Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2021



Dernau i Ahr-dalen ligger omkranset af sine vinmarker. for byens vinproducenter er vinstokkene på bjergskråningerne det eneste, de har tilbage af deres virksomheder. Foto: Wikipedia/Oliver Schöpgens.

Søstre ville redde vineriet

I sidste uge nævnte vi, hvordan de nylige oversvømmelser i Tyskland har forvandlet Ahr-regionen til et kaos med flere døde til følge. Vi viste også et billede at et vinfad fra Weingut Meyer-Näkel, som lå midt i ruinerne. Et syn, der vidnede om en trist skæbne for et af regionens vinhuse.

Ifølge Wine-Searcher blev ejerne af vinhuset, søstrene Meike og Dörte Näkel, skyllet væk, da de forsøgte at redde hvad reddes kunne i deres vineri. De blev heldigvis fundet, før det gik helt galt.

Sparkede et vindue ud


Søstrene, der er tredje generation i Weingut Meyer-Näkel i byen Dernau, var ilet til vineriet i håb om at kunne nå at redde udstyret og vinfadene, der var fyldt med vin, som endnu ikke var tappet på flasker. Men de blev hurtigt fanget af en seks meter høj flodbølge, der trængte ind i bygningen.
De to kvinder forsøgte at nå op på taget, men i selv samme øjeblik brasede det sammen. Eneste mulighed var at dykke ned under vandet og svømme under de flydende fade og redskaber i kælderen og sparke et vindue ud.
Vel ude af bygningen blev søstrene revet med strømmen, indtil de nåede et træ, hvor de holdt sig fast natten over. Først syv timer senere blev de reddet i land.
Meike og Dörte Näkels vineri er stort set ødelagt, og den gamle vinkælder er begravet under et tykt lag mudder. Deres historie er kun en af mange triste fortællinger fra oversvømmelsen af Ahr-dalen.

Skader for 370 mio. kr.


Ifølge den tyske tv-kanal Südwestrundfunk (SWE) er de fleste af Ahr-regionens 65 vinhuse i alvorlige vanskeligheder. En foreløbig melding lyder på, at der i Ahr er skader - og det er udelukkende skader, når det gælder vin og vinhuse - for cirka 50 millioner euro (cirka 370 mio. kr.).
Langt de fleste vinmarker i Ahr har klaret skærene, da de befinder sig tilstrækkeligt højt oppe ad bjergskråningerne. Dog er nogle af de lavere liggende marker gået tabt.
Vinproducenterne i det lidt sydligere beliggende Mosel har allerede stillet vinkældre og vinfremstillingsudstyr til rådighed for deres kolleger fra Ahr, så de har mulighed for at få fremstillet årgang 2021.


Foto: Unsplash/mjr Photography.

Vand-tyveriet griber om sig

Mens vandmasserne er skyllet ind over dele af Tyskland, Holland og Belgien, har Californien haft en af de tørreste perioder nogensinde i løbet af foråret og sommeren. Der er ikke en dråbe regn i sigte, og det er først nu, at den amerikanske stat tager hul på den traditionelt tørreste og varmeste sæson.
Californien kan dermed ryge ud i en alvorlig og langvarig tørke, hvorfor det gælder om at spare på vandet, så der er nok til både at kunne slukke tørsten og eventuelle ildebrande - og forhåbentlig også nok til vinmarkerne i staten, som tegner sig for cirka 90% af al den vin, USA fremstiller. Californiens guvernør, Gavin Newsom, har derfor opfordret samtlige californiere til at reducere deres vandforbrug med 15%. Samtidig har antallet af vand-tyverier i staten aldrig været større…

Tapper vand fra brandhanerne


Tyvene bryder ind i vandreservoirer, der i forvejen langsomt men sikkert er ved at tørre ud. De borer også hul i større vandførende rør og tapper fra brandhanerne. Flere steder har man måttet flytte brandhanerne til mere sikre steder med overvågning.
Ifølge The Drinks Business er der gennem de sidste otte år stjålet cirka 45 mia. liter vand, og det er blandt andet Californiens marijuana-producenter, der er under mistanke for at stå bag nogle af tyverierne.
Vand-tyverierne begyndte at gribe om sig i 2013, hvor staten også led under en alvorlig tørke, og vandmangelen gik i høj grad ud over vinmarkerne. Til sidst var vinproducenterne så desperate for at få vand til markerne, at nogle af dem engagerede kvistgængere.

Den rene overtro


En kvistgænger - også kaldet en vandsøger - kan efter sigende finde skjulte brønde eller underjordiske vandreservoirer ved hjælp af to pilekviste eller metalstænger. Stængerne har enten L-form eller V-form og rettes under søgningen mod jorden.
- Den rene overtro, lyder det fra videnskaben, mens kvistgængerne forsvarer sig med, at det intet har med videnskab at gøre, men med særlige evner.
Kvistgængerne tager sig godt betalt, og man kan kun håbe, at statens vinproducenter ikke igen føler sig tvunget til at bruge penge på den slags.


De store slidte fade rummer indvendigt al fornøden hotel-luksus.

Overnat i et 100 år gammelt vinfad

Vi har tidligere nævnt hoteller, der har indrettet hotelværelser i vinfade, men de fade, som man har anvendt i det chilenske vinhus-hotel Cava Colchagua Hotel Boutique uden for Santa Cruz, er særligt maleriske.
Fadene er mere end 100 år gamle og har i tidernes morgen rummet 45.000 liter gærende vinmost. I dag er mosten erstattet af en dobbeltseng, badeværelse, fjernsyn, aircondition, Wi-Fi osv. Det giver en fantastisk kontrast mellem et slidt ydre og et luksuriøst indre.
Hotellet tilbyder også udendørs spa-bade - naturligvis også i vinfade, der har udtjent deres værnepligt. Dog er fadene halverede og noget mindre…
Man kan se flere billeder fra fad-værelserne ved at klikke her.


15.000 små nye vinstokke vil i 2023 levere druer til Tuse Vin.

Ny vingård med bobler i støbeskeen

Der findes flere crowdfunding-platforme, hvor man kan forsøge at rejse penge til forskellige projekter. For nogle år siden tog Coop ideen op, og ved at klikke her kan man hjælpe en lang række visionære fødevareproducenter med at føre deres projekter ud i livet.

Blandt de virksomheder, der her og nu søger crowdfunding via Coops platform, er Tusen Vin, en ny vingård, som vil fremstille økologisk mousserende vin.
Bag vingården står mikrobiolog Sofie Saerens og bygningsingeniør Esben Misfeldt, og navnet Tusen Vin hentyder til placeringen af vingården, halvøen Tuse Næs i Isefjorden.
Her er klimaet ifølge de to ejere perfekt til vindyrkning - blandt andet fordi fjorden hjælper med at holde den sene forårsfrost væk. Og det skal være boblevin, der skal fremstilles - det er det, Danmark egner sig bedst til, mener ejerne.

Beløbet skal bruges til ståltanke


I 2020 plantede Tuse Vin 15.000 vinstokke fordelt på fire forskellige hybridsorter. Så vinstokkene er i jorden, og parret er nu i gang med at lægge sidste hånd på vineriet.
Det, Sofie Saerens og Esben Misfeldt forsøger at få finansieret gennem Coops crowdfunding, er ståltanke til gæring af druerne - første årgang forventes i 2023. Indtil da skal tankene bruges til den cider, som vingården ligeledes fremstiller.
Tuse Vin er næsten i hus - i skrivende stund er der indsamlet 46.650 kr. ud af de 50.000 kr., som skal bruges til tankene.
Der er endnu 24 dage igen af crowdfunding-kampagnen, så man kan stadig nå at støtte med et beløb. Man kan læse mere om vingårds-projektet, støtte det og se, hvilke "gaver" man får til gengæld for støtten, ved at klikke her.


Foto: Unsplash/Kelsey Knight.

Lille eller stor mundfuld?

Når sommersolen bager, og man netop har fået skænket et glas velafkølet hvidvin, er det måske oplagt at tage en pænt stor afkølende mundfuld.

Men hvis man virkelig vil nyde vinen, bør man faktisk tænke over, om man tager en stor eller en lille mundfuld - eller måske bare nipper til indholdet. Det har en tidligere undersøgelse fra universitet i Napoli vist.
Vinens lugt har stor betydning for den måde, vi opfatter dens smag på. Men de italienske forskeres forsøg viste, at smagen af én og samme vin kan ændre sig markant, alt efter, hvor stor eller lille en mundfuld vi tager.

Aroma af græs ved lille mundfuld


Til forsøget brugte forskerne en række hvidvine og en ”kunstig mund”, som fuldt ud simulerede egenskaberne i en rigtig mund. Det viste sig, at en lille mundfuld fx kan fremkalde græs- og træagtige aromaer i en hvidvin, mens en ordentlig slurk af samme vin får noter af citrus og blomster til at vælte frem.
Ifølge forskerne afgiver vin såkaldte flygtige aromastoffer, når den mødes med spyttet i munden, og afhængig af, hvor meget vin, der mødes med spyttet, afgives disse aromastoffer på forskellig vis.

Stor mundfuld Riesling


I en hvidvin på den lokale drue Falanghina kom frugtnoterne således bedst til deres ret ved små mundfulde, mens en stor mundfuld gav noter af honning, bær og grapefrugt.
Forsøget viste også, at den særlige petroleumsagtige aroma hos Riesling og de krydrede noter hos Gewürztraminer kommer optimalt til udtryk ved pænt store mundfulde.

Godt gang i vinsvindelen

Svindlere, der har specialiseret sig i forfalskninger af vin og anden alkohol, har haft travlt i det seneste halvår. Fra december 2020 til og med juni i år er der på europæisk jord konfiskeret mere 1,7 millioner liter forfalsket vin, øl og spiritus. Det er sket under en større EU-operation, Opson 2020, hvor man har forsøgt at komme forfalskninger af både madvarer og alkohol til livs. I alt er der blevet konfiskeret varer for omkring 54 mio. euro (cirka 400 mio. kr.).

Operationen har bestået dels af efterforskning, dels af separate razziaer i en række forskellige europæiske lande. I Spanien fx konfiskerede politiet 47.660 liter forfalsket whisky, mens italiensk politi sidste år beslaglagde mere end 10.000 forfalskede etiketter, flasker og kapsler i nærheden af Milano. De skulle have været brugt til fremstillingen af forfalskede udgaver af supertoskaneren Sassicaia.



VIKs chefvinmager, Cristián Vallejo, foran en af vinhusets vinmarker.

En "100% chilensk vin"

I de chilenske vinhuse bruger man - ligesom i mange andre vinlande - typisk franske og amerikanske egetræsfade. Nu vil chefvinmageren hos vinhuset VIK i Millahue-dalen, Cristián Vallejo, fremstille en ”100% chilensk vin”, som han udtrykker det, og det vil sige, en vin, som også er modnet i fade lavet af chilensk eg.
Vallejo er i forvejen kendt for at fremstille terroir-baserede vine - altså vine, hvor man kan ”smage” den jord, som vinstokkene dyrkes i. Han har også fået fremstillet 32 amforaer - store lerkrukker - der hver kan rumme 600 liter vin, og som er lavet af ler fra VIKs 4300 hektar store ejendom.

Fremstiller selv fadene


Nu gælder det så fadene, og den eg, som de skal laves af, findes også på ejendommen i en 57 hektar stor skov med mere end 100 år gamle egetræer.
Hos VIK tænker man på miljø og bæredygtighed, så man fælder ikke træerne, men bruger kun træ fra egetræer, der er væltet af naturlige årsager.
Produktionen af fadene vil chefvinmageren selv stå for sammen med et team af medarbejdere. Cristián Vallejo har nemlig lært teknikken i Frankrig, og som han har udtalt det til The Drinks Business, så bliver VIK dermed det eneste vinhus i Chile med eget bødkeri.


Tunge regnskyer var på vej ind over Alsace, da Philippe Durst tog dette smukke billede.

En beretning fra Alsace

Som vi nævnte i uge 29, så blev også Alsace ramt af massive oversvømmelser. Philippe Durst, som VinAvisen mødte, da han var eksportdirektør hos Dopff Au Moulin i det nordfranske vindistrikt, har sin egen vinmark i byen Husseren-les-Châteaux lige syd for Colmar. Han har sendt os det smukke billede til venstre ledsaget af en lille beretning fra hans hjemegn:
- Fra midten af juni til midten af juli havde vi det vådeste vejr nogen i dette område syd for Colmar kan huske - et område, der har ry for at være det næst tørreste vinområde i Frankrig efter Roussillon.
Vi bor på en bakkeskråning, og alligevel oplevede jeg for første gang at have vand op til mine knæ i vores kælder.
I vinmarkerne var jorden gennemblødt - selv på skråningerne - og der er nu udbredte angreb af meldug.
Denne uges vinøse billede længere nede på siden er fra Philippe Dursts vinmark.

En fremtid med "mønster-sprøjtning"?

Sprøjtning med kemiske midler mod diverse svampesygdomme er naturligvis skadeligt for miljøet, og rundt omkring i vinens verden gøres der en stor indsats for at reducere mængden af sprøjtemidler i markerne. Den mest almindelige metode er at lave en lidt tyndere opløsning af sprøjtemidlerne.
Nu har firmaet Greenshield lanceret en ny metode, som det kalder for ”mønster-sprøjtning”, hvor ikke samtlige vinstokke i en vinmark bliver behandlet med kemiske midler. Det er nemlig ifølge firmaet slet ikke nødvendigt for at forhindre et angreb af fx meldug, hvilket forsøg i en vinmark i Cognac har vist.

Forsøg med godt resultat


I forsøget undlod man i en og samme række med vinstokke at sprøjte de første 6 meter, hvorefter de næste 18 meter blev behandlet med sprøjtning. Dernæst lod man så igen nogle meter stå ubehandlet for igen at sprøjte de efterfølgende vinstokke, og sådan blev man ved, til rækken sluttede. Ved nabo-rækken gjorde man det omvendt - her startede man med at behandle de første 6 meter, lod de næste 18 meter stå ubehandlet og så fremdeles.
Der blev anvendt fuld dosis af de kemiske midler i den opløsning, som der blev sprøjtet med - alligevel blev der brugt 25% mindre af midlerne via denne ”mønster-sprøjtning”. Og bedst af alt, så virkede metoden lige så godt mod meldug som de konventionelle metoder. Selv om der var udbredt meldug i området, blev vinmarken ikke mere angrebet end de marker i nabolaget, som var behandlet på traditionel vis.
Fadet med den 30 år gamle Macallan whisky er vurderet til det, der svarer til cirka 3 mio. kr. Foto: Bonhams.

Macallan fad fra 1991 til salg

Hvis man er fan af den berømte whisky fra det skotske Macallan Distillery, så er chancen der nu for at erhverve ikke bare en enkelt flaske fra 1991, men et helt fad! Ud af den 30 år gamle whisky i fadet kan der blive omkring 202 flasker, men da whiskyen holder en alkoholstyrke på 51.5%, kan den også gemmes i fadet i adskillige år endnu.

Fadet sælges på en auktion hos Bonhams i Hong Kong d. 20. august, og højeste vurderingen ligger på 4 millioner HKD (cirka 3 mio. kr.). Det svarer til cirka 20.000 HKD (cirka 16.000 kr.) flasken - forudsat, at hammerslaget når op på den høje vurdering.
Det er da også sjældent, at så gammel en whisky, der stadig ligger på fad, bliver sat til salg - og når den så stammer fra Macallan, så sparkes prisen ekstra højt op.
Hos Bonhams er man sikker på, at fadet nok skal blive solgt til en rigtig god pris - der er i disse år et stigende marked for samlere af fyldte whiskyfade.

Nogle af de interessante fad-huse i Findhorn.

Landsby af whiskyfade

Længere oppe på siden nævner vi et chilensk hotel, der har indrettet sine værelser i nogle meget store gamle vinfade. Men der findes også en hel "fad-by", nemlig den økologiske landsby Findhorn i Skotland.
Det hele startede i 1980’erne, hvor Roger Douda var på besøg hos whiskydestilleriet Haig and Haig i den skotske region Fife. Her havde man skilt seks kolossale gamle whiskyfade ad for at sende træet af sted til en finérfabrik.
Og her opstod idéen - fadene var så store, at man kunne bo i dem, og det endte med, at Douda fik de adskilte fade af destilleriet.

Små og store fad-boliger


Sammen med en flok andre initiativrige skotter grundlagde han i 1986 Findhorn på et 12 hektar stort område, samlede fadene og forsynede dem med tage. Flere brugte fade fra andre destillerier fulgte efter, efterhånden som indbyggertallet voksede.
I Findhorn findes der både et-værelses huse i form af et enkelt fad, og store rummelige boliger af flere sammenbyggede fade.
I dag er der omkring 500 beboere i den økologiske landsby, og de bor i såvel fade som i bygninger af andet genbrugstræ. Man kan besøge byen, få en guidetur, deltage i diverse arrangementer - og læse mere om den ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Sandro Boscaini.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Sandro Boscaini, præsident for Masi Agricola. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Sandro Boscaini (f. 1938) bliver også kaldt ”Hr. Amarone” på grund af sit store arbejde med at forbedre kvaliteten og anseelsen af den berømte rødvin fra Valpolicella.
Han blev uddannet inden for økonomi og handel ved Università Cattolica i Milano, før han i 1964 vendte tilbage til familiens vingård, Masi Agricola i Valpolicella.
Med afsæt i sin uddannelse gjorde han en stor indsats for at give markedsføringen af og handelen med familiens vine et ekstra skub i den rigtige retning.
I 1978 blev han udnævnt til præsident for Masi og blev dermed sjette generation bag roret i vinfirmaet.
Under Sandro Boscainis ledelse fik Masi vokseværk med erhvervelsen af flere vinmarker og med samarbejder med andre vingårde. Og sammen med sit tekniske team fik han udviklet og perfektioneret appassimento-metoden og dermed banet vejen for Amaroner af ypperste kvalitet.
Sandro Boscaini har også været med til at stifte Le Famiglie dell’Amarone i 2009 - en forening af tolv førende familieejede vingårde, der alle arbejder for at højne vinens anseelse.
Han har ligeledes igennem mange år gjort en aktiv indsats for at markedsføre kvalitets-vine fra hele Italien - blandt andet i sin egenskab af præsident for den italienske vinproducentforening Federvini.
Og så har han for 30 år siden grundlagt Masi Foundation - en fond, der hvert år uddeler priser til folk, der har gjort sig ekstra godt bemærket inden for italiensk kunst og kultur.
Sandro Boscaini har i høj grad æren for, at Masi i dag eksporterer vin til cirka 100 forskellige lande - og for, at vinmagasinet Wine Enthusiast udnævnte vinfirmaet til ”European Winery of the Year” I 2004.
I sit daglige arbejde i Masi får han hjælp af sin datter Alessandra, sin søn Raffaele, sin bror Bruno og sin nevø Giacomo.
Adresse:
 Masi Agricola, Via Monteleone 26, 37015 Gargagnago di Valpolicella, Verona, Italien, tlf.: 0039 045 683 25 11, e-mail: wine.experience@masi.itwww.masi.it.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Kender nogen til denne flaske?

- Vinavisen beskæftiger sig jo også lidt med spiritus, skriver Erik Stephansen til os og fortsætter:
- Jeg har en gammel flaske "Old Jamaica Rhum", som vist i dag er et samlerobjekt. Flasken er mærket med "Vin-Import-huset”, og den har vist haft en omtumlet tilværelse. Men er det noget, I ved noget om, og hvad er værdien af en sådan flaske i dag?
Her kommer vi til kort - men det kan jo være, at der er nogle blandt VinAvisens mange tusinde læsere, der kan bidrage med et par oplysninger om den gamle flaske eller har en idé om, hvor Erik Stephansen kan henvende sig for at få mere at vide.
Nu har vi kastet bolden op - så skriv venligst til mariette@vinavisen.dk, hvis du kan fortælle et eller andet om flasken.


Ugens vinøse billede

Philippe Durst har sendt os dette fine billede fra sin egen vinmark med Pinot Gris-druer i Alsace. Det er taget på netop det tidspunkt, hvor druerne begynder at få farve.

Marken ligger lige syd for Colmar i Husseren-les-Châteaux, som med sine 360 meter over havets overflade er den højst beliggende vinby på Route du vin d'Alsace (Alsaces's vinrute). Philippe Durst kan huske, da han ni år gammel hjalp sin far og bedstefar med at plante vinstokkene manuelt på den stejle skråning.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


644 Penner-Ash Wine Cellars i Oregon ligger med en fantastisk udsigt over skove og floder. (foto © Penner-Ash Wine Cellars).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek Chardonnay, Padthaway, Chardonnay, South Australia, Australien, 2019, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En herlig hvidvin, der dufter af citrus og karambolefrugt samt en anelse honning. Smagen har noter af modne grønne druer og en behagelig frugtsødme. En rigtig god all round vin, der både kan drikkes, som den er, og være ledsager til fede fisk, kylling og lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laroche Chardonnay, Chardonnay, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 30. august: 59,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En delikat hvidvin med en frisk duft af grønne druer og strejf af flint. Smagen er elegant og tør uden at knase, med god frugt og med en fin krydring, som holder hele vejen ud i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grohsartig, Weingut Groh, Tyskland, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En rigtig dejlig hvidvin med en aromatisk blomsterduft og en imødekommende, blød smag med tilpas frugtsødme og en pikant syre til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pudelwohl, Tobias Krämer, Tyskland, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En hvidvin på druerne Grauburgunder og Weissburgunder. Det er en vin med en aromatisk let krydret duft med noter af modne grønne druer og honning. Smagen er fyldig, fuld af moden frugt og igen med strejf af honning i eftersmagen. Nyd vinen til fyldige skaldyrsretter - eller bare som den er godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

League of Three, Grant Burge, Chardonnay, Barossa, Australien, 2020, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 11. august: 64,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dejlig hvidvin med duft af modne ferskner og med en tør, fyldig og frisk frugtsmag, der holder længe i munden og slutter med citrusnoter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen ved 2 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Famille Perrachon, Laurent Perrachon et Fils, Chardonnay, Macon-Villages AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

150 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 100 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin er ren elegance på flaske. Der er grønne druer og mineralske noter i duften, mens smagen er tør med frisk citrus og strejf af æbler i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Hautes-Côtes de Beaune AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 150 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En dejlig hvid Bourgogne med grøn drue, græs og flint i duften og en fyldig smag med lige dele god frugt og mineralitet. Eftersmagen holder længe i munden og slutter med en lille forfriskende bitterhed. Drik vinen til ovnbagte retter med jomfruhummer og kammuslinger.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Sapiente Rosato, Conte Zardi, Sangiovese, Rubicone IGP, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Appellationen Rubicone, hvorfra denne rosévin stammer, ligger i Emilia Romagna i det nordlige Italien. Det er en absolut top-rosé - eller rosato, som italienerne kalder det. Der er friske jordbær og paradisæbler i duften, mens smagen er frisk og fyldig igen med paradisæble og en fin bærsødme, der får modspil af et lille bittert bid. Eftersmagen er lang og ender med en anelse citrusskal.

stjernestjernestjernestjerneØ

L'Eté Rosé, Wunsch et Mann, Pinot Noir, Alsace AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (11%)

En mild og venlig økologisk rosévin med en fin duft og smag af friske jordbær. Det er en læskende, tilpas tør og forfriskede vin - men den er samtidig en anelse tynd. Prisen er i overkanten.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Z, Epicuro, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 6. til 12. august: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig rødvin på Zinfandel-druen - eller som den rent faktisk hedder i Italien, Primitivo. Den dufter af modne solbær og brombær og har en fyldig smag med god frugt, fine krydrede noter og en behagelig frugtsødme til slut. En vin, mange vil kunne lide - og en vin, der vil være fin som ledsager til sommerens grillretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laroche Pinot Noir, Pinot Noir, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 30. august: 59,50 ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dette er en rigtig dejlig og typisk Pinot Noir-rødvin - let og læskende, men samtidig også med en god fylde, frisk bærmost og fine krydrede noter. Smagen slutter blødt og rundt. Vinen vil være fin til lette kød- eller kyllingeretter - eller som den er, afkølet en lun sommereftermiddag. Tilbudsprisen ved 2 flasker er yderst fordelagtig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Rocca di Castagnoli, Fattoria di Scannano, Chianti DOCG, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

100 kr., Vinmonopolet

En rødvin med en fin duft af anis og en stringent smag med modne blå druer men også med en for markant syre, der dækker over den gode frugt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palacio de Villachica Crianza, Agricola Riova, Ribera del Duero DO, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

En rødvin, der lige skal have lov til at åbne sig i glasset. Så plask den over i en karaffel et par timer før servering. Gør man det, får man også fuld valuta for de 109 kr. Der er violer, mørke kirsebær og svampe over duften, mens smagen er fuld af varme krydrede noter, har en tilpas og forfriskende syre og integrerede tanniner. En vin i perfekt balance. Drik den til krydrede kødretter og fuldmodne cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Yearling, Rymill, Shiraz, Coonawarra, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

En dejlig rødvin fra Coonawarra, der ligger i South Australia. Der er moden frugt og vanille i den meget aromatiske duft, mens smagen har friske bærnoter, en pikant syre og en blød afslutning. Drik vinen til fx en god lammesteg eller svinekød med flødesauce. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Yamakasi, Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske og biodynamiske rødvin har en udmærket aromatisk duft. Smagen er meget kraftigt krydret med sort peber og nelliker som de mest markante noter. Nogle vil nok finde krydringen for kraftig. Prisen er i overkanten, hvilket koster den fjerde stjerne.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen