242 AVA'er - og flere på vej
Der er i dag 242 appellationer i USA - eller AVA’er (Viticultural Area), som amerikanerne kalder dem. Ved at
klikke her kan man se hele listen.
Og nye kommer til med jævne mellemrum, og ofte oprettes de i allerede eksisterende AVA’er. I øjeblikket venter 24 nye mulige appellationer på den endelige godkendelse hos Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB).
For at kvalificere sig som AVA skal et vinområdes klima- og jordbundsforhold adskille sig betydeligt fra de omkringliggende områder, og ansøgningerne, der indsendes til TTB, kommer fra engagerede vinproducenter, der mener, at terroiret i netop deres område er noget helt særligt.
En af de AVA-ansøgninger, der venter på det afgørende blå stempel, er ansøgningen for West Sonoma Coast AVA i Californien, og efter alt at dømme bliver denne AVA ifølge Wine-Searcher endeligt godkendt i nær fremtid.
Nu er der måske nogle af vores læsere, der tænker, at der da allerede findes en sådan AVA. Men nej, navnet minder bare om noget, man har set før på vinetiketter fra Sonoma.
Flere gange Sonoma
I Sonoma County er der i alt sytten AVA’er, hvoraf nogle bærer regionens navn, nemlig Sonoma Valley, Northern Sonoma, Sonoma Mountain og Sonoma Coast. Og det er en producentforening i sidstnævnte AVA, der gennem de sidste syv år har kæmpet for at få sin helt egen appellation med et ”West” foran.
Som foreningen, der allerede kalder sig West Sonoma Coast Vintners (WSCV), påpeger, så strækker Sonoma Coast AVA sig hele 145 kilometer langs vestkysten og 72 kilometer ind i landet, og jordbunds- og klimaforholdene er vidt forskellige afhængig af, hvor man befinder sig i denne store AVA.
I det område, vinproducenterne ønsker skal blive til West Sonoma Coast, dyrkes vinstokkene i et bjergrigt terræn og tæt ved Stillehavet, og det er ikke mindst påvirkningen fra havet, producenterne mener adskiller området markant fra resten af Sonoma Coast AVA.
Højere syre og lavere alkohol
Havet sørger for en konstant lavere temperatur, ligesom vinmarkerne ofte er indhyllet i en tæt og kølig tåge. Man høster derfor også druerne omkring fire uger senere end længere inde i landet.
Mængden af nedbør er også større end i noget andet område i Sonoma Coast AVA, ligesom jordbundsforholdene er helt anderledes i dette klipperige terræn.
De vine, der fremstilles i området, er koldklima-vine, der med deres højere indhold af syre og lavere alkoholindhold ifølge WSCV er helt anderledes end vinene fra de omkringliggende områder.
Forbrugeroplysning eller urskov
Diskussionen omkring USA’s mange appellationer har bølget op og ned gennem flere år, og modtagerne af vinene, forbrugerne, er et af de emner, der deler vandene. Nogle producenter mener, at de mange AVA’er gør det muligt for forbrugerne i endnu højere grad at gå efter netop den vinstil, de holder mest af. Andre hælder til, at urskoven af appellationer blot er med til at forvirre forbrugerne.
Og ja, endnu en Sonoma-AVA kan godt synes lidt i overkanten. På den anden side lyder argumenterne fra WSCV yderst overbevisende. Hvad mener VinAvisens læsere omkring de mange amerikanske appellationer? Vi modtager gerne kommentarer til emnet på
info@vinavisen.dk.
Ved at
klikke her kan man læse mere om den sandsynligvis kommende West Sonoma Coast AVA og se et kort over dens udstrækning.