Etiketten på Australiens mest kostbare rødvin, Penfolds Grange.
Svindelvin for 94 mio. kr.
I Kina har politiet konfiskeret mere end 50.000 forfalskede flasker vin og har i samme åndedrag arresteret elleve formodede svindlere.
Det lyder jo som noget, man har hørt før. Og ja, vi har med jævne mellemrum bragt lignende historier fra Kina - og ligeledes med kolossale mængder forfalsket vin.
Det går altid ud over store, kendte vinmærker, og denne gang drejer det sig om forfalskede udgaver af vine fra det berømte australske vinhus Penfolds og fra Changyu, der er Kinas ældste vinhus, og hvis vine er de bedst sælgende på det kinesiske marked.
Afsløringen af de mange vine og de efterfølgende arrestationer skete i forbindelse med en storstilet razzia i byen Shangqui i Hebei-provinsen nær Beijing.
Under razziaen blev der også fundet forfalskninger af andre vinmærker - hvilke har politiet endnu ikke oplyst.
Hvis svindlerne havde haft held med at sælge de mange vine, kunne det have indbragt dem et beløb svarende til cirka 94 millioner kr.
Forsiden på vinsøgeren.
Find vinen hos importørerne
Foreningen af Danske Vinimportører (FDV) har udviklet en smart vinsøger, som kan ses ved at
klikke her.
Foreningen har mere end 100 medlemmer - alle små eller mellemstore vinimportører, der ofte har vine fra små og mindre kendte lokale producenter og dermed vine, som man normalt ikke finder på det danske marked.
Knap 40 af foreningens medlemmer har til sammen lagt oplysninger ind i vinsøgerens database om mere end 3000 vine.
Man kan søge efter vine fra sytten forskellige lande - inklusiv mindre kendte vinlande som fx Danmark, Tyrkiet, Bulgarien og Mexico. Man kan ligeledes søge på distrikter, vintyper og vine på bestemte druer og kombinere søgekriterierne på kryds og tværs - også med de forskellige danske landsdele, så man kan finde frem til handlende i den del af landet, man bor i.
På importørernes hjemmesider kan man så finde de konkrete vine af interesse i sortimentet.
Det er faktisk alle tiders tilbud til de danske forbrugere, og hos FDV håber man, at det gør vejen fra vinstok til vinglas kortere og mere spændende.
Sandrine og Thierry Usseglio flankeret af Steen Højgaard Rasmussen (tv.) og Lars Møller, makkerparret, der ejer The Wine Company.
Store Châteauneuf'er i glasset
- Der var engang, hvor jeg slet ikke brød mig om vin, lød det fra Sandrine Usseglio. Men så mødte hun Thierry og faldt for manden - og hans vine.
I dag har Thierry og Sandrine både mange års ægteskab og makkerskab bag sig. Førstnævnte fremstiller stadig vinene i den familieejede vingård, Domaine Pierre Usseglio i Châteauneuf-du-Pape i det sydlige Rhône, mens Sandrine står for markedsføringen. Thierrys bror, Jean-Pierre, og dennes hustru deltager også i arbejdet med vingården.
For nylig var Sandrine og Thierry Usseglio på besøg i Danmark, hvor de sammen med deres danske importør, The Wine Company, stod for en glimrende smagning. Og vi må indrømme, at også vi faldt for Thierrys store og vidunderlige rødvine.
Men lad os lige skrue tiden små hundrede år tilbage - til dengang, hvor italienske Francis Usseglio immigrerede til Rhône. I Italien havde han ernæret sig med lidt af hvert - blandt andet med at reparere biler. I Rhône fik han arbejde hos nogle af de lokale vinhuse, og med tiden lærte han mangt og meget om vindyrkning og -fremstilling.
Meget forskellige årgange
Til sidst slog Francis Usseglio sig ned med egen vingård og fremstillede sin første vin i 1939. Hans søn, Pierre, førte vingården videre - og lagde navn til den - og nu er det så tredje generation, der har roret. I dag ejer Domaine Pierre Usseglio 21 hektar marker og fremstiller omkring 90.000 flasker vin årligt.
Hoveddruen er Grenache, og de fleste af druerne kommer fra vinstokke, der er mellem 60 og 95 år gamle. Så gamle vinstokke leverer kun få druer - der til gengæld har en utroligt koncentreret aroma, hvilket afspejles i vinene.
Vi smagte vingårdens Châteauneuf-du-Pape i flere årgange. Alle var de typiske for regionen med deres mange krydrede noter. Men der var også markante forskelle - hvilket blandt andet skyldtes forskelligt vejrlig i de respektive vækstperioder.
2016 (235 kr.) var fx magtfuld, aromatisk og krydret - sort peber, rosmarin og vanille. Châteauneuf, når det er bedst, og en vin, der kan drikkes nu, men med fordel gemmes i de næste ti år.
Årgang 2014 (225 kr.) var mere ”feminin” og fløjlsblød med noter af mørk chokolade. Det er en af de vine, man lige skal have lidt mere af … Oprindelig var årgangen faktisk lidt udskældt, men den har udviklet sig optimalt på flaske.
Og så var der årgang 2015 (235 kr.) - en bulderbasse af en rødvin med varme krydrede noter og en masse frugtsødme i smagen.
Til ære for bedstefar
Smagningen omfattede også rødvinen Cuvée de mon Aïeul (599 kr.) i tre årgange. 2016 var helt i top med en lækker, kompleks frugtaroma og en smag med stor fylde og blødhed og noter af modne bær og forfriskende anis.
Vinen har Thierry og Jean-Pierre Usseglio skabt til minde om deres bedstefar, italienske Francis - aïeul er et gammelt fransk ord for bedstefar.
Og så var der vingårdens flagskib, Réserve des deux Frères, der i årgang 2015 (799 kr.) gik rent ind - en rødvin i perfekt balance mellem sødme og syre og med strejf af kandiserede frugter og anis. Igen en vin, der kan nydes nu eller om rigtig mange år.
Ud over de mange rødvine smagte vi også en hvid Châteauneuf årgang 2017 (235 kr.). Nu er regionen jo mest berømt for sine rødvine, men der bliver plantet stadig flere grønne druer - også hos Domaine Pierre Usseglio, hvor man gerne vil vise, at man også kan fremstille hvidvin. Og det kan man. Det var en elegant vin med en skøn citrusduft og -smag og en dejlig cremet fylde.
Druehøst i Kamptal i Østrig. Foto: AWMB.
Fire nye druer på listen
I Østrig har man ligesom i Tyskland begrebet ”Qualitätsweine” - kvalitets-vine fra et bestemt vinområde, som kun må fremstilles på bestemte godkendte druesorter.
For nylig blev endnu fire hvidvinsdruer føjet til listen over tilladte sorter. Det drejer sig om Blütenmuskateller, Goldmuskateller, Muscaris og Souvignier Gris, der alle er i familie med druen Muskateller. Dermed er antallet af tilladte grønne og blå druer nået op på 40 forskellige sorter.
De fire druer er krydsninger af kendte druer, og tre af dem er såkaldte PIWI-sorter, hvilket betyder, at de er resistente over for svampesygdomme. PIWI står for ”
Pilz” (svamp) og ”
widerstandsfähig” (modstandsdygtig).
Særligt populære i Steiermark
PIWI-druer bliver stadig mere populære i Østrig - ikke mindst i den sydligt beliggende region Steiermark, hvor den årlige nedbørsmængde er særlig stor. Store mængder regn efterfølges som bekendt ofte af udbredt meldug og andre svampesygdomme.
Især vinproducenter, der dyrker deres marker økologisk - og derfor ikke sprøjter med pesticider - er glade for PIWI-sorterne. I dag dyrkes 13% af det østrigske vinmarksareal efter økologiske principper.
Minder om kendte druer
Det er første gang, man har føjet grønne PIWI-sorter til listen over de druer, der er tilladt i de østrigske kvalitets-vine. Listen omfatter dog allerede to blå PIWI-sorter, Rathay og Roesler, der i dag breder sig i 273 hektar vinmarker.
Førstnævnte anvendes mest til blandings-rødvine, mens Roesler med sin krydrede mørke frugt i stigende grad bliver brugt til enkeltdruevine.
Disse PIWI-sorter har selvfølgelig hver især helt deres egen smagsprofil, men de minder alligevel om de kendte druer, de er krydsninger af - hvilket gør det lettere for forbrugerne at acceptere de vine, de lægger most til. Fx minder Souvignier Gris en hel del om Pinot Gris, når det gælder aromaen.
Fra den lille film om Bourgogne på YouTube.
Fin film om Bourgogne
Bourgognes vinråd, BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), har lagt en fin og meget smuk lille vinfilm på YouTube. Selv om den kun varer 13 minutter, viser den livets gang i vinmarken fra kold vinter over spirende forår til sommer og druehøst.
Der bliver ikke sagt et ord undervejs - billederne ledsages kun af musik og små oplysende tekster (på fransk), der forklarer det arbejde, man ser udført i marken. Og det er faktisk utroligt, hvor megen information teksterne formidler. Se selv ved at
klikke her.
Nyt kinesisk system til vinvurdering
Vinanmeldere overalt i verden uddeler drueklaser, stjerner, proptrækkere, fra 10-20 point osv., når de vurderer vin. Og så er der den yderst udbredte 100-pointskala, som blandt andet den amerikanske vinguru Robert Parker anvender.
I Kina har man også brugt diverse internationale systemer og skalaer - og ikke mindst 100-pointskalaen. Men nu har de kinesiske myndigheder ment, at det var på tide at lancere et officielt vurderingssystem, som skal gælde for såvel kinesiske som importerede vine.
En 10-pointskala
Det nye system, der for nylig blev lanceret under en større begivenhed i Shanghai, er udarbejdet af CADA (China Alcoholic Drinks Association), som er Kinas officielle myndighed for alkoholiske drikke. Også foreningen for landets fødevareindustri og foreningen for landbrugsvidenskab har været involveret i arbejdet. Så der er altså alvor bag ...
Alle detaljer er ifølge The Drinks Business endnu ikke på plads, men det nye system vil vurdere vinene efter en 10-pointskala, og ligesom ved de fleste andre vinanmeldelser vil farve, aroma, smag og fylde blive bedømt. Men vigtigst af alt, så vil bedømmelserne tage højde for kinesernes særegne vinsmag.
Et menneskes smag for vin hænger sammen med den mad, som det er vokset op med og er vant til at spise, og her adskiller det asiatiske køkken sig jo i høj grad fra køkkenerne i resten af verden.
Endnu ikke obligatorisk
Det vil blive op til et dommerpanel bestående hovedsageligt af medlemmer fra CADA og den kinesiske vin- og vindyrkningsforening at bedømme de mange vine. Hvordan præcis, det skal foregå, har man ikke afsløret, men travlt får dommerpanelet i hvert fald, hvis det skal bedømme samtlige kinesiske og importerede vine …
Det vil - indtil videre - blive valgfrit for de kinesiske vinhandlere og vinformidlere, om de vil anvende det nye vurderingssystem. Men hos CADA ser man en fremtid for sig, hvor den nye måde at vurdere vin på vil blive udbredt over hele landet - og måske danne basis for et obligatorisk nationalt vinvurderings-system.
Douro-dalen blev særligt hårdt ramt i år med oversvømmelser og kraftigt stormvejr.
Langt færre druer i Portugal
I sidste uge nævnte vi, at der i år på verdensplan er blevet høstet 35 millioner hektoliter flere druer end i 2017, hvilket betyder, at årgang 2018 bliver den fjerde største i de sidste atten år.
Nogle lande har haft en usædvanlig stor høstmængde druer, mens det for andre har været et ”back to normal” efter sidste års meget lille høstårgang. Men for enkelte lande, har der været en nedgang i årets høstmængde. Det gælder blandt andet for Portugal, der i år har haft den mindste høst i de sidste 20 år.
I alt blev der ifølge Portugals nationale statistiske institut høstet 5,2 mio. hektoliter druer - et fald på cirka 22% i forhold til høsten i 2017. Årsagen er dels en hedebølge i august, dels usædvanligt kraftigt regnvejr under høsten i oktober.
Den lille høstmængde gælder for stort set samtlige portugisiske vindistrikter - også det berømte portvinsdistrikt, Douro, som i efteråret blev ramt af oversvømmelser og stormvejr.
Storbritanniens bedste pub
Hvert år afholder organisationen Camra (Campaign for Real Ale) en konkurrence om Storbritanniens bedste pub.
Pubberne bedømmes på deres atmosfære, indretning, velkomst, betjening og kvalitet i forhold til priser - og så selvfølgelig deres øl.
Flere hundrede pubber deltager, og efter bedste salamimetode skæres antallet ned, indtil der er fire finalister tilbage.
Navnene på de fire pubber er netop blevet offentliggjort, og det drejer sig om Chequers i Little Gransden i Cambridgeshire, Cricketer’s Arms i St Helens i Merseyside, Volunteer Arms i Musselburgh i East Lothian, Skotland, og Wonston Arms i Wonston i Hampshire.
Det er allerede en stor ære at være blandt finalisterne - men selvfølgelig endnu bedre at vinde den ultimative titel som National Pub of the Year 2018.
Hvem, der løber med sejren, bliver offentliggjort til februar næste år.
Indgangshallen i det fornemme Lancaster House, som blev opført i 1800-tallet. I kælderen befinder den britiske regerings mange vine sig. Foto: www.gov.uk.
Øget vinforbrug hos den britiske regering
Den britiske regering har sin egen vinkælder. Den blev grundlagt for 110 år siden og befinder sig under Lancaster House i London.
I øjeblikket rummer kælderen 33.097 flasker - hovedsageligt vin, men også en hel del spiritus. I værdi udgør de mange flasker i alt 3,3 millioner pund (cirka 28 mio. kr.).
Der er både ædle og mindre ædle vine og vine af nyere og ældre dato. Den ældste vin i kælderen her og nu er en flaske Château Latour 1955.
Hvert år offentliggør regeringen, hvor mange flasker, der er blevet drukket i løbet af året til diverse officielle middage, banketter osv. Og i det forgangne år løb tallet op på 3935 flasker vin og spiritus - hvilket er en stigning på hele 20% i forhold til året før. Årsagen er ifølge regeringen et øget antal officielle begivenheder.
Hele 57% af de vine, der blev drukket, var fremstillet på britisk jord.
Sælger og køber nye flasker
Vinkælderen har sin egen kældermester, der sørger for med jævne mellemrum at indkøbe fornemme årgangsvine. Disse vine ligger i en årrække og bliver stadig mere værd. Og hvert år sælger kældermesteren så en større mængde af de fine gamle vine og bruger pengene fra salget på at købe nye og ikke nær så kostbare flasker til brug for diverse arrangementer i regerings-regi.
I år blev der fx solgt vine fra kælderen til den fornemme London-forretning Farr Vintners for i alt 50.600 pund (cirka 424.000 kr.).
Blandt klenodierne var 48 flasker Château Lafite-Rothschild 1988, seks flasker Château Haut-Brion 1989 og 120 flasker Château Batailley 1996.
Kun en flaske whisky
Blandt de vine, der blev købt ind til kælderen for de mange penge, var hele 64% britiske. Derudover blev det blandt andet også til 60 flasker champagne, 132 flasker australsk vin, 192 flasker af henholdsvis sydafrikansk og newzealandsk vin.
Når det gælder spiritus, blev kælderbeholdningen kun forsynet med atten nye flasker. Men den britiske regering er også mest til vin. I det forgangne år blev der kun drukket 28 flasker gin, to flasker cognac og en enkelt flaske whisky.
Derimod blev der skænket hele 495 flasker engelske bobler i glassene. På andenpladsen kom så hvidvine fra Bourgogne med 247 flasker, mens tredjepladsen gik til rød Bordeaux-vin med 179 flasker.
En illustration af det kombinerede destilleri og besøgscenter, som bliver opført i Edinburghs gamle bydel.
Nyt gin-byggeri i gammel bydel
Gin er populært verden over i disse år. Og det gælder også det skotske mærke Edinburgh Gin, der ejes af Ian Macleod Distillers. Mærket er så populært, at destilleriet nu udvider produktionskapaciteten med mere end 200% for at kunne følge med den fremtidige efterspørgsel.
På East Market Street i hjertet af Edinburghs gamle bydel vil destilleriet opføre en super moderne bygning, der på sine i alt tre etager og 1357 kvadratmeter skal rumme såvel destilleri som besøgscenter.
Kan fremstille sin egen gin
Når byggeriet står færdig om nogle år, vil besøgscentret kunne modtage mere end 100.000 gæster årligt.
Inde i centret vil man blandt andet kunne deltage i en sensorisk ”rejse” gennem ginnens historie og få mulighed for at fremstille sin egen gin.
Man vil selvfølgelig også kunne få en guidetur i destilleriet og smage gin i et af de mange smagerum. Og fra tagterrassen vil man kunne nyde udsigten og lugte til nogle af de mange botanicals (krydderurter og frugter), som bruges i Edinburgh Gin.
Tre gange luksus
Erdington, der ejer det berømte skotske whiskymærke The Macallan, har sammen med flyselskabet Monarch Air Group og yacht-firmaet Golden Yacht Charters lanceret en ren luksustur på amerikansk jord.
Turen stater i New York, hvor gæsterne bliver fløjet med privatfly til Miami. Om bord er der smagning af de fire kostbare whiskyer, der hører til serien The Macallan Master. Det drejer sig om The Macallan Rare Cask, Reflexion, No. 6 og M. Alene Reflexion koster herhjemme 6899 kr., mens Rare Cask løber op i 2099 kr.
Startpris på 300.000 kr.
Selvfølgelig medfølger der også en kok i flyet, som disker op med delikate retter, der står til de forskellige whiskyer.
I Miami stiger man om bord på luksusyachten - hvor den står på smagning af endnu flere kostbare The Macallan whiskyer ledsaget af høj gastronomi.
Prisen for hele herligheden starter ved 46.000 dollars (cirka 300.600 kr.) pr. person. Hvis man ønsker et større privatfly, en større yacht og smagning af flere whiskyer, stiger prisen.
Man kan læse mere om turen - og booke plads (hvis nu man har vundet i Lotto) - ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
504
Valdemar Sejr udbringer en skål på ARoS’ flotte udstilling af Agnes Slott-Møllers malerier (udsnit, 1927).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen