Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2021



Billedet viser fuldt modne Cabernet Sauvignon-druer i en vinmark i Médoc. Ved dette års høst er druerne gennemgående ikke helt så modne. Foto: Wikipedia/Agne27.

Høst af ikke helt modne druer

De voldsomme nedbørsmængder, som har ramt stort set samtlige af de franske vindistrikter i den senere tid, har givet en øget risiko for svampesygdomme. Derfor har mange vinproducenter ifølge Meininger’s Wine Business valgt at høste druerne, før diverse sygdomme medfører råddenskab i vinmarkerne - men dermed også før, druerne er optimalt modne.

Det medfører, at det kan være svært at få vinen op på en almindelig alkoholprocent - det er jo sukkeret i druerne, gæren omdanner til alkohol, og jo mindre modne druer, desto mindre sukker.
Denne lidt for tidlige høst kommer efter flere meget varme og tørre år, hvor de franske vinproducenter i nogle områder ligefrem har haft problemer med at holde alkoholprocenten nede.

Tilsætning af sukker


For at nå op på et normalt alkoholniveau i årgang 2021 er der stadig flere producenter, der tyer til chaptalisering - tilsætning af sukker til druemosten under gæringen - hvilket kun gøres i yderst sjældne tilfælde.
Af skræk for at løbe tør for det særlige sukker, der anvendes, hamstrer vinhusene med det resultat, at priserne på sukkeret er steget med rekordfart.
En anden mulighed er at tilsætte op til 15% af den kraftige og mere alkoholrige årgang 2020 - hvis man da har noget af årgangen tilbage på lageret.

Opkaldt efter Jean-Antoine Chaptal


Og så et par ord om chaptaliseringens ophav, for at der overhovedet er noget, der hedder sådan, skyldes franskmanden Jean-Antoine Chaptal, der opfandt og lagde navn til den. Han var indenrigsminister under Napoléon og huskes først og fremmest, fordi han indførte metersystemet på fransk jord.
Men han var også kemiker og videnskabsmand, hvilket kom til udtryk i hans glødende interesse for at gøre noget ved det skrantende ry, fransk vin dengang havde.
Han skrev både en bog og en afhandling om, hvordan vinproducenterne burde bære sig ad for at øge kvaliteten af deres vine. Og en af metoderne var altså den, som vi i dag kalder for chaptalisering.


De små metalpæle er lavet af rester efter fremstillingen af den metalfolie, ståltråd m.m., der anvendes på champagneflasker. Foto: Sparflex.

Genbrug af metalrester

Champagneflasker er som bekendt forsynet med en hel del metal i form af metalfolie, der går ned om flaskehalsen, den ståltråd, der holder proppen på plads og den lille plade øverst på proppen, ”le musselet”, som franskmændene kalder den.
Sparflex, der ligger i Champagne, er et af de store firmaer, der fremstiller alle disse metaldele - samt kapsler til andre vin- og spiritusflasker i ind- og udland. Og når man laver den slags må metaldimser, ender man op med en hel del metalrester. Allerede for femten år siden begyndte Sparflex at sælge resterne til genbrugsfirmaer, der forvandler dem til brugbare genstande. Til dags dato har Sparflex således sendt 95,7% af restaffaldet - i alt 1555 tons - til genbrug.

Fra champagnekapsler til pæle i vinmarken


I maj 2021 slog firmaet sig sammen med to andre franske firmaer, genbrugsfirmaet Repalce og Compagnie des agrafes à vigne, der producerer ståltrådswire og støttepæle til unge vinstokke.
Sammen har de tre firmaer fremstillet 70.000 støttepæle af metalresterne fra Sparflex, og samtlige pæle er allerede solgt til de franske vinproducenter. Ifølge Sparflex vidner det om, at vinhusene i stigende grad ønsker at indføre bæredygtighed inden for selv små detaljer, når det gælder vinproduktionen.
På længere sigt håber firmaet hvert år at kunne levere 220 tons materiale til dette særlige genbrugsprojekt. Det er nok til at fremstille 2,5 millioner små metalpæle.


I to år har arkæologerne fra Israel Antiquities Authority arbejdet på udgravningen af det gigantiske vineri. Sorte telte har givet dem skygge for Solen under arbejdet. Fra den lille film på YouTube.

Kolossalt vineri udgravet

Fra tid til anden udgraver arkæologer rundt om i verden vinerier fra en svunden tid. Men det er sjældent, at de finder så stort et vineri som det i den israelske by Yavne syd for Tel Aviv. Vineriet, der er 1500 år gammelt, er det største af sin art fra denne tidlige periode.
Fem kolossale vinpresse-kar, der hver breder sig over 225 kvadratmeter, er kommet for dagens lys. I disse kar har man fodtrampet druer til hele to millioner liter vin årligt. Det lyder af store mængder, men vinen, der var en let hvidvin med navnet Gaza-vin, blev hurtigt afsat via en omfattende eksport til en række Middelhavslande.

Modningshaller og tapperier


Ud over pressekarrene har man udgravet gæringskar samt modningshaller til vinen og tapperier, hvor den er blevet hældt på amforaer. Sidstnævnte er blevet lavet på stedet, idet man også har fundet flere ovne til brænding af lerkrukkerne.
I to år har omkring 300 arkæologer og medarbejdere arbejdet med udgravningen og konserveringen af de utallige genstande, som er fundet på stedet. Målet er i en ikke så fjern fremtid at åbne området for offentligheden og tilbyde guideture.
Israel Antiquities Authority, der har stået for udgravningen, har lagt en glimrende lille film om vineriet og fundene på YouTube.


Vingården i Piemonte, hvorfra spillet udvikler sig.

Leg vinproducent i sofa-højde

Nu kan man få en indsigt i, hvordan det er at være vinproducent på en sjov og anderledes måde - nemlig via computerspillet Hundred Days.

Det er firmaet Broken Arms Games, der har fremstillet spillet, som kan købes hos blandt andet App Store for 49 kr. Det blev lanceret til computer tidligere i år og er netop udkommet i en mobil-venlig udgave.
Rammen for spillet er Piemonte, og udgangspunktet en egen vingård. Man kan så vælge mellem et lille vinfremstillings-projekt, der mere fungerer som en undervisningsseance, og et større projekt, hvor man kan eksperimentere så længe, man har lyst.

Lav en perfekt Barbera-vin


Man bliver ført gennem hele processen - fra dyrkning af druerne til markedsføring af vinen - og for hvert trin skal man ud fra den viden, spillet giver én, tage kvalificerede valg.
Man kan også fra spillets start vælge ”challenge mode” (et udfordrende spil), hvor man får tildelt 200 ”beslutninger” og ud fra dem skal fremstille en perfekt Barbera-vin - eller en anden af Piemontes dejlige vine efter eget valg.

Næste skridt er Napa og Bordeaux


Manden bag udviklingen af spillet er Yves Hohler, og han har egne erfaringer inden for vinfremstilling med i bagagen. Han er vokset op i en vinfamilie i Piemonte og har studeret på vinskolen i Alba - før han kastede sig over cumputerstudiet. Hohler har tænkt sig at kreere lignende spil, hvor rammen bliver Bordeaux og Napa Valley.
Ved at klikke her kan man se en lille introfilm om Hundred Days.

Et snedigt trick

Sidste uges læserspørgsmål gik på, hvorfor man bruger en flaske champagne til at døbe skibe med. Vi besvarede spørgsmålet og tilføjede, at da Camilla, Prins Charles’ kone, i 2007 skulle døbe den nye luksusliner "Queen Victoria", gik flasken ikke i stykker - hvilket ifølge gammel overtro betyder ulykke på skibsrejsen. Det fik vinmanden Peter Jac Olsen til tasterne:

- Jeg kom til at tænke på stakkels prinsesse Alexandra (prins Joachims første kone, red.) da hun nær havde fået flasken tilbage i hovedet, da hun skulle døbe en af de nye gule sundbusser i Københavns havn. De var da også bygget af plastic, men det var nu nok ikke sket, hvis champagneflasken havde været præpareret, som jeg lærte det i Carl Permins vinhandel i Gothersgade, inden jeg kom til Kjær & Sommerfeldt i 1978.
- Vi gjorde det, at vi lavede nogle fine små revner med en glasskærer på langs af flasken for at svække den, hvorefter vi puttede den i en klar nylonstrømpe for at opfange “sprængstykkerne”. Til sidst blev flasken forsynet med franske tricolorebånd.



Østjysk Vinforsyning har sin base i byen Hinnerup.

Første vinimportør med bæredygtig certificering

Østjysk Vinforsyning, der ejer vinkæden Vinoble, har som den første vinimportør i Danmark opnået certificering i bæredygtighed via den internationalt anerkendte B Corp-certificering.

Dermed har vinforretningen dokumentation for, at den tilbyder sine danske grossistkunder - der omfatter 600 hoteller, restauranter, virksomheder og vinhandlere - vine, der er dyrket under ordentlige forhold for både mennesker og miljø.
Ifølge direktør og partner i Østjysk Vinforsyning, Thomas Sivholm, har man valgt netop B Corp-certificeringen, fordi den kræver, at man som virksomhed hele tiden udvikler sig, og hvis ikke man har leveret på en række parametre om tre år, så ryger certificeringen igen.

Krav til vinproducenterne


Derudover er B Corp den eneste certificering, der måler virksomhedens samlede sociale og miljømæssige ydeevne og ikke alene certificerer enkelte produkter.
Certificeringen, som det har taget to år at opnå, medfører også skærpede krav til Østjysk Vinforsynings leverandører. Nye leverandører skal som minimum være i gang med at omlægge til økologisk dyrkning, for at få en plads i vinsortimentet.
Omlægningen gælder også på transportområdet. Østjysk Vinforsyning har netop startet et projekt med sin faste logistikpartner for at finde løsninger til, hvordan den europæiske vin kan transporteres til Danmark på en grønnere måde end med diesellastbil.
I dag er der i alt 4000 virksomheder på verdensplan, der er B Corp-certificeret - de 37 af dem ligger i Norden. Man kan læse mere om kravene til certificeringen ved at klikke her.
Længere nede på denne side bringer vi en Blå Bog om Thomas Sivholm.


Til venstre ses den netop kårede vindronning nr. 73, Sina Erdrich, og til højre vindronningen årgang 1967, Ruth Collet. Læg mærke til det meget store glas med vin!

Vindronning nummer 73

Lige så sikkert som juleaften er det, at tyskerne hvert år kroner en vindronning. I år er det 73. gang, en ung kvinde har modtaget den ærefulde titel. Og lad os bare for vores nye læseres skyld gentage kravene for at kunne deltage i konkurrencen om at blive vindronning. Man skal være fyldt atten år, være datter af en tysk vinbonde, hverken være gift eller forlovet og desuden være opflasken med så tilpas meget vinviden, at man kan svare på en række vinøse spørgsmål.

Hver af Tysklands tretten vinregioner stiller med en kandidat, og forud for kroningen afholdes der en konkurrence med blandt andet blindsmagning af flere vine.
Årets nye vindronning hedder Sina Erdrich og kommer fra Baden. Hun skal i det kommende år repræsentere tysk vin ved en række arrangementer i ind- og udland. Til at hjælpe sig har hun traditionen tro fået to vinprinsesser - de to kvinder, der blev henholdsvis nummer to og tre i konkurrencen. Man kan læse mere (på tysk) om årets kåring ved at klikke her.



Palmehaven i Hotel d'Angleterre var rammen om Tastin'France.

Fransk vin i Palmehaven

Stemningen var rigtig god, da den store branchesmagning for franske vine, Tastin’France, for nylig blev afholdt i Palmehaven i Hotel d’Angleterre i København. Der var også godt med besøgende ved de i alt 30 stande, hvor repræsentanter fra vinhusene stod parat til at skænke smagsprøver, få en god snak med vinimportører og andre branchefolk - og forhåbentlig få en aftale i stand om en leverance af vin til danske hylder. På nær nogle enkelte vinhuse, som havde en fod inden for på det danske marked, søgte alle efter en dansk importør, og der var nok af gode vine at vælge imellem for gæsterne: Liflige bobler fra Champagne, saftige rødvine fra Beaujolais, elegante Bordeaux’er, krydrede Rhône-vine, sprøde hvidvine fra Loire, osv.

Champagne kun på Meunier


De tre champagnehuse, der deltaog, havde alle medbragt en champagne fremstillet udelukkende på druen Pinot Meunier. Som regel indgår druen kompagniskab med de to andre hoveddruer i Champagne, Pinot Noir og Chardonnay, men det klædte bestemt Meunier at spille solo - de tre vine, hvoraf to var årgangschampagner, var alle fortræffelige.
Vi fik at vide, at det især er i den vestlige del af Champagne, hvor druen er særligt udbredt, at stadig flere producenter fremstiller champagner på 100% Meunier.

Ni stande med Loire-vin


På vej ud mødte vi en af vinimportørerne, Bjarne Sundby fra Erik Sørensen Vin. Han fortalte, at han havde fundet flere interessante vine på smagningen, især blandt producenterne fra Loire - som i øvrigt var størst repræsenteret med hele ni stande.
Det er Business France, Den Franske Ambassades Handelsafdeling, der hvert år står bag denne velarrangerede branchesmagning for franske vine.
Indgangen til St James Palace i London. Foto: Wikipedia/Steve Cadman.

Hemmelig tunnel til cocktailbar

Den britiske kongefamilie ejer adskillige slotte, men det er det 500 år gamle St. James Palace i London, der er dronning Elizabeths officielle residens.
For nylig afslørede Jack Brooksbank, der er gift med prinsesse Eugenie, at der fra slottet løber en hemmelig underjordisk tunnel. Den strækker sig under Londons gader for at ende i Dukes Bar - en legendarisk bar, der slog dørene op i Duke’s Hotel i 1950’erne. Brooksbank har boet ti år i det 500 år gamle slot sammen med Eugenie, så han ved, hvad han taler om.

Tunneler som genvej


Om dronning Elizabeth eller andre medlemmer af kongefamilien har benyttet sig af tunnelen, vides ikke - men det er en kendt sag, at dronningen godt kan lide en aften-cocktail...
Smart er det under alle omstændigheder, at man i al ubemærkethed kan besøge baren, som ligger kun tre minutter væk fra slottet.
Det med hemmelige tunneller er ikke ualmindeligt i britiske slotte - og i andre europæiske slotte for den sags skyld. I Buckingham Palace, hvor dronning Elizabeth for det meste opholder sig, gemmer der sig fx en tunnel bag et af de store gulv-til-loft spejle i audiensrummet The White Drawing Room. Tunellen slutter i dronningens private gemakker, og hun bruger den undertiden, da den fungerer som en genvej til audiensrummet. Så slipper hun for at skulle traske gennem flere af slottets i alt 775 rum og sale.

The Macallan whisky med chokolade

Der er godt nyt til dem, der kan lide et stykke chokolade til deres whisky. Det berømte skotske whiskymærke The Macallan har nemlig lanceret en chokolade-infuseret whisky, The Macallan Harmony Collection Rich Cacao.
Det er destilleriets whiskymager, Polly Logan, der har fået ideen, og whiskyen er fremstillet i samarbejde med dessertkokken Jordi Roca fra den trestjernede spanske Michelin-restaurant El Cellar de Can.
Sidste år åbnede Roca sammen med sine brødre chokoladefabrikken Casa Cacao, hvor der fremstilles håndværkschokolade af højeste kvalitet. Og det er denne chokolade, den nye whisky er infuseret med.

Æske af "kakao-pap"


Ud over chokolade skulle whiskyen efter sigende have smag af honning, dadler, vanille og kanel. Det lyder jo som en ren julesag…
Rich Cacao bliver den første i en serie af The Macallan whiskyer med chokoladenoter.
I chokoladefabrikken bliver der en masse skaller til overs fra kakaobønnerne, og ud af dem har Roca-brødrene fremstillet en slags ”kakao-pap”, som igen er blevet forvandlet til de æsker, whiskyen sælges i. Vi hører gerne på mariette@vinavisen.dk, hvis den nye whisky lander på dansk jord.
Man kan læse mere om whiskyens tilblivelse ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Thomas Sønderby Sivholm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Sønderby Sivholm (f. 1976) er medejer af Østjysk Vinforsyning i Hinnerup uden for Århus og står i det daglige for indkøb og marketing. Han kom ind i vinens verden ved lidt af et tilfælde – som det jo så ofte sker.
Mens han studerede økonomi (BA Oecon) på Odense Universitet, ville han gerne have et afbræk i studierne, og ved et tilfælde – og et held – kom han i forbindelse med familien Casteja i Bordeaux. Familien ejer blandt andet Château Batailley, Château Trottevieille og på daværende tidspunkt Château Baret i Pessac-Léognan, og på det sidstnævnte slot fik Thomas Sivholm et job fra august 2000 og et halvt år frem. – Det var en god årgang at ankomme i, når man ville til Bordeaux, siger han.
Hjemme igen arbejdede han i Kjær og Sommerfeldts butik i Odense samt i kundeservicecentret på Vingaarden, indtil han i 2002 startede som salgskonsulent i Vingaardens afdeling for toldfrit salg.
I 2004 gik turen videre til V&S i Stockholm som nordic brand manager med ansvar for salget af E&J Gallo’s vine. I samme periode flyttede han til Århus, og da der åbnede sig en mulighed hos Østjysk Vinforsyning, blev de mange rejsedage byttet ud med det spændende job som indkøber i Hinnerup. Et glidende generationsskifte hos Østjysk Vinforsyning blev færdiggjort i 2017, og nu ejer Thomas Sivholm firmaet med Esben Sønderby og Niels Nørgaard.
Thomas Sivholm bor nu i Harlev vest for Aarhus sammen med sin kone, Karen, og deres 4 børn Anna, Frida, Marius og Holger. Fritiden går med Padel tennis, lidt løbeture og tid med børnene.
Adresse: Østjysk Vinforsyning, Fanøvej 3, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 98 84 00, mobil: 30 34 15 78, e-mail: ts@vinforsyning.dk, www.vinforsyning.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Susumaniello. Foto: ICE.

Hvad er Susumaniello for en drue?

- Under en af jeres vinanmeldelser i sidste uge nævnte I en drue med navnet Susumaniello, skriver Freddy Larsen. - Den har jeg aldrig hørt om. Kan I ikke fortælle lidt mere om den?
Vi kan godt forstå, vores læser ikke har hørt om denne blå drue før - den hører bestemt til de mere sjældne og dyrkes udelukkende i det syditalienske Puglia - og for det meste kun i områderne Salice Salento og Brindisi.
Det er en drue, der giver intense, kraftige og aromatiske rødvine typisk med masser af modne bær og herbale noter samt en god portion syre. I gamle dage, hvor druen var langt mere udbredt, blev vinen da også frem for alt brugt til at give lidt mere kraft og fylde til de norditalienske vine.

Tungt lastede vinstokke


I dag anvendes Susumaniello især i blandings-rødvine sammen med Negroamaro eller Malvasia Nera di Brindisi. Men i de senere år har stadig flere producenter i Puglia fået øjnene op for druens mange kvaliteter, og glimrende vine udelukkende på Susumaniello - som fx den vi anmeldte fra Coop - dukker op hist og pist på det internationale marked.
Druens navn er afledt af somarello - italiensk for ”æsel” og hentyder til, at vinstokken er ”lastet som et æsel”. Susumaniello er nemlig yderst produktiv, og ved høsttid er vinstokkene med druen tungt lastet med blå klaser. Produktiviteten aftager dog drastisk efter kun femten år.
Der er ikke enighed om druens oprindelse - nogle mener, at den er en krydsning mellem Sangiovese og en ukendt drue.


Ugens vinøse billede

For nogle år tilbage tog Kurt Nørgaard dette billede på en sommerferie i byen Kelowna i det vestlige Canada. Det viser, hvordan man midt i byen har anlagt en allé med vinstokke. Druerne er dog ikke til at fremstille vin på, men til glæde for Kelownas beboere og turister, der er velkomne til at plukke dem.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-655
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


655 Efterårets varme gyldne farver har indtaget vinmarkerne i Alsace-Haut-Rhin. (foto © Vuano Tristan).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ai Galli Prosecco Extra Dry, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11%)

En dejlig og elegant mousserende vin med en fyldig og blød mousse, der holder længe i glasset, og med en liflig smag af friske æbler og moden citrus. Det er så afgjort en top-prosecco, og de 100 kr. er godt givet ud. En oplagt apéritif - eller et alternativ til nytårsaften.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Midalidare 42/25, Midalidare Estate, Sauvignon Blanc, Thrakien, Bulgarien, 2020, lav alkohol (13%)

115 kr., pris på tilbud: 92 kr., AM Vinimport

Denne hvidvin er lavet på Sauvignon Blanc, men det er hverken den lette tørre franske udgave eller den oversøiske med al dens modne eksotiske frugt, der venter én i glasset. Det er en bulgarsk udgave - den er helt sin egen og rigtig dejlig. Vinen har en fint krydret duft af hyldeblomster og nyslået græs. Smagen er fyldig og tør med nektariner og fine krydrede noter, der holder ud i den lange eftersmag. En oplagt vin til kyllingeretter. Normalprisen er lige i overkanten mens tilbudsprisen er ok. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fantasi, Niepoort, Douro DOC, Portugal, 2018, lav alkohol (11,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 87,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Portvinshuset Niepoort kan bestemt også fremstille rigtig god hvidvin - som fx denne. Vinen dufter af eg og flint og har en dejlig tør, frisk og mineralsk smag med modne citroner som den dominerende note. Nyd vinen som apéritif eller til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ca' Visco, Coffele, Soave Classico DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker, Vinotto

Denne økologisk hvidvin på druerne Garganega (75%) og Trebbiano di Soave (25%) er elegant - lige fra den fine duft af æbler og pærer til den fyldige og brede smag med noter af grønne druer og lime.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS Grand Reserve White, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2020, middel alkohol (14%)

139,95 kr., på tilbud fra 22. til 28. oktober: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne hvidvin får juleenglene til at synge - før tid. Der er frisk mango og eg i duften, mens den let cremede smag byder på modne citrusnoter, som holder ud i den lange eftersmag. Nyd vinen til fx stegt laks. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hanewald-Schwerdt Rosé, Spätburgunder, Tyskland, 2020, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 83 kr., Mr. Ruby

En fantastisk dejlig og meget aromatisk rosé, der dufter mildt af æbler og modne ribs. Det er en fyldig vin med en god fedme, der får de friske noter af rød grape og igen æble til at holde længe i munden. Smagen slutter med en behagelig blød frugtsyre. Hvem sagde, at rosé ikke kan være af top-kvalitet? Nyd vinen til lidt fede fiskeretter eller fjerkræ. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Viña Curvada Cosecha, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

59 kr., Bevco

"Cosecha" er betegnelsen for de Ribera-rødvine, der er blevet tappet på flasker, mens de var unge og friske. Vinen har dejlige krydrede noter i både duft og smag, mens eftersmagen er relativt kort. Men det er bestemt en ok vin til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tesauro R, Cantina Valpantena, Verona, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 21. til 27. oktober: 54 kr. ved 6 flasker, Irma

Til normalprisen er dette en rigtig god rødvin. Den er forholdsvis let, har god frugt, krydrede noter og en forfriskende syre i eftersmagen. Den siger bare rødvin uden så mange dikkedarer. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Rousseau, Cabernet Sauvignon, Languedoc IGP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Noer Wines

En dejlig let drikkelig rødvin med en mild duft og smag af modne mørke bær. Her er blød frugt og ingen skarpe kanter, men vinen får et fint modspil til blødheden med en krydret pebernote til slut. En vin mange vil kunne lide - og en vin, der vil egne sig fint til pasta og kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica, Bodegas Trenza, Monastrell, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker:59 kr., AndrupVin.dk

Modne mørke kirsebær og mørk chokolade forenes i duften af denne rødvin. Smagen er lækker og blød med frugtsødme men også med dejligt krydrede noter. En nydelse fra ende til anden - og normalprisen ved 80 kr. er rigtig godt givet ud.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Collier Zinfandel, Collier Creek, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Vi har tidligere smagt en Chardonnay og en Pinot Noir fra vinhuset Collier Creek - og givet dem begge 5 stjerner. Vinhuset holder stilen - og stjernerne - med denne fortræffelige rødvin, der har en frugtmættet duft og smag, en tilpas tørhed, er velafbalanceret og uden den overvældende sødme, som man ofte finder i traditionelle californiske vine på Zinfandel-druen. Det er en kraftig og intens vin med dejlige krydrede noter til slut. Nyd den til kraftige sammenkogte (kød)retter eller blå oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa de Moreschi, Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Skjold Burne Online

Her er alt, hvad man kan forvente af en rigtig god ripasso-rødvin fra Valpolicella. Det er en dejlig, harmonisk og intens vin med kompleks moden bærfrugt i både duft og smag. Det er også en blød og imødekommende vin, der slutter med afrundede tanniner. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

La Croisade, Domaine de Sainte Rose, Pinot Noir, Languedoc, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Hvis man holder af klassisk Pinot Noir rødvin med saftighed og fine frugtnoter, så overrasker denne vin med sin fylde, sine krydrede noter og sit lidt markante tanninbid. Men den er også fremstillet i det sydfranske Languedoc, hvor druen opfører sig anderledes end på de nordlige breddegrader. Det er en god vin til en kraftig kødret, men prisen er lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Al-Ria, Casa Santos Lima, Algave, Portugal, 2018, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Noer Wines

Hoveddruen i denne blandings-rødvin er Touriga Nacional, og det er en vin med en mild duft af tobak og friske bær. Smagen har frisk frugt og dejligt krydrede noter - især aromatisk peber - der tager over i den lange eftersmag, som slutter med en fin syre. En vin, der udvikler sig hele vejen igennem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contemplations, Katarzyna, Thrakien, Bulgarien, 2019, høj alkohol (14,5%)

135 kr., pris på tilbud: 108 kr., AM Vinimport

Vi har tidligere i år smagt årgang 2018 af denne rødvin på druerne Malbec og Merlot - og har givet den 5 velfortjente stjerner. Årgang 2019 lever helt op til forventningerne med sin intensitet, sin fyldige aroma, sin bløde modne frugt og sin lange afrundede eftersmag. Jo, bulgarerne kan bestemt fremstille mindeværdige vine.

stjernestjernestjernestjerne

Château La Commanderie, Saint-Estèphe Cru Bourgeois AOC, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., på tilbud fra 21. til 27. oktober: 139 kr., Irma

En klassisk Bordeaux-rødvin med god og blød frugt, fine noter af ren lakrids, rygrad og en lang eftersmag med et lille tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Haut Tayac, Margaux AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

225 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 200 kr., Skjold Burne

En velkomponeret og harmonisk rødvin - en klassisk Bordeaux uden en eneste skarp kant - den er blød og rund, med god frugt og fine krydrede og komplekse noter. Men den har også stringens og rygrad, en tilpas syre og en lang og delikat eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Hver en mundfuld er en nydelse.

stjernestjernestjernestjerneØ

La Servil, Bodega Cerrón, Monastrell, Jumilla DOP, Spanien, 2019, middel alkohol (14%)

250 kr., pirs ved 2 flasker: 175 kr., Erik Sørensen Vin

En kraftig rødvin med noter af krydderuter og rødt kød i front og med en god syre til ligeledes kraftige og lidt fede kødretter. Det er en rigtig god vin - dog er prisen i overkanten, hvilket koster den femte stjerne.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burmester Colheita 2005, Burmester, Porto, Portugal, 2005, høj alkohol (20%)

239 kr., pris på tilbud fra 22. til 28. oktober: 149 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er valnødder og tørret frugt over duften af denne delikate portvin. Smagen er sød med noter af mørk karamel og honning, der dog hurtigt får et tilpas modspil af et lille bittert bit. En portvin i top, som mange vil kunne lide.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen