Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2020



Bodega Massana, der åbnede for 80 år siden, er en af de autentiske vinbarer i Barcelone, som har fået kulturarv-status.

Vinbarer som kulturarv

Når man besøger Barcelona, er det en god idé at gå på jagt efter nogle af byens autentiske vinbarer. Rigtig mange af disse bodegas slog dørene op i tidernes morgen som udsalgssteder for den vin, ejeren selv fremstillede. I dag byder de typisk - ud over almindelig vin - på vermouth og sherry i alle afskygninger, nogle gange tappet direkte fra fad.Til de våde varer serveres der ansjoser, tørrede skinker og andre spanske lækkerier.

Stemningen er uhøjtidelig, og gæsterne fra lokalområdet.
Desværre hænder det, at nogle af vinbarerne bliver erstattet af en Starbucks eller en burgerbar - hvorfor byrådet i Barcelona har besluttet at give en række af barerne kulturarv-status, hvilket beskytter deres eksteriør og inventar.

Elleve unikke barer


Sidste år lavede byrådet en liste på 31 vinbarer, hvoraf elleve slap gennem nåleøjet og har fået det blå stempel som kulturarv.
Statussen beskytter faktisk ikke selve virksomheden - kun lokalerne og facaden. Men de elleve barer vil med deres nye status kunne ansøge om tilskud, skattefradrag og forretningsrådgivning.
De beskyttede bodegaer er Bodega Vendrell, Celler Miquel, Bodega Sopena, Bodega Lluís, Bodega J. Cala, Bodega Marín, Bodega Quimet, Bodega Manolo, Bar del Toro, Bodega Salvat og Bodega Massana.


Chardonnay-klaser. Foto: Wikipedia/Jenavive.

Californien uden Chardonnay?

Vinuniversitetet UC Davis i Californien afholder med jævne mellemrum gratis, offentlige online-seminarer om mad og vin. I et nyligt og meget interessant seminar diskuterede et panel af vinfagfolk, om Chardonnay vil forsvinde fra Californien på grund af klimaændringerne.
Hvis det er tilfældet, vil det sandsynligvis ikke ske inden for de næste 50 år - dertil har den grønne drue bidt sig for godt fast.
Men der er, som det fremgik af seminaret, nye tider på vej - den blå drue Cabernet Sauvignon har for nylig overhalet Chardonnay som statens mest plantede drue. Og nogle af vinproducenterne er så småt begyndt at pode Chardonnay over på andre druesorter.

En liste på 120 andre blå druer


Ifølge Beth Forrestel, som er assisterende professor på UC Davis og var en af paneldeltagerne i seminaret, så er den hastighed, hvormed temperaturen ændrer sig i Californien højere nu end i de foregående 1000 år.
De stigende gennemsnitstemperaturer er heller ikke det eneste problem for statens vinproducenter. Den globale opvarmning kræver også, at vinstokkene og druerne er i stand til at tilpasse sig tørke, hyppige skybrud, mere omfattende angreb fra skadedyr osv.
Så der er altså god grund til at tænke i mere varme- og sygdomsresistente druesorter - også selv om fx Napa Valley har bygget sin berømmelse på sine vine på Chardonnay og Cabernet Sauvignon.
Til trods for, at emnet på seminaret var Chardonnay, blev diskussionen drejet over på Cabernet Sauvignon. Som Forrestel sagde, så havde hun en liste over 120 blå druesorter, som det ville være mere fornuftigt at dyrke i fremtiden end Cabernet Sauvignon.
Ifølge hende vil man måske ikke kunne få de samme priser for vinene, som når de er fremstillet på Cabernet, men det vil være en mulighed for at fremstille nok vin, til at det vil kunne svare sig.

En fremtid med blandings-rødvine


En anden paneldeltager var vinproducenten Dan Petroski, der ejer vinhuset Massican i Napa. Og ifølge ham bør Napa ikke sætte kvantitet over kvalitet, når det gælder distriktets berømte rødvine. Man skal blive ved med at dyrke Cabernet, men også plante flere varmeresistente blå druer som fx Zinfandel og Petite Sirah - en drue, der var udbredt i Napa i 1960’erne. Og så skal man - hvis det står til Petroski - begynde af fremstille blandings-rødvine af samme høje kvalitet, som dem man i dag laver udelukkende på Cabernet.
- I Bordeaux er man jo også berømt for sine rødvine, hvor der indgår flere druer i én og samme flaske, lød det fra vinproducenten.
Seminaret var et ud af mange, som UC Davis afholder online. Hvis man vil se det - samt rækken af andre seminarer - kan man klikke her.


Den smarte nye bib-vin emballage.

Smart bib-vin med to tappehaner

Bag-in-box kender vi som en firkantet kasse indeholdende en pose med vin - og så med en enkelt tappehane.

Nu har det store franske vinkooperativ Vinovalie lanceret en ny og smart bib-emballage til 2,25 liter vin (tre normale flasker), udviklet af pap-firmaet Smurfit Kappa. Boksen er lang og ottekantet, og man har mulighed for at åbne hele to forskellige tappehaner - en nederst på boksen og en på midten. Så kan man vælge, om man vil placere boksen vandret eller lodret. Det kunne jo fx være smart at lade den ligge ned i køleskabet og så tappe fra midten af den.

Samles med håndkraft


Det er faktisk forholdsvist sjældent, at man ser nye og anderledes emballager til bib-vin, og det skyldes, at de fleste anlæg til samling af den slags emballage er indrettet til de gængse firkantede kasser.
I starten er Vinovalie da også nødt til at få håndsamlet boksene, men fra og med januar 2021 vil processen blive mekaniseret. Det er af samme årsag foreløbig kun i de sydvestfranske supermarkeder, man kan købe de smarte bib-vine - som består af en serie hvidvine, rødvine og roséer med navnet Grand 8. Men til næste år indtager den ottekantede boks verdensmarkedet.


Joe Biden. Foto: Wikipedia/David Lienemann.

Sætter deres lid til Joe Biden

I oktober 2019 øgede Trump-regeringen afgifterne på importeret vin med 25% fra en række europæiske lande. Eneste undtagelse var mousserende vin.
Da USA er et af de store aftagerlande af vin fra Europa, har afgifterne selvsagt givet eksporten et betydeligt dyk nedad. Ifølge den franske handelsorganisation for vin og spiritus, FEVS (La Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux), har det alene for de franske vinproducenter medført et tab på omkring 400 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.), siden afgifterne blev indført.
Nu krydser den europæiske vinverden fingre for, at afgifterne igen bliver fjernet, når Joe Biden sætter sig i præsidentstolen - og flere vinproducenter og vinfirmaer forventer, at det vil ske.

Først til næste år


Et af de firmaer, der regner med, at afgifterne bliver skåret væk igen, er den store internationale vin- og spiritusforretning BI Fine Wine & Spirits, der har sin base i London, og som har specialiseret sig i salg af fornemme vine fra blandt andet Bordeaux, Bourgogne, Italien og Champagne.
Firmaet maner dog til tålmodighed - Joe Biden og hans stab vil have rigeligt med langt vigtigere opgaver at tage fat på, heriblandt bekæmpelsen af Covid-19, så det med at få fjernet afgifterne vil nok tidligst ske i midten af 2021 eller måske først i slutningen af næste år.


En af de i alt ti dåser af solidt guld, som befinder sig i pakkerne med tolv styk Punk IPA.

En dåse af guld i pakken

Det skotske bryggeri BrewDog har fået en rigtig god salgsidé. I de tolv-styk pakker med dåseøl af mærket Punk IPA, som bryggeriet sælger via sin online-shop, kan kunderne være heldige at finde en dåse af massivt guld til en værdi af 15.000 pund (cirka 124.000 kr.)!
Bryggeriet har fået fremstillet i alt ti gulddåser, og er man blandt de ti heldige, der finder en sådan dåse i pakken, får man udover guldet aktier i BrewDog til en værdi af 10.000 pund (cirka 83.000 kr.) samt en VIP-guidetur i bryggeriet.
De pakker med dåseøl skal nok blive revet væk med lynets hast fra online-shoppen. Tænk, hvis man kunne lave et lignende stunt, når det gælder salg af vin …


Sherry frisk fra fad lander i glassene ved hjælp af en venencia hos bodegaen Gonzáles Byass.

Sherry mod hjertekarsygdomme

Der er forsket rigtig meget i rødvins godgørende egenskaber på helbredet. Resveratrol - et stof i blå druers skind og dermed i rødvin - har fået mange lovord med på vejen i den forbindelse.
Nu viser en ny undersøgelse fra universitetet i Barcelona, at også sherry, som jo er fremstillet på grønne druer, kan gøre krav på et lille stykke af den helsebringende kage.

Et moderat forbrug af den spanske fadmodnede hedvin skulle nemlig have en gunstig virkning over for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, der forårsages af ophobning af kolesterol i pulsåre-væggene.

Fik daglig dosis sherry eller gin


38 mænd i alderen 55 til 80 år deltog i de spanske forskere undersøgelse. Alle deltagerne havde et moderat alkoholforbrug samt en overvejende risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. 92% af dem var overvægtige, og derudover led nogle af type-2 diabetes, forhøjet blodtryk eller et højt LDL-kolesterol tal. Der findes to typer kolesterol, hvoraf LDL er den skadelige og HDL den gavnlige. 13% af deltagerne var desuden rygere.
Deltagerne blev tilfældigt opdelt i to grupper. Den ene gruppe blev bedt om at drikke gin hver dag i tre uger, mens den anden fik tildelt sherry. I begge tilfælde drejede det sig om en daglig mængde ren alkohol på 30 g svarende til to glas vin. Efter de tre uger holdt deltagerne en alkoholfri pause på to uger.
De fik under hele forsøgsperioden med jævne mellemrum taget deres blodtryk, ligesom der blev taget både blod- og urinprøver for at kunne se effekten af alkoholindtaget.

Blodtrykket faldt


Via blodprøverne kunne forskerne også se aktiviteten i de såkaldte Endotel-stamfader celler (EPC). Det er celler, der er i stand til at reparere og genoprette pulsåre-væggenes funktion. Og her viste det sig, at aktiviteten i cellerne hos de deltagere, der havde nydt sherry hver dag, var øget med hele 40%, mens der ikke var nogen effekt af betydning hos de deltagere, der havde drukket gin.
Såvel det systoliske som det diastoliske blodtryk var også faldet med henholdsvis 3 og 4% hos sherry-drikkerne. Hos gin-drikkerne var der til gengæld en stigning i kolesterolindholdet på 0,7% - og en stigning på 10%, når det gjaldt det skadelige LDL-kolesterol.
Det spanske forskerteam tilskriver frem for alt indholdet af polyfenoler (antioxidanter) i sherryen den helsebringende virkning. Man kan læse undersøgelsen i sin helhed ved at klikke her.


Amerikansk stemning i danske restauranter

For rigtig mange danskere er livet lidt mere stille end normalt i denne Covid-19 tid. Men man kan da heldigvis - i det meste af landet - stadigvæk gå på restaurant og få god stemning, mad og vin.

Netop nu og i resten af november bliver der gjort et særligt fremstød for californisk vin, California Wine Weeks, i cirka 30 danske restauranter fordelt over hele Danmark.
Mange af restauranterne har kreeret en særlig prisvenlig menu, der er afstemt med californiske vine. Andre afholder løbende vinsmagninger med vine fra staten - som i øvrigt er verdens fjerde største vinproducent!

Vind seks vine


Hvis man som gæst i en af restauranterne nyder en californisk menu, har man samtidig muligheden for at vinde seks flasker vin.
Det kan man læse mere om på dette link - hvor man også kan se listen over de restauranter, der deltager, klikke sig videre ind på deres hjemmesider m.m.
California Wine Weeks er i øvrigt ikke kun et dansk fænomen - fremstødet finder samtidig sted i otte forskellige lande og med deltagelse af mere end 250 restauranter.

Så slemt står det heller ikke til ...

I maj i år kom The International Wine & Spirit Research (IWSR) med en meget dyster prognose for salget af vin og spiritus i 2020. Der blev spået en tocifret nedgang i procenter, når det gjaldt det globale salg. Og årsagen var ikke mindst Covid-19’s påvirkning af alkoholforbruget på verdensplan (de mange nedlukninger af forretninger og restauranter).

For nylig kom IWSR så med en ny og mere optimistisk rapport - dog stadigvæk med et fald i forbruget og dermed salget, men nu kun på 8%. Den mindre nedgang vil medføre, at salget af vin og spiritus i en lang række lande allerede om to år vil vende tilbage til niveauet før pandemien og ikke som tidligere spået først i 2024.
IWSR har taget udgangspunkt i alkoholsalget i 20 forskellige lande - fra Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien over Polen og Rusland til Tyrkiet, Japan og Kina. Nedenfor følger flere oplysninger fra den nye rapport - som kan læses i sin helhed ved at klikke her.

Fire facts


* Ud af de mange markeder, IWSR har undersøgt, er det kun USA og Canada, der forventes at kunne vise en vækst i forbruget og mængden af solgt alkohol i 2020. Stigningen vil dog kun ligge på 2% i begge lande.
* USA og Kina ligger som altid i toppen, når det gælder det globale alkoholsalg. Til sammen tegner de to lande sig for en tredjedel af salget.
* Salget af vin og øl i 2020 forventes at falde med 9%, og det vil tage adskillige år, før det er tilbage på et før-Covid-19 niveau. Inden for vinsalget vil mousserende vin hurtigst vende tilbage til et normalt niveau. Og den boblevin, IWSR forventer salgsmæssigt vil være mindst påvirket af pandemien, er prosecco.
* Den eneste spirituskategori, der vil kunne prale af en salgsvækst i år - og det endda på hele 43% - er RTD (ready-to-drink), alcopops, drinks og cocktails i dåser og flasker.


Sådan tager det sig ud, når der høstes druer hos Coteau Rougemont. I år fik vinhuset besøg af druetyve. Foto: Coteau Rougemont.

Druetyve på spil

Lige før årets høst holder vinproducenterne et ekstra godt øje med de fuldmodne druer. For det første er der diverse druesultne dyr, og for det andet kan der være menneske-tyve på spil, der stjæler druerne i nattens mulm og mørke. Enten for at sælge dem eller for at anvende dem til egen vin. Det sker flere gange hvert år rundt omkring i denne verdens mange vindistrikter.
Et nyligt eksempel var det tyveri, som ifølge Wine Spectator fandt sted i en vinmark tilhørende det canadiske vinhus Coteau Rougemont i Quebec. En morgen mødte et hold høstarbejdere op for at høste den sidste parcel med Vidal Blanc-druer - men der var ikke en eneste drue tilbage.

Et mindre tab


De net, som vinhuset havde sat over vinstokkene for at holde fuglene væk fra druerne, var løftet op, og i alt havde tyvene ”høstet” omkring et halvt ton druer svarende til mere end 300 flasker vin.
Druerne skulle være endt som Coteau Rougemont Vidal Réserve, en vin, der koster 21 CAD (cirka 100 kr.) i handelen, så i alt står vinhuset med et tab på omkring 7000 CAD (cirka 34.000 kr.). Det er ærgerligt, men ikke en katastrofe for Coteau Rougemont, som havde nået at høste samtlige andre parceller med Vidal Blanc-druer. Af dem bliver der til cirka 140.000 flasker. Hvor de stjålne druer er endt, ved kun tyvene.
Højt fra træets grønne whiskey-top ... (foto: Pernod Ricard).

Juletræ til Jameson-fans

Irlands førende whiskeymærke, Jameson, har rigtig mange fans rundt om i verden. Og hvis man er blandt dem, så vil man med glæde udskifte det traditionelle juletræ med et vaskeægte Jameson Whiskey Christmas Tree - mener man altså hos Jameson.
Træet er 2,60 meter højt, og pynten består af 130 Jameson-flasker - og vi må straks til de læsere, der fantaserer om de mange dejlige glas whiskey, tilføje, at flaskerne er tomme!
Til gengæld er der indlagt lys i træet, så flaskernes grønne glas kan lyse festligt op juleaften.
Der er fremstillet i alt syv træer, hver med en værdi på 5000 dollars (cirka 32.000 kr.), og man skal være bosiddende i USA for at kunne erhverve sig et af dem. Alt, hvad man skal gøre, er at klikke ind på Jamesons hjemmeside og skrive nogle få ord om, hvorfor man mener, man fortjener at få et træ. Så er man med i en efterfølgende lodtrækning.

En grønnere fremtid i Cognac

I en række franske vindistrikter - heriblandt Alsace og Bordeaux - bliver der i disse år gjort en større indsats for at gøre vinverdenen mere grøn og bæredygtig. Også Cognac er kommet med på vognen. Her har producentforeningen, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), for to år siden søsat et tretrins-program til en bæredygtigheds-certificering, som den opfordrer vinproducenterne til at følge. Og det er der faktisk et stigende antal, der gør.
Sidste år var der kun tretten producenter i Cognac, der havde opnået certificeringen Haute Valeur Environnement (HVE) - nu lyder tallet ifølge BNIC på 149, og med de mange producenter, der nu har tilsluttet sig programmet, vil det om ti år have rundet 4300. Og det vil så betyde, at samtlige af Cognacs vinmarker dyrkes efter bæredygtige og miljøvenlige principper.
Det program, som producenterne skal følge for at opnå certificeringen, omfatter blandt andet indførelsen af en sprøjte-teknologi, som begrænser forurening af miljøet, og bandlysning af kemiske ukrudtsmidler til fordel for alternative miljøvenlige teknikker.
Tesla Tequila er tappet på en yderst iøjnefaldende zigzag flaske, der er mundblæst og leveres med en udstillingsholder.

Tesla med egen tequila

Den canadisk-amerikanske forretningsmand Elon Musk, der blandt andet står bag elbilfirmaet Tesla, er altid frisk på at lave lidt røre i andedammen.
I 2018 udsendte han et tweet, der vakte en hel del opsigt. Det gik ud på, at Tesla var gået bankerot, og at han selv var blevet fundet halvt bevidstløs op ad en Tesla-bil omgivet af tomme såkaldte ”Teslaquila-flasker”.
Tweetet blev udsendt 1. april - og der var selvfølgelig tale om en aprilsnar. Men det med tequila-flaskerne endte faktisk hurtigt på dagsordenen hos Tesla, og for nylig blev tequilaen lanceret på det amerikanske marked til en pris på 250 dollars (cirka 1600 kr.).

En hurtig fortjeneste


Der gik kun ganske få timer, så var nyheden udsolgt - og det til trods for, at hver kunde højst måtte købe to flasker. Kort tid efter kunne man se tequilaen sat til salg på auktionssiden eBay, hvor flaskerne nu går for op til 2500 dollars (cirka 15.700 kr.) stykket.
Navnet på den nye tequila er ikke Teslaquila (det lød nu ellers meget smart …), men bare Tesla Tequila, og der er tale om en tequila på 100% bæredygtigt dyrkede blå agaver. Spiritussen er modnet femten måneder på franske egetræsfade og skulle efter sigende have en aroma af tørret frugt, vanille, kanel og sort peber.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Pablo Álvarez.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Pablo Álvarez. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Pablo Álvarez Mezquíriz (f. 1954) blev født i den spanske by Bilbao som en ud af en søskendeflok på syv. Han ville gerne være læge, men endte som jurist, uddannet ved Centro de Estudios Universitarios de Madrid.
Han nåede dog aldrig at praktisere som advokat. I 1982 havde hans familie købt vinhuset Vega Sicilia i Ribera del Duero - uden at have nogen forstand på vinfremstilling. Pablo Álvarez havde hjulpet til i vinhuset et par gange om ugen under sine jurastudier og endte som selvlært vinmager. Og da familien havde brug for hans fulde engagement, blev en fremtid som advokat i 1986 erstattet af et fuldtidsarbejde som direktør og vinmager i Vega. I dag er Pablo Álvarez ejer og direktør af Vega Sicilia, og med i bestyrelsen er der fire andre familiemedlemmer.
Da familien Álvarez overtog Vega Sicilia, var vinhuset ganske vist berømt for sin rødvin Único, men det var nedslidt efter årtier uden investeringer, ligesom vinmarksarealet var skrumpet ind til 80 hektar.
Det betød, at en stor del af vinhusets vin blev lavet på indkøbte druer.
Pablo Álvarez genplantede i alt 200 hektar vinmarker, så man var selvforsynende med egne kvalitetsdruer. Han førte vineriet teknisk up to date, og var den, der for alvor førte Vega Sicilia og Único til berømmelsens tinder.
I dag er vinhuset og vinen vigtige bannerførere i markedsføringen af spansk vin på verdensplan. Og Pablo Álvarez er med sin perfektionisme og drivkraft en inspirationskilde for mange spanske vinproducenter.
Han har også stået i spidsen for en omfattende udvidelse af familiefirmaet. I løbet af 1990’erne grundlagde han yderligere tre spanske vinhuse, Alion i Ribera del Duero, Pintia i Toro-distriktet og Mácan i Rioja i en jointventure med Benjamin de Rothschild.
Derudover har han i 1993 grundlagt vinhuset Oremus i den ungarske Tokaj-region.
Pablo Álvarez, der er gift og har tre voksne sønner og en datter, har sagt, at han vil trække sig tilbage, når han fylder 70 år. Inden da satser han dog på at føje endnu flere vinhuse til porteføljen.
Adresse:
 Vega Sicilia, 47359 Valbuena de Duero, Valladolid, Spanien, tlf.: (0034) 983 680 147, e-mail: vegasicilia@vega-sicilia.comwww.vega-sicilia.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken spiritus giver færrest tømmermænd?

Theis Nielsen har hørt, at ikke alle former for spiritus giver lige alvorlige tømmermænd. – Men hvilke drikke skal man holde sig fra? spørger han.
Er man et fornuftigt menneske, drikker man naturligvis ikke så meget, at man får tømmermænd, men derfor kan det godt være nyttigt at vide, at der er forskelle.
Det skyldes, at det ikke så meget er selve alkoholen, der giver tømmermænd, men derimod de såkaldte congener, giftige stoffer, som opstår som biprodukter ved fremstillingen.
Congenerne er farvede, så jo mørkere en spiritus er, desto flere congener er der i den, og jo større er faren for tømmermænd. Cognac og whisky inviterer således flere tømrere på besøg end vodka og gin.
Faktisk er vodka et nummer bedre end gin. Vodka indeholder kun halvt så mange congener. Whisky indeholder derimod otte gange så mange congener som vodka, og brandy og rom tolv gange så mange.
Et andet problem er, at alkohol er vanddrivende, og at væskemangel kan give hovedpine, så det er altid en god idé at drikke en masse vand.

Chokoladedesserter og vin


I sidste uge ville en læser gerne vide, hvilke vine, der egnede sig til en dessert med mørk chokolade. Vi gav en række bud - og det fik Jørgen Jørgensen fra Hovborg Kro til tasterne. Han mener nemlig, at vi glemte at nævne Recioto fra Valpolicella. - Den er helt perfekt til mørk chokolade, og i øvrigt også god til risalamande med kirsebærsauce, skriver han.


Ugens vinøse billede

En stor elg er på vej ud af vinmarken hos det canadiske vinhus Inniskillin i Ontario. Det er Jens Madsen, der har sendt os billedet, som han tog på en studietur til Canada i 2001.
Elgen er en ud af 326 skulpturer af dyret i naturlig størrelse, der som led i et kunstprojekt var blevet placeret rundt om i Toronto og omegn. Alle var de dekoreret af lokale kunstnere.
- Da jeg vendte tilbage til Inniskillin i 2012, var skulpturen der desværre ikke mere, fortæller Jens Madsen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-607


607 Gamle vinstokke står vinternøgne i en mark tilhørende den sydafrikanske vingård Kanonkop. (foto © Kanonkop).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Cava Brut, Castell de Sant Pau, Penedès, Spanien, lav alkohol (11%)

En mousserende vin med en fin mousse og en sart frisk citrusduft. Men den noget tynde smag med kun strejf af citrus skuffer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Muré Demi Sec, Muré, Crémant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

180 kr., på tilbud indtil 31. december: 140 kr., Skjold Burne

En liflig halvsød mousserende vin med en blød og rig mousse og duft af modne æbler og lyst brød. I smagen er der igen æbler og kvæde og strejf af flødekaramel til slut. Det er en vin, hvor der er kælet for detaljerne. Nyd den til fx en let æbledessert.

stjernestjernestjernestjerne

Saint-Réol, Ambonnay, Champagne Grand Cru Brut Millésime, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker 349 kr., AndrupVin.dk

En Champagne med små energiske bobler, men lidt mindre energisk i smagen. En moden vin med smag af brød og gær. Helt billig er den ikke.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf, Riesling Prädikatswein, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (9,5%)

79,95 kr., pris på tilbud 19. - 25. november ved 2 flasker: 64,50 kr., Irma

Hvis man godt kan lide hvidvin med sødme og ikke for megen alkohol, så er denne vin lige sagen. Den dejlige, saftige og søde drue Riesling folder sig ud i vinen, som også kan drikkes til selskaber, hvor der både er unge mennesker og chauffører. Der er en fin druesmag, ananas og mandariner. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paff Cuvée Jupiter, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Riesling, Alsace, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud 20.- 26. november ved 2 flasker: 64,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne hvidvin er fyldig og tør med en let syrlig sødme, som gør den pikant, lækker og lige så egnet til mad som til apéritif. Vinen er frisk og aromatisk og med en vedvarende eftersmag. Fin tilbudspris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Rock Ferry, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Duften af denne hvidvin er nøjagtig som den duft, der breder sig, når man åbner en frisk kærlighedsfrugt - sådan er det med rigtig mange newzealandske vine på Sauvignon Blanc. Smagen er også fuld af kærlighedsfrugt og ikke så meget andet. Mange vil elske den rene frugtsmag og den friske syre, men der er nok også nogle, der vil mangle lidt modspil. Vinen er økologisk og vegansk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Campi, Soave Classico, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

155 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Noer & Kofod Wines

Lækker hvidvin både til mad og som terrassevin. Den har en blød, harmonisk, let cremet druesmag med fin balance mellem syre og sødme. Dertil en lang eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

100% Grenache, Detective, Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

50 kr., Fakta

Her er en vellavet vin med en flot rød farve, fin balance mellem syre og sødme og en lang, inciterende eftersmag. Der er noter af modne røde bær og en fin krydring. Og hele herligheden til en forunderlig lav pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marques del Silvo, Rioja Cosecha, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

50 kr., Fakta

En dejlig rødvin, hvor den dominerende drue er den spanske ikon-drue: Tempranillo. Ambitionerne er måske ikke tårnhøje, men de nås. Der er mørke efterårsbær i smagen, dejlig krydring, bløde tanniner og fin balance. Lang eftersmag. Prisen er, så alle kan være med. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

The Pavillion, Boschendal, Western Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Wineshop

En stram vin med mange bitter-noter og meget lidt formildende frugt og sødme. Den er lagret på store egetræsfade. Må gerne hældes på en karaffel og drikkes til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

72100, Cantine Risveglio, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En hæderlig rødvin til en hæderlig tilbudspris. Druens navn Negroamaro betyder sort-bitter; men vinen er hverken mørk eller bitter, men venlig og fuld af sødme og meget anvendelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

GR, Château la Roselièr, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

Her har vi en af disse dejlige krydrede røde Rhône-vine. I duften er der ud over krydrede noter også blå blomme og brombær, og i den stringente smag er der rosmarin og en anelse anis. Vinen slutter med et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjerneØ

Massimo Rivetti, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2918, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Vinen er lidt kort i munden og byder sig ikke frem med kompleksitet og harmoni. En pæn bordvin.

stjernestjernestjerne

Arciduca, Capella Santa Andrea, Sangiovese, Chianti Colli Senesi, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129 kr., Sprit & Co.

Vinen er 4 år gammel, men virker lidt træt allerede. Duften er fin, men smagen lever ikke helt op til foventningerne. Eftersmagen virker lidt uren. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Beauclaire, Château Simian, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Mr. Ruby

En interessant rødvin på fire druer - Grenache Noir, Syrah, Mourvedre og Cinsault. Den har en lidt speciel - men meget lækker - krydret duft og smag. Der er blandt andet ren lakrids, solbærmost og rosmarin i én skøn forening. Eftersmagen varer næsten uendeligt længe. Vinen er biodynamisk certificeret.

stjernestjernestjernestjerne

Fabiano Ripasso, Fabiano, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

170 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 120 kr., Skjold Burne

En imødekommende rødvin med rosmarin og sød lakrids i duften og med en saftig og blød frugtsmag - måske næsten for blød. Der mangler lidt kraft og rygrad. Til gengæld slutter vinen med en god syre til mad. Drik den til en cremet pastaret.

stjernestjernestjerne

Acanto, Tenute Costa, Toscana Rosso IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Vinovida

En rødvin med en svag duft af mandler og anis. Smagen har krydrede noter, men bortset fra det er den lidt tynd og med et lidt markant tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Pinot Noir, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

180 kr., på tilbud indtil 31. december: 150 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En rødvin, der beviser, at bourgogne-vin ikke behøver at være vanvittig dyr for at være god. For når vi taler Bourgogne, så er 180 kr. i den lave ende. Det er en god rødvin med en frisk og saftig Pinot-smag og en fin balance mellem syre og frugtsødme. Den femte stjerne skyldes den lave pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Barville, Brotte, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

320 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 275 kr., Skjold Burne

En herlig rødvin, der dufter af mandler og modne mørke kirsebær. Smagen er elegant, kompleks, krydret, kødfuld og saftig. En vin, der varmer - og en vin til en ekstra god bøf.

Andet

stjernestjernestjernestjerne

Falster Likør Lakridsshot, Falster Destilleri, Danmark, 2020, høj alkohol (18%)

198 kr., pris ved 50 cl, Falster Destilleri

Vi har vist aldrig før fået en lakridslikør til smagning - og så er den oven i købet dansk. Den er lige sagen for dem, der er vilde med god ren lakrids, for det er netop den rene lakridssmag, man får i munden. Likøren, som ikke på nogen måde er sliksød, delte vandene lidt i smagepanelet. Nogle fik "hurtigt nok", selv om de nød den første mundfuld - andre kunne slet ikke få nok ... Lakridssmagen er opnået med fint lakridspulver. Derudover er likøren lavet på sukkerrørsmelasse, sirup og et destillat på økologisk hvede. Hvis man ikke er til lakridsshot, kan likøren også bruges som ingrediens i desserter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen