CEO og ejer af RareWine, Rasmus Nielsen, med den legendatiske seks liters Romanée-Conti 1999.
Vin solgt til rekordpris af dansk firma
Det danske vinfirma RareWine Trading har for nylig solgt en seks liters flaske (den flaskestørrelse man kalder for en Impériale) DRC Romanée-Conti 1999 for 2,4 millioner kr. Det gør flasken til verdens hidtil dyreste, når det gælder salg i almindelig handel og ikke på auktion.
Firmaet satte flasken til salg for et halvt år siden, og allerede dengang vakte den stor interesse hos denne verdens vinsamlere. Der er da også kun fremstillet otte af disse store flasker med den berømte Bourgogne-vin - og om de syv andre stadig eksisterer vides ikke.
Køberen af flasken var en asiatisk vinsamler, og det er også især det asiatiske marked, RareWine Trading, der blev grundlagt i 2006, handler med.
Den næst dyreste flaske ...
Firmaet har 25.000 flasker vin og spiritus, der spænder over 2500 forskellige mærker, til salg på sit lager. Og der er udelukkende tale om meget eksklusive flasker - dem som det er værd at investere i. Men salget af den store flaske Romanée-Conti var bestemt ikke hverdagskost - hvilket fremgår af firmaets hjemmeside. Her kan man se
listen over de vine og spiritusflasker, som er til salg i øjeblikket, og den dyreste vin her og nu er endnu en flaske Romanée-Conti - dog er det årgang 2002 og ”kun” en tre liters flaske (en såkaldt Jeroboam). Flasken er sat til salg for det, der svarer til cirka 818.000 kr. Og den dyreste flaske overhovedet er en Macallan Lalique NV til cirka 892.000 kr.
Firmaet Tubes sælger godt af de små rør til vinprøver her i pandemi-tiden.
5 mio. små rør med vinprøver
Mens nogle firmaer lider økonomisk under pandemien, har andre vind i sejlene. Det gælder blandt andet det hollandske firma Tubes, der lever af at levere små rør med skruelåg til 50 eller 100 ml vinprøver.
Nu, hvor fysiske vinsmagninger ikke kan lade sig gøre, er der rigtig mange vinproducenter og -importører, der afholder virtuelle smagninger. Og her hitter rørene, som gør det muligt nemt og billigt at sende vinprøver tværs over landegrænser. Sidste år solgte Tubes således mere end 5 millioner rør i glas og plastic.
Det går så godt for firmaet, at det i anden halvdel af 2021 vil åbne endnu en fabrik, og det bliver i Bordeaux, hvor man forventer en stigende efterspørgsel på rørene.
Interesse fra Bordeaux-slottene
Ifølge Tubes har rigtig mange Bordeaux-slotte allerede vist deres interesse for at købe de små rør til vinprøver.
Dog er der også skeptikere - især når det gælder brug af rørene i forbindelse med den årlige primeur-uge. Det er den uge, hvor tusindvis af vinanmeldere og vinopkøbere fra hele verden valfarter til Bordeaux for at smage den nye årgang, der stadig ligger på fade.
Normalt ligger primeur-ugen i midten af marts, men i år vil den finde sted fra 26. til 29. april - hvor man håber, at verden igen er åbnet op efter pandemien.
Dur' ikke til primeur-ugen
Men hvis det ikke er tilfældet, og forsamlingsforbuddet stadig ikke er ophævet, vil slottene - ligesom sidste år - forsøge sig med en virtuel udgave af primeur-ugen. Og det betyder, at man igen må sende små rør - eller miniflasker - til en udvalgt skare af internationale vinskribenter og vinopkøbere.
Et af de slotte, der ifølge The Drinks Business, ikke er begejstret for at skulle anvende de små rør til den nye årgang, er Château Lagrange. Herfra lyder det, at den endnu ikke færdigudviklede vin er utroligt følsom, og at opholdet i rørene og selve transporten kan påvirke vinen i en sådan grad, at modtageren vil få et helt forkert indtryk af den.
Men selvfølgelig - en virtuel primeur-smagning med fremsendte rør er bedre end slet ingen smagning.
Holdt du "tør januar"?
I uge 2 nævnte vi, hvordan stadig flere briter dropper “tør januar” - altså det, ikke at røre en dråbe alkohol i hele januar måned, for så at nyde vin og spiritus igen resten af året.
Nu kunne vi godt tænke os at vide, hvordan VinAvisens læsere forholder sig til det - om de lagde alkoholen på hylden i januar i år.
Vi lader det komme an på en lille rundspørge. Sæt venligst en prik i skemaet nedenfor, og klik på "send svar". Vi vil også være rigtig glade for kommentarer og holdninger omkring emnet. DER ER NU LUKKET FOR RUNDSPØRGEN!
Nogle af de omdannede skilifte opstillet foran en restaurant i Colorado. Foto: The Gondola Shop.
Til middag i skiliften
I USA må restauranterne - ligesom herhjemme - ikke have gæster inden døre på grund af Covid-19. Men de må gerne have udendørsservering, hvilket dog volder visse problemer i denne kolde tid.
Så flere steder popper der opvarmede minitelte op, eller der installeres små igloer af glas, hvor folk kan nyde mad og vin - selvfølgelig udelukkende omgivet af mennesker fra egen husstand eller ”sociale boble”.
I Colorado har Dominique Bastien i årevis drevet et firma, The Gondola Shop, hvor hun og hendes medarbejdere reparerer skilifte (gondola) for statens skisportssteder. Men med Covid-19 og de stadig flere lukkede skisportssteder truede konkursen hendes virksomhed.
Nu har hun mere end travlt med at omdanne udtjente skilifte til små pandemi-sikrede spisekabiner og levere dem til restauranter og barer - ikke bare i Colorado men over alt i USA.
På virksomhedens
hjemmeside kan man se arbejdet med at forvandle skiliftene til rum med bænke og et enkelt langt bord.
Mon ikke skiliftene, der både kan købes og lejes, er kommet for at blive i en hel del af restauranterne? De ser i hvert fald ret hyggelige ud, og det er jo en smart måde at udvide med udendørsservering på…
Bogen "Thank You For Rosé"
Rosé som cocktail
Der er udgivet rigtig mange cocktailbøger gennem årene, men en bog med cocktails, hvor rosévin er hovedingrediensen, er vist ikke set før.
Men det er netop en sådan bog, Marshoud Dababneh, som hvert år arrangerer Copenhagen Rosé Festival, og cocktailsspecialisten Jesper Schmidt har bedrevet.
”Thank You for Rosé” er titlen på bogen, hvor man får opskrifterne på 50 forskellige rosé-cocktails.
Der er også let læste og korte kapitler om rosévinens historie, druerne, fremstillingsmetoderne og de forskellige typer rosé. Og så er der fem lette opskrifter på sirupper, da der indgår sirup i rigtig mange af bogens cocktails.
Ingen mål i opskrifterne
Normalt er cocktail-opskrifter fyldt med mål og oplysninger om, hvilke glas og hvilket udstyr, man skal bruge. Den slags er opskrifterne i ”Thank You for Rosé” fuldstændig skrabet for. I stedet for står der fx 1 del rosé, 2 dele Aperol osv. Læserne skal ikke stresse over konventioner men eksperimentere, bruge de glas, de har ved hånden, og tage lidt lettere på tingene, som der står i bogen. En rigtig god idé, der gør det lidt mere attraktivt for den ikke så garvede drinks-mager, at kaste sig over opskrifterne.
Bogen, der er udgivet af Anchor Studios, er på 144 sider og koster 349 kr. Den kan købes ved at
klikke her. Nedenfor bringer vi en af de liflige cocktail-opskrifter.
Red Melo
Ingredienser:
4 dele tør rosé
2 dele vodka
50 g vandmelon uden skal og kerner
Kom rosé, vodka og vandmelon i en blender. Sigt over et glas fyldt med knust is, og pynt med en lille skive vandmelon.
Slet ikke dårligt...
Den franske vin- og spiritusindustri er ifølge La Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux (FEVS) gået ud af 2020 med et salgsmæssigt overskud på 11 milliarder euro (cirka 82 mia. kr.).
Det er 13,4% mindre end i 2019 - hvilket ikke kan undre nogen. Nedlukninger af restauranter, barer og hoteller, aflyste fester og Trump-regeringens øgede afgifter på 25% har gjort sit til.
I alt har det medført et tab i eksportsalget på 1 milliard euro (cirka 7 mia. kr.) for fransk vins vedkommende og et tilsvarende beløb for salget af spiritus.
Det trods alt rigtig gode overskud i 2020 betyder dog, at vin- og spiritusindustrien beholder sin plads som den næst største bidragsyder til handelsoverskuddet i Frankrig. På førstepladsen ligger flyindustrien.
Men - hævder formanden for FEVS, César Giron, hvis man fratrækker den Covid-19 hjælp, de to industrier har fået, så indtager vin- og spiritusindustrien førstepladsen i år.
Mens denne industri har modtaget 80 millioner euro (cirka 595 millioner kr.) i hjælpepakker, så har flyindustrien fået hele 7 milliarder euro (cirka 5 mia. kr.).
Penfolds nye californiske top-vin, Quantum, der koster det, der svarer til 4300 kr. i USA.
Penfolds blander vin fra to kontinenter
I 177 år har Penfolds fremstillet vin i Australien, og heriblandt landets dyreste vin, Penfolds Grange (mellem 5000 og 6000 kr.). Nu har vinhuset lanceret fire rødvine, der er fremstillet på californisk jord på druer fra Paso Robles, Napa og Sonoma. Vinene, der alle er af årgang 2018, har været længe undervejs.
Helt tilbage i 1980'erne begyndte Penfolds at eksperimentere med at plante stiklinger fra South Australia i en vinmark i californiske Paso Robles. Siden da har Treasury Wine Estates, som ejer Penfolds, opkøbt flere vinmarker rundt om i Californien.
De fire vine er Bin 600 Cabernet-Shiraz, Bin 700 Cabernet Sauvignon, Bin 149 Cabernet Sauvignon og så den dyreste af vinene, Quantum Bin 98 Cabernet Sauvignon til 700 dollars (cirka 4300 kr.) flasken.
Helt californiske er Bin 149 og Quantum dog ikke, idet begge vine ifølge Penfolds chefvinmager, Peter Gago, har fået tilsat en lille portion australsk rødvin fra South Australia for at give mere kompleksitet. Vi hører gerne på
mariette@vinavisen.dk, hvis nogle af de californiske Penfolds-vine rammer dansk jord.
Fra 500 til 5000 kr. for en flaske vin
Hvis man ikke selv er knivskarp til at omregne valuta, kan det godt betale sig at tage en digital valutaomregner til hjælp.
Det gik i hvert fald op for en amerikaner, der sammen med sin kæreste for nylig gæstede en restaurant i Japan. Det var Valentinsdag, og han besluttede sig for at spendere en ekstra god flaske vin til maden. Valget faldt på en Amuse Bouche årgang 2013 fra Napa Valley til 80.000 Yen, hvilket han mente svarede til omkring 80 dollars (cirka 500 kr.).
Da parret havde drukket det meste af vinen, som de fandt ganske udmærket, gik det op for amerikaneren, at hans omregning havde været forkert, og at vinen i stedet for kostede det, der svarer til cirka 5000 kr. Men der var jo ikke andet for end at betale.
Hvis han havde købt vinen i en forretning hjemme i USA, var han ”sluppet” med 1800 kr.
Etna i udbrud. Vulkanen er med sine 3300 meters højde verdens højeste aktive vulkan. Foto: Wikipedia.
To udbrud på én uge
I den forgangne uge gik vulkanen Etna på Sicilien i udbrud hele to gange og sendte røg, aske og lava op i et par kilometers højde. Udbruddene var så kraftige, at en del af vulkanens kratervæg kollapsede.
En glødende lavaflod løb cirka to kilometer ned langs siden på vulkanen, og sten og aske regnede ned over en dal nedenfor. Dalen er dog stort set ubeboet - sicilianerne ved, at det ikke kan betale sig bygge huse eller dyrke jorden her.
Men andre steder på Etna er der vinmarker, og stadig flere vinproducenter køber jord på dens skråninger. En sjælden gang imellem er der røget en vinmark eller to, men det holder ikke producenterne væk. Dertil er fordelen ved at dyrke vin i disse barske omgivelser for store.
Asken er den bedste gødning
Lavajorden er utroligt frugtbar, og den aske, som under et udbrud ofte lægger sig som et mere eller mindre tykt lag i vinmarkerne, er den bedst tænkelige gødning. Også ved udbruddene i sidste uge dalede asken ned over flere marker - og det skete på det helt rigtige tidspunkt, hvor vinstokkene hverken har løv eller druer.
Vinstokkene stortrives i den frugtbare jord, og vinmarkerne breder sig op ad vulkanen helt op til omkring 1000 m’s højde, hvilket er højere end de fleste andre vinmarker i Europa. Disse marker leverer druer, der har været længe om at modne og derfor har karakter, tanniner og en frisk syre.
I 1800-tallet var Etna-vin det store hit. Man byggede ligefrem en havn på Sicillien udelukkende til udskibning af denne vin, hvoraf store mængder blev sendt til Bordeaux. Nu lader det til, at Etna for alvor har fået en genopblomstring som vinområde.
En af de gamle lokale druer, som bliver genplantet i Savoyen, er Corbeau - også kendt som Douce Noir og i Argentina som Bonarda. Foto: Wikipedia/lipecillo.
Drue-eksperimenter i Savoyen
Det er utroligt, så meget der eksperimenteres med druer og introduceres nye druer i vinmarkerne i disse år.
Også i det franske Savoyen er man ifølge Vitisphere nu i fuld gang. Appellationen, der ligger i grænselandet mellem Frankrig og Italien, har kun i alt 2000 hektar vinmarker, der fremstiller omkring 20 millioner flasker vin årligt. Men selv om det er et lille vinområde, så dyrkes der hele 22 forskellige druer. Og alligevel begynder man nu at eksperimentere med yderligere syv druer.
Der er tale om gamle - og glemte - lokale druer, og ligesom med alle de andre drue-eksperimenter rundt om i verden, er årsagen til, at man genplanter dem, klimaændringerne.
Nu er der brug for druerne igen
Det gælder om at finde druer, der kan klare de øgede gennemsnitstemperaturer, som allerede har meldt sig, og som kun vil øges endnu mere i fremtiden.
De syv druer er hvidvinsdruerne Bia Blanc, Petite Sainte-Marie og Pinot Gris og rødvinsdruerne Corbeau, Dousset, Hibou Noir og Mondeuse Grise.
Når disse druer gik i glemmebogen, skyldes det blandt andet de egenskaber, som der nu er brug for. Det er alle druer, som er lang tid om at modne - hvilket kun er et gode i et stadig varmere klima. Men der var engang, hvor de blev vraget til fordel for druer, der var hurtigt modne og kunne opnå et større sukkerindhold.
En ti-årig forsøgsperiode
Den franske appellationsmyndighed INAO har nu godkendt, at en udvalgt skare af vinproducenter i Savoyen kan plante druerne på forsøgsbasis - så man kan se, om de er velegnede til nutidens og fremtidens klimaforhold. Forsøgsperioden er sat til at vare i hele ti år. Først derefter vil alle - eller måske kun nogle - af druerne blive føjet til den liste af 22 druer, som i dag er tilladt til kommerciel vinfremstilling i Savoyen. De vinproducenter, projektet omfatter, må kun tilplante 5% af deres vinmarksareal med de syv druer.
Flere franske forskningsinstitutioner deltager i forsøget, og hos vinforskningscentret Sicarex Beaujolais vil man mikro-vinificere de enkelte druer, så man kan undersøge kvaliteten af vinene på dem.
Rødvinen på Pinot Noir fra Louis Roederer.
Til ære for en gæv dame
Normalt forbindes Champagne-distriktet med boblevine. Men hos champagnehuset Louis Roederer har man nu lanceret to stillevine - en hvidvin på Chardonnay og en rødvin på Pinot Noir.
Mini-serien er døbt Hommage à Camille (en hyldest til Camille), og vinene er en hyldest fra ejeren af champagnehuset, Frédéric Rouzaud, til hans oldemor,
Camille Olry-Roederer. Netop hun holdt af at overraske gæster, der spiste til middag i champagnehuset, med at servere hvid- og rødvin fra de selvsamme marker, som leverede druer til husets champagne. Denne gæve dame, der i høj grad er årsag til Louis Roederers succes, kan man læse mere om i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
Vi kommer næppe til at se de to vine, der begge er af årgang 2018, på danske hylder. Der er kun fremstillet 1631 flasker af Camille Charmont (rødvinen) og 2880 af Camille Volibarts (hvidvinen). Når vinene bliver frigivet til salg i slutningen af marts, vil priserne ligge på henholdsvis 160 euro (cirka 1200 kr.) og 140 euro (cirka 1000 kr.) flasken.
Tysk rosé på fremmarch
De fleste ved, at der fremstilles både hvidvin og rødvin i Tyskland - men tysk rosé er ikke det, man ser mest af herhjemme.
Det kan dog meget vel være, at der vil komme flere tyske rosévine på danske hylder i en ikke så fjern fremtid. Der fremstilles i hvert fald stadig mere af den lyserøde vin på tysk jord.
Ifølge Deutsche Weine blev der produceret cirka en million hektoliter - svarende til 133 mio. flasker - rosévin i 2020, hvilket var 9% mere end i 2019.
Tallene tager udgangspunkt i den store mængde vin, der hvert år består den årlige kvalitets-test, som betyder, at producenterne kan markedsføre deres vine som kvalitets-vine. Det drejer sig dog i gennemsnit om 88% af den samlede årlige vinproduktion i Tyskland.
Hvidvin fører dog fortsat med 63% af produktionen af kvalitets-vine, mens rødvin tegner sig for 24%.
Vidste du det?
Vi fortsætter med vores lille serie, "Vidste du det?", hvor vi hver uge bringer en kort tekst med en eller to interessante eller underholdende facts fra vinens og spiritussens verden. Det er ikke nødvendigvis nyheder, men sjov paratviden at kunne give videre til familie og venner. Her kommer de næste:
* Til en almindelig flaske vin (75 cl) går der circa mellem 450 til 650 druer, og af druerne fra en enkelt vinstok bliver det - afhængig af druesort og beskæringsmetode - til omkring 1/2-1 flaske vin. Og ud af et ton druer bliver der cirka 720 flasker.
* Den første vinflaske blev opfundet i 1600-tallet af englænderen Sir Kenelm Digby. Før det blev vin ”tappet” på poser af gedeskind, når man skulle bringe den med sig.
Den nye og lettere udgave af den irske flødelikør.
En kalorielet(tere) Baileys
Hvis man gerne vil smide et par kilo og samtidig har en forkærlighed for Baileys, ja, så har man et problem.
Det problem har Diageo, der ejer det berømte irske flødelikør-mærke, villet gøre noget ved. Og det verdensomspændende vin- og spiritusfirma har derfor lanceret Baileys Deliciously Light - en udgave af likøren med 40% mindre sukker og 40% færre kalorier.
Det er jo godt nyt. Men nu skal man ikke tro, at man så kan skænke sig et stort glas hver aften og alligevel holde den slanke linje - udgangspunktet for nedskæringen af de fedende ingredienser er nemlig meget sødt og fedt.
Det hele startede i 1974, hvor de første flasker Baileys kom på markedet, skabt af en håndfuld folk fra den irske by Gilbeys.
Likøren fremstilles i dag på nøjagtigt samme måde som for 37 år siden: af fløde fra irske kvæg i skøn forening med irsk whiskey samt flere andre ingredienser.
Baileys sælges i mere end 130 forskellige lande, hvilket gør den til verdens bredest solgte likør. Og den udgør ligeledes halvdelen af al den spiritus, som eksporteres fra Irland.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Camille Olry-Roederer.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Camille Olry-Roederer, der var en af Champagnes "grand old ladies". På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Camille Olry-Roederer (1892-1975) havde ikke rigtig held i kærlighed - men det havde hun, når det gjaldt forretninger, og det er højst sandsynligt hendes skyld, at det fornemme champagnehus Louis Roederer eksisterer den dag i dag.
Hun blev født Camille Milpied i den franske by Cholet. I 1916 giftede hun sig med en galleriejer, Marcel Moreau, og de nåede at få datteren Marcelle, inden han døde i 1918.
Camille slog sig ned i Paris, hvor hun tjente til dagen og vejen som model hos et mindre modehus - som hun endte med at blive medejer af.
Da hun i 1930 var på forretningsrejse mødte hun i toget mellem Paris og Reims Léon Olry-Roederer. Han var barnebarn af Louis Roederer og dermed tredje generation i direktørstolen i champagnehuset af samme navn.
De giftede sig i 1932, men også dette ægteskab blev kortvarigt - samme år døde Léon Olry-Roederer af en lungesygdom.
Camille overtog - til manges overraskelse - roret i Louis Roederer. Det var normalt mænd, der stod i spidsen for champagnehusene - og så var hun en outsider, som der blev set lidt skævt til i Champagne.
Desuden var champagnehuset på fallittens rand. I 1876 lå salget på 2,3 millioner flasker - i 1932 var det nede på sølle 264.000 flasker. Årsagerne var blandt andet anden verdenskrig, forbudstiden i USA, der var Louis Roederers næst største marked, og Depressionen.
Det første, Camille Olry-Roederer gjorde, var at fyre den daværende ledelse og ansætte en ny - hvilket medførte, at hun blev trukket i retten hele 40 gange i årene, der fulgte, af tidligere ansatte og arvinger. Og så gik hun i gang med at markedsføre sin champagne - og hun gjorde det blandt andet via sin egen luksuriøse og elegante livsførelse. Medierne elskede at dække hende, hvor end hun rejste hen. Man fortalte om hendes påklædning og juveler - og selvfølgelig hendes champagner. I USA blev hun omtalt som ”dronningen af champagne”. Louis Roederer blev champagnen, der blev forbundet med den ypperste luksus.
Økonomien vendte, og overskuddet brugte hun til at investere i nye vinmarker i Champagne og sikrede dermed Louis Roederers fremtidige succes som et stort og betydeligt champagnehus.
Hun indførte også flere moderniseringer i vineriet - blandt andet blev egetræsfadene i løbet af 1960’erne erstattet med beholdere af rustfrit stål.
Camille Olry-Roederer forblev bag roret i champagnehuset i 43 år, hvorefter hun overdrog det til sit barnebarn, Jean-Claude Rouzaud. I 1955 modtog hun Légion d'honneur (Æreslegionens medalje) for sin langvarige og ekstraordinære indsats i erhvervslivet.
Hvor lange er rødderne?
Karen Mathiesen har hørt, at det hænder, at vinstokke sender deres rødder helt op til 100 meter ned i jorden for at hente saft og kraft. Kan det virkelig være rigtigt? spørger hun.
Nej, den tror vi ikke på. Ifølge forskere ved vinuniversitetet UC Davis i Californien stikker vinstokkene deres rødder cirka 6 meter ned i jorden, idet omkring 60% af rodmassen holder sig i de øverste jordlag på 50-60 cm's tykkelse.
Dybere jordlag kan dog trække rødderne længere ned, måske til i alt 10 meter, men de når aldrig så langt som 100 meter ned.
Ugens vinøse tegning, 3
Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på
mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Her kommer den næste Bertall-tegning, der var en illustration til Brillat-Savarins bog "Smagens fysiologi", hvori den berømte gastronom blandt andet skrev:
"Et måltid uden ost er som en skøn kvinde, der mangler det ene øje".
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
621
Snart vil små grønne skud bryde gennem den røde voks på den nyplantede vinstok. (foto © Justino’s Madeira).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen