Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2021



Kaolin-opløsningen efterlader et hvidt lag på vinstokkenes løv. Fra den lille film fra NBC.

Solcreme på bladene

Druer kan blive solskoldede, og som følge af klimaændringerne er risikoen stigende i flere af denne verdens vindistrikter.

Vinproducenterne forsøger på forskellig vis at beskytte druerne mod Solens ødelæggende stråler, og sidste nye hit i Napa Valley i Californien er at spraye vinstokkens løv med en kaolin-opløsning. Kaolin er en hvid lerart, som blandt andet bruges til fremstilling af porcelæn, og når den sprayes på løvet, får det en mel-lignende overflade.

Har reddet druerne


Et af de vinhuse i Napa, der har brugt metoden, er Green and Red Vineyards i St. Helena. Her begyndte man tidligere i år at spraye med opløsningen på vinhusets Zinfandel-vinstokke, hvilket ifølge producenten, Ray Hannigan, har reddet druerne fra solskoldning i en sommer med bagende sol, tørke og mere end 38 graders varme.
Kaolinet beskytter bladene, så de ikke tørrer ud, og det gør dem i stand til fortsat at give effektiv skygge til druerne. En lille film fra NBC fortæller om metoden.


Fra Le Mans i 1978. Foto: Wikipedia/Darren.

Le Mans skal køres på druerester

Vi har tidligere nævnt, hvordan resterne fra vinproduktionen - drueskaller og stilke - kan genbruges til forskellige formål, heriblandt biobrændstof.
Nu har arrangøren af FIA World Endurance Championship meddelt, at man ved næste års udgave af Le Mans og de otte andre motorvæddeløb udelukkende vil anvende biobrændstof fremstillet på druerester fra franske vinproducenter. At man erstatter traditionelt brændstof med dette biobrændstof medfører, at CO2-udslippet fra bilerne reduceres med hele 65%.
Det nye brændstof, der er døbt Excellium Racing 100, vil blive udviklet af energiselskabet TotalEnergies i dets faciliteter nær Lyon, og det bliver ifølge Vitisphere lokale producenter, der leverer drueresterne.
Resterne bliver destilleret og dehydreret og dernæst blandet med alkohol og det udslip-reducerende stof ETBE (Ethyl Tertio Butyl Ether).


Den forbudte hybriddrue Jacquez. Foto: Fruits Oubliés Réseau.

Fransk vin på Jacquez og Othello

Det er en kendt sag, at klimaændringerne i en række vinlande gør det sværere i fremtiden at dyrke de druer, man har dyrket i århundreder. Det gælder blandt andet i flere franske vindistrikter, hvor hedebølger og usædvanligt kraftige skybrud bliver stadig hyppigere.

Derfor kæmper en lille gruppe vinproducenter i Cévennes-området i Sydfrankrig for at få myndighederne til at godkende brugen af en række hårdføre amerikanske hybriddruer.
Det drejer sig om i alt seks forskellige druer - Jacquez, Clinton, Noah, Isabelle, Othello og Herbemont - som engang var udbredte på fransk jord.

Lugter af rævepis


Vi skal helt tilbage til 1800-tallets anden halvdel, hvor vinlusen Phylloxera vastatrix hærgede de europæiske vinmarker. Den ernærer sig ved at suge saften fra vinstokkenes rødder, og på et tidspunkt truede lusen med at gøre kål på samtlige europæiske vinstokke. Redningen blev at pode de europæiske druesorter på resistente amerikanske vinstokrødder.
Det gjorde rigtig mange franske vinbønder - men der var også en hel del, der i stedet for krydsede europæiske og amerikanske vinstokke og dermed skabte det, der blev kendt som de amerikanske hybridsorter. De to metoder delte vandene og fyrede op under debatten.
Vinbønderne med de podede vinstokke fortsatte med at fremstille vin på kendte europæiske druer som Merlot og Cabernet Sauvignon - og de ringeagtede hybriddruerne, som de påstod lugtede af rævepis. (Fortsættes nedenfor...).

Usunde for sjæl og legeme

Men hybriddruerne blev stadig mere populære hos producenterne - de var lette at dyrke og yderst hårdføre over for vind og vejr og diverse vinmarkssygdomme. De kunne derfor også plantes steder, hvor ingen andre afgrøder kunne trives.
I 1950’erne blev de dyrket på en tredjedel af det franske vinmarksareal, men så forbød den franske regering dyrkning af hybriddruerne med den opsigtsvækkende begrundelse, at de var "usunde for sjæl og legeme"!

Vil reducere pesticide-forbruget


Bandlysningen af hybriddruerne udløste et mindre oprør hos både producenter og forbrugere - vinen på dem var nemlig også yderst populær. Druerne overlevede da også - dog er der kun meget få vinstokke tilbage, og de befinder sig som nævnt især i Sydfrankrig, hvor denne gruppe af revolutionære producenter er fortsat med at dyrke dem. De nægter at rive vinstokkene op ved rode - selv om såvel de franske myndigheder som EU med jævne mellemrum har forsøgt at få dem til det.
Det er ikke nødvendigt at sprøjte disse vinstokke med pesticider, idet hybriddruerne som nævnt er resistente over for diverse svampesygdomme. Dermed ville en lovliggørelse af druerne skære ned på brugen af kemiske sprøjtemidler, lyder det fra producenterne. Og det er jo netop et vigtigt mål for den franske regering. I dag udgør de franske vinmarker cirka 5% af landets landbrugsjord - men de tegner sig ifølge det franske landbrugsministerium for hele 15% af det årlige pesticide-forbrug.

De glemte frugters netværk


De producenter, der stadig dyrker hybriddruerne, har deres egen forening, Fruits Oubliés Réseau (de glemte frugters netværk), på hvis hjemmeside man (på fransk) kan læse mere om kampen for at få legaliseret druerne efter mange årtiers bandlysning.
Det er vinproducenten Hervé Garnier, der har grundlagt foreningen, og han fremstiller ufortrødent omkring 3000 flasker rødvin årligt på den forbudte drue Jacquez. Sælge flaskerne må han dog selvfølgelig ikke.


Der deles flere hundrede smagsprøver ud på Piemonte-vine, når Barolo & Friends løber af stabelen i Børssalen i København.

Piemonte indtager Børssalen

En af årets helt store vin-begivenheder, Barolo & Friends, er om kort tid tilbage på dansk jord. D. 17. september indtager 40 vinproducenter fra det italienske Piemonte for 12. gang Børssalen i København, og med sig har de Barolo, Barbaresco og Barbera rødvine - men også rigtig mange forskellige hvidvine. For selv om det italienske distrikt er bedst kendt for sine rødvine, fremstilles der også glimrende og elegante hvidvine - blandt andet på druen Arneis.

Netop hvidvinene vil der i år også blive sat ekstra fokus på via to seminarer for professionelle. Og det bliver med Thomas Ilkjær - der er leder af Vinakademiet og en stor kender at italienske vine - for bordenden. Medlemmer af vinbranchen kan melde sig til seminarerne ved at klikke her.

150 forskellige vine


Selv om seminarerne er forbeholdt vinbranchefolk, er Barolo & Friends, der arrangeres af Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, så afgjort også for forbrugere. Mens vinimportørerne kan finde nye gode flasker til hylderne blandt de mange producenter, der endnu ikke har en dansk importør, kan de danske forbrugere få sig en rigtig hyggelig og stemningsfuld eftermiddag i selskab med mere end 150 forskellige vine og deres producenter.
Derudover er der en lodtrækning blandt gæsterne med mulighed for at vinde et ophold for to personer i Piemontes smukke Langhe-område. Man kan læse mere om eventen og købe billetter ved at klikke her.

En ekstra begivenhed


Hvis man har fået smag for de dejlige piemontesiske vine under Barolo & Friends - og gerne vil smage mere - kan man d. 18. september deltage i Drink&Bite i Frederiksberg Mad- og Kulturhus. Denne begivenhed, der knytter sig til den store smagning, og ligeledes er arrangeret af Piemontes vinråd, giver gæsterne chancen for at smage vine fra otte producenter sammen med en lang række italienske delikatesser. Der vil også være et show-madlavningsområde med åbent køkken, hvor en kok vil tilberede risotto i alverdens udgaver til de besøgende. Man kan læse mere om Drink&Bite og købe billetter til et af to tidsintervaller ved at klikke her og her.


Den berømmede - og meget kostbare - flaske Krone Riesling Trockenbeerenauslese 2019.

100 point til en tysk hvidvin

Det amerikanske magasin The Wine Advocate har eksisteret siden 1978, og selv om dets grundlægger, vinguruen Robert Parker, har solgt det, er det verdens nok mest indflydelsesrige vinmagasin.

De vine, der anmeldes, vurderes ud fra 100-pointskalaen - og det er kun nolge få hundrede, der gennem årene har opnået top-karakteren For nylig skete det for en tysk hvidvin. Det drejer sig om Eva Fricke Krone Riesling Trockenbeerenauslese 2019, en sød vin fremstillet på indtørrede druer.

26.000 kr. for 50 cl


Der findes ifølge The Telegraph kun atten flasker af denne berømmede hvidvin, og samtlige flasker kommer nu under hammeren på en auktion hos Sotheby’s i London d. 10. september. Højeste vurderingen lyder på intet mindre end 3000 pund (cirka 26.000 kr.) flasken. Det er noget af et særsyn for en tysk vin - og så er der endda tale om halve flasker!
Eva Fricke er en af de unge up-and-coming producenter i Tyskland. Hun begyndte på sit eget vinprojekt i dalen Lorch i Rheingau, mens hun stadig arbejdede som vinmager hos Weingut Leitz, men de sidste ti år har hun arbejdet fuldtids som selvstændig producent.
Flere andre - og ligeledes kostbare - flasker hvidvin fra Eva Fricke er også med på auktionen.


Jancis Robinson.

Jancis Robinson sælger fra

Britiske Jancis Robinson er Master of Wine og en af verdens mest anerkendte vinskribenter. I år 2000 grundlagde hun hjemmesiden JancisRobinson.com, og gennem årene har den udviklet sig betydeligt.
Ud over artikler og vinanmeldelser byder den også på videoklip, podcasts og indholdet af Robinsons prisbelønnede Oxford Companion to Wine og World Atlas of Wine, det store vinatlas hun løbende reviderer sammen med dets skaber, Hugh Johnson.
Robinson har femten tilknyttede Masters of Wine, der fra forskellige verdenshjørner leverer stof til siden - en side, som i dag har abonnenter fra hele 82 lande.
Der er rigtig meget administrativt arbejde forbundet med at drive så omfattende en hjemmeside, og den 72-årige Robinson har derfor valgt at sælge siden til et amerikansk digitalt mediefirma, Recurrent Ventures.
Salgsprisen er ikke offentliggjort, men sikkert er det, at Robinson forbliver som chefredaktør, og ifølge eget udsagn glæder hun sig til nu at kunne koncentrere sig 100% om det, hun holder allermest af: at smage på og skrive om vin. Man kan læse mere om hende i VinAvisens Hall of Fame.


Den officielle plakat til filmen "Sparkling: The story of Champagne".

En kærlighedserklæring til champagne

En ny dokumentarfilm, ”Sparkling: The story of Champagne”, er netop blevet frigivet på det skandinaviske marked. Den er blevet kaldt en kærlighedserklæring til den berømte mousserende vin, og den kommer godt rundt i alle hjørner.
Man får selvfølgelig historien om 1600-tallets Dom Pérignon i Hautvilliers, der havde stor betydning for den champagne, vi kender i dag, ligesom der fortælles om alle de berømtheder, der gennem tiderne har elsket boblevinen. Der var fx Marilyn Monroe, hvis favorit var Piper-Heidsieck, og Winston Churchill, der efter sigende drak mere end 40.000 flasker champagne i sit 91 år lange liv. Han var især glad for Pol Roger, og det var i en sådan grad, at han opkaldte sin væddeløbshest efter champagnen. Til gengæld opkaldte champagnehuset en særlig prestige-champagne efter Churchill.

Fra Clicquot til Vitalie Taittinger


Også champagneverdenens berømte kvinder, Madame Clicquot (den gule enke) og Lily Bollinger, bliver nævnt, og trådene trækkes op til Vitalie Taittinger, der i dag leder sin families champagnehus. Hun, samt en række andre champagnehusejere bliver interviewet i filmen.
Det er det britiske filmselskab Swipe Films, der har produceret filmen, så naturligvis kommer den også ind på debatten, om champagne er en fransk eller britisk opfindelse. Den historie fortæller vi mere om nedenfor.
”Sparkling: The story of Champagne” varer 1,32 timer og kan købes på iTunes for 8 dollars (cirka 50 kr.).


Christopher Merret.

En opfindsom britisk læge

Ovenfor nævner vi debatten mellem franskmænd og briter om, hvem der opfandt champagne. Det er nemlig - som de fleste nok tror - langt fra givet, at det var franskmændene.

Dom Pérignon opfandt ikke champagne, men han opfandt en prop, der er meget lig den, man bruger i dag, og som kunne holde boblerne i den gærende vin inde i flasken.
Nogle britiske forskere hælder til, at det var lægen og landsmanden Christopher Merret fra Gloucester, der præsenterede den første flaske mousserende vin med gæring på flaske - og at han gjorde det hele 22 år før Dom Pérignon.
I 1662 forelagde den gode doktor Merret nemlig en otte sider lang rapport for The Royal Society, hvori han beskrev metoden til fremstilling af sin mousserende vin. Først i 1718 offentliggjorde en fransk kannik, Godinot, reglerne for at lave Champagne.

Sendte de spioner til England?


Meget taler for, at Dom Pérignon lærte sig boblernes kunst af sine fromme brødre i klostret Saint-Hilaire i Sydfrankrig.
Men det kan også vel tænkes, at han fik inspirationen fra London, hvor Christopher Merrets boblende flasker var blevet en succes. Franskmændene har naturligvis hørt om denne succes og har måske ligefrem sendt spioner over Kanalen for at lure englænderne kunsten af.
På samme tid havde englænderne gang i at fremstille flasker, der kunne holde til trykket fra den indespærrede kuldioxid – igen med god hjælp fra dr. Merret, der ud over boblerne havde forstand på glasmageri.
I de samme år gik englænderne også væk fra trækul, fordi den store britiske flåde havde brug for store mængder træ. I stedet gik man over til rigtigt kul, der gav en langt højere temperatur i glasovnene og dermed gjorde det muligt at lave stærkere flasker.
Vel, Christoffer Merret opfandt ikke den mousserende vin. Man ved faktisk ikke, hvem der opfandt den. Men Merret var som nævnt højst sandsynligt den første, der beskrev den.
Denne lille 5 cl's flaske whisky slog alle rekorder på en nylig auktion.

Høj pris for lille flaske

Hvis man gerne vil samle på whisky, men ikke har så megen plads, kan man jo begynde at samle på miniatureflasker. Det er der stadig flere, der gør - hvilket har løftet priserne et godt stykke i vejret. Og for nylig slog en af disse små flasker alle hidtidige salgsrekorder, da den blev solgt til et hammerslag på 6440 pund (cirka 55.740 kr.) hos det britiske auktionshus Whisky.Auction.

Den kun 5 cl store flaske var en Springbank Scotch Whisky 1919, og prisen pr. cl ville således have været cirka 11.150 kr., hvis flasken havde været fuld. En del af whiskyen var dog fordampet gennem årene.

Samlet gennem 40 år


Den lille flaske var kun en ud af en samling på 400 miniatureflasker, som var opbygget gennem 40 år af Sukhinder Singh - en af grundlæggerne af den fornemme britiske spiritusforretning The Whisky Exchange.
I alt blev flaskerne solgt til 56,732,95 pund (cirka 491.000 kr.), og ti af de øvrige flasker fra samlingen opnåede hammerslag på over 1000 pund (cirka 8655 kr.). Men der var også mange flasker, der gik til langt lavere priser - og det er endnu et gode ved at vælge at samle på miniatureflasker. Her har man nemlig ofte muligheden for til rimelige penge at erhverve sjældne og historiske flasker, der i almindelig størrelse ville være nærmest ubetalelige.
Indgangshallen hos Great Jones Distilling.

Første whiskey-destilleri siden forbudstiden

Engang var der adskillige whiskey-destillerier på Manhattan. Men så kom forbudstiden, som varede fra 1920 til 1933, og hvor det var forbudt at fremstille, sælge og nyde enhver form for alkohol i USA.
For to uger siden åbnede det første whiskey-destilleri på Manhatten efter forbudstidens ophør. Navnet er Great Jones Distilling, og det ligger i det trendy NoHo-kvarter, hvor det breder sig over hele fire etager og 8534 kvadratmeter.
Destilleriet er indrettet i 1920’er stil i en gammel renoveret bygning, og ud over kobberkedler og andet tilbehør til fremstillingen af whiskeyen rummer bygningen fire forskellige barer, en restaurant og en butik, hvor man kan købe husets egne whiskeyer. Ud over straight whiskey serverer etablissementet også et hav af forskellige whiskey-baserede cocktails.

En hemmelig tunnel i kælderen


Under renoveringen af bygningen fandt man en hemmelig tunnel, som menes at have ført til en speakeasy - en lille illegal "smugkro", hvor der i forbudstiden var liv og glade dage med alkohol på bordet. Her finder man en af barerne, indrettet i sand speakeasy-stil.
Den gade, hvori destilleriet ligger, er smal, og lastbilkørsel er forbudt. Man vil derfor kunne se fade med whiskey blive fragtet med gaffeltruck flere gange om dagen til en nærliggende gade, hvorfra de bliver transporteret til modning i lagerhaller uden for Manhattan. Man kan læse mere om det nye destilleri ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Corinne Mentzelopoulos.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Corinne Mentzelopoulos. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Corinne Mentzelopoulos (f. 1954) voksede op i Paris med en italiensk-fransk mor og en græsk far, fødevaregiganten André Mentzelopoulos.
Hun læste både litteraturvidenskab og statskundskab ved universitetet i Paris, og efter endt uddannelse i midten af 1970’erne fik hun job som produktchef i reklamefirmaet Havas. Senere fik hun en ledende stilling i sin fars supermarkedskæde og var således godt i gang med en karriere i forretningsverdenen, da hendes far i 1977 købte Château Margaux, 1. cru i Bordeaux.
Kun tre år efter døde André Mentzelopoulos, og den 26-årige Corinne overtog roret i det fornemme vinslot, hvor der er blevet fremstillet vin lige siden 1500-tallet.
Hendes far havde allerede givet Château Margaux en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning efter flere år, hvor det var gået ned ad bakke. Corinne Mentzelopoulos fortsatte såvel investeringerne i vinproduktionen som istandsættelsen af det fine gamle slot. Og i kølvandet på hendes overtagelse af direktørstolen fulgte en lang række succesrige år med vine af topkvalitet.
I 1991 købte den italienske Fiat-gigant Agnelli 75% af aktierne i Château Margaux og havde dermed aktiemajoriteten – dog kun indtil 2003, da Corinne Mentzelopoulos købte aktierne tilbage og siden da igen har været eneejer af vinslottet.
Samtidig med sit fuldtidsjob bag skrivebordet og talrige rejser har Corinne Mentzelopoulos også haft travlt med at tage sig af familien – hendes mand, der er børsmægler, og deres tre døtre. Den yngste af døtrene, Alexandra, begyndte at arbejde side om side med sin mor i Château Margaux i 2012.
Adresse: Château Margaux, F-33460 Margaux, Bordeaux, Frankrig, tlf.: 00 33 5 57 88 83 83, fax: 00 33 5 57 88 31 32, administration: 19 Avenue Montaigne, F-75008 Paris, tlf.: 00 33 1 44 43 43 20, www.chateau-margaux.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Er det godt med al den syre?

Michelle Madsen kan godt lide, at en hvidvin har en god portion syre. Nu vil hun gerne vide, om det egentlig er godt for maven med al den syre.
Maven er faktisk vant til en meget skrappere syre, nemlig den mavesyre – saltsyre – som den selv producerer, og som hjælper maven med at forberede føden til optagelse i blodstrømmen.
Efter opholdet i mavesækken sker der yderligere en fordøjelse i tolvfingertarmen, hjulpet af safter fra bugspytkirtlen – og her er en af bugspytkirtlens opgaver at neutralisere mavesyren, så den uden problemer kan blive optaget af slimhinderne.
Syren fra et glas vin bliver neutraliseret på samme måde, og indtager man fx en halv flaske vin i forbindelse med et måltid, er vinens syre ikke noget problem. Tværtimod bidrager den fint til fordøjelsen af maden.


Ugens vinøse billede

Et smukt eksempel på det, franskmændene kalder for "véraison" - den tid, hvor druerne begynder at tage farve - rødvinsdruerne bliver blå og hvidvinsdruerne transperante. Den viste klase er af den blå druesort Touriga Franca. Det er Per Herløv, der har sendt os billedet, som stammer fra Quinta do Tedo i Portugals Duoro dal.
Vingården, der har rødder tilbage til 1700-tallet, har 14 hektar vinmarker, der breder sig på terrasser op ad dalens stejle skråninger.
Man kan i øvrigt overnatte på gårdens B&B og nyde den formidable udsigt - som også kan ses på Quinta do Tedos hjemmeside.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-649
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


649 Et fantastisk efterårstæppe af vinmarker hos Cantina Tramin i Alto Adige. (foto © Cantina Tramin).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Cava Jaume Serra Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

64,95 kr., pris på tilbud 10. til 16. september: 43 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En mousserende vin med en blød mousse og duft af friske pærer. Smagen er let med en fin sødme, men også meget enkel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's Red Barrique, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2017, lav alkohol (11%)

En mousserende vin med en flot rød farve, hvilket skyldes, at den er fremstillet på de blå druer Leon Millot og Regent. Vinen har en blød og cremet mousse og en dejlig duft og smag af friske bær. Det er en vin med sødme men ikke en decideret dessertvin, da den også har en fin bærsyre til slut. Nyd vinen godt afkølet, som den er - og den er virkelig en nydelse - eller til en let frugtdessert.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Tradition, Mas des Bressades, Costières de Nîmes AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Hele fire druer har lagt most og smag til denne gode hvide Rhône-vin: Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne og Viognier. Og det er en firkløver, der går godt i spænd. Vinen har en fint krydret duft med strejf af noget mineralsk. Smagen er tør og med god fylde og med en anelse fennikel til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gotas de Mar, Godello, Ribeiro DO, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

104,96 kr., pris på tilbud fra 9. til 15. september: 66,50 kr. ved 6 flasker, Irma

En delikat hvidvin, der dufter af friske grønne æbler og har en fyldig og tør druesmag med strejf af mirabeller. Eftersmagen er lang og liflig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Necto I, Weingut Römerhof, Riesling, Mosel, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin er meget lækker. Den har en fin duft med noter af melon og en smag af modne grønne druer og med en perfekt balance mellem frugtsødme og -syre. Det er en top-Riesling til en meget rimelig normalpris - så køb den til tilbudsprisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spindler Forster Ungeheuer, Weingut Lindenhof, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 112 kr., Jysk Vin

En udmærket hvidvin med en fin duft med noter af hyldeblomster. Smagen er fyldig med friske grønne druer, tilpas syre og en fin lille frugtsødme til slut. Prisen er dog lige i overkanten, hvilket koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Mizzica Moscato di Noto, Riofavara , Sicilien, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., SPS Wine

En ok økologisk hvidvin med en smag af citrus - men heller ikke af så meget andet. Til prisen mangler den nogle facetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Famille Perrachon Vieilles Vignes, Domaine Perrachon & Fils, Chardonnay, Pouilly-Fuisse AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

225 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 175 kr., Skjold Burne

En klassisk og meget lækker hvid Bourgogne-vin med en frisk duft af grønne druer og en fyldig, tør og kompleks frugtsmag, der holder længe i munden og slutter med en anelse krydderhonning. En vin, der bestemt er sine 225 kr. værd - så køb den til tilbudsprisen.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tinetta La Bollina, Monferrato DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

En raffineret og meget lys rosévin med en mild duft af hindbær og en dejlig smag af modne ribs og sommeræbler. En rigtig god fiskevin, når det ikke skal være hvidvin.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Château Ségur, Haut-Médoc, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 16. september: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En mild og venlig rødvin - men også en vin med et lidt smalt smagsbillede. Den har ok frugt men også en lidt markant syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Reserva, Viña Tarapacé, Maipo, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En rødvin fremstillet på Cabernet Sauvignon og Merlot - og en rigtig dejlig vin med duft af violer og solbær og med en bærrig og intens smag, der holder længe i munden.Tilbudsprisen ved de 6 flasker er et rent kup.

stjernestjernestjerne

Orus, Vinosia, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En blød og rund rødvin, der dog har en alt for markant frugtsødme. Der mangler noget modspil - også selv om vinen slutter med en anelse syre.

stjernestjernestjernestjerne

Spigulus, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Flasken er ualmindelig tung - men det skal ikke ligge rødvinen til last, for den er ganske udmærket. Den både lugter og smager af frisk bærmost - især solbær - og har en god syre til lidt fede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Neus, Weingut Neus, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Mr. Ruby

En dejlig rødvin, der dufter af kantareller og brombær, og som har en elegant, saftig og fint krydret smag, der slutter med en anelse syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liberty School, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2018, middel alkohol (13,5%)

129 kr., California Wine

En rødvin, der dufter af modne solbær - også den saftige smag er domineret af solbær, men i eftersmagen kommer fine krydrede noter frem - blandt andet rosmarin. Det er en koncentreret vin, der vil egne sig til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Why Not?, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 16. september: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En stor, flot og krydret økologisk rødvin på druerne Negroamaro og Zinfandel. Den dejlige friske frugt i smagen får modspil af noter af mørk chokolade og kaffebønner, og eftersmagen ender blødt og rundt. Normalprisen er meget rimelig for en vin af denne kvalitet - og tilbudsprisen ved de 6 flasker et rent kup.

stjernestjernestjernestjerne

Tenuta Aquilaia, Ciliegiolo, Maremma Toscana DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

Denne vin er fremstillet på druen Ciliegiolo, som har levet en lidt stille tilværelse men er på vej frem i Toscana. Vinen er saftig, kødfuld og med herbale noter og afrundede tanniner. Det er en rigtig od vin, men prisen er i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rhonéa Tradition, Rasteau Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud fra 10. til 12. september: 89 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En lækker rødvin - og en dejligt krydret vin med noter af grøn peber og anis. Drik vinen til en god kyllingeret. Den femte stjerne skyldes tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vincent Bachelet, Côte de Beaune-Villages, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

En udmærket frugtrig og aromatisk rødvin. Smagen er saftig og kødfuld og med frisk bærmost - men også med en lidt markant syre. Drik den til fede retter med fjerkræ og pasta.

stjernestjernestjernestjerne

Hopland Ranches, Brutocao Family Vineyards, Cabernet Sauvignon, Mendocino, Californien, 2017, middel alkohol (13,5%)

270 kr., pris ved 3 flasker: 175 kr., Erik Sørensen Vin

En rødvin med eg og vanille i duften efter 18 måneders modning i både fransk og amerikansk eg. Det er en dejlig og frisk vin med en god smag af mørke bær og med en syre til slut, der gør vinen velegnet til kraftige og lidt fede retter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen