Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2019



Vinderholdet "Rotunden". Fra venstre ses Terkel Tolstrup, Lasse Sterup og Rasmus Vejbæk-Zerr. Foro: Camilla Stephan.

10 minutter til hver vinDel på Facebook

For seks år siden fik Vinakademiet den idé, at der skulle afholdes et danmarksmesterskab i blindsmagning. Og det var en rigtig god idé - stadig flere deltagere har meldt sig år efter år, og da sjette udgave af konkurrencen blev afholdt i den forgangne uge, var det med et rekord stort antal. Hele 54 tremandshold dystede en hel dag i Vinakademiets lokaler i Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Først var der en hovedrunde, hvor holdene skulle gætte land, region, distrikt, druesort, årgang og producent for i alt tolv vine. Man fik præcis 10 minutter til at udfylde svararket, før næste vin blev skænket i glassene.

Alle gode gange seks


De tre bedste hold gik videre til finalen, og her gjaldt gætteriet tre nye vine, en newzealænder og to franskmænd: Clos Henri, Sauvignon Blanc, Marlborough, 2016, Château de Beaucastel (Blanc), Châteauneuf-du-Pape, 2016 og Château Palmer, Margaux, 1995.
Det blev holdet ”Rotunden”, bestående af Rasmus Vejbæk-Zerr (holdkaptajn), Lasse Sterup og Terkel Tolstrup, der løb med sejren og nu kan kalde sig danmarksmestre i blindsmagning.
Holdet har været med til samtlige udgaver af konkurrencen og er altid endt i top-ti, men sjette gang var altså lykkens gang.

Til VM i Frankrig


Rasmus Vejbæk-Zerr, der er købmand og sommelier, har ligesom de to andre holddeltagere trænet op til konkurrencen med blindsmagninger i lange baner. Og hans råd til kommende deltagere er at drikke vin blindt og gætte så ofte, det er muligt såvel hjemme, som når man er ude - altså træne under den daglige vinnydelse. Det er også en god idé at efterligne DM-reglerne - blandt andet med de ti minutter til hver vin - når man træner. Det giver en vis rytme til selve konkurrencen.
”Rotunden” kan nu se frem til at følge i fodsporene på forrige års vinder-hold, ”Hamreklubben”, med deltagelse i VM i blindsmagning i oktober - en konkurrence, der arrangeres af det franske vinmagasin La Revue du Vin de France.
Danmarksmesterskabet vender tilbage i 2020, og man kan tilmelde sig fra og med januar ved at klikke her.


Magnumflasker med Bordeaux-vin linet op i en fornem vinforretning i det berømte distrikt.

"Lommer" af topvineDel på Facebook

Årets primeur-uge i Bordeaux, hvor den nye årgang 2018 blev smagt frisk fra fad, er slut. Anmeldelserne af årgangen er fulgt i kølvandet, og hvordan har verden så taget imod den?
Jane Anson, der er fast vinskribent hos det førende britiske vinmagasin Decanter, har udtrykt, at det generelt er en moden årgang Bordeaux-vin, der er fuld af overraskelser med ”lommer” af topvine, men også med nogle mindre sammenhængende vine. På magasinets særlige en-primeur side kan man i detaljer læse om, hvordan hun har vurderet vinene fra samtlige Bordeaux-appellationer og fra de enkelte slotte. Det er en fin og overskueligt opbygget side - som man dog skal betale et mindre beløb for at få den fulde adgang til.

Overdådig frugt


Et andet bud kommer fra den britiske forretning for fornemme vine, Farr Vintners. Her er det elleve mand store smagepanel, som har smagt sig gennem flere hundrede fadprøver i Bordeaux, enige om, at det er en stor men uensartet årgang, når det gælder rødvinene. Der er store vine i samtlige appellationer - dog flest i det nordlige Médoc. Og så er vinene generelt fyldige, modne og med ”overdådig” frugt.
Fra det nordlige Médoc anbefaler teamet, at man køber årgang 2018 fra slottene Pichon Lalande, Lynch Bages, Montrose og Calon Ségur. Fra højre bred anbefaler Farr Vintners L’Église Clinet og Vieux Château Certan fra Pomerol og Figeac fra Saint-Émilion - vine, som får ordet fremragende med på vejen.

Fornuftige priser


Bordeaux-slottene er nu også så småt begyndt at løfte sløret for prisen på vinen ex-négociant - den pris, som distriktets vinkøbmænd, négocianterne, videresælger vinen for til vinhandlerne. Og de første udmeldinger tyder på, at slottene ikke har tænkt sig at give priserne et spark opad - snarere tværtimod. 1. Grand Cru Classé-slottet Château Angélus, som var det første af de store top-slotte til at frigive prisen, har således ladet den dykke med 8,7% i forhold til årgang 2017. Ex-négociant prisen for en flaske af slottets årgang 2018 ligger således på 252 euro (cirka 1880 kr.) - hvilket jo også er en ret pæn pris. Og når vinhandlerne skal sælge vinen videre, toppes prisen naturligvis med deres avance.
Liv-ex, den store London-baserede internethandel for fornemme vine, har globalt 430 medlemmer, der alle er vinhandlere, og som har smagt den nye årgang.
Nu har Liv-ex spurgt dem om, hvilke ti Bordeaux-vine årgang 2018, de mener er de bedste. Nedenfor ses resultatet.

De ti bedste vine ifølge Liv-ex


1. Château Lafite, Pauillac
2. Château Cheval Blanc, Saint-Émilion
3. Vieux Château Certan, Pomerol
4. Petrus, Pomerol
5. Château Lafleur, Pomerol
6. Château Mouton Rothschild, Pauillac
7. Château Pichon Lalande, Pauillac
8. Château Calon Ségur, Saint-Estèphe
9. Château Margaux, Margaux
10. Château Ausone, Saint-Émilion og Château Haut-Brion, Pessac-Leognan (deles om pladsen)


Leonardo da Vinci af Francesco Melzi, 1510.

Leonardos glæde for vinDel på Facebook

I år er det 500 år siden, det italienske multigeni Leonardo da Vinci døde, hvilket selvfølgelig bliver markeret med festivitas, udstillinger, osv. rundt om i Italien og især i hans hjemegn, Toscana.
Leonardo er frem for alt berømt for sine malerier - heriblandt Mona Lisa - men han var også billedhugger, opfinder, videnskabsmand og botaniker. Og så var han livet igennem begejstret for vinens verden.
Hans far ejede vinmarker uden for byen Anchiano i regionen Vinci, og i disse marker udførte Leonardo allerede tidligt diverse eksperimenter med druer. Fra et senere ophold hos adelsmanden Cesare Borgia i Romagna har man ligeledes skitser af druer og af selvkonstruerede vinfade fra hans hånd.

To nye museer


I 1499, da Leonardo havde lagt sidste penselstrøg på sit berømte maleri ”Den sidste nadver”, fik han som betaling en lille vinmark af hertugen af Milano, Ludovico Il Moro, der havde bestilt maleriet. I årene, der fulgte, gik han meget op i at fremstille vin af druerne fra marken og i at udvikle instrumenter og teknikker til forbedring af vinfremstillingen. Den lille mark gik til grunde under anden verdenskrig, men blev genetableret i 2015.
I regionen Vinci fejres 500 års jubilæet med åbningen af hele to museer til ære for Leonardo. Det ene, Museo Ideale Leonardo da Vinci, er helliget hans kunst og opfindelser, mens det andet, Renaissance of Wine Museum, stiller skarpt på Leonardos livslange passion for vin.

Kooperativ står bag museerne


Der vil også være en lille afdeling, hvor der vises moderne kunst inspireret af henholdsvis vin og Leonardo da Vinci. Og i museumsbutikken kan man købe en ny bog (på italiensk), Leonardo da Vinci e il vino, om kunstnerens glæde for vin og vinfremstilling.
Begge museer er sponsoreret af Cantine Leonardo da Vinci - et vinkooperativ, der ligger tæt ved. Man kan læse mere om de to museer ved at klikke her.


Efter udpakningen af de 16.500 vine, som er kommet fra 57 forskellige lande, bliver vinene organiseret i nye kasser efter vinland, distrikt, vintype osv. Foto: DWWA.

En smagning med 16.500 vineDel på Facebook

Verdens største vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards (DWWA), har netop slået dørene op i London. I år er det 16. gang, den afholdes, og vinproducenter fra 57 forskellige lande har tilsammen indsendt 16.500 tørre, søde, røde, hvide, rosé og boblende vine.

Det bliver op til 280 dommere fra 30 forskellige lande at bedømme de mange vine, og blandt dommerne er der i år 70 Masters of Wine og 23 Master Sommelierer.

Et stort logistikarbejde


Der ligger et enormt logistikarbejde bag hver eneste af de store konkurrencer - alene det, at få udpakket de mange vine fra producenterne og få dem sorteret efter lande, distrikter og vintyper. Når det er gjort, skal hver vin placeres i en blindsmagnings-pose og dernæst serveres for dommerne ifølge en større mængde nøje planlagte fligths.
Flere hundrede gulv-spyttespande skal sættes rundt om ved dommerbordene og, når smagningen går i gang, tømmes med jævne mellemrum.
Mere end 10.000 almindelige vinglas fra Riedel og yderligere flere tusinde champagnefluter fra samme østrigske glasfirma bliver også taget i brug under DWWA.


Guigals smukke hovedsæde, Château d'Ampuis, som familien købte i 1995.

Rhône-dalens kæmpeDel på Facebook

Vinene fra vinhuset Guigal er ikke til at komme udenom, hvis Rhône-vin er blandt favoritterne. Guigal poster årligt over otte millioner flasker fra næsten alle Rhône-appellationerne ud på markedet, men man skal ikke tage fejl. I Guigals tilfælde er stort også smukt. Det fik vi et indtryk af forleden, da unge Philippe Guigal var på besøg i København for at lade vinens skriverkarle smage vine og årgange.
Som noget usædvanligt for Côtes du Rhône er hver femte flaske, Guigal sender på markedet, hvidvin, så hele tre af de femten vine, Philippe Guigal præsenterede, var hvide Châteauneuf-du-Pape'er årgang 2017. Netop dette år overtog Guigal Châteauneuf-domænet Château de Nalys, hvor en fjerdedel af produktionen er hvidvin. Det er rent smagende vine med fedme og dybde og formentlig de bedste vine overhovedet at drikke til gedeoste (priser mellem 265 og 475 kr.).
I afdelingen for rødvine stod den også på Châteauneuf-du-Pape. Philippe Guigal anser 2015 for den helt store årgang, men der var nu ikke noget i vejen med hverken Sainte Pierre de Nalys eller Grand Vin Château de Nalys i årgang 2016, selv om den ”almindelige” Châteauneuf Guigal i årgang 2015 var en fornøjelse med sin frugt, varme og lille bid (priser mellem 265 og 475 kr.).

Opkaldt efter en tavle


Via madvinen Crozes Hermitage (140 kr.) gik turen til appellationen Côte-Rôtie. Der kom fem udgaver på bordet med den ungdommelige Côte-Rôtie Brune et Blonde som den billigste (350 kr.) Herefter gik det stejlt opad med den meget præcise Château d'Ampuis (750 kr.), den Syrah-prægede, elegante La Mouline Côte-Blonde (2400 kr.), den vibrerende, krydrede og sødmefulde La Turque Côte-Brune og den kraftfulde La Landonne Côte-Brune på 100% Syrah (begge 2700 kr.).
Symfonien af store vine sluttede med 2015 Ermitage ex voto rouge. Det lidt besynderlige navn dækker over, at Guigal i 2000 fik mulighed for at anskaffe nogle parceller i den berømte appellation Hermitage. Det er ikke så nemt, selv om man står med pengene i hånden, så af lutter taknemmelighed fik vinen, der kom ud af handlen, navnet ex voto. Det er latin for den tavle, der sættes op i en kirke, når et ønske er blevet opfyldt. Vinen, der kun fremstilles i de bedste år, virkede i begyndelsen en anelse rustik, men efter en stund i glasset åbenbarede den sig som en flot Hermitage med fedme og sødme (2400 kr.).
Guigals vine importeres af Philipson Wine. Jørgen Aldrich.


De to cannabis-infuserede produkter fra House of Saka.

Alkohol erstattet af cannabisDel på Facebook

I uge 52 sidste år nævnte vi den grønne vin Winabis, hvis navn skyldes, at vinen indeholder et af de aktive stoffer i cannabis, cannabidiol (CDB) - et stof, der ikke anses for at have en euforiserende virkning.
Nu har det amerikanske firma House of Saka fremstillet to roséer - den ene med bobler - og begge er infuseret med såvel CDB som det euforiserende stof i cannabis, Tetrahydrocannabinol (THC).
Dog har man først fjernet alkoholen i vinen - en kombination af alkohol og THC vil nok også være lige i overkanten ...
Ifølge firmaet er der tale om verdens første cannabis-infuserede alkoholfrie vine. Men ifølge reglerne kan man ikke kalde de to produkter for vin, når de ikke indeholder alkohol - hvorfor de også er døbt henholdsvis Saka Rosé og Sparkling Rosé.

Hurtigere virkning


Der er anvendt en særlig cannabisopskrift, hvor de to stoffer er gjort vandopløselige, og netop denne opskrift skulle ifølge House of Saka bevirke, at man kan mærke effekten fra cannabissen efter kun 10 minutter. Det skulle efter sigende tage meget længere at få et kick fra spiselig cannabis …
Begge vine er fremstillet på de tre druer Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, og når man ser på flaskerne på billedet til venstre, kan man jo godt forledes til at tro, at der er tale om traditionel vin …
I første omgang vil de to vine tilflyde det amerikanske marked - senere vil de blive lanceret globalt. Dog må der blive et problem med at få dem ind på blandt andet det europæiske marked, hvor cannabis jo ikke er tilladt til rekreative formål.
I USA derimod breder de cannabis-infuserede drinksprodukter sig relativt hurtigt, og det samme gør rene cannabisdrikke. Ifølge The Drinks Business vil salget af den slags produkter tilsammen runde 1 milliard dollars (cirka 6,7 mia. kr.) inden 2022.


Afkøl flaskerne i vinglassetDel på Facebook

En vinkøler som den på billedet har vi aldrig set før. Den er en meter høj og halvt så bred, og man behøver ikke at være nervøs, hvis den vælter - den er nemlig ikke af glas, men af akryl. Men så er der jo al indholdet, der ikke er så sjovt at få ud over terrassen …
Hvis man alligevel er faldet for kæmpe-køleren, kan den købes hos det amerikanske onlinefirma Sterling Wine ved at klikke her. Prisen er 700 dollars (cirka 4700 kr.) plus forsendelse.

Ny ejer af MulderboschDel på Facebook

En af Sydafrikas mest anerkendte vingårde, Mulderbosch Vineyards i Stellenbosch, er blevet solgt til det californiske investeringsfirma Third Leaf Wines for en ikke oplyst sum. Sælgeren er ligeledes et amerikansk investeringsfirma, Terroir Capital, som købte Mulderbosch i 2010. Og som sandsynligvis stadig ville have ejet vingården, hvis ikke det var fordi, firmaets grundlægger, Charles Banks, var endt i fængsel.

Banks blev for nogle år siden sigtet for bedrageri i forbindelse med et tidligere arbejde. Han erklærede sig skyldig og blev dømt til fire år bag tremmer. Siden dommen er det gået ned ad bakke for Terroir Capital.



Der dyrkes Sauvignon Blanc i utallige andre lande end New Zealand. Her ses en klase i en vinmark i det sydøstlige Serbien. Foto: Wikipedia/VI.

En dag i Sauvignon Blancs tegnDel på Facebook

Der findes en international Malbec-dag, en Chardonnay-dag og en Cabernet Sauvignon-dag. Flere andre druer har også deres egen festdag i løbet af året. Og initiativtagerne til diverse dage er ofte de lande eller distrikter, der er blevet berømte på vine på den pågældende drue.
I den forgangne uge gjaldt det den internationale Sauvignon Blanc-dag, der hvert år afholdes den første fredag i maj. Og her er det de vinøse myndigheder i New Zealand, der står bag - hvilket da også er oplagt, da det er denne grønne drue, der har gjort newzealandsk vin berømt verden over. Frankrig har det største areal med Sauvignon Blanc, nemlig 26.839 hektar, men dernæst kommer New Zealand med 21.400 hektar, hvoraf de 19.000 befinder sig i distriktet Marlborough.

Flere drue-dage i maj


Festlighederne startede netop i Marlborough og bredte sig herfra til flere andre newzealandske vindistrikter. Men også i New York, London og mange andre storbyer rundt om i verden blev der afholdt særlige Sauvignon Blanc-smagninger og andre events i druens tegn.
Hermed er det dog ikke slut med drue-dage i maj - d. 9. følger World Moscato Day, hvorefter kommer Chardonnay-dagen d. 23. maj. Der er jo rigtig mange kendte druer og kun 365 dage på et år ...


De store sten i vinmarkerne i Châteauneuf-du-Pape er indbegrebet af Rhône-distriktet. Foto: Wikipedia/BlueBreezeWiki.

Fremstød for hvid og rosé RhôneDel på Facebook

Som vi nævnte i sidste uge, så er nogle af de store franske rødvinsdistrikter i de senere år begyndt at satse stadig mere på rosé og hvidvin. Et af dem er Rhône - som dog ikke på nogen måde vinker farvel til rødvinen. I 2018 var 80% af al den vin, distriktet fremstillede, rødvin.
Men der er altså stadig flere Rhône-producenter, der planter grønne druer, og denne nye glæde for de lysere vine vil producentforeningen Inter Rhône gerne gøre omverdenen - og heriblandt Danmark - opmærksom på.

16 producenter og 50 vine


Derfor afholder foreningen i samarbejde med Vinens Hus en interessant smagning, "Diversitet og Rigdom" af i alt 50 præmierede Côtes du Rhône-vine d. 22. maj i København. Seksten vinproducenter vil skænke smagsprøver i glassene, og selv om langt hovedparten af flaskerne (32) indeholder rødvin, vil man også kunne smage både rosé og hvidvin fra det sydfranske distrikt - heriblandt vine fra Domaine Fond Croze, Domaine Bonetto Fabrol og Famille Vermeersch. Til de våde varer serveres der lækker fingerfood fra Grill Academy.
Både forbrugere og vinbranchefolk er velkomne. Førstnævnte kan tilmelde sig ved at klikke her, mens branchefolk skal klikke her for tilmelding.
De små blågrå enebær er hovedingrediensen i al gin. Foto: Wikipedia.

Svampesygdom dræber enebærbuskeneDel på Facebook

Enebær er så afgjort den vigtigste ingrediens i gin, og hidtil har der i Gin-landet over alle, Storbritannien, været rigeligt med enebær at tage af.
Men for nogle år siden begyndte en svampesygdom, phytophthora austrocedrae, at brede sig blandt enebærbuskene. Angrebne buske står ikke til at redde - de bliver brun-gule og dør.
Et boom i fødselsantallet af kaniner og mosegrise har kun gjort problemet endnu værre - de små dyr er nemlig lige så dødbringende, når det gælder enebærbuskene.

Dommedag for britisk gin


På grund af problemerne med de britiske enebærbuske får stadig flere gindestillerier i dag deres enebær fra Middelhavslandene. Men hvis et no-deal Brexit bliver en realitet, kan det blive en stopklods for importen af de uundværlige enebær - og det kan i sidste ende, ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA), betyde ”dommedag for britisk gin”.
Men nu har Naomi Joy, der ejer destilleriet Vicars Gin i Worcestershire, fået en god idé. Hun vil producere sine egne enebær, og har derfor plantet 50 buske, et antal der gerne skulle vokse til 200.
Det tager tre til fem år, før man kan høste enebærrene, men allerede nu har flere andre gindestillerier vist interesse for at aftage de engelsk producerede bær.

Verdens største whiskysmagningDel på Facebook

For nylig afholdtes En Öl & Whiskymässa i Gøteborg - en messe, som årligt tiltrækker omkring 25.000 besøgende. Derfor var der også rigeligt med deltagere til at udføre en ganske særlig verdensrekord, nemlig verdens største whiskysmagning.
Det var det skotske whiskydestilleri Bruichladdich fra Islay, der havde fået ideen, og målet var at slå den tidligere rekord, som blev sat i den belgiske by Gent i 2009.
Dengang lykkedes det for det hollandske firma Whisky Unlimited at få 2252 deltagere til samtidig at smage på et glas whisky - Bruichladdich havde held med at samle hele 2283 whiskyglade besøgende og slog dermed rekorden.
Repræsentanter fra Guinness World Record var til stede og anerkendte verdensrekorden ved at overrække et diplom til Bruichladdichs master distiller, Adam Hannett, som stod for smagningen.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Aubert de Villaine.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi fortsætter med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Aubert de Villaine. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Aubert de Villaine (f. 1939) har mange vinøse jern i ilden, men er nok bedst kendt som medejer af det verdensberømte Bourgognehus Domaine de la Romanée-Conti, der har været i hans families eje siden 1869.
Som ung havde han helt andre planer. Han læste litteratur og jura og tog i 1966 til New York i ni måneder, hvor han blandt andet arbejdede som journalist - og interviewede Robert Mondavi.
Men i det lange løb blev det Bourgogne og familiens domaine, der vandt. Efter sin hjemkomst blev han lært op i marken og i vineriet af sin far, Henri de Villaine, og i 1974 blev han udnævnt til meddirektør.
Familien Villaine deler ejerskabet af Romanée-Conti med en anden vinfamilie, Leroy, og fra 1974 til 1992 måtte Aubert de Villaine dele chefstolen med Lalou Bize-Leroy, I dag deles han om opgaverne med hendes datter, Perine Fenal.
I New York havde Aubert de Villaine mødt amerikanske Pamela, som han giftede sig med i 1970'erne. Sammen med hende grundlagde han vinhuset Domaine Aubert & Pamela de Villaine i Bourgogne-appellationen Bouzeron. Fra 2001 til 2008 var han også borgmester i byen af samme navn.
Aubert de Villaine har dog ikke holdt sig til vinfremstilling i Frankrig. I år 2000 slog han sammen med sin amerikanske svigerfamilie, Hyde, dørene op for vinhuset HDV (Hyde de Villaine) i Napa, hvor han i dag bestrider jobbet som direktør.
I 2010 blev han udnævnt til "Årets mand" af det førende britiske vinmagasin Decanter.

Del på Facebook



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Lars Ole Hansen har taget dette billede under et besøg hos Maison Leon Beyer i Eguisheim i Alsace.
Umiddelbart kunne det godt minde lidt om Drømmekage - den klassiske sandkage med brunlig kokosfyld på toppen. Men det er et par tykke plader af vinkrystaller - også kaldet vinsten - som er fjernet fra indersiden af et af de store træfade, man typisk bruger til modning af hvidvin i Alsace.
Jo længere vinen ligger på fadet, desto tykkere bliver krystallaget.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-527



527 En trivelig munk vogter vinruten mellem Strasbourg og Colmar i Alsace (foto © Hans-Torben Andersen).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Allini, Asti, Millesimato, Dolce, Italien, 2018, lav alkohol (7,5%)

41,62 kr., Lidl

En sødlig boblevin, der er ret enkel - og billig. Skænk den fx til en eksamensfest - eller brug den i en bowle med frugt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Borgofulvia, Vino Spumante, Brut, Italien, lav alkohol (11,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

Til de 55 kr. ved seks flasker er dette faktisk en udmærket mousserende vin. Den har fine bobler i glasset og en frisk druesmag. En meget anvendelig vin både som apéritif og som ledsager til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard Brut Rosé, Moillard, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., på tilbud til 79 kr., Kvickly

Denne laksefarvede boblevin er som sommer i glasset. Den er let og læskende og har en dejlig smag af skovjordbær og modne ribs. Nyd den som apéritif eller til en frisk og ikke alt for sød frugtdessert. Et godt køb - også til normalprisen.

stjernestjernestjerne

Veuve Ambal Ice, Rosé, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin

For nogle år siden begyndte nogle af champagnehusene at fremstille mousserende vin, der kunne nydes skænket over isterninger - uden at boblerne forsvinder. Her er en Crémant de Bourgogne i rosé udgave, der kan det samme. Og jo, boblerne holder så nogenlunde fint, vinen har en frisk og sart smag af friske jordbær - men ikke af så meget andet. Det er helt klart en vin til en varm sommereftermiddag på terrassen - og en vin, som rigtig mange unge mennesker med glæde vil nyde i store slurke. Prisen koster dog den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's Cuvée Brut, Skærsøgaard Vin, DONS (BOB), Danmark, 2017, lav alkohol (12%)

Årgang 2016 af denne mousserende vin gav vi fem stjerner - og det fortjener 2017-årgangen bestemt også. Vinen, der er fremstillet på druerne Solaris, Orion og Madelaine Angevine, er elegant, frisk og med god fylde og med dejlige noter af rød grape. Boblerne er små og stadige. Betegnelsen BOB svarer til franskmændenes AOC. Det er foreløbig Danmarks eneste appellation - og EU's nordligste.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mud House, Accolade Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 9. maj: 59 kr., SuperBrugsen

En rigtig god og karakteristisk Marlborough-Sauvignon til en yderst rimelig tilbudspris. Der er noter af stikkelsbær, grape og melon og dertil en frisk syre. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tanti Petali, Zinfandel, Puglia IGT, Blush, Italien, 2018, lav alkohol (12%)

40 kr., Fakta

En itaiener, forklædt som en typisk, amerikansk blush wine med frugt og sødme. Læskende på en varm sommerdag. Flasken har skruelåg, og prisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas des Bressades, Costières de Nîmes, Cuvée Tradition, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Flot rosé på druerne Grenache, Syrah og Cinsault. Den har en god krydring, syre og alkohol samt kraft i eftersmagen, der gør den god til mad. Attraktiv pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Pas de la Baume, Camile Cayran, Côtes du Rhône, Rosé, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En delikat rosévin på druerne Grenache og Cinsault. Den har en ganske lys laksefarve og en frisk, let krydret smag med en lille sødme.

stjernestjernestjerne

Saint Férréol, Gabriel Meffre, Tavel, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

129 kr., pris på tilbud ind imellem: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Med sit let bitre bid er denne rødvin udpræget en madvin. Den er lavet på druerne Grenache, Syrah og Cinsault.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo, Ponte Lungo, Toscana Rosso, IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Gallovini

En dejlig rødvin efter den gamle, toskanske metode Governo med de tørrede, rosinagtige druer. I den lækre smag er der noter af kirsebær, jordbær og krydderier. En meget anvendelig vin. En fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elevation, Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

80 kr., Vinen handles online, Køge Vinhandel Webshop

Glimrende rødvin på druerne Syrah og Grenache. Smagen er i fin balance med noter af blommer og kirsebær, læder og tjære. Her foregår der noget hele vejen frem i eftersmagen. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Goutte du Seigneur, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., SPS Wine

En rigtig Rhône-rødvin med alle dens krydrede noter - rosmarin, timian, lakridsrod, sort peber ... Og en rigtig dejlig rødvin med god fylde og en lang eftersmag med en fin, lille syre til slut. Så afgjort et godt glas til prisen. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sovrano, Bollina, Primitivo, Manduria, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris på tilbud, VinMedMere.dk

Vellykket rødvin - typisk Primitivo, typisk Manduria på "hælens" inderside. Der er en saftig frugt, bløde tanniner og noter af solbær og violer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Magnifico, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 9. maj: 55 kr., Kvickly

Her er vi - igen - nede på hælen og møder druen Primitivo i en lækker rødvin ... til kun 55 kr. (på tilbud). Der er noter af blommer, svesker og mørke bær, en fin krydring og bløde tanniner. Med sin sødme er det en vin, der er nem at drikke, og som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poderi del Paradiso, Graziella Cappelli Cetti, Chianti Colli Senesi, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

Lækker Chianti-rødvin fra bakkerne omkring Siena (Colli Senesi). Den har blød og afrundet frugt, tilpas syre og sødme og diskret krydring - og er uden kanter. En fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Semonte Alto, Venturini, Valpolicella, Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

115 kr., Gallovini

Glimrende rødvin, der med sin tørhed og gode struktur er oplagt til mad. Den er lavet efter ripasso-metoden med de tørrede druer, men der er nu ikke så meget rosin-agtigt over smagen. 14,5%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burgener Hasenläufer, Gorges-Müller, Spätburgunder, Mosel, Tyskland, 2016, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 108,33 kr., Vintjenesten

Meget lækker rødvin med blød, fyldig frugt og bløde tanniner, en fin sødme, men også god syre. Forholdsvis kraftig af en Pinot at være - 14½ procent. Flasken har et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steel Rock Winemaker Selection, Pinot Noir, Californien, USA, 2014, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En lækker rødvin med en hel kurvfuld friske sommerbær i duften og en fyldig og tør frugtsmag med noter af mørke kirsebær. Den vin kan Pinot Noir-druen godt være stolt af at lægge most til.

stjernestjernestjernestjerneØ

Les Demoiselles de Falfas, Château Falfas, Côtes de Bourg, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

149,95 kr., SPS Wine

Denne biodynamiske rødvin har en fin aromatisk og kompleks duft og en dejlig krydret smag med noter af timian og rosmarin og en fin syre til slut. Prisen er nok lidt i overkanten - men dejlig er vinen.

stjernestjernestjerne

Brunello, Placido, Brunello di Montalcino, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

159 kr., Lidl

Ikke en af de store, komplekse Brunello'er, men en pæn rødvin, lidt vandig ... og lidt skuffende. Billig, men alligevel ikke helt billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brazin, Zinfandel, Lodi, Californien, 2016, høj alkohol (14,5%)

Vellavet og lækker rødvin, der i modsætning til mange af de sødlige Puglia-vine på samme drue (Primitivo) er lettere og mere elegant og i fin balance med en tør, lidt "støvet" frugtsmag og fin krydring. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Three Finger Jack, Zinfandel, Lodi, Californien, 2016, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris på tilbud: 119 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rigtig amerikaner - en karakteristisk Zinfandel med intens frugt, kraftig krydring, tobak, sødme, men også syre. En vin til kraftige kødretter - gerne grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Cavedini, Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Superlækker og meget flot rødvin på en bred vifte af druer: Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina, Merlot og Oseleta. Den tørre, lidt "støvede" smag er i fin balance med frugt, syre og sødme og noter af kirsebær, chokolade og vanille fra atten måneder på franske egefade og derefter otte måneder på flaske.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Piqueras, Bodegas Piqueras, Almansa, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris for 3 liter i boks, pris ved 2 bokse: 170 kr., Erik Sørensen Vin

På boksen står der: "100% solenergi" - hvormed nok ikke kun menes, at solen har skinnet på druerne. Der kunne sikkert lige så godt have stået "bæredygtig". Vinen er lavet på druerne Syrah og Monastrell og modnet på fransk og amerikansk eg i 3-4 måneder. I smagen noter af kirsebær, hindbær og blommer, men også en sødme, der er lige ved at være for meget, samt en ret kort eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Etincelle, Domaine de la Clapière, Pays d'Herault, IGP, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

259 kr., Sælges i Meny- og Spar-butikker, Amka

En kraftig rødvin med en bred smag i fin balance. I smagen er der noter af sorte bær, kirsebærsten og bittermandler. Udpræget en vin til kraftig mad. Helt billig er den ikke i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjerne

Cenyth, Sonoma County, Californien, 2013, høj alkohol (14,5%)

375 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Amka

En kraftig rødvin ... "Den ta'r tænderne," lød det fra smagepanelet. Og: "Det er ikke det, at den er kraftig, det er MÅDEN, den er kraftig på". Lidt kortere sagt: Endimensionel rødvin, men udmærket som en madvin, der kan klare det meste. Helt billig er den ikke.