Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2020



Restaurant Manresa, der har tre stjerner i Michelin-guiden, sælger ud af kultvinene fra vinkælderen. Foto: Pinterest.

Restauranter sælger ud af vinkældrene

I såvel Danmark som i udlandet har mange restauranter svært ved at klare skærene under Corona-krisen. Herhjemme måtte Michelin-restauranten Kadeau kaste håndklædet i ringen, og mange andre stjernerestauranter har ligeledes store økonomiske problemer.

I Californien er flere restauranter - ud over at lave take away - begyndt at sælge ud af deres fine og kostbare vine fra vinkælderen.

Kultvine fra Michelin-restaurant


Det gælder blandt andet Manresa i Bay Area, der har tre stjerner i Michelin-guiden, og som over de seneste uger har tyndet godt ud i kælderbeholdningen. Først kontaktede restauranten nogle stamkunder, som den vidste var vinsamlere, og snart rygtedes det, at man hos Manresa kunne købe kultvine til yderst rimelige penge.
Restauranten har ifølge The Drinks Business blandt andet solgt flere flasker Keller G-Max Riesling Trocken fra det tyske Rheinhessen for 800 dollars (cirka 5500 kr.) flasken - en vin, der i den normale handel koster cirka 2000 dollars (cirka 13.700 kr.).

Sælger via auktionshusene


I løbet af den første uge lykkedes det Manresa via vinsalget at rejse mere end 40.000 dollars (cirka 275.000 kr.) - penge, der er gået til lønninger til restaurantens ansatte.
Nogle af de solgte vine er så sjældne, at de vil være yderst svære - og måske umulige - at skaffe igen.
Andre restauranter henvender sig til auktionshusene for at sælge ud af vinkældrene - især vinauktionshuset Zachy’s har travlt med at tage imod de trængte kunder.


Kassen med de tolv falsker La Tâche fra Domaine de la Romanée-Conti gik for et rekord højt hammerslag. Foto: Bruun Rasmussen.

Rekord for dansk auktionshus

Vi nævner ofte, når Sotheby’s, Christie’s og andre store internationale auktionshuse har solgt vine til rekord høje hammerslag. Og her taler vi altså om hammerslag på måske en, to eller flere millioner.
Selv om det ikke går helt så vildt for sig på dansk jord, så satte auktionshuset Bruun Rasmussen i den forgangne uge rekord, da det solgte en kasse med tolv flasker vin for 480.000 kr. - altså 40.000 kr. flasken. Aldrig nogensinde før har auktionshuset solgt et parti vin for så højt et hammerslag - og man regner heller ikke med, at det kommer til at ske igen.
Nu var der også tale om vin fra det berømte Bourgogne-hus Domaine de la Romanée-Conti - og fra den ligeså berømte vinmark La Tâche. Det er sjældent, at bare en enkelt flaske af denne vin, bliver sat til salg - og en hel kasse er simpelt hen unikt.
Køberen er fra Skandinavien, men bortset fra den oplysning ønsker vedkommende at være anonym.

Kun en tidligere ejer


Vinene var årgang 1978, og de har siden frigivelsen i begyndelsen af 1980’erne været opbevaret i en vinkælder et sted i Skandinavien. At vinene har tilhørt én og samme ejer siden frigivelsen har gjort dem endnu mere eftertragtede.
La Tache 1978 er en af Bourgognes mest legendariske og dyre vine. Det var en formidabel årgang, og vinen indbragte seks stjerner hos Michael Broadbent, da han smagte den i 1983. Dermed sprang vinen den kendte britiske vinanmelders sædvanlige skala på fem stjerner.

Mysteriet om tårerne

Ben kalder man de fede striber, man nogle gange ser drive ned ad glassets inderside lige efter, man har slynget vinen rundt for at få den fulde fornøjelse af aromaen. Man taler også om tårer og gardiner - ja, endog om lår, hvis de er særligt brede. Og tyskerne kalder striberne for gotiske vinduer - eller snotnæser ...
Over alt i verden har forskere gennem de sidste 30 år forsøgt at forstå nøjagtig, hvad der forårsager disse tårer. Man ved, at en del af forklaringen er den såkaldte Maragoni-effekt: Alkoholen i den tynde film af vin, der efterlades på glassets inderside, fordamper hurtigere end resten af væsken - der hovedsageligt består af vand.
Herved opstår der en højere overfladespænding i filmen end i vinen længere nede i glasset, hvilket igen bevirker, at væsken presses op ad siden af glasset.

Chokbølger og tyngdekraft


Men forklaringen på, hvorfor denne opadgående væskestrøm brydes i tårer, har man ikke helt kunnet gøre rede for.
Nu har et hold forskere fra ved University of California i Los Angeles (UCLA) imidlertid fundet svaret ved hjælp af diverse beregninger og eksperimenter med vin.
Forskerne udførte en analyse, hvor man for første gang medtog effekten af tyngdekraften. Der, hvor den opadgående væskestrøm ikke er homogen i sin bagkant, danner såkaldte ”ustabile chokbøgler” en stadig tykkere ”bakkekam”, som til sidst - på grund af tyngdekraften - falder ned ad glassets væg og danner tårerne.
Man kan læse mere om forskningen ved at klikke her.


Den fornemme vinmark Les Clos i Chablis, hvoraf en lille bid tilhører Maison Joseph Drouhin. I flere af sine vinmarker har Bourgogne-huset opsat termometre, der sladrer, når frosten er på vej. Foto: Maison Joseph Drouhin.

Udbredt frost i Sydfrankrig

En isnende kulde med ned til minus 5,7 grader har ramt det sydlige Frankrig. Og det netop nu, hvor vinstokkene står med spæde nye knopper.

Det er langt fra første gang, Sydfrankrig er ramt af frost, men det plejer at ramme mere lokalt. I denne omgang er hele departementet Var - fra kysten og ind i landet - blevet udsat for minusgraderne. Der er ifølge Vitisphere ingen tvivl om, at der er udbredte skader i vinmarkerne - hvor stor betydning, de vil få for høsten senere i år, er endnu for tidligt at spå om.
Også Rhône-dalen har fået frosten at føle, og det er især de lavtliggende vinmarker, hvor man dyrker druer til vine med klassifikationen PGI, det er gået ud over. En meget tidlig vurdering fra vinproducentforeningen i Côtes du Rhône lyder på et tab af den kommende høst på omkring 30%.

Forberedelser i andre distrikter


Længere nordpå - i Bourgogne og Bordeaux - er der også varslet forårsfrost, og vinproducenterne er i fuld gang med at forberede sig. Der sættes fakler parat på lange rækker og med jævne mellemrum i vinmarkerne, ligesom vinstokkene bliver sprayet med vand. Hvis det bliver frost, vil vandet blive til is og lægge sig som en beskyttende kappe rundt om hver eneste knop.
Hos den kendte Bourgogne-producent Maison Joseph Drouhin har man også udstyret nogle af vinmarkerne med termometre, som sætter en alarm i gang, så snart der er den mindste antydning af minusgrader.

Status quo for de amerikanske vinhuse

Ligesom i Danmark går Covid-19 også i USA hårdt ud over små og større virksomheder - heriblandt de mange amerikanske vinhuse.
Der er lukket for guideture og smagninger for besøgende, og i nogle stater er der også lukket helt eller delvist for produktionen.
Nu har vinindustriorganisationen WineAmerica offentliggjort en undersøgelse, Covid-19 Wine Industry Economic Impact Survey, over status quo hos 1085 vinhuse i 49 amerikanske stater.
Vinhusene er blevet spurgt om betydningen af Covid-19 for produktionen, turismen, de ansatte og salget, ligesom de er blevet bedt om at oplyse deres økonomiske tab. Alt sammen alene for marts måned.

Et gennemsnitligt tab på 250.000 kr.


Vinhusene havde en gennemsnitlig nedgang i antallet af besøgende på 75% og et tab på 37.000 dollars (cirka 250.000 kr.). Salget faldt i gennemsnit med 63%, og til sammen måtte producenterne aflyse 4582 arrangementer.
80% af vinhusene har holdt gang i produktionen - dog for 67% vedkommende på et noget lavere blus.
Hvis alt vender tilbage til normale forhold d. 30. april, forventer vinhusene, at det vil tage omkring tre måneder, før omsætningen igen er oppe på et normalt niveau.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke her.


Hunden Soda er udstyret med en saddeltaske, hvor der er plads til to flasker vin.

Hund leverer flaskerne

Som nævnt ovenfor er de amerikanske vinhuse mere eller mindre lukket ned på grund af Covid-19. For mange små vinhuse er den omsætning, de har via gårdsalg til lokale kunder, dermed forsvundet. Dog er det i staten Maryland tilladt at handle vin i det fri på parkeringspladserne foran vinhusene, og mens folk bliver i eller tæt ved deres biler. Men så opstår problemet jo med, at man skal kunne holde den fornødne afstand til kunderne.
Hos Stone House Urban Winery i staten Maryland klarer man sig med hjælp fra en ganske særlig ”medarbejder”, nemlig vinhusets ti år gamle boxer, Soda. Da familien, der ejer det lille vinhus, ikke kan modtage kunderne og ikke har mulighed for at levere til døren, tilbyder man folk at komme til parkeringspladsen foran vinhuset, hvorefter vuffen sendes ud med leverancen.
Soda, der er blevet yderst populær blandt kunderne, kan dog kun levere to flasker ad gangen, så det kan tage lidt tid, hvis man har bestilt 10 styk.
På Stone House Urban Winerys Facebook-side kan man se en lille film med den firbenede leverandør i hovedrollen.


Fra Filmen Sideways, hvor vinnørden Miles har taget sin meget lidt nørdede ven, Jack, med på vintur.

Tid til vinøse film

I sidste uge nævnte vi fem gode vinbøger, som det er værd at kaste sig over i denne tid med selvvalgt karantæne. Nedenfor kommer seks gode vinøse film, som man kan se eller gense med et godt glas vin i hånden.

Nogle af filmene har vi tidligere omtalt eller anmeldt, og alle er de tilgængelige i Danmark - enten via streaming, YouTube eller køb af dvd. Og det er også film, som de lidt mindre vinnørdede i familien kan hygge sig med.

Tre nyere film


* Ce Qui Nous Lie (2017): Jean (Pio Marmaï), Juliette (Ana Girardot) og Jérémie (Francois Civil) er søskende og vokset op på en vingård i Bourgogne. Som voksne er de gledet fra hinanden, og kun Juliette hjælper stadig sin far på vingården. Da faren dør, opstår spørgsmålet, om de skal sælge gården eller forsøge sammen at drive den videre.
* Tu Seras Mon Fils (2011): Den passionerede vinproducent Paul de Marseul (Niels Arestrup) ejer det fornemme vinslot Clos de l’Abbé i Saint-Émilion - som han nægter at overlade til sin søn, Martin (Lorànt Deutsch). Martin arbejder hårdt for at bevise, at han er opgaven værdig, men faren ønsker en mere talentfuld og karismatisk mand bag roret og finder en sådan i en af slottets daglige ledere.
Selv om rigtige skuespillere udfylder hovedrollerne i filmen, er det høstarbejderne og andre ansatte på Château Clos Fourtet, som ses i birollerne.
* A Good Year (2006): I denne romantiske komedie arver den hårdkogte London-børsmægler Max Skinner (Russell Crowe) en vingård i Provence fra sin onkel Henry. Da han kommer til Frankrig, pønser han på at udskifte sit børsarbejde med et liv som vinproducent, men bliver snart opsøgt af en ung kvinde, Christie Roberts (Abbie Cornish), som påstår, at det er hende, der er arving til vingården.
Filmen er optaget i egnen mellem Apt og den smukke Luberon-landsby Bonnieux, blandt andet i nærheden af Château la Canorgue.
Slottet, man kommer til at opleve i filmen, er dog en ren dekoration, opført på en bar mark og pillet ned bagefter.

Tre ældre film


* Sideways (2004): En kultfilm for vinentusiaster, der handler om den let frustrerede vinnørd Miles (Paul Giamatti), der inviterer sin gamle skolekammerat Jack (Thomas Haden Church) med på en vintur i den californiske Santa Ynez Valley – og får sin sag for.
Miles er på jagt efter den ultimative vin på druen Pinot Noir, mens Jack kun er på jagt efter damer – og naturligvis vikler Jack sig ind i nogle situationer, der er både rørende og urkomiske.
* A Walk in the Clouds (1995): Paul Sutton (Keanu Reeves) vender hjem til Californien efter anden verdenskrig for at finde et arbejde. I bussen til Sacramento møder han den studerende Victoria Aragon (Aitana Sánchez-Gijón), der ved et uheld er blevet gravid og nu også er på vej hjem. Hun frygter for at skulle fortælle sin familie, der ejer en vingård i Napa Valley, om uheldet og overtaler Paul til at tage med og bilde familien ind, at han er hendes mand. Det kommer der selvfølgelig en del forviklinger ud af.
* This Earth Is Mine (1959): Handlingen udspiller sig i Californien i et familieejet vinhus med generations-fejder, drama, kærlighed og vin i lange baner. Vi befinder os midt i Forbudstiden, og mens nogle familiemedlemmer vil fortsætte vinfremstillingen, er andre indstillede på at lave al vinen om til spiritus og sælge den illegalt. Det er faktisk interessant og sjovt at se så gammel en vinøs film. Og midt i alle fejderne spirer kærligheden mellem John Rambeau (Rock Hudson) og Elizabeth Rambeau (Jean Simmons).


Fra en virtuel smagning hos Vault of Spirits.

Virtuelle smagninger

Fysiske smagninger af vin og spiritus med mange deltagere er ”no go” i øjeblikket. Men hvad så med en virtuel smagning?
Sådanne smagninger er spiritusfirmaet Vault of Spirits nu begyndt at tilbyde. Det lille firma ligger i Holbæk og lever hovedsageligt af online-salg suppleret med smagninger.
Ligesom så mange andre vin- og spiritusfirmaer har ejeren, Benedikte Lennert Christensen, haft en mærkbar nedgang i salget, efter at Danmark lukkede ned. Og så fik hun idéen til at sælge virtuelle smagninger - og samtidig udbrede budskabet om sin forretning.

En stor succes


Den næste smagning på programmet er en gin-smagning, som finder sted d. 25. april kl. 20.30., og hvis man har lyst til at deltage hjemme fra sofaen, så foregår det på følgende måde: Først køber man smagningen på Vault of Spirits hjemmeside (325 kr.), hvorefter man i god tid før seancen får tilsendt seks forskellige slags gin - 3 cl af hver - samt tilhørende tonicvand, pynt og andet tilbehør. Man skal selv sørge for glas og isterninger. De seks gintyper udvælges af firmaets gin-specialist.
Under smagningen, der vises på Facebook, guides man igennem ginner og tonic’er, perfekte kombinationer, garniture og pynt. Og det hele krydres med gode historier fra ginnens verden.

Send os jeres ideer!


Da Vault of Spirits søsatte projektet med virtuelle smagninger, havde man ifølge TV2 håbet måske at sælge 25-30 smagninger. Men ordrerne er væltet ind, og der er indtil videre solgt 285 smagninger. Dertil kommer sikkert en god portion eftersalg, når deltagerne i smagningerne skal have hele flasker af smagsprøverne.
Det er en glimrende idé, og VinAvisens redaktion hører gerne om lignende initiativer - eller andre ideer til at klare sig igennem krisen - når man er et hårdt trængt vin- eller spiritusfirma. Send en mail til mariette@vinavisen.dk.


Karantæne-skak

For nogle er det måske lidt svært at få tiden til at gå under disse tiders selvvalgte isolation. Men så kan man jo tage sig et parti vin-skak. Hvordan det kan foregå, kan man se i en lille film på YouTube, hvor skakbrikkerne er vinglas og fluter fyldt med rosé og mousserende vin. Tårnene er dog høje smalle glas med en ikke identificerbar alkoholisk drik.
De "brikker", der bliver erobret fra modstanderen, bliver selvfølgelig drukket - de to skakspillere ser ud til at få det stadig sjovere undervejs. Men nu er det altså også godt fyldte glas, de spiller med. Mindre kan jo også gøre det ...

Husk vinen til påskebordet

Påsken venter lige om hjørnet, og selv om det ikke bliver til noget med de store påskefrokoster, kommer der garanteret god mad på bordet.
Rigtig mange danskere får i denne tid maden til påskebordet bragt fra supermarkederne og andre handlende. Men glem ikke vinen! Silden skal måske nok svømme i snaps, men så er der jo alle påskens andre lækkerier …
Hos rigtig mange vinforretninger kan man købe online og få flaskerne bragt til døren. Og netop nu er der masser af gode tilbud at hente.
Baren Biré Bitori, som skal hænge ud over en stejl klippevæg. Illustration: Tall Arquitectos.

En drink i højderne

Det mexicanske arkitektfirma Tall Arquitectos har tegnet en bar, Biré Bitori, som - hvis den en dag bliver realiseret - skal placeres i Copper Canyon i Mexico. Og det er bestemt ikke en bar for folk med højdeskræk.
Biré Bitori er tænkt bygget ind i klippevæggen, så den hænger ud over en stor og 1800 meter dyb dal, som man ikke kun vil have udsigt til fra en stor terrasse men også gennem et glasgulv midt i baren.
En vej oppe i bjergene vil føre direkte hen til baren - eller man kan selv klatre op til den ad bjergvæggen og tage et velfortjent glas vin.
Man kan kun håbe, at denne spændende bar bliver til noget. Der er flere fantastiske billeder af den inde på arkitektfirmaets hjemmeside.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Sopexas to filialer i København og Stockholm er pr. 1. april blevet overtaget af Ehrenberg Sørensen Kommunikation. Sopexa er et globalt førende bureau for markedsføring af føde- og drikkevarer og en del af den franske kommunikationskoncern Hopscotch Groupe med flere end 30 bureauer rundt om i verden. Ehrenberg Sørensen Kommunikations centrale forretningsområder er transport og turisme. De nuværende Sopexa-medarbejdere bliver integreret i bureauets eksisterende teams i København og Stockholm.
* Johs. M. Klein Distribution har indgået aftale om salg og distribution på det danske marked af vine fra Auntsfield Estate, Marlborough, New Zealand og Domaine de La Croix, Côtes de Provence Cru Classé, Frankrig.


Martin Nordkvist.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Martin Nordkvist (f. 1975) er opvokset i Korsør, men har boet i København i næsten 20 år. Han har interesseret sig for vin og mad, lige siden han begyndte at arbejde i restaurantbranchen i en alder af 18 år. Den professionelle tilgang til gastronomi, de uendelige muligheder for smagskombinationer og det at se glade gæster, som lige har fået en god og måske ny oplevelse, gav ham glæde og blod på tanden. Derfor blev det til mange år i branchen i København, hvor han blandt andet var restaurantchef hos Fox Kitchen på Jarmers Plads, EAT i Hovedvagtsgade og Sushitarian i Gothersgade, hvor han også har bestredet posten som øverste chef.
Efter cirka 12 år ønskede Martin Nordkvist at finde ud af, om græsset var grønnere i andre brancher. Det resulterede i en uddannelse som ernæringskonsulent med speciale i vægttab, et par års arbejde som projektleder på et stort eventbureau samt udgivelse af en ungdomsroman i 2009.
Men Martin Nordkvist ville arbejde med vin, og kun vin. Han startede som vinmand i Føtex og blev efter et halvt år en del af Føtexs vinudvalg, som i den periode - foruden ham - bestod af fire varehuschefer og en distriktschef.
Den daglige kundekontakt, og det at hjælpe folk med at vælge den rigtige vin til sagerne i indkøbskurven, var meget givende. Alligevel ville han gerne videre i vinens verden og tog derfor sommelieruddannelsen på Vinakademiet. Efter endt eksamen fik han job som HoReCa-konsulent for København og Nordsjælland i Østjysk Vinforsyning.
Med sommelieruddannelsen i ryggen, besluttede han sig for at skrive sin første vinbog. Bogen skulle være for alle, der kan lide vin, og skulle både indeholde korte, præcise informationer om vin, vintyper og områder og enkle, gode råd om sammensætning af vin og mad. Det skulle være den håndbog, han selv manglede i de tidlige år af sin vininteresse, og rigtig mange aftener blev brugt på at nørkle med projektet, som endte med udgivelse af bogen i 2013.
I 2015 slog Star Tours "Danmarks Bedste Job" op, som var et deltidsjob som kvalitetstester på Stars Tours destinationer omkring Middelhavet. Der kom hele 5633 ansøgninger, hvilket var Danmarksrekord, og Martin Nordkvist løb af med jobbet, som han udførte samtidig med konsulentjobbet hos Østjysk Vinforsyning.
I de følgende to år udgav han endnu to ungdomsromaner. Bøgerne, som er en historie i to bind, handler om tilblivelsen af et boyband, hvilket Martin Nordkvist selv har erfaring med som forsanger i boybandet Fortyfive Degrees i 90'erne. I bøgerne er der i alt tolv popsange, som han selv har skrevet og indspillet, og læseren kan i løbet af historien høre sangene via QR-koder.
2019 blev endnu et begivenhedsrigt år for Martin Nordkvist. I foråret vandt han Meny & Masterchefs konkurrence "Danmarks Bedste Opskrift", og opmuntret af sejren besluttede han sig for at tage en kokkeuddannelse for at styrke sin gastronomiske profil. Uddannelsen på Unord i Hillerød blev forkortet kraftigt på baggrund af merit, og d. 10. oktober bestod han svendeprøven med guldmedalje.
I starten af 2020 vendte Martin Nordkvist tilbage til vinbranchen for fulde sejl. Denne gang hos Sigurd Müller Vinhandel, som er specialist i engros-salg til HoReCa-segmentet gennem 45 år, og som han i dag repræsenterer primært i Nordsjælland.
Privat bor Martin Nordkvist i hus i Frederikssund sammen med sin ægtefælle, Benjamin. Fritiden går i høj grad med madnørderi, køkkenhavedyrkning og motion, og ikke mindst de to hunde Cuba og Rocco.
Adresse: Sigurd Müller Vinhandel, Otto Mønsteds Vej 2, 9200 Aalborg, tlf.: 20 23 20 83, e-mail: mn@smv.dk, www.smv.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan holder man druesorterne "rene"?

I sidste uge nævnte vi CRB-Vigne - en vinmark i Montpellier i Sydfrankrig, hvor man har samlet 8200 forskellige druesorter - fem vinstokke af hver sort.
Det har fået Lars Simonsen til tasterne. For hvordan undgår man krydsbestøvning med nabosorten - altså holder sorterne ”rene”, så druerne forbliver én og samme sort?, Spørger han. - Med 8200 forskellige sorter bliver det teoretiske tal for varianter jo astronomisk.
Et rigtig godt spørgsmål - som vi har fået amatørplantepatalog Jens Madsen til at svare på:
En druesort-samling opbygges ved, at der tages knopper af originalen til knoppodning på resistente poderødder. Der laves fx 5 - 10 planter, hvorefter man planter de bedste af dem - i Montpellier drejer det sig således om fem styk. Alle vinplanter er hermafroditter og er dermed selvbestøvende. Dog kan der godt ske bestøvning fra andre druesorter, der står tæt ved, men det ændrer ikke ved moderplantes gener eller druesorten.
Man kan på sin vis sammenligne det med et æbletræ, der bliver bestøvet af pollen, som et insekt medbringer fra et pæretræ. Den frugt, man høster, er stadig æbler og ikke ”pæbler”.


Ugens vinøse billede

Dette fine billede har Ulla Carlsen taget i en vinmark i Alsace, og det viser, hvordan en vinstok udsender slyngtråde i sit forsøg på at komme op i lyset og bære sig selv.
Faktisk gør vinplanten selv et stort arbejde og hjælper på den måde vinbonden, der har udspændt de lange ståltråde fra pæl til pæl. Havde planten ikke disse slyngtråde, måtte vinbonden selv gå rækkerne igennem og binde skuddene fast til trådene. De er skam kloge, de vinplanter.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-575
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


575 Vinen til Portugals perlende Mateus-vin laves på druer fra stejle vinmarker (foto © Karim Sakhibgareev).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chardonnay Colombard, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (12,5%)

35 kr., Lidl

En frisk og tør hvidvin med god frugt, en fin syre og en anelse honning-noter i både duft og smag. Til 35 kr. er denne vin et kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Chevalier De Fauvert, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

39 kr., Lidl

En lidt spinkel men til prisen ok hvidvin med duft og smag af grønne druer og moden citrus. Den fjerde stjerne skyldes den lave pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solatìo, Robeto Sarotto, Moscato d'Asti, Italien, 2018, lav alkohol (5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Vincooperativet

En sommerlig hvidvin med en let perle i glasset og mousse i munden. Den er ganske let (5%), forfriskende og med sin markante sødme en lækker sag. Perfekt til unge mennesker og chauffører.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Farmer's Block, Leeuwenkul Family Vineyards, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på tibud indtil 31. maj ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

Denne dejlige hvidvin har en god druesmag med en fin krydring og en diskret, bitter note, der gør den god til mad. Den er lavet på druerne Chenin og Viognier og har noter af fersken og abrikos. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Cheteau, Lacheteau, Sauvignon Blanc, Val de Loire IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 59,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig Sauvignon-hvidvin, frisk og med god og karakteristisk smag af druen. Med sit lille, tørre bid til slut er den god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rudi Rüttger, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2018, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Lækker og elegant hvidvin med et bredt spektrum af smagsnuancer. I smagen en frisk syre og en fin sødme. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baby Doll, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Lækker hvidvin med en ren og klar Sauvignon-smag. En af de virkelig gode newzealændere, hvor der er både syre og sødme i rette mængder, fine krydrede noter og gode oplevelser. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hole in the Clouds, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin er en af de gode fra New Zealand. Den har alle Sauvignon-druens egenskaber, friskhed, fin krydring og syre og sødme i god balance. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pieroth, Weingut Pieroth, Burg Layer Schlossberg, Riesling, Nahe, Tyskland, 2018, middel alkohol (13,5%)

135 kr., pris ved 12 flasker: 120 kr., Ebeltoft Vinimport

En lækker hvidvin med en en klar smag af Riesling-druen hele vejen igennem til eftersmagen. Tør, men med en lille sødme og meget kompleks.

stjernestjernestjernestjerneØ

Calcaires Jaunes, Muré, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

160 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 125 kr., Skjold Burne

En rigtig god hvidvin på Riesling-druen, fin og økologisk, men den mangler den X-factor, som man må kunne forvente til prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

The Bag, Longhorn, Chardonnay, Californien, USA, 2018, lav alkohol (13%)

168,95 kr., prisen er for 4 X 75 cl. Pris for 75 cl.: 42,24 kr., Amka

En god hvidvin med volumen. Den har druefrugt og noter af overmodne pærer, tilpas syre og sødme samt en lang eftersmag. God kvalitet i forhold til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Maligny, Carré de César, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 150 kr., Skjold Burne

Elegant og lækker hvidvin, der fylder munden med blød druesmag med mange facetter. Ren forkælelse.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Realzin, Angelo Rocca & Figli, Zinfandel, Salento IGT, Italien, lav alkohol (12,5%)

62,95 kr., Amka

En klassisk rosé med noter af jordbær. God som terrassevin. Rimeligt forhold mellem pris og kvalitet. Skruelåget er tøjret med et smalt, påklistret bånd af papir, der gør åbningen af flasken næsten umulig. Det må først pilles af.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torre del Falasco, Cantina Valpantena, Bardolino Chiaretto, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 8. april ved 2 flasker: 39,75 kr., Irma

Forfriskende og læskende rosévin fra Gardasøens bred. I smagen et strejf af honning - men ellers ikke særlig "roséagtig".

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solaïs, Fonjoya Delta, Mont Baudile, Pays d'Hérault IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 54,50 kr., Irma

En ganske lys rosé i en buttet flaske. Den har en dejlig, cremet smag med noter af hindbær og jordbær. Fin både til mad og som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black Rosé, Olivier Coste, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris på tilbud ind imellem ved 2 flasker: 74,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Lækker rosévin med et bredt smagsbillede. En klassisk rosé med noter af jordbær og hindbær, men først og fremmest af vin. Velegnet til mad, men også som terrassevin.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Corte alle Mura, Chianti, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

48 kr., Lidl

En let og læskende rødvin med en fin bærduft. Men smagen er noget tynd og slutter hurtigt.

stjernestjernestjerne

Castel Sole, Valvin-Maranov, Rosso Piceno, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

50 kr., Køge Vinhandel

En meget enkel rødvin på druerne Sangiovese og Montepulciano. Men prisen er jo også meget lav.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Fauzan, Minervois, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

59 kr., Aldi

En delikat og lækker rødvin til kun 59 kr.- faktisk lidt af et fund til prisen. I den bløde smag er der noter at kirsebær, brombær og blommer samt et strejf af lakrids.

stjernestjernestjernestjerne

Lussac, Lussac Saint Émilion, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Lidl

En udmærket rødvin med en fint krydret og frisk bærduft og en koncentreret frugtsmag med rygrad, tørhed og tanninbid til slut. En klassisk Bordeaux-vin, og så afgjort en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baglio al Sole, Villa Degli Olmi, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

Venlig og imødekommende rødvin med god, moden frugtfylde og fin krydring. Lidt bamset og fin til en kraftig og krydret kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Black Stump, Casella Family Brands, South Eastern Australia, Australien, 2019, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Dejlig rødvin, australier med volumen og et kompleks og harmonisk smagbillede. Der er fin krydring, mørke bær, lakrids og chokolade samt fint integrerede fadnoter. Vinen er lavet på druerne Durif og Shiraz, flasken har skruelåg, og prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantadal Joven, Bodegas Piedra, Tempranillo, Toro, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., The Wine Company

En god, krydret madvin med kraftig frugt, mørke bær, bløde tanniner og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Farmer's Block, Leeuwenkuil Family Vineyard, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på indtil 31. maj ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

En god hverdagsvin uden de store falbelader. Lidt kort i smagen, men ellers okay. Den er lavet på druerne Shiraz og Cabernet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vitiano, Famiglia Cotarella, Falesco, Umbria IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

85 kr., Supermarco

Den smager af Italien og kommer fra Italien. Rund og kærlig. Den har fyldig frugt, bløde tanniner og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Familia, Bodegas Fábregas, Moristel, Somontano, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

100 kr., Barbastro Vin

Pæn rødvin med frugtfylde og en lidt markant syre. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acinatico, Stefano Accordini, Valpolicella Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

Flot rødvin lavet efter ripasso-metoden med kvaset fra fremstillingen af Amarone. Den har bred frugt, fin krydring, en dejlig sødme og et strejf af egetræ efter tolv måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1000 Stories Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2017, middel alkohol (14%)

199 kr., pris på tilbud 10.-16. april ved 6 flasker: 99 kr., Vincooperativet

Denne meget lækre rødvin er modnet på whisky-fade. Er det mon det, der giver vinen dens spændende og meget komplekse smag - af whisky? Smagen er kraftig, med bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. En meget anvendelig rødvin med en markant sødme, som mange vil kunne lide.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen