Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2020



Anker Tiedemann.

Mindeord om Anker Tiedemann

Den ene halvdel af VinAvisen, min far Anker, er sovet stille ind i en alder af 90 år - og han var aktiv stort set til det sidste.

Hans interesse for vin blev for alvor vakt, da han blev chefredaktør for magasinet Alt Om Mad - for til mad hører der vin! I 1989 skrev han bogen ”Vinens Forunderlige Verden” - en lærerig og underholdende bog om vin - og senere fulgte yderligere to vinbøger.
Men hans skribentvirke går endnu længere tilbage - og havde oprindelig intet med vin at gøre. Han ville være arkitekt, men i stedet for at tegne huse endte han med at vise, hvordan man kunne indrette dem. I 1961 blev han nemlig chefredaktør af Danmarks første boligmagasin, Bo Bedre. Og hans motto var, at magasinet ikke skulle vise tidens boligtrends men derimod skabe dem! Sammen med sin dygtige medarbejderstab viste han gennem 1960'erne og 70'erne, hvordan danskerne skulle indrette sig praktisk og hyggeligt i de mange nye parcelhuse.

Spiste sig fra A til Z


Bo Bedres første redaktion blev indrettet i den ene ende af mit barndomshjem i Virum, og ud over min far bestod den af en enkelt journalist og en sekretær. Chefredaktøren skrev selv de fleste af artiklerne under to pseudonymer - så virkede redaktionen lidt større. I køkkenet havde min mor, Thérèse, travlt med at kreere retter til magasinets madsider og til madleksikonet Mad fra A til Z. Når maden var fotograferet, spiste vi den. Som min far sagde, så var han med garanti den eneste mand, der havde spist sig gennem alverdens retter i alfabetisk rækkefølge!
Der kom også vin på bordet, men nu var der jo hovedsageligt kun fransk vin at vælge imellem i forretningerne dengang, så det blev enten til en rosé fra Provence fra Irma eller en af de mindre dyre Bordeaux-vine.

Satte sig grundigt ind i vinstoffet


Efter 17 år med Bo Bedre gik turen videre til chefstolen for en række andre magasiner - først hos Fogtdals Forlag og siden hos Bonnier Publications, og hver gang, min far tog et nyt magasin under sine vinger, satte han sig grundigt ind i stoffet. Da han blev chefredaktør for Alt Om Mad, meldte han sig straks til et kursus i "fransk madlavning for finere herrer", som han kaldte det for sjov. Og få uger efter at være blevet chefredaktør for I Form kunne han anbefale de unge i familien, hvilke aerobic-sko, der var de bedste. Når det gjaldt vinens verden udviste han nøjagtig den samme grundighed og levende interesse.
Det var vinmanden Flemming Hvelplund, der i 1998 fik ideen til VinAvisen og fik min far med på den. Det skulle være en ugentlig avis, og den skulle ud på det nye medie, internettet.

Det er indholdet, der tæller


Min far havde været på et kursus og havde snuset til nettet. Det var et kursus, hvor den eneste hjemmeside, man kunne se, var den fra Det hvide Hus i Washington samt en side med et billede af en mand i Oslo. Men det tændte gnisten.
Han fandt ud af det med html-koder, og fra starten var han og Flemming enige om, at det var indholdet, der talte. Indholdet og den faste udgivelses-rytme. VinAvisen er i dag udkommet hver eneste uge i de sidste 22 år, og ikke en uge har været uden nyheder fra vinens verden - og sådan vil det også være fremover!
I 2008 overtog jeg roret i den daglige redaktion af VinAvisen, men min far fortsatte i høj grad med at levere stof og billeder til avisen - og ikke mindst stå i spidsen for de ugentlige vinsmagninger. Han vil være dybt savnet i vores lille redaktion - og af sin datter.
Mariette Tiedemann


Byen Rust ligger ned til søen Neusiedlersee i Burgenland. Foto: ÖWM/Herbert Lehmann.

Anerkendelse til søde vine fra Rust

Den østrigske by Rust er berømt for sine utallige storkereder - og for sine søde vine, Ruster Ausbruch. Nu har byen fået myndighedernes blå stempel som den første DAC (Districtus Austriae Controllatus) helliget udelukkende søde vine. I 2003 indførte Østrig appellations-betegnelsen DAC (Districtus Austriae Controllatus), der svarer til franskmændenes AOP og amerikanernes AVA.
Med den nye appellation har Østrig nu i alt seksten DAC’er, og for at vinproducenterne af Rust's søde vin kan sætte de tre små bogstaver på etiketten, skal visse krav være opfyldt.
Druerne skal være fra listen over druer, godkendt til fremstilling af Qualitätswein (se VinAvisens ABC). De skal være håndhøstede, og alle være fra Rust - hvor vinen ligeledes skal være vinificeret og tappet på flasker. Og så skal vinen have en minimum mostvægt på 30 KNW (Klosterneuburger Mostwaage).

Mindre sukker end de tyske vine


I Tyskland måles druernes sukkerindhold i såkaldte Öchsle-grader. Det gør man ikke i Østrig. Her bruger man en skala, der blev udviklet i Klosterneuburg nord for Wien, der i 1860 blev indrettet som vinuniversitet – i øvrigt verdens første af slagsen.
Den østrigske skala, der kun bruges i Østrig, måler sukkerindholdet efter Klosterneuburger Mostwaage (°KNW), hvor 1° KNW er lig med 4,86° Öchsle.
De østrigske vine har mindre sukker end de tyske, men man arbejder med de samme kvalitetstrin og de samme Prädikater som i Tyskland: Tafelwein, Landwein, Qualitätswein, Kabinett, Spätlese, Auslese osv.


1500-tals slottet Château Lafite Rothschild. Foto: Wikipedia/PA.

Château Lafite skal shines op

Familien Rothschild har besluttet, at Château Lafite Rothschild i Pauillac i Bordeaux skal have en arkitektonisk overhaling, ligesom vineriet skal udvides fra de nuværende 4000 kvadratmeter til hele 10.500 kvadratmeter.

Budgettet for det nye byggeri ligger på 18 millioner euro (cirka 134 mio. kr.), og for at finde den rette arkitekt til projektet er der blevet udskrevet en konkurrence, hvor enhver tegnestue er velkommen til at komme med et bud.
Ifølge Saskia de Rothschild ønsker familien et byggeri, der står til omgivelserne og ikke kolliderer med det fine gamle 1500-tals slot. Vinderen af arkitektkonkurrencen forventes at blive offentliggjort til april næste år.



Foto: Unsplash/Jeff Siepman.

Mere end 250 mio. hektoliter vin

OIV er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser, og som i alt omfatter cirka 40 deltagerlande. Og hvert år på denne tid kommer OIV med en rapport over, hvor megen vin årets druehøst vil munde ud i.
Den globale årgang 2020 vil efter alt at dømme blive på 258 millioner hektoliter vin - hvilket er 1% mere end sidste år. Men der er stadig tale om en mængde, som for andet år i træk ligger under gennemsnittet. Nedenfor bringer vi nogle udpluk fra den meget detaljerede rapport, der blandt andet viser, hvordan vejrlig, ildebrande og Covid-19 har haft indflydelse på vinproduktionen. Man kan læse rapporten i sin fulde længde ved at klikke her.

* EU-landenes årgang 2020 kommer til at ligge på omkring 159 mio. hektoliter - 5% mere end i 2019, men under det normale gennemsnit. Vejrforholdene har været gunstige i år, men Covid-19 har medført, at en række af de store europæiske vinlande har måttet skære ned på høstmængden for at undgå en vinsø.
* Når det gælder verdens tre største vinproducerende lande, vil Italien have førertrøjen på med en produktion på 47,2 mio. hektoliter vin - et fald på 1% - efterfulgt af Frankrig med 43,9%, hvilket er 4% mere, og så Spanien på tredjepladsen med 37,5 mio. hektoliter. Tilsammen står de tre lande for 49% af den globale vinproduktion og 81% af al den vin, der fremstilles i EU.

* USA’s årgang 2020 forventes at blive på 24,7 mio. hektoliter. Dog kan tallet ændre sig afhængig af, hvor megen vin, der må kasseres på grund af røgskadede druer.
* Argentinas nye årgang bliver hele 17% mindre end sidste år og kommer til at ligge på 10,8 mio. hektoliter. Årsagen er El Niño et klimafænomen, der opstår, når havstrømmene i Stillehavet finder på at løbe den anden vej rundt - så varme strømme pludselig bliver kolde og omvendt.
Når det sker, kan det medføre utroligt kraftige regnskyl og uvejr i landene rundt om Stillehavet og først og fremmest i Australien, New Zealand, Californien og Chile - men det kan altså også påvirke Argentina.
* I Australien forventes produktionen at falde med 11% til 10,6 mio. hektoliter vin på grund af de omfattende ildebrande, der hærgede landet i starten af 2020. Til gengæld vil det gå stik modsat på New Zealand, hvor OIV regner med en stigning i mængden på 11% til 3,3 mio. hektoliter.


Fire glas på én gang

Det eksperimenterende italienske designfirma Acquacalda har udviklet en serie brugsgenstande med navnet Applied Physics. Hver genstand er baseret på en eller anden fysisk lov, og det gælder således også den her viste vinskænker, der har to funktioner.
Først iltes vinen, når den hældes ned gennem tragten foroven. Dernæst fordeles vinen samtidig og nøjagtig ligeligt i de fire vinglas. Så der er altså ikke noget med, at man skal ned i knæ for at se, om der er lige meget vin i glassene.
Og så til den fysiske lov, der ligger bag dimsen. Det er Pascals lov, der går ud på, at et pres på et bestemt punkt på overfladen af en given væske i en beholder vil ende som et ensartet pres på al væsken - hvilket gør, at vinen fordeles ligeligt i glassene.
Vi har ikke kunnet finde frem til en forhandler af vinskænkeren, hverken i udlandet eller herhjemme. Der er nok bare tale om et eksperiment - men sjov er den i hvert fald.

Losseplads skaber bekymring

Napa har, som tidligere nævnt i VinAvisen, for nylig været hærget af ualmindeligt kraftige ildebrande med nedbrændte vinhus og røgskadede druer til følge. Vinproducenterne har også økonomisk lidt under Covid-19 pandemien. Og som om det ikke var nok, så har de også en stigende bekymring over det nordlige Napas største losseplads, Clover Flat.
Siden 2013 har der været ild i skraldet på lossepladsen adskillige gange - senest under den altødelæggende Glass Fire ildebrand, hvor stort set hele pladsen blev flammernes bytte. Branden medførte, at forurenende røgskyer bølgende ind over Napas vinmarker.

Forurenet vand


Ved en anden brand på Clover Flat blev der afgivet forurenet vand til en af Napas bifloder - og vandet indeholdt endog radioaktive stoffer, som var blevet behandlet ukorrekt på lossepladsen. Floderne i Napa er netop en kilde til vanding af vinmarkerne.
Lossepladsen er privatejet, og ejeren, familien Pestoni, har flere gange fået påtaler fra myndighederne i Napa, fordi sikkerhedsforholdene ikke er i orden.
Vinproducenterne i området er naturligvis bekymrede for deres vinmarksjord og druer - og det samme er borgmesteren i St. Helena, Geoff Ellsworth. Ifølge ham er det uansvarligt, at lossepladsen ligger i et område, hvor der bliver produceret berømte vine - og hvor der så hyppigt opstår omfattende ildebrande. Den bør flyttes til et andet og mindre brandfarligt område, lyder det fra borgmesteren - hvilket man da kun kan give ham ret i.


Ny Villages-appellation i Rhône

I Rhône har man den store brede appellation Côtes du Rhône Villages. En tak finere er vine, hvortil der knytter sig et bynavn. Det drejer sig fx om landsbyer som Plan de Dieu, Sablét, Cairanne, Visan og Séguret, der således alle har deres egen appellation.
Nu har appellationsmyndigheden INAO (Institut National des Appellations d’Origine) godkendt endnu en Villages-appellation, Côtes du Rhône Villages Nyons.

22 år undervejs


Hos INAO tager ting tid. Og det har faktisk taget vinproducenterne i Nyons hele 22 år at få det blå stempel.
Den oprindelige ansøgning blev således indsendt af den lokale vinproducentforening i 1998, og siden da har producenterne gentagne gange fået den tilbage igen med kravet om diverse detaljer, som der skulle rettes op på.
En af de store hurdler var, at der dyrkedes for megen Grenache, hvorfor producenterne måtte i gang med at øge arealet af Syrah. Derudover dyrkes der to andre blå druer i mindre målestok, Cinsault og Carignan. Der fremstilles således kun rødvin i den nye appellation, som breder sig over næsten 300 hektar og i alt fire kommuner i det sydlige Rhône.

Fra og med årgang 2020


Når franske vinproducenter ansøger om at få godkendt deres område som en særskilt appellation, skal der være en række forhold, der adskiller det fra de omkringliggende områder. Og det er der, blandt andet når det gælder Nyons beliggenhed tæt ved Foralperne, der giver kølige nætter og dermed rødvine med en særlig friskhed.
Nyons vinproducenter kan anvende ordet Villages på etiketten fra og med årgang 2020. Den nye appellation er den 22. i rækken af Villages-appellationer i Rhône - sidste gang en sådan appellation blev godkendt af INAO var i 2018 med Côtes du Rhône Villages Saint-Andéol.


Harrods største gaveæske.

En overdådig julegave

Juletiden venter forude, og i London byder det fornemme gamle varehus Harrods traditionen tro på et udvalg af gaveæsker med indhold.
Nogle af dem er ret store - nærmest som små kufferter - og den største af dem alle er den med navnet ”Ultimate Christmas Hamper”, som sættes til salg fra og med d. 15. december. Og den, der får denne gaveæske under juletræet, kan vist kun blive tilfreds - mens giveren måske får lidt lommesmerter.
Ud over Beluga kaviar, gåselever og andre kostbare lækkerier, indeholder gaveæsken - eller rettere de i alt tre små kufferter - også hele femten absolut top-vine og spiritusser. Den heldige modtager kan blandt andet nyde Dom Pérignon 2008, La Grande Dame i samme årgang fra Veuve Clicquot og Caillou, Le Clos Du Caillou fra Châteauneuf-du-Pape - og slutte af med en god whisky, som fx The Dalmore King Alexander III.
Alt sammen til den nette sum af 5000 pund (cirka 41.000 kr.). Man kan læse mere om indholdet i gaveæsken ved at klikke her.

I den lille film på firmaets hjemmeside illustreres "englenes andel" med et bevinget fad.

20 år gammel spiritus i løbet af få dage

Bespoken Spirits er et nyt amerikansk firma i Silicon Valley, som efter sigende har udviklet en teknologi, så whisky og anden spiritus kan ”fadmodnes” i løbet af få dage i stedet for adskillige år. Og det er uden, at spiritussen på noget tidspunkt opholder sig i et fad. Firmaet kalder ligefrem fadmodning for gammeldags og klodset.

Den nye teknologi er selvfølgelig hemmelig - men lidt har firmaet da afsløret. Hvis man fx skal lave en godt modnet whisky eller rom, udtrækker man først farve og aromastoffer fra et fad - og det kan så være et nyt, brugt, svidet eller ikke svidet fad af eg, kirsebærtræ, kastanje osv. alt efter, hvilken smagsprofil spiritussen skal have. Derefter fremstiller man mikro-stave, som sænkes ned i neutral spiritus og under pres afgiver aromastofferne til spiritussen.

De stakkels engle


Ifølge firmaet selv kan det fremstille spiritus med enhver tænkelig smagsprofil og modningsgrad - der skulle således være flere milliarder opskrifter. Og udover at Bespoken Spirits selv sælger en hel stribe spiritusser, tilbyder firmaet også destillerier, importører og andre kunder at levere skræddersyet whisky, rom, tequila osv.
Teknologien, som er døbt ACTivation, er bæredygtig, og der tilsættes intet andet end naturlige stoffer fra fadene til spiritussen. Den skulle også være besparende for kunderne, da der forbruges 97% mindre træ end ved fadmodning, ligesom man undgår den fordampning af spiritus, som der sker, når den ligger i årevis på fad. Denne fordampning kaldes for ”englenes andel”, og faktisk nyder de forslugne engle hvert år det, der svarer til 50 flasker spiritus pr. fad.

Hvad med reglerne?


Mange af Bespoken Spirits kunder kommer til firmaet med en klokkeklar idé om, hvilken spiritus og hvilken smag, de ønsker - det kan fx være ”japansk” whiskey eller 20 år gammel rom "fra Jamaica". Begge dele er klar til levering inden for en uge.
Men gad vide, hvordan firmaet takler modnings-reglerne for fx whisky, når det gælder teksten på etiketterne? I USA er der nøje regler for, hvor længe de forskellige typer whiskeyer skal have modnet. Og i EU-medlemslandene skal whisky modne i mindst tre år i træfade for at kunne få betegnelsen whisky på etiketten ...
På Bespoken Spirits hjemmeside kan man læse mere og se en lille film om den nye teknologi.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Robert Lawrence Balzer.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Robert Lawrence Balzer, USA's første vinskribent.

Robert Lawrence Balzer (1912-2011) var USA’s første - og meget indflydelsesrige - vinskribent.
Han blev født i Des Moines i staten Iowa, tog en bachelorgrad i engelsk fra Stanford University og fortsatte med skuespilstudier ved Royal Academy of Dramatic Art i London. Ingen af studierne førte til et job, og i 1936 begyndte han at arbejde i sin fars gourmetforretning i Los Angeles, hvor han fik ansvaret for vinindkøb. Han kastede sig med iver over opgaven, studerede vin og fyldte hylderne med det bedste, Californien producerede.
I 1937 skrev Robert Lawrence Balzer sin første klumme om vin for avisen Beverly Hills Citizen. Senere avancerede han til Los Angeles Times, hvor han i 30 år havde sin faste vinklumme.
I 1960’erne begyndte han at udgive et nyhedsbrev om vin - så vidt vides det første af sin art i USA. På dette tidspunkt etablerede en række af de i dag så berømte vinproducenter sig - heriblandt Stag’s Leap Wine Cellars og Robert Mondavi. Og via sine artikler og anmeldelser af deres vine var Robert Lawrence Balzer så afgjort med til at gøre californisk vin anerkendt viden om.
I alt elleve bøger om vin blev det også til - den første udkom i 1948, California’s Best Wines. Derudover var Robert Lawrence Balzer en berømmet underviser i såvel vin som gastronomi og en populær guide for sine studerende på rejser til de europæiske vindistrikter. Og han fortsatte med både undervisning og rejser, indtil han blev 96 år.
Det var også ham, der stod for vin og mad under indsættelsesfesterne for præsident Ronald Regan i 1981 og 1985 og for George H. W. Bush i 1989.
Ud over sit virke i vinens verden nåede Robert Lawrence Balzer også at arbejde som skuespiller, flyinstruktør, restauratør og pressefotograf i Cambodia - hvor han i øvrigt blev optaget i en buddhistisk munkeorden.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Bør to flasker ikke smage ens?

Anders K. skriver til os, at han en aften for nylig havde gæster og åbnede to flasker af den sammen vin. De smagte begge godt, men ikke helt ens - der var så afgjort en lille forskel. Er det ok - skal man acceptere det, spørger han?
Ja, det er faktisk noget, vi bør leve med. Vin er i vid udstrækning et naturprodukt, og ligesom to æbler fra samme træ kan smage lidt forskelligt, er det også tilfældet med samme vin i to flasker.
Der er så mange ting, der kan forårsage den såkaldte flaskevariation. Først og fremmest hvordan flaskerne har været opbevaret – forskellig temperatur, luftfugtighed, lys.
To flasker kan være aftappet på forskellige tidspunkter, propperne kan have tilladt forskellige grader af iltning, og proppen på den ene flaske kan måske ligefrem være propsyg, selv om det er så uendelig lidt, at det ikke umiddelbart generer.
Og kostbare vine tapper man af og til direkte fra fadene, og her kan der måske være endda ret stor forskel fra fad til fad.
Denne flaskevariation gør også, at al skriveri med stjerner, glas og point bør tages med et stort gran salt. Det er ikke evige sandheder, for i princippet er ikke to flasker vin helt ens. Det er jo ikke CocaCola.


Ugens vinøse billede

Erik Bruun har taget dette billede under et besøg i Portugals portvins-dal. Det viser en af de store, fladbundede pramme, barcos rabelos, der i gamle dage fragtede vinen ned ad floden til vinhusene i byen Vila Nova de Gaia.
Hver båd kunne tage 50-60 fyldte fade – så mange var der dog ikke på denne båd, der nærmest ligger som et minde om dengang for ikke så mange årtier siden.
Bådene havde flotte, spidse stævne, fire mands besætning og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre. Sejlet var kæmpestort og firkantet, og meget tyder på, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1100 år siden.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-605


605 Flotte høstmodne klaser Tempranillo i det spanske distrikt Ribera del Duero (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard, Crémant de Bourgogne Brut, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris på tilbud 6. november - 31. december: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En mousserende vin, som ikke kommer op at slås med kransekagen, og heller ikke prisen giver anledning til bekymring. Fin mousse i starten, som hurtigt bliver til beskedne bobler. Den eksklusive smag af ristet brød er der, men smagen er længere end den er bred. Druerne, den er lavet på er Chardonnay, Pinot Noir og Aligoté, og den har smagsnoter af æble og citrus. Tilbudsprisen hiver den op på fem stjerner.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Pra Vinera, Chardonnay, Napa Valley Reserve, Califrnien, 2017, middel alkohol (13,9%)

185 kr., pris ved 12 flasker: 165 kr., Noer & Kofod Wines

Denne hvidvin er sød og smager godt, og den har noter af kokos og vanille. Men den har et lidt smalt smagsbillede i forhold til den ret høje pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1000 Stories, 1000 Stories Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2018, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris på tilbud: 6. november - 31. november: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig aromatisk hvidvin med både friskhed, fylde og charmerende sødme. Chardonnay i en amerikansk udgave, og den er ikke så ringe endda. Man smager, at den er modnet på whisky-fade og har noter af vanille, tørrede krydderurter og ristet karamel. En meget anvendelig vin, både til terrassen og til middagen.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Borgofulvia, Emilia, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 58 kr., AndrupVin.dk

Der er ikke noget slap rosé her, det er en vin med karakter og rygrad. Fin balance mellem syre og sødme og et lille bittert strejf i slutningen, som gør den egnet, også til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jülg, Pfalz Trocken, Tyskland, 2019, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Mr. Ruby

En elegant rosévin, produceret på druerne Spätburgunder (34%), St. Laurent (33%) og Cabernet Sauvignon (33%) med de karakteristiske smagsnoter af hindbær og fersken. En fin lille sødme løber ud i et bittert strejf i eftersmagen og gør den til en god madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yaso, Viñas del Jaro, Tempranillo, Toro Tinto, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Får denne gode rødvin lidt luft, vil den åbne sig med alle sine fine egenskaber. Vinen har en varm druesmag, en kurv fuld af krydderier og en fin balance mellem sødme og syre. Den har ligget 4 måneder på franske egefade, og det mærkes. Prisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

L'Appassione, Sartori, Rosso Trevenezie IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Amka

En skikkelig rødvin på druerne Corvina Veronese, Corvinone, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den kommer fra et område i det nordøstlige Italien, der historisk har fået navnet Trivenezie. Vinen er ok, og man får nok lidt mere kvalitet, end man betaler for. Hæld den gerne over i en karaffel et par timer, før den skal drikkes.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mammoth, Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Fyldig og sød, en primitivo helt efter bogen. Druen folder sig rigtigt ud med dybde og bredde. Er man til Primitivo (Zinfandel), så går men ikke fejl af vinen her. Et fordelagtigt køb.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Gerbaude, Domaine Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Her er en rigtig god Rhône-rødvin, som oven i købet er økologisk. Den har en bred smag af de tre druer: Grenache, Syrah og Carignan, og smagen udvikler sig i fint munden og videre i eftersmagen. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjerne

Mas Arnaud, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

Lidt skuffet bliver man, når man smager denne rødvin. Den lever ikke helt op til de forventninger, man kan have til en Rhône-vin, hvad angår kvalitet og pris. Den har kraftige tanniner og en lidt rå smag, så giv den gerne lidt luft før måltidet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Casa Benasai, Valencia, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

129 kr., Sprit & Co.

Her har vi en kraftig og tør vin på druerne Garnacha Tintorera, Syrah og Monastrell. Den er frugtrig med smag af røde sommerbær og en lang eftersmag. Aromatisk, men uden det helt store vingefang. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why Not?, Zinfandel Premium, Puglia IGT, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris på tilbud 6. november - 31. december ved 6 flasker: 66,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En stor og flot vin, blød og uden kanter og med alle Zinfandel (Primitivo)-druens gode egenskaber. Den har en dyb rød farve og glæder både øjet og ganen.

stjernestjernestjernestjerne

Plaisir Siaurac, Château Siaurac, Merlot, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

161,5 kr., Wineshop

En saftig rødvin fra "Højre Bred" på druen Merlot. Men der mangler lidt udvikling i smagen, som ligger først på tungen og ikke kommer videre. Vinen er lagret ni måneder på fad og har strejf at træ og solbær. Giv den lidt luft, så bliver den rundere og blødere. Prisen er nok i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zeni, Valpolicella Ripasso Superiore, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En rigtig god Ripasso med sødme fra kvaset ved fremstillingen af Amarone. En tæt vin med en smag, der holder sig længe. Vinen er lavet på de traditionelle Valpolicella-druer, Corvina, Molinara og Rondinella.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Infanta Isabel, Rozès, Port 10 Years Old, Portugal, høj alkohol (20%)

105,95 kr., prisen er for 50 cl., Amka

Blød og lækker og vanedannende - hvis man ikke har en stærk karakter. Der er smag af tørrede og kandiserede frugter og nødder og slet ingen sprit at spore. Vinen har lagret i ti år og kan sagtens gemmes nogle år endnu. Oplagt som mandelgave.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen