Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2018



I indslaget "Rødvinslægens bord" indgår der både rødvin og en anatomisk tavle af menneskekroppen.

Med rødvin og pegepind

Vi har tidligere nævnt lægen og vinskribenten Erik Skovenborg, der har skrevet flere bøger og artikler om vin og sundhed - senest ”Skål du gamle”, som vi anmeldte i uge 46 2017.

Han har holdt talrige foredrag om alkohol og helbred, dels ved kurser for lægekolleger, dels for medlemmer af vinklubber, for Hjerteforeningen og på folkeuniversiteterne i Aalborg, Århus og Odense.
For nylig kunne man opleve Skovenborg i DR2’s Seniormagasin i indslaget ”Rødvinslægens Bord” med et rødvinsglas i den ene hånd og en pegepind i den anden. Man kan se indslaget ved at klikke her.
I indslaget fortæller Skovenborg om fordelene ved et mådeholdent alkoholforbrug, når man kommer op i årene. Han kommer blandt andet ind på, hvordan et moderat vinforbrug er med til at gøre blodet lidt tyndere, så det flyder raskere og ikke så let danner blodpropper.

Endnu to indslag på trapperne


Risikoen for demens bliver ifølge indslaget ligeledes nedsat, så det samlet set svarer til, at hjernen bliver fire år yngre. Og risikoen for knogleskørhed bliver også mindre, idet nogle af de stoffer, der findes i vin og øl har en gavnlig virkning på dannelsen og vedligeholdelsen af knoglevævet. Pegepinden bruger Erik Skovenborg flittigt til at vise indsatsområderne på en anatomisk tavle.
Det er et glimrende (og herligt opmuntrende) lille indslag. Og det vil blive efterfulgt af yderligere to indslag i Seniormagasinet, hvor Skovenborg tager emnerne rødvin som hyggespreder og brugen af vin og øl i maden under behandling. Så hold øje med DR2.
Man kan læse mere om lægen og vinskribenten i ugens Blå Bog længere nede på siden.


Selv om boblevinen No 1 Spicy Rose har en smuk sart rosa farve, har man valgt at lancere den i en opsigtsvækkende blå flaske.

Mousserende vin med rosenparfume

En ny fransk mousserende vin, No 1 Spicy Rose, er fremstillet på Chardonnay og Pinot Noir - og på champagne-metoden med anden gæring på flaske.

Hermed tilslutter vinen sig en meget stor skare af boblevine fra såvel Frankrig som andre lande. Men så kommer det, der adskiller den fra skaren. Druerne er dyrket i Cognac - og så er vinen tilsat spiselig parfume!
Det er firmaet Les 12 de Versailles, der har fremstillet vinen, som er den første i en serie af parfumerede mousserende vine. Parfumen er lavet på aromatisk Szechuan peber og blade fra Damaskusroser. Begge dele dyrkes i Versailles-slottets kongelige køkkenhave.
Les 12 de Versailles har fået ISIPCA (Institut supérieur international du parfum, de la cosmétique et de l’aromatique alimentaire), Frankrigs førende skole for parfume- og kosmetikprodukter, til at fremstille parfumen.

Kun 3000 flasker


Rosenbladene er blevet destilleret til rosenparfume, og ud af et kilo blade er der blevet en liter rosenvand til en værdi af det, der svarer til cirka 840 kr.
Helt billig er boblevinen ikke. Selv om der ikke står champagne på etiketten, sniger prisen sig alligevel op på det, der svarer til 420 kr. flasken.
Der er da også kun fremstillet 3000 flasker, hvilket selvsagt er med til at sparke prisen i vejret.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nyskabelsen lander på dansk jord, på.


Vinmager Diogo Moreira.

Besøg fra Portugals største vinfirma

Sogrape Vinhos er med sine mange vinmærker og sine 830 hektar vinmarker Portugals største vinfirma.
For nylig gæstede en af firmaets vinmagere, Diogo Moreira, Danmark, hvor han sammen med vinenes danske importør, Salling Group, præsenterede nogle af Sogrape Vinhos's portvine.
Vinene kom dels fra det kendte portvinshus Sandeman (den med silhuet-manden med den sorte kappe) - et hus, der blev grundlagt i 1790 - dels fra det nok mindre kendte Offley, der har rødder helt tilbage til 1737.

God rødvin fra Dão


Vi fik ligeledes skænket en af Sogrape Vinhos’s rødvine fra distriktet Dão i glassene. Og nu er der måske nogle af vores lidt ældre læsere, der rynker på næsen, fordi de har mindre gode minder om Dãos rødvine.
Vinene havde deres store blomstringstid i 1960’erne og 70’erne, men så gik det ned ad bakke med kvaliteten. Nu har vinene fået en renæssance - også hvad kvaliteten angår, hvilket den rødvin, vi smagte, er et bevis på. Længere nede på siden er der stjerner til både rødvinen og portvinene.
Men lad os lige fortælle lidt mere om Sogrape Vinhos. Firmaet blev grundlagt i 1942 af Fernando van-Zeller Guedes - en mand, der havde en god næse for, hvad verden gerne ville drikke. Som han engang har sagt:
- Næsten alle mennesker påstår, at de foretrækker en tør vin, men enhver blindsmagning viser, at de fleste ønsker en vin med en lille smule sødme.
Sogrape Vinhos's første vin blev Mateus Rosé - en dengang sødlig rosévin, som med årene er blevet stadig mere tør.

Verdens største vinmærke


Mateus Rosé blev hurtigt populær og var på et tidspunkt verdens største vinmærke, og den dag i dag sælges vinen i 120 forskellige lande - også i Danmark, hvor den blandt andet forhandles i Føtex.
Mateus Rosé var startskuddet til Sogrape Vinhos's succes, og i dag er det tredje generation af familien Guedes, der fører vinfirmaet videre.
Fernando van-Zeller Guedes valgte i øvrigt også den karakteristiske Mateus-flaske. Med sin flade dråbeform minder den om tyskernes Bocksbeutel, men Mateus’s flaske har en anden historie end den tyske. Den er kopieret efter den gamle cantil til vand, som portugisiske soldater havde med sig i felten.


En af de fine trææsker med de fem årgange, der kommer under hammeren hos Sotheby's.

Slot rejser penge til slot

Det berømte Versailles-slot uden for Paris skal i de kommende år søsætte flere restaureringsprojekter, men først skal der penge i kassen.
Det vil det ligeledes berømte Château Mouton Rothschild i Pauillac i Bordeaux gerne hjælpe til med, og slottet vil derfor sælge 75 sæt med fem årgange af dets vine: 2005, 2007, 2009, 2010 og 2013. Det beløb, salget indbringer, vil gå ubeskåret til restaureringsprojekterne.
Sættene bliver solgt til foråret på tre auktioner hos Sotheby’s i henholdsvis Hong Kong (1. april), London (17. april) og New York (4. maj). Start-prisen pr. sæt vil først blive afsløret op til auktionen i Hong Kong.
Med i købssummen hører et privat besøg med smagning hos Château Mouton Rothschild og en middag på selveste Versailles-slottet.

Nøje udvalgte årgange


Årgangene på vinene i sættene er valgt ud fra et ganske særligt kriterium.
Siden 1945 har Château Mouton Rothschild fået en internationalt kendt kunstner til at dekorere etiketten på den nyeste årgang vin. De fem kunstnere, der har dekoreret vinene i sættene, har det tilfælles, at de alle på et tidspunkt har fået udstillet de kunstværker, der ligger til grund for etiketterne, på netop Versailles-slottet.
Kunstnerne er Giuseppe Penone (årgang 2005), Bernar Venes (2007), Anish Kapoor (2009), Jeff Koons (2010) og Lee Ufan (2013).


Symington Family Estates vil med den nye portvinsklub give Londons mange julemænd et frirum - og et gratis glas portvin. Foto: Wikipedia/Bailiwick Studios.

Portvinsklub for julemænd

I denne søde juletid støder man hist og pist på mænd iklædt julemandskostumer og langt hvidt skæg. Hvert år går disse julemænd rundt i stormagasiner og på markeder, tager imod børnenes ønsker, uddeler kager og udbringer med jævne mellemrum et ”ho, ho, ho”.
Det er jo meget hyggeligt alt sammen, men faktisk kan også julemænd blive stressede. Det viser en ny undersøgelse udført af verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates.
I undersøgelsen har man udspurgt 100 julemænd, og hele 92% af dem gav udtryk for, at de følte sig stressede, når de var på job.
Det har nu fået portvinsfirmaet til at lancere "Santas only Private Members’ Club" - verdens garanteret første klub kun for julemænd.

Et gratis glas portvin


Julemands-klubben ligger selvfølgelig i London, hvor både portvinen og klublivet har stærke rødder. Her er den ifølge The Drinks Business indrettet i et lokale i restauranten M Victoria, og tanken er, at enhver julemand på job har mulighed for at få en pause, strække julesokkerne i en blød sofa og ikke mindst nyde et gratis glas Cockburn’s Special Reserve Port, før turen igen går ud i julemylderet. Dress Code for at besøge klubben er selvfølgelig julemandskostume.
Undersøgelsen viste i øvrigt, at det mest stressende for julemændene var ”pushy” forældre, der skubbede deres børn frem i køen, og så det med hele tiden at skulle være munter.
Til de gode sider ved julemands-jobbet hørte (for 45% af de adspurgte) at få folk til at smile. På andenpladsen med 28% lå det at modtage ønsker fra børnene - hvilket da også må være underholdende. Nogle julemænd havde fx modtaget ønsker om en lama, et rumskib, en enhjørning som kæledyr, en lillebror og en ny kæreste til far.


Alexander Halls installation af 200 hånddekorerede champagneflasker.

Installation af 200 champagneflasker

Der er flere måder at fejre en glædelig begivenhed på. Rigtig mange gør det med champagne - og det har man også gjort hos den internationale hotelkæde InterContinental Hotel & Resorts, der netop har fejret, at den har rundet hotel nummer 200 på verdensplan.
Der blev sikkert også skålet i bobler, men frem for alt markeredes begivenheden med en installation af 200 champagneflasker af den amerikanske kunstner Alexander Hall.
Kunstneren startede med at dekorere hver enkelt flaske i hånden med hver deres helt eget design. Dernæst er flaskerne blevet hængt op i liner, så de danner tallet 200. Ganske flot og et imponerende arbejde.
I den kommende tid vil installationen tage på turné rundt til en række af kædens hoteller, hvor den vil blive udstillet i et begrænset tidsrum. Tænk bare at skulle hænge alle de flasker op og tage dem ned igen for hvert "hotel-besøg".
På hotelkædens hjemmeside kan man se de nymalede flasker på tæt hold, og det ser ud som om, der stadig er propper i. Gad vide, om man vil drikke installationen på et eller andet tidspunkt …


Så smuk tager den lokale japanske drue Koshu sig ud med sit lysende røde skind.

Japans største vinhus bliver endnu større

Vi hører ofte om kinesisk vin og om, hvordan vinmarksarealet i Kina har vokseværk. Japansk vin hører man derimod ikke så meget om på vores breddegrader, så det skal det handle om her.

Selv om der er blevet fremstillet vin i Japan siden 1500-tallet, kunne det for ti år siden godt være svært at finde en vinforretning i Tokyo, der havde bare en enkelt flaske af hjemlandets vin. I dag har mange forretninger flere mærker at vælge imellem.
Flere af de japanske vinhuse ser da også en fremtid for sig - ikke bare med et øget salg til hjemmemarkedet men også med en vækst i eksporten. Et af dem er Japans førende vinfirma, Château Mercian, der ejer to vinhuse, Katsunuma i regionen Yamanashi og Kikyogahara i Nagano.
I øjeblikket fremstiller de to vinhuse til sammen omkring 500.000 flasker vin årligt på såvel de lokale druer Koshu og Muscat Bailey som på nogle af Bordeaux-druerne. Nu vil Château Mercian åbne endnu et vinhus, Mariko, i Nagano. Målet er nemlig at fordoble vinproduktionen i løbet af de næste ti år. Og der vil blive satset målrettet på eksport til blandt andet Hong Kong.
Yamanashi og Nagano er Japans største vinregioner, der til sammen tegner sig for mere end halvdelen af al den vin, landet producerer - hvilket løber op i cirka 22 millioner årlige flasker.



Denne kaktus, plantet i en gammel sko, indgår i projektet "Tree-preneurs".

Drik vin, og støt et godt projekt

Rigtig mange danskere kender vinene fra den sydafrikanske vingård Spier, der har rødder helt tilbage til 1692.
Økologi og bæredygtighed er nøgleord hos Spier, og virksomheden fik i 2004, som den første virksomhed i Sydafrika overhovedet, en Fairtrade-pris fra WIETA (Vinindustriens Etiske Handelsforening) for at give sine ansatte gode, etiske arbejdsvilkår og lønningsforhold.
Spier er også kendt for via en række projekter at kæmpe for at forbedre forholdene for lokalbefolkningen i Sydafrika. Og nu kan danskerne være med til at bakke op om netop sådan et projekt - og til gengæld få seks flasker af Spiers gode vin.
Det drejer sig om projektet "Tree-preneurs", hvor fattige fra Cape-provinsen får udleveret jord af Spier samt flere hundrede stiklinger, som de herefter dyrker hjemme i alt lige fra tomme sodavandsflasker til aflagte sko.
Når træerne er vokset til 90 cm, kan "træ-avlerne" bytte dem hos Spier til madkuponer, skolemateriale og tøj. Træerne plantes i lokalområderne - i skoler, parker og andre offentlige områder - hvor de skaber et grønnere miljø.

Seks flasker for 105 træer


Projektet startede i 2009, og i dag er der mere end hundrede personer fra Cape-provinsens fattigste områder, der driver de små træbørnehaver.
Nu beder Spier danskerne om hjælp til at købe 15.000 træer af de lokale sydafrikanere, og vingården har derfor i samarbejde med sin danske importør, Coop, lanceret et projekt, hvor man kan købe træer via Coop Crowdfundings hjemmeside. Man kan vælge at bidrage med 50 kr. til det gode projekt og dermed sponsorere 10 træer. Hvis man bidrager med 550 kr. sponsorerer man hele 105 træer - og får seks flasker Spier vin fra vinserien ”A Million Trees”. Seriens vine sælges også direkte i Coops butikker.
Målet for Spier er at rejse 75.000 kr., der vil gå ubeskåret til de lokale sydafrikanere som betaling for de mange træer. I skrivende stund er der tikket 32.950 kr. ind på crowdfundingsiden. Så der er brug for mange flere bidrag. Inde på siden kan man også se en fin lille film om projektet, hvor man følger en af de mange træavlere, en enlig kvinde med fem børn.

Første udenlandske projekt


Coop Crowdfunding, der blev lanceret i 2017, er en platform, hvor Coops 1,7 millioner medlemmer kan hjælpe en lang række visionære fødevareproducenter med at føre diverse projekter ud i livet - mod at få produkter eller andet som tak for støtten.
Spier-projektet er det første udenlandske projekt på Coop Crowdfundning.
Hvis man vil vide mere om Spier og vingårdens bæredygtige initiativer, kan man klikke her og se en serie postkort fra VinAvisens besøg hos producenten.


Fra julemands-løbet, der hvert år arrangeres af det britiske vinhus Denbies.

Den er god nok

I uge 47 nævnte vi, at Denbies Wine Estate i Surrey hvert år afholder et Bacchus Marathon, hvor deltagerne - ligesom i det berømte Médoc Marathon - er klædt ud. Og som en bibemærkning skrev vi, at det britiske vinhus også afholder et Santa Fun Run, hvor deltagerne er klædt ud i julemandskostumer.
En af vores læsere, Ib Sørensen, har i den forbindelse skrevet til os, at man skulle tro, det var en meget forsinket aprilsnar.
Men den er altså god nok - se bare på billedet til venstre, hvor såvel små som store julemænd bener gennem Denbies vinmarker.
Dette års julemands-løb blev afholdt d. 9. december.


Albert Frère.

Albert Frère er død

I 1998 købte den franske forretningsmand Bernard Arnault, som er direktør for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy), Château Cheval Blanc i Saint-Émilion. Og han gjorde det sammen med den belgiske forretningsmand Albert Frère. Nu er sidstnævnte død i en alder af 92 år.
Albert Frère fik aldrig nogen uddannelse, idet han forlod skolebænken som 17-årig for at overtage familiens lille virksomhed. Han gjorde nogle kloge aktieinvesteringer, og i slutningen af 1970’erne kontrollerede han stort set den belgiske stålindustri. Han havde også aktier i Pernod Ricard, og endte som Belgiens rigeste mand med - ifølge Forbes - en personlig formue på det, der svarer til 38 milliarder kr. I 2002 blev han adlet af kong Albert d. 2.
Frère og Arnault ejede også sammen vinslottet Château Quinault, ligeledes i Saint-Émilion.

Den fine skræddersyede læderkuffert med de lige så fine single malt whiskyer fra Glenfarclas.

Unik serie whisky til salg

En hel kuffert fyldt med whisky. Det er da en oplagt julegave til manden eller konen, der holder af en god dram - hvis altså man kan og vil betale det, der svarer til cirka 840.000 kr.
Den skræddersyede kuffert indeholder Glenfarclas Family Cask, en komplet serie af hver eneste single malt whisky, det familieejede skotske destilleri har frigivet til salg fra 1954 til 2003. Der er dog tale om små flasker på kun 20 cl.
Nogle af de gamle whiskyer er taget fra de sidste fade med de respektive årgange i Glenfarclas’s fadkælder, så der vil aldrig mere kunne fremstilles så komplette serier af destilleriets single malt whiskyer.

Kun 60 kufferter


Der eksisterer kun 60 kufferter - hvis design i øvrigt er inspireret af gamle skibskufferter. Ud over flaskerne rummer hver kuffert også forskelligt tilbehør - blandt andet fire whisky tumblers, en kande til vand og tre bøger om destilleriets historie - som går langt tilbage i tiden. Glenfarclas, der ligger i Speyside, blev grundlagt i 1836 af Robert Hay - der solgte destilleriet til John Grant i 1865. I dag er det femte og sjette generation Grant, der leder Glenfarclas.
Interesserede købere af en kuffert med Glenfarclas Family Cask skal henvende sig direkte til destilleriet ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Erik Skovenborg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Erik Skovenborg (f. 1945) er som læge en af vinens bedste advokater. I 2000 udkom hans bog "Vin og helbred - myter og facts" (forlaget Klim), der på underholdende vis fremlægger bogstaveligt talt alt, hvad der er værd at vide om emnet - og samtidig afliver nogle myter undervejs. I 2015 udkom bogen ”Kvinder og vin – fra nyttig viden til sund nydelse” (forlaget Klim), der er skrevet sammen med Malene Smidt Hertz, og i 2016 bogen ”Til øllet – Sund med øl i glas og gryde” med Arne Astrup som medforfatter (Forlaget Klim). Endelig kom bogen om hvordan seniorerne kan nyde øl og vin som led i en sund livsstil i efteråret 2017: ”Skål du gamle” (forlaget Klim).
Erik Skovenborg var fra 1976 og de følgende 28 år praktiserende læge i Egå sideløbende med aktiv forskning og studier af det mådeholdne alkoholforbrugs gavnlige virkninger på helbredet. Interessen for vin var også en vigtig del af fritiden med anmeldelser af vin til Vinbladet og fra 2005 til 2018 ugentlige vinanmeldelser i Søndagsavisen sideløbende med en funktion som freelanceskribent til internationale vinmagasiner som Vinforum og World of Fine Wine.
En kollega påstod med et glimt i øjet, at hans interesse for vin og helbred nok bare er et forsøg på at forvandle hans last (nydelsen af vin) til en dyd. Selv fortæller han, at interessen kom, da han begyndte at undre sig over, hvorfor de fleste skriverier handlede om misbruget af alkohol, mens han i sin praksis mest mødte patienter, der var moderate forbrugere og ikke havde alkoholproblemer. Han har holdt talrige foredrag om alkohol og helbred, dels ved kurser for lægekolleger, dels for medlemmer af vinklubber, for Hjerteforeningen, Osteoporoseforeningen og Ældresagen og på folkeuniversiteterne i Aalborg, Århus og Odense.
Den vinkyndige læge har skrevet mange artikler om vin og helbred og har siden 1992 været medlem af redaktionsgruppen for det engelske tidsskrift "Alcohol in Moderation".
I 1994 stiftede Erik Skovenborg sammen med læge Peter Winding organisationen SMAB - Scandinavian Medical Alcohol Board - en gruppe læger fra Danmark, Norge og Sverige, der arrangerede møder om alkohol og helbred i Skandinavien. Endvidere deltager han i mange internationale konferencer om emnet alkohol og helbred. Siden 2010 har han været medlem af ISFAR, International Scientific Forum on Alcohol Research, der løbende læser og bedømmer videnskabelige artikler om alkohol og helbred, og i den sammenhæng er han blevet inviteret som foredragsholder til et internationalt symposium om vin og helbred,The International Wine & Health Summit 2019. Det afholdes i det berømte vinuniversitet UC Davis i Californien til maj næste år.
En god bid af fritiden går med at følge med i litteraturen om vin og helbred, men rejser til dejlige vinområder og et slag bridge i ny og næ bliver det dog også til.
Adresse: Kildegaarden 10, 1. th, 8000 Århus C. tlf. 86 22 16 03, e-mail: erik@skovenborg.dk.


Ugens vinøse billede

De flotte drueklaser har Ole Stauning fotograferet i en vinmark, der tilhører den danske Søbanke Vingård i Bagenkop på Langeland.

Billedet er tage netop på det tidspunkt i sæsonen, hvor rødvinsdruen Frühburgunder skifter farve - det man på fransk kalder "la véraison". Ordet er afledt af udsagnsordet "varier", som betyder "at skifte". Det er den proces, hvor druerne forvandles fra små, hårde og grønne bær til egentlige druer med blårød eller gulgrøn farve, saft og sukker. Og det sker i løbet af ganske få dage.
Ud over Frühburgunder, der er en tysk klon af Pinot Noir, dyrker Søbanke Vingård også en række andre druer. De dyrkes økologisk og forvandles hver år til både hvid-, rød- og rosévine.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520



506 I 1882 forevigede Édouard Manet denne unge servitrice på baren i Folies Bergère i Paris (Courtauld Gallery, London, Wikimedia).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 34 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.


Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Altin Köpük, Kavaklidere, Emìr, Kappadokien, Central Anatolien, Tyrkiet, 2017, lav alkohol (12,5%)

139 kr., på tilbud til 100 kr., Anatolien Vinimport

Billig boblevin (på tilbud) med en ret enkel smag og et bittert bid lidt i retning af det hvide i en grapefrugt. Det er i øvrigt den første mousserende vin i Tykiet, hvor boblerne er fremkommet naturligt ved brug af Cuve Close (lukket tank), som franskmændene kalder det, eller Charmat, som italienerne siger. Det vil sige, at anden gæringen foregår i en lukket tank i stedet for på flaske.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Nivei, Bodega Nivarius, Rioja, Cosecha, Spanien, 2017, lav alkohol (11%)

50 kr., Lidl

Gode, gamle, ærværdige Rioja med fornemme rødvine ... Her forklædt som en sød hvidvin i en flaske med en barnlig dekoration over det hele. Faktisk smager den okay, hvis man vil have saft og en ganske voldsom frugtsødme. Og så koster den kun 50 kr. Men den er lidt et "spekulativt produkt". Ikke vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wild thing!, Chardonnay, USA, 2017, middel alkohol (14%)

59 kr., www.aldi.dk

I den let cremede hvidvin er den rigtig god og karakteristisk smag af druen Chardonnay. Et lille, bittert bid gør den god til mad. Rimelig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Künstler, Weingut Künstler, Riesling, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Gallovini

Superlækker hvidvin ... hvorfor nyder vi dog ikke flere tyske vine i dette land? Denne her giver et fremragende klart billede af druen Rieslings mange dyder - ren, klingende druefrugt, en sprød syre, en fin, lille sødme og dertil mineralske noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sacred Hill Reserve, Sacred Hill Vineyards, Chardonnay, Hawke's Bay, New Zealand, 2017, middel alkohol (13,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Supervin

En atypisk Chardonnay - men en utrolig lækker hvidvin. Den dufter af modne citrusfrugter, smager fint af nektariner og har sarte, krydrede noter. Smagen holder længe i munden og udvikler sig med flere smagsnuancer. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Wild thing!, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

59 kr., www.aldi.dk

Pæn og ret enkel rødvin med god frugt og uden kanter. En vin, der er nem at drikke - og betale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plaisir de Noël, Jean Claude Mas, Pays d'Oc, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

59,5 kr., Sigurd Müller

I 31 år har Sigurd Müller udgivet en decideret julerødvin - og en julebog, som medfølger ved køb af tolv flasker. Årets vin er bestemt sine 59,50 kr. værd. Den er fremstillet på 45% Grenache, 40% Syrah og 15% Mourvedre - en dejlig treenighed, der dufter af hyldebærsaft og har en blød og saftig smag med god frugt og fine krydrede noter. Eftersmagen slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Castelmaure, Corbières, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 13. december: 50 kr., Kvickly

Pæn og enkel bord-rødvin på druerne Syrah, Grenache og Carignan. I smagen peber, blommer og brombær samt bløde tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Epices, Domaine les Yeuses, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Vellavet rødvin, tør, med noter af blåbær og lakrids. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Cru la Maqueline, Château Castel, Bordeaux, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

95 kr., Sælges hos udvalgte Menu- og Spar-butikker, Amka

Et godt glas Bordeaux-rødvin - med sin tørhed, men også lille sødme en typisk Bordeaux. Smagen er blød og afrundet, typisk Merlot, og vinen er meget anvendelig. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Esprit Barville, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 79,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En let og let krydret rødvin. Smagen er dog meget enkel og slutter lidt brat.

stjernestjernestjernestjerne

Santa Cristina in Pilli, Viticoltore Romei, Carmignano, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Saftig rødvin - en god toskaner på druen Sangiovese med lidt Canaiolo Nero og Cabernet. I smagen kirsebær, bløde tanniner, en god syre samt fint integrerede fadnoter fra et år på franske og slovenske fade. Fint til hele det italienske køkken. Fem år gammel og skal drikkes nu.

stjernestjernestjerneØ

Rares Terroirs No 4, Wines and Brands, Montagne d'Alaric, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Winedrop

En lidt krads rødvin, hvis frugt ret hurtigt afløses af noget tørt, let bittert - kviste og blade. Helt billig er den ikke, men fremstillet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjerne

Insoglio, Toscana IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

121,65 kr., Theis Vine

Denne rødvin er ikke på druen Sangiovese - som så mange toskanere - men på Syrah (32%) med god hjælp fra Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot. Den har en god, tør smag med mørke bær og markante tanniner. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wente Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Hvis man er til rødvin på Cabernet Sauvignon, så går denne vin rent ind. Den er typisk for druen med sin rene og intense duft og smag af solbær. En harmonisk, lækker og let drikkelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Fortercole, Tenuta Santi Giacomo e Filippo, Marche IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

135 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Der er modne brombær og lakrids i duften af denne skønne rødvin på Sangiovese og Merlot. Smagen er tør og imødekommende med god frugt, afrundede tanniner og en fin forfriskende syre til slut. Vinen er økologisk certificeret.

stjernestjernestjernestjerne

Prima Bruma, Amarone della Valpolicella, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

139 kr., på tilbud indtil 12. december: 99 kr., Fakta

Ikke nogen stor og kraftfuld Amarone, men en god rødvin - som en god Valpolicella. Den har god frugt og krydring og et bittert bid, der udpræget gør den til en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trediberri, Nicola Oberto, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Elegant, let og meget lækker rødvin med en ren og typisk smag af druen Nebbiolo. I smagen fint integrerede fadnoter fra to år på franske og slavonske fade. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terres des Pontifes, Gabriel Meffre, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud måneden ud: 109 kr. Forhandles også hos Kvickly, SuperBrugsen

En meget karakteristisk og lækker rødvin fra den sydlige, brede Rhônedal med en smag af mørke bær, tørhed, gode tanniner, fin krydring og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin til mad. Vinen er lavet på druerne Grenache, Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Flot flaske - og en yderst rimelig tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acelera, Street Wines, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

Vellavet rødvin med en ren og saftig frugtsmag, tilpas tørhed til mad og i god balance. I smagen fint integrerede fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Weingut Burggarten, Spätburgunder Classic, Ahr, Tyskland, 2017, lav alkohol (13%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Propperiet

Elegant og lækker rødvin på druen Spätburgunder - også kaldet Pinot Noir. Den har den typiske, lette, fint krydrede Pinot-smag, tilpas syre og en lille sødme. Skænk den fx til en let frokost. Vinen kommer fra den nordlige region Ahr, der er Tysklands klassiske rødvins-distrikt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conti di Numio, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

229,75 kr., Skjold Burne

Vi har smagt denne rødvin i tidligere årgange, og heller ikke årgang 2015 skuffer. Det er en lækker Amarone-vin - ikke i den meget muskuløse stil men i en stil, hvor der er en perfekt balance mellem frugt og fad. Der er også varme krydrede noter - tørret frugt og aromatisk te - og en meget lang eftersmag, der ender med et lille tanninbid. Nyd den til juleanden eller til modne, cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sarmiento, Terra Antigua, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr, D’Wine

Ti år gammel og delikat rødvin .... moden og lige til at drikke, nu! Den har afrundet frugt, en fin sødme og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Basket Press, Bellingham, Syrah, Coastal Region, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

249,75 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 199,75 kr., Skjold Burne

Stor og meget flot, næsten voldsom rødvin til store bøffer - med fed og lækker sauce. I smagen mørke bær, peber og ikke mindst chokolade og kaffe. Og en fin sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morca, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2015, høj alkohol (16%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Ja, ja, 16 procent er meget. Men kan man lide kraftige rødvine, så er denne flotte, elegante vin sagen. Mørke bær, blommer, cedertræ og fint integrerede fadnoter efter 22 måneder på franske fade. Dertil bløde tanniner og en fin sødme.

stjernestjernestjernestjerne

Atteca Armas, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2014, høj alkohol (15,5%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 279 kr., AndrupVin.dk

Født som en stor og flot rødvin, hvis bløde frugt og mange facetter desværre maskeres af en markant alkohol-smag. Bør skænkes til en kraftig kødret, der vil skygge for procenterne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2015, høj alkohol (15,5%)

379,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 299.75 kr., Skjold Burne

En klassisk Amarone-rødvin, som er helt i top. Den har syltede kirsebær i duften og en fyldig, lækker og kompleks smag af modne blå blommer og mørk chokolade. Vinen har også en fin syre - og dette for Amarone så karakteristiske lille bitre bid til slut. Nyd vinen til julemaden - eller gem den i nogle år til en ganske særlig lejlighed.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Glögg, Hyggekompagniet, Danmark, høj alkohol (16%)

129,95 kr., pris ved 3 flasker á 50 cl.: 99,95 kr., Supervin

Der skal bare rosiner og mandler i, så er det gløgg! Et dansk, økologisk produkt, lavet i Aarhus og blandet af rødvin, 3% rom, 3% portvin og 3% akvavit, citronskal, appelsinskal, ingefær, kardemomme, kanel og nelliker. Smagen ... faktisk smager den rigtig godt. Det er gløgg, men den mindst søde (og dyreste) gløgg, vi vist nogensinde har smagt. Men det er der jo råd for. Så blev det alligevel jul. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cossart Gordon, 5 Years, Malmsey, Madeira, Portugal, høj alkohol (19%)

199,75 kr., på tilbud året ud: 139,75 kr., Skjold Burne

Der er fire typer Madeira, opkaldt efter druerne Sercial (den mest tørre med ca. 2% sukker), Verdelho (3-4%), Boal (5-6%) og Malmsey (6-9%), hvor den sidste betragtes som Madeiras Rolls-Royce. Her smager vi netop en Malmsey, der er en superlækker vin med en særlig karakter og masser af rygrad. I smagen abrikoser, blommer, nødder ... Nogle i smagepanelet betegnede den som "en sag for kendere" - hvad de så mente med det.

Smagningen af vine fra Sogrape Vinhos

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta dos Carvalhais, Sogrape Vinhos, Touriga Nacional, Portugal, 2015, høj alkohol (14,5%)

115 kr., Føtex.dk

En dejlig rødvin med friske bær i duften og med en fyldig, kraftig og krydret smag med god struktur. Eftersmagen holder længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Offley Porto Colheita, Sogrape Vinhos, Porto, Portugal, 1999, høj alkohol (20%)

135 kr., på tilbud indtil 23. december: 115 kr., Føtex 

En sød lys brun portvin, der smager af mørke rosiner og tørrede frugter i skøn forening med fine krydrede noter. En meget let drikkelig portvin - og et kup til tilbudsprisen. I nogle Føtex-butikker vil årgang 2000 have erstattet 1999.

stjernestjernestjernestjerne

Offley Late Bottled Vintage, Sogrape Vinhos, Porto, Portugal, 2013, høj alkohol (20%)

149 kr., på tilbud indtil 23. december: 79 kr., Føtex 

En god, fyldig portvin. Der er varme krydrede noter i duften, som går igen i smagen sammen med modne brombær, vanille og mørk chokolade. Den vil være perfekt til et stykke chokoladekage.

stjernestjernestjernestjerne

Sandeman 20 Years old Tawny, Sogrape Vinhos, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

249 kr., Føtex 

Denne forholdsvis lette portvin dufter af valnødder og vanille. I smagen er der moden frugt, tørret kokos og en fin balance mellem sødme og syre. En vin, der vil være god som ledsager til en nøddekage eller blåskimmeloste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Offley Boa Vista Vintage, Sogrape Vinhos, Porto, Portugal, 2011, høj alkohol (20%)

379 kr., på tilbud indtil 23. december: 249 kr., Føtex 

En vidunderlig og kompleks portvin - sød uden at være sliksød og med noter af tørrede frugter, mørke rosiner, nelliker, hasselnødder og kaffe. En rigtig hygge-portvin, sådan én man snupper et glas af efter middagen - måske ledsaget af en nougatkage.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen