Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2021

Stjålne Bourgogne-vine fundet under razzia

Vi har tidligere nævnt, at der sker stadig flere vin-tyverier i Frankrig hos såvel vinproducenter som i fornemme vinforretninger og restauranters vinkældre.

Ind imellem lykkes det myndighederne at finde frem til både forbryderne og de stjålne vine. Som nu for nylig, hvor man konfiskerede 1160 flasker vin og arresterede ti personer fra et større forbrydernetværk.
Det skete via en storstilet razzia i Lyon og Toulouse med deltagelse af 60 politifolk fra tre regioner.
Vinene viste sig ifølge The Drinks Business at stamme fra to røverier begået hos to forskellige vinproducenter i Bourgogne i henholdsvis juli og oktober sidste år. Det første røveri var hos Domaine Philippe Chavy i Puligny-Montrachet og det andet hos Domaine Sangouard-Guyot i Mâconnais.

Tørrede alle flader af


Hos førstnævnte vinhus slap tyvene af sted med 2000 flasker til en værdi af 80.000 euro (cirka 595.000 kr.), mens sidstnævnte blev ”lettet” for 850 flasker til en værdi af 10.000 euro (cirka 74.000 kr.).
Myndighederne er ikke i tvivl om, at der er tale om den samme tyvebande, da de to tyverier blev udført med samme præcision, viden om, hvilke flasker man skulle gå efter, og omhyggelighed med at slette alle spor. Fx brugte tyvene handsker under begge indbrud og tørrede samtlige flader af med det samme klorin-præparat, før de forlod vinhusene med deres tyvekoster.
Det er langt fra alle de stjålne flasker, der nu er blevet konfiskeret, og de resterende vine forventes at være blevet solgt gennem forbrydernes salgsnetværk. Hvor længe forbrydernetværket har opereret - og hvor mange andre tyverier, det har på samvittigheden - vides endnu ikke med sikkerhed.


Etiketten på den nye kalorielette hvidvin fra Kendall-Jackson.

Kalorielet udgave af populær Chardonnay

”Lettere vine” - altså vine med færre kalorier - er blevet stadig mere populære i USA. I 2020 steg salget af disse vine med gigantiske 90% sammenlignet med året før - dog fra et ikke særligt højt udgangspunkt.
Nu har Jackson Family Wines, der ejer vinhuset Kendall-Jackson, fremstillet en kalorielet udgave af husets Vintner’s Reserve Chardonnay, som i mere end 26 år har været USA’s mest populære Chardonnay-vin.
Avant Lower Calorie Chardonnay hedder den nye hvidvin, og den indeholder kun 85 kalorier, ingen sukkerstoffer og kun 3 gram kulhydrater pr. 15 cl - hvilket svarer til et normalt stort glas vin.
Til sammenligning indeholder den samme mængde af Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 111 kalorier.

Kun 9% alkohol


Den kalorielette udgave er skabt ved at høste og vinificere en del af druerne tidligt i modningssæsonen, hvor koncentrationen af sukker stadig er lav. Da det er sukkeret, der forvandles til alkohol under gæringen, medfører det selvsagt også, at vinen kun indeholder 9% alkohol, hvor Vintner’s Reserve Chardonnay holder 14%.
Men nu skal vinen jo også smage godt - ellers holder forbrugerne nok ret hurtigt op med at tælle kalorier. Og for at Avant Lower Calorie Chardonnay ikke skal være en kedelig syrebombe, har man iblandet hvidvin fremstillet på fuldt modne Chardonnay-druer.
Ligesom sit forbillede er den kalorielette udgave blevet fadmodnet for at opnå et touch af vanille, som det lyder fra vinhuset.
Vi hører gerne på mariette@vinavisen.dk, hvis der er en vinimportør, der begynder at forhandle Kendall-Jackson Avant Lower Calorie Chardonnay på dansk jord.


Så slem kan jorden tage sig ud under langvarig tørke. Foto: Wikipedia/Tomas Castelazo.

Mere tørke end i 2000 år

Det er ikke just opmuntrende resultater, ny klimaforskning fra University of Cambridge viser. Forskerne rekonstruerede sommervejret gennem de sidste 2110 år i det nuværende Tjekkiet og det sydlige Tyskland, hvilket har givet et indblik i, hvordan det har artet sig i det centrale Europa.
Det viste sig, at tørkeperioderne siden 2015 har været hyppigere og mere langvarige end i nogen anden periode i de 2110 år.
Tørkeperioderne har selvsagt også betydning for vinens verden, idet manglende vandressourcer kan medføre stress hos vinstokkene - og i sidste ende et ringere høstudbytte.
Man kan (mod betaling) læse mere om undersøgelsen i Nature Geoscience.

Druer, der "sparer" på vandet


En anden undersøgelse fra vinuniversitetet i Californien, UC Davis, kommer i den forbindelse med positivt nyt. Her har forskerne undersøgt i hvor høj grad 34 forskellige druer i forskellige europæiske vindistrikter bliver påvirket under en langvarig tørke - altså i hvilket omfang vinstokkene udviser stress på grund af vandmangel.
Forskerne opdagede, at hos druesorter fra vinområder, der er særligt udsatte for tørkeperioder, har vinstokkene udviklet en evne til at gemme en del af vandet i sig, så der er nok vand til hele vækstperioden. Det gælder fx de italienske druer Sangiovese og Montepulciano. Man kan læse mere om denne undersøgelse i Journal of Experimental Botany.


De festligt dekorerede fade bliver placeret rundt omkring i lokalområdet.

Det kan man også bruge vinfade til ...

Craig og Kathryn Hall, der ejer vinhuset Hall Wines i St. Helena i Napa, har fået en god idé: En æggejagt i stort format, hvor ”æggene” er malede vinfade - som med lidt god vilje jo har lidt æggeform.

Første udgave af æggejagten løb af stabelen sidste forår, hvor vinhuset donerede fade til bemaling i lokalområdet. Målet var at sætte lidt kulør på en for mange trist Covid-19 tid. Firmaer, lokale kunstnere, butikker og alle aldre deltog og malede fade efter bedste formåen. I alt blev det til mere end 200 festlige fade, som blev opstillet rundt omkring i byerne i St. Helena og Angwin.
Om fjorten dage findes penslerne frem igen, og så går det løs, så ”æggene” kan pryde gadehjørner, parkeringspladser og vinmarker. Og så kan byboerne ellers gå på jagt efter fadene i påsken.
Når man bestiller et fad, opfordres man samtidig til at donere et beløb til Napa Valley Community Foundation til hjælp for de Covid-19 ramte lokalforretninger.
Man kan læse mere om projektet - og se lidt flere dekorerede fade - ved at klikke her.



Fra en tidligere Hospices Nuits-Saint-Georges auktion. Engang var auktionen forbeholdt vinbranchefolk - i de seneste to udgaver har offentligheden også været velkomne. Foto: Hospices Nuits-Saint-Georges.

En mindre kendt "hospitals-auktion"

De fleste har sikkert hørt om Hospices de Beaune - det gamle hospital i Beaune - og dets berømte årlige vinauktion. Men der er nok ikke helt så mange, der kender den auktion, som afholdes af Hospices de Nuits-Saint-Georges, ligeledes i Bourgogne. Den afholdes også årligt, og det er en auktion, der for hvert år har stadig større succes.

Ligesom til hospitalet i Beaune har folk i Nuits-Saint-Georges doneret vinmarker til deres hospital gennem flere hundrede år, og på samme måde som i Beaune er det fade med den nyeste årgang vin fra markerne, der kommer på auktion.
Der er dog tale om en langt mindre auktion end den i Beaune - både når det gælder mængden af vin og indtægterne.

50% flere bydere end sidste år


På dette års auktion, som fandt sted d. 14. marts i det historiske Château du Clos de Vougeot, blev der solgt 114 fade, hvoraf de 112 indeholdt rødvin. Til sammenligning blev der ved den seneste Beaune-auktion solgt 630 fade.
Det samlede hammerslag i Nuits-Saint-Georges lød på 1,9 millioner euro (cirka 14 mio. kr.), hvilket var en stigning på hele 19% sammenlignet med auktionen i 2020. Der var også registreret 20% flere bydere end sidste år - hvor der var 50% flere end i 2019. Så det går bestemt i den rigtige retning for auktionen.
Ved Hospices de Beaune er højdepunktet salget af Pièce des Prèsidents (præsidenternes fad), hvorfra beløbet, det indbringer, hvert år går til forskning i forskellige sygdomme.

Det ældste af hospitalerne


På samme måde er der et Pièce de charité (velgørenheds fad) på auktionen i Nuits-Saint-Georges, hvor pengene fra salget i år gik til noget så aktuelt som forskning i Covid-19 varianter på Institut Pasteur.
Det 228 liters fad, der indeholdt rødvin fremstillet på druer fra 70 år gamle vinstokke fra 1. cru marken Les Saints-Georges, gik for 49.380 euro (cirka 367.000 kr.), hvilket er en hidtidig rekord. Det var det også for præsidenternes fad i Beaune under den seneste auktion, hvor hammerslaget lød på 660.000 euro (cirka 5 mio. kr.),
Hospices de Nuits-Saint-Georges har holdt sine årlige auktioner siden 1961 - så i år kunne auktionen fejre 60 års jubilæum. Før det blev vinen solgt som bulkvin til lokale négocianter. Hospices de Beaune har derimod afholdt sine auktioner siden 1859.
På et punkt slår Hospices Nuits-Saint-Georges storebroren i Beaune, nemlig når det gælder alder. Hvor hospitalet i Beaune blev grundlagt i 1443, så stammer det i Nuits-Saint-Georges fra 1270, hvor det blev opført som et hospital for spedalske.


Vinitaly aflyst

Verdens største vinbranchemesse, ProWein, som hvert år afholdes i den tyske by Düsseldorf, har som tidligere nævnt valgt at aflyse også dette års messe på grund af Covid-19 restriktionerne.
Og nu har Veronafiere, arrangørerne af Vinitaly, ligeledes for andet år i træk aflyst den kommende udgave af den italienske vinbranchemesse. Den afholdes hvert år i april og er en vigtig platform for de italienske vinproducenter, når det gælder markedsføringen af vine over for vinimportører og andre vinprofessionelle fra hele verden. I år havde man udskudt messen til sidst i juni i håb om, at det så var muligt at afholde den. Men nu, hvor Italien er på vej ind i sin tredje nedlukningsperiode, har arrangørerne ment, at det var bedre helt at droppe messen i år. Den 54. udgave af Vinitaly er derfor planlagt til at løbe af stabelen fra d. 10. til 13. april 2022.


En af siderne i den gamle bog. Med sirlig håndskrift redegjorde Thomas Jefferson for samtlige udgifter - heriblandt dem til vin og anden alkohol.

Digital version af Jeffersons vinindkøb

Joe Biden og Donald Trump er på de fleste områder milevidt fra hinanden. Men en ting har de tilfælles, og det er, at ingen af dem rører alkohol - hvilket til gengæld adskiller dem fra hovedparten af de 44 andre mænd, der gennem tiderne har haft præsidentposten i USA.

En af de meget vinglade præsidenter var nummer tre i rækken, Thomas Jefferson. I sin tid som landets ambassadør i Frankrig fra 1785 til 1789 fik han smag for de gode franske vine. Og ved sin ejendom i Monticello fik han også anlagt egne vinmarker - han havde dog ikke det store held med at fremstille vin.
Så han måtte derfor købe den vin, han ville have i glasset - og han købte temmelig store mængder. Det viser en regnskabsbog, som i mere end 100 år har befundet sig i hovedbiblioteket i New York. Her kunne forskere allernådigst få lov til at bladre i den gamle bogs skrøbelige sider, men nu for nogle år siden fik biblioteket digitaliseret bogen, så enhver kan kigge i den. Og den giver bestemt et godt indtryk af, hvad en præsident med smag for vin - og øl - skænkede i glasset.

En bred vinsmag


Regnskabsbogen, der dækker perioden 1791 til 1803, oplyser omhyggeligt enhver udgift til husholdningerne i såvel Det Hvide Hus som i ejendommen i Monticello.
Når det gælder vin, afslører bogen blandt andet, at Jefferson fra d. 4. marts 1802 til samme dato året efter brugte 1297 dollars (cirka 8460 kr.) på indkøb af vinflasker til såvel eget forbrug som til repræsentation. Og der er en utrolig spændvidde i de vine, han spenderede pengene på.
Fx købte han 100 flasker champagne for i alt 173 dollars (cirka 1128 kr.), 360 flasker Sauternes, Bordeaux-rødvine, ungarske vine, portugisiske vine, portvin, sherry og fire ”piper” Madeira.

Ikke almindeligt med italiensk vin


Han købte også 138 flasker italiensk vin, hvoraf de 123 var fra Montepulciano. Og det er faktisk interessant, for dengang blev næsten al italiensk vin drukket af italienerne selv.
Når det drejer sig om Bordeaux-vinene, nævner Jefferson ofte, hvilke slotte vinene stammer fra. Han investerede blandt andet i 36 flasker Château Margaux 1798.
Man kan læse mere om den vinglade præsident i vores serie af postkort fra USA - og kigge i den gamle regnskabsbog ved at klikke her.


Fra hjemmesiden "Silvaner liebt Spargel".

Mere om vin til asparges

Sidste uges gode spørgsmål fra en af vores læsere omhandlede vin til asparges. For man hører jo ofte, at de grønne stænger og vin er et dårligt match.
Men der er vine, der egner sig glimrende til asparges - vi gav en række bud i vores besvarelse.
Det har fået flere læsere til tasterne med endnu flere bud. Nogle har nævnt, at de tørre lyse sherry-typer er fortræffelige ledsagere. Det gælder blandt andet Torben Hemager, der skriver, at han i mange år har serveret Fino eller Manzanilla til såvel hvide som grønne asparges.
Og så er der Anette Jensen fra vinimportfirmaet Vinfruen, der anbefaler hvidvine på Silvaner-druen - og især de vine, der fremstilles i Franken. Et motto i det tyske vinområde er netop ”Silvaner liebt Spargel” (Silvaner elsker asparges), og der findes endda en hjemmeside helliget den gode sammensætning.

Toppede cognac'en med karamelfarve

Hennessy er et berømt og legendarisk cognacmærke - og derfor et oplagt emne for denne verdens spiritus-forfalskere.

Siden 2017 har et forbrydernetværk i den kinesiske provins Guangdong kreeret forfalskede flasker Hennessy cognac ved at hælde et andet cognacmærke, Louis Royer, på flasker og toppe med karamelfarve for at opnå den rette farve og aroma.
Dernæst blev flaskerne forsynet med falske etiketter og leveret til forbrydernes samarbejdspartnere - et par spiritusforhandlere, der soglte dem videre til deres faste kunder.

Femten års fængsel


I alt nåede netværket at omsætte forfalskede flasker for 3,4 millioner RMB (cirka 3 mio. kr.), før det blev afsløret af politiet i december 2018, og et større antal personer blev arresteret.
Nu er dommene faldet, og lederen af netværket har fået femten års fængsel samt en bøde på 1,8 millioner RMB (cirka 1,7 mio. kr.).
De øvrige bandemedlemmer har fået mellem seks måneder og ti års fængsel og ligeledes klækkelige bøder.
Lederen forsøgte at forsvare sig selv i retten med, at Louis Royer jo er af lige så god kvalitet som Hennessy, og at han derfor ikke havde solgt et ringere produkt. Det burde jo så medføre en kortere fængselsstraf, mente han - hvilket dommeren ikke gav ham ret i…
På strandpromenaden i byen Badalona kan man se en skulptur af den abelignende skabning, som også ses på Anís del Monos logo. Foto: Wikipedia/Txebixev.

Anís del Mono hitter i Spanien

I Spanien har nedlukningerne under pandemien - ligesom mange andre steder - haft betydning for salget af vin og spiritus.
I barerne og restauranterne er det faldet med 42,7% i 2020. Til gengæld har spanierne nydt ekstra megen alkohol på hjemmebane.
I anden uge af april sidste år (påskeugen), hvor Spanien var lukket ned, steg detailsalget af spiritus med 93,4% og af vin med 73,4% sammenlignet med påskeugen i 2019.
Salget af en ganske bestemt anis-likør har haft ekstra megen vind i sejlene. Det drejer sig om Anís del Mono, som er en af Spaniens mest berømte og traditionsbundne spiritusser. I 2020 steg salget af likøren med 17% sammenlignet med året før.

Inspireret af en parfumeflaske


Ifølge sherryfirmaet Osborne, der ejer likørmærket, skyldtes det øgede salg ikke så meget, at der kom mere af likøren i glassene, men derimod en kolossal glæde for at bage kager og lave søde sager under nedlukningen. Og her er anislikøren en meget anvendt ingrediens. Kage-bage-glæden medførte i øvrigt også, at der en overgang var mangel på mel og gær i de spanske supermarkeder …
Udover hjemmebagningen tilskriver Osborne også det gode salg en øget begejstring for at kreere cocktails på hjemmebane. Også her er likøren en yndet ingrediens.
Anís del Mono har rødder tilbage til 1870, hvor Vicenc Bosch grundlagde sin likørfabrik i kystbyen Badalona i det spanske Katalonien, og det er stadig her i den gamle fabrik og på samme traditionelle måde, likøren fremstilles.
Selve flasken, som indeholder anislikøren, har et facetslebet mønster, der siges at være inspireret af en parfumeflaske, som Vicenc Bosch så i Paris, da han var på jagt efter en gave til sin hustru.

Abe med Darwins ansigt


Til likørens logo, som ses på etiketten, knytter der sig også en ganske særlig historie. Motivet er en abelignende skabning, som med den ene hånd hæver en flaske Anís del Mono og i den anden har en tekstrulle med ordene: ”Es el mejor. La ciencia lo dijo y yo no miento” (denne her er den bedste. Det siger videnskaben, og jeg lyver ikke). Anís del Mono betyder ”abens anislikør”.
Skabningens ansigt har stor lighed med Charles Darwin, hvis udviklingsteori blev ivrigt diskuteret i slutningen af 1800-tallet. Og motivet kan derfor ses som en lidt munter kommentar til tidens hotte diskussion.
I 2012 blev der lavet en 200 kilo tung bronzestatue af den abelignende skabning, som blev placeret på strandpromenaden over for fabrikken.
Gennem årene har anislikøren vundet så meget berømmelse i Spanien, at den er blevet foreviget i malerier af både Pablo Picasso og Juan Gris.
Der er rundvisninger i den gamle fabrik, hvor man også kan se likøren blive fremstillet, hver tredje søndag i måneden undtagen i juli og august.
Man kan læse mere og booke en rundvisning ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* 1st Choice Wine ApS er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Søren Svenningsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Søren Svenningsen (f. 1965) er iværksætter og investor. For 40 år siden tabte han sit hjerte til Mallorca og har gennem årene hyppigt besøgt den spanske ø. Og i 2017 blev hans drøm om egen vingård på øen til virkelighed med Bodega BiniVista. Det blev samtidig startskuddet til et af de største vineventyr nogensinde, som en dansker har bygget op fra grunden.
Siden 2018 er der plantet knapt 30 hektar vinstokke, og der er ved at blive opført en topmoderne vingård på mere end 3000 m2 med kapacitet til produktion af 200.000 flasker vin. Allerede i år vil der blive tappet cirka 35.000 flasker vin årgang 2020. Vinene sælges udelukkende via Bodega BiniVistas medlemsklub, hvis medlemmer - ud over hvert år at modtage et større antal vine - også vil få mulighed for at bo på vingården, følge vinproduktionen på tætteste hold, deltage i et vinmager-program osv. Flere af disse aktiviteter og tilbud er stadig i støbeskeen.
Søren Svenningsen er tidligere advokat hos Gorrissen & Federspiel med speciale i erhvervs-, skatte- og selskabsret. Han stoppede dog sit aktive virke som advokat allerede i 1995 og stiftede Dansk Flaskegenbrug A/S, som var markedsførende i Danmark inden for indsamling, håndtering og salg af glas og flasker til genbrug og genanvendelse. I 2019 solgte han sine aktiviteter.
Ud over at investere i en række virksomheder, herunder Mermaid A/S (hard- og software og digital skiltning), Mermaid Care A/S (medico-udstyr) og Euroinvestor A/S (finansportal) er han også direktør i Bodegas Mariscal A/S, et vinimportfirma med speciale i spanske vine, og har tidligere ejet vinforretningen Vindepotet, som han solgte i år 2000. Han har i øvrigt også ejet et professionelt cykelhold under navnene Team GLS og Team Capinordic.
Da Søren Svenningsen startede Bodega BiniVista for fire år siden, havde han ikke noget dybdegående kendskab til vin - og slet ikke til vinfremstilling. Derfor har han brugt de seneste år på at tilegne sig viden, og han har blandt andet bestået 1. og 2. del af den internationale vinuddannelse WSET og afslutter 3. del i år.
Opbygning af et koncept og en vingård af den størrelse er Søren Svenningsens største investering til dags dato, og den er naturligvis også forbundet med en vis risiko. Det er dog ikke noget, han tænker på til daglig. Han tror fuldt og fast på projektet og har stor tillid til teamet bag det, der blandt andet består af den dygtige vinmager, Jaume Fullana.
Adresse: Biniali, Sencelles, Mallorca, tlf.: (+45) 31 23 30 90, e-mail: info@binivista.com, www.binivista.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Findes der også en Store Verdot?

Mogens Hansen kender godt druen Petit Verdot, som jo er fransk for Lille Verdot. Men findes der så også en Store Verdot, når nu man nævner, at druen er lille?

Ja, det gør der faktisk, og dens franske navn er Gros Verdot - selv om dens druer faktisk er mindre end Petit Verdots.
Den store Verdot har ligesom den lille sin oprindelse i Gironde-regionen i Frankrig, men drueforskerne mener at have konstateret, at den ikke på nogen måde er i familie med Petit Verdot.
Gros Verdot er ikke nogen særlig anvendt drue, kun lidt i Frankrig, Argentina og Californien, og dens skarpe, syrlige smag er ikke eftertragtet.

For meget af det gode


Petit Verdot er derimod en udmærket drue – en drue, der i beskeden mængde kan tilføre en blandings-vin frugt og farve, en kraftig smag og gode tanniner. Med andre ord en "krydderibøtte", der med nogle drys sætter et pift på den færdige vin. For meget Verdot kan derimod gøre vinen grov, rustik og uelegant.
Når det gælder brugen af de to druer Petit og Gros Verdot, er Petit Verdot absolut en større drue end Gros Verdot.


Ugens vinøse tegning, 7

Tak til de læsere, der nu har sendt fine fotos til "Ugens vinøse billede". Men fortsæt endelig med at sende - vi kan sagtens bruge flere billeder. Send dem venligst til mariette@vinavisen.dk.
I øjeblikket bringer vi en serie på otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Som billedtekst til ugens tegning kan vi passende endnu en gang citere Brillat-Savarin:
"Kætterisk tale fører den, der påstår, at det er en fejl at skænke forskellige vine under ét og samme måltid. Tungen trættes nemlig let, og efter det tredje glas vækker selv den bedste vin kun en utydelig smagsfornemmelse."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-625


625 De små nye druer er på vej i vinmarken hos Jordan Winery i Californien. (foto © Jordan Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Neu&Ice Cava Cuvée Especial, Spanien, lav alkohol (11,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Denne udmærket cava er skabt specielt til at blive drukket over isklumper. Det har vi selvfølgelig prøvet. Og jo, de mange fine små bobler holder glimrende, og smagen er tør og med god frugt. Vinen smager mildt og fint over is - men man kan selvfølgelig også drikke den uden, hvorved smagen er mere koncentreret og fyldig. Hvilken udgave, man bedst kan lide, er et spørgsmål om smag. VinAvisens smagepanel hældte til den med isklumper. Spørgsmålet er jo, hvorfor man fremstiller en sådan vin - man kan jo bare afkøle flasken tiltrækkeligt og sætte den i en spand med vand og isklumper. Men man skal jo finde på noget nyt, og der er bestemt noget dejligt uhøjtideligt, drinks-agtigt og sommerligt over boblevin i et glas med is. Så vidt vi husker, var det i Champagne, den første mousserende vin lavet til isklumper blev til.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torre del Falasco, Cantina Valpantena, Garganega, Verona IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 25. til 31. marts: 33 kr. ved seks flasker, Irma

En dejlig og let drikkelig hvidvin med friske grønne druer i duften og med en fyldig og mild frugtsmag med tørhed og sødme i rette mængder. En vin, mange vil kunne lide - og et absolut kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Picton Bay, Picton Bay Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., Amka

En god klassisk newzealandsk Sauvignon Blanc-hvidvin med de karakteristiske noter af kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter. Men det er en forholdsvis let udgave af klassikeren, hvor frugtduften og -smagen er lidt mere afdæmpet end vanligt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 26. marts til 3. april: 41,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Nektariner, citrus, sommerblomster og fine noter af fad præger duften af denne hvidvin på Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier. Smagen er tør uden at knase, har god fylde, en fin frugtsødme og liflige citrusnoter, der holder ud i den lange eftersmag. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Weingut Jakob Schneider Riesling Halbtrocken, Riesling, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

109 kr., pris ved 100 cl, ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En ok all round hvidvin med god frugt, en fin sødme og denne dejlige friske syre, som er så typisk for Riesling. Der er noget dejligt uhøjtideligt over denne 100 cl store klare grønne glasflaske med flad bund og skruelåg. Den kalder på afslabning en varm sommerdag med tærte og salat på bordet.

stjernestjernestjernestjerne

Stahl White Blend, Winzerhof Stahl, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 85 kr., Mr. Ruby

En meget ren note af moden fersken møder næsen, når man lugter til denne gode hvidvin. Smagen prikker lidt på tungen, er rig på frugt - især citrusfrugter - og eftersmagen afsluttes med en god syre, der gør vinen velegnet til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Lark, Olifantsberg Family Vineyards, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2018, lav alkohol (13%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 112,50 kr., Syd Afrika Vinimport

Før man kan nyde denne hvidvin, skal man forcere en tyk gul hætte af voks, hvilket ikke var helt let. Men det skal selvfølgelig ikke ligge vinen til last. Det er nemlig en rigtig god hvidvin med en fin frugtduft med strejf af ren lakrids. Smagen er aromatisk med blomsternoter og med en lille sødme til slut. Prisen er dog i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison Chanzy, Chardonnay, Rully DOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

179 kr., Vinotto

En dejlig hvidvin fra appellationen Rully i Bourgogne. Den har en markant - men ikke ubehagelig - duft af fad, men også fine noter af honning og vanille. Smagen er tør, med en god fedme og noter af friske mirabeller, abrikos og grønne druer. Og hele vejen igennem alle smagsnoterne er der en stringent syre, som bidrager med elegance.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Blisson, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En dejlig rosé med en meget sart rosa farve - næsten som en hvidvin. Den dufter af modne ribs og lime og har en frisk bærsmag og noter af aromatiske sommeræbler. Fine strejf af frugsødme afrunder den lange eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pontificis, Badet Clément, Languedoc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

75 kr., Vinimondo

Her har vi igen en af disse GSM-vine - altså rødvine på de tre druer Grenache, Syrah og Mourvèdre. Udtrykket stammer fra Australien, men bruges også om europæiske vine på samme druer. Når der er så mange GSM-vine, skyldes det, at netop disse tre druer supplerer hinanden rigtig godt - som i denne dejlige, saftige og krydrede udgave, hvor frugten spiller andenviolin. Blandt de mest fremtrædende krydrede noter er peber og timian.

stjernestjernestjerne

Passetoutgrain, Domaine Daniel Rion & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Franrkig, 2017, lav alkohol (13%)

100 kr., BrdrDsVinhandel

En rødvin med en svag herbal note og ikke så meget andet. I smagen er der frisk frugt men også en lidt for markant syre.

stjernestjernestjernestjerne

Narses, Aglianico Campania IGT, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Der er kirsebær, hyldebær og en anelse karry i duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er saftig og med god frugt som afløses af en behagelig tørhed og et pænt tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santavenere, Casa Vinicola Triacca, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 25. til 31. marts: 66,50 kr. ved 6 flasker, Irma

En dejlig og imødekommende rødvin med duft af krydderurter, eg og aromatisk tobak og med en kompleks, fint krydret og blød frugtsmag med afrundede tanniner til slut. Nyd den til en let kødret eller en ret med fjerkræ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Dot, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

125 kr., Supermarco

Eg, læder, modne søde brombær, kaffe, muskler og et lille bittert bid til slut. Sådan er denne solmodne rødvin, der kommer fra det varme og tørre Puglia på den italienske støvlehæl. Den kalder ligefrem på grillede kødretter, når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Imperium Riserva, Tenute del Pojo, Montepulciano d'Abrozzo DOP, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

145 kr., pris ved 12 flasker: 116 kr., Lahvino

Mørke modne kirsebær dominerer duften og smagen af denne elegante rødvin. Men der er også noter af hyldebær og solbærmost og en lang og silkeblød eftersmag med en anelse syre til slut. En rødvin for dem, der ikke er til stringens og tanniner, der bider.

stjernestjernestjernestjerne

Est. 2004, Vinosia, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med så fin en urteagtig duft, at smagen overrasker med sin fylde, kraft og frugtsødme. Det er på mange måder en dejlig men også en lidt usammenhængende vin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Yellow Wood, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 26. marts til 3. april: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En økologisk rødvin på Cabernet Sauvignon og Merlot. Den dufter dejligt af mørke kirsebær, søde mandler, vanille og chokolade og har en lækker, saftig smag af modne solbær og et tilpas tanninbid til slut. Som man kan læse på bagetiketten, så er vinen en hyldest til det sydafrikanske yellowood træ, hvoraf et eksemplar står rank i en vinmark hos Spier.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Tabiso Red Blend, Darling Cellars, Western Cape, Sydafrika, 2020, høj alkohol (15%)

159,95 kr., Amka

En udmærket boks-rødvin med en dejlig krydret duft og smag - her er peber, rosmarin og strejf af salvie. Alkoholen bider dog en anelse til slut. Vinen er sagen til kraftigt krydrede kødretter og til sommerens grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fleva, Skouras, Peloponnes AOC, Grækenland, høj alkohol (14,5%)

160 kr., WineRoads

En helt igennem dejlig rødvin med duft af hyldebær og aromatisk tobak og med en fyldig og dejlig krydret smag med flere lag - her er moden frugt, ren lakrids, friske hasselnødder, rosmarin ... Sagen til et krydret påskelam.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tegolaia Riserva, Villa Travignoli, Chianti Rùfina DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

160 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Erik Sørensen Vin

En Chianti i top med en aromatisk duft med noter af skovbund og friske svampe. Smagen er saftig, kødfuld, fint krydret og fløjlsblød - dog med et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angelo Appassimento, Sudvini, Rosso Puglia IGP, Italien, 2019, høj alkohol (17%)

169 kr., på tilbud til og med 28. marts: 110 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne Online

En appassimento - en rødvin fremstillet efter metoden med de tørrede druer. Og det er en dejlig vin med noter af kaffe og mørk chokolade og en god portion frugtsødme, der får modspil af et lille bittert bid til slut. 17% alkohol men ingen spritkant. Men det er en kraftig og intens vin, der bør ledsages af ligeledes kraftigt krydrede kødretter eller blå oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Rosa Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

199 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 119 kr., Skjold Burne Online

Amarone ligger altid i den dyre ende på grund af fremstillingsmetoden. Men her er en Amarone til en menneskevenlig pris - og så er den ovenikøbet ualmindelig dejlig. Her er frugtsødme og tørhed i de rette mængder. Det er en saftig vin med fine krydrede noter og en lang og blød eftersmag. De 15% alkohol er fint integreret i smagen.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tamdhu 12 Years Single Malt, Speyside, Skotland, høj alkohol (43%)

499 kr., Sprit & Co.

En whisky med delikate noter af tørret kokos og mango samt strejf af eg og vanille efter de 12 års modning på sherrry-fade. Eftersmagen holder længe og byder på stadig flere smagsfacetter. Man får mange gode oplevelser undervejs for de 500 kr.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen