Foto: Wikipedia/ Nadia & Massimo.
40% mere rosé i glassene
Selv om forbruget af rødvin og hvidvin er langt større end af rosévin, så kommer der stadig mere af den lyserøde vin i glassene rundt om i verden.
Alene i de sidste femten år er det globale forbrug af rosévin steget med 40%, så det i dag udgør 11% af det totale vinforbrug (minus mousserende vine). Oplysningerne har vi fra BKWine, som igen har fået dem fra verdens eneste forskningsinstitut for rosévin, Centre du Rosé, der (selvfølgelig) ligger i roséens højborg, Provence.
Ligesom når det gælder rødvin og hvidvin er man hos centret bekymret for, hvilken indflydelse klimaændringerne vil have på fremtidens rosévine. For fire år siden søsatte man derfor forskningsprogrammet Innovitirosé, der har til formål at finde frem til alternative druer til fremstilling af rosé, i første omgang i Provence - druer, der bedre kan klare fremtidens vejrlig end de nuværende.
Eksperimenterer med græske druer
75% af al den vin, der laves i det sydfranske distrikt, er rosévin, og den mest anvendte drue til rosé er Mourvèdre. Derudover bruges der også Syrah, Cinsault, Grenache, Carignan og Cabernet Sauvignon.
De druer, Centre du Rosé eksperimenterer med, er blandt andet de græske druer Moschofilero, Agiorgitiko og Xinomavro samt den italienske drue Nero d’Avola. Det er druer, der kan tåle ekstrem varme og tørke, og som ikke er sarte over for diverse svampesygdomme.
Man undersøger også, om gamle, glemte lokale Provence-druer måske ville være velegnede til en fremtid med et varmere klima, ligesom man eksperimenterer med nye drue-krydsninger og med forskellige kloner af Mourvèdre-druen.
Forsøgene foregår såvel i en forsøgsvinmark som i et vineri, hvor der laves mindre portioner rosévin på de enkelte druer.
For fjerde gang må det sprudlende restaruantliv i Cape Town lukke ned.
Sydafrika lukker ned - igen
Den sydafrikanske regering har meddelt, at der fra og med d. 27. juni og foreløbig fjorten dage frem vil være forbud mod salg af alkohol inden for landets grænser.
Sydafrika er i øjeblikket tynget af en tredje pandemi-bølge, og det gælder om, at sygehusene har flest mulige senge og det fornødne personale til de sygdomsramte.
Derfor må man ifølge regeringen skære ned på antallet af dem, der bliver indlagt på grund af vold, fald eller andre skader som følge af for stort et alkoholindtag.
Restauranterne er lukket ned, og der er indført udgangsforbud fra kl. 21 til 4 om morgenen.
Vil have forbuddet ophævet
Det er fjerde gang under pandemien, at den sydafrikanske regering forbyder salg af vin og anden alkohol.
Første gang varede forbuddet fra d. 27. marts til 1. juni 2020, anden gang fra 12. juli til 17. august samme år og tredje gang fra midten af december til og med februar i år.
Allerede dengang var den sydafrikanske vinproducentforening Vinpro på barrikaderne og talte om en katastrofe for de i alt 269.000 sydafrikanere, der er ansat i vin- og turismeindustrierne. Og nu, hvor det nye forbud er indført, er Vinpro fluks gået rettens vej for at få det ophævet.
Eksport tilladt
Det er fortsat tilladt vinhusene at eksportere deres vine, men da Sydafrika kun sender lidt under halvdelen af den årlige vinproduktion ud over landets grænser, kan forbuddet mod salget i hjemlandet så afgjort mærkes. Ifølge Vinpro er de mange nedlukningsperioder og manglende turister især gået ud over de utallige små og mellemstore vinproducenter, som er afhængige af et direkte salg til kunderne.
Den formastelige sorbet!
For flere år siden solgte den tyske supermarkedskæde Aldi en sorbet med navnet ”Champagner Sorbet”, som indeholdt 12% champagne. På emballagen blev der også vist en champagneflaske.
Champagne er en EU-beskyttet betegnelse, og vi har tidligere nævnt flere eksempler på, hvordan Comité Champagne (CIVC) - vinproducentforeningen i det berømte franske distrikt - straks er ude med riven, hvis et firma et eller andet sted i verden uretmæssigt benytter sig af ordet Champagne.
Det var også tilfældet med sorbeten fra Aldi - i 2014 lagde CIVC sag an mod supermarkedskæden og producenten af sorbeten, det belgiske firma Galana. Retssagen fandt sted ved retten i München, der dømte til fordel for CIVC.
Ville ikke afsige endelig dom
Galana gav dog ikke op, men gik til appeldomstolen i München - og fik her medhold.
I 2017 gik CIVC så til EU-domstolen - nu ville foreningen en gang for alle have at vide, om et produkt, der indeholdt champagne, også måtte anvende ordet i sin markedsføring.
EU-domstolen udtalte sig også mod CIVC men ville dog ikke afsige en endelig dom i sagen. Det ville man overlade til retten i München - hvorved sagen, om man så kan sige, startede forfra…
Sælger den ikke længere
For nylig faldt der så endelig dom ved retten i München, og det blev CIVC, der vandt. Producentforeningen kom med et meget vægtigt argument, nemlig at sorbeten jo ikke engang smagte af den berømte mousserende vin men mere af pære, sukker, syre og lidt alkohol. Og heri gav dommeren CIVC ret, hvilket blandt andet var udslagsgivende for dommen. Når sorbeten ikke smagte af champagne, så var der jo tale om vildledende markedsføring.
Der er hermed sat punktum i en af de længst varende stridigheder omkring betegnelsen Champagne - og der har faktisk været en hel del af dem.
Hos Aldi og Galana tager man nu ikke udfaldet af dommen så tungt - man er nemlig for længst holdt op med at sælge sorbeten…
Francis Ford Coppola. Foto: Wikipedia/Before My Ken.
Francis Ford Coppola sælger fra
Den berømte amerikanske filmproducent Francis Ford Coppola er også vinproducent. Og det har han været, lige siden han i 1978 købte den mere end hundrede år gamle vingård Inglewood i Rutherford i Napa Valley.
Senere købte han flere vinhuse og vinmarker, og i dag fremstiller hans vinøse virksomhed mere end 12 millioner flasker vin årligt.
Nu har Coppola solgt to af sine vinhuse, Francis Ford Coppola Winery og Virginia Dare Winery, begge i Sonoma County.
Køberen er en af Napas helt store familieejede vinfirmaer, Delicato Family Wines, og købet af de to vinhuse betyder, at det fremover vil være USA’s tredje største eksportør af californisk vin.
Francis Ford Coppola og hans familie beholder Inglenook og endnu et vinhus, Domaine de Broglie Winery i Willamette Valley, Oregon.
Tour-vinen bør være fransk!
Enhver, der elsker cykelløb, ved også, at årets Tour de France blev skudt i gang d. 26. juni. Men hvad de fleste måske ikke ved, så har ”touren” hvert år har sin særlige officielle Tour-vin.
Siden 2014 har det været vinserien Bicicleta (cykel) fra det chilenske vinhus Cono Sur - hvilket var oplagt alene på grund af vinens navn. Desuden er cyklen et hyppigt anvendt arbejdsredskab hos det miljøvenlige og økologiske vinhus - man ville fx aldrig drømme om at tage en bil ud i vinmarkerne. Valget står mellem cykler og heste.
Det gik ikke stille for sig, da arrangørerne af det berømte cykelløb, Amaury Sport Organisation (ASO), i sin tid meddelte, at det var en chilensk vinserie, der var løbets officielle vin. De franske vinproducenter protesterede - det burde være en fransk vin, mente de.
500 medlemmer og 40 mio. vine
I år er der kun glade miner, for for det er kooperativet Tutiac i Bordeaux, der står for Tourens vine. Tutiac har 500 medlemmer, der leverer druer til i alt 40 millioner flasker vin årligt.
Nu er det jo ikke sådan, at en vinproducent kvit og frit får den ære at levere Tour de Frances officielle vin. Der ligger en sponsoraftale bag udnævnelsen, hvor den pågældende producent har betalt et større beløb for æren. Hvor stort får man som regel ikke at vide. Til gengæld giver sponsoratet en kolossal eksponering af vinhuset og dets vine.
Sport og vin er "no go"
Vinene fra Tutiac vil blive serveret til samtlige officielle begivenheder og arrangementer under hele turen, der varer indtil 18. juli. Og det er ikke kun dem, der løber af stabelen i Frankrig, men også de events, der knytter sig til cykelløbet i mange andre lande - fx når en rytter fra Canada, Australien eller et andet land vinder en etape.
I øvrigt, så har Tutiac et lille problem, når det gælder markedsføringen på fransk jord. Ifølge Frankrigs strenge alkohollov, Loi Evin, er det forbudt at forbinde vin og anden alkohol med sportsbegivenheder. Det betyder, at Tutiac fx ikke kan vise vinene i forbindelse med enkelte ryttere eller et helt hold. Kooperativet forsøger derimod at pakke vinene ind i lidt tour-stemning ved at opsætte stande i cykelløbets officielle trøje-farver i de franske supermarkeder og vinforretninger - uden at nævne ordet Tour de France…
En illustration af det nye vinhus: Under det bølgende tag vil der være et besøgscenter og en restaurant. Og under jorden får vineriet til huse.
Nyt flot vinhus i Kent
Det berømte britiske arkitektfirma Foster + Partners, som er grundlagt af Lord Norman Foster, har inden for det sidste årti tegnet to fantastiske vinhuse - et for vinproducenten Faustino i Gumiel de Hizan i Spanien og et andet, Le Dome, i Bordeaux, som åbner senere i år. Derudover har firmaet også tegnet en stor ny vinfremstillingsfacilitet til Bordeaux-slottet Château Margaux.
Nu er Forster + Partners så på banen igen med et nyt vinhus for den britiske vinproducent Vineyard Farms i landsbyen Cuxton i Kent.
Vinhus med mere
Det nye vinhus er tegnet, så det falder naturligt ind i de omkringliggende vinmarker. Selve vineriet og tappefaciliteterne vil befinde sig under jorden, mens det byggeri, der stikker op over jorden, vil rumme et besøgscenter, forretning, restaurant og café.
På afstand vil man stort set kun kunne ane et kolossalt bølgende tag, men også det bliver grønt på toppen med en hel urskov af grønne planter. Vinhuset bliver CO2-neutralt, og der anvendes kun bæredygtige materialer.
Målet for Vineyard Farms er at fremstille mellem 1 og 5 millioner flasker mousserende vin årligt. Netop boblevin er noget, briterne har stor succes med.
Hvornår vinhuset står færdigt, og hvad budgettet lyder på, er endnu ikke afsløret.
Amanda Barnes nye bog "The South America Wine Guide".
Grundig bog om sydamerikansk vin
Det er ikke så ofte, man læser om vin fra Peru eller Bolivia. Men det kan man i en ny og meget omfattende bog (på engelsk) om vin fra Sydamerika.
The South America Wine Guide er på 528 sider og skrevet af den prisbelønnede britiske vinskribent Amanda Barnes. Da hun siden 2009 har boet i Mendoza i Argentina, har hun et indgående kendskab til sydamerikansk vin, og i bogen kommer hun godt rundt om vinens verden i førnævnte Peru og Bolivia samt i Argentina, Chile, Uruguay og Brasilien.
Bogen er velskrevet og fuld af detaljer og interessante oplysninger - hvor mange af VinAvisens læsere ved fx, at Perus mest plantede drue er den lokale Quebranta?
Masser af kort og flotte fotos
Hele 70 vindistrikter og -regioner bliver omtalt i bogen - nogle af dem er aldrig før blevet beskrevet på engelsk. Sydamerikas 500 år gamle vinhistorie oprulles, og der bliver trukket tråde op til i dag og til de nyeste tendenser inden for vinfremstilling i de respektive lande.
Et interessant kapitel handler om, hvor forskelligt Malbec-rødvine smager alt efter, hvor i Argentina druerne dyrkes.
Der er også portrætter af førende vinproducenter og vinhuse og en liste over de bedste vine fra hvert enkelt vinområde - i alt 403 vine udvalgt blandt 2500, som Amanda Barnes har smagt under arbejdet med bogen.
Gode og læsbare kort angiver distrikterne i de enkelte vinlande. Og så er bogen krydret med flotte fotos, hvoraf nogle i kvalitet er National Geographic værdige.
Ti års arbejde
The South America Wine Guide koster 50 pund (cirka 430 kr.) inklusiv forsendelse til Danmark. Den kan købes online ved at
klikke her. Bogen kan også downloades som e-bog.
Det har i øvrigt taget Amanda Barnes ti år at skrive bogen, som er baseret på grundig research og en større mængde interviews med sydamerikanske vinproducenter.
Ifølge The Drinks Business har Barnes drukket i alt 1500 Malbec-vine og nydt 800 chilenske østers i de mange år, skrivearbejdet stod på.
Fra den smukke vinregion Rheingau, hvor vinmarkerne danner bagtæppe for byerne langs floden. Foto: www.deutscheweine.de.
Færre tyske vinhuse med flere vinstokke
Nye tal fra Deutsche Weininstitut (DWI) viser, at mens vinmarksarealet i Tyskland er vokset gennem de sidste ti år, så er der samtidig blevet færre vinhuse. Og det betyder selvsagt, at de enkelte tyske vinproducenter fremstiller stadig mere vin.
I 2010 var der således 19.046 vinhuse i Tyskland (producenter med under 0,5 hektar er ikke medregnet) I 2020 lød tallet på 15.151. Det samlede tyske vinmarksarealet øgedes i samme periode fra 96.714 hektar til 99.854 hektar.
Den tyske vinregion Rheinland-Pfalz tegnede sig for den største tilbagegang i antallet af vinhuse - fra 9276 til 6501, mens vinmarksarealet her har været nærmest status quo med en lille øgning på cirka 300 hektar.
Et skema på DWI’s
hjemmeside viser de nøjagtige tal for landets ti største vinregioner.
Pas på de alkohol-glade krabber
For rigtig mange er sommerferien startet, og vejret er lige til at tage en picnickurv med på stranden. Men pas på krabberne, hvis kurven indeholder en god flaske vin eller en øl - de har hang til den slags. Det viser en sjov
lille film på YouTube, hvor en krabbe stjæler en ølflaske fra en mand. Og det er bestemt ikke let for manden, at få den ud af krabbens stærke klo.
"Damp-svidning" af egetræsfade
Når man modner vin eller spiritus på egetræsfade, er det fordi, man ønsker, at indholdet skal udtrække forskellige aromastoffer fra egetræet. Ved at svide - eller ”toaste” - indersiden af fadene i større eller mindre grad kan man forstærke eller dæmpe nogle af aromastofferne og tilføre andre.
For nylig lancerede cognachuset Larsen Cognac verdens første spiritus modnet på såkaldt damp-svidede fade. Den nye cognac er døbt Aqua Ignis (vand ild), og det har taget fire år at udvikle og finpudse den særlige teknik.
De 250 liters fade, der skulle bruges til cognacen, er blevet svidet over ild i flere omgange og i meget længere tid end normalt.
Tre gange 40 min.'s svidning
Før svidningen blev fadene nedsænket i varmt vand i ti minutter for at undgå, at der gik ild i dem under den meget intense svidning. Herefter blev de placeret over et ildsted, hvor indersiderne blev svidet i hele 40 minutter, hvorefter processen startede forfra endnu to gange og med lige så lang en svidnings-tid hver gang.
Under svidningen er der selvfølgelig opstået en del damp, når ilden har mødt det drivvåde træ - deraf navnet ”damp-svidning”.
Frugt og vanille fremhæves
Denne langstrakte og massive svidning af fadene har ifølge Larsen Cognac medført, at frugten i spiritussen er blevet ekstra fremhævet. Det samme gjaldt udtrækket af vanillin - et aromastof i egetræet, som overfører delikate vanilletoner til såvel cognac som vin. Til gengæld blev tannin-bidet mere afdæmpet, idet en så langstrakt svidning nedbryder tanninerne i egetræet og forvandler dem til sukker.
Hermed opnåede cognachuset at få det, som det stræbte efter: En blød og rund cognac med frugten i front.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Zelma Long.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Zelma Long, der er en prisbelønnet amerikansk vinproducent og en mentor for mange andre kvindelige amerikanske vinmagere. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Zelma Long (f. 1943) er en højt respekteret amerikansk ønolog og vinproducent, og hun har været et forbillede og en mentor for mange andre kvindelige vinmagere i USA.
Oprindelig blev hun i 1965 uddannet som diætist ved Oregon State University, men hendes karriere inden for dette felt blev yderst kortvarigt.
Året efter købte hendes familien nemlig en vinmark i Napa Valley, og Zelma Long blev fascineret af vinens verden.
I 1968 begyndte hun - som en af få kvinder dengang - at læse ønologi og vindyrkning på University of California Davis. Kun to år senere forlod hun skolebænken for at deltage i høstarbejdet hos Robert Mondavi Winery i Napa - hvilket blev indledningen til et langt samarbejde mellem hende og den berømte californiske vinproducent. I 1973 blev hun udnævnt til chefønolog - en stilling hun bestred, indtil hun forlod vinhuset seks år senere.
Robert Mondavi har senere udtrykt, at han betragtede det, at Zelma Long forlod vinhuset, som et af hans største tab.
Fra 1979 til 1996 var hun henholdsvis vicepræsident og præsident hos Simi Winery i Alexander Valley, hvor hun pustede nyt liv i vinhuset, indførte nye fremstillingsteknikker og etablerede nye vinmarker.
Sideløbende havde hun sammen med sin første mand, Bob Long, grundlagt Long Vineyards i St. Helena, Californien i 1977, og i 1999 valgte ægteparret at hellige sig deres eget vinhus.
I dag er Zelma Long stadig medejer af Long Vineyards men har derudover grundlagt endnu et vinhus, Vilafonté Wines i Stellenbosch i Sydafrika, sammen med sin nuværende mand, Phil Freese.
Hun har gennem årene bidraget betydeligt til udviklingen inden for den amerikanske vinindustri via sin ihærdige forskning i vindyrkning og -fremstilling. Hendes forskning er også mundet ud i flere bøger, heriblandt Enological and Technological Developments i 1984.
Zelma Long har modtaget adskillige priser for sin indsats - blandt andet James Beard Award for Wine Professional of the Year i 1997 og MASI Award for sine bidrag til den internationale vinscene i 1994.
Hendes fritidsinteresser omfatter buddhisme, asiatisk og afrikansk kunst og kultur samt ridning.
Marie Brizard.
Hvor stammer navnet fra?
Hanne Mikkelsens har fået en flaske Marie Brizard likør forærende, og nu vil hun gerne høre, hvor navnet stammer fra.
Marie Brizard var en ugift kvinde i 1700-tallets Bordeaux, der i en alder af 41 år tilbragte en del af sin tid med at pleje de syge på byens hospitaler.
Ifølge legenden var en af hendes patienter kommet til Frankrig fra en fjern ø, og taknemmelig for hendes gode pleje gav han hende opskriften på en drik, der besad alle denne verdens mest livgivende ingredienser.
En succes ved det franske hof
Den anis-baserede drik ville Marie Brizard gerne give videre til menneskeheden, så hun satte den i produktion.
Sandheden er nu nok snarere, at det var Maries far, der satte drikken i produktion. Han døde i 1743, og i 1755 overtog datteren hans destilleri sammen med ægtefællen til en af sine niecer, Jean-Baptiste Roger. Fra dette år regnes firmaets alder.
Drikken blev meget hurtigt uhyre populær, og den var en succes ved Ludvig d. 15's hof i Versailles.
Marie Brizard døde i 1801 i en alder af 87 år, så hendes anislikør har sikkert holdt hende godt i live.
I dag sælges hendes likør i mere end 120 forskellige lande.
Ugens vinøse billede
Cobie van Mook Olsen har besøgt Marlborough Museum i Blenheim på en tur til New Zealand. Og i museets permanente udstilling ”The Wine Exhibition” tog han et billede af en meget gammel flaske newzealandsk ”portvin”. Som vores læser skriver, så ville flasker med den slags etiketter nok ikke blive godkendt som eksportvarer til EU i dag. Betegnelsen ”Port” er jo beskyttet af EU og må kun sættes på etiketter med portvin fra Portugal.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
640
Fra en kraftigt beskårede vinstok sprudler der nyt liv i vinmarken hos Renzo Marinai i Toscana. (foto © JVPhoto / John Valster).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen