Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2021



Tapasbar-kæden Champanillos logo.

Forbud mod Champanillo

I uge 9 nævnte vi, at Champagnes vinproducentforening, Comité Champagne (CIVC), havde trukket en lille catalansk tapasbar-kæde i retten. Årsagen var, at kæden kalder sig for Champanillo, hvilket betyder ”lille champagne” på spansk og har et logo, der viser to glas mousserende vin.

Vi har tidligere nævnt, med hvilken ihærdighed CIVC beskytter betegnelsen champagne - der da også har fået EU’s stempel som en beskyttet geografisk betegnelse. Det betyder, at den ikke må anvendes på andre flasker end dem, der fremstilles i Champagne - eller i det hele taget på andre produkter.

Første gang for en serviceudbyder


Gennem årene har CIVC ført sager mod producenter af alt fra vin til shampoo. Også produkter, hvis navne ligger tæt opad navnet på den berømte mousserende vin, er kommet i miskredit. Det nye i sagen mod Champanillo er, at det er en serviceudbyder, der er havnet i champagne-suppedasen.
Nu er der afsagt dom i sagen ved EU-domstolen, og den er faldet ud til CIVC’s fordel.
Hos champagneforeningen ser man det som en stor sejr, da det hermed er slået fast en gang for alle, at EU-beskyttelsen også træder i kraft, når det gælder misbrug af champange-navnet til andet end diverse produkter.

Hvad så med xampanyeria?


Sejren er dog ikke helt i hus. Den endelige afgørelse træffes af retten i Barcelona, men hvis dommen stadfæstes, må barkæden finde sig et nyt navn og logo til sine fire forretninger i Barcelona og omegn.
Nu bliver det jo så spændende at se, om CIVC også vil komme efter de utallige barer i Katalonien med navnet xampanyeria - som er catalansk for "champagneria". Disse barer findes ikke kun i Spanien men også i Tyskland og Holland - og sikkert også i mange andre lande. I xampanyeria barerne drikkes der alt fra øl til mousserende vin - sidstnævnte er dog for det meste den spanske cava.


I Berry Bros & Rudds lagerhus kan vinsamlere får opbevaret deres vine. Nu udvider forretningen med endnu et lagerhus i Hampshire.

En vinkælder i julegave

Hvis man vrider sin hjerne for at finde på en opfindsom julegave til sin vinnørd af en ægtefælle, så har Berry Bros & Rudd måske årets gode idé.
Den 300 år gamle fornemme forretning i London for vin og spiritus har lanceret ”Gift of a Cellar” - en vinkælder i julegave!
Gaven omfatter et besøg i den historiske forretning i St James’ Street, hvor en af vinspecialisterne over et ekstra godt glas vin hjælper gavemodtageren med at opbygge en vinsamling ud fra Berry Bros & Rudds store sortiment.
Gaven findes i prislejer fra 2500 til 10.000 pund (cirka 21.500 kr. til 86.000 kr.) alt efter omfanget og indholdet af den fremtidige vinkælder. Og hvis man ikke lige har plads til de mange vine, så kan forretningen opbevare dem - selvfølgelig for et årligt gebyr, som ikke indgår i gaven.

Europas største lagerhus for vinsamlere


Berry Bros & Rudd er nemlig ikke kun en fornem detailforretning men har også en opbevaringsservice, hvor brugerne kan sælge vine fra deres beholdning online. I øjeblikket opbevarer forretningen vine for 37.000 vinsamlere fra hele verden - og antallet vokser, da interessen for at investere i og samle på fine vine er støt stigende. Derfor suppleres det nuværende lagerhus med endnu et lagerhus med plads til 14 millioner flasker vin.
Lageret, der bliver opført i Hampshire, vil dække et areal på 11.000 kvadratmeter, og skulle ifølge Berry Bros & Rudd blive den største opbevaringshal for private kunders fine vine i Europa.
Den nye facilitet bliver selvfølgelig indrettet med klima- og fugtkontrol. Driften af den bliver også CO2-neutral, og taget bliver forsynet med solcellepaneler. Allerede i sommeren 2022 forventes lagerhuset, som også kommer til at rumme kontorer og fællesarealer, at kunne modtage kasser med vinflasker.


Crémant gør comeback

De fleste kender den mousserende crémant fra Alsace. Men faktisk fremstilles vinen i hele otte forskellige franske appellationer. Udover Alsace, som er den største af dem, drejer det sig om Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire og Savoyen.
I 2019 slog salget af crémant alle hidtidige rekorder - på verdensplan blev der solgt 90 millioner flasker. Så kom pandemien, og i 2020 faldt salget til 75 mio. flasker, men nu peger salgspilen ifølge Vitisphere igen opad, og det skyldes ikke mindst eksporten, hvor Belgien, USA, Italien og Skandinavien er blandt de største aftagere.
Hos crémant-producenternes organisation, Fédération Nationale des Producteurs et Élaborateurs de crémant (FNPEC), satte man sig for nogle år siden et mål om, at de otte appellationer skulle nå op på et salg i ind- og udland på 100 mio. flasker inden år 2025. Det mål tør man nu igen holde fast ved.


Spraydåser med Clean Wine.

Spray fjerner tømmermænd, før man drikker

Et nyt britisk produkt, Clean Wine, påstås at kunne reducere tømmermænd morgenen efter, man har drukket vin - eller i nogle tilfælde helt fjerne de væmmelige ”mænd”.
Produktet består af en spraydåse, og den mirakuløse virkning skulle kunne opnås ved at spraye direkte ned i det tomme vinglas for hvert glas, man skænker sig. Og hvis man glemmer det, kan man også spraye ned i det fyldte glas - eller være på forkant og sprøjte direkte ned i vinflasken.
Når det gælder champagne og økologiske vine, er det nok at sprøjte tre gange ned i glasset, mens rødvin, hvidvin og rosé - samt andre mousserende vine - kræver dobbelt så mange tryk på spraydåsen. Søde vine, sherry og portvin skal have hele tolv hurtige sprøjt.

Fjerner sulfitterne i vinen


Det, som midlet siges at gøre, er at fjerne sulfitterne i vinen. Når man fx har sprøjtet ned i det tomme glas og har fyldt vin i, vil Clean Wine udsende nogle ilt-atomer, som knytter sig til sufitterne og forvandler dem til uskadelige sulfater.
Sulfitter er en fællesbenævnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser, og de findes naturligt i næsten alle vine, da de er et biprodukt ved gæringen. I langt de fleste vine tilsættes der også yderligere svovl som konservering.

Udskiller en anelse vand


Sulfitter er altså naturlige stoffer - dog er der en lille procentdel mennesker, der er allergiske over for dem. Og her lader det jo til, at Clean Wine har en mission.
For alle andre lyder det da umiddelbart lettere at lade være med at drikke så megen vin, at man risikerer at få tømmermænd…
Clean Wine er et naturligt produkt, og det skulle ikke på nogen måde ændre smagen af vinen. Under den kemiske proces, hvor sulfitterne omdannes til sulfater, udskilles der en anelse vand - dog skulle det være i så lille en mængde, at det heller ikke påvirker vinen. Man kan læse mere om Clean Wine ved at klikke her.


Côte d'Or i Bourgogne. Foto: Wikipedia/Gsherry.

Øko-vinmarker har vokseværk

Det går fremad med økologien i vinmarkerne. Det viser en ny rapport fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin), som er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser.

Ifølge rapporten er arealet af certificerede økologiske vinmarker på verdensplan vokset med hele 13% i gennemsnit pr. år mellem 2005 og 2019, mens arealet af konventionelle vinmarker er skrumpet med 0,4% i samme periode.
For to år siden bredte de certificerede vinmarker sig på 454.000 hektar jord globalt - dog befinder omkring 75% af arealet sig i verdens tre største vinlande, Spanien, Frankrig og Italien. Man kan se rapporten ved at klikke her.

En vækst på 43%


Når det gælder Frankrig, er Bordeauxs vinråd CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) også kommet med nye tal for omlægning til økologi i det berømte distrikt. Og her er det værd at bide mærke i, at i 2020 steg arealet af de økologisk certificerede vinmarker - eller marker, der var gået i gang med en omlægning - med gigantiske 43% til 19.952 hektar.
Også de certificerede biodynamiske vinmarker har vokseværk i Bordeaux, hvor topslotte som Château Palmer, Climens og Pontet-Canet allerede for år tilbage var pionerer på området.

Også Bourgogne er med på vognen


Bourgogne følger ligeledes trop, efter at mange vinproducenter har haft en vis bekymring for at lægge om til økologi. Vejrliget er ofte lunefuldt med store mængder nedbør, og friheden til anvende kemiske sprøjtemidler er for mange en oplagt løsning.
Men ifølge en ny rapport (på fransk) fra Orab Bourgogne Franche-Comté er 17% af vinmarksarealet i Bourgogne i dag enten økologisk certificeret eller under omlægning til økologi. Det er et pænt stykke over de 14% i gennemsnit, når det gælder det totale areal af franske økovinmarker.
I 2019 blev 4400 hektar af Bourgognes i alt 30.000 hektar dyrket økologisk - i 2020 lød tallet på 5700 hektar.
Det er i Côte d’Or, økologien vinder mest terræn i disse år. Her dyrkes mere end en fjerdedel af vinmarksarealet økologisk, og det er især de store vinhuse og kooperativerne, der i dag lægger om til økologi.


Klæd dig ud som bag-in-box

Halloween venter lige om hjørnet, og det er ikke kun børn, der klæder sig ud i gruopvækkende kostumer - også voksne holder Holloween-parties især i USA, hvor denne uhyggens fest er en endnu større begivenhed end herhjemme.
Det store amerikanske bag-in-box vinmærke Franzia har i år lanceret et noget specielt Halloween-kostume, som kan forvandle enhver til en kæmpestor bib-vin. Man kan vælge mellem at blive til en ”rig og cremet Chardonnay” eller til en ”mørk blandings-rødvin”.

Tap vin fra kostumet


Selvfølgelig kan man tappe vin fra boksen. Til kostumet medfølger en pose, der kan rumme en 3-liters bag-in-box, og hvor der er et hul til tappehanen.
Posen tager man over skulderen inde under kostumet, og tappehanen monteres, så den stikker ud på ydersiden af boksen. Og så kan man ellers gå rundt og tappe rød- eller hvidvin til gæsterne.
Det vinøse kostume ser ikke umiddelbart uhyggeligt ud, men i mørket bliver det lidt mere spooky. Her lyser teksten på boksen op i grønt. Det er jo et smart reklamestunt fra Franzias side…
Kostumet kan kun købes i USA, hvor det koster 40 dollars (cirka 256 kr.).

50% af Château Miraval solgt

For omkring ti år siden købte Hollywood-skuespillerparret Angelina Jolie og Brad Pitt Château Miraval i Provence for omkring 60 millioner dollars (cirka 387 mio. kr.).
Ægteskabet røg, men Jolie og Pitt solgte ikke slottet. Med en ejerandel på 50% hver fortsatte de med at lancere nye vine fra Miraval. For vinfremstillingen stod de forhenværende ejere af slottet, familien Perrin.
Nu har Jolie imidlertid valgt at sælge sine 50% af Château Miraval til Tenute del Mondo, det vinøse datterselskab af en af verdens største spirituskoncerner, Stoli Group.
Hvordan samarbejdet mellem Tenute del Mondo og Pitt, som jo stadig ejer de resterende 50% af Provence-slottet, bliver, må fremtiden vise.


Vinen "La Moutarde Vin".

Verdens første sennep-vin

De fleste af denne verdens sennepper er spædet op med eddike. Men i det amerikanske sennepmærke Grey Poupon Dijon er der vin - en hvidvin på Viognier. Og det har der været i de mere end 200 år, senneppen er lavet.
Grey Poupon Dijon fremstilles af firmaet Kraft Heinz Company, og en dag fik en af firmaets kreative medarbejdere den idé, at man skulle lancere en Viognier-vin tilsat sennep - altså den anden vej rundt. Den idé tog firmaet til sig, og for nylig barslede det med hvidvinen ”La Moutarde Vin” - verdens første sennepvin.
Druerne til vinen har man fået fra firmaet The Wine Foundry i Napa Valley, og den færdige vin er dernæst blevet tilsat et ekstrakt af de sennepskorn, der anvendes til Grey Poupon Dijon.

Brænder i ganen


Det er måske lidt svært at forestille sig, at en sådan vin ville blive et hit - og den har da også fået en blandet modtagelse af diverse vinkritikere. I San Francisco Chronicle ytrer vinskribenten Esther Mobley, at eftersmagen brænder ubehageligt i ganen. Alligevel har Kraft Heinz Company kunnet melde om alt udsolgt bare to dage efter lanceringen.
Om La Moutarde Vin, hvis salgspris lå på 30 dollars (cirka 193 kr.), bliver lavet i flere årgange, har firmaet endnu ikke løftet sløret for.


Organisationen IWCA's logo.

Grøn organisation med vokseværk

I 2019 grundlagde to førende familieejede vinhuse, spanske Torres og amerikanske Jackson Family Wines, organisationen International Wineries for Climate Action (IWCA). Begge producenter er i front, når det gælder kampen mod klimaændringerne. Og målet med IWCA er at skabe et inspirationsforum, hvor medlemmerne kan dele deres erfaringer med klimavenlige tiltag i vinmarker og vinerier og få hjælp til implementering af nye grønne tiltag.

I starten lød det hele lidt svævende, og der har da også været forholdsvist stille omkring organisationen. Men den er vokset og har netop meddelt, at den har fået hele tolv nye aspirerende medlemmer. Når de kun er aspirerende, er det fordi de skal iværksætte en række grønne tiltag, der reducerer deres CO2-udslip, før de kan blive rigtige medlemmer.

I alt 20 medlemmer


De vinhuse, der har ansøgt om medlemskab er: Wineworks, Cakebread Cellars, Château Troplong Mondot, Constellation Brands, Crimson Wine Group, Gloria Ferrer, Herència Altés, Hunt Country Vineyards, Medlock Ames, Ridge Vineyards, Sula Vineyards og Yalumba Family Winemakers.
Medlemmerne af IWCA forpligter hinanden til at opnå en fastlagt årlig reduktion af CO2-udslippet med to deadlines i henholdsvis 2030 og 2050. Når de tolv vinhuse bliver endeligt optaget i organisationen, kommer medlemstallet op på 20 styk fra syv forskellige lande. Man kan læse mere om den grønne vinorganisation på IWCA's hjemmeside.
Den fornemme karaffel, der er nummereret med et 1-tal, leveres til køberen i et lige så fornemt egetræs-skrin.

1,2 mio. kr. for en særlig flaske whisky

Vi har tidligere nævnt, at et fad med verdens ældste skotske Single Malt whisky fra destilleriet Glenlivet var blevet tappet på 250 flasker - eller rettere fornemme karafler kreeret af den prisvindende arkitekt David Adjaye.
For nylig blev den første nummererede karaffel af whiskyen, som har ligget og fadmodnet i hele 80 år hos tapperiet Gordon & MacPhail, solgt på en auktion hos Sotheby’s i Hong Kong.
Auktionen trak deltagere fra hele Asien og Europa, og efter en større budkrig blev karaflen solgt for det, der svarer til cirka 1,2 millioner kr. Beløbet ender ikke i tapperiets lommer men går til velgørende formål.
Køberen var en europæisk whiskysamler, der ikke tidligere havde købt whisky hos auktionshuset, og med i købet får samleren en celeber whiskysmagning for fire personer i London og med en repræsentant fra Gordon & MacPhail ved bordenden.
De resterende 249 karafler vil blive solgt i detailhandelen.
Philip Traber med de 17 stablede glas med Jägermeister mellem hænderne.

Skænker sytten drinks på én gang

En Jägerbomb er navnet på en drink, hvor man i et større glas med Red Bull placerer et lille shotglas med Jägermeister. Øvelsen går så ud på at drikke drinken, så man får både Jägermeister og Red Bull i én og samme mundfuld. Lyder ret besværligt …
En tysk bartender, Philip Traber, er lykkedes med at skænke sytten Jägerbombs på én gang. En lille film på YouTube viser, hvordan han bærer sig ad - det ser ret utroligt ud.

Berømt whiskyforretning solgt

I uge 36 nævnte vi, at Sukhinder Singh, der sammen med sin bror, Rajbir Singh, har grundlagt den britiske spiritusforretning The Whisky Exchange, havde sat sin samling på 400 miniatureflasker whisky til salg på auktion.
Nu har brødrene solgt en langt større mængde whiskyflasker, idet de har solgt deres forretning. Det er det franske spiritusfirma Pernod Ricard, der har købt den for en ikke offentliggjort sum.
The Whisky Exchange blev grundlagt i 1999, og på forretningens hylder er der omkring 10.000 forskellige mærker, som også omfatter andre former for spiritus.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Piero Antinori.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Piero Antinori. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Piero Antinori (f. 1939) er en sværvægter på den italienske vinscene. Han blev født i Firenze, og hans løbebane var udstukket på forhånd. Siden år 1385 har familien Antinori fremstillet vin i Toscana, så det var oplagt, at Piero Antinori skulle repræsentere 26. generation i vinfirmaets direktørstol.
Efter en afsluttet økonomiuddannelse trådte han ind i firmaet og blev allerede i 1965 udnævnt til administrerende direktør og i 1988 til formand for bestyrelsen.
Mens Piero Antinori har været ved roret, er familiefirmaet ekspanderet betydeligt, og dets vine har vundet et hav af priser. Vinhuset Antinori ejer i dag ti vingårde og mere end 1400 hektar af de allerbedste vinmarker i blandt andet Toscana og Umbrien. Og så har Piero Antinori skabt intet mindre end en revolution, når det gælder vinproduktionen i Chianti.
Distriktet var førhen kendt for en lidt tynd, let perlende rødvin, der pr. tradition blev fremstillet efter en særlig metode og iblandet hvidvinsdruer. Men Piero Antinori ville vise, at man også kunne fremstille kvalitetsvin i Chianti – et mål han nåede med rødvinen Tignanello, der er skabt på druerne Sangiovese og Cabernet Sauvignon og uden tilsætning af grønne druer. Vinen blev hurtigt en kultvin og regnes i dag for den første i en lang række af såkaldte supertoskanere.
Ud over vinhuset i Toscana ejer familien Antinori også Antica Winery i Napa Valley og i 2017 erhvervede den også Haras de Pirque i Maipo-dalen i Chile.
2017 blev også året, hvor Piero Antinori overdrog tøjlerne til næste generation, datteren Albiera Antinori - der dog får hjælp til at drive vinfirmaet af sine yngre søstre, Allegra og Alessia.
Adresse: Marchesi Antinori Srl, Piazza Antinori 3, 50123 Firenze, Italien, www.antinori.it.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Er der glycerin i vin?

En ven har fortalt Sofie Larsen, at der er glycerin i vin. Nu vil hun gerne vide, om det virkelig er korrekt.

Jo, det er skam rigtigt. Glycerin (eller glycerol eller propantriol) er en tyktflydende, trivalent alkohol (C3H8O3), som opstår ved den alkoholiske gæring. Navnet kommer af det græske ord glykys, der betyder sød, og stoffet tilfører da også vinen en vis sødme. Samtidig giver glycerinen en olieret fylde.
I de fleste vine er der mellem 5 og 12 gram glycerin pr. liter, men i vine, som er angrebet af den ædle råddenskab, Botrytis, kan der være op til 25 g/l.
Glycerol bruges som emulgator i fødevarer, fx i småkager og likører, men må ikke anvendes som sødemiddel.
Stoffet søder kun 60% så meget som almindeligt sukker. Til gengæld øger det ikke blodets sukkerniveau og giver ikke næring til de bakterier, der laver plak og huller i tænderne. Som tilsætningsstof har det nummeret E422.
Vinens indhold af glycerin har ikke noget at gøre med de ben eller tårer, som kan dannes på indersiden af et vinglas. Dette er nærmere forklaret i vores VinABC under bogstavet B som i Ben.



Ugens vinøse billede

Vinhøsten er i fuld gang på Røndegaard på Djursland, hvor venner af huset hjælper med at høste drueklaserne fra de i alt 300 vinstokke. Ifølge Jacob Holm, som har sendt os billedet, bliver druerne forvandlet til vin på Glenholm Vingård i Løgstør.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-654
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


654 Hos Jordan Winery i det sydafrikanske Stellenbosch håndhøster man druerne. (foto © Jordan Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cava Mont-Ferrant Rosé Brut, Spanien, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Dette er en elegant og velsmagende mousserende vin med en fin laksefarve, duft af modne jordbær og en cremet mousse, der bærer en liflig og sart smag af hindbær med sig. En oplagt apéritif.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dulong Crémant Demi Sec, Crémant de Bordeaux AOP, Frankrig, lav alkohol (11%)

124,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 20. oktober: 58 kr. ved 6 flasker, Irma

En dejlig halvsød mousserende vin med en blød men livlig mousse og med en liflig smag med modne pærer og en fin sødme i den lange eftersmag. Velegnet både som apéritif og til en frisk frugtdessert. Et kup til prisen ved 6 flasker.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Bouchié-Chartellier Premier Millésimé, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

239 kr., på tilbud til 159 kr., Kjær & Sommerfeldt

Pouilly-Fumé fremstilles på Sauvignon Blanc - og druens karakter kommer fornemt til udtryk i denne hvidvin. Den dufter af kærlighedsfrugt og har en tilpas tør men også frugtrig smag - igen med kærlighedsfrugt men også med noter af aromatiske pærer og moden citrus. Eftersmagen er fyldig, lang og liflig. Vinen er bestemt sine 239 kr. værd - og tilbudsprisen derfor utroligt attraktiv. Nyd vinen til alt godt fra havet.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Castellani, Chianti DOCG, Italien, 2018, lav alkohol (12%)

70 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin har et ret smalt smagsbillede og en meget markant syre, der maskerer frugten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Albarroble, Bodega Santa Cruz de Alpera, Garnacha, Almansa DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

En ren krydderibombe af den absolut gode slags. Der er sort peber og nelliker i duften, mens den intense smag byder på blandt andet stjerneanis, eukalyptus og anis. En interessant og dejlig vin, der kræver en ligeledes krydret kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Reserva, Viña Tarapacá, Merlot, Maipo, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

90 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Merlot er en blød og venlig rødvinsdrue - men her viser den lidt tænder, og det klæder den rigtig godt. Det er en blød vin, men der er også dejligt krydrede noter af timian og eukalyptus, som holder ud i den lange eftersmag. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trivento Reserve, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 21. oktober: 45 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig frisk og harmonisk rødvin med en enkel og ren smag af modne solbær. Eftersmagen slutter rundt og blødt. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen på 45 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Primo Divo Rosso, Mezzatia Vini, Sangiovese, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er fremstillet på en blanding af italienske druer - dog hovedsageligt Sangiovese, hvilket man godt kan smage. Hvilke andre druer, der er anvendt, er ikke oplyst, men blandingen har givet en rigtig dejlig og velkomponeret vin, der smager, som den dufter af moden frugt og med en tilpas frugtsødme og fine krydrede noter. Nyd vinen til en sammenkogt efterårsret, cremede oste eller en let krydret pastaret.

stjernestjernestjerne

Duedonne Rosso, Vini Grillo, Italien, middel alkohol (13,5%)

En ok rødvin med en let krydret smag og et lille lakrids-bid til slut. Prisen er dog i overkanten og koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro Susumaniello, Femar Vini, Susumaniello, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., Set til 74.50 kr. ved 2 flasker i udvalgte butikker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

I den buttede flaske gemmer der sig en dejlig rødvin med en fin duft af moden frugt og lys chokolade. Smagen byder på en perfekt balance mellem frugtsødme og -syre og eftersmagen slutter saftigt, frisk og blødt. En vin mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjerne

Trésor de Géorand, Lirac AOC, Frankrig, høj alkohol (14,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En rødvin på Grenache og Syrah - og en rigtig god vin. Smagen er en hel kurvfuld af krydderurter - der er blandt andet sort peber, nelliker og stjerneanis. Eftersmagen slutter med et lille tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château le Mayne, Puisseguin Saint-Émilion AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 100 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Her har vi endnu et godt bevis på, at Bordeaux-vin af høj kvalitet ikke behøver at koste en formue. Duften er kompleks med friske solbær, sveskeblommer og varme krydrede noter. Smagen er åben, bred og blød, dejligt krydret med noter af aromatisk peber og med den friske frugt som medspiller. Eftersmagen holder længe i munden.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Tabiso Shiraz Grenache, Darling Cellars, Western Cape, Sydafrika, 2020, middel alkohol (14%)

159,95 kr., pris ved 3 liter, Amka

Til en flaskepris på 40 kr. er dette en helt ok rødvin. Den er enkel og har god, blød frugt - smagen er dog lidt kort, og der mangler lidt forfriskende syre som modspil. Men til den store fest, hvor vinen skal kunne drikkes til en vifte af forskellige retter - og ikke må koste alverden - så har denne vin så afgjort sin berettigelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marea, Syrah, Valle de Leyda, Chile, 2019, høj alkohol (14,5%)

159,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 21. oktober: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Her er vi helt oppe at ringe. Dette er en indtagende og helt igennem dejlig rødvin med en krydret duft med noter af syltede mørke blommer og med en meget fyldig, intens og kompleks smag med aromatisk peber som den dominerende note. Vinen kalder på en ekstra lækker og ligeledes krydret bøf. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caballo Loco, Maipo, Chile, 2018, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin har en forførende duft af friske solbær og en ligeledes bærrig og koncentreret smag med en krydret note til slut. Det er en vin i top - og en vin, der vil udfolde sig fuldt ud med sin dejlige aroma, hvis man hælder den over i en karaffel et par timer før servering. Køb seks flasker, nyd en af dem nu og resten over de kommende år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sweet Ice, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2020, lav alkohol (13%)

450 kr., pris for flaske med 37,5 cl, Skærsøgaard Vin

450 kr. kan lyde af rigtig meget for 37,5 cl, men denne søde ravfarvede vin er flydende nektar og hver en krone værd. Den er harmonisk med sin dybe duft og smag af søde druer og strejf af mirabeller. Eftersmagen er lang og slutter med moden citrus. Nyd vinen til søde desserter eller til milde oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen