Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2019



En blå-grøn Skarpskytte. Foto: Wikipedia/Katja Schulz.

Til kamp mod Skarpskytterne

De californiske vinproducenter har længe haft problemer med den blå-grønne Skarpskyttes hærgen i vinmarkerne.

De små insekter suger saft fra vinstokkenes stilke. Samtidig overfører de en bakterie, Xylella fastidiosa, der forårsager den frygtede Pierce’s sygdom, som forhindrer vinstokkene i at suge vand. Resultatet er gule blade, indskrumpede druer og i sidste ende vinstokkenes død.
Hidtil har man ikke haft noget effektivt middel mod de små bæster, men nu har det californiske vinhus Ridge Vineyards ifølge Wine-Searcher måske fundet frem til en metode, hvorpå man kan få bugt med dem.

Bliver kvalt af leret


Vinhuset har selv mistet 7 hektar vinmarker med Chardonnay til Pierce’s sygdom. Chardonnay-vinstokke er særligt udsatte, da deres meget bløde løv er det rene slik for insekterne.
Så nu har Ridge Vineyards erklæret Skarpskytterne krig, og vinhuset gør det ved at spraye vinstokkene med et fint lag kaolin - en lertype, der er en vigtig ingrediens i porcelæns-ler.
Skarpskytterne bryder sig ikke om kaolinets kridhvide farve, og når de forsøger at suge saft af vinstokkene, bliver de kvalt af leret.

Fremmer fotosyntesen


Laget af kaolin er så tyndt, at det tilsyneladende ikke påvirker plantens fotosyntese - faktisk skulle leret ligefrem gavne vinstokkene på ekstremt varme sommerdage. Under det fine lerlag forbliver planten tilstrækkelig afsvalet til, at den fortsat kan foretage fotosyntese - normalt ville den lukke ned for syntesen på så varme dage.
Blandt de gængse metoder til at undgå - eller i hvert fald dæmme op for - angreb fra Skarpskytterne er at fjerne de værtsplanter, insekterne lever på, i et meget bredt bælte rundt om vinmarkerne. Men det er et tidskrævende arbejde. I alt findes der 170 forskellige værtsplanter - heriblandt brændenælde og brombær.


Årgangsvin 2017

Når et portvinshus mener, at en årgang er exceptionel god, kan det ”erklære årgang”, som det hedder, når man officielt meddeler, at man har fremstillet en årgangs-portvin. Der går som regel adskillige år mellem den slags udmeldinger fra de enkelte huse.
For nylig erklærede verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates, årgang for sin portvin årgang 2017. Høsten i Douro-dalen, hvor portvinsmarkerne breder sig op ad skråningerne, var dette år hele 20% mindre end gennemsnittet for de foregående ti år - hvilket blandt andet skyldtes en langvarig tørke om sommeren. Men de druer, der blev høstet, var ekstremt aromatiske og koncentrerede i smagen - noget, der afspejles i den nye årgangs-vin.

To år i træk


Trods den fantastiske portvin, der er blevet ud af 2017-høsten, krævede det mange overvejelser hos familien Symington, før beslutningen om at erklære årgang blev taget.
Sagen er nemlig den, at også druerne fra høsten i 2016 endte med at blive til årgangs-portvin, hvilket blev erklæret i 2018. Dermed har Symington erklæret årgang to år i træk, og det er første gang, siden firmaet blev grundlagt i 1882, at det er sket. Og der skulle jo nødig gå inflation i den slags ...
Årgangs-portvinene 2017 omfatter følgende portvinshuse og vingårde, der tilhører Symington: Graham’s, Dow’s, Warre’s, Cockburn’s, Quinta do Vesuvio, Capela da Quinta do Vesuvio og Graham’s ”The Stone Terraces”.


En af de flere hundrede år gamle vin-døre i Firenze - som er lavet om til samtaleanlæg. Foto: Andrew Barrow.

Firenzes mange vin-døre

Hvis man har besøgt Firenze, har man måske hist og pist i murene af de majestætiske bygninger lagt mærke til nogle små stennicher på en halv meters højde.
De er omkring 500 år gamle og blev oprindelig brugt som ”vin-døre”. Dengang havde mange af Toscanas vinproducenter deres paladser og fornemme huse inde i Firenze, mens vingårdene lå uden for byen.
Adelsfamilien Medici, der herskede over det nordlige Italien og dermed over Firenze, ville gerne være gode venner med de indflydelsesrige producenter og indførte derfor en ny lov i 1559. Den gav producenterne ret til fremover at sælge egen vin i kander og flasker direkte fra deres ejendomme i Firenze til byens indbyggere. Og salget skete gennem de små nicher i gadeplan eller fra højtliggende kældre. Derfor ses nicherne ofte relativt lavt placeret på de ellers høje bygninger.

Målerskabe, postkasser og jomfru Maria


En britisk fotograf, Andrew Barrow, er med sit kamera gået på jagt efter vin-dørene og har foreviget de i alt 167, der er tilbage - hvoraf nogle i dag fungerer som vinduer, postkasser, målerskabe og samtaleanlæg eller måske rummer en lille Jomfru Maria statue. Men de har overlevet tidens tand, to verdenskrige, hærværk og grafitti.
Fotografierne bliver udstillet i to dage, d. 20. og 21. april, i St Peter’s Church i byen Wallingford i Oxfordshire. Men Barrow sælger også sine fotografier som enkelttryk.
Ved at klikke her kan man se en lille film om dørene og se og købe trykkene.


Camilla, Alessandro, Marcello og Matteo Lunelli er tredje generation i Ferrari-imperiet.

Berømte italienske bobler

Ferrari får nok de fleste til at tænke på biler. Men i vinens verden er navnet synonymt med nogle af Italiens fineste mousserende vine. Så fine, at Ferrari for nogle år siden i en 3-flights blindsmagning mod champagner fra Duval Leroy, Deutz, Ruinart, Veuve Clicquot og Dom Perignon konstant lå blandt de tre bedste.

Champagne er jo uvægerligt reference-vinen, når der testes bobler, og Italiens vindistrikter myldrer med lokale spumanter, som ikke er mange eftertanker værd. Men oppe mod nord, i Trentino, dukkede i 1902 en 21-årig ønolog op, som var uddannet på det kongelige vinuniversitet San Michele all'Adige og videreuddannet i Montpellier, Geisenheim og Epernay. Han hed Giulio Ferrari, og han grundlagde sin egen produktion af mousserende vin i fødebyen Trento.
Italienerne drikker meget store mængder boblevin og var begejstrede over ikke længere at skulle købe dyr champagne. Giulio Ferraris Metodo Classico fremstillet af Chardonnay og Pinot Noir kunne sagtens måle sig med de franske forbilleder. Eneste problem var den meget begrænsede produktion.

Overtaget af Bruno Lunelli


I 1952 var Giulio Ferrari ikke længere en ung mand, så han solgte sin virksomhed til en lokal vinhandler, Bruno Lunelli. Sammen med sine tre sønner, Gino, Franco og Mauro, satte han turbo på produktionen af spumante og nåede efterhånden op på 100.000 flasker om året.
I dag ligger over 20 millioner flasker og modner i kældrene under det store moderne produktionsanlæg i udkanten af Trento, som siden 1971 har været Ferraris hovedkvarter.
Og i dag er det tredje generation Lunelli, der regerer. Matteo Lunelli er præsident, Marcello vicepræsident, Camilla er marketing-ansvarlig, og hendes bror, Alessandro, er blandet andet direktør for familiens spektakulære vingård Carapace i Umbrien, hvor der fremstilles Sagrantino og Rosso di Montefalco.
Marcello Lunelli kommer jævnligt til Danmark for at præsentere sine vine. Først og fremmest de mousserende, men – som for nylig – også et par hvidvine fra hjemegnen Trentino og et par rødvine fra Umbrien og Toscana.

600 leverandører af druer


Der skal bruges en del druer til de årlige 5 mio. flasker spumante. De kommer fra 600 vinbønder, som for flertallets vedkommende kun har omkring en hektar jord. De er alle forpligtet til at følge Ferraris anvisninger med hensyn til pasning af vinstokkene og modtager til gengæld en højere pris for druerne, end andre betaler.
Over halvdelen af de druer, Ferrari køber, er økologisk dyrkede. Nogle med certificering, andre uden. Det er vanskeligt for en vinbonde med blot en enkelt hektar at undgå at blive ramt, når hans ikke-økologiske nabo sprøjter sine marker.
Ved sammenkomsten i København var der tolv mousserende vine på programmet til priser fra 140 til 750 kr., dvs. fra enkle og meget drikkelige vine til spumanter i superklassen. Det er Philipson Wine, som forhandler Ferraris vine på dansk jord.
Ferrari Brut og Maximum Brut er flagskibene med henholdsvis to og tre års lagring bag sig. Begge er ren Chardonnay, Ferrari Organic skal man nok være lidt frelst for ville betale en tier mere for, mens Ferrari Perlé i tre forskellige udgaver udgør næste trin opad kvalitetsstigen. Perlé findes i 2012. Brut, 2007 Bianco og 2008 Nero, og især Nero (Pinot Noir) lægger sig meget tæt op ad stilen i Champagne. 2008 Riserva - en stor årgang - har ligget ni måneder i store slavonske træfade og syv til otte år på bundfaldet. Resultatet er en let og elegant apéritifvin.

Mænd og rosé


Boblende roséer var tidligere noget, italienske mænd anså for kvindagtige. Men det er ved at ændre sig, oplyste Marcello Lunelli. Salget stiger, og det er ikke vanskeligt at forstå med Ferraris tre udgaver på Pinot Noir og Chardonnay foran sig. Rosé Brut er en tør, frisk sag, Maximum Rosé byder på mere smag, og så er der Perlé Rosé årgang 2010, med 80% Pinot Noir, hvilket gør den til den mest markante af roséerne med lidt tanniner og kød på kroppen.
Finaleboblerne var Giulio Ferrari Riserva del Fondatore i årgangene 2006 og 2007. Det er Chardonnay-vine fra meget højtliggende marker og af en meget begrænset produktion. De er beskrevet som ”Bourgogne med bobler”, og det er ikke helt ved siden af. Her bliver mange champagner hægtet af.
Ferraris spumanter er tørre. Den såkaldte dosage (tilsætning af sød vin) ligger generelt under 5 g pr. liter, mens champagne ofte ligger fra 8 g og opad.
Fra Lunelli-familiens ejendom i Trento, Villa Margon, som huser en Michelin-restaurant, Locanda Margon, kommer et par glimrende hvidvine: Pietragrande og Trentino Bianco, og fra Tenuta Podernovo i det vestlige Toscanas Colline Pisane rødvinen Aliotto, en dagligvin komponeret af Sangiovese, Cabernet og Merlot.
Marcello Lunelli foretrækker selv kraftfulde rødvine som Barolo og Amarone, men erkender, at han så småt er ved at være til Pinot Noir. Det kommer med alderen, mener han, og deri har han ganske ret. Jørgen Aldrich


Vinhuset Carapaces futuristiske indre rummer både en vinbar og en fantastisk fadkælder.

En skildpadde i vinmarken

Ovenfor nævner vi Ferraris vinhus Carapace - som bestemt fortjener at få lidt flere ord med på vejen.
I 2001 købte Lunelli 30 hektar vinmarker i Umbrien med navnet Tenuta Castelbuono. Der skulle opføres et nyt vinhus til modning af den vin, markerne leverede druer til, og familien valgte at lade den anerkendte skulptør Arnaldo Pomodoro tegne den nye bygning.
Resultatet blev vinhuset Carapace - som betyder skildpaddeskjold på italiensk. Og det er netop skildpaddens ovale, hvælvede form, der har inspireret Pomodoro. Den store kuppel, der måler 35 x 28 meter, er beklædt med kobberplader og støttes af tolv søjler, der rejser dig fra jorden. Denne uges store billede længere nede på siden viser det fantastiske vinhus udefra.

En turistattraktion


Det er klart, at Carapace er blevet et trækplaster for denne verdens vinturister - og det er ikke kun det udvendige af bygningen, der tiltrækker opmærksomhed. Når man træder ind i vinhuset, mødes man af en leg med formerne på grænsen mellem skulptur og arkitektur.
I den store indgangshal er der mulighed for at smage på husets vine, og under jorden er der indrettet en stor fadkælder med 10 meter til loftet. En skulpturel vindeltrappe af beton, der leder tankerne hen på en gammeldags proptrækker, fører ned til de mange fade, hvori vinen ligger og modner.
Som Arnaldo Pomodoro selv har udtrykt det: ”For første gang i mit liv følte jeg begejstringen ved at kunne gå, tale og drikke vin inde i en af mine egne skulpturer.”
Opførelsen af vinhuset begyndte i 2006, og det tog hele seks år, før man kunne slå dørene op for vin og turister. Ved at klikke her kan man se en lille YouTube-film om bygningsværket.


Blue Nun 24K Gold Edition.

Blå Nonne med bobler og guld

Der er sikkert nogle af vores læsere, der kan huske Blue Nun - den blå nonne, der skænkede den sødlige hvidvin Liebfraumilch i glassene i 60’erne og 70’erne.

Vinmærket, som fremstilles af det tyske firma F.W. Langguth Erben, lever i bedste velgående - selv om det ikke har helt så kronede dage mere herhjemme. Især i Storbritannien hitter den blå nonne.
Nu har firmaet lanceret en mousserende udgave, Blue Nun 24K Gold Edition, med spiseligt bladguld. Vinen er ligesom den klassiske Blue Nun billig og fremstillet på en blanding af hvidvin, der hovedsagelig stammer fra Tyskland men også fra andre EU-lande. Boblerne er ikke opstået ved anden gæring af vinen på flaske, som med champagne, men via "sodavands-metoden", hvor man ganske enkelt pumper kulsyre ind i en ståltank, fyldt med vin.

Et godt råd


Selv om de små guldpartikler er meget lette, samler de sig i bunden af flasken. Men hvordan sørger man så for, at alle gæsterne får noget af guldet med, når man skænker vinen? Det er jo en kendt sag, at man ikke gør klogt i at ryste en flaske mousserende vin ...
Hos F.W. Langguth Erben anbefaler man, at man afkøler flasken ekstra godt, åbner den og først da forsigtigt svinger den lidt fra side til side. Så vil guldpartiklerne bevæge sig opad, hvorefter man skynder sig at skænke i glassene.
Billedet af nonnen, der på de traditionelle blå hvidvinsflasker var pænt stort, er på den mousserende udgave svundet ind til et nærmest uanseeligt logo. Herhjemme importeres Blue Nun 24K Gold Edition af Strandgaarden.

Fra seks til en nonne


Og hvordan var det så lige, at den Blå Nonne fik sit navn?
For små hundrede år siden hed vinen blot "Sichel Liebfraumilch", men i 1925 var den blevet så populær, at man besluttede sig til at lave en mere opsigtsvækkende etiket med seks nonner i brune kjoler mod en blå himmel.
Briterne begyndte at omtale vinen som "den med den blå etiket", og så omdøbte man vinen til "Blue Nun". Det var dog først i 1958, nonnerne skiftede tøj og selv blev blå.
I løbet af 70’erne og 80’erne blev der gradvist tyndet ud i flokken af nonner; først var der kun tre, og fra 1997 har der kun været én tilbage. Til gengæld sender hun forbrugerne et venligt smil, hvad hendes søstre ikke gjorde.

Halveret høst i Barossa

Det er ikke kun de europæiske vinmarker, der lider under vejrgudernes rasen. Også i Australien - i det berømte distrikt Barossa Valley - har vejret vist sig fra sin mest ekstreme side i druernes vækstsæson. Først blev distriktet ramt af en ualmindelig tør vinter-periode, dernæst fulgte frost i september, hvorefter kraftige haglbyger bombarderede vinmarkerne i november. Nu har man netop høstet druerne - vi er jo på den sydlige halvkugle - og alt tyder ifølge Barossa Grape & Wine Association på, høsten bliver på omkring 39.000 tons druer - hvilket er omkring halvdelen af høstmængden i 2018 og den mindste høst i de sidste ti år.
Den lille høst omfatter også Penfolds, der blandt andet fremstiller Australiens dyreste rødvin, Penfolds Grange.


Travlhed ved nogle af Vinexpos mange stande. Foto: Jean Bernard Nadeau.

Få gratis adgang til Vinexpo!

Som læser af VinAvisen - og medlem af skaren af danske vinbranchefolk - får du i år gratis adgang til Vinexpo - den store internationale vin- og spiritusmesse for vinprofessionelle. Messen finder sted i Bordeaux fra d. 13. til 16. maj, og normalprisen er 60 euro (cirka 448 kr.).
For at få et gratis adgangskort skal du kontakte Promosalons på tlf. 33 93 62 66 eller email: denmark@promosalons.com. Husk at oplyse, at du er læser af VinAvisen.

Mød vinens verden


Vinexpo samler de største aktører inden for vin- og spiritusverdenen, og i alt deltager 2000 internationale udstillere og mere end 40.000 besøgende fra 150 forskellige lande.
Alle de franske regioner er repræsenteret, fra Bourgogne til Alsace, fra Loire til Languedoc – og Bordeaux ikke at forglemme. Og store internationale vinhuse står side om side med mange mindre familieejede vingårde.
Vin- og spiritusproducenter fra Sydafrika, Østrig, Georgien, Tyskland, Spanien, Italien, England, USA og sågar Libanon og Kina står også klar med smagsprøver. Læs mere ved at klikke her.
Smart Spirits nye maskine minder mest af alt om en kaffemaskine til kapsler. Men ud af kapslerne brygges der efterligninger af diverse slags spiritus.

Kapsler med aroma af gin og rom

De fleste kender den slags kaffemaskiner, som man fodrer med små kapsler, der indeholder kaffe af forskellig styrke. Efter et tryk på en knap går maskinen i gang med at brygge.
Nu har firmaet Smart Spirits lanceret en spiritus-maskine, hvor man ligeledes ved hjælp af kapsler kan fremstille mere end 30 forskellige slags spiritus på hjemmebane.
Kapslernes aroma efterligner alt lige fra cognac, whisky, rom og gin til kaffelikør og ferskensnaps. Og inden for fx rom-kapslerne kan man blandt andet vælge mellem Dark Jamaica Rum, hvid rom og Spiced rum, mens vodka-kapslerne fx byder på udgaver med citron eller vanillesmag.

Stærke og alkoholsvage udgaver


Når man vil lave sig en drink, skubber man en udvalgt kapsel ind i maskinen. Her blandes den med en neutralt smagende spiritus - som også sælges af Smart Spirits - vand eller en blanding af begge dele. Man kan manuelt indstille maskinen til blandingsforholdet alt efter, hvor alkoholstærk spiritussen skal være, eller gøre det fra Smart Spirits app’en - en app, der også leverer drinks- og cocktailopskrifter for hver ”aroma-spiritus”, maskinen kan producere.
Det er jo ikke en velmodnet rom, hvor der er kælet for detaljerne, man får i glasset. Men hvis man nu alligevel har tænkt sig at blande Coca-Cola i rommen, gør det vel ikke så meget …
Smart Spirits's maskine bliver lanceret på verdensplan i løbet af 2019. Man kan læse mere om den og aroma-kapslerne ved at klikke her.
Fra den lille reklamefilm for The Macallan på YouTube.

Forbud mod reklame

I december sidste år tonede en ny reklamefilm for det skotske whiskymærke The Macallan frem på alverdens tv-kanaler og sociale medier.

Nu har den britiske reklamemyndighed, Advertising Standards Authority (ASA), forbudt filmen, der viser en mand, som springer ud fra en klippe, falder gennem skyerne mod jorden for så til sidst at udvikle vinger, så han igen kan skyde sig op gennem luften.
Den lille film efterfølges af ordene ”Would you risk falling…for the chance to fly?” (Ville du risikere at falde…for muligheden for at flyve?). Og af teksten ”The Macallan. Make the call” - det sidste kan oversættes med ”tag beslutningen”.

Uansvarlig opførsel


Ifølge ASA, som har fået seks klager over reklamen, opfordrer filmen til ”risikofyldt og uansvarlig opførsel" og forbinder alkohol med denne opførsel. Og så indgår der endog et lokkemiddel i form af whiskyen i reklamen.
Ifølge destilleriet Edrington, som ejer The Macallan, er der blot tale om en fantasifilm, hvis indhold er meget drømmende og langt fra virkelighedens verden. Alene det, at manden får vinger. Desuden drikker han heller ikke whisky, hverken før, under eller efter faldet. Whiskyflasken dukker bare op til allersidst.

Se reklamefilmen


Til det har ASA svaret, at manden jo ligner en helt almindelig mand, som ikke ser ud til at have overnaturlige evner. Hans spring minder til forveksling om base jumping, og så knytter han næverne, lige før han springer, som om han er bange for at gøre det.
Edrington har endda fået det blå stempel til at bringe reklamen af Clearcast - en uafhængig organisation, der kan for-godkende tv-reklamer.
Nå, men enige bliver destilleriet og ASA jo nok ikke. Man kan danne sin egen mening ved at klikke her og se den lille reklamefilm på YouTube.
En anden lille film på samme kanal giver et indtryk af arbejdet bag filmen. Den har sikkert været ret dyr at lave ...


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinico er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26.. .Billede 27-52. ..Billede 53-76 ..Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-524


524 Ferraris vinhus Carapace i Umbrien leder tankerne hen på et rumskib, der er landet midt i vinmarken (foto © Ferrari).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Boblerne forsvinder måske lidt vel hurtigt, men som almindelig vin smager den udmærket med sine noter af ferskner og (stødte) pærer.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Mas Estate, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

58,67 kr., Rema 1000

Til prisen er denne hvidvin lidt af et scoop. Vinen har en let cremet, bred og tæt druesmag og en fin krydring. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Rantamplán, Bodegas Valdehermoso, Verdejo, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker, Theis Vine

En hvidvin, der med sin krydring og sit lille bid er en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Goutte du Seigneur, Bernard Duseigneur, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

89,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske hvidvin møder næsen med en meget flot og inviterende duft, som den aromatiske og let cremede smag lever op til. Med sin frugtfylde og sødme vil den være en god terrasse-vin, men den er også fin til mad. Vinen er lavet på druerne Grenache Blanc, Bourboulenc og Viognier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Riesling, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 20. april: 50 kr., SuperBrugsen

En Riesling-vin fra Sydafrika. Ret usædvanligt. Og vinen er rigtig dejlig med en ren og klar druesmag, god frugtfylde og fin krydring. Dertil en lang eftersmag. Flasken har skruelåg, og tilbudsprisen på 50 kr. er simpelt hen et scoop.

stjernestjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Weingut Hofer, Sauvignon Blanc, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

99,95 kr., SPS Wine

Hvad man ellers er vant til med den gode drue Sauvignon Blanc, mangler man her, nemlig lidt friskhed, lidt syre, lidt kant. Men ellers er den en venlig hvidvin, der både er økologisk og vegansk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terrassen, Josef Ehrmoser, Grüner Veltliner, Wagram, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 89 kr., Propperiet

En lækker hvidvin, slank, men bestemt ikke uden former. I den aromatiske smag er der en fin balance mellem syre og sødme. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Rosé, Western Cape, Sydafrika, 2018, lav alkohol (11%)

34,95 kr., Lidl

En udmærket saftig rosévin med smag af sommerbær. Det er en let og enkel vin med en fin sødme til slut - en vin, som mange vil kunne lide. Og prisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Esmeralda, Torres, Mediterranean Classic, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., pris indtil 18. april ved 3 flasker: 43 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Man er ikke snydt med denne lette og læskende rosé til kun 43 kr. (ved 3 flasker). Vinen har en blød og venlig, klassisk rosé-smag med en fin sødme. Og så er den tilmed vegansk. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mirla Bay, Sur Andino, Pinot Noir, Leyda, Chile, 2017, lav alkohol (13%)

49,95 kr., Forhandles i udvalgte Meny- og Spar-butikker., Amka

God duft, god smag - klart en Pinot. Og med sin fedme en oversøisk Pinot. Og til en meget attraktiv pris, der gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Corte alle Mura, Via Cerbaia, Chianti, Riserva, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

55 kr., Lidl

Billig er denne rødvin unægtelig, men heller ikke nogen charmetrold. Den har nogle bitre og stramme noter, der skygger for frugten. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Mas Estate, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

58,67 kr., Rema 1000

Til prisen en god og vellavet rødvin med fyldig frugt og noter af solbær og blåbær samt peber. Endvidere fint integrerede fadnoter. En vin i god balace.

stjernestjernestjernestjerne

Val d'Eco, Gelmer Wines, Tempranillo, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

65,7 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint

En ganske udmærket hverdags-rødvin til hakkebøf eller en god pastaret. Det er en medium fyldig vin med frugten i front og afrundede tanniner. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Tallades, Cellers Unió, Montsant, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker rødvin til en lækker pris. Den har en god og dejlig druesmag, fin krydring, peber, bløde tanniner og en lang eftersmag. Nem at holde af.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bloody Vampire, Vellas Père et Fils, Cabernet Sauvignon, Spansk Vin, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Bag den dramatiske etiket med billedet af en træt vampyr med blodig økse præsenterer denne fortræffelige rødvin sig med fyldig, fløjlsblød frugt, god krydring, tilpas syre, fint integrerede fadnoter - og 15% alkohol uden at være sprittet. Skænk den gerne let afkølet. Prisen ved seks flasker er rimelig i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjerne

Arrogant Frog, The Humble Winemaker, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

En lidt robust rødvin på druerne Syrah og Viognier. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, så bliver den lidt venligere. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prestige, Louis Raynald, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 20. april: 50 kr., Kvickly

Man undrer sig ... en så lækker og karakteristisk Pinot-rødvin til kun 50 kr. Vinen har en frugtagtig smag med noter af kirsebær og peber og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

American Bastard, Pinot Noir, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Gallovini

En meget lækker rødvin, klart Pinot, men californisk med ekstra sødme. Druerne er hentet i to distrikter, North Coast og Lodi.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Morellino di Scansano, Riserva, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Gallovini

Spændende rødvin, typisk italiensk, med frisk frugt, god syre, fin krydring, herbale og mineralske noter - alt i fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bixio, San Bonifacio, Corvina, Rosso Veronese, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 69,75 kr., Skjold Burne

Drue og træ er i fin balance i denne gode, lette rødvin fra egnen omkring Verona. Meget anvendelig til lettere kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casale dello Sparviero, Chianti Classico, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris på tilbud fra 29. april til 9. juni ved 6 flasker: 79 kr., Skjold Burne

En dejlig Chianti-rødvin med en afrundet og harmonisk smag af druen Sangiovese og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Gran Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 100 kr., Skjold Burne

Stor og flot rødvin med fyldig, blød smag - tørrede druer og svampe - og en markant fadsmag efter tolv måneder på franske og amerikanske egetræsfade - hvoraf noter af vanille, tobak og lakrids. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roble, Viña Sastre, Tinta del Pais, Ribera del Duero, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En helt igennem harmonisk og indbydende rødvin med en aromatisk og kompleks frugtduft og en smag, hvor frugt og krydrede noter supplerer hinanden på bedste vis - sammen med et tilpas bid af tanniner. Til prisen ved seks flasker er denne vin et kup.

stjernestjernestjernestjerne

Ermete, San Giorgio à Lapi, Chianti, Riserva, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., YouAndWine

En kompleks og fint krydret rødvin med noter af eukalyptus og en ret markant syre. Så afgjort en vin til mad - og gerne en lidt fed en af slagsen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bicento, Nativ, Aglianico, Irpinia Campi Taurasini, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rødvin, varm, intens, blød og med noter af blommer, kirsebær, pebber, nødder og chokolade og en dejlig sødme langt ud i eftersmagen. Dertil fint integrerede fadnoter fra 18 måneder på franske fade. Skænk den gerne let afkølet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen