
En klase Vermentino-druer. Foto: Wikipedia/Magnetto.
Mere hvidvin i franske glas
Franskmændene skænker stadig mere hvidvin i glassene - og mindre rødvin. Mellem 2010 og 2018 er salget af hvidvin til de franske forbrugere ifølge analysefirmaet IRI således vokset med 4,5% - en stigning på 7,2 mio. liter - mens salgspilen for rødvin er dykket med 20% svarende til 108 millioner liter vin. Også salget af rosé har haft vind i sejlene - her lyder væksten på 51 mio. liter.
Ændrede spisevaner er en af årsagerne til, at stadig flere franskmænd svigter rødvinen. Man spiser lettere mad og mindre oksekød - og netop sidstnævnte ledsages jo traditionelt af en god flaske rødvin.
Ifølge forskningscentret CRÉDOC (Centre de Recherche pour l'Étude et l'Observation des Conditions de Vie) er forbruget af oksekød i Frankrig faldet med hele 12% inden for de sidste ti år.
Også Rhône er med på vognen
Vinproducenterne lytter selvsagt til forbrugerne, og i fx Bourgogne er produktionen af hvidvin steget i de senere år, så den i dag udgør to tredjedele af den samlede vinproduktion.
Selv i Rhône, der for de fleste er indbegrebet af store rødvine, begynder stadig flere vinhuse at dyrke hvidvinsdruer - og ifølge Wine-Searcher med stor opbakning fra vinproducentforeningen Inter Rhône. Gennem de sidste ti år har foreningen ansporet især de mindre producenter til at plante flere grønne druer.
Men i Rhône er det stadig rødvinen, der har førertrøjen på. Sidste år var 80% af den vin, der blev fremstillet i distriktet, rødvin, 14% var rosé og kun 6% hvidvin. Hos Inter Rhône har man et mål om at nå op på en årlig hvidvinsproduktion på 15%.
Men er det nu en god idé med mere hvidvin i dette sydfranske distrikt, når man tænker på den globale opvarmning og en fremtid med øgede gennemsnitstemperaturer?
Den gode drue Vermentino
Sandt nok, så kan det komme til at knibe med Rhônes traditionelle hvidvinsdrue, Viognier - især i den sydlige del af distriktet. Allerede nu er der problemer, da druen relativt hurtigt bliver sød og fuld af sukker, hvilket betyder, at man må høste den, før den har færdigudviklet sin aroma.
Men så er der den grønne drue Vermentino, der er mere varmeresistent, og som derfor også vinder stadig mere terræn i Sydrhône.
Vinproducenterne i Rhônes mange appellationer lader sig da heller ikke afskrække af den globale opvarmning, når det gælder dyrkning af grønne druer. I fx Gigondas, der netop befinder sig i den sydlige del af distriktet, er 99% af den vin, der fremstilles i dag, rødvin og 1% rosé. Men nu har appellationen ansøgt om at få AOC-status for en hvidvinsproduktion. Hvis en sådan tilladelse bliver givet, venter der et større arbejde med at omlægge nogle af vinmarkerne fra rødvins- til hvidvinsdruer.

Hos Roberson Wine kan man nu være med til at presse druerne fra den kommende høst.
Lær' at fremstille vin i London
Hvis man gerne vil forsøge sig som vinmager - uden egne druer og vineri - så er chancen der nu hos Roberson Wine i London.
Vinhuset, der har vundet flere priser for sine vine, blev grundlagt midt i storbyen i 1991, og det får sine druer fra en række britiske drueavlere.
Nu tilbyder Roberson Wine, at man kan deltage i tre vigtige stadier i vinfremstillingen - og der er ikke tale om, at man bare skal se på, mens vinhusets folk klarer ærterne (eller druerne). Man skal selv smøge ærmerne op og udføre arbejdet - selvfølgelig under kyndig vejledning fra vinmageren.
Den første seance løber af stabelen i slutningen af september, hvor man er med til at modtage, sortere og presse de nyhøstede druer.
Lærer om blandingsteknikken
Cirka to uger senere mødes deltagerne igen, og her smages der på den næsten færdig gærede vin, der ligger på henholdsvis ståltanke og i fade. Man lærer om vinens udvikling, om det at blande forskellige basisvine til den endelige vin og om de elementer, der er vigtige for at skabe en balanceret vin.
Den sidste seance er en lanceringsfest, hvor man får lov til at smage den vin, man har været med til at lave, og som netop er tappet på flasker.
Hvis dette vinfremstillingskursus, der er døbt ”The Crush Club”, bliver en succes, gentages det i 2020. Der er plads til 30 deltagere, og prisen er 195 pund (cirka 1680 kr.) - som også omfatter tre flasker af den færdige vin. Man kan læse mere og tilmelde sig som deltager ved at
klikke her.

Et hav af flasker er linet op, parate til at blive blindsmagt af flere hundrede kvinder.
Kun for kvinder
Siden 2007 er der blevet afholdt en ganske særlig international vinkonkurrence, Concours Mondial des Vins Féminalise, hvor samtlige deltagere i dommerpanelet er kvinder. Til den første udgave deltog 170 kvinder - og ved den netop afholdte konkurrence lød tallet på 450.
I årets udgave, der løb af stabelen d. 4. april i Paris, blindsmagte de mange dommere sig gennem 4500 vine fra hele verden og inden for en lang række forskellige kategorier.
Dommerne kom fra hvert et verdenshjørne, og blandt dem var der også en enkelt dansker, Dorte Pontoppidan, der er sommelier og PR-ansvarlig i Sopexa.
Tilmeld jer konkurrencen
Hun var med for tredje gang og vil gerne opfordre andre danske kvinder med en vinprofessionel baggrund - eller blot med en meget stor viden om vin - til at melde sig som dommere til næste års udgave af Féminalise.
- Det er en super professionelt arrangeret og meget lærerig konkurrence. Stemningen er også i top, og man møder et hav af andre passionerede vinkvinder, fortæller hun.
Man kan læse mere om Féminalise og om årets vindervine på konkurrencens
hjemmeside - hvor man også kan tilmelde sig 2020-udgaven fra og med slutningen af november i år.

Et forgyldt pendul følger med købet af bogen. Det kan på nogle af siderne anvendes til at blive klogere på vinens verden.
En vinbog til 2700 kr.
Jean-Charles Boisset er vinproducent og står i spidsen for det familieejede Boisset Collection - et firma, der ejer 24 vinhuse i Californien, Frankrig og Canada.
Nu har han bedrevet en vinbog, Alchemy of the Senses, til den nette pris af, hvad der svarer til 2700 kr. Og det er bestemt ikke en helt almindelig vinbog med vinens historie, druetyper, fremstillingsmetode, osv.
Det er en vidtfavnende - og lidt vild - inspirationsbog, der på sine 235 sider dykker ned i vinens verden på en meget utraditionel måde. Som Boisset selv har udtrykt det, så har det længe været hans drøm at skabe en vinbog, som ikke kun fortæller om tanniner og fade, men også om følelser og fantasier.
Aromaprøver og forgyldt pendul
Der er fx indlagt tolv aromaprøver, så læseren kan lære at identificere lugte lige fra roser til tobak og svampe - altså lugte, som man ofte møder i vin - og en spilleliste med musik til en perfekt vin- og musikmatch.
En stor del af bogen er selvbiografisk og fortæller om forfatterens opvækst og vinglæde, og det hele er krydret med noter om kosmisk energi, sol, måne og stjerner.
Til bogen, der har et luksuriøst omslag af rødt fløjl, hører et forgyldt pendul - en henvisning til Jean-Charles Boissets bedstemor, der altid bar et sådan pendul på sig. Flere steder i bogen kan man bruge pendulet til at blive klogere på vinens verden.
Man kan læse mere om bogen og købe den ved at
klikke her.

I maj måned afholdes 11. udgave af den populære smagning Barolo and Friends Event.
Barolo Event med konkurrence
Så er der nedtælling til årets udgave af Barolo and Friends Event d. 24. maj. Som altid foregår den store smagning af vine fra det dejlige Piemonte i Børssalen i København. Og som noget nyt er der før smagningen mulighed for at deltage i en lille konkurrence og vinde en kurv med traditionelle delikatesser fra det berømte italienske smørhul.
Konkurrencen består af en blindsmagning, hvor deltagerne skal forsøge at genkende seks forskellige Barolo cru’er.
Nu er der nok nogle af vores læsere, der tænker, at det lyder lidt for nørdet. Men bare rolig. Før konkurrencen vil den italienske - men engelsktalende - sommelier Sandro Minella give en grundig indføring i cru’ernes forskellige karakteristika.
Fyldige rødvine og delikate hvidvine
Efter konkurrencen - og måske med kurven under armen - kan man gå ind i den store sal, hvor mere end 40 vinproducenter venter på at skænke vine i glassene.
Der vil være fyldige Barolo-rødvine, krydrede Barbaresco’er, delikate og friske hvidvine fra appellationen Roero, osv. Mens man nyder de ædle dråber, kan man få sig en snak med producenterne.
Lotteri med ophold i Piemonte
Entréprisen omfatter også lidt let mad og smagsprøver på italienske specialiteter. Der vil ligeledes blive afholdt et lotteri, hvor vinderloddet er et ophold i Piemonte - dog eksklusiv flybillet.
Ved at
klikke her kan man læse mere om smagningen, konkurrencen og årets nye tiltag, som løbende vil blive offentliggjort. Og ved at
klikke her kan man bestille billet til et af to forskellige tidsintervaller.
Professionelle vinbranchefolk har deres egen session fra 11.30-15.30 og kan tilmelde sig ved at maile til Jens Simonsen på
jens@wisi.dk.

Så smukt kan det engelske vinlandskab tage sig ud. Vinstokkene tilhører et af Englands førende vinhuse, Denbies i Surrey.
Ned med afgifterne
Den britiske vinindustri buldrer derudad og er i dag en af de hurtigst voksende landbrugsindustrier i Storbritannien. Alene sidste år blev der plantet 1,6 millioner nye vinstokke i den britiske muld, og i år forventer man, at vinmarksarealet udvides med yderligere 2 mio. vinstokke.
Netop derfor mener den britiske forening for vin- og spiritusproducenter, Wine and Spirit Trade Association (WSTA), at landets regering i langt højere grad bør støtte op om den britiske vinindustri - blandt andet ved at skære ned på de meget høje afgifter på vin.
Rekordåret 2018
Det er ikke mindst afgifterne på den mousserende vin, WSTA er utilfreds med. De ligger på 2,9 pund (cirka 25 kr.) flasken, hvilket er en tredjedel højere end på en flaske rød- eller hvidvin. Og i dag er hele 71% af al den vin, der fremstilles i Storbritannien, mousserende.
De seneste tal fra WSTA understreger, hvor stor en succes den engelske vinindustri er. I 2018 fremstillede landets vinproducenter 15,6 millioner flasker vin - 9,7 mio. flere end i 2017 og hele 9,3 mio. flere end den tidligere rekord fra 2014.
Svært at slå Prosecco ad banen
Når det gælder salget af mousserende vin i Storbritannien, indtog de britiske bobler en femteplads i 2018 med 4 mio. solgte flasker. På fjerdepladsen lå andre franske mousserende vine end champagne med 5 mio. flasker. Tredjepladsen gik til Spanien med 23 mio. solgte flasker cava, mens champagne lige netop overhalede med 24 mio. flasker og dermed indtog en andenplads.
En flot førsteplads gik til de italienske bobler med 117 mio. solgte flasker - hvoraf hovedparten indeholdt Prosecco. Det er som om, trenden for denne let mousserende vin ingen ende vil tage. Salget af flasker sidste år var endda 8% højere end i 2017.
Hård frost i Bourgogne
Det er godt og vel kun en uges tid siden, nattefrosten for alvor slap sit tag i Danmark.
Sådan forholder det sig også i Bourgogne, og her har sen nattefrost ifølge WineSpectator fået alvorlige følger for flere vinproducenter.
I nogle områder i distriktet faldt temperaturen for nylig til 5 minusgrader flere nætter i træk - og så netop nu, hvor vinstokkene står med nye knopper og nyt blødt løv.
Nogle vinhuse skyndte sig at opsætte brændende fakler mellem rækkerne med vinstokke for at modvirke frostskader - andre tændte for sprinkleranlægget i markerne, hvorved et fint lag is lagde sig som en beskyttende hinde omkring knopperne.
Op til 70% ødelagte knopper
Nogle producenter var kommet problemet i forkøbet ved at foretage en meget sen vinterbeskæring af vinstokkene. Herved sinkes udviklingen af den nye vækst, så knopper og løv først dukker op, når risikoen for frost (forhåbentlig) er væk.
Skaderne i vinmarkerne varierer markant - fra stort set ingen skader til op mod 70% ødelagte nye knopper i nogle marker i blandt andet Chassagne, Puligny og Volnay.
Den druesort, der dyrkes i markerne, har også betydning for, hvor stort et tab, vinhusene har lidt. Pinot Noir-vinstokkene er ikke blevet nær så hårdt ramt som Chardonnay-vinstokkene, der altid er længere fremme i væksten.

Fra WOW, World of Organic Wines, på Vinexpo. Foto: Philippe Labeguerie.
Tre nye udstiller-lande
Frankrigs største internationale vin- og spiritusfagmesse, Vinexpo, løber af stabelen i Bordeaux fra d. 13. til 16. maj. Og det er noget nyt, da messen, der afholdes hvert andet år, hidtil har ligget i juni.
Men arrangørerne har måttet sande, at sommervarmen i denne måned gør det ret ulideligt at opholde sig i det store messecenter. Så nu har man i år for første gang valgt at afholde messen i maj.
På de i alt 70.000 kvadratmeter udstillingsareal kan vinbranchefolk fra hele verden møde 1600 vin- og spiritusproducenter fra 29 forskellige lande. Og i år er der kommet tre nye til, nemlig Tyrkiet, Vietnam og Sverige. Så vidt, vi kan se, er der ingen danske udstillere.
Symposium om klimaændringer
2019-udgaven af Vinexpo byder på flere interessante masterclasses - blandt andet en, hvor portvin og chokolade matches på bedste vis og en, hvor man kan lære mere om den japanske spiritus shochu. Og så er der en konference om, hvordan man øger sit online vinsalg.
Som noget nyt på messen vil der være et symposium - en hel temadag med titlen ”Act for Change”. Symposiet handler om klimaændringernes betydning for vin- og spiritusindustrien - et emne, der vil blive belyst af forskere, økonomer og producenter.
Man kan læse mere om den kommende udgave af Vinexpo og alle arrangementerne ved at
klikke her.

Et eksempel på Jean-Pierre Gots plakatkunst.
Vinøs plakatkunst
I Frankrig havde plakatkunsten sin store blomstringsperiode i 1800-tallets slutning – tænk bare på kunstneren Toulouse Lautrecs berømte plakater med sangere og danserinder fra Moulin Rouge.
I Bordeaux har Jean-Pierre Got i dag travlt med at designe reklameplakater - og især vinøse plakater - i denne uforgængelige fin de siecle-stil.
Oprindelig var han vineksportør, men i 1992 slog han sig ned som plakatkunstner og har siden da fået bestillinger fra restauranter, vinfirmaer og arrangører af vinfestivaler verden over. Plakaterne bliver trykt i et oplag på 500 styk og bliver alle signeret og nummereret.
Man kan se og læse mere om reklameplakaterne på Jean-Pierre Gots hjemmeside og se en meget stor samling af dem. Yderligere ligger en lille sjov film med animerede plakater.
Man kan komme med på en guidetur i George Washingtons destilleri.
Washington og hans whiskey
Donald Trump er inkarneret afholdsmand. Men de fleste amerikanske præsidenter har haft en eller anden favorit-alkohol.
Thomas Jefferson var fx en stor vinentusiast og fik plantet en vinmark ved sin bolig, Monticello, og en øl-glad Barrack Obama fik indrettet et mini-bryggeri i kælderen i Det Hvide Hus.
Og så var der George Washington, der var præsident fra 1788 til 1797, og som holdt af et godt glas whiskey.
Derfor grundlagde han i forbindelse med sin bolig, Mount Vernon i Virginia, et destilleri og en tilstødende kornmølle til at male den rug, der skulle bruges i whiskeyproduktionen.
Da produktionen var på sit højeste, blev det til 416.000 liter whiskey - samt fremstilling af spiritus på ferskner og kakifrugter.
Dengang fadmodnede man ikke whiskey, hvorfor den var helt klar og lys - det var først i 1800-tallet, man begyndte på den slags.
Besøg destilleriet
I 1814 nedbrændte destilleriet, men for tolv år siden genopførte man det efter de gamle tegninger. Og hvert år fra 1. april til 31. oktober holder destilleriet åbent for besøgende. Man kan komme med på en guidetur og høre om, hvordan whiskeyen laves - og selvfølgelig købe en flaske.
En flaske 37,5 ml George Washington’s Rye Whiskey koster 98 dollars (cirka 650 kr.). Det er en pæn høj pris for så forholdsvis lille en flaske, men der fremstilles også kun et begrænset antal flasker hvert år.
Whiskeyen laves nemlig kun to gange årligt, og det sker efter en opskrift fra 1798 og ved brug af de traditionelle redskaber og kedler i destilleriet. Og rugen bliver selvfølgelig først malet i den gamle mølle.
Man kan læse mere om destilleriet - og købe billetter til en guidetur - ved at
klikke her.
Unicorn Tears Raspberry Gin Liqueur. Foto: Firefox.
Forbud mod et lidt for nuttet design
En sand dille for enhjørninger hersker i øjeblikket blandt små og lidt større piger i såvel Danmark som i mange andre lande. Man kan få dem i bløde lyserøde og hvide udgaver, som kostumer, paraplyer, tøfler, lamper, osv.
Nu har de britiske alkoholmyndigheder netop forbudt etiketten på en serie gin-likører med navnet Unicorn Tears Gin Liqueur, der sælges af det britiske online-firma Firefox.
Især flasken med den lyserøde hindbær gin-likør falder myndighederne for brystet - og de forbrugere, som i første instans har indgivet klager over produktet.
Klagerne går på, at billedet af en enhjørning, der endda fremtoner, som var den tegnet af et barn, appellerer til piger under 18 år. Og helt slemt står det som nævnt til, når fantasidyret ses på en lyserød baggrund. Gin-likøren findes endda i en miniflaske-udgave, som minder lidt om en lyserød neglelak.
Og ja, man er da tilbøjelig til at give myndighederne ret - det er et ret nuttet og lillepigeagtigt design …
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Bruno M. Jensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Bruno M. Jensen (f. 1946) er oprindelig udlært kleinsmed og har også arbejdet som lokomotivfører.
Han har dog altid haft en stor interesse for vin - og en lyst til at blive selvstændig. Men springet til at blive vinhandler under eget tag lå ikke lige i kortene.
De fleste af Europas vindistrikter blev besøgt i ferierne, og meget af fritiden gik med at læse om vine fra hele verden samt at gå til vinsmagninger.
I 1999 deltog han i konkurrencen "Gran Maestro del Vino Italiano" og nåede til finalen. Semifinalen og finalen bestod hovedsagelig af blindsmagninger, så der skulle trænes.
Da mange af de lidt sjældnere italienske vine var svære at finde på Fyn, nogle endog i Danmark, måtte han to gange under konkurrencen til Italien for at finde vinene.
Det var den jagt på italienske vine, og konkurrencen i det hele taget, der gav ham ideen til at åbne et sted i Odense, hvor man også kunne købe mere sjældne italienske vine.
I oktober 2000 slog han så dørene op for Vinotek A Fynnis i Odense, en italiensk specialvinbutik. I dag er den udvidet med webshop, vingaver, vin til fester, erhvervssalg og salg til udvalgte restauranter. Vinotek A Fynnis importerer i dag vine fra mange
håndplukkede producenter fra de fleste områder af Italien.
Der er masser af aktiviteter tilknyttet til firmaet, blandt andet en stor vinklub med smagninger på udvalgte fredage og lørdage - undertiden med nye spændende italienske vine - samt den årlige store vinsmagning "Fynitalia".
Bruno M. Jensen satser i dag 100% på sit firma og handelen med italienske vine samt kontakten til de italienske leverandører. Og så skal der jo også være tid til hustruen Bitten, samt børn og børnebørn. Ferierne, de går naturligvis til Italien.
Adresse: Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, 5000 Odense C, tlf.: 24 67 71 61, e-mail:
bmj@vinotekafynnis.dk,
www.vinotekafynnis.dk.
Hvorfor bliver drikken hvid?
Fransk absinth og pastis, italiensk sambuca, græsk ouzo og tyrkisk raki er spiritusser, der alle bliver hvide, når man kommer vand i dem. Men hvorfor gør det det? Spørger Tina Ottesen.
Disse drikke er lavet på krydderurter – blandt andet citronmelisse, fennikel, isop, kamille, koriander, kvan, malurt, mynte, men først og fremmest anis – og tilsammen giver de drikkene en let bitter, lakridsagtig smag.
Der findes en hel del æteriske olier i en sådan drik. De kan godt opløses i alkoholen, men ikke i vandet, som tilføres, evt. i form af isterninger. Olierne udskilles, og drikken bliver uklar og mælkehvid. Samtidig frigøres duften af de mange krydderier.
På fransk kaldes fænomenet louche, et ord, der – når det handler om drikke – betyder uklar, men som også kan betyde skeløjet, tvetydig, fordægtig og mistænkelig.
Som regel får man disse drikke med en karaffel vand til, så man selv kan bestemme graden af fortynding.
Ugens vinøse billede
Pia Christensen har sendt os dette billede af et par festlige vinøse sokker, som blev luftet i forårssolen i påskedagene.
Der står (til sammen): ” Hvis du kan læse dette, så bring mig et glas vin”. Og så kan man jo sidde der og håbe på, at der er nogen, der ser sokkerne ...
Lignende sokker kan købes for 14 kr. - og i flere udgaver - ved at
klikke her.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.

På skiltet står der (frit oversat):
"Kære ven, jeg kundgør dig hermed: I denne stund ligger der her en vin, som udvikler sig, siger jeg, til visse og sandt.
Da man talte 1472 år,
Kom den ind i hospitalet,
da Bourgogne-krigen fandt sted."
Foto: Philippe de Rexel,Tourisme de Strasbourg.
En 547 år gammel vin
Ligesom Beaune har sit berømte gamle hospital, Hospices de Beaune, findes der også et Hospices de Strasbourg i den alsaciske by af samme navn. Og i dets kælder befinder der sig et stort fad med det, der menes at være verdens ældste vin på fad. Fadet indeholder hvidvin, som har ligget her lige siden 1472, hvor vinen blev født.
Med tiden er noget af vinen naturligvis fordampet, hvorfor man med jævne mellemrum har tilsat en flaske Riesling-hvidvin.
50.000 kemiske stoffer
Nu har to forskere fra universiteterne i henholdsvis München og Dijon for nylig analyseret nogle få dråber af den historiske vin. Målet var ifølge det danske magasin
La France at finde ud af, om den stadig har sin helt egen karakter - trods denne tilsætning af ny vin.
Det lykkedes forskerne via analyserne at isolere hele 50.000 forskellige kemiske stoffer i den gamle vin - heriblandt en større mængde svovl. Netop svovl har fra gammel tid været en kendt metode til konservering af vin. Men forskerne kunne også komme med det glædelige budskab, at vinen stadig har sin eget molekylære sammensætning og dermed sin egen karakter og personlighed.
Kun skænket tre gange
Det er kun ved tre forskellige lejligheder, at vinen, der har et alkoholindhold på 9,5%, er blevet skænket i glassene. Første gang var i 1576, hvor man fejrede alliancen mellem Strasbourg og Zürich. Anden gang var i 1718 for at markere nedlæggelsen af den første sten til et nyt hospital i byen. Og tredje gang var i 1944 under Strasbourgs befrielse for tyskerne.
Det var general Philippe Leclerc de Hautecloque, der befriede byen - og derfor ham, der fik lov til at smage på den gamle vin.
Til venstre ses det skilt, der sidder på det æggeformede fad, og som stadfæster vinens alder. I billedteksten har vi - men en vis frihed - oversat den tyske tekst. Og under disse linjer viser ugens STORE billede det imponerende fad.
526
Det store æggeformede fad i kælderen hos Hospices de Strasbourg er fyldt med vin fra 1472. (foto © Philippe de Rexel, Tourisme de Strasbourg).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen