Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2021



Den brun marmorerede stinkbug er et flyvende insekt, der udskiller et ildelugtende stof, når det bliver forskrækket. Foto: Wikipedia/
Hectonichus.

Insekt truer engelske vinmarker

De britiske vinproducenter skal til at forholde sig til en ny trussel: Halyomorpha halys - også kaldet brun marmoreret stinkbug. Det er et cirka 1,5 cm langt insekt, som med største fornøjelse spiser modne druer og kan udbrede råd i drueklaserne, hvorved høsten kan ende med at blive betydeligt mindre end forventet.

Det værste er, at insektet, som stammer fra det sydøstlige Asien, formerer sig med usædvanlig stor hastighed og dermed kan forårsage udbredte skader.
Den brun marmorerede stinkbug findes allerede i nogle europæiske lande samt i USA - og nu er den så også dukket op i England.

Ækel lugt ødelægger vinen


Det første eksemplar blev fundet ved et tilfælde af forskere ved Natural History Museum i London - i museets egen forskningshave for vilde planter. Siden da er der blevet rapporteret om fund af insektet rundt omkring i landet - dog endnu ikke i en eneste vinmark. Men det er kun et spørgsmål om tid …
Det med ”stink” skal tages bogstaveligt. Ligesom mariehøns og myrer udskiller insektet et yderst ildelugtende stof, når det bliver forskrækket - og det bliver det jo, når det sammen med drueklaserne ryger ned i vinpressen. Og lugten hænger ved i den færdige vin.
Insektet går i vinterdvale, og forskerne mener, at det netop under dvale har gemt sig i nogle paller eller kasser med varer, som er blevet eksporteret fra Europa til England.


Heden Vingård, der nu er sat til salg.

Dansk vingård til salg

Hvis man drømmer om at blive dansk vinbonde, men ikke lige har mod på selv at etablere en vingård, så er chancen der nu for at købe en af Nordjyllands ældste vingårde.
Det drejer sig om Heden Vingård i Vodskov, som ejeren, den 75-årige Hans Magnussen, nu har valgt at sælge på grund af alder.
Det var i 1993, han plantede de første 200 vinstokke i den nordjyske muld - i dag er der 1000 vinstokke, og Heden Vingård er dermed en af de mindste kommercielle vingårde i Danmark. Men der er gode muligheder for en ny ejer for at udvide med endog flere tusinde vinstokke.

Showroom og mødelokale


Druesorterne i vinmarkerne omfatter blandt andet Rondo, Leon Millot, Madeleine Angevine, Regent og Chardonnay, og der fremstilles årligt omkring 1000 flasker hvidvin, rødvin, rosé og mousserende vin.
Til vingården hører også eget vineri fra 2005, et showroom og et mødelokale med plads til 30 personer.
Man kan læse mere om Heden Vingård på gårdens hjemmeside og Facebook-side.
Og hvis man interesseret i at høre mere omkring salget af vingården, er man velkommen til at ringe til Hans Magnussen på 21 45 69 55.


Foto: Airbus og Wikipedia.

Pyha, afgifterne droppes - midlertidigt

Vi har tidligere nævnt, hvilke alvorlige økonomiske konsekvenser det har haft for vinproducenterne i en række europæiske lande, at USA i oktober 2019 lagde 25% ekstra afgifter på importeret vin fra disse lande.
Ifølge U.S. International Trade Commission faldt importen af fransk vin til USA med 50% fra januar til juni 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. For de spanske vines vedkommende lød nedgangen på hele 60%.
De øgede afgifter har selvsagt også betydet en økonomisk nedgang for de amerikanske vinimportører og vinhandlere.
Men nu kan alle dem, som 25% afgifterne har ramt på pengepungen, ånde lettet op - i det mindste i de næste fire måneder, hvor USA midlertidigt fjerner afgifterne. Også den skotske whiskyindustri, som ligeledes blev tynget af de høje importafgifter, er omfattet af denne ”afgifts-pause”. Her har de 25% oven i hatten medført en nedgang i eksporten af skotsk whisky til USA på 35% i de seksten måneder, afgifterne har eksisteret.

En konflikt, der intet har med vin at gøre


Ved at fjerne afgifterne i fire måneder håber den nye Biden-regering, at USA og EU inden perioden udløber kan finde en løsning på den konflikt, som startede hele miseren - en langvarig og kompliceret konflikt, som intet har med vin eller spiritus at gøre.
Det hele startede for femten år siden, med at USA beskyldte EU for at give et økonomisk tilskud på det, der svarer til 137 milliarder kr. til flyproducenten Airbus, der ejes af Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien. Det var konkurrenceforvridende, mente amerikanerne.
EU kastede bolden tilbage med en påstand om, at den amerikanske flyproducent Boeing havde modtaget 143 mia. kr. i regeringsstøtte.
Såvel USA som EU rejste sager mod hinanden i World Trade Organization (WTO), og det var så starten til en afgiftskrig mellem de to lande, der kulminerede med de 25% på vin og whisky i EU-regi.
Intet er jo sikkert, men man må jo håbe, at USA og EU når til en aftale omkring fly-konflikten, så de høje afgifter ikke bliver genindført.


Et skema, der viser, hvor mange genstande James Bond drikker i tretten af Ian Flemings bøger om agenten. Årstallene nederst er de år, hvor bøgerne udkom.

007's alkoholforbrug kortlagt

Enhver James Bond fan glæder sig til september i år, hvor Daniel Craig endnu en gang kæmper mod skurke i den nye agent 007-film ”No Time to Die”. Og når han holder pause drikker han Martini’er, Heineken øl og champagne i lange baner. Sidstnævnte er altid af mærket Bollinger, og champagnehuset er da også for nylig - og i god tid før filmens premiere - barslet med en Bollinger Special Cuvée 007 Limited Edition.
Faktisk får James Bond en hel del inden for vesten i hvert fald i de bøger af Ian flemings, der er udgangspunktet for rigtig mange af filmene. Og det drejer sig om så store mængder alkohol, at det i det virkelige liv ville være nærmest umuligt for agenten at udføre alle sine hæsblæsende stunts.
Det er i hvert fald det resultat et hold forskere ved Nottingham University Hospital for nogle år siden nåede frem til, da de satte sig for at dykke dybere ned i agent 007’s alkoholforbrug (utroligt, hvad forskere beskæftiger sig med rundt om i verden …).

Et gennemsnit på 92 genstande


I et halvt år nærlæste forskerne tretten af Ian Flemings Bond-romaner og tog undervejs detaljerede notater om spionens indtag af alkohol.
Man fandt frem til, at agent 007’s ugentlige alkoholforbrug i gennemsnit lå på 92 genstande, hvilket er langt over de to genstande, sundhedsmyndighederne maksimalt anbefaler mænd at drikke om dagen.
Ofte drak agenten så meget, at det i den virkelige verden ville have medført rystelser og impotens, mener forskerne - og det sidste er jo ikke lige det, 007 plejer at have problemer med …

50 genstande på én dag


I "Goldfinger" drak han fx atten genstande i form af apéritiffer og drinks til middagen med skurken Auric Goldfinger - og kørte hjem bagefter …
Og i "Casino Royale" indtog han 39 genstande og kastede sig derefter ud i et sandt bilræs.
Helt amok gik det under "From Russia With Love", hvor spionen drak 50 genstande i løbet af en enkelt dag.
Umiddelbart lyder det lidt forrykt at bruge forskningspenge på at kortlægge en fiktiv persons alkoholforbrug. Men det må vel være noget med en løftet pegefinger - at man ikke skal tro, at man klarer verdenssituationen og alle skurkene, bare fordi man drikker en masse alkohol!
Man kan læse den videnskabelige rapport ved at klikke her.


Fadene med øl, som nu er forsvundet.

Fade stjålet fra havets dyb

Vi har tidligere nævnt, hvordan vinhuse rundt omkring i verden eksperimenterer med modning af vin på havets bund. Men også bryggerier er med på trenden. I kystbyen Mar del Plata i Argentina har tre bryggerier - Heller, La Paloma og Baum - slået sig sammen om et sådan havmodnings-projekt, hvor fade med i alt 600 liter øl i november 2020 blev sænket 20 meter ned under havets overflade. Her blev fadene, der befandt sig i et aflåst bur, lagt til hvile i et gammelt skibsvrag fra Sovjettiden 5 kilometer ud for kysten.
Ifølge New York Times var det dykkerhold, som bryggerierne samarbejder med, ude og tjekke fadene d. 19. januar, men da fadene i den forgangne uge skulle hæves og bringes på land, var de væk!

Kunne også være sket med havmodnet vin


Nogen havde været inde i skibsvraget og havde brudt buret med fadene op. Det er svært at forestille sig, at tyvene ubemærket har kunnet bringe fadene i land - og dog, meget kan lade sig gøre i nattens mulm og mørke.
Hos de tre bryggerier ærgrer man sig selvfølgelig. Ikke nok med, at man har tabt penge på projektet. Det var også et spændende projekt, da det var første gang, øl var blevet havmodnet i Argentina - og første gang nogensinde, at øl var blevet sænket så dybt ned i havet. Bryggerierne, der har meldt hændelsen til de lokale myndigheder, har tænkt sig at starte forfra på det interessante eksperiment.
VinAvisen skriver jo normalt ikke om øl, men det her kunne jo også ske for nogle af de vinhuse, som havmodner vin. Det er jo selvsagt svært at holde øje med noget, der er sænket ned i havet flere kilometer væk fra fastlandet …


På Fyn besøger man Stokkebye Vingård ved Nyborg. Den første af gårdens i alt 9500 vinstokke blev plantet i 2009.

På vinrejse i Danmark

Hvert år arrangeres der et hav af vinrejser til alverdens vinlande - fra Tyskland, Frankrig og Italien til Argentina, Chile og Sydafrika.
Nu er der også mulighed for at komme med på en arrangeret tur rundt i et mindre kendt vinland: Danmark! Chateau de Danemark, som turen er døbt, varer fra d. 27. til 29. juli, og omfatter besøg hos fem meget forskellige danske vingårde.
Turen starter med en sejltur til Årø og besøg hos Årø Vingård, som blev grundlagt i 2004 af en tidligere malermester. Dernæst følger Danmarks mest præmierede vingård, Skærsøgaard ved Donssøerne lidt nord for Kolding, Stokkebye Vingård på Fyn, hvor der udover vin også smages på kaviar, og Vesterhave Vingård, der ligger i Karrebæksminde helt ud til Smålandsfarvandet, og hvor man fremstiller rødvin efter Amarone-metoden med de tørrede druer.

Danmarks største vingård


Turen rundes af hos Dyrehøj Vingård på Røsnæs, der med 30.000 vinstokke er Danmarks største vinproducent - og som også har været kåret som landets bedste producent.
På turen får man et godt indtryk af, hvor langt Danmark er som vinland, og hvor mange spændende eksperimenter, der foregår rundt omkring på vingårdene. Man får mulighed for at få en snak med producenterne og høre, hvad der fik dem til at forlade gode job for at forsøge sig som danske vinbønder. Og så får man frem for alt smagt på et udvalg af hvide, røde og mousserende vine.

En garvet rejsearrangør


Det er Vagns Kulturrejser i Danmark, der arrangerer turen. Ejeren er Vagn Olsen, som tidligere har lavet op mod 100 rejseprogrammer til DR med titler som ”Vagn på floden”, Vagn i Arabien, Vagn i Japan osv. Han har også arrangeret adskillige grupperejser til Indien, Bhutan, Mexico og New Zealand. Men nu gælder det altså rundrejser i hans eget hjemland.
Man kan læse mere om Chateau de Danemark, se hele programmet - og bestille turen - ved at klikke her.

Mistet lugte- og smagssans

De fleste har sikkert hørt om, at Covid-19 kan medføre et midlertidigt tab af lugte- og smagssansen. For nogle varer det kun et par uger, før de igen kan lugte og smage, mens andre er flere måneder om at komme sig - og enkelte lader til helt at have mistet de to sanser.
For en vinelsker er det naturligvis frustrerende og irriterende ikke at kunne lugte og smage et godt glas vin. Men for en vinprofessionel, der er afhængig af sin lugte- og smagssans for at få smør på brødet, er det lidt af en katastrofe.
Tænk bare på en vinimportør, der skal vurdere, hvilke vine, der skal indkøbes til forretningen, eller sommelieren, der skal have helt styr på vin- og madsammensætning i restauranten. Og så er der vin-dommerne, vinskribenterne osv.
I Frankrig har man ifølge Wine Spectator udført en undersøgelse af denne kedelige følgevirkning af Covid-19 for netop vinprofessionelle.

Frygter for jobbet


I spidsen for undersøgelsen står vin-universitetet i Bordeaux, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISW), og flere franske vin-organisationer.
2600 vinbranchefolk, hvoraf de 70% var franskmænd, deltog i undersøgelsen. En rundspørge viste, at 60% af de deltagere, der havde haft Covid-19, havde mistet lugtesansen, mens 40% havde mistet både lugte- og smagssansen. 4% af dem, der var blevet ramt af pandemien, havde stadig ingen lugte- og smagssans flere måneder efter, de var blevet erklæret raske.
Flere af vinbranchefolkene ytrede, at de havde undladt at fortælle deres arbejdsplads om problemet af frygt for, at det ville få konsekvenser for deres ansættelse.

Skal prioriteres i vaccine-køen


Med baggrund i undersøgelsen har flere franske vinbranche-organisationer nu fundet fælles fodslag og har opfordret landets regering til at prioritere vinprofessionelle i vaccine-køen. Om den franske regering er lydhør over for opfordringen, melder historien ikke noget om.
Hvis man mister sin lugtesans som følge af Covid-19, skulle man kunne træne sig til at genvinde den.
ISW har i den forbindelse også offentliggjort en træningsmanual baseret på en række europæiske undersøgelser. Ifølge manualen skal man blandt andet flere gange om dagen ”sniffe” adskillige aroma-koncentrerede olier, som inddeles i fire forskellige lugte-grupper: frugt, blomster, krydderier og urter. Der gives dog ingen garanti for, at træningen hjælper, men det er jo et forsøg værd. Man kan læse manualen i sin helhed ved at klikke her.


Dommerne til Challenge Millésime Bio i fuld gang med årets store smagning.

Forlængelse af Millésime Bio med "medalje-hal"

Verdens største vinbranchemesse for økologisk vin, Millésime Bio, blev traditionen tro afholdt i Montpellier fra d. 25. til 27. januar. Men så var det også slut med traditionerne - messen var nemlig for første gang nogensinde 100% digital på grund af Covid-19 restriktioner.

Det fungerede dog så godt, at arrangøren, Sudvinbio, har besluttet at ”forlænge” messen ved at åbne den igen d. 18. og 19. marts.
De vinbranchefolk, der var tilmeldt vinmessen i januar, er automatisk også tilmeldt marts-versionen. Her vil man så igen - via messens digitale platform - kunne afholde møder, besøge standene, indgå nye importaftaler med vinproducenterne osv. Nye messe-deltagere kan indskrive sig til de to dage fra og med 3. marts ved at klikke her.
De to ekstra åbningsdage ligger efter messens store årlige vinkonkurrence, Challenge Millésime Bio, og det giver mulighed for et virtuelt besøg i ”Hall des Médaillés” (medalje-hallen), hvor man kan se nærmere på de mange vindervine og holde møder med deres producenter.

1696 konkurrerende vine


Til årets Challenge Millésime Bio - der var den 14. udgave - dystede 1696 certificerede økologiske vine fra tolv forskellige lande om medaljerne. Det var 5% flere vine end i 2020, og stigningen skyldtes hovedsageligt flere registrerede hvidvine og roséer.
Dommerpanelet bestod af 286 vinprofessionelle - ønologer, sommelierer, vinhandlere osv. - der mellem d. 8. og 22. februar smagte sig gennem de mange tørre, søde og boblende vine. 520 vine opnåede medaljer, hvoraf de 217 var af guld, 239 af sølv og 64 af bronze.
Hvis man klikker her, kan man se en oversigt over alle medaljevinene - og så gå på jagt på det danske marked. Og her kan man søge på vindervinene ud fra en række forskellige søgekriterier - land, vintype, distrikt, årgang, pris og medalje-metal. Læg mærke til, at man også kan søge på en specialitet som orange vin - hvoraf en enkelt vin fra Languedoc-Roussillon har vundet en guldmedalje.



259.000 kr. for en flaske rom

Flasker med sjælden eller fornem whisky og cognac går ofte til ekstremt høje hammerslag på auktionerne. Men rom derimod bliver som regel ikke budt så højt op. Derfor har det også vakt opsigt, at en flaske rom årgang 1976 har indbragt 30.000 pund (cirka 259.000 kr.) på en auktion hos Sotheby’s i London.

Nu er der også tale om en sjælden rom med navnet Dictador Generations En Lalique, som der kun findes 300 flasker af på verdensplan. Rommen er også fremstillet af den førende rom-familie Parra, som har lavet rom i Columbia under mærket Dictador siden 1913. Og så er flasken fremstillet af det fine gamle franske krystalfirma Lalique. Flaskens bølgende overflade skal i øvrigt lede tankerne hen på Det Caribiske Hav.
Rommen, der er modnet på både amerikanske fade og portvinsfade, smager da sikkert også rigtig godt. Så der er altså årsager nok til, at prisen er blevet skudt i vejret.
Det beløb, salget indbragte, går til bevarelse af den columbianske jungle.



En sød historie

Den skotske køkkenmontør Craig Harrigan var godt i gang med at rive et gammelt køkken ned i en lejlighed i Perth, da han gjorde et lidt specielt fund.
I soklen under et af køkkenelementerne fandt han en miniatureflaske whisky af mærket Glenkinchie samt en besked, skrevet på gulvet: ”Jack og May boede her med tre børn og en hund. Køkkenet blev sat op i april/maj 2001. Ha’ det godt, og nyd drinken.”
Den lille flaske havde altså ligget der i 20 år og ventet på, at et nyt køkken en dag skulle installeres, og at den, der gjorde det, kunne nyde indholdet efter en dags hårdt arbejde. En sød og betænksom idé!


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Karin Adcock.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Karin Adcock (f. 1963) er historien om en forretningskvinde med danske rødder, der endte med egen vingård i Australien. Med en uddannelse som lærer og lidt forskellige job i bagagen flyttede hun som 31-årig fra Danmark til det store oversøiske land.
I 2004 opnåede hun rettighederne til at sælge smykker fra det danske smykkefirma Pandora på australsk jord. Det lykkedes hende at opbygge en meget stor forretning, som hun fem år senere solgte tilbage til Pandora.
Hun fortsatte som CEO i firmaet indtil 2012, hvor hun besluttede sig for, at der skulle ske noget nyt. På det tidspunkt havde den australske arm af Pandora 400 ansatte, 85 konceptforretninger/franchisepartnere og over 350 forhandlere i Australien og New Zealand.
I 2016 købte Karin Adcock vingården Pooles Rock Property i Broke, Hunter Valley, der var grundlagt i 1988 af Macquarie Banks grundlægger, David Clarke. Efter hans død i 2011 blev gården købt af et gasselskab, der lod stedet forfalde. Så da hun overtog ejendommen, var det i sidste øjeblik, hvis vinmarkerne skulle reddes. I dag hører der 11 hektar velplejede vinmarker til vingården.
Karin Adcock har altid holdt af et godt glas vin, men vidste intet om vindyrkning eller -fremstilling - det var den fantastiske landejendom, som hun omdøbte til Winemark Wines, hun faldt for. Derfor omgav hun sig fra starten af med et team af dygtige folk med knowhow inden for vinproduktion. Hun er dog selv med til samtlige smagninger fra fade og tanke og er involveret i alle beslutninger om, hvordan vinmarkerne passes optimalt.
Hun har investeret megen tid og mange penge i genopbyggelsen af den førhen så flotte vingård, hvis Chardonnay-vine - allerede før hun kom til - havde vundet flere priser. Af samme årsag har hun valgt udelukkende at fokusere på hvidvine på netop denne drue.
Ud over at have fået styr på vinmarkerne og vingården har Karin Adcock også etableret en tilhørende vinbutik og overnatningsfaciliteter for op til 34 personer. Derudover byder Winemark Wines på en skulpturpark og et nyåbnet kunstgalleri. Karin Adcock har en travl hverdag men nyder travlheden i fulde drag, og hun arbejder for, at Winmark Wines skal blive en destination for såvel premium Chardonnay-vin som for kunst.
Privat har hun tre dejlige piger, der alle er godt i vej, og hvoraf den ene bliver færdig med IB Diploma (Internationale Baccalaureate Diploma) på Herlufsholm til sommer.
Adresse: 229 Wollombi Rd, Broke NSW 2330, Australien, tlf.: (+61) 429 265 268, e-mail: info@winmarkwines.com.au, www.winmarkwines.com.au/
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Findes der en sådan fortegnelse?

Kjeld Rasmussen savner en fortegnelse over engelske vinudtryk, når det gælder fx produktion og smagning. Han har en ”alt om fransk vin fra a til z”, som han har haft stor glæde af. Nu vil han gerne høre, om der findes noget lignede for engelske vinord.

Her kommer VinAvisens redaktion desværre til kort, og vi kaster derfor bolden videre til vores mange læsere i håb om, at nogen kan hjælpe Kjeld Rasmussen.
Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk, hvis du ligger inde med eller har kendskab til en sådan fortegnelse eller bog (fysisk eller digital).



Ugens vinøse tegning, 5

Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Som billedtekst til den femte tegning, som ses til venstre, kan vi passende bringe dette berømte citat fra bogen:
"Sig mig, hvad du spiser, så skal jeg sige dig, hvad du er."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-623


623 Der hygges med mad og vin foran en vinmark hos det australske vinhus Winmark Wines. (foto © Winmark Wines).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Cape Maidens, Darling Cellars, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2020, lav alkohol (13%)

58 kr., Amka

I duften af denne hvidvin er der lime og eg - det er dog ikke oplyst, om vinen har ligget på fad. Smagen er tør, let krydret og med smag af friske grønne druer. En ok all round vin til både fisk og fjerkræsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Juan Gil, Moscatel, Jumilla Seco, Spanien, 2019, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En delikat hvidvin med duft af nektariner og med en fyldig og saftig smag fuld af moden frugt og strejf af honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

ant moore Estate Series, Antmoore Brands, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 11.-17. marts: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Her har vi en typisk newzealandsk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen - men vinen kan mere end at være typisk. Det er en ualmindelig delikat og dejlig vin, der dufter aromatisk af kærlighedsfrugt og karambole med strejf af flint og røg. I smagen er frugten i front med frisk citrus og Golden Delicious æbler. Eftersmagen er lang og liflig - og tilbudsprisen yderst attraktiv. Nyd vinen, som den er, eller til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brennfleck Grauburgunder, Weingut Hugo Brennfleck, Grauburgunder, Franken, Tyskland, 2019, lav alkohol (13%)

119 kr., Vinotto

En frisk og rigtig dejlig hvidvin på Grauburgunder (Pinot Gris i Frankrig) med grøn drue og mineralske noter i duften og med en fyldig smag med strejf af modne citrusfrugter og sommeræbler. Det er en vin i perfekt balance mellem syre og en fin frugtsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Olifantsberg Blanc, Olifantsberg Family Vineyards, Western Cape, Sydafrika, 2018, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved køb af 6 flasker: 125 kr. flasken, Syd Afrika Vinimport

En hvidvin på Rousanne, Grenache Blanc og Chenin Blanc. I duften er der en hel del træ samt lidt stjerneanis i bagkanten, mens smagen byder på nelliker, en markant frugtsødme og noter af halm. Det er en interessant men også lidt uharmonisk vin, og den høje pris koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Emil Bauer, Sauvignon Blanc, Pfalz, Tyskland, 2020, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris ved 3 flasker: 110 kr., Mr. Ruby

Denne hvidvin dufter og smager af kærlighedsfrugt - som en newzealandsk vin på Sauvignon Blanc. Men den er altså tysk. I eftersmagen er der fine citrusnoter. Det er en delikat, frisk og fyldig vin - med et noget ret opsigtsvækkende statement på etiketten. Oversat fra engelsk står der: "Hvis du er racist, en terrorist eller bare et røvhul, så skal du ikke drikke min Sauvignon Blanc!". Nyd vinen til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Les Vignerons de tavel & Lirac, Tavel AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Tavel, som ligger i Côtes-du-Rhône, var engang langt mere kendt herhjemme for sine glimrende rosévine. I dag er det yderst sjældent, vi får en vin fra denne appellation til smagning. Denne rosé er et bevis på, at Tavel stadig er i front, når det gælder kvalitets-roséer. Det er en ualmindelig dejlig og relativt mørk rosé med en sommerlig duft af modne ribs og en fyldig, saftig bærsmag. Det er også en vin, der har en stor spændvidde til mad. Den kan nydes til såvel kraftige skaldyrsretter og kylling som til lette kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Fabregues, Syrah, Costières de Nímes AOP, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

49 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En dejligt krydret og aromatisk rødvin med noter af rosmarin og basilikum. Krydderierne fortsætter helt ud i den lange eftersmag, der slutter rundt og blødt med et lille anis-bid.

stjernestjernestjerne

Zin Sala Bim, Zinfandel, Puglia, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Supermarco

En rødvin, der dufter lifligt af friske mørke bær. Smagen er ligeledes fuld af frisk frugt, men lifligheden afbrydes brat af en ret markant syre og et bittert bid til slut. På grund af syren vil vinen egne sig fint til fede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ripasso, Catina di Verona, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., på tilbud indtil 30. marts: 54.50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig vin og en klassisk Ripasso, hvor de upressede skaller fra Valpolicellas Amarone-vine er tilsat rødvinen og giver den kraft og sødme. Der er svampe og brombær i duften og søde, modne sommerbær i smagen. En fin syre til slut gør vinen velegnet til lidt fede retter - som fx pateer og cremede pastaretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Birds of Paradise, Valle del Rapel, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. marts: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig økologisk og vegansk rødvin på Garnacha og Syrah. Den dufter af tranebær og andre aromatiske bær og har en læskende, frisk og imødekommende bærsmag, som mange vil kunne lide. Til tilbudsprisen er vinen sagen til den store sommerfest - når den tid (forhåbentlig) kommer om nogle måneder.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Raccolto, Mare Magnum, Sicilia DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. marts: 89 kr. ved 2 flasker, Irma

Denne fortræffelige økologiske rødvin er fremstillet på Siciliens store rødvinsdrue, Nero d'Avola, og Cabernet Sauvignon. Det er en varm og blød vin med en dejlig saftig smag af modne solbær og brombær. Der er også en forfriskende syre, som gør vinen velegnet til mad. Tilbudsprisen er lav i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjerneØ

Marigny Neuf, Pinot Noir, Loire, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En typisk og rigtig dejlig rødvin på Pinot Noir med dens lethed, saftighed og friske bærmost. Drik den let afkølet. Prisen er dog i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Armas de Guerra Roble, Vinos Guerra, Mencía, Bierzo DO, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 75 kr., Skjold Burne

En frisk og saftig rødvin fremstillet på druer fra 65 til 85 år gamle vinstokke. Der er fine lakridsnoter i både duften og smagen og en lang og blød eftersmag. Her er ingen skarpe kanter men en god syre til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Hierogram, Precision Wine Co., Zinfandel, Napa Valley, Californien, 2018, høj alkohol (15%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En rigtig Zinfandel-bamse med modne brombær og læder i duften og med en sødmefuld, koncentreret frugtsmag. En "jammy" vin til kraftige kødretter. 15% men intet alkoholbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contemplations, Katarzyna, Thrakien, Bulgarien, 2018, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris på tilbud: 104 kr., AM Vinimport

Der er langt mellem de bulgarske vine på danske hylder - men her er et ualmindeligt dejligt eksemplar af en rødvin på Merlot og Malbec. Det er en imødekommende og aromatisk vin med intens frugt men også med varme krydrede noter og en lang eftersmag, der ender med strejf af nelliker. Drik den til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Whishes Eratini Red, Pieria Eratini Wines, Grækenland, 2018, høj alkohol (14,5%)

135 kr., WineRoads

Druerne til denne rødvin er den græske drue Xinomavro (40%), Cabernet Sauvignon (35%) og Syrah (25%), og det er en glimrende treenighed. Det er en aromatisk rødvin med duft af moden frugt og mandelmasse og med en frugtrig smag, hvor især Cabernet-druen brillierer med noter af solbær. Eftersmagen slutter med fine krydrede noter. Det er en dejlig vin - men prisen er lige i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urban, Dominio Fournier, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

140 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 115 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En forholdsvis let rødvin, når det gælder Ribera-vinene - og på trods af de 15% alkohol. Det er også en meget lækker rødvin med blød frugt, ren lakrids og fine krydrede noter til slut i den lange afrundede eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Les Planels, Château Maris, Minervois AOP, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

249 kr., Propperiet

En biodynamisk certificeret rødvin med en kompleks og tæt duft af moden frugt, efterårs-skovbund, læder og vanille. Der er power og krydderier - især sort peber - i den fyldige smag, der bliver stadig mere intens i den lange eftersmag. En fin syre dukker frem til sidst. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Grand Romane, Gigondas AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

250 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Erik Sørensen Vin

En top-rødvin med en aromatisk nærmest blomsteragtig duft og med en fyldig og fint krydret smag med rosmarin og bittermandel. De 15% er vel integrerede. Der er stadig et godt tanninbid til slut. Vinen kan bestemt drikkes nu, men kan også med fordel gemmes i nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dominio Fournier Reserva, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

299 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 250 kr., Skjold Burne

Ribera del Duero fremstiller dejlige og karakterfulde rødvine - og her er en af de rigtig gode. Den dufter af hyldebær, skovbær og svampe og smager intens og krydret med strejf af ren lakrids. Eftersmagen slutter med et tilpas bid af fad efter de 18 måneder på nye franske egetræsfade.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort Crusted, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 170 kr., Skjold Burne

Crusted, som der står på etiketten, er navnet på en type portvin, der er blandet af forskellige vine og lagret i store fade i fire år, hvorefter den tappes uden filtrering. Det vil sige, at den bør dekanteres. Det er en dejlig portvin med strejf af ingefær i duften og med smag af dadler, mørke rosiner og figner - altså masser af sødme, men også med en pikant og forfriskende frugtnote og en behagelig tørhed til slut. Nyd den til søde desserter eller cremede oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen