Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2020



Forsiden af den nye bog, "Stalin's Wine Cellar".

Stalins fantastiske vinkælder

I slutningen af 1990’erne var John Baker en succesrig vinhandler i Sydney, og han solgte udelukkende fine og kostbare vine.

En dag gav en forretningsforbindelse ham en gammel liste over indholdet i en helt utrolig vinkælder med et kolossalt antal uvurderlige vine. Aldrig havde Baker set noget lignende, og han fik at vide, at det var en inventarliste over en vinsamling, der oprindelig havde tilhørt zar Nikolaj d. 2. - Ruslands sidste kejser, der i 1918 blev henrettet sammen med resten af sin familie. Efter den russiske revolution blev samlingen statseje - og siden da Joseph Stalins privateje.
I starten af 1940’erne frygtede den russiske diktator for, at nazisterne - der var kendt for at rippe hjem og slotte for kostbarheder - ville konfiskere vinsamlingen. Derfor valgte han at skjule den i en kælder under et statsejet vinhus langt ude på landet i Georgien, der jo dengang var en del af Sovjetunionen.

Et farverigt og farligt eventyr


John Baker fik at vide, at vinene efter sigende stadig skulle ligge uberørte i kælderen - men hvor vinhuset og kælderen befandt sig, vidste forretningsforbindelsen ikke.
Baker blev begejstret ved tanken om denne legendariske vinkælder. Og sammen med sin trofaste medarbejder, Kevin Hopko, tog han af sted til Georgien i håb om at finde kælderen og måske få lov til at købe hele eller en del af samlingen.
Det blev starten på et farverigt - og til tider farligt - eventyr, der nu er foreviget i en ny bog, ”Stalin’s Wine Cellar”, som Baker har skrevet i samarbejde med journalisten og forfatteren Nick Place.

Château d'Yquem fra 1800-tallet


Det lykkedes faktisk John Baker og Kevin Hopko at finde vinhuset, Savane 1 i Tbilisi, og det er Georgiens ældste vinhus. Her lå vinene i et kælderrum dybt nede under jorden. Samtlige etiketter var forsvundet fra flaskerne efter de 60 års ophold i den fugtige kælder. Men ifølge den inventarliste, Baker havde fået, var der gamle årgange fra de store Bordeaux-slotte - Latour, Margaux og Mouton Rothschild. Der var også i alt 217 flasker fra det berømte Château d’Yquem i årgange fra 1854 til 1940 samt mange andre store vinskatte.
Vinhusets ejer fremviste velvilligt den fantastiske vinsamling - men han ville ikke høre tale om, at Baker købte nogle af vinene. Dog fik han lov til at tage en enkelt flaske med sig hjem, hvor en lille bid etiket, der havde overlevet tidens tand, vidnede om, at det var en flaske Château d’Yquem fra 1800-tallet.

Flere vinøse afstikkere


De to australske vinmænd blev pænt gelejdet ud af vinkælderen af vinhus-ejeren og nogle - ifølge John Baker - lidt skumle typer.
Om vinsamlingen stadig befinder sig i kælderen under Savane 1 - eller om den er flyttet til et ukendt sted - er uvist. Og om samlingen virkelig har tilhørt først den russiske zar og så Joseph Stalin, diskuteres stadig i vinøse kredse.
John Bakers og Kevin Kopkos rejse gik fra Sydney over Paris og Bordeaux til Georgien. Og selv om hovedhistorien i bogen er jagten på Stalins vinkælder, så er der også adskillige afstikkere - fx oplevelser i Bordeauxs vinmarker og et besøg hos Château d’Yquem. De mange vinpersonligheder, som de to australiere møder undervejs, er også levende beskrevet.
”Stalin’s Wine Cellar” er på 336 sider og er udgivet af Penguin Books Australia. Den kan købes for 267 kr. inkl. levering ved at klikke her. Dog skal man være forberedt på en lidt lang leveringstid samt en importopkrævning på told på 196 kl. for at få bogen tilsendt.


Aurelio Montes med en af de stadig spæde vinplanter under plantningen af vinmarken på Mechuque. Vinplantens spids er forseglet med rød voks.

Muslingeskaller modner druerne

I 2018 plantede Aurelio Montes, der ejer det chilenske vinhus Montes, to hektar vinstokke på øen Mechuque. Der var så afgjort tale om et eksperiment, for på denne ø, der hører til øgruppen Chiloé i den sydlige del af Chile, har der aldrig været dyrket noget som helst. Der er kun 120 indbyggere på Mechuque, og de ernærer sig hovedsagligt af fiskeri.

Øens kølige klima lægger heller ikke op til vindyrkning - om sommeren når termometret højst op på 23 grader, mens det om natten typisk viser i omegnen af 10 grader. Om vinteren ligger temperaturerne på mellem 4 og 12 grader.
Det kan da også knibe med at få fuldmodne druer, og derfor er Montes begyndt at eksperimentere med muslingeskaller, som der er et hav af på øen - gråsorte fra blåmuslinger og hvide fra kammuslinger.

Mørke skaller er bedst


Muslingeskallerne er lagt ud i et tykt lag mellem vinstokkene, og den varme, de absorberer om dagen, afgiver de igen til druerne om natten. Indtil videre har de mørke skaller vist sig mest effektive som varmeformidlere til druerne.
De druer, der får glæde af varmen, er ifølge The Drinks Business Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Albariño samt en enkelt blå drue, Pinot Noir.
Nu to år efter plantningen er det muligt at se, hvilke af druerne, der er bedst egnede til vinfremstilling, og det har vist sig, at især Chardonnay og Pinot Noir trives i det kølige klima og den vulkanske jord og giver friske og frugtrige koldklima-vine.
At netop disse to druer egner sig til dyrkning på øen er perfekt for Aurelio Montes, der ud over stillevine har tænkt sig også at fremstille mousserende vin. Og Chardonnay og Pinot Noir er som bekendt to vigtige druer i champagneproduktionen.


En af dronerne med den udstoppede krag dinglende under sig. Foto: Science & Wine.

Droner som fugle-skræmmere

Det er ikke kun vinproducenterne, der er glade for de modne druer i vinmarkerne - også fuglene elsker de søde drueklaser, hvilket selvsagt er et stort problem.
Det er især i de oversøiske vinlande - i Australien, New Zealand og Californien - fuglene forårsager store skader i vinmarkerne.
Producenterne tager forskellige midler i brug for at holde fugleflokkene væk. Nogle spænder net ud over vinstokkene, mens andre opsætter højtalere, der med jævne mellemrum sender skræmmelyde ud over marken. Andre igen ophænger reflekterende genstande, hvis lysglimt, når solstrålerne rammer dem, skræmmer fuglene. Og så er der dem, der sætter høgekasser op og lejer nogle høge, som skræmmemiddel.
Samtlige metoder er relativt dyre - og mere eller mindre effektive. Fuglene kan nemlig vænne sig til både lyde og lysglimt.
Men snart vinder en ny metode måske indpas, nemlig droner, som ifølge et hold australske forskere fra blandt andet University of Sidney har vist sig at være ret så effektive som ”fugle-skræmmere”.

Forsøg med tre skræmme-metoder


Forskerne har udført et forsøg, hvor de har sammenlignet effektiviteten af henholdsvis net, reflekterende genstande og så droner.
Dronerne blev udstyret med en højtaler, som udsendte skræmmesignaler, ligesom man lod udstoppede krager hænge ned fra deres underside.
Forsøget fandt sted i tre vinmarker i South Australia i distrikterne Hunter Valley, Young og Orange - marker, der alle var lige hårdt ramt af forslugne fugle. Og man afprøvede alle tre skræmmemetoder samtidig i de tre vinmarker og i forskellige vinmarkspartier.

Dronerne klarede sig godt


Nettene blev sat over vinstokkene, de reflekterende genstande blev hængt op, og dronerne fløj over vinmarkspartierne en gang i timen fra solopgang til solnedgang.
Da forsøget var slut efter en uge, og forskerne undersøgte skaderne på druerne, viste det sig, at dronen i vinmarken i Hunter Valley havde været det mest effektive redskab, når det gjaldt om at få fuglene skræmt væk, mens nettene vandt marginalt over dronerne i Young og Orange. Man kan læse mere om forsøget ved at klikke her.


En medhjælper under den store smagning desinficerer de blindsmagnings-poser, der skjuler vinene. Foto: Nic Crilly-Hargrave.

116 dommere og 16.500 vine

Trods Covid-19 er det lykkedes at afholde verdens største vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards (DWWA), i London for 17. gang.

116 dommere har brugt hele august måned på at smage sig gennem 16.518 røde, hvide, boblende og søde vine fra i alt 56 forskellige lande.
Der ligger hvert år et stort logistikarbejde bag smagningen. Vinene, som producenterne har sendt ind, skal pakkes ud og sorteres efter lande, distrikter og vintyper. Dernæst skal hver vin placeres i en blindsmagnings-pose, hvorefter de kan serveres for dommerne i form af nøje planlagte flights.
I år var det dog et endnu større logistikarbejde at afholde DWWA, idet der også skulle indføres diverse sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med Covid-19.

Temperatur-tjek og spyttebægre


Fx blev såvel dommerne som personalet temperatur-tjekket ved indgangen, når de mødte op til dagens smagning. De mange hundrede gulv-spyttespande var også erstattet af engangs-spyttebægre indeholdende et antibakteriepulver. Når væsken (vin og spyt) kom i kontakt med pulveret, størknede den, hvorefter bægrene kunne forbrændes med andet sundhedsfarligt affald.
De blindsmagnings-poser, vinflaskerne var sat ned i, blev desinficeret, hver gang en medarbejder havde haft fat i dem for at skænke i glassene.
Når dommerne holdt pause og gik rundt i lokaler og gange, skulle de bære mundbind og - ligesom personalet - et lille elektronisk skilt, som vibrerede, hvis de befandt sig under en meter fra en anden person.
Hvordan smagningen så er gået, og hvor mange vine, der har fået guld-, sølv- eller bronzemedalje - eller måske endda platin - må vi vente med at få at vide indtil d. 22. september.


Rødvinsdruen Touriga Nacional. Foto: Wines of Portugal.

Portugisisk drue i Chile

Touriga Nacional er Portugals berømte rødvinsdrue - der også anvendes til fremstilling af portvin. Men druen er ligeledes begyndt at dukke op i andre vinlande og -distrikter. Sidste år blev det tilladt at dyrke den i Bordeaux og Bordeaux Supérieur, den største af Bordeaux-distriktets 57 appellationer. Den dyrkes også nogle få steder i Californien. Og nu er den dukket op i Chile hos Viña Los Boldos i Cachapoal, der fremstiller såvel en rødvin som en rosé på Touriga Nacional. Vinene er - ifølge vinhuset selv - de første på druen på chilensk jord.
Jordbunds- og klimaforholdene er markant anderledes i Cachapoal end i fx Portugals Douro-dal, hvor Touriga Nacional får masser af sol og varme på de stejle skråninger.

Kølig luft fra Andes-bjergene


Viña Los Boldos’s vinmarker ligger tæt ved Andes-bjergene, hvor kølig luft fra højderne kommer ned over vinstokkene. Desuden er jorden stenrig og porøs, så rødderne kan trænge dybt ned i undergrunden.
De chilenske vine på druen har derfor også en helt anden karakter end de portugisiske. De har - ifølge The Drinks Business - blandt andet mere frisk frugt og syre.
At det netop er Viña Los Boldos, der har lanceret Chiles første vin på Touriga Nacional, er der en ganske bestemt årsag til. Vinhuset er nemlig en del af Portugals største vinfirma, Sogrape.


Et stemningsbillede fra Rhônefestivalen i Dansk Vincenter.

Du kan stadig nå at købe billetter

Der er rigtig mange vinsmagninger og - festivaler, der er blevet aflyst på grund af Covid-19. Men det gælder ikke den populære Rhônefestival, som løber af stabelen d. 12. september. Og det sker naturligvis på fuld lovlig vis, da arrangørerne, The Wine Company og Inter Rhône, har fået myndighedernes blå stempel til afholdelsen.
Udstillerne er en række større og mindre vinimportører, som med entusiasme vil fortælle om de smagsprøver, gæsterne har i glassene. Rammerne er som altid den stemningsfulde vingård Dansk Vincenter i Avedøre, og festivalen vil foregå såvel inde under vinløvet i det store væksthus som uden døre med vinmarkerne som nabo.
Man kan læse mere om Rhônefestivalen ved at klikke her - og ved at klikke her kan man stadig nå at købe billetter til dagen.

Rundspørge om forbrugervaner

Wine Market Council (WMC), der løbende foretager analyser indenfor USA’s vinverden, har netop afsluttet en rundspørge blandt 1000 amerikanske vinforbrugere. 60% af de adspurgte var ”hard core” vinnydere, mens 40% nød vin med jævne mellemrum. Rundspørgen gik ud på at kortlægge, hvilken type informationer på vinflaskerne, der har interesse for forbrugerne.

78% nævnte vintypen som en vigtig oplysning på etiketterne, og 69% læste altid beskrivelserne af vinens aroma og smag. 42% af de adspurgte gik op i, hvor vinen var fremstillet.
36% af forbrugerne tjekkede altid vinens alkoholindhold før køb, 39% gjorde det indimellem, mens 25% stort set aldrig så på, hvor megen alkohol en vin indeholdt, før de lagde flasken i indkøbskurven.
Af undersøgelsen fremgik det også, at en overvejende del af de adspurgte forbrugere følge, at det meget store udvalg gjorde det svært at vælge, hvilken vin de skulle købe.



Cape Export Network er en ny digital platform, der sætter sydafrikanske vinproducenter i kontakt med vinimportører i hele verden - og omvendt.

En håndsrækning til sydafrikansk vineksport

Som tidligere nævnt har den sydafrikanske vinindustri været ualmindeligt hårdt ramt af Covid-19 pandemien. D. 26. marts indførte landets regering et forbud mod al indtagelse, salg og eksport af vin - et forbud, der kun i korte perioder har været ophævet for så igen at blive indført.
Nu må de sydafrikanske vinproducenter igen eksportere og sælge vin på hjemmemarkedet, men den lange nedlukning har haft store økonomiske konsekvenser for industrien.
Ifølge den sydafrikanske vinproducentforening, Wines of South Africa (WOSA), har landets vinindustri tabt 300 millioner Rand (cirka 114 mio. kr.) om ugen, når det gælder salget på hjemmemarkedet - og 200 mio. Rand (cirka 76 mio. kr.) ugentligt i eksport.
For igen at få vind i eksportsejlene har WOSA i samarbejde med Western Capes turist- og handelsbureau, Wesgro, lanceret en digital platform med navnet Cape Export Network.

Hjælper importører med at finde vine


På platformen kan sydafrikanske vinproducenter, der søger en vinimportør på det globale marked, registrere sig - og omvendt, kan importørerne finde frem til nye sydafrikanske flasker til forretningshylderne. Man kan således søge vine efter forskellige kriterier - vintype, druer, distrikt og smagsnoter (bær, blomsteragtig, mild eg, kærlighedsfrugt, lime osv.). Når man så finder en vin, man måske kunne tænke sig at importere, kan man klikke videre ind og læse om den og kontakte vinproducenten for yderligere information. For vinimportører, der skal til at træde deres første spæde skridt på det sydafrikanske marked, er der en guide i sydafrikansk vin, der fortæller om historie, distrikter, druer osv. Og de sydafrikanske vinproducenter kan også klikke ind på en guide, der vejleder dem i, hvordan de eksporterer deres vine til omverdenen.
Platformen er lanceret for få dage siden, så det er stadig meget sparsomt med søgematerialet, men det lyder jo som alle tiders initiativ.

Det nye syvetages hotel, hvor whiskey er temaet fra lobby til tagbar. En illustration af Kilograph/Whiskey Hotel.

Whiskey hotel i Los Angeles

Der findes efterhånden rigtig mange vin-temahoteller rundt om i verden. Nu får Hollywood et flot syv etager højt whiskey-hotel, som forventes at stå færdig i 2022.
Det er restauratøren og investoren Adolfo Suaya, der står bag byggeriet, som er budgetteret til 35 millioner dollars (cirka 217 mio. kr.).
Hotellet, som ganske enkelt skal hedde Whiskey Hotel, vil have 134 værelser med hver sin minibar fyldt udelukkende med whiskyer fra hele verden.

En fontæne med whiskey


I hotellets lobby vil der blive opført en whiskey-fontæne, og når man ankommer som gæst, er det første, man bliver mødt af, naturligvis et glas velkomst-whiskey.
Der vil også blive indrettet en 230 kvadratmeter stor restaurant og en glasoverdækket bar på taget. Og hotellets særlige whiskey-sommelierer vil vejlede gæsterne i valget af den gyldne spiritus, når det gælder drinks før, til eller efter maden.
Det er hele to forskellige amerikanske arkitektfirmaer, der har tegnet hotellet - CK Architecture og Roschen Van Cleve Architects.

Whisky er trendy i Kina

Det er ikke kun vinindustrien, der er i fremgang i Kina - der dukker også stadig flere whiskydestillerier op på kinesisk jord, og de bliver ikke kun grundlagt af kineserne selv men også af udenlandske investorer.
Fx har det store franske spiritusfirma Pernod Ricard tænkt sig at opføre et destilleri i Emeishan i Sichuan-provinsen til 1 milliard RMB (cirka 916 mio. kr.).
Efterspørgslen på whisky er da også steget markant i Kina i de senere år. Først gjaldt det skotsk og japansk whisky, men nu går de kinesiske forbrugere også efter lokalt fremstillede produkter.
Ifølge The Drinks Business har det kinesiske whiskyfirma YunDing nu meddelt, at det vil opføre et gigantisk whiskydestilleri og tilhørende turistattraktioner i Longmen-regionen i Guangdong-provinsen.

Byggeri til 1,5 mia. kr.


Selve destilleriet vil, når det står færdigt, dække et areal på 324 hektar og have kapacitet til at fremstille 20.000 tons whisky årligt. Til destilleriet vil der knytte sig ikke et men flere udstillingscentre samt faciliteter til afholdelse af whiskysmagninger, cateringfaciliteter og en vandpark.
Man forventer, at destilleriet og de øvrige attraktioner hvert år vil tiltrække omkring 1,5 millioner turister og give en omsætning på cirka 4 mia. RMB (cirka 3,7 mia. kr.). Så det lyder ret rentabelt, idet byggeriet er budgetteret til 1,6 mia. RMB (cirka 1,5 mia. kr.).
Valget af Longmen til et nyt stort destilleri er oplagt. Regionen er kendt for sit klare, rene kvalitets-vand - og netop vandet er uhyre vigtigt, når det glæder whiskyfremstilling. Af samme årsag findes der allerede mere end 300 større og mindre destillerier i Longmen.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Alexander Kidd.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,

Alexander Kidd (f. 1988) har en dansk mor og en irsk far og er vokset op i både Albertslund og Irland.
Han blev smittet af sin stedfars vininteresse og havnede tidligt i en vennegruppe, som glødende gik op i vin. Alexander Kidd har altid været foretagsom og købte allerede som helt ung vin hos europæiske forhandlere, som han solgte til vennegruppen og dernæst via en Facebook-gruppe.
Han har også altid været arbejdsom - som ung var han elitesvømmer kun afbrudt af skolegang og job som avisbud. Senere blev han uddannet Ambulanceredder hos Falck, og i 2012 gik han ledervejen hos McDonalds Danmark. I 2014 skiftede han titlen som pomfritkonge ud med afdelingschef hos biludlejningskoncernen Sixt, læste økonomi på CBS og arbejdede sig op til regions- og operationschef for alle afdelinger af Sixt i Danmark, Grønland og Færøerne.
I 2019 fik Alexander Kidd ideen til vinplatformen KOBAJ.com. Så han genoptog sit gamle job som ambulanceredder hos Falck om natten samtidig med, at han byggede platformen op om dagen.
KOBAJ.com opstod som følge af en irritation over, at der ikke fandtes en direkte måde at handle vin på med vingårdene uden fordyrende mellemled. Inden lanceringen af vinplatformen var løsningen en Facebook-gruppe, hvor Alexander Kidd modtog privatkøb fra vinbønderne og egenhændigt leverede vinene til folk rundt om i Danmark. Men med KOBAJ.com skabte han en løsning med mulighed for samkøb brugerne imellem og for levering direkte fra vingårdene til brugernes hoveddør.
Via platformen kan man enten selv gå på opdagelse blandt producenter og vine og starte et samkøb, eller hægte sig på et af de samkøb, der allerede er i gang. Vinene købes kassevis, og priserne på platformen inkluderer fragt og afgifter. Derudover betaler man som kunde et transaktionsgebyr på 10% pr. handel til KOBAJ.com, mens vinbønderne betaler 500 euro for at sælge via platformen.
På platformen kan man i øjeblikket vælge mellem vine fra 110 forskellige vinproducenter fra Italien, Frankrig, Spanien, Østrig, Tyskland, Portugal og USA.
Privat er Alexander Kidd gift med Anja, og sammen har de to sønner, Arthur og Edward på 8 og 4 år.
Adresse: KOBAJ.com, Klausdalsbrovej 601, 2750 Ballerup, tlf.: 42 49 49 69, e-mail: Alexander@KOBAJ.com, www.kobaj.com... ..... ..
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er ufiltreret vin

Trine Frederiksen spørger, om vi kan fortælle noget om ufiltreret vin. Det er et stort emne, men vi kan da prøve:
Under fremstillingen af vin kan det ikke undgås, at der kommer små frugtpartikler med i vinen. I gamle dage lod man disse partikler synke ned i bunden af fadene, hvorefter man tappede vinen af og lod bundfaldet blive liggende. Det kunne man gøre flere gange fra fad til fad.
Vinen kunne man eventuelt derefter klare, idet man lod æggehvider dale ned igennem den – ligesom man klarer en hønsekødsuppe.
Er man utålmodig, og vil man spare tid og penge, kan man filtrere vinen. Det kan fx ske gennem cellulosepulver, diatoméjord eller perlit (en slags vulkansk glas) eller gennem specielle membraner med huller, der er mindre end de partikler og eventuelle bakterier, man ønsker at fjerne.
Denne metode kan være nødvendig for mere ordinære vine i masseproduktion, men mange vinmagere mener, at den er for hård. Den fjerner samtidig noget af vinens kompleksitet og farve. De skriver derfor på deres etiketter, at vinen er ufiltreret.
Under alle omstændigheder skal en sådan vin dekanteres, så eventuelt bundfald ikke kommer med i glassene.


Ugens vinøse billede

På en vinrejse i Franken langs floden Main tog Per Lund dette billede af en forstenet og ganske sikkert tørstig mand i den lille by Sommerhausen. Og det gjorde han, fordi han fandt, at digtet under mandens fødder var et passende motto for en vinrejse.
På tysk står der: ob ich morgen lebe, weiss ich nicht gewiss, wenn ich lebe, dass ich trinken werde, weiss ich ganz gewiss.
Og på dansk: om jeg lever i morgen, ved jeg ikke bestemt, hvis jeg lever, at jeg så vil drikke, det ved jeg helt bestemt.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-597


597 Udsigten over det fantastiske sydafrikanske landskab fra en vinmark tilhørende Newton Johnson Vineyards i Walker Bay. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
........
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jakob Schneider, Riesling, Nahe Halbtrocken, Tyskland, 2019, lav alkohol (11,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

Hvis forventningen er en dejlig Riesling, bliver man ikke skuffet. Den har stor frugtfylde: ananas, fersken og mandarin - og Riesling, naturligvis. Dejlig! Og en meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cape Root, St. Ferdinand , Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2019, lav alkohol (11%)

115 kr., pris ved 12 flasker: 100 kr., Noer & Kofod Wines

Meget lækker hvidvin med en aromatisk duft og smag, der breder sig i munden og udvikler flere smagsnuancer. Fin både til mad og terrasse. Flasken har skruelåg. Fyldig, men kun på 11% alkohol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Split Rock, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En dejlig, frisk og frejdig hvidvin fra distriktet Nelson på den nordligste del af den newzealandske sydø. Den fine sur/søde ballance gør den velegnet både til bord og terrasse. I smagen er der citrus og stikkelsbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Franzen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Mr. Ruby

En elegant og slank, blomsteragtig Riesling, fyldig med en cremet, mineralsk eftersmag. Sødmen, der er karakteristisk for Moseldalen, er forførende. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Chardonnay, Western Cape., Sydafrika, 2019, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 10. september: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dejlig vin, passer både til terrasse og spisebord. I smagen er der citrus, eksotiske frugter, nødder og vanilje. Tilbudsprisen må siges at være attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Famille Perrachon, Chardonnay, Macon-Villages, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

150 kr., pris på tilbud indtil 1. november: 100 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin fra den sydligste ende af Bourgogne-regionen er meget lækker. Den er lavet på den traditionelle drue Chardonnay og fremviser alle denne drues dyder: en fløjlsblød smag med noter af blandt andet citrus og tropiske frugter. Den brede smag fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gustave Lorentz, Pinot Gris, Alsace Reserve, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Supervin

Pinot Gris fra Alsace er jo en rigtig god drue til madvin. Det gælder også denne her. Den har en god, lidt fortættet druesmag og en fin balance mellem syre og honningsødme. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenuta Santodeno, Rubicone IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

49 kr., Vinimondo

Hvis man bruger 49 kr. på denne rødvin, så er de givet godt ud. Den er ret tør, mellemfyldig, fint krydret og med en lang eftersmag. Den er lavet på druerne Sangiovese og Merlot. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Dignitat, Garnatxa Negra, Catalunya, Spanien, 2019, lav alkohol (12,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En lidt robust og stram rødvin, der ikke hænger så godt sammen. Plask den eventuelt over i en karaffel før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

La Châsse, Gabriel Meffre, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud 11. - 17. september ved 2 flasker: 54,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En enkel men hæderlig rødvin til en rimelig pris. Vinen er fremstillet på druerne Grenache og Syrah. I smagen er der noter af mørk frugt og krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Upupa, Roberto Sarotto, Vino da Tabola, Italien, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 9. september ved 6 flasker: 46,50 kr., Irma

Man glemmer ikke nemt smagen af denne dejlige vin. Den har mange facetter og en lidt støvet slutning. God til terrasse og til mad, og tilbudsprisen er attraktiv. Cabernet Sauvignon og Barbera-druerne er et godt match. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sidney Wilcox, Shiraz, South Australia, Australien, 2017, høj alkohol (16%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 9. september ved 6 flasker: 66,50 kr., Irma

Der er meget smag i denne vin, og en indtagende sødme. Man genkender søde, modne bærfrugter og fint integrerede fadnoter efter lagring på fransk eg. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Barbera d'Asti, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 1. november ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

Druen Barbera er Nebbiolos lillebror, og markerne med Barberavinen er naboer Barolo-markerne. Her er Barbera-druen i en meget blød og lækker udgave. Der er god frugtfylde, en charmerende sødme og bløde tanniner samt noter af røde sommerbær.

stjernestjernestjerne

Château Surain, Merlot, Bordeaux, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

En rødvin uden de større falbelader. Den er lidt robust og vil have godt af at bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika, 2018, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 10. september: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Endnu en herlig rødvin fra det store sydafrikanske vinhus Spier. En dejlig krydret vin med noter af mørke bær og ristet træ. Velegnet til det meste sensommermad.

stjernestjernestjernestjerne

Pussyfoot, Morgan Estate Wines, Clare Valley, Australien, 2016, høj alkohol (15%)

149 kr., Gallovini

En flot australier med et bredt smagsbillede, blød frugt, mørke bær ... en let løbende vin, nem at drikke og anvendelig til mange (kød)retter. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Papale, Varvaglione, Primitivo, Primitivo di Manduria, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

159,95 kr., Amka

En noget flad rødvin uden den charmerende sødme, der ellers kendetegner Primitivo-druen. Dertil har der også sneget sig en bitterhed ind. Vinen er 4 år gammel. Er det alderen der trykker? Prisen på 159,95 kr. må siges at være ude af proportioner i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beccaia, Tirreni, Bolgheri, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., AndrupVin.dk

Vinen har ligget 8 måneder på egetræsfade, og det fornemmer man. Cigarkassesmagen går godt i spænd med den rige frugtsmag. Der er blommer og kirsebær og et lille tørt bid. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domino Fournier, Tempranillo, Ribera del Duero Crianza, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

220 kr., pris på tilbud indtil 1. november: 190 kr., Skjold Burne

En delikat og lækker rødvin, der har krop og karakter. I smagen modne, røde bær og et strejf af træ efter 12 måneder på franske egefade. Hæld gerne vinen over på en karaffel et par timer for måltidet, og skænk den ikke for varm.

stjernestjernestjernestjerne

Biscardo, Maurizio Martino, Amarone della Valpolicella Classico Riserva, Italien, 2011, høj alkohol (15,5%)

379 kr., Wineshop

Denne Amarone er 9 år gammel, og det er en høj alder, selv for en vin af denne kvalitet. Alderen tynger lidt, men den kan stadig godt drikkes med udbytte. Vinen er kraftig,15,5 % alkohol, men uden spritkant. I smagen indgår træ efter 12 måneders fadlagring. Desuden er der noter af rød, moden frugt. Helt billig er den ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ruby Dum, Nieport, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 1. november: 110 kr., Skjold Burne

Her har vi en portvin af yngste og billigste type. Den er modnet på fade i to år og har smag af røde, modne frugter og diskrete tanniner. Denne her er lækker og til en fornuftig pris.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen