Røde advarsler på franske vinflasker
Den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, har fremsat et lovforslag om, at franske vinflasker skal forsynes med to 2 cm brede røde advarselslogoer, der advarer gravide kvinder og mindreårige mod at drikke alkohol.
Og logoerne skal placeres på forsiden af flaskerne - hvilket betyder på etiketten eller ved siden af den.
Buzyn presser nu på for at få lovforslaget vedtaget, inden året er omme.
Åbent brev fra 64 vinproducenter
Forslaget har vakt vrede hos de franske vinproducenter, og 64 af landets førende vinhuse og -slotte har skrevet et åbent brev til Agnès Buzyn, som er offentliggjort i avisen Le Figaro. Blandt brevskriverne er ejerne af Domaine de la Romanée-Conti, Cheval Blanc, Château Angélus, Yquem og champagnehuset Pol Roger.
I brevet advarer vinhusene regeringen mod via sådanne logoer at "kriminalisere vin - et produkt, som Frankrig bør være stolt af, en nationalarv og en del af den franske sjæl, som eksporteres til hele verden."
De franske vinflasker er allerede forsynet med en advarsel til gravide kvinder i form af et noget mindre logo, som er placeret på bagsiden af flaskerne.

Luneng Wen'an Winery & hotel er opført i bedste château-stil af SB Architects.
Et overdådigt nyt vinslot
Man kunne let forledes til at tro, at slottet på billedet ligger et eller andet sted i Frankrig. Men nej, det ligger i Kina, og det hedder ikke noget med Château, men derimod Luneng Wen’an Winery & Hotel.
Der er tale om et vinhus med eget hotel med 400 værelser. Bygningen er opført på en ø i midten af en sø i det sydlige Beijing, og ud over vineriet og hotellet er der også blevet plads til luksuslejligheder og et forretningskvarter. Når der bygges i Kina, så bygges der stort…
Det er SB Architects, der har tegnet bygningerne - og som tidligere har arbejdet med vinhuse i både Europa og USA. Derudover har firmaet tegnet hoteller for kæder som Hilton og Ritz-Carlton.
Firmaet er også i gang med endnu et vinhus i Kina. Golden Pebble Winery, hedder det, og det kommer til at ligge Liaoning-provinsen, som er kendt for sin produktion af isvin.
Man kan se flere billeder af begge de imponerende bygningsværker på SB Architects
hjemmeside.
Syv postkort fra Douro 
VinAvisen har været på en lille tur til Douro-dalen i den nordlige del af Portugal, og besøget gjaldt verdens ældste portvinshus, Kopke. Punktum for turen var en fødselsdagsfest for det 380 år gamle hus.
I denne og næste uge bringer vi i alt syv postkort fra besøget i Douro. Nedenfor kommer de første tre.

Så langt øjet rækker og på begge sider af floden er Douro-dalens bjergskråninger beklædt med vinmarker, hvor vinstokkene siden tidernes morgen er blevet dyrket på udhuggede terrasser.
1. postkort fra Douro:
Man føler sig helt ydmyg
Duero hedder den 897 kilometer lange flod, der har sit udspring i det spanske Castilla y León. Men så snart den krydser grænsen til Portugal, tager den navneforandring til Douro og fortsætter sit løb gennem landets berømte portvinsdal for til sidst at munde ud i Atlanterhavet.
Dalens berømmelse skyldes ikke kun, at dens vinmarker leverer druer til denne verdens mange flasker portvin, men i høj grad også dens imponerende vinlandskab, som er med på Unescos verdensarvsliste.
Det er et uforglemmeligt syn, der møder en, når man står højt hævet over floden og ser, hvordan terrasserne med vinstokke får bjergskråningerne til at ligne et gigantisk bugtende stribet tæppe. Her rækker ingen superlativer til, og man føler sig meget lille og helt ydmyg.
På disse terrasser, der breder sig over 250.000 hektar, har vinbønder i århundreder travet op og ned for at høste deres druer. Og det gør de stadig den dag i dag - også hos Quinta São Luiz, hvis vinmager, Ricardo Macedo, havde bragt os op til det fantastiske udsigtspunkt. Denne uges STORE billede længere nede på siden viser endnu en udsigt over dalen.

Picnickurven gemte ikke kun på portvin men også på rød- og hvidvin, hvoraf især sidstnævnte var lidt af en øjenåbner. Til venstre ses vinmager hos Quinta São Luiz, Ricardo Macedo.
2. postkort fra Douro:
Glimrende hvidvin fra portvins-dalen
Quinta São Luiz leverer druer til de aller bedste portvine fra huset
Kopke, der ejes af det store portvinsfirma Sogevinus. Kopkes portvine kan herhjemme købes i flere vinforretninger og supermarkeder - en gros-vinfirmaet
Viniportugal, der importerer vinen til Danmark, kan oplyse nærmeste forhandler.
På det lille plateau med den formidable udsigt over Douro-dalen og São Luizs vinmarker bød Ricardo Macedo på en picnic. Og til den gode mad blev der ikke kun skænket fortræffelig portvin fra Kopke men også rødvin og endog hvidvin - hvilket man jo normalt ikke forbinder med Douro-dalen.
Men hvidvinsproduktionen er godt i gang med at brede sig i dalen afledt af en større efterspørgsel på lettere vine i ind- og udland - og dermed på hvidvine. Og hvis Douros hvidvine er som Kopkes, så er der bestemt noget af komme efter.
Det var en elegant og fyldig hvidvin med perfekt balance mellem frugtsødme og syre - en balance, der i øvrigt også kendetegner Kopkes portvine.

Vinmager Ricardo Macedo gav smagsprøver på nye og lidt ældre rødvine i Quinta São Luizs vinkælder.
3. postkort fra Douro:
Grønne druer på gamle rødvins-stokke
Hos en anden vingård, Quinta do Bairro, der også leverer druer til Kopkes vine, har man for nylig ”genplantet” 25 hektar vinmarker med hvidvinsdruer ved at pode vinplanter med grønne druesorter på gamle rødvins-vinstokke. Ved at genbruge de gamle stokke i stedet for at rive dem op, forsyner man de nye vinplanter med rødder, som allerede går dybt ned i jorden, hvor der er fugt, mineraler og næring.
Man kan faktisk allerede bruge druerne fra de podede vinplanter året efter, men resultatet bliver bedst, hvis man venter tre til fire år, fik vi at vide.
Efter picnicen tog Ricardo Macedo os med ind i Quinta São Luizs vinkælder, hvor rødvinene lå og fadmodnede, og hvor han gav os den ene fadprøve efter den anden på dejligt krydrede og stadig meget unge vine.
Mens vi smagte rødvin, fortsatte vi hvidvins-snakken. Macedo fortalte, at det meste af hvidvinen stadig ender som hvid portvin, men at man i fremtiden vil øge produktionen af hvidvin for vinens egen skyld.
I næste uge besøger vi byen Vila Nova de Gaia og deltager i en fødselsdagsmiddag for Kopke.
Fantastisk dansk vinhøst
- Danmark bliver i år beriget med en fantastisk vinhøst, både når det gælder mængde og kvalitet, lyder det fra Hans Münter. Han er erhvervsavler og næstformand i Foreningen Dansk Vin, hvis medlemmer er de danske vin- og frugtvinproducenter.
Han taler jævnligt med medlemmerne og har derfor et godt indblik i forventningerne til den kommende høst.
- Den varme og tørre sommer vil give fyldigere hvidvine og mousserende vine, men det er ikke mindst blandt rødvinsproducenterne, forventningerne er høje, siger han. Her vil den megen sol og varme betyde, at der kan fremstilles fyldige rødvine af en meget høj kvalitet.
Den langvarige tørke har dog nogle steder vakt visse problemer.
- I min vinmark fx er mange af de vinstokke, der kun er tre år gamle, gået ud, fortæller Hans Münter. - Rodnettet er ikke nået dybt nok ned i jorden, hvilket de store mængder regn i sommeren 2017 har været medvirkende til. Rødderne har simpelt hen ikke haft behov for at strække sig nedad efter vand.
Investeringer i dansk vinavl
- Noget tyder på, at klimaforandringerne går dansk vinavls vej - vi har nu det vejr, som Tyskland og Nordfrankrig havde for generationer tilbage, siger Hans Münter, som godt kunne forestille sig, at dansk vinavl inden for det næste årti vil tiltrække investorer sydfra.
- Når klimaet bliver varmere her, så bliver det jo også varmere i fx Champagne-distriktet, og allerede nu er det blevet en større udfordring end førhen at fremstille den friske, sprøde champagne.
Ifølge Hans Münter kunne investeringerne omfatte såvel samarbejder med eksisterende danske vingårde som køb af jord til nye vinmarker.
- Jordpriserne er jo også langt billigere her end længere sydpå, og så har vi heller ikke de samme strenge appellationsregler, så der er større mulighed for at eksperimentere med forskellige druer og produktionsmodeller.
Det bliver spændende at se, hvordan vindyrkningen herhjemme udvikler sig i de kommende år. Foreløbig må vi glæde os til en stor og god dansk årgang 2018.

Foto: Deutsches Weininstitut, Mainz.
Tyske bobler får egen klassifikation
Den tyske vinindustri har deres ”Verband Deutscher Prädikatsweingüter” (VDP), et forbund af ”Prädikats-vingårde”, som omfatter de fleste (men ikke alle) Tysklands topproducenter, dvs. 195 vingårde og slotte. Medlemmerne skal følge nogle kvalitetskrav, der er strengere end dem i den tyske vinlov.
Indtil videre har foreningen kun haft en klassifikation for stillevine, men nu har den for første gang vedtaget en klassifikation for Tysklands mousserende vin, Sekt.
Sekt vinder stadig større anerkendelse på det internationale marked, men som det er nu, er der tale om en stor bred kategori. Via den nye klassifikation kan VDP’s medlemmer bedre markedsføre deres gode mousserende vine.
Modelleret over champagne-reglerne
Den nye Sekt-klassifikation er inddelt i fire niveauer, som svarer til niveauerne i klassifikationen for VDP’s stillevine: VDP Gutssekt, VDP Ortssekt, VDP Erste Lage og så den højeste kategori, hvor der hersker de strengeste krav, VDP Grosse Lage.
Reglerne inden for de forskellige niveauer er ifølge foreningen modelleret over reglerne for champagne.
Bedømmes ved en årlig smagning
For samtlige niveauer gælder det, at vinen skal gennemgå anden gæring på flaske. Druerne skal høstes i hånden og stamme fra vinmarker, der er VDP-godkendte og udelukkende dyrkes med henblik på fremstilling af Sekt.
Når det gælder de to laveste niveauer, Gutssekt og Ortssekt, skal vinen modne på sit bundfald i mindst femten måneder. For Erste Lage, Grosse Lage og årgangs-sekt skal modningsperioden være på mindst 36 måneder.
Om en vinproducents sekt lever op til et givent niveau vil blive bedømt ved en årlig smagning i VDP-regi.

Bavianerne i Sydafrika er af arten Chacma. Foto: Wikipedia/ Charlesjsharp.
Dyrehegn og paint ball pistoler
Horder af bavianer er blevet en stadig større plage for Sydafrikas vinproducenter. Aberne elsker både de nye grønne skud på vinstokkene og de næsten fuldmodne druer. De har det med at angribe i større flokke lige før høsten, og de kan relativt hurtigt ribbe en vinmark for en meget stor mængde druer.
Hos La Petite Ferme i vindistriktet Franschhoek gjorde bavianerne sidste år kål på omkring tre ton druer i løbet af en uge. Det svarer til et tab på cirka 2000 flasker vin.
Vingårdene bruger mindre formuer på at beskytte markerne med dyrehegn, lyd-skræmmere og paintball pistoler. Nogle har endda investeret i kostbare virtuelle hegn, hvor sensorer og monitorer afslører, når bavianerne er på vej ind i en mark. Og så er der dem, der har plantet blomster, som bavianer hader lugten af, mellem rækkerne af vinstokke.
Er flygtet ned fra bjergene
Men intet lader til at for alvor at holde aberne væk fra de fristende skud og druer, og problemet har grebet om sig de senere år. Fra 2012 til 2017 er antallet af bavianer på Cape-halvøen steget fra 179 til 253. Tørke og ildebrande har simpelt hen drevet dem væk fra de skovrige bjergegne og ned mod vingårdene.
Og det går ikke kun ud over vinmarkerne - nogle vinproducenter har meldt om angreb på vingårdenes hunde og andre husdyr.
Mulighed for at skyde dem
Indtil videre har bavianerne været fredet, men vinproducenterne i Constantia-distriktet kan ifølge Constantiaberg Bulletin nu søge om tilladelse til at skyde bavianerne. De må højst skyde to bavianer om dagen. Og man kan kun få en tilladelse, hvis man kan bevise, at man har gjort alt, hvad man kan, for på anden vis at holde dyrene væk fra markerne.
At det nu bliver muligt at skyde bavianerne har selvsagt vagt harme hos diverse dyreværnsforeninger, og foreløbig er det da også kun to vingårde, Klein Constantia og Buitenverwachting, der har søgt om en tilladelse.

Cykelspor på kryds og tværs pryder Castelnaus Tour de France flaske.
KreativTour de France flaske
Juli er Tour de France-tid. Og mens cykelrytterne giver den hele benet op og ned ad stejle franske bjergskråninger, kan cykelfans nyde synet fra sofaen - eventuelt ledsaget af et glas champagne fra en cykelinspireret flaske.
En sådan flaske har champagnehuset Castelnau, der i de sidste syv år har været cykelløbets champagne-sponsor, nemlig lanceret. Som man kan se på billedet, er det cykelspor, der danner et smart mønster. Og designet er gennemført - selv flaskens plaque de muselet, det lille runde låg af blik, som sidder mellem champagneproppen og ståltråden, er dekoreret med et enkelt cykelspor.
Indholdet i flasken er Castelnaus Brut Réserve NV i henholdsvis hvid og rosé udgave.
Så vidt vi ved, kan champagnen ikke fås i Danmark. I modsat fald hører vi gerne på
info@vinavisen.

Fra den lille film om korkprop versus skruelåg.
Sjove film, der slår et slag for korkproppen
Den portugisiske korkindustri har gennem årene gjort en stor indsats for at markedsføre korkpropper som den bedste form for lukning i en vinflaske.
I to små film på YouTube bliver henholdsvis plasticpropper og skruelåg vist vintervejen til fordel for korkpropper. Og jo, der kan bestemt siges meget ondt om plasticpropper - bortset fra, at de ikke kan smitte vinen med propsyge. At skruelåget også får en på hatten, finder vi naturligvis groft uretfærdigt.
Men begge film er rigtig sjove og bør bestemt ses. Den med korkprop versus plasticprop kan ses ved at
klikke her, mens den anden kan ses ved at
klikke her.
Øget fertilitet med et moderat alkoholforbrug
Forskere ved det italienske hospital Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico har udført en undersøgelse, som viser, at et moderat alkoholforbrug øger mænds fertilitet.
Undersøgelsen omfattede 323 mænd, hvoraf de 30% drak otte genstande eller mere om ugen. Andre 30,3% drak mellem fire og syv genstande ugentligt, mens endnu 30% nød mindre end en til tre genstande. Og så var der resterende 9,7%, som var afholdsfolk.
En genstand svarede i denne undersøgelse til 12,5 cl vin, 33 cl øl eller 3 cl spiritus.
Hverken for lidt eller for meget er godt
Det viste sig, at de mænd, der drak mellem fire og syv genstande om ugen, havde en større sædvolumen og sædkoncentration sammenlignet med de mænd, der drak flere genstande, og de, der drak mindre - eller slet ikke nogen alkohol. Man kan læse mere om undersøgelsen ved at
klikke her.

En af de vinmarker, der tilhører vinhuset Kosta Brown i Sonoma.
Kosta Brown får ny ejer
For 20 år siden grundlagde to gode venner, Dan Kosta og Michael Browne, vinhuset Kosta Brown i Sonoma i Californien. De lagde ud med et enkelt fad Pinot Noir-vin - i dag er vinhuset berømt for sine rødvine på druen og fremstiller årligt omkring 350.000 flasker.
De to venner solgte vinhuset i 2009, og siden da har det haft endnu en ejer - men vinenes kvalitet er forblevet i top.
Nu har Kosta Brown igen fået ny ejer, idet den anerkendte vinproducent Duckhorn Wine Company i Napa har købt vinhuset og dets 32 hektar vinmarker. Ud over egne vinmarker har Kosta Brown også langtidskontrakter med drueavlere om levering af druer fra yderligere 36 hektar marker. Købssummen er ikke offentliggjort.
Den 50 år gamle Yamazaki whisky.
2 mio. kr. for en japansk whisky
Vi nævner ofte, hvordan fornemme og sjældne skotske whiskyer går til rekord høje summer på auktioner rundt om i verden. Men også visse japanske whiskyer er i meget høj kurs.
Den 17. august afholder auktionshuset Bonhams en whisky-auktion i Hong Kong, hvor der ud over top-skotter som Macallan, Port Ellen og Ardbeg også kommer et større antal japanske whiskyflasker under hammeren.
Blandt højdepunkterne er hele 40 flasker Yamazaki og heriblandt en stor sjældenhed, nemlig en flaske af den ældste whisky fra det japanske destilleri. Det drejer sig om en Yamazaki 50 Year Old, og det forventes, at flasken indbringer et hammerslag på omkring 2,4 millioner HKD (cirka 2 mio. kr.). Men der blev også kun skabt 50 flasker af denne whisky, da den blev tappet i 2005.
Med på auktionen, der i alt omfatter 250 flasker whisky, er også en flaske Karuizawa Sumo Trio Distilled whisky fra 1980’erne, som er vurderet til 120.000 HKD (cirka 98.000 kr.).
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ikke nogen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Henrik Tachau Kristensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Henrik Tachau Kristensen (f. 1978) blev udlært som tjener i 1998 fra Hotel Frederikshavn. Siden da har han arbejdet som tjener, sommelier og restaurantchef hos en lang række restauranter – blandt andet Nokken, Skagen Fiskerestaurant, La Bourgogne, Norsminde Kro og Munkebo Kro.
I år 2000 åbnede Henrik Tachau Kristensen engros-importfirmaet 1010 Vin. I første omgang gjaldt det vine fra franske Mâcon, Alsace og Champagne – i dag omfatter forretningens sortiment flasker fra alverdens "cool climate" vinlande.
Vinene håndplukkes fra unge, dynamiske vinproducenter og up-comming producenter, der har ambitioner om at blive de bedste i deres respektive vinregioner.
Efter sommersæsonen 2016 afhændede Henrik Tachau Kristensen Restaurant de 2 Have på Grenen, som han drev i ni år. Årsagen var, at han ønskede fuldt ud at kunne hellige sig arbejdet med 1010 Vin.
I februar 2017 åbnede vinfirmaet også for private på adressen Fiskergangen 12b i Skagen. Her er både vine af egen import og gode sager fra andre danske importører. Forretningen kan også byde på et "Fine Wine Center", som formidler unikke vine fra hele verden fra blandt andet private kældre og opkøbte samlinger.
Derudover er Henrik Tachau Kristensen partner i 2Takt Cafe og Brasseri i Frederikshavn, hvor tjenerformen med mellemrum holdes ved lige.
Fritiden er selvsagt yderst begrænset. Er der tid, står den på rejser, Håndbold og floorball.
Henrik Tachau Kristensen bor i Skagen med sønnerne Niels og Aksel.
Adresse: 1010 Vin, Vinkelvej 13, 9990 Skagen, tlf.: 40 87 39 86, e-mail:
htk@1010vin.dk,
www.1010vin.dk.
Hvad betyder Steinfeder?
Thomas Nordstrøm har nu to gange fået en østrigsk hvidvin, hvor der på etiketten - ud over druenavnet Grüner Veltliner - stod Steinfeder. Har det noget at gøre med, at vinstokkene vokser i en stenrig undergrund? Spørger han.
Nej, Steinfeder er navnet på en fjeragtig græsart (Stipa pinnata), der vokser i vinbjergene. Men det er også betegnelsen på det nederste trin i en tretrins kvalitetsstige, som udelukkende anvendes i det østrigske vindistrikt Wachau.
Steinfeder er lette, tørre hvidvine med en ofte frugtagtig charme og med et alkoholindhold på op til 11,5%.
Et trin længere oppe ad stigen finder man så de hvidvine, der er betegnet Federspiel. Det er lidt kraftigere vine, der ofte har en vis sødme og et alkoholindhold på mellem 11,5 og 12,5%. Navnet Federspiel stammer fra gamle dages falkejagt, der var meget populær i Wachau.
Og så er der det øverste trin, Smaragd, som er fornemme, tørre vine med et alkoholindhold på mindst 12,5%. Betegnelsen stammer ikke direkte fra smykkestenen smaragd, men fra smaragd-firbenet, der findes i Wachaus vinmarker, og som bærer ædelstenens grønne farve.
Ugens vinøse billede
I dette stemningsfulde billede, som Uffe Juul Andersen har taget, rejser Château du Clos de Vougeot sig majestætisk blandt vinstokkene. Egentlig er bygningen slet ikke et château, men en vingård, som munkene opførte i midten af 1500-tallet.
Og den vinmark, der omgiver den, Clos de Vougeot, er en af Bourgognes mest berømte.
Château du Clos de Vougeot er hovedsæde for Bourgognes vin-broderskab Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Det er her, broderskabet afholder sine to årlige smagninger, hvortil Bourgognes vinproducenter indstiller deres bedste vine. De vine, der er typiske for appellationen – og samtidig af højeste kvalitet – tildeles den særlige Tastevinage-etiket.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
486
Man kan nyde Douro-dalens fantastiske vinlandskab fra toppen af bjergskråningerne eller fra en af flodens turist-turbåde. (foto © Mariette Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen