Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2020



Det nye robotsystem er udviklet til at kunne bruges i såvel vinmarker som i marker med andre afgrøder. Illustration: Green Farm Robotics.

Robot over vinmarken

Robotter, der udfører vinmarksarbejde, er ikke længere en nyhed. Et eksempel er VineScout, som portvinsfirmaet Symington Family Estates i snart flere år har sendt på arbejde i vinmarkerne. Her kan den udføre detaljerede målinger af vinstokkenes og druernes tilstand, afsløre vinmarkssygdomme osv. De mange data bliver sendt direkte videre til en computer i vinhuset.

Fælles for de vinmarksrobotter, der indtil nu har set dagens lys, er, at de kører rundt i markerne nøjagtig ligesom en traktor.
Men nu har det franske firma Green Farm Robotics udviklet en vinmarksrobot, som aldrig vil få kontakt med jorden i vinmarken.

Virker som en marionetdukke


Det drejer sig om et system, som kan opsættes over partier af vinstokke i en vinmark. Det består af fire søjler, der hver især øverst er forsynet med et trækspil. Spillenes kabler mødes på midten i en platform - selve robotten - der således er ophængt over marken, og som kan udstyres med diverse mekaniske luge-, hakke-, høst- og sprøjteredskaber, der fastgøres til en teleskoparm på platformen.
Systemet virker ligesom en marionetdukke, hvor platformen automatisk bliver trukket hen over marken, mens den fx luger eller sprøjter. Og den kan også hæves eller sænkes alt efter, om kablerne slækkes eller strammes.
Platformen kan derfor komme ned mellem rækkerne af vinstokke og helt tæt på de enkelte stokke.
Systemet er udstyret med software og sensorer, så man kan indstille det fra en computer til fx at sprøjte mod meldug, pløje, eller hvad man nu har brug for - og ligeledes begrænse arbejdet til ganske små områder i vinmarken.

Flere fordele


Systemet er stadig under udvikling, men om tre måneder er man klar til de første testforsøg i en vinmark. Og med et sådan system ville man ifølge Green Farm Robotics slet ikke have brug for traktorer og andre maskiner i markerne. Det ville betyde, at man kunne reducere afstanden mellem rækkerne af vinstokke, så der kun lige var plads til en enkelt person - hvis nu man skulle få lyst til på gammeldags manér at inspicere druerne.
Man vil heller ikke risikere, at jorden kommer til at lide af traktose på grund af tunge maskiner, ligesom det vil være muligt at få udført arbejdet på selv meget stejle bjergskråninger og i et mudret terræn - hvilket kan være svært med almindelige maskiner.
Man kan læse mere om systemet på firmaets hjemmeside.


Adskillige millioner hektoliter vin, som befinder sig i store ståltanke, vil aldrig blive tappet på flasker, men vil ende som industrialkohol.

I må selv betale

Som vi nævnte i uge 18, har der under Corona-krisen været en markant nedgang i eksporten af europæisk vin såvel landene imellem som til de oversøiske markeder.
Den faldende eksport har betydet, at mange vinerier har fyldte vintanke - tanke, der helst skal være tømte før næste druehøst kommer i hus.
Da udsigterne til at komme af med den megen vin er ringe, har Éric Andrieu, der er medlem af Europaparlamentet, opfordret Europakommissionen til at give tilladelse til krise-destillering af vinen til alkohol til industrielt brug - fx til fremstilling af håndsprit. Og han har ligeledes opfordret til, at producenterne skal tilbydes 80 euro (cirka 600 kr.) for hver hektoliter vin, de destillerer til alkohol. EU skulle så betale 35 euro (cirka 260 kr.) pr. hektoliter, mens medlemslandenes regeringer skulle betale det resterende beløb.
Nu har forslaget været behandlet i EU, og der er givet tilladelse til krise-destilleringen. Men medlemslandene må selv betale for hele molevitten.

Destillering af 3 mio. hektoliter


Ifølge EU-kommissionen er der simpelt hen ikke plads i budgettet til at betale for en del af destilleringen.
Éric Andrieu, det franske landbrugsministerium og de vinorganisationer, der støtter op om forslaget, har dog ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen. De er glade for tilladelsen til at krise-destillere, men vil stadig kæmpe for at få EU-støtte til projektet.
EU-kommissionen har selv meddelt, at den vil foreslå særlige tiltag for yderligere at støtte markederne for landbrug og fødevarer, og der er da også tilflydt både mælke- og kødindustrien i de respektive medlemslande ekstra støttekroner i denne svære tid. Så hvorfor ikke vinindustrien?
Frankrig alene har tænkt sig at krise-destillere 3 millioner hektoliter vin, hvilket svarer til cirka 400 mio. flasker.


Den nye guidebog stiller skarpt på både vinhuse, destillerier, bryggerier og ciderproducenter.

Ny guidebog om britiske producenter

Når verden igen åbner op, og vi frit kan rejse til andre lande, kunne man jo fx tage til Storbritannien og besøge nogle af landets efterhånden mange vinhuse, destillerier og bryggeri. Og mens man venter på at kunne pakke kufferten, kan man forberede sig på turen med en spritny guidebog, ”Britain in a Bottle: A Visitor’s Guide”.
Bogen, der er inddelt i forskellige områder i England, Wales og Skotland, er skrevet af Ted Bruning og Rupert Wheeler og udgivet af Bradt Guides, og det er den første bog, der omhandler både vinhuse, destillerier, ølbryggerier og ciderproducenter.

Også oplysende artikler


Forfatterne har udvalgt producenter, der holder åbent for besøgende og har en butik eller et decideret besøgscenter, tilbyder smagninger, guideture osv. Samtlige producenter og deres produkter er nøje beskrevet med alle de informationer, man har brug for, når man planlægger sit besøg.
Britain in a Bottle rummer også kapitler om alt fra gær og malt til mousserende vin, botanicals og æblesorter til cider. Og den kommer rundt til både små enkeltmandsvirksomheder og store, anerkendte producenter, der har indrettet sig i alt fra super moderne bygninger til 200 år gamle historiske huse.
Bogen, der er på 384 sider og rigt illustreret, er på vej til Danmark og kan forudbestilles for 200 kr. ved at klikke her.


Et hjørne af en side fra det såkaldte Oxhyrhynchus Papyrus. Foto: Wikipedia.

Oldtids-råd mod tømmermænd

Oldtidens folk var også glade for vin og skænkede ofte rigelige mængder af den i glassene. Af samme årsag fandtes der en række gode råd til, hvordan man kom af med de ubehagelige tømmermænd, der fulgte i kølvandet på en lidt for våd aften.

Egyptiske gravmalerier viser undertiden meget festlige scener, hvor der drikkes masser af vin, så her var der sikkert ofte brug for et godt råd dagen derpå.
Et sådant råd fik egypterne blandt andet fra det såkaldte Oxyrhynchus Papyrus - i alt 500.000 medicinske dokumenter på græsk, egyptisk og romersk, der blev udgravet i 1896 nær den egyptiske by Oxyrhynchus.

Gnid levende snegle mod panden


Lige siden da har forskerne været i gang med at oversætte og analysere teksterne, og i en af dem fortælles om et middel mod "fuldemands-hovedpine", som der står. Der opfordres til, at man laver en halskæde af laurbær fra Alexandria og hænger den om halsen. Det skulle kunne gøre underværker.
Også romerne gik til den ved de mange drikkegilder - de såkaldte bakkanaler. Mod eftervirkningerne anbefalede den romerske historiker Plinius den Ældre en blanding af to ugleæg, ugleøjne og fårelunger, mens landsmanden og politikeren Cato mente, at der skulle en skålfuld stuvet kål med rå mandler til for at blive tømmermændene kvit. Endnu et romersk råd gik ud på at gnide levende snegle på panden.
I dag er de mange dokumenter, der udgør Oxyrhynchus Papyrus, fordelt på museer og universiteter rundt om i verden. En betydelig del af dem findes dog på Ashmolean Museum ved Oxford University.


198 vine i én flaske

Det berømte champagnehus Krug har netop lanceret sin 168. udgave af Grande Cuvée. Og det er en stor dag, når huset lader denne særlige champagne forlade kælderen efter syv års modning.
Som ved alle champagner, der ikke er årgangschampagner, ligger der et stort blandingsarbejde bag Krugs Grande Cuvée’er, idet de indeholder basisvine fra adskillige årgange og vinmarker. Den netop lancerede udgave af champagnen består fx af hele 198 forskellige vine fra i alt elleve årgange, hvoraf den ældste er 1996 og den yngste 2012.
Det betyder også, ifølge chmapagnehusets kældermester, Julie Cavil, at champagnen er yderst kompleks med noter af både frisk, moden og tørret frugt.
Grande Cuvée 168 vil blive frigivet til salg d. 14. maj. Hvornår den lander i Danmark er endnu uvist, men prisen vil komme til at ligge på omkring 1300 kr.

Smagninger og prøveblandinger


Flere udgaver af Grande Cuvée ligger nu og modner i Krugs underjordiske kældre, og udgave nummer 175 er netop blevet blandet og skal tappes på flasker til juni, hvorefter den vil blive frigivet til salg omkring 2030.
Den består af 166 vine fra tretten forskellige høstår, hvoraf den ældste er 2006 og den yngste 2019.
For hver Grande Cuvée bliver der smagt og prøveblandet i små mængder og i lange baner, før man lægger sig fast på, hvilke basisvine, der skal bruges til champagnen.
Ved den sidste og endelige smagning mødes Krugs seks mand store smageteam - hvilket skete for nylig, da man skulle lægge sidste hånd på udgave 175. Dog måtte teamet fordele sig i tre forskellige rum, så man kunne holde den fornødne afstand ifølge Covid-19 reglerne.

En vild historie!

Der er mange måder at få sig et glas rødvin eller to på. Man kan fx købe en flaske eller få vinen serveret på en bar. Den måde, som en 39-årig mand, Gabriel Moreno, benyttede sig af, kan ikke anbefales.
For nylig kom han kørende på en motorvej i Californien, hvor han så en stor tankvogn, der fragtede bulkvin. Moreno gjorde tegn til chaufføren, at han skulle køre ind i nødsporet - hvilket han gjorde, da han tænkte, at der måske var noget galt med lastbilen.
Moreno steg ud af sin bil kun iført underbukser og ilede ned langs siden af lastbilen og forsvandt om bagved. Lastbilschaufføren tænkte, at han havde med en tosse at gøre, undrede sig lidt over, hvor han mon blev af og kørte så igen ud på motorvejen.
Efter at have kørt et lille stykke tid opdagede han på sin oversigtsskærm i førerkabinen, at det sank i mængden af vin i tanken.

Rødvinen fossede ud


Han kørte igen ind til siden, gik ud og kiggede ind under tanken, hvor han så Gabriel Moreno klamre sig fast og slubre vin i sig. Det var åbenbart lykkedes manden at skrue en af ventilerne af. Politiet kom, og han blev arresteret.
Optagelser fra et videokamera på lastbilen har senere vist, hvordan Moreno klatrede rundt på tanken og neden under den, mens lastbilen drønede af sted på motorvejen. En fuldstændig vanvittig og meget farlig ting at gøre.
Selv om Moreno gjorde sig umage for at få så megen vin indenbords som muligt, fossede det meste selvfølgelig ud på motorvejen - i alt 3800 liter vin gik tabt, nok til at fylde 5000 flasker.
Man kan se videofilmen ved at klikke her. Vent et øjeblik - så kommer filmen frem øverst på siden.


Michel Rolland.

Michel Rollands fremtidsplaner

Michel Rolland, en af verdens mest berømte vinkonsulenter, grundlagde sit konsulentfirma i Saint-Émilion i 1973. Og i de sidste mange årtier har han fløjet verden tynd for at rådgive små og store vinproducenter om deres vinfremstilling.

Rolland elsker sit arbejde, men ifølge Decanter besluttede han allerede for længe siden, at når han fyldte 70 år, ville han begynde at drosle ned.
Nu er han 72 år, og gennem det seneste års tid har han ændret firmastrukturen, så hans assistenter, Jean-Philippe Fort, Julien Viaud og Mikael Laizet, er blevet hans partnere - og firmaet har taget navneforandring til Michel Rolland et Accociés (partnere). Målet er, at partnerne med tiden helt og holdent skal overtage arbejdet og ansvaret. Der er dog ikke sat nogen deadline for Rollands endelige tilbagetrækning.
Man kan læse mere om den berømte vinkonsulent i VinAvisens Blå Bog om ham.



Pét'nat Rosé fra Domaine Saint-Cyr.

Boblevinen pét'nat

De fleste kan remsen, når det gælder mousserende vine: Champagne, cava, spumante og prosecco. Men så er der også pét’nat, en forkortelse af pétillant naturel - fransk for naturligt boblende.
Pét’nat er en uhøjtidelig vin, der i gamle dage blev drukket i store mængder ude i de franske landdistrikter. Og den fremstilles efter en metode, der er døbt méthode ancestrale (den fædrene metode), som går længere tilbage i tiden end champagnemetoden og adskiller sig fra denne på nogle væsentlige punkter.
Der tilsættes ikke gær, og hvor champagne såkaldt andengærer på flaske, gæres vinen ved méthode ancestrale kun en enkelt gang. Dog afbrydes gæringen undervejs og genstartes, når vinen er tappet på flasker. Der anvendes heller ikke dosage (tilsætning af sød vin) eller foretages degorgering (fjernelse af bundfaldet) som ved champagnemetoden - hvorfor vinen ofte er lidt uklar.

Fra glemt til trendy


Til fremstillingen af champagne må man kun bruge druerne Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne og Petit Meslier - hvoraf de tre første er de mest anvendte. Til pét'nat bruges både røde og hvide druer - hvad man nu har i sin vinmark.
Da moderne metoder til fremstilling af vin vandt frem, kom der stadig mindre pét’nat på bordet, og for femten år siden var der ikke mange, der havde hørt om denne vin. Men i de senere år har pét'nat fået en genopblomstring i kølvandet på trenden for naturvine. Ligesom ved disse tilsættes der som nævnt ikke gær eller fjernes bundfald.
Pét’nat fremstilles især i Loire-dalen, hvor den betegnes som almindelig bordvin (vin de France).

Klassificeret som AOC


Men nu har appellationen Montlouis-sur-Loire - efter tre års diskussioner med den franske appellationsmyndighed, INAO - fået lov til at hæve vinens status, så den, ligesom områdets stillevine, fremover klassificeres som AOC (Appéllation d’Origine Contrôllée). Dermed kan vinproducenterne fremover sætte et "Pétillant Originel AOC Montlouis sur Loire" på etiketten. Når der står ”originel” og ikke ”naturel”, skyldes det, at naturel jo også bruges om deciderede naturvine.
Med den nye AOC-betegnelse følger, at fremstillingen af pét’nat skal leve op til en række regler, hvoraf nogle også gælder for Montlouis-sur-Loires stillevine.
Der må fx kun bruges Chenin Blanc-druer, druerne skal håndhøstes, vinen skal have et alkoholindhold på minimum 11,5% osv. Man kan læse mere (på fransk) om den nye status for vinen - og reglerne - ved at klikke her.
Virtuelle cocktailparties hitter blandt briterne under nedlukningen. Foto: Waitrose.

Covid-19 ændrer drikkevanerne

To undersøgelser fra henholdsvis Storbritannien og Frankrig viser, hvordan forbrugerne har ændret deres alkoholvaner, siden landene lukkede ned. Og lad os starte med Storbritannien.

Her har supermarkedskæden Waitrose offentliggjort en undersøgelse, der viser, at især salget af spiritus er steget markant, siden Boris Johnson d. 23. marts bad briterne om at blive hjemme. I den følgende måned steg spiritussalget med 78% i forhold til samme periode sidste år, mens salget af tequila steg med hele 175%.

Virtuelle cocktail-parties


Når det gjaldt onlinesøgningerne på diverse alkoholtyper, steg de for vins vedkommende med gigantiske 486%, mens søgninger på øl steg med 269% og på gin med 144%. Der var ligeledes 254% flere søgninger på tonicvand. Briterne vil nødig undvære deres G&T.
Den store stigning i salget af diverse typer spiritus skyldes blandt andet, at rigtig mange forbrugere har deltaget i virtuelle cocktailparties under nedlukningen. Ifølge undersøgelsen var forbruget af alkohol steget hos 25% af de adspurgte i perioden, mens 21% havde skåret ned på forbruget.

Mere vin i franske glas


En rundspørge foretaget af European Association of Wine Economists​ (EuAWE) og Chaire Vins et Spiritueux de l’INSEEC U afslører, at 44% af franskmændene har øget deres vinforbrug siden præsident Emmanuel Macron lukkede landet ned d. 17. marts. Her er forbruget af øl og spiritus til gengæld dalet. Det er især franskmænd mellem 30 og 50 år, der har skruet op for deres vinforbrug, og vinen har de frem for alt købt i supermarkederne.
Men som det fremgår af rundspørgen, så er der også rigtig mange franskmænd, der har gjort et indhug i - eller måske tømt - hylderne i deres private vinkældre. Det betyder jo så forhåbentlig for de handlende, at der igen skal fyldes op i vinkældrene, når det bliver lettere at komme ud at handle.
Ligesom i Storbritannien har der i den senere tid været godt gang i de virtuelle smagninger. 46% af de adspurgte franskmænd ytrede således, at de for første gang nogensinde havde deltaget i sådanne smagninger.


En lille serie: Tid til en Sundowner

Næste drink i vores serie om Sundowners er den liflige og herhjemme ikke så kendte Moonwalk.

Moonwalk: Ophavsmanden til denne festlige cocktail er Joe Gilmore, der var chefbartender hos American Bar i Savoy Hotel i London, og han skabte cocktailen i 1969 for at fejre menneskets første skridt på Månen. De blev taget af astronauterne Neil Armstrong og Buzz Aldrin efter en vellykket landing med rumskibet Apollo 11.
Da rumskibet vendte tilbage til jorden, kom astronauterne i karantæne. Men da karantænen var overstået var det første, de smagte efter sigende Gilmores Moonwalk cocktail.
Opskrift: Bland 5 cl friskpresset grapefrugtsaft, 5 cl Grand Marnier, et skvæt rosenvand og lidt knust is i en cocktailshaker (eller i en beholder med låg). Ryst grundigt, og hæld indholdet i et vinglas eller en flute. Top med champagne eller anden tør mousserende vin, og pynt med en kvart appelsinskive.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Hyggevin har optaget importen af naturvine fra il Vinco i Lazio, Lago Bolsena og Poderi Cellario i Piemonte.


Jens Axelsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jens Axelsen (f. 1973) er født og opvokset i Aalborg. Han er uddannet trommeslager fra musikkonservatoriet i samme by og underviser i trommer tre dage om ugen på Musikskolen i Frederikshavn.
Interessen for vin begyndte, da han var omkring 20 år gammel, og den blev plejet med alle de forbruger-smagninger, han kunne opstøve. Og hos en garageimportør i Vodskov nord for Aalborg, der udelukkende solgte italiensk vin, blev der købt flasker i lange baner.
I 2003 fik Jens Axelsen lyst til at supplere sit musikjob med salg af netop italiensk vin, som var blevet hans store passion. Han købte et kælderlokale og indgik en aftale med garageimportøren om at sælge en del af hans sortiment med afregning efter salg. Så der skulle ikke investeres i varelager, hvilket gav Jens Axelsen en perfekt start på jobbet som vinmand.
Året efter tog han selv turen til Italien og fyldte bilen med et par hundrede flasker. Det blev startskuddet til hans første egen import, og i dag er samtlige vine i forretningen Hyggevin i det centrale Aalborg nøje udvalgt af ham selv. Ud over den fysiske butik sælges flaskerne også via en spritny webshop.
Vinene er fortsat alle italienske - bortset fra et enkelt portvinshus, Quinta do Tedo. Og så består 99% af sortimentet af naturvin. Vinene stammer fra nogle af Italiens mest progressive naturvins-bønder, der laver deres vin ud fra opskriften ”intet er tilsat, og intet er fjernet.”
Jens Axelsen gør også en indsats for at udbrede budskabet om naturvin - blandt andet via vinsmagninger hos vinklubber, firmaer osv.
Den sparsomme fritid bruges på løbeture, hustru og tre børn og på familiens gamle hus. Ferier bliver der også tid til - og de tilbringes gerne i Italien.
Adresse: Hyggevin, Rantzausgade 5, 9000 Aalborg, tlf.: 40 50 46 90, e-mail: hyggevin@gmail.com, www.hyggevin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilke druer bruges til korender?

Vicki Jensen ved godt, at korender laves af vindruer, men hvilken druesort bruger man? Eller kan man bruge en hvilken som helst? spørger hun.
Korender er ganske rigtigt tørrede druer, og i Grækenland, der har den største produktion, bruger man sorten Korinthiaki, som andre steder kaldes Black Corinth. Den er opkaldt efter den græske by Korinth.
Druerne er små og uden kerner, og de kan godt bruges til fremstilling af vin. Det sker blandt andet i Australien, hvor man anvender en variant ved navn Carina, der blev fremavlet i 1964 som en krydsning af Shiraz og Sultana.


Ugens vinøse billede

Foråret spirer i en dansk vinmark. Det er vinbonde Miriam My Sandra Arcerito fra Nordlund Vingård, der har taget det fine billede.
Det spæde skud befinder sig på en vinstok med druesorten Castel - en fransk sort, der er en hybrid mellem Cinsault og en drue af Vitis rupestris slægten. Den har været mest dyrket i Frankrig, men er ikke længere anerkendt til brug i Europa - dog kan den stadig findes i fx Danmark og Canada.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-580
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-594


580 Et minde fra dengang man ikke plukkede druer i plastickasser, men i flettede kurve (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

120, Santa Rita, Riesling, Valle Central, Reserva Especial, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

59,95 kr., Amka

En okay, men lidt enkel hvidvin, hvori druen Riesling ikke er klart genkendelig. Men prisen er jo heller ikke særlig høj. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colombelle Sélection, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (11%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Erik Sørensen Vin

Vinen er tør uden at være sur, den har sødme uden at være sød. En harmonisk og lækker hvidvin på druerne Colombard og Ugni Blanc. I smagen noter af grape, hyldeblomst og eksotiske frugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fiorati, Dezzani, Pinot Grigio, Venezie, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., Amka

Pinot Grigio - på fransk Pinot Gris - er en dejlig drue, fornem til mange retter. Her er en vin på druer fra egnen bag Venedig. Den har en blød og venlig smag, fin krydring, en lille sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Bundschuh, Emil Bauer, Chardonnay, Pfalz, Tyskland, 2019, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 95 kr., Mr. Ruby

Umiddelbart en hvidvin med god druesmag, men smagen overtages hurtigt af en tør, bitter og lidt uren smag. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de la Cômbe, Var IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

Flot økologisk hvidvin på druerne Viognier og Rolle. Vi har ikke spor lyst til at dissekere den - fortælle, at den er modnet i egefade og har noter af ananas, abrikos og vanilje. Vi nyder den bare!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tabano, Montecappone, Marche IGT, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Kompleks og meget lækker hvidvin med en insiterende sødme. Den er lavet på forskellige druer, og man fornemmer umiddelbart druen Muscat. Men der er også Sauvignon Blanc og ikke mindst Verdicchio i vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Solaris Classic, Skærsøgaard Vin, Solaris, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2019, lav alkohol (11,5%)

En rigtig dejlig og meget aromatisk hvidvin - parfumeret på den gode måde - med noter af kærlighedsfrugt i duften. Smagen er fyldig, harmonisk og frisk med moden citrus og en anelse frugtsødme, der opvejer syren. Man kunne næsten forledes til at tro, at vinen var en top-vin fra New Zealand på Sauvignon Blanc. Men den er dansk, og det kan vi godt være stolte af. Med sit lave alkoholindhold er den velegnet som apéritif, men den vil også være fin til sommerens skaldyrsretter og til let sursøde asiatiske retter.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's Crest, Thomas Hardy & Sons, Cabernet Sauvignon, Southeastern Australia, Australien, 2019, lav alkohol (11,5%)

74,95 kr., pris på tilbud 9.-13. maj ved 6 flasker: 29,83 kr. Sælges også i SuperBrugsen og Kvickly, Vincooperativet

Fedme, sødme, frugt, jordbær og hindbær - en lækker rosévin til en helt utrolig lav tilbudspris. Den smukt udstyrede flaske er forsynet med skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Rosae, Stephane Usseglio, Grenache Cinsault og Syrah, Côtes du Rhône Rosé, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

188 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 129 kr., Cappa Vin

Flot, økologisk rosévin, frisk og dejlig med noter af jordbær og hindbær - og Kongen af Danmarks-bolsjer. I slutningen en lille tørhed, der gør den fin til mad.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Cimarosa Pinotage, Vineris, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

35 kr., Lidl

En lidt spinkel rødvin på Sydafrikas blå nationaldrue Pinotage. Den har ok frugt, men slutter med et bittert bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cimarosa Shiraz Cabernet Sauvignon, Vineris, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (13%)

35 kr., Lidl

I denne udmærkede rødvin, hvis årgang ikke er angivet, kan man smage såvel Shiraz-druens krydrede peber-noter som Cabernet'ens modne solbær. Et ok glas vin til en meget attraktiv pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cabernet Sauvignon Reserva Privada, Vlfe Ltda, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

45 kr., Lidl

En enkel, saftig og blød rødvin med modne solbær som den dominerende note. Den lave pris hiver den fjerde stjerne i land.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Butelkowane Appassimento Rosso Veneto, Butelkowane, Rosso Veneto IGT, Italien, 2018, høj alkohol (15,5%)

49 kr., Lidl

En meget lækker rødvin delvist på tørrede druer. Den har en aromatisk duft af syltede kirsebær og rosmarin og en fyldig og elegant smag med god bærmost, noter af chokolade og en fin syre til slut. Intet alkoholbid trods de høje procenter. Et godt bud til sommerens grillretter og lidt kraftige oste - og et ualmindeligt godt glas vin til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Viglione, Zullo Giovanni, Primitivo, Puglia, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

80 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Vellavet, økologisk rødvin, der smager af vin. En ren og let "støvet" smag af drue. Bløde tanniner, tilpas sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Primitivo, Paololeo, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., YouAndWine

En lækker, fløjlsblød rødvin med smag af modne brombær og med en fin sødme og afrundede tanniner til slut. En vin, mange vil kunne lide, og en god all round rødvin til diverse kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Masso Antico, Cantine di Ora, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Med denne rødvin i glasset mødes man med frugt - kirsebær - og krydring, men det videre forløb er lidt tamt. Men med sin sødme er vinen ellers hyggelig nok.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Damalisco, Rodriguez Sanzo, Tinta de Toro, Toro, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Vellavet rødvin på druen Tinta de Toro, der i distiktet Toro er et lokalt navn for Tempranillo. Vinen har et bredt smagsspektrum med noter af blommer, mørke bær, chokolade og vanille fra fade af fransk og amerikansk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggiarellino, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

249 kr., Gallovini

En klassisk Brunello med en moden, afrundet og harmonisk smag. Let og fyldig på én gang. Drik den til en ikke alt for kraftig kødret. Eller nyd den som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ferragu', Carlo Ferragu', Valpolicella Superíore, Italien, 2016, høj alkohol (15,5%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

En stor og meget flot rødvin, harmonisk og kompleks. I smagen modne, mørke bær, krydderier, bløde tanniner, tilpas syre og en lille sødme samt fint integrerede fadnoter. Lige så god som de bedste Amaroner. 15,5% alkohol, men ingen spritkant. Vinen er lavet på druerne Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina og Oseleta.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Donaotília Tawny 40 Years, Donaotília, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

999 kr., Portvino

En portvin til et ganske særligt øjeblik. Den dufter af valnødder og mørke rosiner og har en smag, der ikke er sliksød men mere ovre i det tørre med en behagelig sødme. Det er også en dyb og kompleks smag med tørrede frugter som den dominerende note. Eftersmagen holder længe i munden. 1000 kr. er mange penge - men de er givet godt ud, hvis man er til portvin i top-gear. Nyd vinen, som den er, eller til en luksuskage med nødder.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen