Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2019



Sådan kunne en kommende hvidvins-emoji måske have set ud.

Afslag på hvidvins-emojiDel på Facebook

Emoji’er er de pitogrammer, som bruges i flæng, når vi sms’er. De kan smile og græde eller forestille hunde, juletræer, lagkager osv.

I uge 20 nævnte vi det californiske vinhus Kendall-Jackson - der er bedst kendt for sine hvidvine - og husets arbejde for at få indført en hvidvins-emoji. En rødvins-emoji i form af et glas med rødvin og en champagne-emoji findes allerede. Men altså intet glas med hvidvin.
Kendall-Jackson indsendte oprindelig en ansøgning på nitten sider med begrundelse for ønsket om en hvidvins-emoji til Unicode Standard, som forvalter denne verdens cirka 3000 piktogrammer. Forslaget er blevet sendt retur til vinhuset hele tre gange med rettelser og krav om yderligere oplysninger.
Og nu, efter at sagen har kørt i et år, er Unicode Standard så kommet med sin endelige afgørelse - som til vinhusets store ærgrelse er et afslag.

På med vanten igen


Årsagen til afslaget har ikke noget at gøre med diskriminering af hvidvin men med en frygt for, at emoji’ernes verden ender med at blive for kompleks og uoverskuelig. Næste ansøgning ville helt sikkert gå på rosé, tænker man, hvilket måske kunne danne præcedens for at tilføre nye farver til andre produkttyper, osv.
Kendall-Jackson smider dog ikke håndklædet i ringen endnu. Hvidvins-emoji’en har nemlig fået global opbakning på de sociale medier, og harmen over afslaget er stor samme steds, og det har givet vinhuset blod på tanden.
Nu vil man forsøge et samle endnu mere opbakning til emoji'en og så indsende en ny og forbedret ansøgning. Man kan læse mere om emoji’en og sagen - og støtte den - på dens egen hjemmeside.


Forårsarbejde i en af champagnehuset Bollingers vinmarker.

Mindre syre i Champagnes druerDel på Facebook

Syre-niveauet i de nyhøstede druer er af afgørende betydning for champagneproducenterne. Det er denne syre, der giver de berømte mousserende vine deres friskhed og elegance.
Men på grund af den globale opvarmning mister de tre traditionelle champagne-druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, stadig mere af deres naturlige syreindhold.
Langvarige hedebølger og et generelt varmere klima medfører, at man er nødt til - ligesom i mange andre vindistrikter - at høste druerne stadig tidligere. Og her får syre-niveauet, som kræver, at druerne modnes over en længere periode, stadig sværere ved at udvikle sig.

Fire andre tilladte druer


Det faldende indhold af syre har fået enkelte champagnehuse til at supplere de tre traditionelle druer med nogle af de fire andre druer, som det - ifølge reglerne fra vinrådet Comité Champagne - også er tilladt at fremstille champagne på. Disse druer er ellers i vid udstrækning gået i glemmebogen.
Det drejer sig om hvidvinsdruerne Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc og Pinot Gris. De to sidstnævnte kaldes også henholdsvis Blanc Vrai og Fromenteau i Champagne. Alle fire druer modner langsommere, hvilket gør, at den friske syre i højere grad bevares i det varmere klima. Ikke mindst Arbane og Petit Meslier har stort potentiale som ”fremtidens” druer.

Bollinger er med på vognen


En af de producenter, der er begyndt at anvende de gamle druer, er Champagne Château de Bligny, der i sin champagne Cuvée 6 Cépages har forenet de tre traditionelle druer med Arbane og Petit Meslier. Også Champagne Drappier har anvendt lige dele Chardonnay, Arbane, Petit Meslier og Pinot Blanc i sin Quattour Blanc de Quatre Blanc. Snart frigiver champagnehuset også sin første champagne, hvortil der er anvendt Fromenteau-druer.
Et af de store, berømte champagnehuse, Bollinger, har også kastet sig over de gamle druer. Huset har gennem de sidste syv år plantet et større areal med Arbane og Petit Meslier med en fremtidig produktion for øje. Og der er planer om at plante endnu flere vinstokke i nærmeste fremtid. Vin på druerne er der dog endnu ikke tale om - hos Bollinger arbejder man stadig med dem på forsøgsplan.

Eksperimenter med hybrider


Hos Comité Champagne, er man selvsagt også klar over problemet med den reducerede syre i Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, og rådet har derfor søsat et projekt i samarbejde med det franske institut for landbrugsforskning INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique).
Hos INRA eksperimenterer man således i øjeblikket med krydsninger af de tre traditionelle druer med hybrid-druer, der er ekstra lang tid om at modne, og som samtidig er stort set resistente over for diverse svampesygdomme.
Fremtidens klima bliver ikke kun varmere men også vådere, med hyppigere og kraftigere skybrud. Og med fugtigt vejr følger ofte udbredelsen af svampesygdomme i vinmarkerne.


Foto: WSET.

Bliv en bedre vinsmager på to timerDel på Facebook

I år kan Wine & Spirit Education Trust (WSET), den berømte skole for vin- og spiritusuddannelser i London, fejre sin 50 års fødselsdag. Og det gør skolen blandt andet med en global event, Wine Education Week, fra 9. til 15. september.
Ud over fejringen hos ”moderskolen” i den britiske hovedstad bliver der afholdt 500 events hos nogle af de i alt 880 udbydere af WSET-uddannelserne, der findes rundt om i alverdens lande.
En af udbyderne er Vinakademiet i Valby, og her fejrer man fødselsdagen d. 11. september med minikurset ”Find din vinviden i glasset”. Kurset, der varer to timer og koster 125 kr., er for alle, der gerne vil blive bedre til at smage på vin - og der forventes ingen forkundskaber, kun nysgerrighed og interesse for vinens verden.

Kan også fejre en rekord


Glas for glas og med professionel vejledning får man en idé om, hvordan fx tannin, krop, fadlagring, syre og klima kommer til udtryk i en række forskellige vine. Med hjem i bagagen får man en række redskaber, der gør én til en skarpere vinsmager. Man kan læse mere om kurset og tilmelde sig ved at klikke her.
Ud over at fejre sin fødselsdag i år kan WSET-skolen og dens udbydere også fejre, at kurserne i vin, spiritus og sake har stigende popularitet verden over.

WSET's top-tre lande


I 2018 gennemgik 108.557 personer et af WSET’s kurser enten i London eller hos en af skolens 880 udbydere. Det er en stigning på 15% i forhold til året før - og en hidtidig rekord. Og det er også en gigantisk vækst sammenlignet med skolens første leveår, hvor der kun var cirka 2000 kandidater.
Omkring halvdelen af de mange kandidater, der tog et kursus sidste år, gjorde det enten hos skolen i London (20.448 kandidater) eller hos udbydere i Kina (18.206 kandidater) eller USA (17.416 kandidater). I det seneste år er også 109 nye udbydere rundt om i verden blevet godkendt.

En anden forklaring på at skåle Del på Facebook



Fra den lille film, hvor superhelte flyver ad Marathon du Médoc-ruten.

Er der nogen, der deltager?Del på Facebook

Så er der nedtælling til 35. udgave af det populære vinøse løb Marathon du Médoc, der afholdes d. 7. september. Igen i år vil mere end 8000 løbere fra hele verden - de fleste iklædt festlige kostumer - løbe ad den 42.195 kilometer lange rute og stoppe ved de mere end 20 stande med forfriskninger.
Traditionen tro byder standene på vin fra nogle af Médocs berømte vinslotte - samt østers, oste og andre delikatesser. Så det drejer sig ikke kun om at komme først i mål, men også om at have det sjovt undervejs.
Hvert år er der et nyt tema for udklædningen, og i år er det ”superhelte”. På løbets hjemmeside kan man se en sjov og informativ lille YouTube film, hvor Superman og andre helte drøner af sted ad ruten forbi vinmarker, slotte og stande. Filmen giver faktisk et godt overblik over præcis, hvilke slotte, der ligger på ruten - og dermed hvilke vine, der bliver skænket i deltagernes glas.
VinAvisens redaktion vil rigtig gerne høre fra læsere, der deltager i årets Marathon du Médoc, på info@vinavisen.dk. Det kunne være fint efter afholdelsen af maratonet med et par ord på en mail med lidt ”insider” information og måske et par billeder fra løbet.


Det er ikke så meget romantik, tårne og spir, der lokker de rige kinesere, når de går på jagt efter et vinslot i Bordeaux. Det viste slot er Château Pichon Longueville Baron i Pauillac. Foto: Wikipedia/BillBI.

Færre kinesere køber Bordeaux-slotte Del på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at den kinesiske sanger og skuespiller Zhao Wei for nylig købte vinslot nummer fire i Bordeaux. Men faktisk går der ifølge Vitisphere stadig længere imellem, at kineserne opkøber slotte i det franske vindistrikt.
Det viser en ny undersøgelse fra ejendomsmæglerfirmaet Medicis Partners i Bordeaux, der er baseret på såvel dette firmas som andre ejendommæglerfirmaers salg til kineserne (inklusiv til folk fra Hong Kong, Macao og Taiwan).
Fra 1984 til i dag skulle 153 vinslotte i Bordeaux være kommet på kinesiske hænder. I 2013 toppede salgene med 35 slotte på et år, men siden da er det faldet støt. Hos Medicis Partners er man fx gået fra 20 årlige salg for nogle år siden til kun fem salg sidste år.

Import for nedadgående


Det er ikke den romantiske drøm om at eje et vinslot og have egen vin i glassene, der driver de fleste af de kinesiske investorer. Det handler derimod om at tjene penge på at sende vinen hjem til det kineiske marked. Og en af årsagerne til nedgangen i salget af slotte til kineserne er, at et vinslot ikke er helt så gunstig en investering som førhen - hvilket igen hænger sammen med en nedgang i kinesernes import af Bordeaux-vin.
En anden årsag er - ifølge undersøgelsen - at den kinesiske regering har indført en stramning af valutakontrollen, hvilket gør det sværere for kinesiske firmaer og rigmænd at trække penge ud af landet med henblik på udenlandske investeringer.


Den 500 år gamle vinstok dækker et større areal og holdes oppe af et stort og kraftigt bygget træstativ.

En 500 år gammel vinstok Del på Facebook

På øen Roanoke i den amerikanske stat North Carolina vokser "Mother Vine", der - så vidt man ved - er Nordamerikas ældste kultiverede vinstok. De første beretninger om vinstokken går tilbage til 1720, men da var den allerede meget stor. Man mener derfor, at den måske er hele 500 år gammel og blev plantet af lokale indianere.
Vinstokkens grønne druesort er døbt Scuppernong efter en nærliggende flod - og der er tale om meget store, helt runde og saftige druer med en karakteristisk moskusaroma.

Havde nær mistet vinstokken


For cirka ti år siden var et energiselskab lige ved at tage livet af den historiske vinstok. Selskabet sendte en mand ud for at udrydde nogle vildtvoksende buske og vinplanter, som generede firmaets elledninger på Roanoke. Forsynet med masser af ukrudtsmiddel gik han i gang med at sprøjte, og da han nåede til en kolossal vinplante, der slyngede sig højt op i en af elmasterne, gav han den et ekstra godt gang pulver fra spraybeholderen.
Få dage efter, den pligtopfyldende arbejder havde forladt øen med sin spraybeholder, begyndte bladene på den store vinstok at blive brune og falde af.

Et større redningsarbejde


En gruppe plantespecialister fra North Carolinas landbrugsministerium blev straks tilkaldt og kastede sig ud i et større redningsarbejde. De døende dele af planten blev fjernet, så giften ikke bredte sig yderligere. Derudover postede man masser af vand og gødning ned til rødderne for at fremme væksten i de uskadede dele af vinstokken.
Mother Vine kom sig heldigvis - hvilket man kan se, hvis man kommer forbi byen Manteo, hvor den dækker et areal svarende til et mindre parcelhus.

En hvidvin på stiklingerne


Omkring år 2000 søsatte man et ganske særligt projekt i samarbejde med et lokalt vinhus, Duplin Winery. Man tog 5000 stiklinger fra den gamle vinstok og forsøgte at få dem til at danne rødder - hvilket lykkedes med kun 100 af stiklingerne.
I dag er disse stiklinger blevet til en lille vinmark, Mother Vine Vineyard, og hvert år fremstiller man en hvidvin på druerne - nyeste årgang er netop kommet i handelen i udvalgte forretninger i USA. Vinen skulle efter sigende have samme moskus-agtige aroma som moderplanten.
Ved at klikke her kan man se en lille film om vinstokken og vinen.


Inde på champagnemærkets egen hjemmeside kan man se, hvordan man kan omsætte købet af en flaske til et træ.

Køb en flaske, og plant et træDel på Facebook

Træer er yderst miljøvenlige, idet de binder CO2. Og mens store områder af Amazonas jungle brænder i øjeblikket, er der andre steder, hvor man gør en øget indsats for at plante træer.

Et lille bidrag til træ-plantningen yder champagnehuset Francois Dubois Champagne i Marne. Huset har netop lanceret et nyt mærke, Esprit Nature. Og hver eneste af de cirka 60.000 flasker, der nu tilflyder det franske marked, kan omsættes til et træ, der vil blive plantet på champagnehusets 50 hektar jord.

Op til 125.000 træer


Når man har købt en flaske Esprit Nature, skal man først fjerne en ”lomme”, som dækker flasken og bærer dens etiket. På selve flasken vil man så se et rundt, hvidt mærke med et nummer på. Det nummer tager man et billede af med sin mobil og sender til en bestemt email-adresse sammen med info om sit navn m.m.
Herefter vil træet blive plantet, og man vil modtage en anvisning af, præcis hvor ens træ befinder sig.
Francois Dubois Champagne har plads til mellem 75.000 og 125.000 træer afhængig af, om forbrugerne, der har købt champagneflaskerne, vælger eg eller poppel. Så der er sikkert plads til en årgang champagne mere ...
Man kan læse mere om champagnen og projektet (på fransk) ved at klikke her.

Del på Facebook

Hennessy dropper kemiske midlerDel på Facebook

Det store, berømte cognachus Hennessy Cognac får sine druer fra 1600 drueavlere, der til sammen ejer 34.000 hektar vinmarker i Cognac-distriktet. Nu har huset ifølge Vitisphere meddelt, at inden 2028 vil al brug af kemiske ukrudtsmidler som fx herbicider være fortid hos samtlige af drueavlerne.
Avlerne vil blive instrueret i, hvordan de skal bearbejde jorden og det græs og ukrudt, der vil dukke op mellem vinstokkene, når de ikke længere kan anvende de kemiske midler.
Hennessy Cognac vil selv vise vejen ved inden 2022 at have droppet brugen af herbicider i husets i alt 180 hektar eksperimentale vinmarker.
I den lille film på YouTube forsøger et ægtepar sig med maskinen fra Vapshot.

Sådan kan man også nyde alkohol …Del på Facebook

En ny dille har bredt sig fra USA til det britiske natklubliv. Og det, der trender i London og andre britiske storbyer plejer på et eller andet tidspunkt at tilflyde Danmark. Det drejer sig om fordampet alkohol, der ”nydes” af en ballon - med andre ord, en lidt alternativ måde at indtage et shot på.

Det er det amerikanske firma Vapshot, der har lanceret fænomenet og den maskine, der puster alkoholen ind i ballonerne.
Først sættes den valgte alkohol ind i maskinen, hvorefter man sætter en ballon til en dysse og trykker en knap i bund. I løbet af cirka 5 sekunder er ballonen pustet op med alkoholdampe. En lille film, som kan ses ved at klikke her, viser, hvordan det foregår.

Kun 1/16 af et shot


Og hvad er så det lyksaliggørende ved at nyde en whisky eller vodka på denne måde og ikke af et glas? Jo, alkoholen virker hurtigere, da den optages af lungerne og ryger direkte op i hjernen. Effekten forsvinder dog efter cirka 20 minutter, idet man via dampene kun indtager 1/16 af et almindeligt shot.
Ifølge Vapshot skulle sidstnævnte netop medføre, at unge festglade mennesker indtager langt mindre alkohol i løbet af en aften. Det har diverse helseorganisationer dog sat spørgsmålstegn ved.
Uanset, om metoden skulle være skadelig eller ej, så lyder det da ikke særligt charmerende at ”drikke” whisky via en ballon - ligesom det er lidt svært at skåle ...


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Thomas Brinkmann.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Brinkmann (f. 1971) startede som garage-vinimportør, da han var midt i 20’erne, hvor han importerede vin fra først Bordeaux og senere fra andre europæiske vinområder. Vininteressen havde han med i bagagen fra barndomshjemmet, hvor der altid blev serveret kvalitets-vine i weekenderne, og når der kom gæster.
Han tog en uddannelse inden for fødevarebranchen, og fik job med salg af frosne fødevarer til Fjernøsten. Senere arbejdede han med entreprenørmaskiner i eget firma, men i 2017 besluttede han sig for at gå all in for importen af vin og startede firmaet Brinkmann Vinimport.
Firmaet består af en butik i Aalborg samt en webshop, hvor man finder et stort sortiment af vine og bobler fra Italien, Spanien og Frankrig. Desuden er der et bredt udvalg af spiritus i form af gin, rom, cognac, snaps, m.m. Chokolade og vintilbehør finder man også på hylderne.
Vinene, som Thomas Brinkmann importerer, er fra små producenter, som laver små mængder af høj kvalitet.
Hans firma har også specialiseret sig i vinsmagninger, der afholdes i butikken. Temaerne for smagningerne varierer, og alle er velkomne til at tilmelde sig. Firmaer, foreninger og grupper kan også booke en vinsmagning i butikkens lokaler, ligesom Thomas Brinkmann også gerne rykker ud i de nordjyske firmaers egne lokaler.
Også fritiden går med vin, som er Thomas Brinkmanns store hobby, og som han blandt andet dyrker i en vinklub, han selv har været med til at stifte. Derudover sætter han stor pris på god mad og en cykeltur i naturen. Han bor syd for Aalborg sammen med sin kone gennem 25 år, og sammen har de to børn på 22 og 24 år.
Adresse: Brinkmann Vinimport A/S, Danalien 1G, 9000 Aalborg, tlf.: 31 35 16 35, e-mail: tbp@brinkmannvinimport.dk, www.brinkmannvinimport.dk.

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-541
Billede 521-546


543 Der er masser af bindingsværk i de små vinbyer i Alsace (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prat de Medea, Sant Sadurni D'Anoia, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

45 kr., Aldi

Fine bobler i glasset, en mousse, der hænger fint sammen med smagen af drue (Macabeo og Parellada). I smagen noter af citrus og pære. Prisen ... 45 kr., helt utrolig attraktiv.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Maison Barboulot, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris på tilbud: 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

Til 64 kr. en udmærket hvidvin. Den har en let cremet smag med et ret bittert bid, der gør den til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Byo, No 21 Blanc, Domaine Uby, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (11%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 74,25 kr., Propperiet

Dejlig hvidvin på økologisk dyrkede druer - Colombard, Ugni Blanc og Sauvignon Blanc. Vinen er meget harmonisk med en ren druesmag, fin krydring og god balance mellem syre og sødme. Lang eftersmag. Anvendelig både til mad, som apéritif og som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gustus, Darling Cellars, Chenin Blanc, Darling, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., Amka

Smagen af druen Chenin Blanc går rent igennem i denne friske og lækre hvidvin, og smagen fortsætter ud i eftersmagen, hvor den kobler sig til den tørhed, der gør vinen så god til mad.

stjernestjernestjerneØ

Giol, Pinot Grigio, Delle Venezie, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

109 kr., SPS Wine

Her kommer en meget let hvidvin, der er både økologisk og vegansk. I forhold til prisen har den et ret smalt og kort smagsbillede. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Serbato, Bastiolo, Chardonnay, Langhe, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

109,75 kr., pris på tilbud 3. september - 3. november: 90 kr., Skjold Burne

Her er Chardonnay-druen, når den gør sig umage. Lavmælt, men den får sagt, hvad den vil. Ren druesmag, orientalske frugter, ananas, fersken, fin krydring og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Melody, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Der er gods i denne fortræffelige hvidvin. Den har en god, fyldig, let cremet og fint krydret smag, er tør, men med en lille sødme. Oplagt en madvin.

stjernestjernestjerne

Dancing Crow Vineyards, Sauvignon Blanc, Californien, USA, 2018, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne californiske hvidvin på druen Sauvignon Blanc diskuterede vi længe. Vi kunne ikke lade være med at sammenligne med vine på samme drue fra New Zealand - og fra Loire-dalen. Og så den forholdsvis høje pris ...

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Leopoldo, Malbec, Mendoza, Reserva, Argentina, 2018, middel alkohol (14%)

59,95 kr., Multi Wine

Måske ikke så kompleks, men immervæk en dejlig rødvin, blød og afrundet og med frisk frugt. Glimrende hverdags-vin. Flasken har skuelåg

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmitt 1919, Pinot Noir, Rheinhessen, Tyskland, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Holte Vinlager

Vellykket rødvin, der fint fremviser Pinot-druens dyder. Vinen har en ren og klar druesmag, gode tanniner og en fin sødme. Flasken har skruelåg. Prisen ved seks flasker er meget attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elisabetta Gepetti, Fattoria le Pupille, Sangiovese, Morellino de Scansano, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Gallovini

Lækker rødvin med en blød og fyldig druesmag, fin krydning og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ashgrove, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker. 64,95 kr., Supervin

En rigtig god rødvin til en yderst attraktiv pris (ved seks flasker). Den har fyldig frugt, bløde tanniner og en tørhed, der gør den til en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château le Barry, Saint-Émilion, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

84,95 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 79 kr., Kvickly

En vellavet Bordeaux-rødvin, der hænger rigtig godt sammen med sin fydige, tørre smag, sine behagelige taniner og sin lange eftersmag. En vin, der lægger op til en rigtig dejlig bøf. I smagen er der moden frugt samt noter af vanille og ingefær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, Landiras, Syrah, Vino de España, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

Om 2016-årgangen skrev vi: "Til 59 kr. er denne rødvin et rigtig godt køb. Den har en god struktur med en fyldig, fint krydret smag, der fortsætter ud i den lange eftersmag." Det samme gælder denne årgang - til samme pris som den forrige. Vi kan tilføje, at der i den gode smag er noter af kirsebær og et strejf af bittermandler - kirsebærsten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Camille Cayran, Rasteau, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Vellavet Rhône-rødvin med god frugtfylde og duften af alle krydderurterne fra Sydfrankrigs garrigues - landskabet med havet af krydderurter. I smagen noter af trøfler og sorte oliven.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Time Waits for No One, Finca Bacara, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Bag etikettens dramatiske dødningehoved hviler en rigtig god rødvin med frugtfylde, krydring, tilpas syre, bløde tanniner og en lille sødme, alt i fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sir Charles Darling, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

116,95 kr., Amka

Denne fortræffelige rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot fylder munden med sin gode, lækre frugt, sit krydderi og et pift af træ. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blend Boss, South Australia, Australien, 2018, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Flot rødvin med en helt ustyrlig, kulørt etiket. En vin med kraft og noter af kirsebær og jordbær. Udpræget en madvin. 15%, men ingen spritkant. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blason d'Aussières, Domaine Barons de Rothschild (Lafite), Corbière, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 9. juni: 99,75 kr., Skjold Burne

Om 2015-årgangen skrev vi: "En rødvin, der bare smager godt. Den har en lækker, kompleks smag med fin krydring og noter af læder og cedertræ (cigarkasse). Vinen er lavet på druerne Syrah, Grenache, Mourvèdre og Carignan." Den beskrivelse gælder også denne årgang. Men det vil være en god idé at give den lidt luft ved at plaske den over i en karaffel.

stjernestjernestjerne

Starosel, Merlot, Bulgarien, 2015, høj alkohol (14,8%)

135 kr., pris på tilbud: 108 kr., AM Vinimport

Der er ingen etiket på flasken. Kun hænger der en lille seddel i en snor omkring halsen med teksten "Merlot from an oak barell no. 67", og på bagsiden af sedlen står der nogle sætninger på bulgarsk, alkoholprocenten samt ordet Mepao (det er nok navnet). Gad vide, om Ctapocea er appellationen? Nå, men vi befrier flasken fra sin besværlige kapsel af sort lak (plastic) og ... Der er en frugtagtig Merlot-smag, men denne fader hurtigt ud, og smagsløgene efterlades med et bittert, træagtigt bid. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Proelio, Bodegas Proelio, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Vellavet rødvin, ret tør og lidt "stram". I smagen noter af tobak, kaffe og chokolade samt vanille fra tolv måneder på fad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Guiseppe Campagnola, Cantina in Marano, Amarone della Valpolicella, Classico, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

180 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En Amarone, der ikke er en bamsevin. En, der er mere slank, delikat og lækker. En meget anvendelig vin med god fylde, god krydring og fin sødme. Vinen er lavet på de klassiske druer Corvinone, Corvina og Rondinella.

stjernestjernestjerne

Calcu, Winemakers Selection, Colchagua Valley, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

Denne chilenske rødvin er lavet på druerne Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carménère og Petit Verdot - altså lidt i retning af den gode, gamle Bordeaux-opskrift. Vinen smager da også af Bordeaux, men desværre er smagsbilledet i forhold til den høje pris ret smalt.

stjernestjernestjerne

l'(Im)perfetto, Buglioni, Valpolicella Classico, Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin

Denne rødvin er delvis lavet med tørrede druer, og der er da også sødme i den. Men i forhold til prisen er smagsbilledet lidt vel smalt.