Det nye robotsystem er udviklet til at kunne bruges i såvel vinmarker som i marker med andre afgrøder. Illustration: Green Farm Robotics.
Robot over vinmarken
Robotter, der udfører vinmarksarbejde, er ikke længere en nyhed. Et eksempel er VineScout, som portvinsfirmaet Symington Family Estates i snart flere år har sendt på arbejde i vinmarkerne. Her kan den udføre detaljerede målinger af vinstokkenes og druernes tilstand, afsløre vinmarkssygdomme osv. De mange data bliver sendt direkte videre til en computer i vinhuset.
Fælles for de vinmarksrobotter, der indtil nu har set dagens lys, er, at de kører rundt i markerne nøjagtig ligesom en traktor.
Men nu har det franske firma Green Farm Robotics udviklet en vinmarksrobot, som aldrig vil få kontakt med jorden i vinmarken.
Virker som en marionetdukke
Det drejer sig om et system, som kan opsættes over partier af vinstokke i en vinmark. Det består af fire søjler, der hver især øverst er forsynet med et trækspil. Spillenes kabler mødes på midten i en platform - selve robotten - der således er ophængt over marken, og som kan udstyres med diverse mekaniske luge-, hakke-, høst- og sprøjteredskaber, der fastgøres til en teleskoparm på platformen.
Systemet virker ligesom en marionetdukke, hvor platformen automatisk bliver trukket hen over marken, mens den fx luger eller sprøjter. Og den kan også hæves eller sænkes alt efter, om kablerne slækkes eller strammes.
Platformen kan derfor komme ned mellem rækkerne af vinstokke og helt tæt på de enkelte stokke.
Systemet er udstyret med software og sensorer, så man kan indstille det fra en computer til fx at sprøjte mod meldug, pløje, eller hvad man nu har brug for - og ligeledes begrænse arbejdet til ganske små områder i vinmarken.
Flere fordele
Systemet er stadig under udvikling, men om tre måneder er man klar til de første testforsøg i en vinmark. Og med et sådan system ville man ifølge Green Farm Robotics slet ikke have brug for traktorer og andre maskiner i markerne. Det ville betyde, at man kunne reducere afstanden mellem rækkerne af vinstokke, så der kun lige var plads til en enkelt person - hvis nu man skulle få lyst til på gammeldags manér at inspicere druerne.
Man vil heller ikke risikere, at jorden kommer til at lide af traktose på grund af tunge maskiner, ligesom det vil være muligt at få udført arbejdet på selv meget stejle bjergskråninger og i et mudret terræn - hvilket kan være svært med almindelige maskiner.
Man kan læse mere om systemet på firmaets
hjemmeside.
Adskillige millioner hektoliter vin, som befinder sig i store ståltanke, vil aldrig blive tappet på flasker, men vil ende som industrialkohol.
I må selv betale
Som vi nævnte
i uge 18, har der under Corona-krisen været en markant nedgang i eksporten af europæisk vin såvel landene imellem som til de oversøiske markeder.
Den faldende eksport har betydet, at mange vinerier har fyldte vintanke - tanke, der helst skal være tømte før næste druehøst kommer i hus.
Da udsigterne til at komme af med den megen vin er ringe, har Éric Andrieu, der er medlem af Europaparlamentet, opfordret Europakommissionen til at give tilladelse til krise-destillering af vinen til alkohol til industrielt brug - fx til fremstilling af håndsprit. Og han har ligeledes opfordret til, at producenterne skal tilbydes 80 euro (cirka 600 kr.) for hver hektoliter vin, de destillerer til alkohol. EU skulle så betale 35 euro (cirka 260 kr.) pr. hektoliter, mens medlemslandenes regeringer skulle betale det resterende beløb.
Nu har forslaget været behandlet i EU, og der er givet tilladelse til krise-destilleringen. Men medlemslandene må selv betale for hele molevitten.
Destillering af 3 mio. hektoliter
Ifølge EU-kommissionen er der simpelt hen ikke plads i budgettet til at betale for en del af destilleringen.
Éric Andrieu, det franske landbrugsministerium og de vinorganisationer, der støtter op om forslaget, har dog ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen. De er glade for tilladelsen til at krise-destillere, men vil stadig kæmpe for at få EU-støtte til projektet.
EU-kommissionen har selv meddelt, at den vil foreslå særlige tiltag for yderligere at støtte markederne for landbrug og fødevarer, og der er da også tilflydt både mælke- og kødindustrien i de respektive medlemslande ekstra støttekroner i denne svære tid. Så hvorfor ikke vinindustrien?
Frankrig alene har tænkt sig at krise-destillere 3 millioner hektoliter vin, hvilket svarer til cirka 400 mio. flasker.
Den nye guidebog stiller skarpt på både vinhuse, destillerier, bryggerier og ciderproducenter.
Ny guidebog om britiske producenter
Når verden igen åbner op, og vi frit kan rejse til andre lande, kunne man jo fx tage til Storbritannien og besøge nogle af landets efterhånden mange vinhuse, destillerier og bryggeri. Og mens man venter på at kunne pakke kufferten, kan man forberede sig på turen med en spritny guidebog, ”Britain in a Bottle: A Visitor’s Guide”.
Bogen, der er inddelt i forskellige områder i England, Wales og Skotland, er skrevet af Ted Bruning og Rupert Wheeler og udgivet af Bradt Guides, og det er den første bog, der omhandler både vinhuse, destillerier, ølbryggerier og ciderproducenter.
Også oplysende artikler
Forfatterne har udvalgt producenter, der holder åbent for besøgende og har en butik eller et decideret besøgscenter, tilbyder smagninger, guideture osv. Samtlige producenter og deres produkter er nøje beskrevet med alle de informationer, man har brug for, når man planlægger sit besøg.
Britain in a Bottle rummer også kapitler om alt fra gær og malt til mousserende vin, botanicals og æblesorter til cider. Og den kommer rundt til både små enkeltmandsvirksomheder og store, anerkendte producenter, der har indrettet sig i alt fra super moderne bygninger til 200 år gamle historiske huse.
Bogen, der er på 384 sider og rigt illustreret, er på vej til Danmark og kan forudbestilles for 200 kr. ved at
klikke her.
Et hjørne af en side fra det såkaldte Oxhyrhynchus Papyrus. Foto: Wikipedia.
Oldtids-råd mod tømmermænd
Oldtidens folk var også glade for vin og skænkede ofte rigelige mængder af den i glassene. Af samme årsag fandtes der en række gode råd til, hvordan man kom af med de ubehagelige tømmermænd, der fulgte i kølvandet på en lidt for våd aften.
Egyptiske gravmalerier viser undertiden meget festlige scener, hvor der drikkes masser af vin, så her var der sikkert ofte brug for et godt råd dagen derpå.
Et sådant råd fik egypterne blandt andet fra det såkaldte Oxyrhynchus Papyrus - i alt 500.000 medicinske dokumenter på græsk, egyptisk og romersk, der blev udgravet i 1896 nær den egyptiske by Oxyrhynchus.
Gnid levende snegle mod panden
Lige siden da har forskerne været i gang med at oversætte og analysere teksterne, og i en af dem fortælles om et middel mod "fuldemands-hovedpine", som der står. Der opfordres til, at man laver en halskæde af laurbær fra Alexandria og hænger den om halsen. Det skulle kunne gøre underværker.
Også romerne gik til den ved de mange drikkegilder - de såkaldte bakkanaler. Mod eftervirkningerne anbefalede den romerske historiker Plinius den Ældre en blanding af to ugleæg, ugleøjne og fårelunger, mens landsmanden og politikeren Cato mente, at der skulle en skålfuld stuvet kål med rå mandler til for at blive tømmermændene kvit. Endnu et romersk råd gik ud på at gnide levende snegle på panden.
I dag er de mange dokumenter, der udgør Oxyrhynchus Papyrus, fordelt på museer og universiteter rundt om i verden. En betydelig del af dem findes dog på Ashmolean Museum ved Oxford University.
198 vine i én flaske
Det berømte champagnehus Krug har netop lanceret sin 168. udgave af Grande Cuvée. Og det er en stor dag, når huset lader denne særlige champagne forlade kælderen efter syv års modning.
Som ved alle champagner, der ikke er årgangschampagner, ligger der et stort blandingsarbejde bag Krugs Grande Cuvée’er, idet de indeholder basisvine fra adskillige årgange og vinmarker. Den netop lancerede udgave af champagnen består fx af hele 198 forskellige vine fra i alt elleve årgange, hvoraf den ældste er 1996 og den yngste 2012.
Det betyder også, ifølge chmapagnehusets kældermester, Julie Cavil, at champagnen er yderst kompleks med noter af både frisk, moden og tørret frugt.
Grande Cuvée 168 vil blive frigivet til salg d. 14. maj. Hvornår den lander i Danmark er endnu uvist, men prisen vil komme til at ligge på omkring 1300 kr.
Smagninger og prøveblandinger
Flere udgaver af Grande Cuvée ligger nu og modner i Krugs underjordiske kældre, og udgave nummer 175 er netop blevet blandet og skal tappes på flasker til juni, hvorefter den vil blive frigivet til salg omkring 2030.
Den består af 166 vine fra tretten forskellige høstår, hvoraf den ældste er 2006 og den yngste 2019.
For hver Grande Cuvée bliver der smagt og prøveblandet i små mængder og i lange baner, før man lægger sig fast på, hvilke basisvine, der skal bruges til champagnen.
Ved den sidste og endelige smagning mødes Krugs seks mand store smageteam - hvilket skete for nylig, da man skulle lægge sidste hånd på udgave 175. Dog måtte teamet fordele sig i tre forskellige rum, så man kunne holde den fornødne afstand ifølge Covid-19 reglerne.
En vild historie!
Der er mange måder at få sig et glas rødvin eller to på. Man kan fx købe en flaske eller få vinen serveret på en bar. Den måde, som en 39-årig mand, Gabriel Moreno, benyttede sig af, kan ikke anbefales.
For nylig kom han kørende på en motorvej i Californien, hvor han så en stor tankvogn, der fragtede bulkvin. Moreno gjorde tegn til chaufføren, at han skulle køre ind i nødsporet - hvilket han gjorde, da han tænkte, at der måske var noget galt med lastbilen.
Moreno steg ud af sin bil kun iført underbukser og ilede ned langs siden af lastbilen og forsvandt om bagved. Lastbilschaufføren tænkte, at han havde med en tosse at gøre, undrede sig lidt over, hvor han mon blev af og kørte så igen ud på motorvejen.
Efter at have kørt et lille stykke tid opdagede han på sin oversigtsskærm i førerkabinen, at det sank i mængden af vin i tanken.
Rødvinen fossede ud
Han kørte igen ind til siden, gik ud og kiggede ind under tanken, hvor han så Gabriel Moreno klamre sig fast og slubre vin i sig. Det var åbenbart lykkedes manden at skrue en af ventilerne af. Politiet kom, og han blev arresteret.
Optagelser fra et videokamera på lastbilen har senere vist, hvordan Moreno klatrede rundt på tanken og neden under den, mens lastbilen drønede af sted på motorvejen. En fuldstændig vanvittig og meget farlig ting at gøre.
Selv om Moreno gjorde sig umage for at få så megen vin indenbords som muligt, fossede det meste selvfølgelig ud på motorvejen - i alt 3800 liter vin gik tabt, nok til at fylde 5000 flasker.
Man kan se videofilmen ved at
klikke her. Vent et øjeblik - så kommer filmen frem øverst på siden.
Michel Rolland.
Michel Rollands fremtidsplaner
Michel Rolland, en af verdens mest berømte vinkonsulenter, grundlagde sit konsulentfirma i Saint-Émilion i 1973. Og i de sidste mange årtier har han fløjet verden tynd for at rådgive små og store vinproducenter om deres vinfremstilling.
Rolland elsker sit arbejde, men ifølge Decanter besluttede han allerede for længe siden, at når han fyldte 70 år, ville han begynde at drosle ned.
Nu er han 72 år, og gennem det seneste års tid har han ændret firmastrukturen, så hans assistenter, Jean-Philippe Fort, Julien Viaud og Mikael Laizet, er blevet hans partnere - og firmaet har taget navneforandring til Michel Rolland et Accociés (partnere). Målet er, at partnerne med tiden helt og holdent skal overtage arbejdet og ansvaret. Der er dog ikke sat nogen deadline for Rollands endelige tilbagetrækning.
Man kan læse mere om den berømte vinkonsulent i VinAvisens Blå Bog om ham.
Pét'nat Rosé fra Domaine Saint-Cyr.
Boblevinen pét'nat
De fleste kan remsen, når det gælder mousserende vine: Champagne, cava, spumante og prosecco. Men så er der også pét’nat, en forkortelse af pétillant naturel - fransk for naturligt boblende.
Pét’nat er en uhøjtidelig vin, der i gamle dage blev drukket i store mængder ude i de franske landdistrikter. Og den fremstilles efter en metode, der er døbt méthode ancestrale (den fædrene metode), som går længere tilbage i tiden end champagnemetoden og adskiller sig fra denne på nogle væsentlige punkter.
Der tilsættes ikke gær, og hvor champagne såkaldt andengærer på flaske, gæres vinen ved méthode ancestrale kun en enkelt gang. Dog afbrydes gæringen undervejs og genstartes, når vinen er tappet på flasker. Der anvendes heller ikke dosage (tilsætning af sød vin) eller foretages degorgering (fjernelse af bundfaldet) som ved champagnemetoden - hvorfor vinen ofte er lidt uklar.
Fra glemt til trendy
Til fremstillingen af champagne må man kun bruge druerne Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne og Petit Meslier - hvoraf de tre første er de mest anvendte. Til pét'nat bruges både røde og hvide druer - hvad man nu har i sin vinmark.
Da moderne metoder til fremstilling af vin vandt frem, kom der stadig mindre pét’nat på bordet, og for femten år siden var der ikke mange, der havde hørt om denne vin. Men i de senere år har pét'nat fået en genopblomstring i kølvandet på trenden for naturvine. Ligesom ved disse tilsættes der som nævnt ikke gær eller fjernes bundfald.
Pét’nat fremstilles især i Loire-dalen, hvor den betegnes som almindelig bordvin (vin de France).
Klassificeret som AOC
Men nu har appellationen Montlouis-sur-Loire - efter tre års diskussioner med den franske appellationsmyndighed, INAO - fået lov til at hæve vinens status, så den, ligesom områdets stillevine, fremover klassificeres som AOC (Appéllation d’Origine Contrôllée). Dermed kan vinproducenterne fremover sætte et "Pétillant Originel AOC Montlouis sur Loire" på etiketten. Når der står ”originel” og ikke ”naturel”, skyldes det, at naturel jo også bruges om deciderede naturvine.
Med den nye AOC-betegnelse følger, at fremstillingen af pét’nat skal leve op til en række regler, hvoraf nogle også gælder for Montlouis-sur-Loires stillevine.
Der må fx kun bruges Chenin Blanc-druer, druerne skal håndhøstes, vinen skal have et alkoholindhold på minimum 11,5% osv. Man kan læse mere (på fransk) om den nye status for vinen - og reglerne - ved at
klikke her.
Virtuelle cocktailparties hitter blandt briterne under nedlukningen. Foto: Waitrose.
Covid-19 ændrer drikkevanerne
To undersøgelser fra henholdsvis Storbritannien og Frankrig viser, hvordan forbrugerne har ændret deres alkoholvaner, siden landene lukkede ned. Og lad os starte med Storbritannien.
Her har supermarkedskæden Waitrose offentliggjort en undersøgelse, der viser, at især salget af spiritus er steget markant, siden Boris Johnson d. 23. marts bad briterne om at blive hjemme. I den følgende måned steg spiritussalget med 78% i forhold til samme periode sidste år, mens salget af tequila steg med hele 175%.
Virtuelle cocktail-parties
Når det gjaldt onlinesøgningerne på diverse alkoholtyper, steg de for vins vedkommende med gigantiske 486%, mens søgninger på øl steg med 269% og på gin med 144%. Der var ligeledes 254% flere søgninger på tonicvand. Briterne vil nødig undvære deres G&T.
Den store stigning i salget af diverse typer spiritus skyldes blandt andet, at rigtig mange forbrugere har deltaget i virtuelle cocktailparties under nedlukningen. Ifølge undersøgelsen var forbruget af alkohol steget hos 25% af de adspurgte i perioden, mens 21% havde skåret ned på forbruget.
Mere vin i franske glas
En rundspørge foretaget af European Association of Wine Economists (EuAWE) og Chaire Vins et Spiritueux de l’INSEEC U afslører, at 44% af franskmændene har øget deres vinforbrug siden præsident Emmanuel Macron lukkede landet ned d. 17. marts. Her er forbruget af øl og spiritus til gengæld dalet. Det er især franskmænd mellem 30 og 50 år, der har skruet op for deres vinforbrug, og vinen har de frem for alt købt i supermarkederne.
Men som det fremgår af rundspørgen, så er der også rigtig mange franskmænd, der har gjort et indhug i - eller måske tømt - hylderne i deres private vinkældre. Det betyder jo så forhåbentlig for de handlende, at der igen skal fyldes op i vinkældrene, når det bliver lettere at komme ud at handle.
Ligesom i Storbritannien har der i den senere tid været godt gang i de virtuelle smagninger. 46% af de adspurgte franskmænd ytrede således, at de for første gang nogensinde havde deltaget i sådanne smagninger.
En lille serie: Tid til en Sundowner
Næste drink i vores serie om Sundowners er den liflige og herhjemme ikke så kendte Moonwalk.
Moonwalk: Ophavsmanden til denne festlige cocktail er Joe Gilmore, der var chefbartender hos American Bar i Savoy Hotel i London, og han skabte cocktailen i 1969 for at fejre menneskets første skridt på Månen. De blev taget af astronauterne Neil Armstrong og Buzz Aldrin efter en vellykket landing med rumskibet Apollo 11.
Da rumskibet vendte tilbage til jorden, kom astronauterne i karantæne. Men da karantænen var overstået var det første, de smagte efter sigende Gilmores Moonwalk cocktail.
Opskrift: Bland 5 cl friskpresset grapefrugtsaft, 5 cl Grand Marnier, et skvæt rosenvand og lidt knust is i en cocktailshaker (eller i en beholder med låg). Ryst grundigt, og hæld indholdet i et vinglas eller en flute. Top med champagne eller anden tør mousserende vin, og pynt med en kvart appelsinskive.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Hyggevin har optaget importen af naturvine fra il Vinco i Lazio, Lago Bolsena og Poderi Cellario i Piemonte.
Jens Axelsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jens Axelsen (f. 1973) er født og opvokset i Aalborg. Han er uddannet trommeslager fra musikkonservatoriet i samme by og underviser i trommer tre dage om ugen på Musikskolen i Frederikshavn.
Interessen for vin begyndte, da han var omkring 20 år gammel, og den blev plejet med alle de forbruger-smagninger, han kunne opstøve. Og hos en garageimportør i Vodskov nord for Aalborg, der udelukkende solgte italiensk vin, blev der købt flasker i lange baner.
I 2003 fik Jens Axelsen lyst til at supplere sit musikjob med salg af netop italiensk vin, som var blevet hans store passion. Han købte et kælderlokale og indgik en aftale med garageimportøren om at sælge en del af hans sortiment med afregning efter salg. Så der skulle ikke investeres i varelager, hvilket gav Jens Axelsen en perfekt start på jobbet som vinmand.
Året efter tog han selv turen til Italien og fyldte bilen med et par hundrede flasker. Det blev startskuddet til hans første egen import, og i dag er samtlige vine i forretningen Hyggevin i det centrale Aalborg nøje udvalgt af ham selv. Ud over den fysiske butik sælges flaskerne også via en spritny webshop.
Vinene er fortsat alle italienske - bortset fra et enkelt portvinshus, Quinta do Tedo. Og så består 99% af sortimentet af naturvin. Vinene stammer fra nogle af Italiens mest progressive naturvins-bønder, der laver deres vin ud fra opskriften ”intet er tilsat, og intet er fjernet.”
Jens Axelsen gør også en indsats for at udbrede budskabet om naturvin - blandt andet via vinsmagninger hos vinklubber, firmaer osv.
Den sparsomme fritid bruges på løbeture, hustru og tre børn og på familiens gamle hus. Ferier bliver der også tid til - og de tilbringes gerne i Italien.
Adresse: Hyggevin, Rantzausgade 5, 9000 Aalborg, tlf.: 40 50 46 90, e-mail:
hyggevin@gmail.com,
www.hyggevin.dk.
Hvilke druer bruges til korender?
Vicki Jensen ved godt, at korender laves af vindruer, men hvilken druesort bruger man? Eller kan man bruge en hvilken som helst? spørger hun.
Korender er ganske rigtigt tørrede druer, og i Grækenland, der har den største produktion, bruger man sorten Korinthiaki, som andre steder kaldes Black Corinth. Den er opkaldt efter den græske by Korinth.
Druerne er små og uden kerner, og de kan godt bruges til fremstilling af vin. Det sker blandt andet i Australien, hvor man anvender en variant ved navn Carina, der blev fremavlet i 1964 som en krydsning af Shiraz og Sultana.
Ugens vinøse billede
Foråret spirer i en dansk vinmark. Det er vinbonde Miriam My Sandra Arcerito fra Nordlund Vingård, der har taget det fine billede.
Det spæde skud befinder sig på en vinstok med druesorten Castel - en fransk sort, der er en hybrid mellem Cinsault og en drue af Vitis rupestris slægten. Den har været mest dyrket i Frankrig, men er ikke længere anerkendt til brug i Europa - dog kan den stadig findes i fx Danmark og Canada.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
580
Et minde fra dengang man ikke plukkede druer i plastickasser, men i flettede kurve (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen