Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2020



I både Californien og Oregon er denne intense orange himmel, der skyldes de mange ildebrande, i øjeblikket et dagligt syn. Foto: Domaine Drouhin Oregon.

Værste ildebrande i Oregon nogensindeDel på Facebook

Ilden har godt fat i vildnisset og skovene i både Washington og Oregon. Især sidstnævnte stat er hårdt ramt, og ifølge dens guvernør, Kate Brown, kan ildebrandene ende med at blive de værste nogensinde. Brandfolkene kæmper mod i alt 37 brande, som i skrivende stund har ædt sig gennem 270.000 hektar og har lagt flere byer i ruiner og - hvad værre er - har kostet menneskeliv.

Indtil videre er kun et enkelt vinhus, Simple Machine i Rogue Valley, blevet flammernes bytte. Det er brændt ned til grunden, men heldigvis slap vinhusets ejere og dets medarbejdere uskadte.

Den modtagelige Pinot Noir-drue


Flere vinhuse i Oregon har lukket for besøgende på grund af strømafbrydning og dårlig luftkvalitet. Tykke orange røgfyldte skyer dækker for Solen, og de bevæger sig nu ind over Willamette Valley - et distrikt, der er kendt for sine top-rødvine på Pinot Noir.
Netop denne drue er blandt de mere modtagelige, når det gælder røgskader. Forureningen af druerne sker, når visse reststoffer fra røgen lægger sig som et lag på drueklaserne. Jo længere tid, røgen får mulighed for at påvirke druerne, desto tykkere bliver laget, og til sidst vil de skadelige stoffer gennemtrænge drueskindene og blande sig med druernes sukkerstoffer.
Her og nu er der dog ikke den store fare for røgskader i Willamette Valley, idet de røgfyldte skyer ligger meget højt. Men det kan desværre nå at ændre sig med få dages varsel. (Fortsættes nedenfor ...).

Også bekymring i Californien

Som vi nævnte i uge 35, har kraftige naturbrande også hærget flere områder i Californien, hvor de har brændt sig gennem cirka 800.000 hektar.
Statens vinhuse og vinmarker er sluppet forholdsvis let gennem ildebrandene - men også her er man bekymret for, om druerne er blevet røgskadede.

Overbebyrdede laboratorier


Druehøsten er i fuld gang rundt omkring i Californien - og nu står mange drueavlere over for et stort problem. Flere af de vinhuse, der aftager deres druer, vil ikke tage imod dem i år, før de er blevet laboratorie-testet for røgskader. Men de kommercielle laboratorier, som tager imod drue-prøverne, er ifølge The Drinks Business fuldstændig overbebyrdede, og det kan tage hen ved en lille måned, før en avler får resultatet af prøverne. Og det kan druerne jo ikke vente på …
Nogle vinhuse vil også først have lov til at lave en lille mængde prøve-vin på nogle af druerne - ofte viser røgskaderne sig nemlig først i den færdige vin.

Risiko for at druerne må kasseres


Det har fået drueavlernes forening California Association of Winegrape Growers (CAWG) på barrikaderne. Den kalder vinhusenes krav til avlerne for uacceptabelt - man risikerer jo, at druerne når at gå til, inden de kan leveres - hvilket jo resulterer i et betydeligt økonomisk tab for de pågældende avlere.
CAWG understreger også, at vinhusene jo er forpligtede gennem deres kontrakter med drueavlerne til at tage imod de druer, der bliver høstet hvert år. Og med mindre det udtrykkeligt er nævnt i kontrakten, har et vinhus ifølge foreningen ikke ret til at afvise en avlers høstmængde blot med henvisning til bekymring over en mulig røgskade.


En stribe glade modtagere af guldmedaljer og pokaler ved dette års udgave af Dansk Vinskue.

275 vine på Dansk VinskueDel på Facebook

Der fremstilles efterhånden rigtig meget vin, frugtvin og mjød på dansk jord, og hvert år afholder Foreningen Dansk Vin et vinskue, hvor de bedste flasker kåres.

Der er netop sat punktum for seneste udgave skuet, og i alt blev der uddelt guldmedaljer til elleve vine, sølv til atten og bronze til 33.
Det skete, efter at dommerpanelet havde smagt sig gennem 275 vine fra 82 danske producenter.
Prisen som Årets Vinmager gik til Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard Vin - og som også vandt prisen for ”bedste vin på skuet”, nemlig æble-hedvinen Æbleau.

Se listen over samtlige vindervine


Svend Moesgaard vandt desuden for 18. år i træk prisen for ”bedste mousserende vin” for sin DONs Cuvée Brut.
Prisen for ”bedste ældre vin” gik til vinen Luca Cuvee fra Svenstrup Gods Vingaard, mens ”bedste unge vin” gik til Kristianshøj Rosé 2019 fra Werningwine.
Man kan læse mere om vinskuet og se listen over samtlige medaljerede vine og frugtvine ved at klikke her.
Hvis man selv vil smage, hvad de danske vingårde kan præstere, har man chancen d. 19. september, hvor Dansk Vindag løber af stabelen. Vi har tidligere nævnt denne årlige ”åben-hus-dag”, hvor vinbønderne inviterer inden for, giver guideture i vineri og vinmarker og byder på smagsprøver.
Et udmærket kort på foreningens hjemmeside gør det let at se, hvilke vingårde, der deltager i arrangementet.

Fordobling af britisk eksportDel på Facebook

Det er ikke ret mange engelske vine, vi har på forretningshylderne herhjemme. Men faktisk er der en markant stigning i eksporten af vin fra Storbritannien i disse år - den danske import er bare ikke så stor endnu.

I alt blev der i 2019 eksporteret 550.000 flasker engelsk vin (fortrinsvis mousserende vin) - hvilket selvfølgelig ikke er så mange flasker sammenlignet med fx eksporten af champagne eller prosecco. Men det er dog en fordobling i forhold til 2018, og hvis verdens glæde for engelske bobler fortsætter med selvsamme styrke i de kommende år, kan det jo hurtigt blive til en betydelig eksport.
USA, Canada, Australien og Norge er de største aftagerlande af engelsk vin. Og så har Japan, der allerede er verdens tredjestørste importør af champagne, fået øjnene op for de engelske bobler. Sidste år aftog japanerne 6% af den samlede britiske vineksport, hvilket gjorde det asiatiske land til et af de hurtigst voksende markeder for britisk vin.



Modne klaser Tempranillo. Foto: Wikipedia/Agne27.

En bog om druers "bevægelse"Del på Facebook

Hvert år rives der vinmarker op ved rode og plantes nye druesorter, ligesom gamle lokale druer får en genopblomstring og breder sig til et langt større areal.
Hvilke druer, der dyrkes hvor, kan man læse om i "Which Winegrape Varieties are Grown Where" af Kym Anderson og Signe Nelgen - en bog, udgivet af University of Adelaide Press.
Nu er de to forfattere kommet med en ny og revideret udgave, der viser udviklingen i verdens vinmarksareal fra år 2000 til 2016. Og selv om det ikke er spritnye tal, så er de bestemt interessante.
Bogen er fuld af statistikker og spækket med drue-informationer. Man får blandt andet at vide, at den globale udbredelse af druer af fransk oprindelse er steget med 10% i perioden, mens udbredelsen af spanske druer er reduceret med 8%.

Vinder og taber druer


Druer af fransk oprindelse dominerer i det hele taget denne verdens vinmarker, og i de oversøiske vinlande var 68% af druerne i 2016 af fransk oprindelse sammenlignet med 59% i år 2000.
Selv om de spanske druer har mistet terræn globalt, så er Tempranillo for alvor kommet i vælten. Det er den drue, der er ekspanderet mest i perioden - dog befinder 80% af samtlige Tempranillo-vinstokke sig i hjemlandet Spanien. Her har den blå drue erstattet hvidvinsdruen Airén som landets mest plantede drue.
Man kan downloade den reviderede udgave af bogen ved at klikke her.
Og nedenfor lister vi de otte druer, der ifølge forfatterne har bredt sig mest på verdensplan mellem år 2000 to 2016.

Druer, der har bredt sig mest


Tempranillo: Fra 93.370 hektar til 219.379 hektar (plus 126.009 hektar)
Cabernet Sauvignon: Fra 223.074 hektar til 310.671 hektar (plus 87.597 hektar)
Syrah: Fra 102.490 hektar til 181.185 hektar (plus 78.695 hektar)
Sauvignon Blanc: Fra 65.190 hektar til 124.700 hektar (plus 59.510 hektar)
Chardonnay: Fra 145.543 hektar til 201.649 hektar ( plus 56.106 hektar)
Merlot: Fra 213.368 hektar til 266.440 hektar (53.072 hektar)
Pinot Noir: Fra 68.810 hektar til 105.480 hektar (plus 36.670 hektar)
Pinot Gris: Fra 18.893 hektar til 48.570 hektar (plus 29.677 hektar)


Der er ingen tvivl om, at navnet Brad Pitt nok skal sætte gang i salget af den nye rosé champagne. Foto: Château Miraval.

Pitt, Perrin, Péters og boblerne Del på Facebook

Selv om de to Hollywood-skuespillere Brad Pitt og Angelina Jolie er gået hver til sit, ejer de stadig begge Château Miraval i Provence. Og det gør de sammen med vinfamilien Pérrin med Marc Perrin i spidsen.
Som vi nævnte i uge 5 havde Pitt og Perrin kastet sig ud i et nyt projekt, nemlig en rosé champagne skabt i samarbejde med champagnehuset Pierre Péters i Mesnil-sur-Oger. Jolie har så vidt vides ikke haft så meget med projektet at gøre.
Samarbejdet og udviklingen af champagnen har faktisk stået på i hele fem år, og det er frem for alt Pérrin og Rodolphe Péters, der har haft travlt i vinmark og vinkælder. Dog skulle idéen om at supplere Miravals rosévine med en rosé champagne ifølge Wine Spectator være Pitts idé.
Nyskabelsen, som er døbt Champagne Fleur de Miraval, er netop frigivet til salg. Og den kommer fra sit helt eget nye champagnehus, der ligeledes er grundlagt af Pitt, Perrin og Péters, og som også fremover udelukkende vil hellige sig fremstillingen af rosé bobler.


To stolte vindere af festivalens bedste vine (fra venstre): Thorbjørn Haslund, Haslund Vin og Lars Møller, The Wine Company.

Dejlig dag i Rhône-vinens tegnDel på Facebook

Den 12. september løb den 17. udgave af Rhône-vinfestivalen af stabelen blandt de frodige vinmarker i Nordlund Vingård i Avedøre. Normalt flokkes rigtig mange gæster rundt om standene under den populære festival, men i år foregik det med ekstra god plads mellem de fremmødte og (naturligvis) håndspirt på standene.

I det dejlige sensommervejr smagte 300 vinentusiaster sig gennem cirka 200 forskellige vine fra 60 Rhône-producenter. Arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, er allerede i fuld gang med at planlægge næste års udgave af festivalen, der er programsat til lørdag den 11. september 2021. Smagekataloget fra dette års festival kan ses på www.rhonevinfestival.dk.

Kåring af festivalens bedste vine


Et entusiastisk publikum kårede som altid festivalens bedste Rhône-vine, og resultatet blev som følger:
Bedste hvidvin: Guillaume Gonnet, Châteauneuf du Pape, Belle Amie 2019 fra Haslund Vin.
Bedste rødvin: Clos Saint Jean, Châteauneuf du Pape, Deus ex Machina 2017 fra The Wine Company.
Bedste dessertvin: Guillaume Gonnet, Muscat Beaumes de Venise, La Douce 2018 fra Haslund Vin.
Bedste køb under 100 kr.: Mas des Bressades, Costieres de Nîmes, Cuvée Excellence Rouge 2017 fra The Wine Company.


De seks ejere af Esbjerg Vinbutik (fra venstre): Morten F. Skytte, Claus Z. Laursen, Jari L. Jacobsen, Thomas Grue, Thomas Løkkebø og Anders Carlsson. Sammen har de taget initiativ til afholdelse af Vestjyske Mesterskaber.

"VM" i BlindsmagningDel på Facebook

Hvert år gennem de sidste syv år er der blevet afholdt DM i Blindsmagning på Hotel- og Restaurantskolen i København. Et tremandshold fra Esbjerg Vinbutik har deltaget i de sidste tre år, og det har været med en flot andenplads som bedste resultat.
Deltagelsen har givet ejerne af vinbutikken inspiration til at stable en lignende stor konkurrence på benene i det vestjyske, VM i Blindsmagning kalder de konkurrencen - hvor VM (selvfølgelig) står for Vestjyske Mesterskaber.

Lækre præmier


Mesterskabet finder sted i restaurant SpiseStuen i Esbjerg d. 1. november med startskud kl. 12, og dagens forløb minder i høj grad om DM i København. Tremandsholdene lægger ligeledes ud med tolv vine, der skal smages og vurderes. Og man har kun ti minutter til at udfylde svararket omkring vinland, distrikt, druesort(er), årgang, producent osv., før næste vin skænkes i glassene.
De tre bedste hold går videre til finalen, hvor de vurderer og kommenterer tre forskellige vine. Vinderen er naturligvis det hold, der får flest point, og de tre deltagere vil blive belønnet med lækre præmier, lover arrangørerne.
Derudover arbejder Esbjerg Vinbutik på, at vinderholdet får en plads ved 2021-udgaven af DM i Blindsmagning i København.

45 deltagere og plads til flere


- Vi er helt med på, at det er skræmmende at blindgætte vine, lyder det fra en af vinbutikkens ejere, Morten Falkenby Skytte. Og man risikerer jo pludselig at stå tilbage med et resultat, der kunne indikere, at man har huller i sin vinviden, og at man måske ikke var så "dygtig til vin", som man troede. Derfor vil vi kun offentliggøre de ti bedste hold på dagen.
Foreløbig er der tilmeldt femten tremandshold, og der kan deltage maksimalt 30 hold, så der er stadig god plads, hvis man er vinentusiast og har lyst til sammen med et par venner at prøve kræfter med sin vinviden.
Man behøver ikke at være bosiddende i Vestjylland - enhver med bopæl eller arbejdsplads i Danmark kan deltage.
Man kan læse meget mere om VM i Blindsmagning - og tilmelde sig - på konkurrencens egen hjemmeside.


Hvidvin kan hældes på en indtørret rødvinsplet, der dernæst drysses godt til med bagepulver. Efter en times tid kan det hele støvsuges op. Foto: PR.

Til kamp mod vinspildDel på Facebook

Man taler så meget om madspild, men hvad med vinspild? De fleste af vores læsere har garanteret mere end en gang måttet smide resten af indholdet i en åben flaske vin i vasken, fordi den havde stået for længe.
Den slags vinspild vil René Dreijer, der er vinspecialist hos Klubvin.dk, gerne til livs. Og han har derfor sendt os en række gode råd til, hvad man kan bruge vin-resterne til.
- Man kan jo altid hælde en sjat rødvin i saucen eller kødretten eller koge en risotto med et stort glas hvidvin. Vinen kan også fryses i isterningbakker, så vin-terningerne senere kan bruges til saucer, drinks m.v.
- Men skal man ikke lige i køkkenet, så er der mange andre kreative måder at bruge resterne på, skriver Dreijer.
Og mon ikke de tre nedenstående råd er skrevet med et glimt i øjet …

Tag bad i Rødvin


* Rødvin er glimrende til det daglige bad. Vinsyren og vinens indhold af stoffet resveratrol hjælper med at blødgøre og gendanne huden. Bland lidt rødvin med vand i en skål, og brug det til at rense ansigtet med, eller hæld et par glas i et kar- eller fodbad.
* Hvidvin kan bruges som et effektivt rengøringsmiddel, hvor alkoholen, kombineret med syren i vinen, fjerner fedtpletter og slår bakterier ihjel uden brug af de stærke kemikalier, der findes i diverse rengøringsmidler. Man skal dog passe på med granit, da syren i vinen kan beskadige stenen.
* Rødvin kan også bruges som insektmiddel mod bananfluer, som hærger luftrummet omkring frugtskålen. Stil et glas rødvin ved siden af skålen, dæk glasset til med husholdningsfilm, og prik små huller i filmen. Vinen tiltrækker bananfluerne, der vil kravle ned i glasset gennem hullerne.

Del på Facebook

Warre's fejrer sin 350 års fødselsdag med frigivelsen af de sidste 350 flasker portvin årgang 1960. Flaskerne leveres i fornemme trææsker.

Ældste britisk ejede portvinshus Del på Facebook

Der findes adskillige rigtig gamle britisk ejede portvinshuse, og nogle af dem har været i samme families eje i flere generationer. Huset Warre’s er det ældste portvinshus, der altid har været på britiske hænder - og i øvrigt også det ældste britisk-ejede firma i Europa.
Huset blev grundlagt i Vila Nova de Gaia i 1670 af familien Warre - og forblev i familiens eje i de næste 390 år. Dog solgte familien i 1905 en del af firmaet til det store og ligeledes familieejede portvinsfirma Symington - som så erhvervede den resterende del i 1960.

Kun 350 flasker


Warre’s kan således fejre sin 350 års fødselsdag i år, og det gør portvinshuset blandt andet ved at sælge den sidste rest portvin årgang 1960 fra vinkælderen. Og der er vin nok til nøjagtig en flaske for hvert år, huset har eksisteret.
Flaskerne vil blive solgt for det, der svarer til cirka 2575 kr. stykket, og de vil kun kunne købes hos udvalgte forhandlere rundt om i verden. Så man skal nok gå lidt på jagt, hvis man vil erhverve sig en af de legendariske flasker.
Et begrænset antal af husets portvinsmærker Late Bottled Vintage og Warre’s Warrior vil ligeledes blive frigivet til salg med en særlig mindeetiket. Sidstnævnte mærke blev lanceret i 1750 og er dermed verdens ældste portvinsmærke.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Vinoteket har pr. 1. oktober solgt hovedparten af virksomheden til den svenske e-vinhandel Winefinder. Butikschef i Vinoteket, Lars Byager, fortsætter som minoritetsejer, og vinhandelens to medarbejdere følger med ved overtagelsen.

Del på Facebook

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Er der forskel på Syrah og Shiraz?Del på Facebook

Cecilie Rasmussen vil gerne vide, hvorfra druen Syrah stammer, og om det er nøjagtig den samme drue som Shiraz?
Man har diskuteret, hvorfra druen Syrah kommer. Nogle mener fra Syrakus på Sicilien, andre peger på byen Shiraz i Iran. Men DNA-analyser har i 1998 fastslået, at druen nedstammer fra to vinplanter i det sydøstlige Frankrig, Dureza og Mondeuse.
Det er derfor ikke så mærkeligt, at Syrah er Rhônedalens store drue, der yder sit fineste spil i appellationen Hermitage.
I 1700- og 1800-tallene fik mange franske Bordeaux-vine ligefrem tilført ekstra rygrad af Syrah-druer fra Hermitage. Man sagde, at vinene blev "hermitagerede".
Så er der Shiraz. Og ja, den er identisk med Syrah. Det er samme drue, og man mener, at den blev bragt fra Montpellier til Australien i 1832. Her fik den flere navne: Scyras, Hermitage – og Shiraz. Siden bredte druen og dens australske navn sig så til Sydafrika og mange andre lande.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Erika Sørensen har lige netop nået at se udstillingen om Pompeji og Herkulanum på Moesgaard Museum, før den lukkede. Og det var fantastiske fund, der blev vist fra de to oldtidsbyer, som blev begravet under lava og aske i år 79 e.Kr.
Vores læser tog blandt andet billedet af denne vinsi, som blev brugt til at fange urenheder, før slaverne serverede vinen i kander i Pompejis mange fornemme hjem. Hullerne danner det fineste mønster, hvilket fremgår af deres aftegning under sien.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-598


598 En mand i færd med at rense en meget stor druepresse i et vinhus i det italienske Abruzzo. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.....
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

GV, WinzerKrems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 16. september ved 2 flasker: 49,50 kr., Irma

Når man ser en flaske med vin fra Østrig med den rødhvide kapsel, har man allerede et løfte om kvalitet. Denne vin er ingen undtagelse. Den har den østrigske drue Grüner Veltliners friske smag med noter af peber, citrus og abrikos; og så giver den en lille perle på tungen. En vin til det østrigske køkken med dets ofte lidt fede mad. Det er sjældent at få så god en vin (ved 2 flasker) til 49,50 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tikohi, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Lækker hvidvin - næsten et måltid i sig selv og alt, hvad man må forvente af en newzealandsk Sauvignon Blanc. I den krydrede smag noter af modne stikkelsbær, nyslået græs og tropiske frugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Col d'Orcia, Pinot Grigio, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

125 kr., pris på tilbud hele september ved 2 flasker: 62,50 kr., Supermarco

En klar lys og sprød hvidvin med en god, lang smag. I smagen er der grape og abrikos og fine mineralske noter. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Jardins, Château Boucassé, Pacherenc du Vic-Bilh Sec, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

160 kr., pris på tilbud indtil 1. november ved 2 flasker: 130 kr., Skjold Burne

Denne vin har en interessant og anderledes smag. Den kommer da også fra et anderledes sted, nemlig fra den atlantiske del af de høje Pyrenæer, og druerne er Petit Courbu og Petit Manseng. Vinen er aromatisk med noter af abrikos, ananas og nødder og nok værd at lære at kende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marrone, Chardonnay, Langhe, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

177 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En hvidvin med fedme, fylde og frugt - en dejlig italiensk vin. Den er modnet 12 måneder på østrigske og franske egefade og 12 måneder på flaske. Den er let krydret og har for en hvidvin en ret høj alkoholprocent, der gør den bedst egnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Raimbault et Fils, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

199,5 kr., Wineshop

En forkælelses-hvidvin fra Loireflodens øverste løb. Modnet i ståltank på bundfaldet (sur le lie) i 6-10 måneder. I den friske og frugtrige smag er der noter af hyldeblomst og et lille syrligt bid til slut.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mirla Bay, Sur Andino, Pinot Noir, Aconcagua Mendoza, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

54,95 kr., Amka

Pinot Noir i en oversøisk udgave, hvilket klæder den rigtig godt. Druen Pinot Noir træder fint frem med sin lidt tørre smag med noter af rabarber og lyse kirsebær. Lang og fyldig afslutning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Jaume Grau i Grau, Vins Grau, Pla de Bages, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

74,95 kr., SPS Wine

En lidt robust, økologisk rødvin på druerne Merlot, Tempranillo, Cabernet Franc og Syrah. Det robuste vil dog kunne tæmmes, hvis vinen plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Z, Epicuro, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris på tilbud 18. - 24. september ved 6 flasker: 49,83 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Undertiden får man rødvine på druen Zinfandel, som er lidt vel bamsede, grænsende til det vulgære. Det gælder ikke denne lækre rødvin, som kommer fra Italien, og som er på tilbud i fra og med slutnignen af denne uge. Den er simpelthen lækker med sine fine frugtsmag, gode balance og bløde tanniner. Og så koster den under en halvtredser (ved køb af 6 flasker). Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier Stellenbosch, Costal Region, Sydafrika, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud 18. - 24. september: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig god rødvin med en dejlig frugtfylde. Den er lavet på de fire traditionelle Rhône-druer Shiraz, Mourvèdre, Cinsault og Grenache. I smagen er der saftige røde blommer, mørke bær og bløde tanniner. Og frem for alt en forførende sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 1. november ved 2 flasker: 80 kr., Skjold Burne

En saftig rødvin fra Argentina, skabt til store bøffer og krydret mad. Silkebløde tanniner og en fin syre-sødme balance. Lang og god eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dos Almas, Famiglia Zonin, Pinot Noir, Casablanca Valley Gran Reserva, Chile, 2017, lav alkohol (13%)

119 kr., Wineshop

En Pinot, der gør sig umage med sin karakteristisk smag. Her er kirsebær, jordbær, hindbær og krydderier - samt et strejf af eg og vainille fra tolv måeders fadlagring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ricarico Prestige, Giordano, Puglia IGT Cuvée, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud 17. - 23. september ved 6 flasker: 55 kr., Irma

Druen Primitivo mødes med Negroamaro i denne fyldige, varme rødvin. Et lykkeligt møde, hvor man genkender blommer, tørrede frugter og mørk chokolade i eftersmagen. Vinen er lavet efter Ripasso-metoden med de tørrede druer. Lækker vin til en lækker tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine des Cristaux, Louis Jadot, Beaujolais-Lantignié, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

135 kr., pris på tilbud. 95 kr., Kjær & Sommerfeldt

Med denne specielle Beaujolais-rødvin er vi langt borte fra efterårets saftige og spinkle Beaujolais Nouveau. Den her vin har en god frugtfylde og smag af druen Gamay, en fin, let krydring og en lille sødme. Giv den gerne lidt luft et par timer før måltidet ved at plaske den over i en karaffel.

stjernestjernestjernestjerne

Shot in the Dark, Quarisa Wines, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En rødvin på druerne Cabernet og Shiraz efter australsk opskrift. Aromatisk, parfumeret og lidt kort i smagen. Det er udpræget en madvin. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colognola al Colli, Amarone della Valpolicella, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

199,95 kr., Amka

Denne flotte 5 år gamle rødvin lever helt op til navnet Amarone. Sådan skal en god Amarone smage. Den er kraftig, men samtidig blød og elegant med sine noter af lufttørrede druer efter appassimento-metoden, modne blommer og chokolade. 15 % alkohol, men uden spritsmag. Vinen er lavet på druerne Corvina, Corvinone and Rondinella.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine des Croix Perrières, Louis Jadot, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

219 kr., pris på tilbud: 149 kr., Kjær & Sommerfeldt

Umiddelbart møder man smagen Pinot Noir i denne lækre Bourgogne, en klassisk drue og en klassisk vin i en fornem udgave. Med denne rødvin som partner til en middag går man ikke galt i byen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Valle del Maipo, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

250 kr., pris på tilbud indtil 1. november: 200 kr., Skjold Burne

Nøj, hvor er den lækker, men det er en kraftig vin, der kræver en kraftig ret som ledsager. Vinen er modnet i franske og amerikanske egefade i 14 måneder, og det smager man, men frugten spiller hovedrollen. Der er noter af sort frugt, lakrids og chokolade.

stjernestjernestjerne

Château de Palayson, Côtes de Provence Grande Cuvée, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

En enkel og lidt vel aldrende rødvin til en alt for høj pris. Man kan få mange andre fadlagrede rødvine af samme kvalitet til omkring 70-100 kr Vinen er lavet på druerne Syrah og Cabernet Sauvignon, og det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før åltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Costrareto, Aresca, Barolo DOCG, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

299 kr., pris ved 6 flasker: 239 kr., YouAndWine

En stor varm og krydret rødvin med en moden teglstensrød farve og med noter af allehånde og nelikker i duft og smag og en lille fin forfriskende syre til slut. Det er en kompleks vin, hvor alle smagsnuancerne er fint integreret - og det samme er alkoholen, der ikke på nogen måde bider. Nyd vinen til en krydret (okse)kødret.