Stort symposium om klima og vin
Årets udgave af den store internationale vinmesse Vinexpo i Bordeaux er netop afsluttet. Og et af højdepunkterne var et symposium med titlen Act for Change. Bag det stod arrangørerne af vinmessen og det førende amerikanske vinmagasin Wine Spectator.
Under det en dag lange symposium fik vinbranchefolk fra hele verden mulighed for at høre om den globale opvarmnings betydning for vindyrkningen, om muligheder for at tilpasse sig det ændrede klima - og for at reducere CO2-udslippet.
Talerne var kapaciteter fra såvel vinens som fra videnskabens, økonomiens, politikkens og geografiens verden. Og symposiet var et tilløbsstykke med 650 deltagere. Det var da også det første store internationale symposium om vin og klimaændringer - og det vil blive et fast indslag fremover under afholdes af Vinexpo.
Under symposiet blev der blandt andet diskuteret druer - både nye hybrider og gamle sorter - og CO2-neutrale korkpropper.
Druer, der "sveder" mindre
Tidspunktet for druehøsten er fremrykket betydeligt i flere lande - således også i Frankrig, hvilket Philippe Mauguin udtrykte stor bekymring for under symposiet. Han er præsident for det franske institut for landbrugsforskning INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique), og ifølge ham bliver druerne i fx Alsace nu høstet 26 dage tidligere end i gamle dage. Og man forventer, at høsttidspunktet vil komme til at ligge seks dage tidligere for hvert årti, der går fra nu af. Det betyder, at druerne vil modnes alt for hurtigt, hvilket selvsagt vil gå ud over deres kvalitet.
Løsningen kan blive plantning af nye druer, der egner sig bedre til fremtidens varmere klima, og sådanne hybriddruer er man i fuld gang med at udvikle hos INRA. Om natten transpirerer druer og afgiver dermed væske, men i øjeblikket eksperimenterer instituttet med en hybriddrue, som "sveder" mindre og dermed bedre vil kunne klare vandmangel under fx langvarige tørkeperioder.
INRA har ligeledes udviklet druer, som er resistente over for forskellige vinmarkssygdomme og derfor kræver mindre behandling med kemiske sprøjtemidler - der som bekendt skader klimaet. Faktisk, som det fremgik under symposiet, regner instituttet med, at vinproducenterne ved at anvende disse druer vil kunne skære ned på brugen af pesticider med omkring 90%.
Planter kun gamle druesorter
Miguel Torres Maczassek, der står i spidsen for Spaniens berømte vinhus Bodegas Torres, var også til stede under symposiet. Netop Torres-familien er i front, når det gælder en indsats for miljø og klima inden for vinens verden.
Her har man ikke tænkt sig at anvende hybriddruer - hos Torres satser man derimod på genopvækkelsen af gamle, glemte lokale druer. Jagten på vinstokke i baggårde og forladte vinmarker startede for 30 år siden, og i dag dyrker vinhuset 54 forskellige gamle druer i en forsøgsmark. Det kan man læse mere om i VinAvisens serie af
postkort fra Torres.
Man har identificeret druerne via DNA-analyser, og seks af dem har vist sig egnede til at kunne modstå klimaændringerne. De kan klare såvel høje temperaturer som vandmangel, og alle modner også senere end mange andre kendte druesorter.
Ifølge Miguel Torres Maczassek har disse druer rødder helt tilbage til middelalderen, hvor der ligeledes herskede et varmere klima i Europa. Også dengang - i 1100- og 1200-tallene - høstede man tidligere end i fx forrige århundrede.
Under symposiet fremgik det, at Torres - når der skal plantes nye druer - i øjeblikket stort set kun planter disse seks gamle druesorter.
Kork er en perfekt CO2-fanger
En anden mulighed for at tilpasse sig klimaændringerne er at plante druer stadig højere oppe, hvor der er køligere temperaturer. Hos Torres har man fx i Pyrenæerne plantet vinstokke i 1190 meters højde, noget, man ville have anset for utænkeligt for tyve år siden - i dag modnes druerne ifølge Miguel Torres hurtigere, end man havde regnet med.
CEO for korkfirmaet Corticeira Amorin, Antonio Amorim, havde også interessant nyt omkring firmaets nye korkpropper, Neutrocork.
Ifølge en nylig undersøgelse af propperne udført af PricewaterhouseCoopers viser det sig, at hver prop optager 392 gram CO2 - hvilket skulle svare nogenlunde til det CO2-udslip, som finder sted under fremstillingen af en enkelt glas-vinflaske.
Desuden opsuger korkegene - ligesom andre grønne planter - også CO2, og det i så stort et omfang, at for hvert ton kork, som høstes fra egene, optages der 3 tons CO2.
Vinexpo har lagt et magasin over symposiet på nettet med masser af bidrag fra paneldeltagerne. Det kan downloades ved at
klikke her.