Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2019



Et hjørne af vinkælderen i Maison Rostang med årgangsvine tilbage til 1940'erne. I alt rummer kælderen omkring 50.000 flasker.

Tyveri af 150 flasker til 4 mio. kr.Del på Facebook

Maison Rostang er en af Paris’s top-restauranter med to stjerner i Michelinguiden - og en berømmet vinliste, der tæller nogle af verdens dyreste vine.

I den forgangne uge havde restauranten indbrud i sin vinkælder, og tyvene har vidst præcis, hvad de skulle gå efter. I alt blev der stjålet 150 flasker til en værdi af 540.000 euro (cirka 4 millioner kr.) - hvilket svarer til en gennemsnitspris på cirka 26.700 kr. pr. flaske. Men der er også tale om kostbare bourgogner i ældre årgange fra Domaine de la Romanée-Conti, Bordeaux-vin fra Petrus, Latour og Lafite Rothschild og adskillige årgangschampagner.

Tynde tyve


Politiet regner med, at tyvene er kommet ind via katakomberne - det netværk af rum, gange og skakter, der ligger som en labyrint på i alt 250 kilometer dybt nede under storbyen.
I murværket ind til kælderen har man fundet en åbning på 50 cm - hvilket jo ikke er meget, så det må have været nogle ret slanke tyve …

Ikke første gang


En anden teori, som politiet arbejder med, er, at en af tyvene har haft en nøgle til kælderen og har rakt flaskerne ned gennem hullet til sine medskyldige.
Det er ikke første gang, tyve har benyttet sig af katakomberne til at stjæle kostbare vinflasker. For et par år siden blev der nogenlunde via samme metode stjålet vine fra en privatsamling til en værdi af 250.000 euro (cirka 1,9 mio. kr.). Det tyveri kan man læse om i uge 36 2017.


Den blå drue Marselan, der er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache, er en af de syv netop tilladte druer i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur. Foto: Wikipedia/Vbecart.

Syv nye tilladte druerDel på Facebook

Til Bordeauxvin har det siden tidernes morgen kun været tilladt at bruge en lille håndfuld druer. Når det gælder rødvinene, må der anvendes Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot og Carmenère - hvoraf de tre første udgør hovedparten af vinene.
Til hvidvinene er de tilladte grønne druer Sauvignon Blanc, Sémillon og Muscadelle.
Men nu har Bordeaux ifølge Wine-Searcher taget et historisk skridt. I vinproducentforeningen for appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur vedtog medlemmerne enstemmigt at tillade yderligere syv druer.

Portugals store rødvinsdrue


Bordeaux og Bordeaux Supérieur dækker med deres 65.000 hektar næsten halvdelen af Bordeauxs samlede vinmarksareal, og det er her, distriktets store mængde mindre dyre vine fremstilles. Og det er kun i disse to appellationer, de ”nye” druer vil gøre deres indtog og ikke i berømte appellationer som fx Saint-Émilion og Pauillac.
De netop tilladte druer omfatter fire blå og tre grønne. Til førstnævnte hører Touriga Nacional, Portugals mest berømte rødvinsdrue, samt Marselan og de mindre kendte Arinarnoa, Tannat, og Castets.
De grønne druer er Alvarinho, der er udbredt i Spanien og Portugal, den sjældne drue Liliorila og så Petit Manseng.

Eksperimenter i vinmarkerne


En del vinproducenter i Bordeaux har allerede gennem flere år eksperimenteret i det små med ikke tilladte druer i deres vinmarker - så længe den vin, der fremstilles på druerne, ikke ender i rødvine til salg på hylderne, giver det som regel ingen problemer. Årsagen til eksperimenterne er i høj grad klimaændringerne, der gør det vigtigt for producenterne blandt andet at forsøge sig med mere varme-resistente druer.
Melot fx, som er den mest plantede drue i Bordeaux, har en tendens til under høje temperaturer relativt hurtigt at producere alt for meget sukker - hvilket igen gør det sværere at tæmme alkoholen i de færdige vine.

Kun 10% af en flaske vin


Men nu har producenterne således fået lidt flere lovlige tangenter at spille med på klaveret, når de skal blande deres vine. Dog må arealet af vinstokke med de nye druer kun udgøre højst 5% af et vinhus’s samlede vinmarksareal. Og i en flaske vin må druerne kun udgøre 10% af blandingen.
Før det officielle startskud til plantning af de syv druer kan lyde, skal vinproducentforeningens vedtagelse have det endelige blå stempel af den franske appellations-myndighed, INAO - hvilket pr. tradition godt kan tage en god rum tid …


Ejerne af L'Enoteca di Mr. Brunello, Gildo Russo og Jennifer Delaloca, er glade for, at deres Københavner-restaurant har fået to glas for sin omfattende vinliste.

Priser for bedste vinlisterDel på Facebook

Det anerkendte amerikanske vinmagasin Wine Spectator har siden 1981 uddelt priser for de bedste vinlister i restauranter i ind- og udland.
For overhovedet at kunne komme i betragtning til en pris, skal vinlisten opfylde visse kriterier. Den skal have et interessant udvalg af vine, og de skal harmonere med restaurantens køkken. Vinlisten skal også appellere til en bred skare af vinelskere og have nøjagtige informationer om producentnavne, årgang, appellation osv., ligesom korrekt stavning er et ”must”.

Elleve danske restauranter


Man kan opnå fra et til tre glas, hvor sidstnævnte er den fineste pris, Grand Award. For at få tildelt denne pris skal vinlisten - ud over alt det ovenfor nævnte - have en god bredde af vine fra verdens top-producenter og et udvalg af vine i store flaskestørrelser. Derudover skal vinbetjeningen være helt i top. De tre glas gives typisk til restauranter, der har vinlister med 1000 vine eller mere.
Årets priser er netop offentliggjort, og her har elleve danske restauranter opnået priser. Vinlisten på Michelin-restauranten Geranium har som den eneste fået tildelt tre glas - restaurantens liste omfatter da også hele 2650 forskellige vine. De ti øvrige restauranter har alle fået to flotte glas. Det drejer sig om L’Enoteca di Mr. Brunello, La Buca Degli Artisti, Amstrup & Vigen, Brøndums Hotel, Gastronomisk Institut, La Buca Degli Artisti, Norsminde Kro, Restaurant ET, Restaurant Frederikshøj, Restaurant Me/Mu og Treetop Restaurant.

Klik ind, og læs mere


Man kan se hele listen over de danske restauranter ved at klikke her. Og herfra kan man så klikke sig videre ind på de enkelte etablissementer, hvor antallet af vine på deres vinlister, prisniveau, proppenge osv. står anført.
Inde på prisuddelingens side kan man læse mere om, hvad glassene står for - og selvfølgelig søge på prisbelønnede restauranter i hele verden, så man ved, hvor man finder særligt gode vinlister i fx Toscana eller Tokyo.
Det er også muligt inden for de forskellige lande eller byer at søge på, hvilke lister, der især har vine fra Australien, Italien, Rhône, Champagne, osv.


En vinstok på Santorini, der er formet som kouloura. Foto: Wines of Greece.

Santorini overrasket af regnDel på Facebook

Santorini er et af verdens ældste vinområder, og i dag er den græske ø berømt for sine magtfulde hvidvine på druen Assyrtiko. Det er vine, der er blevet kaldt for "Chablis på steroider".

Normalt er der nærmest ørkenagtigt på Santorini - knastørt og med kun cirka 300 mm regn årligt. Men i de tre første måneder af 2019 faldt der 550 mm, hvilket kom bag på øens vinproducenter.
På denne vindomsuste ø dyrker man nemlig vinstokkene i en kurveform helt nede ved jorden for at beskytte dem mod den hårde vind. Og den megen nedbør blev ”fanget” i kurvene, hvilket er mindre godt, når det gælder vinstokkenes trivsel. Værre er det dog, hvis øen skulle blive udsat for lignende mængder regn op mod druehøsten - det kunne let ende med udbredt meldug.

En ganske særlig kurveteknik


Kurveformen, som vinstokkene dyrkes i, opstår i øvrigt ved, at man hvert år tager den samme lange udløber af vinplanten, lægger den i en vinding og fletter den sammen med vindingerne fra tidligere år, så der efterhånden opstår en kurv bestående af vinplanten selv.
Udløberen skyder videre år for år og bliver således længere og længere. Indefter mod roden bliver den tykkere og tykkere, og efterhånden vokser kurven. Man kan faktisk – ved at tælle vindingerne i kurven – se, hvor gammel vinstokken er. Nogle af vinstokkene på øen har rødder hele 400 år tilbage.


I den tæt beplantede vinmark bruges der et muldyr.

Verdens dyreste vinDel på Facebook

Priserne på vinene fra vinhuset Liber Pater i Graves er i forvejen blandt sværvægterne i Bordeaux. Til september frigiver vinhuset årgang 2015 af en ganske særlig rødvin - og det bliver til en pris, der gør vinen til intet mindre end verdens dyreste.
30.000 euro (cirka 224.000 kr.) skal ejeren af Liber Pater, Loïc Pasquet, have pr. flaske. Det svarer omtrent til prisen på tolv flasker Petrus - der normalt regnes for Bordeauxs dyreste vin.
Men nu er der som nævnt også tale om en helt speciel vin, hvoraf der kun er fremstillet 550 flasker, og hvor de druer, der er brugt til vinen, er sorter, som blev dyrket, før vinlusen, Phylloxera Vastatrix, hærgede Europas vinmarker i 1860’erne.

Lavet på oprindelige druer


Lusen ødelagde vinstokkenes rødder, og den eneste måde, man kunne redde den europæiske vinproduktion på, var at pode vinplanterne på resistente amerikanske rødder. Og det gør man den dag i dag.
Men Loïc Pasquet havde en drøm om at dyrke vinstokkene, som man gjorde det, før vinlusens indtog, og i 2010 tilplantede han derfor en lille forsøgsmark med upodede vinplanter med de oprindelige Bordeaux-druer - Castets, Tarney-Coulant og Pardotte. Det er druer, som foreløbig kun findes i denne ene vinmark, og det er dem, der har lagt most til årgang 2015.

Kun et muldyr dur'


Pasquet har også plantet vinstokkene, som man gjorde i gamle dage, med en tæthed på 20.000 stokke pr. hektar - hvilket er omkring dobbelt så tæt som normalt i Bordeaux i dag.
På grund af vinstokkenes tæthed bruger Pasquet et muldyr til vinmarksarbejdet - en almindelig hest eller en okse ville være alt for bred til at kunne komme ind mellem rækkerne.
Når det kommer til fremstillingen af vinen, går vinhuset derimod ikke helt så traditionelt til værks. Vinen er nemlig slet ikke modnet i eg men derimod i lerkrukker.
Om Pasquet virkelig kan få solgt sine flasker til så skyhøj en pris, vil fremtiden vise.


En vinmark i Châteauneuf-du-Pape. Foto: Wikipedia/Philipp Hertzog.

Châteauneuf på 16% Del på Facebook

Øverst på denne side nævner vi, hvordan vinproducenterne i Bordeaux nu har fået syv nye tilladte druer, som de kan anvende i deres blandings-rødvine. Og det kan få stor betydning, når det gælder klimaændringerne. Med stigende temperaturer gælder det om at finde druer, som i fremtiden kan stå distancen og sørge for balancen i vinene.
Også i den sydfranske appellation Châteauneuf-du-Pape i Rhône har man ifølge Decanter problemer med den globale opvarmning. Det kan være svært at styre alkoholindholdet i vinene - fx nåede Domaine de la Charbonnières rødvin Cuvée Les Hautes Brusquières 2016 op på gigantiske 16% alkohol.

Planter flere grønne druer


Derfor er der stadig flere vinproducenter i Châteauneuf-du-Pape, der blander hvidvin i rødvinen - simpelt hen for at holde alkoholindholdet nede og få den fornødne friske syre i vinene.
I den sydfranske appellation har det siden 1930’erne været tilladt med denne iblanding af grønne druer - og nu er der i høj grad brug for at udnytte tilladelsen.
Af samme årsag breder vinstokke med grønne druer sig i vinmarkerne - Bourboulenc, Picardin, Clairette og Picpoul er blandt de sorter, der i stigende grad bliver plantet.


Uklædt som Jesus har manden netop fyldt et vinglas med rødvin blot med en enkel velsignende håndbevægelse.

Jesus fylder vin i glasseneDel på Facebook

De fleste af VinAvisens læsere tror nok ikke på mirakler, men det er netop, hvad en mand prøver at få folk til i en lille film på YouTube. Udklædt som Jesus med hvid kjortel, langt hår og tornekrone sætter han sig over for enlige gæster på en café, og med en enkel håndbevægelse får han rødvin til at pible frem i glasset foran den noget målløse gæst. Også et enkelt stykke brød i en brødkurv bliver mangfoldiggjort. Gæsterne får selvfølgelig bagefter at vide, at de har været udsat for skjult kamera.
Filmen er fra serien Just for Laughs, hvor det som regel fremgår, hvordan de intetanende medvirkende bliver snydt. Det får man ikke nogen forklaring på her - men nu er der selvfølgelig også tale om et mirakel …


Vinetiketten på Long Dai minder i høj grad om en klassisk Bordeaux-etiket. Dog er slottet med spir og tårne erstattet af det kinesiske vinhus med pagodetag.

Château Lafite lancerer vinen Long DaiDel på Facebook

I 2008 plantede Château Lafite, der ejes af Domaines Barons de Rothschild, vinstokke i den kinesiske provins Shandong og grundlagde vinhuset Domaine de Long Dai.

Til september frigives første udgave af den kinesiske vin. Det bliver årgang 2017 og en rødvin, der er fremstillet efter traditionerne hjemme i Bordeaux. Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon, Marselan - der er blevet den helt store drue i Kina - og Cabernet Franc og har ligget 18 måneder på franske barriques.
I første omgang vil Long Dai, som vinen er døbt, udelukkende blive solgt i Kina, men fra og med starten af 2020 vil der også tilflyde resten af verden nogle af de i alt 30.000 flasker.
Ud over de tre druer, som er brugt til denne vin, er der også plantet Syrah, Merlot og Alicante Bouschet i Domaine de Long Dais vinmarker med henblik på fremtidige rødvine.



Trappen ned til Taittingers underjordiske kældre.

Flere turister til ChampagneDel på Facebook

Bordeaux er det vindistrikt i Frankrig, der tiltrækker flest turister årligt, og Champagne ligger lige i hælene med kun 1% færre besøgende. Men hvor turisterne i Bordeaux primært besøger distriktet på grund af de vinøse oplevelser, så er det den berømte katedral i Reims og forlystelsesparken Nigloland, der er de største trækplastre i Champagne med henholdsvis en million og 500.000 årlige besøgende.
Først på tredjepladsen kommer Avenue de Champagne i Epernay - boulevarden med de mest berømte champagnehuse - med 250.000 besøgende, hvorefter følger Pommerys og Taittingers kolossale underjordiske kældre.

Et fremstød for boblerne


Den rækkefølge er man selvsagt ikke helt tilfreds med hos distriktets vinråd, Comité Champagne, og man har derfor, efter flere års forarbejde og i samarbejde med de lokale myndigheder, lanceret et fremstød for distriktets boblende oplevelser.
Fremstødet består blandt andet af en ny hjemmeside, som bestemt er værd at kigge på, hvis man planlægger en tur til Champagne. Her får man frem for alt tip til diverse vin-oplevelser - besøg i vinkældre, smagninger m.m. - men også til distriktets restauranter (i den dyre ende), hoteller, naturoplevelser og mindre kendte kulturelle oplevelser.

En positiv helhedsoplevelse


Det gælder jo ikke bare om at liste de mange champagnehuse, man kan besøge, men også om at få turisterne til at blive lidt længere i distriktet og få en positiv helhedsoplevelse.
Der er i de kommende år afsat 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.) årligt til at give turismen i Champagne et spark i den rigtige retning.
En lille film fra CBSN på YouTube viser de sørgelige rester af hallen med de 45.000 fade.

45.000 fade whiskey gået op i flammerDel på Facebook

I den forgangne uge brændte en lagerhal i Kentucky med hele 45.000 fade fyldt med whiskey af mærket Jim Beam - et af verdens bedst sælgende mærker, når det gælder amerikansk bourbon whiskey.

Ilden opstod om natten, og heldigvis kom ingen mennesker til skade. Foreløbige undersøgelser tyder på, at det var et lyn, der slog ned og antændte hallen.

Ejer 126 andre lagerhuse


Ifølge en talsmand fra Jim Beam vil de store mængder whiskey, der nu er gået tabt, ikke medføre færre flasker på hylderne her og nu. Fadene indeholdt nemlig meget ung whiskey, der stadig skulle ligge og modne i flere år, før den skulle tappes på flasker.
Jim Beam har da også lidt at stå imod med - ud over det nu nedbrændte lagerhus ejer firmaet 126 andre lagerhuse med til sammen 3,3 millioner fade rundt om i Kentucky.
En lille film fra CBSN på YouTube viser hvor lidt, der blev tilbage af hallen og de mange fade efter ildebranden.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Sigurd Müller Vinhandel har ansat Søren Lund Hansen som salgskonsulent for Nord- og Midtsjælland.
* Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vine fra de tyske vinhuse Weingut Emrich Schönleber i Nahe og Weingut Groebe i Rheinhessen, fra det østrigske vinhus Weingut Nigl i Kremstal og fra de franske vinhuse Domaine FL i Loire, Pierre Gerbais i Champagne og Terres Vivante Beaujolais Villages i Beaujolais.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvilken rødvin til fisk?Del på Facebook

Kaj Kristensen og hans kone kan godt lide fisk - men er ikke så glade for hvidvin. - Kan I anbefale nogle rødvine, som egner sig til fiskeretter? Spørger de.
Nordmænd drikker rødvin til fisk, og det kan faktisk udmærket lade sig gøre, og sydpå er det meget almindeligt.
Til røgede og salte fiskeretter og dem med surt-sødt tilbehør bør man følge den danske tradition med øl og snaps. Men til andre fiskeretter går det fint med rødvin, hvis man vælger en blød og let type uden for meget garvesyre og alkohol – og skænker den afkølet (8-10 grader).
Det kan fx være en fransk Beaujolais eller en italiensk Bardolino eller Refosco fra Friuli. Også lette vine på Pinot Noir-druen kan være glimrende ledsagere til fisk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette billede af en ældgammel vinstok har vi selv taget under et besøg i distriktet Nemea i Grækenland. Nemea ligger i den nordøstlige del af Peloponnes, og herfra kommer nogle af Grækenlands bedste vine. Vinmarken tilhører i øvrigt vinhuset Gaia.

Send endelig billeder til os!


Vi er i bund med læser-billeder, så send endelig, hvis I på sommerens vinrejse tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder i en nogenlunde god opløsning - eller hvis I ligger inde med nogle fotos fra tidligere rejser. Billederne skal sendes til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-537
Billede 521-546


537 Bag hvert vinhus i det ungarske distrikt Villány er der en dyb vinkælder (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Charette, Les Vignerons Récoltants d'Orschwiller, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

69 kr., Aldi

Til prisen en god boblevin med mousse i munden og en smag af drue og citrus. Ikke nogen stor vin, men anvendelig i mange sammenhænge.

stjernestjernestjernestjerne

Sestiere Castello 4357, Fabiano, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

109,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 89,75 kr., Skjold Burne

En god, tør og let mousserende vin med en meget mild smag af æbler. Vinens lave alkoholindhold gør den til sagen som apéritif i sommervarmen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Classic, Domaine Tariouet, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (10,5%)

69,5 kr., pris på tilbud indtil 10. juli: 39 kr., Irma

En meget enkel, men også meget billig hvidvin på druerne Ugni Blanc, Colombard, Sauvignon og Gros Manseng. I smagen citrus og en lille sødme, der ikke afbalancerer syren. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Pas de la Baume, Camile Cayran, Côtes du Rhône, Blanc, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Lækker hvidvin på druerne Grenache Blanc, Roussanne og Clairette. Den smager ganske enkelt godt med sin friske, let cremede druesmag, sin fine krydring og noter af ferskner og citrus. Lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Thomas Schmitt, Riesling, Mosel, Tyskland, 2017, lav alkohol (10,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

En ganske let hvidvin, der som mange Mosel-vine er meget sød. Her for sød til, at Riesling-druen rigtigt får lov til at vise sin dejlige smag. Flasken har skruelåg - og alkoholprocenten er lav.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No. 3, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2018, lav alkohol (11%)

109,75 kr., på tilbud i juli: 79,75 kr., Skjold Burne

Simply not dry, står der på etiketten. Nej, denne fortræffelige hvidvin har en markant sødme, men også en syre, der afbalancerer sødmen. I smagen mineralske noter. Lækker sag som terrassevin og som ledsager til krydrede, asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mussel Pot, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En elegant og velafbalanceret hvidvin med duft af modne citroner og med en fyldig, frisk og let cremet frugtsmag med grape-noter. En vin, der er sagen til lyse fisk og skaldyr - eller bare som den er. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Juan Gil, Bodegas Juan Gil, Jumilla, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En rosévin uden den klassiske "roséstil" med jordbær, hindbær og sødme. Snarere lidt som en hvidvin. Udmærket til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Glaneuses, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95, Supervin

Lækker rosévin med en fin balance mellem frugt, syre og sødme. I smagen jordbær og hindbær - men ikke mere, end at man også kan smage druen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Féraud, Domaine des Féraud, Côtes de Provence, Cuvée Prestige, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

119 kr., på tilbud til 99 kr., Topvine

Pæn rosévin på økologisk dyrkede druer. God frugt, syre og sødme. Lidt kort, men udmærket til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shiraz, Vineris, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2017, middel alkohol (13,5%)

55 kr., Lidl

En rigtig god all round rødvin med god fylde, et fint samspil mellem krydrede noter og moden frugt og en behagelig rund eftersmag. En vin mange vil kunne lide - og en vin til en meget menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Borgo del Mandorlo, Botter, Copertino, Puglia, Riserva, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

69 kr., Aldi

Fra den tunge flaske skænkes en typisk Puglia-rødvin med fyldig frugt, god krydring og en lille sødme. En lidt enkel vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjerne

Vin Nature à Butiner, Gamay, Beaujolais-Villages, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Til denne rødvin er der ikke tilsat sulfitter. Vinen er ret enkel, tør, med beskeden frugt og agressive tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Misiones di Rengo, Cabernet Sauvignon, Valle del Rapel og Valle del Maipo, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Aldi

En udmærket rødvin med en klar smag af druen Cabernet Sauvignon. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerneØ

Binario, Rioja DOC, Spanien, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., SPS Wine

En rigtig dejlig og harmonisk rødvin med en fin balance mellem frugt og krydrede noter (anis og rosmarin) i både duft og smag. Vinen er ikke kun økologisk men også vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ju de Vie, Julien Mus, Vin de France, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Flot økologisk rødvin, der dufter og smager af en nobel ældre herre, som ryger havanna. I den bløde, afrundede frugt er der faktisk en ret kraftig note af tobak. Vinen er lavet på 20% Merlot, 30% Marselan, 40% Grenache, 10% Mourvèdre. En lækker sag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paololeo, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., YouAndWine

En vidunderlig bærduft - især modne solbær - stiger op fra glasset med denne vin. Smagen lever helt op til forventningerne - den er fyldig, koncentreret, frugtrig og med en lang blød bærsmag. Et lille bittert bid til slut gør vinen velegnet til mad - fx pasta eller lam.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Mascota Vineyards, Malbec, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 11. juli: 50 kr., SuperBrugsen

Vellavet rødvin med god smag af druen Malbec, tilpas syre, bløde tanniner og en lille sødme. De 50 kr. er en yderst venlig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Villa i Langi, Chianti Riserva DOCG, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

109,95 kr., SPS Wine

En rigtig dejlig økologisk rødvin - og en rigtig Chianti-vin med god frugt og lidt læder i duften og med en forførende let krydret smag, hvor de krydrede noter ikke maskerer den friske frugt.

stjernestjernestjerneBoksvin

Primitivo Salento, Corte Aurelio, Primitivo Salento IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 3 liter, Lidl

En meget enkel rødvin, der har krydrede noter og en lille syre, men ikke så meget andet. Prisen ved 3 liter svarer til 32,25 kr. pr. flaske - hvilket selvfølgelig er meget billigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manga del Brujo, El Escoces Volante, Calatayud, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En rigtig god rødvin på druerne Garnacha, Shiraz, Tempranillo og Mazuelo. Den har en kompleks og harmonisk smag med fyldig, blød frugt, god krydring og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Faktisk en flot spanier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Massal 1945, Clos de Luz, Carmenère, Rapel Valley, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er fremstillet på druer fra vinstokke plantet i 1945. Det er en helt fantastisk vin med dens kompleksitet og koncentration, modne frugt og varme krydrede noter og dens fløjlsbløde eftersmag, der holder længe i munden. Man kan bliver ved med at udforske de mange smagsfacetter. I forhold til kvalitet er normalprisen bestemt rimelig - og prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv. Nyd vinen til en luksus-bøf - eller bare som den er.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burggarten, Vulkanstein, Weingut Burggarten, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2017, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Propperiet

Fra den lille, tyske vinregion Ahr kommer denne elegante og lækre rødvin på druen Spätburgunder - også kaldet Pinot Noir. Den udvikler sig fint i munden med sin lette, krydrede smag, tilpasse syre og lille sødme.