Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
Boblerne forsvinder måske lidt vel hurtigt, men som almindelig vin smager den udmærket med sine noter af ferskner og (stødte) pærer.
De små insekter suger saft fra vinstokkenes stilke. Samtidig overfører de en bakterie, Xylella fastidiosa, der forårsager den frygtede Pierce’s sygdom, som forhindrer vinstokkene i at suge vand. Resultatet er gule blade, indskrumpede druer og i sidste ende vinstokkenes død.
Hidtil har man ikke haft noget effektivt middel mod de små bæster, men nu har det californiske vinhus Ridge Vineyards ifølge Wine-Searcher måske fundet frem til en metode, hvorpå man kan få bugt med dem.
Champagne er jo uvægerligt reference-vinen, når der testes bobler, og Italiens vindistrikter myldrer med lokale spumanter, som ikke er mange eftertanker værd. Men oppe mod nord, i Trentino, dukkede i 1902 en 21-årig ønolog op, som var uddannet på det kongelige vinuniversitet San Michele all'Adige og videreuddannet i Montpellier, Geisenheim og Epernay. Han hed Giulio Ferrari, og han grundlagde sin egen produktion af mousserende vin i fødebyen Trento.
Italienerne drikker meget store mængder boblevin og var begejstrede over ikke længere at skulle købe dyr champagne. Giulio Ferraris Metodo Classico fremstillet af Chardonnay og Pinot Noir kunne sagtens måle sig med de franske forbilleder. Eneste problem var den meget begrænsede produktion.
Vinmærket, som fremstilles af det tyske firma F.W. Langguth Erben, lever i bedste velgående - selv om det ikke har helt så kronede dage mere herhjemme. Især i Storbritannien hitter den blå nonne.
Nu har firmaet lanceret en mousserende udgave, Blue Nun 24K Gold Edition, med spiseligt bladguld. Vinen er ligesom den klassiske Blue Nun billig og fremstillet på en blanding af hvidvin, der hovedsagelig stammer fra Tyskland men også fra andre EU-lande. Boblerne er ikke opstået ved anden gæring af vinen på flaske, som med champagne, men via "sodavands-metoden", hvor man ganske enkelt pumper kulsyre ind i en ståltank, fyldt med vin.
Nu har den britiske reklamemyndighed, Advertising Standards Authority (ASA), forbudt filmen, der viser en mand, som springer ud fra en klippe, falder gennem skyerne mod jorden for så til sidst at udvikle vinger, så han igen kan skyde sig op gennem luften.
Den lille film efterfølges af ordene ”Would you risk falling…for the chance to fly?” (Ville du risikere at falde…for muligheden for at flyve?). Og af teksten ”The Macallan. Make the call” - det sidste kan oversættes med ”tag beslutningen”.
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Boblerne forsvinder måske lidt vel hurtigt, men som almindelig vin smager den udmærket med sine noter af ferskner og (stødte) pærer.
Til prisen er denne hvidvin lidt af et scoop. Vinen har en let cremet, bred og tæt druesmag og en fin krydring. Udpræget en madvin.
En hvidvin, der med sin krydring og sit lille bid er en udpræget madvin.
Denne økologiske hvidvin møder næsen med en meget flot og inviterende duft, som den aromatiske og let cremede smag lever op til. Med sin frugtfylde og sødme vil den være en god terrasse-vin, men den er også fin til mad. Vinen er lavet på druerne Grenache Blanc, Bourboulenc og Viognier.
En Riesling-vin fra Sydafrika. Ret usædvanligt. Og vinen er rigtig dejlig med en ren og klar druesmag, god frugtfylde og fin krydring. Dertil en lang eftersmag. Flasken har skruelåg, og tilbudsprisen på 50 kr. er simpelt hen et scoop.
Hvad man ellers er vant til med den gode drue Sauvignon Blanc, mangler man her, nemlig lidt friskhed, lidt syre, lidt kant. Men ellers er den en venlig hvidvin, der både er økologisk og vegansk. Flasken har skruelåg.
En lækker hvidvin, slank, men bestemt ikke uden former. I den aromatiske smag er der en fin balance mellem syre og sødme. Flasken har skruelåg.
En udmærket saftig rosévin med smag af sommerbær. Det er en let og enkel vin med en fin sødme til slut - en vin, som mange vil kunne lide. Og prisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.
Man er ikke snydt med denne lette og læskende rosé til kun 43 kr. (ved 3 flasker). Vinen har en blød og venlig, klassisk rosé-smag med en fin sødme. Og så er den tilmed vegansk. Flasken har skruelåg.
God duft, god smag - klart en Pinot. Og med sin fedme en oversøisk Pinot. Og til en meget attraktiv pris, der gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.
Billig er denne rødvin unægtelig, men heller ikke nogen charmetrold. Den har nogle bitre og stramme noter, der skygger for frugten. Udpræget til mad.
Til prisen en god og vellavet rødvin med fyldig frugt og noter af solbær og blåbær samt peber. Endvidere fint integrerede fadnoter. En vin i god balace.
En ganske udmærket hverdags-rødvin til hakkebøf eller en god pastaret. Det er en medium fyldig vin med frugten i front og afrundede tanniner. Flasken har skruelåg.
Lækker rødvin til en lækker pris. Den har en god og dejlig druesmag, fin krydring, peber, bløde tanniner og en lang eftersmag. Nem at holde af.
Bag den dramatiske etiket med billedet af en træt vampyr med blodig økse præsenterer denne fortræffelige rødvin sig med fyldig, fløjlsblød frugt, god krydring, tilpas syre, fint integrerede fadnoter - og 15% alkohol uden at være sprittet. Skænk den gerne let afkølet. Prisen ved seks flasker er rimelig i forhold til kvaliteten.
En lidt robust rødvin på druerne Syrah og Viognier. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så bliver den lidt venligere. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.
Man undrer sig ... en så lækker og karakteristisk Pinot-rødvin til kun 50 kr. Vinen har en frugtagtig smag med noter af kirsebær og peber og en lang eftersmag.
En meget lækker rødvin, klart Pinot, men californisk med ekstra sødme. Druerne er hentet i to distrikter, North Coast og Lodi.
Spændende rødvin, typisk italiensk, med frisk frugt, god syre, fin krydring, herbale og mineralske noter - alt i fin balance.
Drue og træ er i fin balance i denne gode, lette rødvin fra egnen omkring Verona. Meget anvendelig til lettere kødretter.
En dejlig Chianti-rødvin med en afrundet og harmonisk smag af druen Sangiovese og fint integrerede fadnoter.
Stor og flot rødvin med fyldig, blød smag - tørrede druer og svampe - og en markant fadsmag efter tolv måneder på franske og amerikanske egetræsfade - hvoraf noter af vanille, tobak og lakrids. Udpræget madvin.
En helt igennem harmonisk og indbydende rødvin med en aromatisk og kompleks frugtduft og en smag, hvor frugt og krydrede noter supplerer hinanden på bedste vis - sammen med et tilpas bid af tanniner. Til prisen ved seks flasker er denne vin et kup.
En kompleks og fint krydret rødvin med noter af eukalyptus og en ret markant syre. Så afgjort en vin til mad - og gerne en lidt fed en af slagsen.
Superlækker rødvin, varm, intens, blød og med noter af blommer, kirsebær, pebber, nødder og chokolade og en dejlig sødme langt ud i eftersmagen. Dertil fint integrerede fadnoter fra 18 måneder på franske fade. Skænk den gerne let afkølet.