., Sigurd Müller

En fuldendt rødvin, som ikke kan splittes op i enkelte duft- og smagsnoter. Hver en mundfuld er himmelsk - intens, frugtrig, med struktur og med en silkeagtig blødhed. Vinen kan selvfølgelig drikkes til et stykke luksuskød, men det er oplagt at nyde den præcis, som den er, hvor den helt og holdent får lov til at dominere billedet. Vi smagte også vinen i årgang 2004 (5250 kr.), 2003 (7250 kr.), 2008 (6000 kr.) og 1989 (7800 kr.) - samtlige vine bød på vinoplevelser af de store.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen