På International Space Station bor der i dag tre amerikanere, to russere og en italiener. Foto: Wikipedia/NASA.
Bordeaux-vin på rumrejse
Flere firmaer er i fuld gang med at udforske rummet som en fremtidig turistdestination. Et eksempel er californiske Orion Span, der har verdens første luksushotel i rummet i støbeskeen - et hotel, som - hvis alt går vel - vil stå færdigt i 2021. Andre firmaer har ligeledes søsat mere eller mindre ambitiøse projekter.Der er ingen tvivl om, at fremtidens rumturister vil have et spækket kreditkort - billetter til rummet vil ikke ligge i den billige ende lige foreløbig. Og disse rige turister vil naturligvis kræve ordentlig mad og vin på bordene i ”rum-restauranterne”.
I den forgangne uge sendte NASA tolv flasker Bordeaux-vin 400 kilometer op i rummet til rumstationen International Space Station (ISS). Flaskerne blev pakket forsvarligt i hver sit metalrør, og de vil nu ligge og modne i rummet ved 18 grader og i vægtløse omgivelser.
Sammenlignes med kontrolvine
Efter et års modning sendes flaskerne tilbage til jorden, hvor indholdet analyseres og sammenlignes med kontrolvine af samme mærke og årgang, der har modnet under almindelige forhold men ved samme temperatur.
Målet er at undersøge, hvordan de vægtløse omgivelser og rumstrålingen påvirker vinenes modningsproces. Resultatet har selvfølgelig forskningsmæssig interesse. Men det er også vigtigt at vide, om man - når den tid kommer - vil kunne servere et glas velsmagende ædel Bordeaux-vin af ældre dato for de kræsne rumturister. Der er endnu ikke oplyst noget om, hvilken Bordeaux-vin, der har fået æren som forsøgskanin.
En særligt designet bageovn
Bag projektet står et nyt luxembourgsk firma, Space Cargo Unlimited, samt flere franske og tyske universiteter.
Ud over vin rummer den 3700 kilo tunge last, der er sendt af sted til ISS, flere andre jordiske fornødenheder - heriblandt en brødbageovn, der er specielt designet til at kunne anvendes i vægtløse omgivelser.
Space Cargo Unlimited planlægger i alt seks rummissioner i løbet af de næste tre år. Og alle missionerne har til formål at undersøge, hvordan forskellige landbrugsprodukter påvirkes af rumopholdet.
Det er ikke første gang, Bordeaux-vin har erobret rummet - allerede i 1985 tog en astronaut en halv flaske Château Lynch-Bages 1975 med på rumrejse. Flasken nåede velbeholdent tilbage til jorden og er i dag udstillet på vinslottet.