Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2018



En af de tre flasker vin jaune 1774.

Årgang 1774 under hammeren

Vin jaune (gul vin) er en specialitet fra det franske Jura-distrikt, hvor den allerede i 1400-tallet blev fremstillet af nonnerne i klostret Château-Chalon.

Den laves på den ret ukendte Savagnin-drue og modner på små fade i mindst seks år. Og det er denne lange modningstid, der giver vinen dens særlige gule farve og dermed dens navn.
Vin jaune er tør og sherry-agtig – lidt som en fino - og den indeholder mellem 13 og 15% alkohol. Eftersmagen er kraftig og siges at være verdens længste, og så er vinen kendt for at kunne gemmes i flere hundrede år - og stadig smage formidabelt!
Det gælder højst sandsynligt også for de tre flasker vin jaune årgang 1774, der d. 26. maj bliver solgt på auktion i den franske by Lons-le-Saunier i Jura.
I 1994 fik 24 vinskribenter, ønologer og forskere mulighed for at smage netop denne årgang af selvsamme vin, og de kaldte den enstemmigt for ”superb” - og i stand til at holde i de næste 100 år.

Ottende generation sælger ud


De tre flasker kommer under hammeren hos auktionshuset Interencheres, og de forventes hver især at indbringe omkring 40.000 euro (cirka 298.000 kr.). Der er da også tale om nogle af verdens ældste velbevarede flasker vin - hvis druer blev høstet to år efter, Struense blev henrettet og samme år, som kaptajn Cook satte sejl mod Antarktis - og adskillige år, før der overhovedet var tænkt på den franske revolution.
Vinen i de tre flasker er fremstillet af Pierre Vercel, hvis familie har lavet vin i Arbois, Juras vinøse hovedstad, siden 1300-tallet. Og det gør den stadig. I dag er det ottende generation, der står for vinfremstillingen - og som har valgt at sælge de sidste tre flasker årgang 1774, der er tilbage i kælderen.

Pasteurs yndlings-vin


I 2011 solgte familien Vercel også en enkelt flaske af årgang 1774, og her indbragte salget 57.000 euro (cirka 425.000 kr.).
I gamle dage var familien gode venner med den berømte biolog og ønolog Louis Pasteur, der var født i Arbois. Og det siges, at da han skulle fejre sin optagelse i Académie Francaise i 1881, skete det ikke med en flaske champagne men derimod med en vin jaune fra Vercel 1774.
Ud over de tre vin jaune-flasker omfatter auktionen også 99 andre gamle vine fra selvsamme kælder. Man kan læse mere om auktionen ved at klikke her.


De bugtende rækker af vinstokke tilhører vingården Malvirà i appellationen Roero i Piemonte.

10 år med skønne Piemonte-vine

Det italienske Piemonte er et af verdens mest berømte vindistrikter, og snart bliver der mulighed for at smage en bred vifte af skønne vine fra området.

Det sker, når den store smagning Barolo & Friends Event indtager Børssalen i København d. 8. juni. Og der er tale om et ti års jubilæum på dansk jord - og om en af årets helt store vinøse begivenheder.
Det er Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, der står bag smagningen, og i år vil Børssalen fyldes med mere end 40 vinproducenter, som vil skænke smagsprøver på blandt andet Barolo, Barbaresco og Barbera.
Piemonte er ikke kun et smørhul for vin men også for mad, og ved nogle af bordene bydes der på oste, skinker og andre piemontesiske delikatesser.

Nye vine til hylderne


Nogle af producenterne har allerede en dansk importør, mens andre søger én, så for vinimportører er smagningen en oplagt mulighed for at supplere sortimentet af vine fra Piemonte.
Traditionen tro er dagen inddelt i tre sektioner. Kl. 11.30 til 15 er forbeholdt vinbranchefolk, mens tidspunkterne mellem kl. 16 og 18 samt 18.30 og 20.30 er for enhver med glæde for god vin.
Man kan læse mere om smagningen ved at klikke her - og købe billetter ved at klikke her.
Professionelle kan får mere information - også om et seminar om Barbera-vine af Thomas Ilkjær - og tilmelde sig ved at sende en mail til Jens Simonsen på jens@wisi.dk.


Foto: Wikipedia/Horia Varlan.

Slut med plast i Føtex

Vi har tidligere nævnt, hvordan spiritusfirmaer og pubber rundt om i verden bandlyser plasticsugerøret. Og med god grund - det tager flere hundrede år for et sådan sugerør at blive nedbrudt i naturen, og der bruges rigtig mange sugerør, og de anvendes som bekendt kun en enkelt gang.

Nu er Dansk Supermarked hoppet med på vognen, og vil inden nytår have udfaset sugerør, vinglas og al andet engangsservice af plastic fra samtlige 101 Føtex-butikker. Og det er rigtig megen plast, der forsvinder - i alt sælger Føtex 25 millioner stykker engangsplast årligt. Af sugerør sælges der 7,2 millioner styk, og når det gælder vin- og vandglas, lyder tallet på 13,4 mio.
Selv om plasticsugerøret således forsvinder fra Føtexs hylder, vil man stadig kunne stikke et sugerør i sin cocktail, det vil blot være fremstillet af et mere bæredygtigt materiale.
Projektet med at fjerne engangsservicet af plastic sker i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden.

Utilfredse gæster giver drikkepenge

Det er ganske almindeligt, at man giver en tjener drikkepenge, hvis man har været tilfreds med betjeningen. Men hvad nu, hvis man synes, betjeningen har været alt andet end tilfredsstillende?
En ny undersøgelse fra OnBuy.com tager pulsen på briternes forhold til drikkepenge, og det viser sig, at 21% af de i alt 2000 adspurgte briter giver drikkepenge til tjeneren, selv om de synes, betjeningen har været dårlig. Som den væsentligste årsag nævnte de, at "det vil være pinligt ikke at gøre det".
Undersøgelsen viste også, at 88% af briterne giver tjeneren drikkepenge - uanset, hvad de har syntes om betjeningen. 61% af de adspurgte ytrede, at de gjorde det, fordi ”det er jo kutyme”, mens 25% sagde, at de følte et socialt pres til at gøre det.
15% nævnte, at de gav drikkepenge, fordi de syntes, at tjenerlønningerne var for lave.

Gælder ikke bartenderne


Faktisk viser en ny rapport, at lønningerne i den britiske serviceindustri er steget gevaldigt i de senere år, hvilket skyldes, at der er mangel på medarbejdere. Alene i 2017 steg lønningerne i gennemsnit med 10,4%.
Mens tjenerne i restauranterne kun kan være glade for resultatet af den nye undersøgelse, så står det anderledes til, når det gælder bartenderne. Her er det kun 29% af de adspurgte briter, der giver drikkepenge, når de har nydt en drink.
Vi har tidligere spurgt vores læsere om deres forhold til det at give drikkepenge. Men vi vil godt høre, om der er nogen, der også giver drikkepenge, selv om de ikke har været tilfredse med betjeningen - og i så fald, hvorfor. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk.


Vinderholdet Hamreklubben. Fra venstre: Jonas Munk, Rasmus Amdi Larsen og Christian Thorsholt. Foto: flemminggernyx.dk.

DM i blindsmagning slog alle rekorder

For fem år siden fik Vinakademiet, der har til huse i Hotel- og Restaurantskolen i København, en rigtig god idé, nemlig at afholde et åbent Danmarksmesterskab i blindsmagning - og åbent skulle forstås helt bogstaveligt. Enhver med glæde for vin kunne melde sig til konkurrencen.
For hvert år har stadig flere tremandshold tilmeldt sig, og til den seneste udgave af konkurrencen, som blev afholdt for nylig, var det med et rekordstort antal deltagere, nemlig hele 47 hold.
Første vin blev skænket i glasset kl. 13, og efter godt fire timer kunne vinderholdet kåres.

Et godt råd fra vinderne


Det blev Hamreklubben bestående af Rasmus Amdi Larsen, Christian Thorsholt Jacobsen og Jonas Munk, der løb med førstepladsen - og det var endda med det højeste antal vinderpoint nogensinde i konkurrencens historie.
Og hvordan vinder man så DM i blindsmagning?
- Man drikker rigtig, rigtig meget vin, lød det fra de tre vindere, der også tidligere har deltaget i konkurrencen.
Holdet havde egentlig taget det ret afslappet denne gang og havde hygget sig uden at have så megen fokus på at vinde - og det viste sig jo at være en meget god strategi.
Så holdets bedste råd til kommende deltagere er at lade være med at tage det alt for højtideligt - det er jo bare vin. Det vigtigste er, at man har det sjovt.

Ny ombæring i 2019


De vine, der skulle gættes, kunne stamme fra et hvilket som helst sted i verden, så det gjaldt om at finjustere smagsløgene.
I finalerunden, hvor kun de tre bedste hold dystede, blev der blindsmagt Wachau Riesling Smaragd Vinotheksabfüllung, Emmerich Knoll fra Østrig og Saumur-Champigny Clos de l’Eschelier, Domaine Roches Neuves fra Frankrig, begge årgang 2012, samt Taylor’s Vintage Port 1977.
Gennem hele konkurrencen var der 10 minutter til at gætte land, region, distrikt, druesort, årgang og producent for hver enkelt vin.
Konkurrencens arrangører, René Langdahl Jørgensen fra Gastro og Thomas Ilkjær fra Vinakademiet, overrakte diplomer og præmier til de tre finalister og lovede, at det populære mesterskab vender tilbage i 2019.
Så find to vinglade venner, begynd at træne, og meld jer til næste udgave DM i blindsmagning!

VinAvisen og den nye lov om persondata

Fra den 25. maj vil hele Europa have en ny fælles lov om behandling af persondata. Formålet med den er at styrke beskyttelsen af enkeltpersoners personlige oplysninger.
Som modtager af VinAvisens løbeseddel har du i sin tid tilmeldt dig som gratis abonnent og dermed – sammen med cirka 10.000 andre læsere – givet os din mailadresse.
Med denne meddelelse bekræfter vi, at du til enhver tid kan bede om sletning af din adresse i vores database. Det kan ske ved at klikke her.
Vi kan samtidig bekræfte, at vores adresser i VinAvisens database altid siden 1998 kun har været benyttet til udsendelse af løbesedlen og aldrig har været solgt eller videregivet til andre formål. Samme politik vil blive gennemført også i fremtiden.


Stemningen var i top, og Brøndsalen fuld af gæster under det nyligt afholdte Københavns Vinfestival.

Vinfestival med kåring af bedste vine

Vejret var fint, og humøret højt, da The Easy Company for nylig afholdt tredje udgave af Københavns Vinfestival.
Rammerne var Brøndsalen på Frederiksberg, og en god bid af verdens vinlande var præsenteret på de i alt 25 stande. Her var vine fra såvel Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland som fra Makedonien og Albanien. Også Danmark var med via vine fra Dyrehøj Vingaard i Kalundborg.
Flere hundrede besøgende nød smagsprøver i lange baner, og traditionen tro kårede gæsterne dagens bedste vine.
Bedste rødvin blev Henry of Pelham, Baco Noir, Niagara, Canada fra Korsholm Vin. Bedste hvidvin og rosé kom fra ét og samme vinhus, nemlig Enate i Somontano, Spanien. Hvidvinen var Chardonnay 234 og roséen Rosado Cabernet Sauvignon. Begge vine forhandles af Wine Traveller.


Der høstes druer hos Château Ksara - her er det blå druer, men vinhuset fremstiller også hvidvin, blandt andet på den lokale drue Merwah.

Første vin på lokal libanesisk drue

Château Ksara blev grundlagt i Libanons Beeka-dal i 1857 af jesuitiske munke. Det var disse munke, der fremstillede landets første tørre rødvin og dermed lagde grunden til Libanons moderne vinindustri.
Nu går det anerkendte vinhus igen i front med verdens første enkeltdruevin på Merwah - en grøn drue, der har været dyrket i Libanon i de sidste 1000 år, og som er det tætteste libaneserne kommer på en nationaldrue.

Lettere at sælge Chardonnay


Merwah er en yderst populær spisedrue og bruges også som blandingsdrue i hvidvine, men den har aldrig før fået lov til at ”stå på egne ben”. En af årsagerne er, at mange libanesiske vinhuse finder det lettere at sælge vine på kendte internationale druer, som fx Chardonnay, end på en ukendt lokal drue.
Château Ksaras hvidvin på Merwah har ifølge The Drinks Business været omkring 20 år undervejs med et hav af forsøg og fejlslagne resultater.
Vinen vil senere i år kunne købes hos det britiske vinfirma Hallgarten and Novum Wines i Luton. Mon den også kommer til Danmark? Vi hører gerne på info@vinavisen.dk.


Det er ikke helt let at åbne en flaske champagne, når man har så store "hænder" som robotten Étaín. Fra den lille film på Vimeo.

Robotten åbner champagnen

Étaín er en ny, fjernstyret robot udviklet af University of Limerick i Irland. Det har kostet 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.) at kreere den, og målet er, at Étain fremover skal indgå i medarbejderstaben i Limericks havn. Her skal robotten hjælpe til med at inspicere, reparere og vedligeholde havnens faciliteter.
Før første arbejdsdag afholdt man en lille fest til ære for nyskabelsen, og her fik robotten mulighed for at vise, at den også kan åbne champagneflasker.
En lille film på Vimeo viser, hvordan Étaín hiver proppen op af flasken - og det lader til, at den gør det på den helt rigtig måde, nemlig med et suk og ikke et bang.
Ifølge Wine Spectator havde man øvet åbningen adskillige gange før den store dag for at være sikker på, at Étaín nu også kunne finde ud af det. Forestillingen slutter med, at robotten også ”drikker” af flasken!

Lavere udbytte og bedre vine

Colli Orientali del Friuli (Friulis østlige bakker) er en appellation i Friuli-Venezia Giulia regionen i det nordøstlige hjørne af Italien. Appellationen er kendt som hjemsted for friske, sprøde og ranke hvidvine. Alto Adige er nok den nærmeste konkurrent, men Friuli vinder, hvis konkurrencen handler om antallet af dyrkede druesorter.

Der er cirka 200 vinproducenter, hvoraf de 150 selv tapper deres vine, og årligt løber produktionen op i 12 millioner flasker. Hovedparten af dem indeholder faktisk rødvin, mens hvidvin kun udgør 35% af den samlede produktion, hvilket er betydeligt lavere end tidligere. Mens der førhen rask væk blev høstet 9 tons druer pr. hektar, er udbyttet nu næsten halveret til cirka 5 tons.
Det er noget, som kan mærkes i kvaliteten, hvilket blandt andet blev demonstreret ved to masterclass-smagninger under et besøg for nylig i København af en gruppe producenter fra Colli Orientali. Der var seksten hvid- og rødvine til to omgange masterclass, og bagefter kunne man cruise rundt mellem stande, hvor håbefulde producenter præsenterede deres vine.

Elegante vine


De fleste af producenterne var på udkig efter en dansk importør, så måske dukker nogle af de bedste vine op på det danske marked.
Én af dem hedder Bastianich, som ejes af mor og søn med baggrund i restaurantverdenen. Ud over Bastianich i Cividale del Friuli driver parret vingården La Mozza i Maremma. Salgschef Riccardo Isetti stod for udskænkningen i København og havde virkelig noget at have sin veltalenhed i. Bastianich-vinene er elegante og med markant personlighed.
Andre producenter kunne også være med på vognen: Ronc dai Luchis, La Buse dal Lof, Ca' dei Faggi, La Sclusa, Sara & Sara, Marina Danieli, Stanig og Gigante. Hvis de får en chance herhjemme, er det især værd at kigge efter hvidvinene Ribolla Gialla og Friulano samt rødvinene Schioppettino og Pignolo. Jørgen Aldrich.


Rødvin med jordbær og peber

Længere oppe på siden nævner vi vinder-rødvinen fra det nyligt afholdte Københavns Vinfestival. Vinen er fra den canadiske producent Henry of Pelham, og den er fremstillet på Baco Noir. Og hvad er det så for en drue?
Ifølge Jimmi Korsholm, der forhandler vinen på dansk jord, er Baco Noir en krydsning af to forskellige druefamilier med samme fornavn, "Vitis", men med forskellige efternavne, nemlig henholdsvis Vinefera og Riparia.
- Druen adskiller sig på mange måder fra andre druer ved sin ”vildskab” og intense lilla farve. Tænder og mund bliver sværtet til med et nærmest ink-lignende aftryk, så ingen kan sige sig fri for at have nydt et glas af den dejlige druesaft, siger Korsholm.
- Saft - og en del kraft - er lige præcis, hvad Baco Noir byder på. Dog ikke i form af tanninstruktur, for garvesyre indeholder druen ikke meget af. Derimod er der en del frugtsyre, som giver en rankhed og modspil til den frugtsødme, vinene har.
Flere kendte druer har deres egen nationaldag. Og det har Baco Noir også fået hos Henry of Pelham, hvor druen hvert år i de sidste 20 år er blevet hyldet d. 1. juli. Traditionen tro serverer man på dagen jordbær vendt i peber til vinen - hvilket skulle være en perfekt match.
Nu har Korsholm i samarbejde med Henry of Pelham aftalt at afholde en dansk udgave af Baco Noir-dagen. Det sker d. 29. juni i Odense og koster 99 kr. pr. person. Mere info samt tilmelding kan ske på jimmi@korsholm-vin.dk eller tlf.: 29 24 46 23.


Michael Gundersen.

Michael Gundersen er død

Michael Gundersen er død 52 år gammel, og med ham har dansk vinavl mistet en kampånd af de store.
Gennem de sidste 30 år har han kæmpet for at gøre Danmark til et seriøst vinland. Det var ham, der introducerede druerne Rondo og Bolero på dansk jord, ligesom han var med til at stifte og var formand for Foreningen af Danske Vinavlere.
Igennem 1990’erne arbejdede foreningen og Gundersen på at få Danmark på EU’s liste over vindyrkende lande, hvilket lykkedes i år 2000.
I 1993 anlagde han en forsøgsvingård i Avedøre, hvormed grundstenen til vinen Nordlund blev lagt.
- Han var pioner med dansk vin hos Nordlund, fortæller vinkyper Malene Smidt Hertz. - Jeg arbejdede i en årrække i bestyrelsen herfor og kan kun sige, at han med sit utrættelige fokus og sin ihærdighed banede vejen for en del af de danske vinbønder.
Michael Gundersen modtog Det Danske Gastronomiske Akademis hædersbevis for vin af dansk avl. Desuden har han modtaget adskillige medaljer for sine vine i den årlige konkurrence, Dansk Vinskue.
Siden 2003 har han og hustruen, Karin Hvidtfeldt, haft deres egen vingård, Hideaway på Fejø.
Man kan læse mere om Michael Gundersen ved at klikke her.



Te-spiritus, en ny trend

Næst efter vand er te den drik, der bliver drukket mest af på verdensplan. Og der er ingen tvivl om, at briterne tegner sig for en god procentdel af te-drikkeriet.
Briterne elsker deres afternoon tea, hvor teen ledsages af scones og agurke- og laksesandwiches - en tradition, der går tilbage til 1840.
Med briternes glæde for den gyldne drik er det ikke så mærkeligt, at den seneste opfindelse på Londons barscene, te-cocktails, der forener te og alkohol, er faldet i god jord. I London taler man ligefrem om, at ”alkoholisk te” vil erstatte gin-trenden.

Lige til at hælde i glasset


Færdigblandede produkter har også set dagens lys - et af dem er Noveltea, der blev lanceret i Storbritannien for et halvt år siden af makkerparret Lukas Passia og Vincent Efferoth. Foreløbig er der solgt 10.000 flasker Noveltea, og nu skal produktet lanceres på det kinesiske marked.
Noveltea findes i to udgaver, Tale of Earl Grey, der er en blanding af Earl Grey te og gin, og så Tale of Tangier - en forening af marokkansk myntete og rom. Det er nogle yderst milde produkter, der kun indeholder 11% alkohol.
Man kan læse mere og købe Noveltea ved at klikke her. Prisen - inklusiv forsendelse til Danmark - er 37 pund (cirka 314 kr.) for 70 cl.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ikke nogen nyheder i vinbranchen i denne uge.


Serena Sutcliffe.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Serena Sutcliffe. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Serena Sutcliffe (f. 1945) er en af verdens store vin-kapaciteter og har været chef for Sotheby’s internationale vinafdeling, indtil hun valgte at træde tilbage i 2015. I dag virker hun stadig som rådgiver for auktionshuset i diverse forretningsanliggender.
Hun er født og opvokset i England og bosatte sig som ung i Frankrig, hvor hun arbejdede som oversætter - og brugte al sin fritid i vinmarkerne hos de franske vinbønder. Med sin nyerobrede vinviden vendte hun i 1971 hjem til England og besluttede sig for at gøre sin passion til en levevej.
Hun blev en del af vinbranchen i London, men det var bestemt ikke let at blive respekteret i den mandsdominerede verden af vinfolk, hvor hun altid var eneste kvinde til branchesmagningerne.
I 1976 tog hun en Master of Wine - noget kun én kvinde tidligere havde gjort - og nu vandt hun endelig respekt.
Snart begyndte hun også at skrive bøger om vin. I 1981 udkom "Great Vineyards and Winemakers", i 1987 "The Wine Drinker’s Handbook" og i 1996 den prisbelønnede "The Wines of Burgundy", som i 2005 udkom i ottende oplag.
Sotheby’s havde også fået øjnene op den ambitiøse vinskribent. Auktionshusets vinafdeling trængte til et spark i den rigtige retning, hvis den skulle kunne måle sig med konkurrenten, auktionshuset Christie’s, succesfulde vinafdeling.
I 1991 blev Serena Sutcliffe headhunted til Sotheby’s og til jobbet som chef for vinafdelingen, og det blev hende, der gav afdelingen det fornødne spark. Gennem mere end 20 år har hun på venskabelig fod konkurreret ivrigt med chefen for Christie’s vinafdeling, Michael Broadbent, om at få lov til at sælge denne verdens store vinsamlinger.
Serena Sutcliffes arbejdsplads har ikke kun været i Sotheby’s hovedkvarter i London. Hun har også været med, når hammeren blev svunget over vinflaskerne ved auktioner i New York og Hong Kong. Desuden rejser hun verden tynd som foredragsholder, ligesom hun stadig skriver om vin til en række internationale vinmagasiner.
For sit arbejde med vin har Serena Sutcliffe modtaget adskillige priser og ordener - blandt andet Chevalier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur i 2006. Den blev hende tildelt af den franske regering for hendes arbejde med at sælge franske vine.
Hun er gift med David Peppercorn, der også er vinskribent og Master of Wine.
Adresse: Sotheby’s, New Bond Street, London W1A 2AA, England, tlf.: 0044 20 7293 5000, serena.sutcliffe@sothebys.com, www.sothebys.com.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-477


477 Vinmarkerne ”Les Trois Châteaux” i Alsace med en af borgene i det fjerne (foto © Vin d’Alsace).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 29 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Del Vulcano, Bardolino, Fiano Beneventano IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Superlækker hvidvin. Dejlig, ren druesmag med noter af tropiske frugter og en fin krydring. Vinen er harmonisk og samtidig spændende. Og eventyret fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tramoya, Bodegas Don Diego, Castilla Y Leon, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%)

75 kr., Glud Vin

En herlig duft og smag åbner sig i næse og mund med denne fortræffelige hvidvin på druerne Verdejo og Viura. Vinen har en fin balance mellem sødme og syre og en delikat krydring. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Villa Antonino, Bianco Italia, Italien, 2018, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris på tilbud indtil 31. maj: 69 kr., Vinoble

Vellavet, frisk sommer-hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har en god druesmag og en blød citrussyre. Glimrende som terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Eser, Eser Wine, Riesling, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2015, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Venlig og nemt drikkelig hvidvin med en læskende syre. I eftersmagen et bittert bid. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Purist, Eser Wine, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Lækker hvidvin, der udfolder Riesling-druens hele register. Der er en lille sødme og en blød syre, der er glimrende til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sunday Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, Reserve, New Zealand, 2017, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En bredspektret og dejlig hvidvin, flot, flot, med kraft og saft - og noter af modne æbler, pærer og stikkelsbær. Glimrende til mad, men også som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cantayano, Isaac Cantalapiedra, Castilla y León, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

170 kr., pris ved 6 flasker: 136 kr., pris ved 12 flasker: 129 kr., Laudrup Vin

Fremragende, økologisk hvidvin med en kompleks smag efter lagring i otte måneder på bundfaldet fra gæringen. I smagen et lille strejf af sødme som fra tørrede frugter.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Casillero del Diablo, Choncha y Toro, Chardonnay, Chile, 2017, lav alkohol (12,5%)

199,95 kr., pris på tilbud for 3 liter indtil 31.maj: 149 kr.; sælges også hos Kvickly., SuperBrugsen

Til prisen 37,25 kr. pr. normal flaske er denne boksvin en fortræffelig vin. Den fylder pænt i munden og smager rigtig meget af Chardonnay. Den er ret tør, med en fin krydring og oplagt som madvin, men kan også bruges som terrassevin med lidt snacks.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Vallée des Reines, Les Caves de la Loire, Cabernet d'Anjou, Frankrig, 2017, lav alkohol (11%)

89,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 50 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget let rosévin, der med sin friske frugt, citrus og sødme vil være fin i duggede glas på en varm sommerdag. En rigtig terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Naranjas Azules, Soto Manrique, Garnacha, Sierra de Gredos, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud ind imellem: 69 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Vellavet rosévin, der hænger godt sammen med sin friske frugt, sin tørhed, der er god til mad, sin krydring og sin fine balance mellem syre og sødme.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Blés, Bodega Aranleón, Valencia, Joven, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

50 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne lette og billige rødvin er lavet på druerne Bobal, Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Den er ukompliceret, nem at drikke og meget anvendelig til mange retter. En udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjerne

Viña Valera, Bodega Virgen de la Asunción., Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En lidt enkel rødvin, hvis frugt hurtigt forsvinder bag tørhed, tanniner og fadpræg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Retreat, Scotts Creek, South Australia, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,5 kr., Irma

Vellavet rødvin på druerne Shiraz og Grenache. Den har en vis tørhed, god frugt og en lille sødme, der kommer bedst frem, hvis vinen bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Danza Delle Spade, Montemajor, Primitivo, Salento Primitivo IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En rigtig god Primitivo, der opfører sig, som den skal med en lækker, cremet smag, fyldig frugt, bløde tanniner og tilpas syre. En populær vin - og ikke uden grund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Bull, Terra Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Glimrende rødvin med et bredt, fint krydret smagsbillede. Elskere af Zinfandel - eller rettere Primitivo, som druen rettelig hedder i Italien - bliver ikke snydt med denne flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Archidamua III, Globus Wine, Primitivo, Manduria, Puglia, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Nemlig.com

En flot rødvin fuld af smag - modne blommer og kirsebær, chokolade, lakrids og en forførende sødme. 15%, men ingen spritkant. En vin med rigtig mange smagsindtryk og en vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Masso Antico, Cantine di Ora, Primitivo, Salento IGT, Appassito, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 78,95 kr.; pris på tilbud: 59,95 kr., Supervin

En rigtig charmetrold - en rødvin med god og harmonisk frugtsmag, bløde tanniner - blød alting, faktisk - fin krydring, vanille. Nem at drikke - og kom med en flask til.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chono, Top Wine Group, Carmenère, Colchagua Valley, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

Fortræffelig rødvin på Chiles "nationaldrue" Carmenère. Vinen er ret let, i fin balance og med fadnoter, der ikke maser sig ind foran den gode frugt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Carmenère, Valle del Maipo, Gran Reserva, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En helt igennem herlig rødvin med en aromatisk og koncentreret duft at friske sommerbær og med en fyldig, krydret og kompleks smag, der holder længe i munden og slutter med en fin syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Barossa, Thorn-Clarke, Cabernet Sauvignon, Barossa, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Om 2011-årgangen af denne glimrende rødvin skrev vi: "Denne rødvin lugter langt væk af Cabernet, og smagen er kraftig og igen meget Cabernet. Kraftig og lækker - solbær, chokolade og god krydring. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg." Det passer også fint om 2015-årgangen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poliziano, Sangiovese, Rosso di Montepulciano, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Supervin

En lækker toskaner med en blød frugtsmag og en vis tørhed, der er i fin balance med sødme og syre. Giv den lidt luft før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acinatico, Stefano Accordini , Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En rigtig god italiener! Den har en blød, afrundet frugtsmag, en imødekommende syre og en sødme fra kvaset efter fremstillingen af Amarone. En dejlig vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

15 Selected Vineyards, Globus Wine, Western Cape, Sydafrika, 2017, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris på tilbud ind imellem for 3 liter: 119 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

De tider er forbi, da det var low class at drikke boksvine - i hvert fald når man kan få så god en kvalitet til kun til 29,75 kr. pr. normal flaske. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon og har en fyldig smag med noter af røde bær og en fin krydring. 15% alkohol, men ikke nogen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Sources de Montmirail, Vignoble & Compagnie, Gigondas, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

189 kr., pris på tilbud: 149 kr. Sælges kun online fra 4. juni, Skjold Burne

Superlækker rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. En fremragende vin, der vokser i munden med mørke bær, en god gang krydderurter, bløde tanniner, chokolade og en lang eftersmag. Et smagsmæssigt overskud.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa S. Anna, Fabroni Anna, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

199 kr., Quist Wine

En interessant rødvin, fem år gammel og veludviklet. Den er lavet på druerne Sangiovese, Canaiolo Nero og Colorino og fremtræder med et komplekst smagsbillede, der fortsætter ud i eftersmagen og hænger længe i munden. Vinen er vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Roja, Viña Tridado, Priorat, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager

Stor og meget lækker rødvin med et bredt spektrum - fyldig frugt, bløde tanniner, tilpas syre og noter af chokolade og vanille. Lang og dejlig eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Les Fites, Estriacus, Priorat, Crianca, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)

269 kr., på tilbud: 150 kr. ved 6 flasker, D’Wine

En flot og fyrrig rødvin med duft af modne blommer og mørke kirsebær. Smagen er intens og kompleks, moden og lækker, fuldt af frugt men også med struktur og afrundede tanniner. I eftersmagen er der en lille behagelig sødme. 15% - der dog slet ikke bider.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bacardí Cuatro, Bacardí, Puerto Rico, høj alkohol (40%)

179,95 kr., Sælges også hos Bilka og i udvalgte Menu og Spar, Kvickly

En klassisk rom, der er meget anvendelig til mange drinks, og som også kan nydes, som den er. Den har en blød, afrundet og venlig smag med noter af honning samt vanille og træ fra fire til seks år på fad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

6 O'Clock Limited Edition, Bramley & Gage, England, høj alkohol (50%)

349 kr., YouAndWine

En helt igennem klassisk gin med sin kraftige duft og smag af enebær. Under enebærrene gemmer der sig andre dejlige krydrede noter, som kommer frem i eftersmagen. Bedst gør ginnen sig i en lige så klassisk Gin & Tonic.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen