Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 2018



Foto: Wikipedia/Agne27.

Stil vinflaskerne op

I stort set enhver vinkælder verden over ligger vinene ned i vinreolerne, så korkpropperne ikke tørrer ud. Gør de det, skrumper de, hvorved der trænger ilt ind til vinen, og det er ilten, der nedbryder indholdet.

”Det er en ren myte” og ”bullshit”, lød det, ifølge The Drinks Business, opsigtsvækkende fra Miguel Cabral for nylig. Han er direktør i Amorim, verdens største producent af korkpropper, og han henviste til forskningsresultater, som længe har cirkuleret i korkpropindustrien, men som han ikke mener er blevet ordentlig videreformidlet til forbrugerne. Ifølge Cabral er der tæt ved 100% fugtighed i det lille luftrum mellem vinen og proppen i en oprejst vinflaske, og omgivet af så megen fugt kan korkproppen simpelt hen ikke tørre ud.

Glem alt om fugtighed i kælderen


Miguel Cabral gør af samme årsag op med traditionen om, at der skal være en relativt høj luftfugtighed i en vinkælder. Når det gælder fadkældre, er sagen dog en anden, da de fugtige omgivelser reducerer fordampningen af vinen.
Cabral påpegede også, at det, at korkproppen i vinflasker, der ligger ned, konstant er omgivet af vin, faktisk kan have en negativ virkning ved at sætte skub i nedbrydningen af korkens cellestruktur.
Så altså, hvis man skal følge Cabrals råd, så skal man smide alle vinreolerne ud og stille flaskerne på rad og række i sin vinkælder ...
Et af de forskningsresultater, som Cabral henviste til, er fra 2008 og har titlen "The impact of closure type and storage conditions on the composition, colour and flavour properties of a Riesling and a wooded Chardonnay wine during five years storage". Man kan læse hele undersøgelsen ved at klikke her.


Mumm Grand Gordon Stellar og det specieldesignede glas, som har fanget en "sky" af champagne.

Bobler til astronauterne

I en ikke så fjern fremtid bliver det måske endnu sjovere at være astronaut.

Maison Mumm Champagne har nemlig kreeret en champagne, som kan nydes i vægtløse omgivelser.
Mumm Grand Gordon Stellar hedder nyheden, og den bliver frigivet til brug i rummet til september.
Champagnehuset har ifølge Decanter været tre år om at udvikle champagnen og den specielle glasflaske, som den er tappet på. Udviklingsarbejdet er sket i samarbejde med rumrejse-designfirmaet Spade.
Hvordan det foregår, når man skal drikke et glas champagne fra flasken, kan ses på en lille film (et stykke inde i filmen) fra en test i vægtløse omgivelser. Det ser ret sjovt ud!
Fra flasken udstødes champagnen i store bløde skumbolde, som astronauterne så fanger i de specialdesignede glas. Filmen viser også, at det godt kan være lidt svært at skåle i vægtløse omgivelser …

Mere aroma og en blødere mousse


Man ser også, hvordan flasken bliver kreeret, men der fortælles ikke så meget om den teknik, den indeholder - på billedet kan man jo se en rørlignene dims inde i flasken. Men det er jo nok alt sammen top secret ...
Og hvordan smager champagne så derude i rummet? Jo, ifølge champagnehusets kældermester, Didier Mariotti, vil vinen - på grund af de vægtløse omgivelser - med det samme ”fore” hele indersiden af munden, hvilket forstærker smagsoplevelsen. Moussen er til gengæld blødere, og smagen rundere, end den ville være, hvis man drak vinen hjemme i dagligstuen.

Vinlister på franske stjernerestauranter

Hvert år uddeler Michelin-guiden sine berømte en til tre stjerner til denne verdens bedste restauranter.

Nu har Somm’it, en fransk webside for vinprofessionelle, set nærmere på vinlisterne i 100 franske restauranter med en, to eller tre stjerner.
Ikke overraskende fylder rødvinene mest på vinkortene, nemlig 59% i gennemsnit, mens hvidvin udgør 40%.
Rosévin, som jo er yderst populært i alverdens lande i disse år, fylder kun 1% - og det til trods for, at det franske Provence fremstiller nogle af de mest berømte roséer.

Kun 1% Beaujolais


Når det gælder de enkelte distrikter, så udgør Bourgogne-vin i gennemsnit 30% af vinene på vinlisterne. Dernæst følger Bordeaux med 24% og Côtes-du-Rhône med 14%. Alsace-vin udgør kun 3%, mens Beaujolais lider samme tort som rosé med kun 1% af pladsen.
Champagne tegner sig ikke overraskende for størstedelen af de mousserende vine - og der er kun meget lidt plads til den spanske cava og den italienske Prosecco.
Ikke-franske vine tegner sig i det hele taget for kun sølle 4% af vinene på vinlisterne - hvilket jo er meget lidt, når man tænker på, hvor mange kultvine fra andre lande, der er at tage af. Supertoskanerne, tyske Riesling-vine og top-vine fra australske Penfolds for blot at nævne nogle få. Men selvfølgelig - nu ligger disse restauranter jo i et land, der selv fremstiller rigtig mange store vine. Man kan læse mere (på fransk) om undersøgelsen ved at klikke her.


På den grønne Clairette-drue fremstiller Rhône glimrende hvidvine. Foto: Christophe Grilhé.

Skønne hvidvine fra Rhône

Der er en tendens til, at man - såvel i Danmark som i andre europæiske lande - spiser lettere end for bare fem år siden. Og selv om vi stadig nyder muskuløse og alkoholstærke rødvine til sommerens grillmad, så vinder hvidvin terræn som ledsager til hverdagsmaden.

Af samme årsag er nogle af de vindistrikter, der stort set udelukkende er kendte for deres rødvine, begyndt at slå et slag for deres hvidvine.
For nogen tid siden var VinAvisen til en smagning af Rioja-vine, hvor hvidvinene blev særligt fremhævet. Og for nylig gjaldt det så en smagning af Rhône-vine, hvor der blev skænket fem forskellige hvidvine i glassene.

Lidt af en overraskelse


Det var presseansvarlig fra Inter Rhône, Valentin Bordala, der stod for smagningen i samarbejde med Sopexa, og han fortalte, hvordan stadig flere Rhône-producenter i dag satser på at fremstille kvalitets-hvidvine, ligesom man i stigende grad bevæger sig væk fra de meget tunge og kraftige rødvine.
Under smagningen kunne man kun overraskes over, at så traditionelt et rødvins-område som Rhône kan frembringe så skønne og indtagende hvidvine.
Vinene var lavet på diverse blandinger af Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Viognier - og så var der Clairette, som både anvendes som blandingsdrue og i enkeltdrue-vine.

Top-vine fra dansk vinmager


Hos VinAvisens udsendte vakte hvidvinene på 100% Clairette særlig stor begejstring. Det gjaldt Pierre Amadieu, Domaine Grand Romane 2016 til 150 kr. hos Erik Sørensen Vin - og ikke mindst Elkjær-Amiel Clairette 2017. Det er en fantastisk hvidvin i stor balance med frisk frugt, saftighed og tilpas tørhed. Vinen kan (i årgang 2016) købes hos GrapeShop.dk for 135 kr.
Det er i øvrigt en dansker, der laver den, Rune Elkjær. Ham kan man læse mere om ved at klikke her.
Smagningen omfattede selvfølgelig også en lang række skønne røde Rhône-vine. Igen brillerede Elkjær-Amiel med sin Côtes du Rhône på ren Grenache årgang 2015. Den kan ligeledes købes hos GrapeShop.dk for 150 kr. flasken.


Foto: Sotheby's Wine.

Køb en vinkælder og få den leveret

Køb en nøje udvalgt samling flasker til vinkælderen, og få dem leveret inden for 24 timer. Det kan lade sig gøre, hvis man bor i USA - og har et velspækket kreditkort.

Det er auktionshuset Sotheby’s, som også ejer et par vinforretninger med fornemme vine, der har lanceret tjenesten.
På en nyoprettet hjemmeside kan man klikke sig ind og vælge mellem fire vinkældre, der er skræddersyet til ligeledes fire typer kunder, og som omfatter fra 50 til 168 flasker vin.
Flaskerne er udvalgt af Sotheby’s team af vinspecialister, og der gives 10% i rabat i forhold til priserne på vinene i auktionshusets vinforretninger.

Gaveidé til Fars dag


Med i købet er også rådgivning fra en af specialisterne omkring den vinkælder, man har valgt.
Det er ikke tilfældigt, at tjenesten er blevet tilgængelig netop nu. Som det lyder fra Sotheby’s, så vil en sådan kælder jo være en oplagt gave til fædrene på Fars dag, som i USA fejres d. 17. juni …
Hvis man klikker her, kan man læse mere om vinkældrene - hvilke vintyper de omfatter, fra hvilke lande og distrikter vinene stammer, osv. Til markedet i Hong Kong har man skræddersyet to forskellige vinkældre. Nedenfor giver vi en lille oversigt over de fire kældre.

Fra novicen til investoren


Vinkælder nr. 1 er designet til novicerne i vinens verden - til dem, der gerne vil udvide deres vinviden og udfordre deres smagsløg. Kælderen omfatter 50 flasker (to af hver vin) og koster 5000 dollars (cirka 32.000 kr.).
Vinkælder nr. 2 er en lidt større kælder for dem, der har en basal vinviden og gerne vil udforske vine, der er typiske for deres distrikter. Kælderen omfatter 72 flasker (to af hver vin) og koster 10.000 dollars (cirka 64.000 kr.).
Vinkælder nr. 3 er for folk med viden om vin, som hyppigt henter flasker i kælderen for at nyde dem. Kælderen omfatter 168 flasker (tre af hver vin) og koster 25.000 dollars (cirka 159.000 kr.).
Vinkælder nr. 4 er for dem, der betragter vin som et rent investeringsobjekt. Her har Sotheby's vinspecialister set i krystalkuglen og udvalgt vine, der højst sandsynligt vil stige i værdi inden for en overskuelig årrække. Denne kælder omfatter 90 flasker med en flaske af hver vin og koster ligeledes 25.000 dollars (cirka 159.000 kr.).


Solopgang over Loires smukke vinlandskab. Foto: Vins Val de Loire/Philippe Caharel.

Gode tider for Loire-vin

Vinproducentforeningen InterLoire har gennem de senere år udført massiv markedsføring for Loire-dalens vine rundt om i verden. Og indsatsen lader nu til at give pote.

Ifølge foreningen eksporterer Loire omkring 20% af sin årlige vinproduktion, og i 2017 steg eksporten i værdi med 3,6% i forhold til året før og nåede dermed op på 278 millioner euro (cirka 2 milliarder kr.). Det er en hidtidig rekord fra det franske vindistrikt. Når det gælder mængden, var der til gengæld et fald på 2,4% til 64 mio. flasker - hvilket skyldes nogle meget små høstmængder i de sidste par år.
USA er det største aftagerland - sidste år steg eksporten af Loire-vin til amerikanerne med hele 12% i værdi til 84 mio. euro (cirka 626 mio. kr.) og med 9,5% i mængde.
Det er frem for alt hvidvin fra Touraine, Vouvray og Sancerre, der tilflyder verden fra Loire-dalen - hvilket jo ikke kan forundre, da 41% af al den vin, der fremstilles i distriktet, er hvidvin. Men der er også godt gang i eksporten af rosé fra Anjou og den mousserende Crémant de Loire.



En klase Barbera-druer. Foto: Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani.

Arbejdshesten Barbera

Druesorten Barbera har inden for det seneste halve århundrede tilkæmpet sig en plads blandt de bedste i Italien - når den ellers bliver behandlet godt. Det vil sige de bedste kloner plantet i ikke for varme egne og på den rigtige jord. Desuden skal hektarudbyttet holdes nede, og der skal udvises forsigtighed med den eventuelle fadlagring.
Når det hele er ok, har Barbera unikke kvaliteter, uanset om den lægger ryg til enkle, friske daglig-vine eller til fede frugtbomber. Siden fremsynede producenter brød med traditionen om at fremstille nærmest udrikkelige udgaver og satse på kvalitet, er Barbera stormet frem på de internationale markeder. Også i Danmark. Pudsigt nok manifesterer populariteten sig ikke i flere og flere tilplantede hektarer. Mens andre druesorter vinder frem, er der siden år 2000 en tredjedel færre Barbera-marker i Italien.

Usikker oprindelse


Den med ”lige siden romertiden” kan ikke bruges på Barbera. Der er ingen sikre historiske fakta om druesortens oprindelse. Jancis Robinson nævner i sin ”Druer og vin”, at den sandsynligvis stammer fra området ved Monferrato, hvor der i 1200-tallet findes henvisninger til druer med navne som Barbero og Barberi. Men lidt af en mystiker er Barbera altså, som Thomas Ilkjær formulerede det, da han i forbindelse med den årlige udgave af Barolo & Friends Event på Børsen i København stod for et Barbera-seminar.
Seminaret handlede selvfølgelig om Barbera fra Piemonte, og det er da også i denne provins, man finder 80% af de marker, der er tilplantet med Barbera. Hovedparten af den vin, der kommer ud af druesorten i Piemonte, er ublandet, men i det øvrige Italien og i udlandet fungerer Barbera ofte som ”arbejdshest” ved at støtte andre druesorter i blandings-vine. I Piemonte trækker den læsset i kraft af sin udbredelse og sin – i modsætning til Nebbiolo - hurtigere frigivelse til salg. Derfor slår et dårligt Barbera-høstår hårdere end et dårligt Nebbiolo-år, selv om Nebbiolo-vine som Barolo og Barbaresco generelt er dyrere. (Fortsættes nedenfor).

Alba og Asti

Seminarets elleve vine var af en eller anden grund alle fra Asti-regionen, selv om der jo også fremstilles en hel del Barbera i Alba-området. Der er her 1900 hektar med Barbera mod 4000 i Asti, og det evige spørgsmål er, om Alba er bedre end Asti eller vice versa. Spørgsmålet blev aldrig opklaret, da der for snart en hel del år siden årligt blev afviklet en ugelang blindsmagning i Asti, ”Barbera Meeting”. Nogle år var Alba-vinene mest overbevisende, andre år stod Asti-vinene stærkt.
Thomas Ilkjær erkendte, at han ikke havde nogen sikker mening om den sag, men ”i det store billede er der nogle forskelle.” Blandt dem er den kendsgerning, at Barbera i Alba-området er nummer to efter Nebbiolo, mens den i Asti er rødvinsdruen. På den anden side rummer Alba nok flere større vinproducenter end Asti. Hvortil kommer, at Albas Barbera i dag plantes på mere attraktive marker end tidligere.

Friske og flæskede vine


Blandt seminarets elleve vine var der fine oplevelser både i form af den unge, friske vinstil og den mere flæskede, fadlagrede. Frugt og syre kendetegner disse vine, mens tanniner er næsten fraværende og som regel stammer fra træfade.
De bedste vine var La Barbatella 2016 fra Cascina la Barbatella, Lasoleggiata 2015 fra Amelio Livio, Cuntacc 2015 fra Silvia Castagnero, Brume Basse 2014 fra Angelo Bianco og La Bogliona 2011 fra Antica Casa Vinicola Scarpa.
Scarpas danske importør er Østjysk Vinforsyning, og Barbatellas vine importeres af Damm Wine. De øvrige nævnte producenter søger importør. Jørgen Aldrich.

Flotte vinøse illustrationer

I en kælder i Prinsessegade i København sidder illustrator Dominique Jal i sit atelier og galleri og kreerer nogle meget flotte digitale print.
Mange af dem viser kendte motiver fra København, men nu er Jal jo franskmænd, så selvfølgelig har han også kastet sig over gastronomiens og vinens verden.
Han arbejder med klare farve og former og skaber illustrationer, der godt kunne minde lidt om 1920’ernes og 30’ernes art deco plakatkunst.
I den grafisk flotte serie ”On Deguste” (man smager) ses henholdsvis en kvinde og en mand, der lugter til, betragter, skænker og smager vin.
Printene (uden ramme) fås i tre størrelser fra 495 kr. (50 x 70 cm) til 929 kr. (70 x 100 cm.).
Illustrado, som det arbejdende galleri hedder, holder åbent alle hverdage fra kl. 12 til 17.30. Man kan se flere af Jals illustrationer ved at klikke her.


Château de Chambord blev opført i 1547 som jagtslot for kong Frans d. 1. af Frankrig. Foto:Wikipedia/Sir Gaiwan.

Har lagt sag an mod Château de Chambord

Château de Chambord er det største af de utallige slotte i den franske Loire-dal. For tre år siden plantede slottet vinstokke med det formål at fremstille to forskellige vine, der naturligvis skal opkaldes efter det berømte slot. De to vine, Clos de Chambord og Chambord IGP, forventes frigivet til salg senere i år.
Men nu har det store spiritusfirma Brown-Forman, der har sin base i den amerikanske stat Kentucky, lagt sag an mod Château de Chambord. Firmaet har nemlig gennem de sidste ti år fremstillet en hindbærlikør på hindbær fra Cour-Cheverny tæt ved slottet, og den er selvfølgelig også navngivet Chambord.

En del af den franske nationalarv


Brown-Forman hævder, at firmaet allerede for mange år siden fik registreret ejerskab af mærket Chambord, og det ønsker derfor at stoppe lanceringen af slottets vine.
Direktøren for slottet, Jean d’Haussonville, er ifølge The Telegraph rasende over sagsanlægget. Château de Chambord er en del af den franske nationalarv, og så kan det jo ikke passe, at et amerikansk firma kan få monopol på at bruge navnet til en likør, mener han.
Sagen skal snart for retten i Paris - dog har slottet og Brown-Forman indledt forhandlinger i håb om et ikke-retsligt forlig.

Online-handel på fremmarch

Selv om hovedparten af denne verdens forbrugere stadig foretrækker at købe deres vin i fysiske forretninger, så vinder online-salg af vin terræn i en lang række lande.
Det gælder blandt andet i Frankrig, hvilket en ny undersøgelse fra det franske vin-rådgivningsfirma SoWine viser.
SoWine har udspurgt 1009 franske forbrugere, der i alder, indtægt og demografi udgør et bredt udsnit af landets voksne befolkning, om deres forhold til køb af vin på internettet.
29% af de adspurgte franskmænd havde købt vin via nettet, hvilket er en stigning på hele 19% i forhold til 2011.
Nedenfor bringer vi nogle flere oplysninger fra undersøgelsen.

Frygten for knuste flasker


* 35% af de, der havde handlet vin online, var unge mellem 18 og 35 år.
* Særligt attraktive priser var for 51% af de online-handlende årsagen til, at de valgte at købe vin over nettet, mens 38% opgav det, at få flaskerne leveret til døren, som hovedårsagen.
* For 35% af de online-handlende var den gode information om vinene, som ofte følger med på websiderne, den væsentligste årsag til, at de foretrak at handle online.
* Frygten for at modtage knuste flasker og forsendelsesomkostninger var de vigtigste årsager hos de adspurgte til at fravælge online-handel med vin. Og så var der rigtig mange, der bare ikke havde overvejet muligheden for at handle på internettet.
Macallan Lalique Legacy Collection, som den asiatiske kvinde har købt.

Asiatisk kvinde med smag for whisky

I uge 21 nævnte vi, at investeringsfirmaet Rare Wine Invest havde sat en meget sjælden serie whisky’er til salg. Der drejede sig om Macallan Lalique Legacy Collection - en serie på seks flasker med whisky’er, der er modnet mellem 50 og 65 år før tapning på flasker. Og selve flaskerne er udført af det berømte franske krystalfirma Lalique.
Der er i alt fremstillet mellem 400 og 470 eksemplarer af hver af de seks flasker, og det er kun få mennesker på verdensplan, der ejer en hel serie.
Nu - kun tre uger efter whisky-serien blev sat til salg - er den solgt. Og det endda til udbudsprisen, hvilket vil sige 4,1 millioner kr. inkl. moms.
Køberen er en samler fra Hong Kong, og det er overraskende nok en kvinde - samlere af whisky og vin er som regel mænd.
Ifølge direktør i Rare Wine Invest, Anders Børsen, har køberen i forvejen en af de sjældne serier Macallan Lalique Legacy Collection, men den kan hun ikke nænne at tage hul på. Og da hun gerne vil smage indholdet i flaskerne, har hun naturligvis måttet købe endnu en serie!

De nyrige asiater


Anders Børsen var godt klar over, at det meget vel kunne ende med at være en asiat, der købte whisky-serien:
- I Asien er interessen for whisky kolossal, og så er der en stor skare af nyrige asiater, som har råd til at købe de dyre flasker.
- Nogle af disse rige asiater har selv skabt deres formue, mens andre har arvet den fra forældre eller bedsteforældre - den nyrige klasse i Asien opstod allerede for omkring 50 år siden.
Man har jo ofte hørt, hvordan fx rige kinesere køber kostbare whiskyflasker og Bordeaux-vine udelukkende af prestigemæssige årsager og egentlig ikke, fordi de går særligt meget op i indholdet.
- Sådan var det også oprindeligt, lyder det fra Anders Børsen, hvilket jo er helt forventeligt, når man går fra ikke at have nogen penge til at have en stor formue i løbet af kun et par generationer.

Mere interesse end prestige


- Men det har ændret sig med tiden, og i dag er der stadig flere asiater, der køber dyre vine og whisky'er for at nyde dem, ligesom der er en stigende interesse for at erhverve sig viden om indholdet i flaskerne. Prestigen tæller mindre og mindre.
Kvinden, der netop har købt serie nummer to af Macallan Lalique Legacy Collection, er ifølge Anders Børsen et eksempel på denne nye tendens blandt de rige asiater.
Hun går op i indholdet i flaskerne, ligesom hun ønsker at være anonym og ikke at udstille sin rigdom for omverdenen gennem sit køb.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* WineGuys er optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Richard Smart.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Richard Smart. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Richard Smart (f. 1945) har beskæftiget sig med vindyrkning på et videnskabeligt plan gennem mere end 40 år. Han voksede op i Windsor i New South Wales, Australien, og tog i 1966 sin afgangseksamen i landbrugsvidenskab ved universitet i Sydney – en eksamen, som siden hen er blevet suppleret med yderligere tre universitetsgrader, blandt andet en doktorgrad i ønologi.
Siden da har Richard Smart slået sit navn fast som en af verdens mest anerkendte vinkonsulenter. I dag har hans virksomhed på Tasmanien, Smart Viticulture, kontorer i både Europa, Nordamerika og Sydamerika og mere end 200 kunder på verdensplan.
Blandt andet den newzealandske regering har benyttet sig af Richard Smarts konsulentbistand, da regeringen i tidernes morgen ønskede at give landets vinindustri et spark i den rigtige retning.
Derudover har Richard Smart undervist i ønologi på universiteter i 27 forskellige lande og har skrevet flere hundrede videnskabelige artikler om vindyrkning. Og så er han medredaktør på det berømte vinleksikon "Oxford Companion to Wine", der også er udkommet på dansk.
Richard Smarts helt store kæphest inden for vindyrkning er baldakin-opbinding, hvor vinløvet danner tag over rækkerne med vinstokke, så druerne får mest muligt sollys. Hans intensive forskning i emnet har blandt andet resulteret i "biblen" inden for baldakin-opbinding, ”Sunlight into Wine”, samt i hele 50 seminarer om emnet.
Adresse: Smart Viticulture, PO Box 350, Newstead Tas 7250, Australien, tlf.: 61 (0)4 18 65 64 80, e-mail: vinedoc@bigpond.net.au, www.smartvit.com.au.


Ugens vinøse billede

Ebbe Skovsgaard har sendt os dette billede af en flot - og meget tung - champagneprop.
- Jeg har selv designet den og fået den udført i granit af en professionel stenhugger mod betaling, skriver vores læser.
- Den er en halv meter høj, vejer 100 kg og står i dag på vores terrasse. Og den blok, som proppen er hugget ud af, vejede 150 kg.
Proppen er kronet af et ”Mumm”, som jo er navnet på et af de mest berømte champagnehuse.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-482


482 Det udendørs anlæg hos Frei Ranch i Sonoma er en kæmpemæssig maskine (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Radio Boca, Hammeken Cellars, Verdejo, Vino de la Tierra Castilla, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

45 kr., pris på tilbud 14.-20. juni: 39 kr., Fakta

Til 39 kr. en rigtig god hvidvin på Rueda-druen Verdejo. Den har en aromatisk duft og smag, frisk og med noter af æbler og ananas. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carolina, Chardonnay, Valle de Leyda, Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

50 kr., Rema 1000

Til 50 kr. en god, vellavet hvidvin med en blød, cremet smag og markant krydring med noter af ingefær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

120, Santa Rita, Sauvignon Blanc, Valle Central, Reserva Especial, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., Sælges i Meny- og Spar-butikker, Amka

Denne fortræffelige hvidvin har et fint billede af druen Sauvignon Blanc. Vinen har en frisk, krydret og pebret smag med fin balance mellem syre og sødme. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Terra del Capo, Anthonij Rupert, Pinot Grigio, Western Cape, Sydafrika, 2017, lav alkohol (12,5%)

69 kr., WineGuys

En en næsten lidt for let hvidvin med et lille, bittert bid, der dækker for smagen af den gode drue Pinot Grigio. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Cuvée Exceptionnelle, Les Vignerons Récoltants d'Orschwiller-Kintzheim, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 59,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Enkel, lille hvidvin uden noget større smagsbillede og med markant citrus-syre. Men på den anden side både frisk og læskende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parlez Vous?, Lacheteau, Sauvignon Blanc, Vin de France, Frankrig, 2017, lav alkohol (12%)

69,95 kr., Vinmonopolet

Fortræffelig hvidvin med et bredt og klart udtryk for druen Sauvignon Blanc - frisk, blød, lækker, fint krydret og i perfekt balance. Man får mere, end man betaler for, hvis man er glad for Sauvignon Blanc.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud indtil 21. juni ved 6 flasker: 48,17 kr., SuperBrugsen

Smagen af denne vellavede hvidvin på druerne Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier præsenterer sig med en bred spændvidde mellem en kraftig syre og en markant sødme med et strejf af honning. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta da Devesa, Duoro Valley, Portugal, 2017, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rosévin på de to portvins-druer Touriga National og Tinta Roriz. Vinen har en fin, rubinrød farve, en god duft og en krydret smag, der udpræget gør den til en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas des Bressades, Costières de Nîmes, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne gode rosévin på druerne Grenache, Syrah og Cinsault har en frugtagtig, cremet og krydret smag. Dertil en lille sødme. Nok bedst til mad.

stjernestjernestjerneØ

Byo Rosé, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (11%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 69,50 kr., Propperiet

En rosé med en let parfumeret duft og en sødlig smag - lidt som jordbærsaft. Den vil være fin til studentergildet.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Côtes du Rhône, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

39,95 kr., Lidl

En meget enkel og lidt tynd rødvin - men også en meget billig vin. Det er ok let afkølet til et glas terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Cirque, Vignerons de Tautavel, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., Vinmonopolet

Om den forrige årgang, 2014, skrev vi: "Vellavet rødvin på druerne Grenache Noir, Carignan og Syrah. Den har en dejlig, bred og harmonisk frugtsmag, der følger med igennem og ud i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg." Dette gælder også denne årgang. Måske kan vi yderligere tilføje, at der i smagen er et lille strejf af lakrids.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta de Ramozeiros, Duoro, Portugal, 2013, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., Sælges i Meny- og Spar-butikker, Amka

Kraftig, lidt "rå" rødvin på en hel pallet af portvins-druer: Touriga Franca, Touriga National, Tinta Barocca, Tinta Roriz og Sousão. Tilpas fadlagring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Integro, The Wine People, Negroamaro, Puglia IGP, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

89 kr., Lago Import

En lækker og elegant rødvin på økologisk dyrkede duer. De kan noget nede på støvlehælen med frugt, fin krydring, sødme og charme! I denne vin møder vi noter af solbær, blåbær, kirsebær og peber.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mills Lake, Globus Wine, Zinfandel, Californien, USA, 2016, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., på indtil 21. juni ved 6 flasker: 44,83 kr., SuperBrugsen

En rigtig californier med fyldig frugt og noter af solbær, krydderurter og chokolade samt vanille og tobak fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sirius, Bordeaux, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

90 kr., Lago Import

En glimrende Bordeaux-rødvin til en fair pris. Vi har smagt den før, og hvad vi skrev, gælder stadig: "I smagen oplagt en Bordeaux-rødvin med ren frugt og en saftig tørhed. Vinen er lavet i god "højre bred-stil" på druerne Merlot (60%) og Cabernet Sauvignon (40%)".

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Bull, Mare Magnum, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 88 kr., AndrupVin.dk

Blød og meget lækker rødvin, der bærer Cabernet-druens dyder frem til næse og mund - og gør det til en okay pris ved seks flasker. I smagen noter af solbær og blåbær samt fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Giulia, Terre di Valgrande, Amarone della Valpolicella, Italien, 2014, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Som med så mange andre Amaroner får man, hvad man bestiller - og betaler. Kraftig frugt, noter af figner og tørrede frugter. Og procenter. Her i en kvalitet i overensstemmelse med prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Bête à Bon Dieu, Plan de Dieu Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

139 kr., 99 kr. ved 3 flasker, Propperiet

En dejlig øko-rødvin i perfekt balance. Den har en krydret duft og en intens og kraftig smag med rosmarin og anis og en lang og blød eftersmag med et tilpas tanninbid. Drik den til noget ekstra god grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kangarilla Road, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2016, høj alkohol (14,5%)

Om 2014-årgangen skrev vi: "En rigtig god australier - en rødvin med fylde og frugt og sødme. Dertil fint integrerede fadnoter. Dette er en vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg." Der er ikke nogen grund til at skrive noget andet - bortset fra, at den har en rigtig dejlig eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Paso Robles, Randall-Monroe, Zinfandel, Californien, USA, 2013, høj alkohol (16%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., pris på tilbud: 129,95 kr., Supervin

Ganske flot rødvin med lidt for mange procenter. Men ellers er den en rigtig amerikansk Zinfandel med en kraftig frugtsmag, bløde tanniner og noter af hindbær, blommer, kirsebær og hvid peber. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Rabdomante, Feudi Bizantini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

219,95 kr., pris ved 6 flasker: 179,95 kr., Supervin

En flot, koncentreret rødvin, fløjlsblød og meget lækker med en dyb, mørke farve. I den "fede" smag mørke bær og noter af chokolade, kaffe, marcipan, lakrids og vanille.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cepa 21, Bodegas Cepa, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosheca, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Theis Vine

Åh, den er så spansk, at man næsten kan snakke med den. Det er en flot rødvin til nogle gode bøffer. Der er masser af peber i den, chokolade, gode tanniner og en lang eftersmag. I smagen også noter fra tolv måneder på franske fade. Helt klart en madvin. Den kan drikkes nu, men må gerne ligge endnu et par år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Canella, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (17,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 369 kr., AndrupVin.dk

En voldsom rødvin, fem år gammel, der skal have luft og plask for at åbne sig med hele sit brede smagsbillede. I smagen mørke bær, mørk chokolade, tobak, peber og vanille fra fadlagringen. Og det hele hænger sammen. Den har 17,5 procent alkohol, men utroligt nok ikke nogen spritkant.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen