Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 2021



Det ser ikke ud, som om de festglade restaurantgæster på plakaten har bestilt vinkortets næst billigste vin... Plakaten er kreeret af Jules Cheret i 1899.

Den populære næst billigste vin

Flere undersøgelser har vist, at rigtig mange restaurantgæster vælger den næst billigste vin på vinlisten. Det kan der være flere årsager til - blandt andet, at man ikke vil virke påholdende over for de andre gæster ved bordet ved at bestille den absolut billigste vin. Eller, at man har en idé om, at den billigste vin ikke kan være god. Ved at bestille den næst billigste virker det også som om, man har foretaget et kvalificeret valg og ikke kun er gået efter den laveste pris.

Det amerikanske online-magasin Gastro Obscura står bag en af disse undersøgelser - en uformel en af slagsen, hvor man spurgte læserne om, hvordan de forholdt sig til sagen. 304 læsere svarede tilbage, og ud af dem gik 53,1% målrettet efter den næst billigste vin på vinlisten - hvilket jo er temmelig mange.

Ekstra avance på vinen


En af læserne skrev, at hun førhen næsten altid valgte den næst billigste vin på vinlisten, men at hun nu kategorisk styrede uden om den. Årsagen var, at hun havde læst, at restauranterne typisk lægger den største avance på netop denne vin, da så mange gæster vælger den.
Det er rigtigt, at der florerer en idé om, at restauranterne lægger lidt ekstra avance på den populære næst billigste vin. Men holder det nu vand? Nej, ikke ifølge en ny undersøgelse udført af American Association of Wine Economists.
De amerikanske forskere har undersøgt vinlisterne i 249 restauranter i London. Dernæst har de krydstjekket med priserne hos Wine-Searcher - en international vinsøgningstjeneste, hvor man kan søge på 400.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang. For hver vin listes priserne og de forretninger rundt om i verden, hvor den sælges.

Deltag i rundspørgen


For det første fandt forskerne frem til, at restauranternes fortjeneste på en flaske vin i gennemsnit lå på 303%. For det andet viste undersøgelsen, at fortjenesten var mindst på henholdsvis den billigste og den dyreste vin på vinlisterne. Fra den billigste vin steg fortjenesten støt, jo dyrere vinene blev, indtil man nåede de vine, der lå i mellemprislejet. Her toppede fortjenesten, hvorefter den igen blev stadig mindre, jo dyrere vinene blev. Med andre ord, der blev ikke lagt en ekstra stor avance på den næst billigste vin. Man kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke her.
I mange restauranter er den billigste vin "husets vin", og det kan faktisk være en rigtig god idé at vælge en sådan vin til sin mad. "Husets vine" er ofte gode all round vine, som egner sig til de fleste retter på menukortet.
Vi kunne godt tænke os at vide, hvordan VinAvisens læsere går til værks, når de bestiller vin til maden i en restaurant, og vi bringer derfor nedenfor en lille rundspørge.
Sæt venligst en prik i skemaet, og klik på send-knappen senest fredag i denne uge. Vi vil også meget gerne modtage input og kommentarer til emnet på mariette@vinavisen.dk.



Hos Domaine Schmitt & Carrer i Kientzheim ærgrer man sig selvfølgelig over tyveriet af vinplanter. På billedet er høsten i fuld gang i en af vinhusets veletablerede vinmarker. Foto: Domaine Schmitt & Carrer.

Tyveri af 1000 nye vinstokke

I løbet af ganske få dage har fem vinproducenter i Alsace for nylig fået stjålet omkring 1000 nyplantede vinstokke.
Fire af vinhusene har mistet mellem 72 og 300 vinstokke - værst er det gået ud over Domaine Schmitt & Carrer i Kientzheim. Her blev to vinmarker i henholdsvis Bennwihr og Ammerschwihr ”lettet” for 500 nye vinplanter.
Den slags tyveri er ifølge France3 desværre ikke noget nyt i Alsace - næsten hvert år mister nogle vinproducenter små nye vinstokke. Men det hører altid til i småtingsafdelingen. At tyveriet i år har været så omfattende har rystet de alsaciske producenter.

Riesling og Pinot Noir


De vinplanter, der er blevet stjålet, er af sorterne Riesling og Pinot Noir, og de er med garanti blevet plantet i tyvens eller tyvenes egne vinmarker.
Patrick Schiffmann, der er præsident for vinproducentforeningen i Kaysersberg Vignoble, har et bud på årsagen til tyverierne. Alsace er ligesom resten af Frankrig hårdt ramt af Esca - en svampesygdom, der angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og til sidst medfører vinstokkens død. Eneste effektive middel er at rive vinstokken op og plante en ny. Hvert år kan det være nødvendigt at erstatte cirka 4% af en vinmark med nye planter på grund af denne frygtede sygdom.

Moralsk forargelse


Esca rammer især Riesling, og efterspørgslen på nye vinplanter hos vinplanteskolerne er stor. Ofte er der ventetid på at få de nye planter, og går der for lang tid, kan grænsen for, hvornår det er gunstigt at plante, blive overskredet. Og så er det, at nogle mindre lødige vinproducenter vælger den ulovlige metode.
Det er ikke så meget det økonomiske tab, der ærgrer de producenter, der er blevet bestjålet - en ny vinplante koster kun omkring 2 euro (cirka 15 kr.). Det er mere al den tid, det har taget at plante de mange vinplanter, som de nu aldrig kommer til at se bære frugt. Og så er producenterne naturligvis moralsk forargede over, at kolleger kan finde på noget så nedrigt som at stjæle planter fra andres vinmarker.


Foto: Wikipedia.

Vin af-stresser hjernen

De fleste kender sikkert det med, at et godt glas vin efter en lang arbejdsdag får én til at slappe af.
Nu har amerikanske forskere fra Massachusetts General Hospital bevist, at et moderat alkoholforbrug rent faktisk af-stresser hjermen. Og det er rigtig godt, da et højt stressniveau kan medføre hjertekarsygdomme som forhøjet blodtryk, blodpropper i hjertet, hjertesvigt osv.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i data fra en endnu større undersøgelse af 53.000 amerikaneres helbred - 60% af deltagerne var kvinder, og gennemsnitsalderen var 57 år.

Øget aktivitet i mandelkernen


Forskerne analyserede de data, der havde med alkoholvaner at gøre, og inddelte dernæst deltagerne i fire grupper: afholdsfolkene, dem med et lavt forbrug (mindre end en genstand om ugen), dem med et moderat forbrug (en til fjorten genstande ugentligt) og så dem, der havde et højt forbrug (15 genstande og derover om ugen).
Efterfølgende nærlæste forskerne deltagernes hospitalsrapporter og kortlagde, hvilke deltagere, der var blevet ramt af diverse hjertekarsygdomme. Knap 8000 af dem havde haft blodpropper, hjertesvigt eller lignende.
Tidligere undersøgelser har vist, at øget aktivitet i mandelkernen - det område i hjernen, der er forbundet med angst og stress - kan føre til inflammation i blodårerne og arterierne og i sidste ende til hjertekarsygdomme.

20% mindre risiko


Forskerne kortlagde data omkring aktiviteten i dette særlige område af hjernen hos deltagerne, og resultatet viste, at såvel afholdsfolkene som de, der havde et lavt og et højt alkoholforbrug, havde et højere aktivitetsniveau i mandelkernen end de deltagere, der havde et moderat forbrug.
Ved at sammenholde samtlige data konkluderede forskerne, at de, der havde et moderat alkoholforbrug havde 20% mindre risiko for at blive ramt af hjertekarsygdomme end deltagerne i de øvrige tre grupper.
Nu tog forskerne jo udgangspunkt i et alkoholforbrug i ordets bredeste forstand. Men de har peget på, at netop vin - der i så mange andre sammenhænge har godgørende egenskaber i forbindelse med helbredet - nok bør have en stor del af æren for resultatet af undersøgelsen.
Forskningen er ifølge Wine Spectator så ny, at den kun har været fremlagt på et lægevidenskabeligt seminar, American College of Cardiology’s 70th Annual Scientific Session & Expo, og endnu ikke er kommet på tryk.


Vingård i Provence til salg

Der er dem, der køber en vingård med vineri og allerede anlagte vinmarker. Og så er der dem, der gerne selv vil bestemme, hvordan vineriet skal se ud, og hvilke druer, der skal dyrkes. Hører man til sidstnævnte, har man nu chancen for at blive den lykkelige ejer af en idyllisk beliggende gammel ejendom i Provence med 5 hektar vinmarksjord parat til at blive beplantet. Den vin, man får ud af druerne, kan klassificeres som IGP.
Ejendommen, der er sat til salg hos Wine Objectives, ligner umiddelbart noget fra en romantisk fransk vinfilm. Den rummer 580 kvadratmeter beboelse - og trænger til modernisering og restaurering.

Der skal knofedt til


Udover vinmarksjorden hører der yderligere 5 hektar jord til ejendommen, der blandt andet omfatter en park med flere hundrede år gamle platantræer, en swimmingpool og en udbygning på 70 kvadratmeter, der ifølge ejendomsmægleren udmærket kunne forvandles til et vineri.
Hele herligheden koster 1,8 millioner euro (cirka 13 mio. kr.), hvilket jo ikke umiddelbart lyder af så meget, når man tager boliarealet og jordene i betragtning. Dog vises der ikke nogen billeder af vingårdens indre på Wine Objectives’s hjemmeside…
Men har man pengene og kræfterne, kan ejendommen sikkert blive en ren perle!


Et hjørne af Spanien som puslespil.

Fint håndværk bag puslespil

Yamit Viitaoja er sommelier med base i Stockholm. Hun blev færdiguddannet netop, som Covid-19 lukkede det hele ned, og for at få den megen fritid til at gå begyndte hun (som så mange andre) at lægge puslespil. Og det gav hende i slutningen af 2020 ideen til Water & Wines - et firma, der fremstiller vinøse puslespil og plakater.
Viitaoja satte sig i forbindelse med en række dygtige illustratorer, der har håndkoloreret forlæggene til de enkelte puslespil - og det har de gjort med et hav af små fine og sjove detaljer. Selve puslespillene bliver fremstillet i EU af bæredygtige genbrugsmaterialer.
Foreløbig er det blevet til puslespil af Frankrig, Italien og Spanien, når det gælder de gamle vinlande - og de to førstenævnte puslespil er allerede udsolgt, men man kan tilmelde sig en venteliste. For nylig har Viitaoja også taget hul på de oversøiske vinlande med et puslespil over Sydafrika.

Støtter et godt formål


Hvert enkelt puslespil viser navnene på vinregioner og appellationer, de største byer og hvilke druer, der dyrkes hvor. Og det hele er krydret med små illustrationer af vinbønder, fade, vinløv og drueklaser, vingårde, appelsintræer, løver, fugle, skibe på havet osv., der væver sig ind og ud mellem de vinøse oplysninger.
Puslespillene, der er på 1000 brikker og koster 40 euro (cirka 300 kr.) plus forsendelse, ledsages af en oversigt over landenes vigtigste druer og deres aromaprofil.
For hvert puslespil, der sælges, planter Water & Wines et træ og giver en del af beløbet til et initiativ, der skal forbedre den globale adgang til rent drikkevand.
Man kan læse mere og bestille puslespil og plakater ved at klikke her.


Smagning af sommervine

Nu er chancen der for at komme med til en af Coops store online-smagninger, og denne gang gælder det sommervine! Så sæt kryds i kalenderen d. 29. maj kl. 17.

VinAvisen deltog i den seneste smagning, og det var en rigtig god og interessant oplevelse. De 2,5 time fløj af sted, mens de i alt tre vinspecialister smagte vinene sammen med deltagerne, og med stor viden og entusiasme fortalte om dem, deres producenter, vindistrikterne, og hvilken mad, vinene ville egne sig til.
Det er de samme tre specialister, der ”er på” i den kommende smagning: sommelier Nana Wad, indkøber Steen Jepsen fra Coops vinafdeling og redaktør på Coops vinmagasin, Vin & Co, Lotte Malmgren.
Og der bliver rig lejlighed til at stille spørgsmål undervejs på chatten, når smagningen streames live på Facebook.

Seks meget forskellige vine


Til smagningen har Coop håndplukket seks vine - to hvide, to roséer og to røde - alle målrettet sommer-mad lige fra fisk og skaldyr til bøffen på grillen. Der er en sprød og klassisk Chablis fra producenten Moillard med en frisk citrusnote og strejf af honning. Man kommer også en tur til Sydafrika - til landets største vinhus, Spier, der har leveret en hvidvin på Sauvignon Blanc med kærlighedsfrugt, mango og en anelse appelsin til slut i den fyldige smag.
De to roséer er franske fra henholdsvis Sancerre og Côtes de Provence, og de er eksempler på, at rosé skal tages alvorligt. De er vidt forskellige men begge med fylde, tørhed og mange liflige smagsfacetter. Og så er der smagekassens to rødvine. Den ene er 1000 Stories Zinfandel 2018, som vi anmeldte i uge 9 - en dejlig kraftig, rund, varm og krydret vin. Den anden er en flaske amarone fra Cantina di Verona. Det er en dyb, koncentreret og fløjlsblød luksusvin til en ekstra god grillbøf.

Spar 500 kr.


Kassen med de seks flasker kan man købe ved at henvende sig i den nærmeste Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli’Brugsen. Prisen for kassen er 599 kr. - hvis man skulle købe flaskerne enkeltvis til normalpriserne, ville de til sammen koste 1106,85 kr.
Ud over vinene rummer kassen også et skema til at notere kommentarer på, et smagehjul, forslag til snacks m.m. Undervejs i smagningen vil der være konkurrencer, hvor man kan vinde yderligere flasker.
Man kan læse mere om vinene og smagningen ved at klikke her.


Domaine du Canadel.

George Clooney køber vingård

For en del år siden købte de to Hollywood-stjerner Brad Pitt og Angelina Jolie vinslottet Château Miraval i Provence. Nu har endnu en berømt amerikansk skuespiller, George Clooney, og hans hustru, Amal Alamuddin, købt et vingård i det sydfranske distrikt - og ikke langt fra Miraval.

Det drejer sig om Domaine du Canadel, men der er en hage ved handelen. Det viser sig nemlig, at den forhenværende ejer af vingården allerede havde solgt den til anden side for 6 millioner euro (cirka 44 mio. kr.). Men Clooney-parret kunne lægge et større beløb - ifølge Vitisphere et sted mellem 8 og 10 mio. euro (cirka 59 og 74 mio. kr.), og det var jo mere attraktivt for sælgeren. Sådan kan man naturligvis ikke handle, og den første køber har da også hyret en advokat, der nu har rejst en sag ved retten i Draguignan.

Afgørelse om fire år


Clooney-parret har ligeledes hyret en advokat til at beskytte deres interesser, så nu kører sagen - og det kan den ifølge den lokale avis Var Martin gøre i meget lang tid. Det kan tage mellem et og fire år, før der træffes en afgørelse. Hvis sælgeren insisterer, kan George Clooney og Amal Alamuddin godt indtage vingården - dog risikerer de at blive sat på porten, hvis dommen falder ud til den første købers fordel.
Til gården, der er opført i 1600-tallet, hører der 5 hektar vinmarker, hvis druer i øjeblikket vinificeres hos et kooperativ. Om Clooney-parret har tænkt sig selv at fremstille vin ligesom kollegerne Pitt og Jolie, melder historien ikke noget om.


En slange af guld, diamanter og onyx snor sig rundt om champagneflasken.

1,7 mio. kr. for en flaske champagne

To luksusmærker har slået pjalterne sammen og skabt en champagne i et meget begrænset antal på kun fire flasker! Det drejer sig om champagnemærket Dom Pérignon og det italienske luksusmærke Bulgari, der omfatter smykker, ure, parfumer osv.
Kreationens fulde navn er lidt af en spiritusprøve: "Dom Pérignon x Bulgari Edition Limitée Vintage Rosé 2004". Champagneflasken er en magnum, og den er omslynget af en halskæde fra Bulgari udformet som en slange. Halskæden er af guld besat med diamanter og onyx, og flaskens etikette er ligeledes af det pureste guld. Selve flasken er indgraveret med et slangelignende skælmønster.
Det er luksusforretninger i fire storbyer, London, Milano, Paris og Tokyo, der hver har fået æren af at sælge en af de fire flasker - og det bliver til en pris af 230.000 euro (cirka 1,7 millioner kr.) stykket.

Sådan skal en ægte skotsk master distiller se ud. Stewart Bowman skal fremover stå i spidsen for whisky-produktionen i det genåbnede Brora Distillery. Foto: Diageo.

Historisk destilleri åbner efter 38 år

I uge 2 2020 nævnte vi, at det verdensomspændende spiritusfirma Diageo ville puste nyt liv i to gamle skotske whiskydestillerier, der begge måtte dreje nøglen om i 1983. Det ene er Port Ellen på Islay og det andet Brora i det skotske højland ved Sutherland. Diageo har afsat 35 millioner pund (cirka 300 mio. kr.) til projektet.

Broras whiskyer var berømte, og har siden destilleriets lukning været efterspurgte samleobjekter. Nu er destilleriet genåbnet til stor glæde for denne verdens whiskyentusiaster, og der er igen fyret op under de gamle kobberkedler, som er blevet nænsomt restaureret.

Tager imod turister


Destilleriet er blevet pillet fra hinanden - sten for sten - og genopført, så det nu tager sig ud, som dengang det åbnede i 1819. Og den whisky, Brora fremover skal fremstille, vil også lægge sig tæt op ad destilleriets historiske let røgede whiskyer.
Den nyproducerede whisky vil dog ikke ligefrem oversvømme verdensmarkedet - med en kapacitet på 800.000 liter årligt er Brora nemlig et af Diageos mindste destillerier.
Den nye master distiller og direktør for Brora er Stewart Bowman, hvis far var en af de sidste ansatte, før det lukkede for 38 år siden.
I forbindelse med det nyrestaurerede destilleri er der blevet opført et besøgscenter, og fra og med juli i år tager Brora imod gæster i små hold og efter nærmere aftale. Man kan så komme med på en guidetur, høre om restaureringen og deltage i en smagning af gamle årgange af Brora whisky.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Michael Øuleé.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Michael Øuleé (f. 1966) har stort set hele sit liv arbejdet inden for detailhandelen. Han startede i lære i Kvickly i 1991 og endte som uddeler i Dagli’Brugsen Herskind, som hører under Coop. Det var en fantastisk lille butik med et stort vin-opland. Det højeste antal vinfag (reoler på 90 cm i bredden), en Daglig’Brugs kunne have, var otte. Michael Øuleé nåede op på 27, som blev opbygget gennem en længere årrække. Dermed havde han også kunder fra såvel Brande som Skæring.
Hans interesse for vinens verden kulminerede i en uddannelse som sommelier fra Vinakademiet i 2016 - og senere samme år tog han niveau 3 på WSET-uddannelsen. Det blev springbrættet til hans nuværende stilling som Brand Manager i Østjysk Vinforsyning i Hinnerup.
Samtidig med sit daglige arbejde er han i gang med at tage WSET’s Dipoma-uddannelse. For Michael Øuleé er det fantastisk at kunne beskæftige sig med sin store interesse, vin, både på jobbet og i fritiden.
Hans tid hos Coop bød på mange ture rundt i verden, og, som han siger, så er det bare noget andet at opleve Chiles vinverden end at læse om den i en bog eller høre om den i en podcast.
Han har været heldig at se dele af Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand samt diverse vinregioner i Europa. Størst indtryk gjorde New Zealand og landets unikke natur.
Privat er Michael Øuleé gift med Marlene, og sammen har de fem sønner i alderen 17 til 29 år - samt to hunde og to børnebørn. Så det er et dejligt liv med masser af aktivitet i huset - når han altså ikke lige sidder med hovedet nede i en vinbog.
Adresse: Østjysk Vinforsyning, Fanøvej 3, 8382 Hinnerup, tlf.: 87 55 99 41, e-mail: mo@vinforsyning.dk, https://vinforsyning.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilke hvidvine til rødt kød?

Simone Larsen holder rigtig meget af hvidvin og langt mindre af rødvin og rosé. Nu vil hun gerne vide, om der findes nogle hvidvine, der egner sig til retter med rødt kød - eller om hun ikke kan slippe uden om rødvinen.

Man kan godt glemme alt om den gamle devise med, at der skal rødvin til kød og hvidvin til fisk. Det er sandt nok, at en god fadmodnet rødvin ofte er et godt match til fx en oksebøf - vinen har den kraft og de tanniner, der skal til for at hamle op med den kraftige kost.

Syre går godt i spænd med fedme


Men der findes bestemt mange hvidvine, som er glimrende ledsagere til rødt kød. Prøv med en fyldig, fadmodnet Chardonnay - fx fra Californien - en Pinot Gris fra Alsace eller en velmodnet Rioja-hvidvin.
I modsætning til de fleste rødvine, har mange hvidvine en dejlig syre - hvilket faktisk går rigtig godt i spænd med de lidt federe og tungere kødretter. Syren skærer på bedste vis gennem fedmen, giver modspil og liver op på retten. Prøv fx med en vin på Sauvignon Blanc - fransk eller fra New Zealand.
Står menuen på eksotiske kødretter med en vis sødme, kan det være helt fint med en Gewürztraminer eller en moden Riesling, der ligeledes har lidt sødme.


Ugens vinøse billede

I 2018 var Erik Stanley i Piemonte, og på det lille torv i Barolo spiste han frokost i en af byens restauranter. Og man skal ikke lade sig narre at dette trattorias lidt ydmyge udseende - vores læser fik en meget lækker pasta med frisk høvlede trøfler, som der bestemt ikke blev sparet på! Det er jo det dejlige ved Italien - selv i små og ikke særligt prangende restauranter venter der ofte de skønneste gastronomiske oplevelser.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


634 Det imponerende mødelokale hos Zuccardi i Valle de Uco med udkig til en nyanlagt vinmark i baggrunden. (foto © Zuccardi).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Radio Boka, Verdejo, Spanien, 2020, lav alkohol (12,5%)

40 kr., pris på tilbud fra 1. til 30. juni: 30 kr., Fakta

En hvidvin med en fin duft af modne pærer og ferskner og med smag af nektariner - en vin uden de store armbevægelser, hvilket man heller ikke kan forlange til den lave normalpris på 40 kr. Men som en all round sommervin til alt fra velkomstdrink til kylling og salater er den bestemt helt ok. Og til de 30 kr. sagen til den store sommerfest. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Heimberger Pinot Gris, Cave de Beblenheim, Pinot Gris, Alsace AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En lækker hvidvin med en sart duft af modne pærer og en fyldig, krydret og kompleks smag med modne grønne druer, sød melon og honning. Vinen har en dejlig sødme, men virker på grund af de krydrede noter, som er i front, ikke som en decideret sød vin. Nyd den godt afkølet, som den er, eller til lette kødretter med en anelse sødme fx i saucen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ellena, Ellena Giuseppe, Nascetta, Langhe DOC, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Det er sjældent, vi smager en hvidvin på den gamle piemontesiske drue Nascetta. Men her er en af dem, og den er bestemt et bekendtskab værd. Den har en sart duft med strejf af krydderhonning og en frisk og tør smag med lime, fine krydrede noter og en god syre til mad. Drik den ikke køleskabskold - giv den lige et par grader, så folder den sig ud med alle sine fine smagsnoter. En perfekt vin til lidt kraftige skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Robert Weil Riesling Tradition, Weinhaus Robert Weil, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 105 kr., Jysk Vin

En mild hvidvin med duft af friske grønne druer og en behagelig frugtsmag med noter af sød melon. Vinen har syre, men ikke mere, end at den kan drikkes som apéritif. Det er en ok vin, der dog mangler lidt struktur, og hvis eftersmag forsvinder lidt hurtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cà del Magro, Monte del Frà, Custoza DOC, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

139 kr., på tilbud til 97,30 kr., Propperiet

Denne hvidvin kommer fra appellationen Custoza, der ligger i Sommacampagne - som igen er en kommune i det norditalienske Verona. Så fik vi det på plads! Det er en rigtig god vin med gule stenfrugter i duften og en fyldig og saftig smag, der breder sig i munden med en indtagende frugtsødme. Men der er ikke så mange smagsnuancer. Drik den godt afkølet, som den er, eller til lette sommerretter - det er en vin med stor spændvidde, når det gælder mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Grand Bourgogne, Henri Bourgeois, Sauvignon Blanc, Loire IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

159 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En hvidvin med en fin blomsterduft og en god frugtsmag med noter af friske aromatiske æbler. Det er en dejlig vin med tilpas syre og en behagelig tørhed. En perfekt vin til alt godt fra havet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jairo Rosé, Villa Annaberta, Veneto, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 28. maj til 3. juni: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne lyse rosévin gik rent ind hos smagepanelet. Den er indtagende, læskende og saftig, let drikkelig - og så afgjort et kup til de 35 kr. Den er tør uden at knase og har en fin og sart bærsmag, som holder længe i munden. Vinen er sagen, som den er en lun sommerdag, eller til stort set enhver let sommerret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

GM, Gabriel Meffre, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 28. maj til 3. juni: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig god rosévin med en vinøs duft og en fyldig smag med noter af modne jordbær og lige dele af frugtsødme og -syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Vigneret, Côtes de Provence AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rosévin fremstillet på Mourvèdre, Cinsault og Grenache. Og det er bestemt en rigtig dejlig vin med en sart rosa farve, en fin frugtduft og en dejlig fyldig smag med modne ribs, som den dominerende note. Eftersmagen er lang og liflig. Nyd vinen til en ekstra god kyllingeret - eller bare som den er godt afkølet.

stjernestjernestjernestjerne

Gran Maestoso, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 83 kr., Supermarco

En rosévin med en varm gylden farve, en sart herbal duft og en fyldig og god frugtsmag med en behagelig tør note til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petula, Marrenon, Luberon AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

En elegant og delikat rosévin med en fin herbal duft med strejf af ribs. Smagen er medium fyldig med noter af rabarber og rød grape og en eftersmag, der holder længe i munden. De 120 kr. er godt givet ud for en rosé af denne høje kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bonterra Rosé, Bonterra Vineyards, Mendocino, Californien, 2019, middel alkohol (13,2%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 27. maj til 2. juni: 89 kr., Irma

En rosé, der duffter af ribs, flint og citrus. Smagen er tør og fyldig med kompleks frugt og fine krydrede noter, der slutter med strejf af lime. En elegant vin, der vil gøre sig godt som ledsager til let krydrede fjerkræsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Mas de la Rouvière Rosé, Domaines Bunan, Bandol AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 170 kr., Skjold Burne

Denne rosévin har modnet 18 måneder på fad - hvilket har sat sit præg på vinens duft og smag. Det er en tør vin med god frugt, men det er, som om fad-smagen slører den friske frugt.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocca di Montemassi, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

78,8 kr., Wineshop

En rødvin med en helt særlig blomstersødme lavet på Italiens ikoniske drue Sangiovese. I den saftige og frugtrige smag er der røde sommerbær og krydrede noter som vanilje og chokolade. Lang insisterende eftersmag. En dejlig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Selenia, Ponte Lungo, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

79 kr., Gallovini

En rigtig lækker Zinfandel fra Italien. I fuld balance, og fuld af sol, sødme, varme og moden frugt. En lille tørhed til slut i den lange eftersmag fuldender det fine billede af vinen. God kvalitet, som er til at købe for menneskepenge!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luciano Arduini, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

En dejlig og interessant rødvin, der dufter af mørke modne kirsebær og blå blommer. I den fyldige smag er der god frugt og noter af mørke rosiner samt en dejlig krydring i den lange eftersmag, der slutter med et touch af kaffebønner. Nyd vinen til krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Grenache Noir Grande Reserve, Grenache, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

100 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 75 kr., Skjold Burne

Der er syltet blomme over duften af denne rødvin. Smagen er fuld af frugtsødme - uden at vinen på nogen måde virker sød. Der er også en fin syre til at opveje sødmen. En lige-ud-ad-landevejen vin, som mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Château Curton La Perriere, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En rigtig god klassisk Bordeaux-duft møder én, når man lugter til denne rødvin - der er kompleks, koncentreret frugt og noter af ren lakrids. Smagen er silkeblød og igen med noter af ren lakrids - men heller ikke så meget andet. Vinen slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beast of Zin, Zinfandel, Lodi, Californien, 2019, høj alkohol (14,5%)

120 kr., på tilbud indtil 27. august: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En absolut top-rødvin på Zinfandel. Her er blød moden frugt, tilpas sødme, chokolade, vanille og varme krydrede noter ad libitum, der varer ved og udvikler sig i den lange eftersmag. Det kan ikke gøres bedre - og til tilbudsprisen ved 6 flasker er denne vin et rent kup. Nyd vinen til krydrede kødretter og modne cremede oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diciotto 18, Sudvini, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2020, høj alkohol (18%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Druerne til denne rødvin er tørret på vinstokkene i cirka en måned før høst. Druemosten gærer i lang tid - op til 60 dage. Og begge dele er med til at bringe vinens alkoholindhold op på gigantiske 18%. Men sikke en dejlig vin - trods de høje procenter, som er smukt integreret og ikke efterlader det mindste alkoholbid. Vinen dufter af mørke rosiner og har en rigt facetteret smag med kompleks frugtsødme, fine krydrede noter og strejf af chokolade i den lange eftersmag. Plask den over i en karaffel et par timer før servering, og nyd den til fyldige kødretter og kraftige oste. Husk en lup, hvis du vil læse bagetiketten - det er da den mindste skriftgrad, vi nogensinde er stødt på. Men det skal selvfølgelig ikke ligge den glimrende vin til last.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen