Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2019



I den lille ABC-film på YouTube kan man se i fugleperspektiv, hvordan ilden æder sig gennem terrænet.

Alexander Valley i flammerDel på Facebook

En ildebrand breder sig i den førende appellation Alexander Valley i Sonoma. Den opstod i den forgangne uge - sandsynligvis på grund af et defekt højspændingsanlæg. Ilden breder sig med stormskridt på grund af tørke og kraftig blæst. I skrivende stund har flammerne ædt sig gennem 6500 hektar skov og vildnis samt 49 huse og andre bygninger.

Flere hundrede indbyggere er blevet evakueret - blandt andet fra byen Geyserville - og heldigvis har der endnu ikke været rapporteret om tilskadekomne.
Når det gælder Alexander Valleys 30 vinhuse og 6000 hektar vinstokke, står de fleste af dem stadig urørte af ilden - andre er blevet flammernes bytte, heriblandt det historiske vinhus Soda Rock, der har rødder tilbage til 1800-tallet.

Evakuerede vinhuse


Den store og anerkendte vinproducent Jackson Family Wines, der har vinmarker og vinerier i distriktet, har ifølge Wine Spectator måttet evakuere og dernæst lukke Sonestreet Estate Winery, Vinwood, Vérité og The Spire Collection. Og Julia Jackson, der er datter af grundlæggerne, Jess Jackson og Barbara Banke, og arbejder med i vinhuset, måtte se sit hus brænde ned til grunden.
1300 brandmænd samt helikoptere med vandsække arbejder i døgndrift på at få slukket ildebranden. Heldigvis har de lokale vinproducenter fået langt hovedparten af årets druehøst i hus, så de behøver ikke at frygte for røgskadede druer.
En lille film, som ABC har lagt på nettet, viser, hvordan ilden vinder terræn. Filmen er taget fra en helikopter.


Man regner med, at Grenache er en spansk drue, der spredte sig til Sydfrankrig.

En lille smagning: Hvordan er druen Grenache?Del på Facebook

I vine fra Sydfrankrig og Spanien optræder druen Grenache igen og igen. I en Châteauneuf-du-Pape indgår der oftest mere end 80% af den.

Lad os se lidt nærmere på denne drue, sagde vi til os selv, og arrangerede en smagning af spanske vine på 100% Grenache – eller Garnacha, som de siger i Spanien.
Eller Garnatxa, som de siger i Catalonien. Hvordan smager denne drue, når den er alene hjemme i flasken?

Kræver som regel selskab


Grenache er en af verdens mest benyttede druesorter, fordi den giver frugtfylde og forholdsvis meget alkohol. Den modner sent og kræver varme, så derfor skal vi sydpå for at finde den.
Man beskriver gerne smagen som en blød druesmag, krydret, med noter af jordbær og hindbær og ikke mindst hvid peber. Og så har den ikke så meget syre, garvesyre og farve.
Den får derfor som regel selskab af andre druesorter som Syrah, Carignan, Tempranillo og Cinsaut.
I Australien taler man ligefrem om GSM-vine, og det er man også begyndt på i Europa. GSM = Grenache + Syrah + Mourvèdre.

Store vine på arbejdshest


Under vores smagning erfarede vi, at de billigere vine på druen levede fint op til ovenstående beskrivelse – jo, der var hvid peber og ikke så meget syre og garvesyre. Men når vi så kom op i priserne og kvaliteterne, var det sværere at genkende det billede. Her mødte vi ofte glimrende og store vine, med et overraskende smagsbillede, hvor der uden tvivl har været gjort alt for at hæve kvaliteten – druer fra marker med mineralitet, fra gamle stokke, med omhyggelig sortering osv.
Her var arbejdshesten Grenache blevet en fuldblodshest med fornemt seletøj.
Resultatet af smagningen ses længere nede på siden. Der er i alt ni vine, idet tre røg af i svinget, da de fik under tre stjerner. Men ni var også nok til at få et godt billede af druen Grenache, og hvad den kan.


Gammel vinbog nu som e-bogDel på Facebook

For 30 år siden skrev VinAvisens gamle redaktør, Anker Tiedemann, bogen ”Vinens forunderlige verden”, der blev en stor succes. I alt blev den solgt i et oplag på 32.000 eksemplarer, hvilket vist må siges at være lidt af en rekord for en vinbog på dansk.
Nu har forlaget Lindhardt & Ringhof genudsendt bogen som e-bog med en ny forside og til forskellige priser mellem 62 og 69 kr. – se de første 20 sider ved at klikke her.

Uaktuel, men sjov at læse


Anker Tiedemann skrev med vilje bogen, så den ikke kunne blive uaktuel. Der er ikke portrætter af diverse vinbønder, priser, smagenotater, adresser – endsige mailadresser. Derimod er bogen fuld af vinviden og ikke mindst mange anekdoter. Den lægger op til lystlæsning.
Alligevel er den i høj grad uaktuel. Der er ikke et ord om Bulgarien og Rumænien, Sydafrika og Sydamerika. Og mange af beskrivelserne gælder slet ikke i dag. De er bare sjove at læse.
Bogen er illustreret med instruktive kort og utallige vinetiketter.

Lidt mindre årgang 2019 Del på Facebook

Druehøsten lakker mod enden i de europæiske vinlande, og hvordan ser det så ud med årets høst? Det fremgår af nyligt offentliggjorte tal fra Europakommissionens landbrugsdirektorat. Ifølge dem vil der ud af årets høst blive fremstillet 161 millioner hektoliter vin, hvilket er 15% mindre end i 2018 - hvor høsten jo også var ualmindeligt stor. Til gengæld ligger det tæt på gennemsnittet for de sidste fem år.

Verdens tre største vinproducerende lande, Italien, Frankrig og Spanien tegner sig for hele 80% af den europæiske druehøst. Italienerne ligger i spidsen i år med 46 mio. hektoliter vin (29% af den totale europæiske vinproduktion). Dernæst kommer Frankrig med 43 mio. hektoliter og så Spanien med 40 mio. hektoliter.



Nogle af de i alt 2000 hektar vinstokke, som dyrkes i Libanon.

Unik smagning af libanesisk vin Del på Facebook

Libanon er måske ikke det første, man tænker på, når det gælder vin. Men faktisk er det lille mellemøstlige land et af verdens ældste vinområder - og et land, der fremstiller rigtig dejlige vine.
Ved den største branchesmagning af libanesisk vin på dansk jord nogensinde bliver det muligt for vinprofessionelle at stifte bekendtskab med et bredt udvalg af disse vine. Smagningen bliver afholdt d. 4. november i Langeliniepavillonen i København og igen d. 7. november i Turbinehallen i Aarhus, og hele 22 vinproducenter har taget turen til Danmark for at præsentere deres bedste flasker - og for de flestes vedkommende for at finde en importør.

Spændende masterclass med lokale druer


Libanesisk vin fremstilles fortrinsvis på kendte franske druer - rødvinene på blandt andet Cabernet Sauvignon, Merlot, Carignan og Grenache. Og hvidvinene på fx Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier og Muscat.
Men der laves også vin på lokale druer, hvis navne kræver, at man holder tungen lige i munden. Det er navne som Obeiseh Merwah, Obeidy, Meksassi og Sabbaghieh.
Vinene på disse druer har man en unik mulighed for at få smagt og høre mere om på en masterclass, som bliver afholdt i forbindelse med smagningen i Langeliniepavillonen. Der er stadig pladser at få på den sene udgave af seancen fra kl. 16.30 til 18.
Vinbranchefolk kan melde sig til masterclassen og smagningerne i København og Aarhus ved at klikke her. Og når man klikker her, finder man et katalog over udstillerne med præsentation af de enkelte vinhuse, en glimrende introduktion til libanesiske vin, smageark lige til at udfylde osv.

Generationsskifte i berømt champagnehusDel på Facebook

I 100 år har familien Taittinger haft deres champagnehus i Reims - dog med et enkelt afbræk, nemlig da det i 2005 blev solgt til den amerikanske pensionsfond Starwood. Det lykkedes dog Pierre-Emmanuel Taittinger at købe champagnehuset tilbage for 580 millioner euro (cirka 4 milliarder kr.).
Siden 2006 har hans søn, Clovis, og datter, Vitalie, arbejdet med i Taittinger Champagnes, der har et årligt salg på 6,5 mio. flasker, og fra og med 1. januar 2020 overtager de roret efter deres far. Allerede for fem år siden bebudede Pierre-Emmanuel Taittinger, at han ville træde tilbage, når han fyldte 65.
Vitalie overtager sin fars plads som præsident, mens brormand får posten som daglig leder.


Taittinger Champagnes nye præsident, Vitalie Taittinger.


Fra Sowines rapport, der formidler de mange tal via illustrationer.

Vin på førstepladsenDel på Facebook

48% af franskmændene foretrækker vin (stillevine), når det gælder alkoholiske drikke, mens 43% hælder mere til øl. På tredjepladsen kommer champagne med 30%, mens fjerdepladsen indtages af cocktails med 27%.
Det fremgår af 2019-udgaven af Baromètre Sowines, en årlig rapport om franskmændenes alkoholvaner udført af marketingfirmaet Sowine. Rapporten viser resultaterne fra en rundspørge blandt 1000 udvalgte franskmænd mellem 18 og 65 år, der tilsammen udgør et repræsentativt udsnit af den franske befolkning.
Nedenfor bringer vi lidt flere oplysninger fra undersøgelsen - som kan ses i sin helhed ved at klikke her.

Cocktails drikkes hjemme


* De tre foretrukne distrikter, når franskmændene køber vin, er Bordeaux (43%), Bourgogne (26%) og Champagne (21%).
* 86% køber deres vin i supermarkederne, 32% hos vinhandlerne og 23% direkte hos producenterne.
* 52% af de adspurgte franskmænd svarede, at prisen var vigtigst, når de skulle købe vin, 49%, at det var vinlandet eller distriktet og 24%, at det var druerne, vinen var lavet på.
* 37% køber vin via supermarkedernes websider og 32% via online privatsalg. Det er en stigning på 10% i forhold til 2018 for begge købskanaler.
* Når det gælder spiritus, svarede 51% af de adspurgte mænd, at de drak den ren - hvilket kun 19% af kvinderne gjorde.
* Måske lidt overraskende, så drikker kun 20% af cocktail-drikkerne, deres cocktail i en cocktailbar, mens 79% gør det hjemme og 29%, når de er på restaurant.
* Spiritussens top-tre, når det gælder salget, er rom (57%), vodka (38%) og whisky (30%).

Antiloper og kaninerDel på Facebook

Af en artikel på DR1’s hjemmeside fremgår det, at mere end 200 rige kinesere og folk fra andre asiatiske lande har købt vinslotte i Frankrig - og primært i Bordeaux.

En hel del franskmænd ser på asiaternes investeringer i Bordeaux-slotte med en vis skepsis. Og helt galt gik det, da den kinesiske forretningsmand Chi Tong omdøbte de vinslotte, han ejer, til navne, som ville falde i god jord hos de kinesiske forbrugere. Størstedelen af slottenes vine bliver nemlig eksporteret til Kina.
Det 300 år gamle Château Larteau blev omdøbt til Château Lapin Imperial (den kejserlige kanins slot), Château Senilhac i Médoc blev til Château Antilope Tibetaine (den tibetanske antilopes slot), mens Château La Tour Saint-Pierre i Saint-Émilion nu hedder Château Lapin d’Or (den gyldne kanins slot). Og så er der Tongs femte slot, som tog navneforandring fra Château Close bel-Air til Château Grande Antilope (den store antilopes slot). Ifølge kineserne leder både kaniner og antiloper tankerne hen på noget positivt.
Tong fik sat fine find-vej-skilte med slottenes navne og logoer med kanniner og antiloper op langs landevejene. Det vakte et ramaskrig, og nu er skiltene fjernet - kun på postkasserne, slottenes hjemmesider og andre mindre iøjnefaldende steder finder man de nye slotsnavne.



Stor champagne-event i Paris Del på Facebook

Hvis sommerferien næste år går til Paris, og man er der mellem d. 3. og 7. juni, kan man deltage i en meget stor champagne-event ”Champagne aime Paris” (Champagne elsker Paris) i Trocadéro-parken.
Billetprisen er 20 euro (cirka 150 kr.), og for de penge får man mulighed for at smage champagner fra hele 90 store og små champagneproducenter, der står parat med deres flasker i boder, opført til lejligheden. Derudover får man tre temasmagninger med i købet, ligesom man vil kunne opleve et 15 minutters danseshow, der ”udvikler sig omkring bobler”, besøge et duftlaboratorium, se en udstilling om Champagne-distriktet, deltage i masterclasses osv.

6000 m2 i boblernes tegn


På det 6000 kvadratmeter store udstillingsareal vil der ligeledes være en pop-up restaurant, hvor to førende køkkenchefer fra henholdsvis Paris og Champagne vil kombinere lækre retter til de ædle bobler.
Bag eventen står en række champagneproducenter, og når de har valgt Trocadero, er det fordi, denne berømte park tiltrækker hele 70.000 besøgende - om dagen!
Man kan følge arrangementet - og se, når der bliver sat billetter til salg - på eventens Facebookside.
Denne lille flaske, der indeholder 5 cl whisky, blev solgt for det, der svarer til 35.000 kr.

7000 kr. for 1 cl whiskyDel på Facebook

For 40 år siden købte en whiskysamler en samling af 84 gamle miniatureflasker af forskellige skotske whiskymærker på en auktion i den britiske by Brighton. Han gav 100 pund (cirka 865 kr.) for samlingen.

Nu har han solgt sin samling hos auktionshuset Whisky.Auction, og man må sige, at han gjorde en god investering dengang - også selv om det er en del år siden.
Flaskerne, der hver især indeholder sølle 5 cl, gik til høje hammerslag, og rekordindehaveren blev The Old Orkney ”O.O.” Real Liqueur Whisky fra Stromness Distillery, der lukkede og slukkede i 1928. Den lille flaske blev budt op til hele 4000 pund (cirka 35.000 kr.) - hvilket svarer til 7000 kr. pr. cl! Og så er lidt af whiskyen endda fordampet...

Bliver gemt som souvenir


Næst højeste hammerslag var for en miniatureflaske indeholdende Tomatin 50 Year Old Highland Single Malt - den gik for 1900 pund (cirka 16.400 kr.).
Men der er også rift om gamle whisky-miniatureflasker. Den whisky, de indeholder, kan som regel ikke længere fås i almindelige store flasker. Mens de normale whiskyflasker bliver drukket på et eller andet tidspunkt, så overlever miniatureflaskerne, da de i vid udstrækning bliver gemt som en slags souvenirer.
De to venner og ejere af Thy Whisky, Jacob Stjernholm (tv.) og Andreas Poulsen.

Dansk whisky er Europas bedste!Del på Facebook

I sidste uge nævnte vi Jim Murrays nye 2020-udgave af Whisky Bible - whiskyens svar på Guide Michelin, hvor ethvert destilleri er beæret over at vinde i en af de mange kategorier.
4700 whisk(e)yer har Murray smagt sig igennem, og vinderen i kategorien ”Europas bedste whisky fra flere fade” blev Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt med 96,5 point på 100-pointskalaen.
I de sytten år, Whisky Bible er udkommet, er der kun 42 whisk(e)yer på verdensplan, der har opnået højere point. Og det er første gang nogensinde, en dansk whisky er kåret som Europas bedste. Det skal dog tilføjes, at de danske gyldne dråber ikke var oppe imod whisky fra Skotland og Irland, som har deres egne kategorier i ”biblen”.

Lakridspiber og lejrbål


Destilleriet Thy Whisky ejes af vennerne Andreas Poulsen og Jacob Stjernholm, og whiskyen fremstilles på sidstnævntes slægtsgård i Thy - og på økologisk korn fra egne marker.
Vinder-whiskyen er noget så sjældent som røget på bøg - normalt bruger man tørv. At makkerparret har valgt at bruge bøg, er fordi bøgen er det danske nationaltræ - og så er der plantet rigtig mange bøgetræer i Thy.
Ifølge Poulsen og Stjernholm så minder røgsmagen i den bøg-røgede whisky mere om lakridspiber og lejrbål end om den klassiske tørverøgs bolværk og tjære. Det fremgår af den glimrende og netop udkomne bog Dansk Whisky - en bog, som vi anmeldte i uge 42.
Det fine fad med whisky, der blev destilleret tilbage i 1989.

Godt salg i gamle fyldte whiskyfadeDel på Facebook

Auktionerne bugner af fine gamle flasker whisky. Men det er også blevet stadig mere populært blandt vinimportører og samlere at købe fade med whisky. Det giver mulighed for at tappe flere flasker til konkurrencedygtige priser. Og ligeledes mulighed for at lade whiskyen ligge og modne og dermed stige i værdi.
Sidste år slog auktionshuset Bonhams verdensrekord, når det gælder salget af et fad - et såkaldt hogshead - med whisky. Hammerslaget lød på det, der svarer til 2,9 mio. kr., og indholdet var 22 år gammel whisky fra det berømte destilleri Macallan.
Men den rekord forventer Bonhams at slå med endnu et hogshead - et tidligere sherryfad, der indeholder 30 år gammel Macallan whisky. Fadet kommer under hammeren på en større whiskyauktion i Hong Kong d. 15. november.

Nok til 261 flasker


Fadet siges at være et af de fineste, der nogensinde er blevet udbudt til salg - hvilket vurderingen på 4,6 millioner HKD (cirka 3,9 mio. kr.) da også afspejler.
Køberen behøver ikke at have en ekstra stor vinkælder - Macallan har nemlig tilbudt at opbevare fadet, så længe der er brug for det.
Hvis køberen vælger at tappe indholdet på flaske med det samme, vil der på nuværende tidspunkt være nok whisky til 261 flasker. Men for hvert år fordamper der jo en lille smule …

Opkaldt efter et oksehoved


Fadet er som nævnt af typen hogshead, og lad os da bare repetere, hvad det vil sige.
Hogshead er engelsk for hovedet på en galt, altså en kastreret orne. Ordet skulle efter sigende stamme fra middelalderen, hvor man stemplede fade ved at brænde tegningen af et oksehoved ind i dem. Fadene skulle således have taget navn efter mærket.
Også i Danmark kaldte man i gamle dage et vinfad for et oksehoved. Et oksehoved vin blev sat til 234 potter, dvs. 226 liter, men var i praksis oftest 240 potter svarende til 232 liter.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Maureen Downey.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Maureen Downey, der er verdens førende vinsvindel-specialist. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Maureen Downey (f. 1972) er amerikaner og verdens førende vinsvindel-specialist.
Med en bachelor i hotel- og restaurantadministration arbejdede hun fra 1994 til 2000 som daglig leder af flere toprestauranter i New York. Arbejdet gav hende en stor interesse for vin, og hun besluttede sig for en fremtid udelukkende med fokus på vinens verden.
Hun fik job hos auktionshuset Morrell & Company som vurderingsspecialist i vin - og fortsatte med lignende job først hos Zachys Wine Auctions og siden hos auktionshuset Bonhams. Og det var som vurderingsspecialist, at hun begyndte at interessere sig for, hvordan man kunne afsløre forfalskede vine.
I 2005 grundlagde Maureen Downey Chai Consulting, et rådgivningsfirma for vinsamlere, der tilbyder at hjælpe med såvel etablering som vedligeholdelse af vinsamlinger - og ikke mindst ægthedsvurdering af fornemme og sjældne flasker.
Chai Consulting har på ganske få år vokset sig til et stort firma med mange ansatte og samarbejdspartnere og med kunder i både USA, Asien og Europa.
Maureen Downey var også den første, der rejste mistanke til storsvindleren Rudy Kurniawan, som solgte forfalskede vine for mere end 700 millioner kr., og hun var ligeledes en vigtig brik i afsløringen af hans svindel.
Ud over sit daglige arbejde i firmaet skriver hun også vinartikler til Wine-Searcher.com, underviser i vin og er dommer ved International Wine & Spirits Competitions.
Hun har et WSET Diploma i Wines & Spirits. Og så kom hun i 2012 med på det britiske vinmagasins top-50 liste over de mest magtfulde kvinder i vinens verden.
I fritiden holder Maureen Downey af at stå på ski og dykke med store, hvide hajer.
Adresse: Chai Consulting, tlf.: (001) 415 931 4541, e-mail: info@chaiconsulting.com, www.chaiconsulting.com.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-552
Billede 521-546Billede 547-572


552 Koncentrerede turister smager vin i et af Californiens mange butik-wineries (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 31 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Dons Blanc de Noir, Skærsøgaard Vin, DONS (BOB), Danmark, 2017, lav alkohol (12%)

En helt igennem dejlig mousserende vin - en Blanc de Noir, en vin på sorte (blå) druer, nemlig på druen Cabernet Cortis. Moussen er fyldig og blød, og de fine små bobler holder længe i glasset. Duften byder på brød - både lyst og mørkt - mens smagen har en god fylde med moden frugt og en anelse frugtsødme, der opvejes af en fin gennemgående syre. Det er en mousserende vin helt i top - og en vin, der kan hamle op med selv rigtig gode champagner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alice Bardot, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

499,95 kr., pris for 150 cl i magnumflaske; på tilbud i denne uge ved tre flasker: 299,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Dejlig champagne med små, stadige bobler i glasset, tilpas mousse i munden og en ren, harmonisk druesmag. Bedre til østers end til kransekage. Proppens form tyder på, at den har nogle år på bagen, men det har kun modnet og afrundet den. Og boblevin i store flasker udvikler sig jo langsommere.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread & Butter, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Superlækker hvidvin med klar Chardonnay-smag, en markant sødme og vanille fra fjorten måneder på amerikanske egefade. I den cremede smag noter af blomster og honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter Yealands, Yealands, Sauvignon Blanc, Marlborough, Reserve, New Zealand, 2018, lav alkohol (12,5%)

129,6 kr., pris på tilbud 1.-7. november: 89 kr., Kvickly

Der er rigtig meget smag i denne kraftige og aromatiske hvidvin - en klar og ren smag af druen Sauvignon, noter af citrus, passionsfrugt, hyldeblomst ... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Moreau, Chardonnay, Petit Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Supervin

Frisk og elegant hvidvin med et rent og klart billede af druen Chardonnay. En kompleks vin med fylde, mineralitet og længde i munden.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Allegranza, Hammeken Cellars, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

50 kr., Rema 1000

Let og enkel rosévin med noter af jordbær, hindbær og citrus. Pæn kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jülg, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Mr. Ruby

Tre blå druer mødes i denne ret interessante rosévin, en tredjedel af hver - Spätburgunder (Pinot Noir), St. Laurent og Cabernet Sauvignon. Det smager man umiddelbart. Der er rødvins-noter i smagen. Vinen har en kraft og en god struktur, som man ofte ikke finder i rosé. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valpolicella, Butelkowane, Valpolicella, Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Lidl

Til prisen lidt af et kup. En Ripasso - lavet på Amarone-kvaset - med en bred frugtsmag, bløde tanniner, flot krydring, tobak, læder og fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Terroirs, Calmel & Joseph, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin på druerne Syrah, Grenache Noir og Carignan. Den har en lækker og harmonisk druesmag, fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Sommos, Somontano, Reserva, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Smile Marketing Group

En fire år gammel rødvin, der hænger lidt med næbbet. Den er ikke så frugtagtig, men har markante fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viaterra, Finca el Mas, Garnatxa Negra, Terra Alta, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Vellavet rødvin, saftig, tæt og fyldig, godt krydret og med fint integrerede noter af eg efter seks måneder på fad. Helt klart en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tour Prignac, Medoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

119 kr., Amka

En klassisk Bordeaux på druerne Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, Vinen er tør med den bløde krydring, der er så typisk for Médoc. Dertil markante tanniner, god syre og en lille sødme. Drik den nu, eller lad den ligge endnu nogle år. Pengene værd.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine les Ondines, Grenache, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Flot rødvin med styrke og karakter. En typisk Rhône-vin med god frugtfylde og noter af mørke bær, kirsebær, tjære, læder og tobak. 15% alkohol, men ingen spritkant. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amicone, Cantine di Ora, Veneto IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

Vellavet rødvin på Valpolicella-druerne Corvina, Rondinella og Molinara. Den har god frugtfylde, fin krydring, bløde tanniner og en rimelig pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Misterioso, Domaine la Sarabande, Faugères AOP, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Denne rødvin har en utrolig aromatisk duft - lidt som en orientalsk kryddeributik. Smagen er tør og saftig, let krydret og med en fin syre - og med et ret makant tanninbid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Santa Cristina in Pilli, Fattoria Ambra, Carmignano, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Robust rødvin på druerne Sangiovese, Red Canaiolo og Cabernet Sauvignon. Med sine markante fanoter er det en god madvin. Giv den gerne lidt luft ved at plaske den over i en karaffel.

stjernestjernestjernestjerne

2 Worlds, Pinhal da Torre Vinhos, Tejo, Portugal, 2016, middel alkohol (14%)

Vellavet rødvin i fin balance med en en god, fyldig druesmag og markante tanniner. Vinen er lavet på druerne Syrah, Touriga Franca og Tinta Roriz. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mimi, Chateau Ste Michelle, Cabernet Sauvignon, Horse Heaven Hills, Washington State, 2017, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Blød og lækker rødvin fra et velestimeret vinhus i den amerikanske stat Washington. Vinen har en ren og klar smag af druen Cabernet med bløde tanniner og noter af solbær og kirsebær samt vanille og træ fra fadlagringen i tyve måneder. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sarotto, Nebbiolo, Barolo, Riserva, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

218,65 kr., på tilbud indtil 6. november: 139 kr., Irma

Lækker rødvin med et bredt smagsbillede - mørke bær, blommer, svesker, god og bred krydring og fint integrerede fadnoter efter 30 måneder på egtræsfade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Sastre, Tinta del Pais, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., D’Wine

Flot rødvin med fyldig duft og smag og en markant krydring, der udvikler sig frem i den lange eftersmag. I smagen fremtrædende tanniner og fint integrerede fadnoter fra fjorten måneder på franske og amerikanske fade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Pinot Noir, Scheiblhofer, Pinot Noir, Burgenland, Østrig, 2017, middel alkohol (14%)

289 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., YouAndWine

En helt igennem fantastisk rødvin, der har Pinot Noir-druens typiske og rigt facetterede bær-aroma i duften. Smagen kalder på et glas mere. Vinen har stor fylde, noter af modne bær og valnødder, en perfekt balance mellem tørhed og frugtsødme og et lille strejf af flødechokolade til slut. Nyd vinen, som den er, eller til en let kødret i luksusklassen.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Krohn, 10 Years Old Tawny Port, Portugal, 2019, høj alkohol (20%)

225 kr., pris på tilbud: 180 kr., Erik Sørensen Vin

Ti år har denne portvin ligget på store fade og har smidt sit bundfald, hvorefter den er tappet i 2019. I smagen rosiner og appelsinskal.

Smagningen af spansk Grenache

stjernestjernestjernestjerne

Magnífico, Bodegas Ignacio, Grenache, Cariñena, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

46,25 kr., D.K. VinImport

Let og frisk rødvin med god frugtfylde og noter af peber, jordbær og hindbær. Til slut et lille, bittert bid. Okay vin til en attraktiv pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Flor de Añón, Santo Cristo, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

53,75 kr., D.K. VinImport

Økologisk rødvin med en god og fyldig smag med noter af hindbær. Vinen er i fin balance med sødme og syre og god krydring. Flasken har skruelåg. Attraktiv pris.

stjernestjernestjerne

Honoro Vera, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin har et lidt endimisionelt og kort smagsbillede. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjerne

Ré, Celler Tintoré, Garnacha, Montsant, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

138 kr., BWI Vin

Denne rødvin er en sjældenhed. Den er skabt som lidt af en hobby af arkitekten Oriol Trintorés, og der er kun tappet 3000 flasker af den. Druerne er hentet i appellationen Montsant, der ligger uden om Priorat, og de gamle vinstokke vokser i 457 m's højde, altså i en vis kølighed. En interessant historie, men vinen lever desværre ikke op til den gode historie. Den er tør i munden med en markant jordsmag - seks år gammel, lidt træt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Botijo Rojo, Epilense de Vinos y Viñedos, Garnacha, Valdejalón IGP, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

139 kr., pris på tilbud: 85 kr., Kjær & Sommerfeldt

Blød og lækker rødvin med noter af mørke bær. God og karakteristisk smag af druen, men mørkere, dybere. Med sin blødhed og fine sødme ikke kun til mad, men også egnet som meditationsvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Naturaleza Salvaje, Azul y Garanza Bodegas , Garnacha, Navarra, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

199 kr., Propperiet

En elegant og meget lækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har en tæt og dyb farve og en harmonisk smag med bløde tanniner, mørke bær, fin krydring og strejf af lakrids - samt en indtagende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca la Emperatriz, Bodegas la Emperatriz, Garnacha, Rioja, Cosecha, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

199 kr., The Wine Company

Flot Rioja-rødvin, der udvikler sig undervejs med ren og blød frugt, gode tanniner og vanille i de fint integrerede fadnoter. Kom med en ordentlig bøf!

stjernestjernestjernestjerne

Las Moradas de San Martín, Garnacha, Vinos de Madrid, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)

209 kr., D’Wine

En kraftig og rustik rødvin med frugtfylde, tanniner og markante fadnoter efter fjorten måneder på eg. Otte år gammel, men har holdt sig pænt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Atteca Armas, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2015, høj alkohol (16%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Kraftig og flot rødvin med et bredt smagsbillede - blåbær, hindbær, peber, tanniner ... Her er vi ovre i peberbøffen. 16 procent alkohol, men ingen spritkant. Skænk den gerne let afkølet.