Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2021



Den historiske flaske Moët & Chandon 2014. På den lille ovale mærkat på flasken kan man skelne årstallet.

Spændende flaske hos Bruun Rasmussen

Vi nævner ofte, når sjældne flasker kommer under hammeren hos Sotheby’s eller et af de andre store udenlandske auktionshuse. Men danske Bruun Rasmussen kan også være med på vognen, når det gælder en net-auktion d. 7. marts.

Her deltager - blandt mange andre flasker - en flaske Moët & Chandon årgang 1914, som er vurderet til mellem 50.000 og 70.000 kr. Det er en dansk vinsamler, der har indleveret flasken til auktionshuset.
Denne årgang af champagnen er udråbt til at være blandt de største i 1900-tallet rent kvalitetsmæssigt. Og så er den fremstillet under første verdenskrig, hvilket også gør den historisk interessant.

Undgik kuglerne om natten


Krigen hærgede i 1914, og da mændene var sendt til fronten, var det primært kvinder, børn og ældre folk, der måtte høste druerne i Champagne. Man høstede fra september til og med oktober, og høsten foregik fortrinsvis sent om aftenen og om natten. Her kunne man i ly af mørket gøre sig forhåbninger om ikke at blive beskudt af artilleri eller snigskytter.
Den gamle champagne menes at være degorgeret (se VinAvisens ABC) i 1970’erne og har inden da ligget mere end halvtreds år på sit bundfald. Hvordan den smager står hen i det uvisse.
Man kan se flere billeder af flasken og byde med på auktionen ved at klikke her.


Den store tunge "drueklase" efter den er hængt op over kirkens alter. Foto: Wikipedia/GFreihalter.

Vinfestival i konkurrence med baguetter

Hvert år indsender regeringerne rundt om i verden deres nomineringer af steder, begivenheder, kulturelle emner osv. til Unesco. Her er det så op til en kommité at afgøre, hvilke kandidater, der er værdige til at få en plads på verdensarvslisten inden for en af de mange kategorier.

I Frankrig er regeringen ifølge avisen Le Parisien i færd med at beslutte sig for kandidaten i 2022 til listen over ”immatriel kulturarv”, og her er der skarp konkurrence mellem forskellige emner.
De franske bagere mener, det er på tide, at den franske baguette kommer med på listen. I Paris slår myndighederne et slag for, at byens unikke zink-dækkede tage bør være kandidat. Og så er der dem, der mener, at det historiske vinfestival Biou d’Arbois er et oplagt emne til listen.

En kolossal "drueklase"


Vinfestivalen finder sted den første søndag i september i den hyggelige lille by Arbois i Jura-regionen - og det har den gjort i hvert fald siden 1665.
Hovedattraktionen er ”biou”, som er en mere end en meter høj ”drueklase” sammensat af et hav af nyhøstede klaser. Der er flere vinbønder om arbejdet med at hænge grønne og blå drueklaser på formen, som er lavet af strå, og når denne ”biou” er færdig, vejer den mellem 80 og 100 kilo.
Kæmpe-klasen bæres i procession til byens kirke, Saint-Just, hvor den velsignes og hænges op over alteret. Denne uges store billede længere nede på siden viser arbejdet med at dekorere formen med de mange drueklaser.

Fest i gaderne


Festivalen, der varer en hel weekend, er startskuddet på høsten, og ritualet i kirken udføres i håb om en rigtig god kommende årgang vin.
Efter kirkegang er der fest i gaderne, hvor vinbønderne skænker et glas gratis vin til enhver, der har lyst. Der er også forskellige konkurrencer og arrangementer - og svampeforeningens årlige udstilling af nyhøstede svampe fra de omkringliggende skove.
I løbet af marts måned vil den franske kulturminister, Roselyne Bachelot, lægge sidste hånd på sin anbefaling af kandidat til listen over ”immatriel kulturarv”, hvorefter præsident Emmanuel Macron giver det blå stempel. Og så kommer den lange ventetid, indtil Unesco-kommiteen kommer med sin endelige godkendelse af nye emner.


Den nye sydafrikanske vin på Nero d'Avola er forsynet med en elegant etiket.

Sydafrikansk vin på italiensk drue

Den blå Nero d’Avola er Sicilien store rødvinsdrue. Navnet betyder ”den sorte fra Avola” - en by på den italienske ø. Men nu har Sydafrikas første rødvin på druen set dagens lys.
Det er Bosman Family Vineyards - en vingård i Western Cape, der har været i samme families eje i otte generationer - der har skabt ”Nero”, som vinen hedder. Og ejeren af vingården, Petrus Bosman, havde i sin tid de største strabadser med myndighederne i såvel Italien som Sydafrika for at få lov til at bringe vinstokke med druen til sin hjemegn.

På jagt efter velegnede druer


Det er jo ikke for sjov skyld, man går så meget igennem for at kunne plante en siciliansk drue i den sydafrikanske muld. Årsagen til, at Petrus Bosman overhovedet søsatte ”projekt Nero d’Avola”, er, at han - ligesom mange europæiske vinproducenter - er på jagt efter druer, der kan klare de stigende temperaturer på grund af den globale opvarmning.
Og Nero d’Avola har ifølge Bosman ikke kun kunnet klaret Sydafrikas hede somre - druen stortrives ligefrem i sit nye hjemland.
Nero er netop kommet i handelen i Sydafrika og i enkelte andre lande - blandt andet hos Sainsbury’s i England, hvor den koster 12 pund (cirka 100 kr.).


Gabriele Gorelli er Italiens første Master of Wine.

Forårets nye MW'ere

Ti nye Masters of Wine er netop blevet udklækket fra den fornemme vinskole The Institute of Masters of Wine, der har sin base i London. Dermed er der nu 418 MW’ere på verdensplan, hvoraf 269 er mænd og 149 er kvinder.

Siden den allerførste eksamen i 1953 er 493 personer blevet Masters of Wine - det svarer til cirka syv i gennemsnit pr. år - hvilket jo ikke er særligt mange. Men det er bestemt heller ikke nemt at bestå en MW-eksamen.
Eksaminen består af tre dele. Der er de teoretiske og praktiske eksaminer, som afsluttes på uddannelsens niveau 2. Og så er der en større videnskabelig afhandling, som kan handle om stort set et hvilket som helst vinrelateret emne, og som sætter kronen på værket på niveau 3.

Første italienske MW'er


De nye MW’ere kommer fra henholdsvis Storbritannien, Tyskland, New Zealand, USA - og Italien, som dermed har fået sin første Master of Wine. Hans navn er Gabriele Gorelli, og han er født og opvokset i Toscana.
Det er dyrt at tage en MW-eksamen, og Gorelli har været så heldig at få et større stipendium fra den kendte toskanske vinproducent-familie Famiglia Gecchi.
Selv om der i dag er Masters of Wine i alverdens lande (Danmark har også sin egen MW’er, Jonas Tofterup), så er der nogle lande, der fører an, når det gælder antallet. I spidsen ligger hjemlandet for uddannelsen, Storbritannien, med 210 MW'ere. Dernæst kommer USA med 56, Australien med 28, Frankrig med 18, New Zealand med 15 og Canada med 10.

Mere om vinstokkenes rødder

I sidste uges gode spørgsmål ville Karen Mathisen gerne vide, om en vinstoks rødder kunne nå hele 100 meter ned i jorden - det havde hun nemlig hørt.
Vi svarede, at den troede vi ikke på, og at vinstokke stikker deres rødder cirka 6 meter ned i jorden, men at dybere jordlag dog kan trække rødderne ned til måske 10 meter.
Det har fået andre læsere til tasterne - blandt andet Bruno Bjerre Nielsen, der henviser til Vinakademiets kompendium til studerende, hvor det nævnes, at rødderne kan nå 10 til 30 meter ned i jordlagene.
Det er faktisk korrekt ifølge flere videnskabelige kilder, og vi bøjer os i støvet. Men det hører dog til sjældenhederne, at de når så dybt ned. Yderligere to læsere har sendt os link til to forskellige franske universitetsafhandlinger.

Fra 2 til 75 meter


René Christensen henviser til denne afhandling fra 2013, hvor det nævnes, at vinstokkenes rødder normalt strækker sig 2 til 5 meter ned i jorden, men at enkelte kan nå en dybde på mellem 12 og 15 meter.
Og så er der Leif William Petersen, der har sendt os dette link til en afhandling, hvor der ligeledes, at rødderne kan strække sig ned til 10 til 15 meter.
Vores læser skriver desuden følgende: - Jeg mindes også en historie om nogle mænd, der var på vandring i nogle underjordiske huler i Sydfrankrig, og som fik øje på rødder fra vinstokke 75 meter under jorden. Om den er sand, eller det bare er en skrøne, ved jeg dog ikke.
VinAvisens redaktion kan hverken be- eller afkræfte historien. Hvis der er andre læsere, der ligger inde med viden om den historie, hører vi gerne på mariette@vinavisen.dk.


Jay-Z med Ace of Spades flasker. Champagnen er kendt for sin metalliske indpakning. Foto: Armand de Brignac.

50% af Armand de Brignac solgt

Den kendte rapper Jay-Z - alias Shawn Carter - er ualmindelig glad for champagne. Først gjaldt det mærket Cristal fra Louis Roederer, som han gang på gang inddrog i sin kunstudfoldelse.
Senere svigtede han det berømte champagnemærke til fordel for Armand de Brignac - som han blev så begejstret for, at han endte med at købe det.
Nu har han solgt 50% af aktierne i Armand de Brignac til den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Købssummen er ikke oplyst, men årsagen er, at Jay-Z ønsker, at kendskabet til og salget af champagnemærket skal have et tiltrængt fremstød på verdensplan. LVMH er verdens største champagneproducent med mærker som Dom Pérignon, Veuve Clicquot og Moët & Chandon i sin fold, og koncernen er derfor garvet i at markedsføre berømte bobler.
Armand de Brignac omfatter flere forskellige champagner - alle under mærket Ace of Spades - og alle i den absolut dyre ende af prisskalaen. Den ”billigste”, Ace of Spades Gold Brut, koster i omegnen af 2000 kr. flasken.
Trods de høje priser sælges der omkring 500.000 flasker Armand de Brignac champagne årligt.

Muslimer på Sicilien fik gang i vinproduktionen

Man har længe vidst, at indbyggerne på Sicilien har nydt vin siden tidernes morgen, men at det frem for alt har været importeret vin.
Nu viser ny forskning, at det højst sandsynligt var under den islamiske besættelse af øen fra 827 til 902, at Sicilien for alvor fik sin egen blomstrende vinproduktion og handel med vin.
Det er forskere fra det canadiske York University og det italienske Università degli studi di Roma Tor Vergata, der står bag forskningen, hvor udgangspunktet er sporstoffer af vin fundet i amforaer (tilspidsede lerklukker) fra mellem år 800 og 1000.

Har kortlagt handelsruterne


Krukkerne er af en særlig siciliansk type, og forskerne har fundet flere lignende krukker i andre Middelhavslande ligeledes med spor efter vin. Ad den vej har man været i stand til at kortlægge Siciliens handelsruter med vinen.
Så konklusionen er, at der højst sandsynligt var godt gang i eksporten af egen vin fra øen på dette tidspunkt. Og at muslimerne byggede deres blomstrende økonomi på øen på blandt andet handelen med vin. Det er utroligt, hvad man kan finde frem til via de analysemetoder, vi har i dag ...
Man kan læse mere om forskningen ved at klikke her.


I filmen om Eiswein-høsten er der nogle flotte billeder taget i fugleperspektiv.

Fin lille film om Eiswein

I denne uges vinanmeldelser nederst på siden har vi anmeldt en Eiswein. Og når man nyder et glas af den søde tyske delikatesse, bør man vide, hvilket stort arbejde, der ligger bag hver en dråbe.
Høsten starter, når termometret når ned på minus 7 grader. Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
En lille film på YouTube fra Deutsche Weininstitut viser høsten af frosne Silvaner-druer. Der er ingen tekst eller ord i filmen - kun ledsagende musik og synet af høstarbejderne, der starter arbejdet i den gryende morgenstund. Man fornemmer kulden og kan næsten høre sneen knitre under skosålerne. Det er iskoldt, og der bliver gået frem og tilbage med spande fyldt med druer. Og der skal rigtig mange druer til blot en enkelt flaske af den søde vin. Den lille film kan ses ved at klikke her.


WineJumps online-markedsplads, hvor man kan købe vine direkte fra vinproducenterne.

Vinens Airbnb

I denne måned kan den dansk-tyske online-virksomhed WineJump fejre sin et års fødselsdag. Firmaet er ifølge virksomheden selv vinbranchens svar på Airbnb, og ligheden består i, at vinproducenterne selv opretter deres profil, lægger billeder op og sætter deres vine til salg.
Det er gratis for dem at oprette sig, og de bestemmer selv, hvordan de præsenterer vinene - og hvordan de prissætter dem. WineJump er ifølge grundlæggeren, Thomas Winther, en fri markedsplads, hvorfor virksomheden ikke er garant for den “korrekte” pris.
WineJump håndterer told- og afgiftsregler, således at vinproducenterne blot skal forholde sig til at sende vinen af sted, når de får en ordre. Det, som virksomheden får ud af det, er et gebyr på 1 euro (cirka 7,45 kr.) pr. flaske, der bliver handlet.
Foreløbig kan producenterne sælge direkte til forbrugere via WineJump i syv europæiske lande, herunder Danmark. Snart føjes nye lande til listen – i første omgang Sverige og Østrig.
Da WineJump gik i luften, var det med 150 vinproducenter og 600 vine ombord - nu er der 1300 producenter og 5000 forskellige vine fra Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien at vælge imellem.

Undgår konflikt


Der er flere søgemuligheder på firmaets hjemmeside. Man kan søge på lande og vindistrikter, vintyper, druer, økologiske, biodynamiske, naturvine og veganske vine og vinstile. Man kan også tage udgangspunkt i den mad, man har tænkt sig, vinen skal passe til.
Hjemmesiden findes ikke på dansk men på engelsk, tysk, fransk, italiensk og spansk, og priserne er i euro, så man skal have lommeregneren parat.
Beskrivelserne af de enkelte vine er ofte kun på originalsproget - hvilket de fleste nok ikke får så meget ud af, når det er en italiensk eller spansk vin. Men sådan må det selvfølgelig være, når producenterne selv vælger, hvordan de præsenterer deres vine.
Stort set alle de vine, man finder på WineJump, er ikke tilgængelige i Danmark. Det skyldes, at vingårdene selv bestemmer, hvilke lande de sælger til. Så hvis der er en mulig konflikt, fravælger gården ofte det land - og sådan bør det jo også være.
Det kan ikke betale sig at købe en enkelt flaske vin på markedspladsen - dertil er leveringsomkostningerne for store. Men køber man seks flasker og derover er leveringen gratis.


Vores lille rundspørge

I Storbritannien lancerer myndighederne som tidligere nævnt hvert år en kampagne for at få så mange briter som muligt til at lægge vin og spiritus på hylden i årets første måned.
I sidste uge spurgte vi VinAvisens læsere, om de havde holdt alkoholfri januar i år - eller måske kun havde undladt at drikke alkohol i weekenderne.
Vi siger tak til de mange læsere, der tog sig tid til at svare på vores lille rundspørge. Resultatet blev en markant overvægt af læsere, i alt 1836, som ikke har holdt ”tør januar”. 175 af de læsere, der deltog, har ikke rørt en dråbe alkohol i årets første måned, mens 18 kun har lagt alkoholen på hylden i weekenderne.
Vi opfordrede også til, at man sendte kommentarer ind om emnet, og vi har modtaget flere - tre af dem følger nedenfor.

Så hellere kagefri januar


- Jeg har et moderat vinforbrug (to glas vin hver aften til maden), og jeg har det godt med det, er fuld af energi osv., skriver Kirsten Sørensen. - Så jeg ser ingen grund overhovedet til ikke at drikke vin også i januar måned.
- I øvrigt har vin en god indflydelse på helbredet. Hvis endelig jeg skulle holde en ”fri for noget januar”, så skulle det blive en kagefri januar. Al det sukker er jo ikke godt for kroppen.
Torsten P. har i flere år undladt at drikke vin og anden alkohol ikke kun i januar men til og med marts. Simpelt hen for at sikre sig, at han ikke er afhængig af alkohol. I år ”plumbede” han dog i, som han skriver, og drak indimellem vin til maden. - Det er jo hyggeligt med et glas vin hist og pist og især i denne corona-tid med uro og isolation.
Anders Henriksen har været tørlagt hver januar i de sidste otte år, for som han skriver:
- Jeg elsker god vin og har et moderat forbrug. Men jeg er ret overbevist om, at mit forbrug let kunne eskalere, hvis ikke jeg holdt denne årlige pause.
Når Sotheby's håndterer"Bottle No. 1", foregår det med hvide handsker.

En meget dyr cognac

Længere oppe på siden nævner vi, at rapperen Shawn Carter, hvis kunstnernavn er Jay-Z, har solgt halvdelen af aktierne i sit champagnehus, Armand de Brignac. Men han har mere, han godt vil sælge - nemlig en meget sjælden flaske cognac.
Det drejer sig om ”Bottle No. 1” fra serien 1969 Anniversaire Limited Edition Collection, og den kommer under hammeren hos Sotheby’s i New York d. 13. marts.
Cognacen er af mærket D’Ussé Cognac, som Jay-Z grundlagde i 2012, og som ejes af Bacardi.
Serien omfatter kun 50 flasker meget gammel cognac tappet fra ét og samme fad i et af de ældste cognachuse, Château de Cognac.
Flaskerne blev til i anledning af rapperens 50 års fødselsdag i december 2019, og den flaske, der nu sættes til salg, var den første, der blev fyldt med cognac fra fadet. Og ikke nok med det - flasken er også den eneste, der er signeret af Jay-Z.
”Bottle No. 1” er vurderet til at kunne indbringe mellem 25.000 og 75.000 dollars (cirka 153.000 og 460.000 kr.), og hver en krone fra salget går til Shawn Carter Foundation, som støtter studerende fra socialt og økonomisk svære kår.

Gin-rosiner hjalp mod Covid-19...

105-årige Lucia DeClerck, som er født på Hawaii og i dag bor på et plejehjem i New Jersey, har overlevet tre ægtemænd, to verdenskrige og den spanske syge. Og for nylig er hun kommet sig efter at have haft Covid-19.
At hun overlevede Covid-19 tilskriver hun selv en noget overraskende vane, nemlig at hun hver morgen i det meste af sit voksenliv har spist ni store lyse rosiner, der har ligget i blød i gin i flere dage.
Ifølge gammel overtro, skulle spiritus-marinerede rosiner være godt mod lidt af hvert, blandt andet gigt.
Sin høje alder tilskriver hun dog ikke gin-rosinerne men ifølge New York Times, at hun er gået en stor bue uden om junk food, og at hun har bedt rigtig meget til Gud.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Distinguished Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Langli Vin er belvet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Birthe Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Birthe Jensen (f. 1964) formidler kvalitets-vine fra nogle af de bedste vinhuse i Australien og New Zealand til importører i Nordeuropa og har i de senere år også føjet vinhuse fra Frankrig, Italien og Spanien til porteføljen. Hun assisterer importører med vine til restauranter, detailbutikker, supermarkedskæder og virksomhedskunder gennem sit store netværk af vinhuse. Derudover yder hun også eksporthjælp for udvalgte vinhuse. Hvert år er hun repræsenteret med sin egen stand og dygtige vinmagere på nogle af verdens største messer, heriblandt ProWein.
Oprindeligt er Birthe Jensen eksportuddannet og har tidligere været ansat hos Danfoss i både Danmark og England. Derefter har hun været ansat hos Maersk Air i en del år. Det var under hendes mange besøg i Australien, at hun blev inspireret til at importere vin til Danmark, hvilket hun gjorde sideløbende med sit faste job.
I 1998 bosatte hun sig i Sydney og arbejdede for Louis Poulsen og senere som eksportrådgiver på Handelskontoret ved Det Danske Konsulat i Sydney.
Det var imidlertid i vinmarken og blandt vinmagerne, hun fandt passionen. I sin fritid begyndte hun derfor at arbejde for danske importører og fandt de bedste vine fra hver enkelt region. Importørernes behov for gode vine var så stor, at hun i 2003 startede sit eget firma i Sydney, Distinguished Wines – et firma, der har givet hende mange gode oplevelser.
Birthe Jensen har også skrevet bogen ”Vinene fra Australien”, der i 2007 blev udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof – og som modtog en Gourmand Award som ”Best Book in the World” i kategorien ”New World Wines”. I 2011 fulgte en bog om desserter og søde vine fra Danmark med titlen ”Sweet on Denmark” udgivet af et australsk forlag. Den indeholder opskrifter fra nogle af Danmarks dygtigste kokke, og blev solgt verden over. Den er senere udgivet på dansk med titlen ”Det Søde Danmark”.
Sideløbende med sit job har hun taget WSET-uddannelsen og påbegynder i 2021 sommelieruddannelsen på Vinakademiet i København.
Birthe Jensen er flyttet tilbage til Danmark, men hendes andet hjem er i Australien, hvor hun bor et par måneder om året, plejer sit netværk og holder sig ajour med nye tiltag inden for vinverdenen.
Adresse: Distinguished Wines, Postboks 10, 2970 Hørsholm, tlf. 22 88 33 28, e-mail: mail@birthejensen.com
www.distinguishedwines.com, www.winesonline.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor er portvinsglas så små?

Når Nina Svendsen har været ude til selskab, har hun ofte til desserten fået skænket portvin i små glas - og ofte helt til kanten. Nu vil hun godt vide, hvorfor glassene er så små, og hvorfor man pr. tradition skænker til kanten.
De små krystalslebne portvinsglas fra svundne tider - dem til et fingerbøl vin, når der blev skænket til kant - er bestemt ikke sagen. I sådanne glas kommer vinen ikke til sin ret, og man bør i øvrigt aldrig skænke til kant.
Nyere portvinsglas er større men dog stadig mindre end almindelige vinglas men har ofte nogenlunde samme tulipanform.
Årsagen til den ringere størrelse er blandt andet, at portvin har så koncentreret og kraftig en aroma, at vinen ikke har brug for en stor overflade til at åbne sig op.
Derudover har portvin også et højere alkoholindhold - typisk 20% - end almindelig vin, og der er derfor tradition for at nyde den i mindre mængder. Men man kan jo også have lidt vin i store glas, og man kan sagtens få den fulde fornøjelse af en god portvin i et almindeligt tulipanformet hvidvinsglas.


Ugens vinøse tegning, 4

Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-622


622 Til en stor form af strå fastgøres et hav af drueklaser i forbindelse med La Fête du Biou.(foto © Noël Barbe).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

RafAle, Vigneron Catalans, Sauvignon Blanc, Languedoc, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

45 kr., Køge Vinhandel

En hvidvin med mineralske noter i duften og med en saftig smag med en anelse honning. Men smagen forsvinder hurtigt, og eftersmagen er noget tynd. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Călușari, Cramele Recas, Sauvignon Blanc, Rumænien, 2018, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

Det er Rumæniens største vinhus, Cramele Recas, der har kreeret denne glimrende hvidvin. I duften er der frem for alt stikkelsbær, mens smagen er fyldig med noter af mango og modne citroner. Det er en frisk vin med en lille pikant og forfriskende prikken på tungen. Vinen er yderst velegnet til fede fisk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Originals, Riesling, Columbia Valley Washington, USA, 2018, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Columbia Valley er kendt for sine vidunderlige hvidvine. Druerne gror langs dalene og floderne ud mod Stillehavet og samler sol og varme, og det smager man. Her er en af disse dejlige vine med smagsnoter af abrikos og mandariner og varme krydderier. Vinens fylde holder sig langt ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Contemplations Chardonnay, Katarzyna, Chardonnay, Bulgarien, 2019, middel alkohol (13,5%)

130 kr., Pris på på tilbud: 104 kr., AM Vinimport

Der er eg i duften og kun svage frugtnoter. Smagen har fin frugt, frisk citrus og en behagelig sødme og fedme men mangler også lidt karakter og eftersmag - især til den høje pris, der koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Chardonnay, Vino de Pago Navarra, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

140 kr., på tilbud indtil 28. marts: 115 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En dejlig hvidvin - og en Vino de Pago DO, hvilket er det højeste niveau inden for spansk vin. Der er moden frugt, honning og fadnoter i rette mængder i duften, mens smagen er fyldig, kraftig og let cremet med kompleks frugt, frisk citrus og igen tilpas fad i den lange eftersmag. En hvidvin, der vil egne sig fint til let krydrede retter med lam og kalv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winmark Single Vineyard Reserve Chardonnay, Winmark Wines, Chardonnay, Hunter valley, Australien, 219, lav alkohol (12%)

249 kr., WinesOnline.dk

Winmark Wines fremstiller udelukkende hvidvine på Chardonnay - og det gør vinhuset rigtig godt, når det gælder denne dejlige og delikate vin. I duften er der smørblomster og citron samt vanille og eg fra de 10 måneder i franske fade. Smagen er harmonisk og igen med fadnoter men også med liflige noter af frisk melon og modne citrusfrugter. Nyd vinen til lyse fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Memoro, Tenute Piccini, Toscana, Italien, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 11. marts: 43 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok italiensk rødvin, der kalder på en omgang pasta. I duften er der brombær, kakao og varme krydderier samt en anelse fad, mens smagen er fløjlsblød med god frugt og en fin sødme. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roberto Sarotto, Barbera d'Asti Superiore DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 4. til 10. marts: 50 kr. ved 6 flasker, Irma

En dejlig og let drikkelig rødvin med duft af syltede blommer og med en blød, rund og imødekommende frugtsmag. Eftersmagen slutter med en fin lille sødme og afrundede tannier. En vin til en god omgang pasta, milde oste og til den store fest, når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Borro al Passo, Syrah, Terre Siciliane IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er delvist fremstillet på tørrede druer (appassimento-metoden). Duften lover godt med sine syltede kirsebær og modne solbær - og smagen skuffer bestemt ikke. Det er en meget dejlig, koncentreret og frugtrig vin med blå blommer, moden frugt, strejf af vanille, en behagelig sødme og en fin syre til slut. Med andre ord, en vin, der har det hele og lidt til.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Larossa, Aresca, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., YouAndWine

En rødvin med en god ren bærduft med strejf af mandler og med en elegant smag med fylde, friske modne bær og en for Barbera d'Asti karakteristisk syre, der gør vinen perfekt som ledsager til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

White Cliff Winemaker's Selection, Whitecliff Wines, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2019, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Supervin

En udmærket rødvin - og et typisk billede på Pinot Noir-druen. Her er saftig bærmost og fine krydrede noter. Vinen er tør men har en lille pikant lakridssødme til slut. Prisen er i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Croix de la Fuste, Cave de Sablet, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En rødvin på de tre druer Grenache, Syrah og Mourvèdre - eller en GSM-vin, som man siger. Duften er aromatisk og tæt med noter af svampe og violer, og smagen er koncentreret og kraftigt krydret. En flot Rhône-rødvin til en yderst fordelagtig pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

L'Effrontée, Domaine le Renard, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

139,95 kr., SPS Wine

Rødvinen er en madvin, som er kraftig og velegnet til kraftige retter. En klassisk Rhone-vin med en god struktur og en god lang eftersmag med noter af chokolade og tobak.

stjernestjernestjernestjerne

Silent Noise, Big Red Wine Company, McLaren Vale, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

En rødvin på en blanding af Shiraz, Grenache og Zinfandel. Det er en vin med kraft og saft, god frugt og krydderier - især sort peber. En fin lille frugtsyre sætter punktum for eftersmagen. Det er en dejlig vin, men prisen er i overkanten og koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

17 Vertente, Niepoort, Douro DOC, Portugal, 2017, lav alkohol (13%)

170 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 140 kr., Skjold Burne

Niepoort er kendt for sine glimrende portvine, men vinhuset kan bestemt også fremstille rødvin, hvilket denne absolutte topvin er et eksempel på. Der er modne blå blommer og blå druer, en anelse brombær og strejf af fad i duften. Smagen er elegant og fløjlsblød med friske mørke bær, fine krydrede noter og en tilpas syre til mad. Og smagen holder nærmest uendeligt længe i munden og afsluttes med afrundede tanniner. Normalprisen er helt ok, så køb den til tilbudsprisen - og nyd den, som den er, eller til retter med lam uden hvidløg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kings of Prohibition Lucky Luciano, Calabria Family Wines, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2019, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris på tilbud fra 5. til 11. marts: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin opkaldt efter mafiagansteren Lucky Luciano, der tjente en formue på illegal spiritushandel i New York under forbudstidens USA (1920-33), hvilket gav ham tilnavnet King of Prohibition. Flasken har da også lidt spiritus-look med sit sorte ydre og en skrift, der leder tankerne hen på whisky. Men indholdet er helt sikkert rødvin - og sikke en rødvin! Duften er yderst tiltalende, koncentreret og med modne bær og chokolade. I smagen er der også mørk chokolade, lakridsrod, fine krydrede noter og en anelse syre til slut. Den vin ville Lucky med garanti godt have kunnet lide! Det er en vin til fyldige, krydrede kødretter - og til grilmaden, når den tid kommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1000 Stories, Zinfandel, California, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud indtil 11. marts: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En af disse gode gammeldags californiske Zinfandel-rødvine med kraft, chokolade, modne brombær, varme krydderier, vanille og en dejlig frugtsødme på kanten til det jammy. En fin syre til slut sørger for, at sødmen ikke kammer over. Vinen er modnet på Bourbon-fade, der således tidligere har indeholdt amerikansk whiskey. Og kan man så smage det? Det diskuterede vi en del i smagepanelet. Under alle omstændigheder er det en ualmindelig dejlig rødvin, som rigtig mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Michel Schneider Eiswein, Silvaner, Prädikatswein Rheinhessen, Tyskland, 2016, lav alkohol (8,5%)

139 kr., pris ved 37,5 cl, Wineshop

Det er sjældent, vi får en Eiswein til smagning - hvilket ikke er så mærkeligt, da der fremstilles stadig mindre af denne søde tyske delikatesse. Duften er forførende, fint parfumeret med lyse rosiner og strejf af vanille. Og smagen lever fuldt ud op til duften - den er flydende nektar med honning og balsam for gane og sjæl. Men vinen er ikke kun sød - den har også denne for Eiswein karakteristiske syre. Nyd den til milde oste eller luksus-deserter, der ikke er alt for søde - eller bare som den er som en dessert i sig selv.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Espléndido Brandy de Jerez Solera, Bodegas Garvey, Jerez, Spanien, høj alkohol (36%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. marts, Skjold Burne

En interessant og lækker brandy, som har fine tørre sherry-noter i både duften og smagen. Den er fyldig og tilpas kraftig med en anelse tørret frugt til slut. 130 kr. er en helt ok pris for så høj en kvalitet, som denne brandy byder på.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Glengoyne 12 years Old Single Malt, Glengoyne Distillery, Skotland, høj alkohol (43%)

499 kr., Sprit & Co.

Sikke en dejlig vintervarmer. Det er en klassisk og fyldig whisky med korn, fad og kokos samt strejf af krydderhonning og vanille i den lange eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen