Så smuk kan en klase Pinot Grigio tage sig ud med sin rød-violette farve. Foto: Wikipedia/Ermell.
Rosé på en hvidvins-drue
De fleste kender Pinot Grigio-vine som lette og sprøde italienske hvidvine. Men der fremstilles også rosé på denne hvidvinsdrue - hvilket kan lade sig gøre, fordi druens skind er farvet. Det er ikke så mørkt som rødvinsdruernes - som jo normalt bruges til rosé-fremstilling - men er typisk enten rødt eller mørkeviolet.
Pinot Grigio rosé fremstilles på samme måde som hovedparten af denne verdens rosévin, nemlig via udblødning, hvor den nypressede druesaft får lov til i et kortere tidsrum at trække aromastoffer og farve fra drueskindene.
Vil finde de bedste kloner
Det er i Norditalien, i Veneto-regionen, druen er mest udbredt, og hvor den siden 2018 har haft sin egen appellation, Pinot Grigio delle Venezie. I samme åndedrag fik producenterne i området også for første gang lov til at skrive rosé - eller rosato, som vintypen hedder på italiensk - på etiketten af deres lyserøde Pinot Grigio-vine.
Nu, hvor appellationen officielt laver rosé på druen, har det lokale vinråd i samarbejde med det italienske landbrugsforskningsråd, Crea-Ve, søsat et forskningsprojekt, der skal finde frem til de kloner af Pinot Grigio, der er bedst egnede til fremstilling af netop rosévin.
Sytten kloner analyseres
Projektet tager udgangspunkt i sytten kloner fra Italien samt fra Frankrig - hvor druen hedder Pinot Gris, og hvor den oprindeligt stammer fra - Tyskland og Serbien. I den kommende tid vil Crea-Ves forskere kortlægge de enkelte kloners karakteristika - drueklasernes tæthed, druernes form, deres modstandsdygtighed over for svampesygdomme, skindenes tykkelse og farve. Sidstnævnte undersøges ikke kun ved at se på druerne men også ved at måle deres indhold af antocyaniner - røde og blå farvestoffer. Der vil også blive lavet ganske små portioner vin på de enkelte kloner, hvorefter vinenes kvalitet vil blive bedømt.
Projektet vil løbe over to høstårgange, og de kloner, der viser sig at være bedst egnede, vil blive brugt, når der i fremtiden skal anlægges Pinot Grigio-marker med fremstilling af rosé for øje.
Endemålet er selvfølgelig at øge kvaliteten af Pinot Grigio rosé, så den bliver bedre i stand til at klare konkurrencen på verdensmarkedet for de lyserøde vine.
Foto: Henrik Ehlers.
Bliv klogere på champagne
Champagne var Winston Churchills favoritdrik, og Hollywood-skuespilleren Bette Davis hævdede, at ”der kommer et tidspunkt i enhvers kvindes liv, hvor det eneste, der hjælper, er et glas champagne”.
Gennem flere hundrede år har den gyldne drik med de liflige bobler været tilbedt af statsmænd, skuespillere, kongelige og sportsstjerner. Vinelskere verden over har i den grad også taget champagnen til sig, og i Danmark har importen af de ædle bobler det seneste årti været pænt opadgående.
Hos Vinuddannelse.dk, som ejes og drives af Malene Smidt Hertz og Frederik Kreutzer, mener man, at det er på tide at give danskerne mulighed for at blive klogere på champagne, og vinskolen har derfor lanceret en champagneuddannelse på tre niveauer. Det giver såvel forbrugere som vinprofessionelle mulighed for at tilmelde sig det niveau, der matcher ens grundviden.
Smagning af 36 champagner
På niveau 1 behøver man ikke at have noget forudgående kendskab til champagne eller for den sags skyld til vin generelt. Her får man en grundlæggende introduktion til Champagne-distriktet, dets historie og fremstillingsmetoderne, ligesom der også smages på otte champagner undervejs. På niveau 2 og 3 gås der mere i dybden med druer, vinstile, kælderarbejdet og analytisk smagning af op til 36 champagner.
Champagneuddannelserne har en varighed fra én enkelt aften til syv moduler fordelt over tre undervisningsgange, og der undervises på dansk. Alle niveauer afsluttes med en eksamen, der består af spørgsmål med svarmuligheder og eventuelt en blindsmagning afhængig af uddannelsens niveau. Man kan læse mere om de nye uddannelser - og tilmelde sig - ved at
klikke her.
Foto: Wikipedia.
Rødvin mod forhøjet blodtryk
Flavonoider er stoffer, der findes i en række forskellige frugter, bær og grøntsager - og i blå druer og dermed i rødvin. Nu viser en ny undersøgelse, at flavonoiderne også kan have en gunstig virkning, når det gælder blodtrykket.
Undersøgelsen, der er foretaget i et samarbejde mellem forskere fra Queen’s University i Belfast og universitetet i Kiel, omfattede 900 forsøgspersoner. Og målet var at finde frem til, hvilken indflydelse en flavonoide-rig kost havde på deres blodtryk.
Det viste sig, at et øget indtag af flavonoider reducerede risikoen for at få forhøjet blodtryk hos forsøgspersonerne - og at et forbrug på kun tre glas rødvin om ugen var nok til at udløse den godgørende effekt og nedbringe risikoen markant. Denne verdens afholdsfolk kan trøste sig med, at 80 g bær om dagen har samme effekt.
Reducerer også risikoen for demens
Ifølge forskerne er det tarmens mikrobiom - de mikroorganismer, bakterier og svampe, der findes i mave-tarm-kanalen - der sætter flavonoiderne i stand til at holde blodtrykket i ave.
Blodtrykket er ikke det eneste, flavonoiderne har en gunstig virkning på. Tidligere undersøgelser har vist, at en kost, der er rig på disse stoffer, kan reducere risikoen for at få Alzheimers og andre lignende demenssygdomme.
Man kan læse mere om den nye undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift
American Heart Association Journal, Hypertension.
Stokkebye på Fyn er en af de vingårde, der deltager i Dansk Vindag.
Kom indenfor hos de danske vinbønder
Dansk Vindag er lige på trapperne. Det er dagen, hvor de danske vingårde - og dem er der efterhånden en hel del af - slår dørene op for publikum.
I år afholdes Dansk Vindag d. 4. september, og igen kan man komme inden for i vinerierne, gå med på en guidetur i vinmarkerne og få stillet spørgsmål til vinproducenterne om, hvordan det er at dyrke vin herhjemme. Måske går man selv med en drøm om at plante egne vinstokke, og så er det jo en oplagt mulighed for at få nogle gode råd. Selvfølgelig bydes der også på smagninger og staldørssalg af vingårdenes vine.
Find en vingård i nærheden
Ved at
klikke her kan man læse mere om Dansk Vindag og se et kort med markering af de mange vingårde, der deltager i arrangementet. Og af deres hjemmesider fremgår det, hvad de tilbyder på selve dagen.
Bag det gode arrangement står vinbønderne selv i samarbejde med Foreningen Dansk Vin, som har koordineret den særlige dag siden 2003.
Bævere er nogle værre druetyve. Foto: Wikipedia/Steve.
Tyveri af druer
I uge 37 2020 nævnte vi, at det chilenske vinhus Montes i 2018 havde plantet en 2 hektar stor vinmark på den lille ø Mechuque. Der var tale om et eksperiment, da der på denne ø, der hører til øgruppen Chiloé i den sydlige del af landet, aldrig har været dyrket noget som helst.
De druer, som Montes har plantet, er Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Albariño samt en enkelt blå drue, Pinot Noir. Der var dog gjort et meget stort indhug i druerne, da de tidligere i år hang høstmodne på vinstokkene...
Kan ikke lide Sauvignon Blanc
Mistanken faldt ikke på øens 120 indbyggere men derimod på drueglade dyr af en eller anden art. Montes gravede derfor huller rundt omkring i vinmarken og skjulte kameraer i dem for at finde frem til, hvilke dyr det drejede sig om. Optagelserne viste, at tyvene var en flok bævere, der tog for sig af retterne i nattens mulm og mørke.
Der var stort set ikke en eneste drue tilbage, når det gjaldt tre af de grønne druer samt Pinot Noir-druerne. Den eneste drue, bæverne til Montes store overraskelse var gået totalt uden om, var Sauvignon Blanc - den kunne de åbenbart ikke lide!
Fremover vil vinhuset dække vinstokkene med net for at holde de drue-glade bævere ude.
Et lille læsertip
I sidste uge bragte vi opskriften på et af sommerens store cocktail-hit, Aperol Spritz, der består af mousserende vin, Aperol og mineralvand med brus samt isterninger og en appelsinskive. I den forbindelse er en af vores læsere, Aage Nielsen, kommet med et lille tip. Prøv at tilsætte lidt gin eller vodka efter behag - det højner drinken betydeligt, skriver han - og tilføjer, at han kalder denne udgave Aperol Spritz Special.
Vi vil så tilføje, at det da lyder som en glimrende idé - især nu, hvor vi går mod køligere tider...
Nogle af de i alt 400 unikke glas-amforaer, der indeholder Perrarus 3. Flaskerne er smukke - og prisen exceptionel høj.
Nogle helt specielle flasker
Stone Wine er et af Napas førende vinhuse, der fremstiller rødvine, som koster 2000-3000 kr. flasken - hvis man da overhovedet kan få fat i en flaske, for der fremstilles kun et begrænset antal hvert år.
Vinhuset ejes af Lawrence Fairchild, og ud over sin ”almindelige” produktion har han lanceret en serie vine, hvis flasker er helt specielle og meget kreative. Serien hedder Perrarus, der på latin betyder exceptionel, og den første vin i serien kom til verden i 2019. Perrarus 1 og 2, som var den anden vin i serien, er udsolgte, men man har stadig chancen med den netop lancerede Perrarus 3.
73.000 kr. for en flaske
Perrarus 3 er en blanding af Cabernet Sauvignon vin fra Stone Wines bedste parceller, og den befinder sig i en fornem glasflaske, hvis forbillede er en græsk amfora fra år 6000 f.Kr.
Der er kun fremstillet 400 unikke og nummererede flasker, og de sælges udelukkende fra Lawrence Fairchilds firma, House of Perrarus. Og selv om man måske gerne vil ofre de 11.500 dollars (cirka 73.000 kr.), som en flaske koster, kan man ikke være sikker på at blive den heldige ejer af klenodiet. Man er nødt til at skrive sig op på en liste, hvorfra der så vil blive trukket lod, og er man blandt vinderne, kan man allernådigst få lov til at købe en flaske.
Man kan læse mere, høre Lawrence Fairchild fortælle om projektet - og lade sig skrive op - på House of Perrarus's
hjemmeside.
Nu er der i alt 419 MW'ere
Master of Wine er den fornemme titel, man kan føje til sit cv, hvis man har bestået den sidste eksamen i den uddannelse, som udbydes af The Institute of Masters of Wine i London.
I den forgangne uge bestod endnu tre kandidater, hvilket bringer antallet af nye MW’ere i år op på tretten styk - de ti første bestod i februar.
Det betyder, at der nu er i alt 419 Masters of Wine fra 31 forskellige lande. 268 af dem er mænd og 151 kvinder, og de tre lande, der kan prale af at have fleste MW’ere, er Storbritannien (209), USA (57) og Australien (28).
Siden den første eksamen i 1953 er der blevet udklækket i alt 496 Masters of Wine - hvoraf nogle er gået til de evige vinmarker.
Aktuelle emner
Den afsluttende eksamen består af en 100 sider lang afhandling, og det er ofte meget interessante og aktuelle emner, kandidaterne vælger at behandle.
Når det gælder de tre nye MW’ere, har fx Claire Blackler fra Skotland skrevet en afhandling med titlen ”The application of video to consumer wine tastings — an investigation into consumer experiences and outcomes” (Anvendelse af video til vinsmagninger med forbrugere - en undersøgelse af forbrugernes oplevelser og udbytte).
Og Michael Henley fra New Zealand har valgt følgende titel til sin afhandling: “The impact of future climate changes on the production of Sauvignon Blanc wines in Marlborough, New Zealand” (Påvirkningen af fremtidige klimaændringer på produktionen af Sauvignon Blanc vine i Marlborough, New Zealand).
Foto: Wikipedia/Andy Mabbett.
Læg endelig ikke flaskerne ned
I uge 33 spurgte en læser, Erik Maaløe, om, hvorfor propper i gamle årgangs-portvine ofte er så skøre, så man kun får halvdelen med op, når man åbner flasken. Emnet har affødt flere indspark, og nu skriver Otto Berker, at han også gerne vil blande sig i diskussionen om propper i gamle portvine.
Otto Berker er tidligere propmand med mere end 25 års erfaring på området og medindehaver af et patent mod propsyge sammen med Novozymes og en tysk professor:
- Første fejl er, hvis man har lagt flaskerne ned på vinreolen. Vinflasker - og dermed også portvinsflasker - bør stå oprejst. Det er en gammel skrøne, at de skal ligge ned, for at proppen kan forblive fugtig. Der er tilstrækkelig fugtighed mellem prop og vin, når flasken står op, til at proppen ikke udtørrer. Det blev allerede videnskabeligt bevist af forskere fra universitetet og forskningsanstalten i Geisenheim i Tyskland i 1996.
Proppen opblødes af vinen
Ved flasker, som har ligget ned i mange år, kan der ske det, at proppen opblødes af vinen, og at suberin, der er en del af cellevæggene i proppen, og som hovedsageligt består af fedtsyre, mister sin egenskab til at holde væske ude. Suberin udgør altid 57,5% af korkens vægt.
At proppen klistrer fast til glasset (det er blevet fremhævet som en af årsagerne til, at proppen let knækker ved åbning, red.), kan skyldes sukkerindholdet, når en flaske har ligget ned, og vinen har fundet vej mellem glas og prop. Dette gælder især for portvine.
- En anden årsag til, at proppen knækker, kan være det glidemiddel, dens yderside er forsynet med, og som består af stearin, paraffin eller silikone eller en blanding af disse tre. En forkert viskositet kan medføre, at proppen klistrer sig fast til glasset – hvilket især sker, når flasken har været udsat for temperatursvingninger.
En fejl ved proppen
Problemet kan også skyldes en fejl i selve proppen - og det kan ske for selv de bedste propper. Fejlen ligger i fremstillingsprocessen, idet man fejlagtigt har drejet korkbarken 90 grader, før man har skåret den op i brede strimler til udstansning. Propperne skal derimod stanses ud af barken i den vertikale retning parallelt med træstammen. Når man drejer barken 90 grader, kommer den anden side, hvor cellestrukturen er svagest, til at vende opad - hvilket igen kan medføre, at proppen rives midt over ved åbning af portvinen.
At flaskehalsen er konisk er også blevet angivet som en årsag til, at proppen kan knække. Hertil har Otto Berker følgende kommentar:
- Alle vinflaskehalse skal være en anelse koniske - ellers ryger proppen ud af flasken lige efter aftapning, hvor trykket i flasken øges op til 2-4 bar. Dette tryk kan blive ved med at være til stede i fjorten dage eller længere endnu, med mindre man har undladt at sprøjte CO2-gas i flaskehalsen inden propning. Med CO2 forbliver trykket kun i omkring 30 minutter, hvorefter det går tilbage til cirka. 0,5 bar.
Den nuværende vindronning, Eva Müller, indviede høsten i en vinmark i Rheinhessen. Foto: DWI.
Høsten til Federweisser er i gang
Så har startskuddet lydt til dette års tyske druehøst - dog er der kun tale om de druer, der bruges til tyskernes elskede Federweisser, den friske og endnu gærende druemost, der laves på tidligt modne druer som Bacchus og Solaris.
Det blev i en vinmark i Lörzweiler i Rheinhessen, at dette års første drueklaser til Federweisser blev klippet ned fra vinstokkene. Og det var selvfølgelig den tyske vindronning, Eva Müller, der med sin krone på hovedet førte saksen til ære for de fremmødte fotografer. Også i flere vinmarker i Pfalz startede høsten til Federweisser samme dag.
Druerne til al den anden vin, Tyskland fremstiller, bliver først høstet fra og med midten af september - hvilket er cirka fjorten dage senere end gennemsnittet for høsttidspunktet i de sidste ti år. Årsagen er et køligt og fugtigt forår, der gav en sen blomstring. Til gengæld kom der i juni så meget skub i væksten af vinstokkene, at flere vinproducenter haltede bagefter med opbindingen. Nu håber producenterne på en tør og lun sensommer, indtil hovedhøsten er i hus.
Knud Ankjær.
Vi mindes Knud Ankjær
Knud Ankjær er død efter længere tids sygdom i en alder af kun 65 år. Han var vinkonsulent med egen virksomhed, VainQueur Vin i Gedved, som han drev indtil december 2020.
Gennem sit firma virkede han som konsulent for blandt andet Cave de Turckheim i Alsace og Château Cissac i Bordeaux samt for supermarkedskæder som Sainsbury og Marks & Spencer. Man kan læse mere om Knud Ankjær i
VinAvisens Blå Bog.
De fine nordiske whiskyer, som nu kan købes hos Berry Bros & Rudd.
Dansk whisky hos Berry Bros & Rudd
Berry Bros & Rudd, der ligger i St. James’s Street i London, er legendarisk og kendt af vinsamlere fra hele verden. Forretningen, der har eksisteret siden 1698, forhandler også førende mærker inden for spiritus, og nu har den mindsanten kastet sin kærlighed på whisky fra de nordiske lande.
Som noget nyt i forretningens sortiment kan man således købe dansk whisky fra destilleriet Fary Lochan i Give, der drives af tre søskende og deres mor. Sammen med whiskyer fra det norske destilleri Myken, High Coast i Sverige og Kyrö i Finland indgår den danske whisky i en serie, som Berry Bros & Rudd kalder for Nordic Cask. Forretningen har selv tappet whiskyerne på flasker og givet dem ens designede etiketter.
Stor ros til de nordiske destillerier
Berry Bros & Rudds spiritusdirektør, Jonny McMillan, har udtalt til Decanter, at nordisk whisky har fascineret ham, og at selv om Norden er en meget ung whiskyregion, så har den allerede formået at skabe sin egen karakter og identitet. Og han fortsætter:
- Menneskene i dette rå og majestætiske landskab, der ikke er så ulig Skotlands, har længe været kendt for deres kærlighed til store whiskyer. Af alle de spirende globale whiskyregioner er Norden indtil videre nok den, der har fået mindst anerkendelse, men med så dygtige og passionerede destilleringsmestre vil det snart ændre sig.
For at promovere nyheden vil forretningen afholde en virtuel smagning, hvortil dens kunder allerede nu kan bestille et smagesæt med små flasker af de fire whiskyer.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Charles-Camille Heidsieck.
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Charles-Camille Heidsieck, der i USA blev berømt som Champagne Charlie. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Charles-Camille Heidsieck (1820-1871) voksede op i Reims som søn af Charles-Henri Heidsieck - en champagne-købmand, der blev berømt for at ride ind i Moskva, lige før Napoleons tropper ankom, udelukkende for at kunne tilbyde champagne til sejrherren - hvem det nu end måtte være.
I 1851 grundlagde Charles-Camille Heidsieck sit eget champagnehus, Charles Heidsieck, i Reims. Og året efter besøgte han USA og blev straks klar over, at der her var et stort og uopdyrket marked for de franske bobler.
Vel tilbage i Frankrig begyndte han at eksportere sine egne gode flasker til amerikanerne, der med begejstring tog champagnen til sig. Salget gik strygende, og snart var navnet Charles Heidsieck på alles læber.
Da han igen besøgte USA i 1857 blev han modtaget med pomp og pragt, festivitas og banketter. Amerikanerne gav den charmerende franskmand tilnavnet Champagne Charlie, og under sine følgende besøg i landet blev han et kendt ansigt blandt New Yorks velhavende overklasse.
Men højt at flyve, dybt at falde. I 1862 - under den amerikanske borgerkrig - besøgte han igen USA, og via diverse forviklinger endte han med at blive anklaget for spionage for den franske stat. Han kom i fængsel, og sagen udløste en diplomatisk konflikt mellem USA og Frankrig. Selveste Napoleon d. 3. forsøgte at få ham løsladt, og til sidst - efter syv måneder - lykkedes det.
Fængslingen og de penge, som var gået tabt på amerikansk jord på grund af borgerkrigen, resulterede i, at Charles-Camille Heidsieck gik konkurs. Fattig og med et dårligt helbred vendte han hjem til Frankrig, hvor hans hustru, Amélie Henriot, havde måttet sælge ud af deres indbo for at klare til dagen og vejen.
Men så smilede lykken endnu engang til ham. En amerikaner, hvis bror engang havde snydt Charles-Camille Heidsieck, gav ham skødet på et større areal jord i den amerikanske by Denver - som et plaster på såret. Champagne Charlie kom igen til penge, betalte sin gæld og genåbnede sit champagnehus. I dag er champagnen fra dette hus berømt verden over.
Hvad er Spinning Cone Column?
-
I uge 33 skrev I noget om vine, hvor alkoholen var reduceret via forskellige metoder, skriver Frederik Justesen. - I nævnte ikke nogle specifikke metoder, men jeg har læst, at man kan gøre det ved hjælp af en teknik, der hedder Spinning Cone Column. Men hvordan virker det mere præcist?
Det er en teknik, som anvendes ret meget i blandt andet Californien og Australien, og den kan nærmest beskrives som et roterende separations-apparat.
Ved hjælp af centrifugalkraft og vakuum kan apparatet udskille de flygtige aromastoffer i vinen. Derefter kan man fjerne en del af alkoholen – igen i et sådant apparat – hvorefter man fører de gode stoffer tilbage til vinen.
Inde i en søjle af rustfrit stål er der en stabel af tragtformede vinger. Hver anden vinge er gjort fast på søjlens indvendige væg, og hver anden sidder fast på en roterende aksel midt i søjlen.
Vinen føres til foroven under vakuum, og forneden pumpes der damp ind. De tragtformede vinger danner en stor overflade, hvorpå vinen spreder sig i et ganske tyndt lag. Og fra dette lag kan de flygtige komponenter så fordampe, fx alkoholen.
Temperatur og tryk kan justeres alt efter, hvilke komponenter man ønsker at fjerne.
Ugens vinøse billede
I 2018 besøgte Erik Stanley Barolo i Piemonte og tog dette dejlige billede ud over distriktets grønne tæppe af vinmarker, der kun afbrydes hist og pist af vingårde og sparsomme pletter af skovbevoksning. Netop det år leverede druerne fra de næsten 2000 hektar marker most til omkring 12 millioner flasker Barolo-rødvin.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
648
Vinfade hos det sydfranske vinhus Mas Amiel i Maury foreviget af den britiske kunstner Ted Hiscock. (foto © Ted Hiscock).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen