I redekassen udklækkes nye små ugleunger, der skal hjælpe i kampen mod skadedyr.
Ugler i kampen mod skadedyr
Harer, mosegrise, bævere og andre små pattedyr kan gøre ubodelig skade i en vinmark - blandt andet ved at ødelægge vinstokkenes rødder. Man kan komme problemet til livs med fx opsætning af fælder, men i Californien forsøger stadig flere vinproducenter sig med en mere naturlig og dyrevenlig metode i form af ugler. Og det sker sideløbende med, at økologien breder sig i de californiske vinmarker - i de sidste ti år er statens økologiske vinmarksareal således fordoblet.
Det er blandt andet et hold forskere fra Humboldt State University, der har sparket til ideen med at bruge ugler som skadedyrsbekæmpere.
Spiser 3400 skadedyr årligt
I et forsøg i Napa opsatte forskerholdet i sin tid redebokse til ugler i yderkanten af vinmarkerne - og boksene blev hurtigt optaget af de store fugle.
I
en lille film kan man se hvordan forskerne tager de stadig forpjuskede unger ud af redekassen for at give dem nummererede ringe om benene. Ved at gøre det har man kunnet holde øje med, om uglerne forblev og jagede i det område, redekasserne var sat op.
Forsøget har nu løbet i så tilpas lang tid, at forskerne har bevis for, at uglefamilierne slår sig ned for at blive og bruger vinmarkerne til jagtterræn. Og fuglene er effektive - en ugle kan spise 3400 små pattedyr i løbet af et år. I Napa er der i dag opsat 300 uglebokse langs vinmarkerne og flere er på vej.
Man kan læse mere om forskernes ugle-projekt ved at
klikke her.
Når Coravin åbner sin pop-up bar vil synet bag bardisken tage sig nogenlunde sådan ud. Foto: Coravin.
Coravin åbner pop-up bar
I 2013 lancerede den amerikanske atomfysiker Greg Lambrecht sin første udgave af Coravin Wine Access System. Systemet fungerer ved, at en nål stikkes ind gennem både kapslen og korkproppen i flasken. Når man trykker på en knap, injiceres der en komprimeret udgave af gasarten argon, hvorved vinen i flasken er under pres, mens man derefter hælder vin ud i en tynd stråle gennem nålen. Når flasken igen sættes på bordet, er al ilten erstattet af argon.
Nålen er så tynd, at hullet i korkproppen lukker sig fuldstændig, når den trækkes ud. Der kan hverken trænge vin ud eller ilt ind. Den resterende vin i flasken kan dermed holde sig frisk i flere uger.
Utallige og stadig bedre udgaver af Coravin er fulgt i kølvandet, og restauranter og barer verden over benytter sig af i dag af systemet, som gør det muligt for dem, at servere endog dyre vine glasvis.
Fra 2. november til og med januar 2022 slår Coravin-firmaet for første gang selv dørene op for en popup-bar i Lancashire Court i Mayfair i det centrale London.
Fra 70 til 7500 kr. pr. glas
Wine and Bubbles er baren døbt, og her vil man kunne bestille vin glas-vis til priser fra 8 til 850 pund (cirka 70 til 7500 kr.). Vinlisten byder på hele 300 forskellige vine, heriblandt Château Cheval Blanc i flere årgange, Petrus, Opus One, supertoskanere som Sassicaia og Australiens dyreste vin, Penfolds Grange. Den fulde liste vil snart kunne ses ved at
klikke her. Der vil også være champagne og andre mousserende vine - i alt 50 forskellige mærker, hvilket betyder, at baren vil have den længste liste af boblevine pr. glas i Storbritannien.
Hvilket glas vin, der skal koste 7500 kr., melder historien endnu ikke noget om…
Man vil også kunne bestille platter med charcuteri og oste til sit glas med fx Krug champagne, Sassicaia eller måske Domaine de la Romanée-Conti. Og i forbindelse med baren er der selvfølgelig en butik, hvor man kan købe hele flasker af de vine, man er faldet for - hvis man da har råd…
En gæst i en restaurant stryger BellaBot over hovedet, og straks blinker tjenerkatten med det ene øje.
2000 robottjenere indtager restaurantkæde
Rigtig mange danske restauranter klager i øjeblikket over, at det er svært at skaffe tjenere. Og det er ikke kun herhjemme, man har det problem - også i Japan er der stor mangel på servicemedarbejdere.
Det gælder blandt andet for den store kæde Skylark, der har 3000 restauranter rundt om i det asiatiske land, og derfor har firmaet bag kæden valgt at investere i 2000 robottjenere med navnet BellaBots. Robotterne, der fremstilles af det kinesiske robotfirma Pudu, vil i løbet af det næste års tid indtage en god del af kædens restauranter.
Sød missekat
En BellaBot er en venligt udseende robotkat, der kan blinke med øjnene - begge eller et ad gangen - og knibe dem lyksaligt sammen, når man stryger den over hovedet. Robottens ansigt kan også forvandles til et display, hvor man kan bestille vin, drinks, mad osv.
I sin ”mave” har BellaBot en række bakker, hvor de bestilte varer kan sættes og tages fra, og robotten kan levere mad og drikke til i alt fire gæster ad gangen.
Ifølge producentens hjemmeside serverer BellaBot allerede i restauranter i hele 60 forskellige lande.
En lille film på YouTube viser den i funktion.
Den røde linje i illustrationen viser salget af rødvin fra 2010 til 2021 i Coops butikker. Den gule viser hvidvins-salget og den grønne salget af rosévin. Illustrationen kan ses i sin helhed hos Coop Analyse.
Danmark er stadig et rødvinsland, men...
Vi danskere holder af vin - det er sikkert og vist. Men hvilke præferencer har danskerne, når det kommer til de forskellige vintyper? Det har Coop Analyse taget pulsen på i perioden fra 2010 til juni 2021.
Ifølge analysen er danskerne mest til rødvin, men salget er faldet støt gennem årene. Ved periodens begyndelse var 68% af al den vin, der blev solgt i Coops mange butikker, rødvin - i år udgør vintypen 52% af det samlede salg.
Op for portvin og ned for sherry
Til gengæld er salget af hvidvin i samme periode steget fra 22% af det samlede salg til 27%, mens rosé-salget har taget et markant opsving siden 2017 og i dag ligger på 15% af Coop's totale vinsalg.
Når det gælder sherry og portvin, er salget af førstnævnte faldet støt år for år siden 2014. Stik modsat er det gået for portvins-salget, der i dag er cirka fem gange så stort som salget af sherry.
Man kan læse analysen i sin helhed ved at
klikke her.
13% mindre vin i EU-landene
Vi har tidligere nævnt, at druehøsten 2021 forventes at blive mindre end sidste år for rigtig mange vinlandes vedkommende. Nu er EU-kommissionen kommet med dugfriske tal for, hvordan høsten i år er gået for de europæiske lande. I alt vil den løbe op i 147 millioner hektoliter druer - 13% mindre end i 2020, hvilket skyldes ekstreme vejrforhold lige fra forårsfrost til oversvømmelser.
Flest druer i Italien
De tre største vinproducerende lande, Italien, Spanien og Frankrig, tegner sig for de 117 mio. hektoliter - eller 80% af den totale produktion i EU-regi. Og i år er det Italien, der har høstet de fleste druer, nemlig 44,5 mio. hektoliter - et fald på 9% i forhold til sidste år.
Spanien indtager andenpladsen med 39 mio. hektoliter (minus 15%), mens Frankrig kommer ind på en tredjeplads med 33, mio. hektoliter (minus 25%).
For de resterende europæiske vinlande, der står for de sidste 20% af druehøsten, er resultaterne vidt forskellige. Mens Slovenien fx høstede 26% færre druer i år end i 2020, så er årets høst hele 30% større i Rumænien.
Merlot er en af de druer, der vil få det stadig sværere i en fremtid med stigende gennemsnitstemperaturer. Foto: Wikipedia/David Carrero Fernández-Baillo.
Merlot vækker stigende bekymring
Fra og med i år har den franske appellationsmyndighed, INAO, givet vinproducenterne i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur lov til at dyrke de blå druer Arinarnoa, Castets, Marselan og Touriga Nacional samt de grønne druer Alvarinho og Liliorila.
Når det gælder rødvinene fra Bordeaux, er de generelt blandingsvine, og sammen med de hidtil tilladte blå druer - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot og Carménère - vil producenterne i de to appellationer i fremtiden få en meget bredere buket at plukke fra, når de skal sammensætte deres vine. Og det er absolut nødvendigt på grund af den globale opvarmning.
Nogle druer modner tidligt, bliver sødere og giver mere alkohol til vinene, mens andre (heriblandt flere af de ”nye” druer) er sent modne og i stand til selv i et varmere klima at bevare deres syre og friske frugt. Det hele er et spørgsmål om procentdele, balance og vinens karakter, når den endelige vin skal blandes. Især Merlot, som er den mest plantede blå drue i Bordeaux, begynder så småt at bekymre en del af vinproducenterne.
Voldsomme 15% alkohol
I 1970’erne - dengang, hvor klimaet i Bordeaux var køligere end nu - blev der plantet rigtig meget Merlot, og i dag breder druen sig stadig over 66% af vinmarksarealet med blå druer i det franske distrikt. Men det er en tidligt moden drue, der med de stigende varmegrader når at blive stadig mere sukkerholdig - og dermed giver stadig mere alkohol til vinene.
Den er hoveddruen i rødvinene fra højre bred (af Gironde-floden) - i dem fra venstre bred er det Cabernet Sauvignon. Så det er på højre bred, producenternes bekymring er størst. Undertiden når de Merlot-baserede rødvine op over 15% i alkohol, hvilket er voldsomt.
Peter Sisseck satser på Cabernet Franc
Merlot vil naturligvis stadig være den store Bordeaux-drue - og især på højre bred - men producenterne tænker også i stigende grad i andre druer. En af dem er ifølge The Drinks Business danske Peter Sisseck, der udover at fremstille topvinen Pingus i det spanske Ribera del Duero også står for vinproduktionen hos Château Rocheyron i Saint-Émilion (højre bred).
Hans enkle budskab lyder, at der er alt for megen Merlot i Bordeaux, og selv har han haft travlt det seneste år med at erstatte Merlot-vinstokkene i Rocheyrons marker med en anden af de traditionelle Bordeaux-druer, Cabernet Franc. Hvor 80% af druerne i slottets marker i dag er Merlot vil procentdelen om et par år være nede på 60% - resten vil være Cabernet Franc. Og han opfordrer sine kolleger til at følge trop.
Petit Verdot bør få vokseværk
Mens Peter Sisseck vil satse mere på Cabernet Franc, er der andre, der mener, at den sent modne Petit Verdot bør fylde mere i en fremtid med stigende gennemsnitstemperaturer. Og flere producenter har allerede ladet druen brede sig i vinmarkerne i de senere år. I år 2000 var der plantet Petit Verdot på 375 hektar i Bordeaux - i 2018 lå arealet på 1093 hektar, hvilket er en stigning på 191%.
Anvendelsen af de nyligt godkendte blå og grønne druer gælder i øjeblikket kun for de to store, brede appellationer, Bordeaux og Bordeaux Supérieur, men det forventes, at druerne på et tidspunkt også vil blive tilladt i vine højere oppe ad rangstigen.
Japansk robot til stejle vinmarker
Der er efterhånden lanceret flere robotter, der kan udføre alt muligt forskelligt vinmarksarbejde. Nu er der også kreeret en robot, YV01, der kan sørge for sprøjtearbejdet i stejle marker, der har en hældning på op til 45 grader - og hvor der kun er omkring en meter mellem rækkerne af vinstokke.
Robotten, der er skabt af det japanske firma Yanmar, er forsynet med to larvefødder, der kører på hver sin side af vinstokrækkerne, mens sprøjtemidlet kommer ud fra robottens indre sider.
Er afprøvet i Champagne
YV01 er 1,60 cm høj, kører 4 kilometer i timen, er benzindrevet og kan rumme 200 liter sprøjtemiddel - nok til lidt mere end 1 hektar vinmark.
Robotten, hvis udvikling har været tre år undervejs, har i længere tid været afprøvet i en forsøgsmark i Champagne. Og det er da også her, på distriktets mange skråninger - samt i det ligeledes bakkede Bourgogne og Loire - at Yanmar håber, robotten bliver en vigtig medarbejder for vinproducenterne.
Målet i de kommende år er desuden at udvikle YV01, så den bliver i stand til at udføre flere forskellige arbejdsfunktioner.
Robotten vil først blive markedsført fra og med 2023, og prisen for et styk YV01 bliver 99.000 euro (cirka 737.000 kr.).
En lille film på YouTube viser robotten i funktion.
Illustration: Spritmuseum.
Vinder to år i træk
Hvert år siden 1995 har Spritmuseum i Stockholm afholdt en konkurrencen om de bedste nye snapseviser, og enhver svensker med kærlighed til nubben, som snaps hedder på svensk, kan deltage. Dette års konkurrence løb af stabelen for nylig, og det tre mand store dommerpanel læste (og hørte) sig igennem hele 220 viser, før vinderen blev fundet. Valget faldt på Hasse Nilsson fra Växjö, og han må have et rigtig godt ”vise-gen” - han vandt nemlig også konkurrencen i 2020. Ved at
klikke her kan man se samtlige de mange viser, der har vundet gennem årene. Nedenfor bringer vi vindervisen årgang 2021, der har titlen ”Värmebölja” (hedebølge) - og ligefrem har en indlagt drikke-pause.
Värmebölja
Sommarens hetta är olidligt hård
Kvicksilvret stiger mot nya rekord
Men jag har upptäckt nåt helt genialt
Svälj en kall nubbe
(dryckespaus)
Och sen har du svalt
Melodi:
Blåsippan ute i backarna står
Bogen "Japansk Whisky - og anden asiatisk single malt i verdensklasse".
Bog om japansk whisky
Der er skrevet et hav af bøger om skotsk whisky og rigtig mange om irsk og amerikansk whiskey - men ikke nær så mange om den japanske udgave. Og da slet ikke på dansk.
Alene af den grund er det spændende at dykke ned i den netop udkomne bog ”Japansk Whisky - og anden asiatisk single malt i verdensklasse” af Daniel Bruce.
Som undertitlen henviser til, handler bogen ikke kun om japansk whisky - der er også kapitler om whisky fra Taiwan og Indien, som fylder cirka en fjerdedel af siderne.
Som forfatteren skriver i forordet, så skal bogen være for enhver, såvel whiskyentusiasten som novicen, og den starter derfor med et udmærket generelt kapitel om whisky - dens historie, navnets oprindelse, hvordan man laver whisky, drikker den, opbevarer den osv.
Har besøgt samtlige destillerier
Således godt klædt på kan man kaste sig over de enkelte destillerier og deres gyldne dråber. Og det er her, bogen har sin helt store styrke.
Daniel Bruce har selv besøgt hvert eneste destilleri i de tre lande og er dermed i stand til at levendegøre skildringerne ved at krydre dem med personlige oplevelser. Hvert eneste af de i alt seksten destillerier, der beskrives i bogen, byder på nye interessante og underholdende detaljer. Det er lidt af en kunst at gøre beskrivelserne af en række steder, der fremstiller det samme produkt, så forskelligartede - en kunst, Bruce mestrer til fulde.
Cocktails og barer
For hvert destilleri nævnes forfatterens favoritter og deres karakteristika. Her kunne det have været rart at få oplyst, om der er en dansk forhandler af de pågældende whiskyer. Der er dog en udmærket liste over danske importører af japansk og asiatisk whisky, hvor man så selv kan se, om man kan finde nogle af de nævnte flasker.
Bogen rummer også et kapitel om cocktails og barer rundt omkring i verden, som serverer asiatisk whisky - og igen har Bruce selv besøgt samtlige af dem.
Ud over inspirerende billeder fra den japanske og asiatiske whiskyverden, er der også nogle meget smukke illustrationer af Marie Sandahl på bogens i alt 177 sider.
”Japansk Whisky - og anden asiatisk single malt i verdensklasse” vil uden tvivl vække glæde under juletræet hos enhver med bare en lille smule interesse for whisky. Bogen er udgivet af
Muusmann Forlag, hvor den koster 249,95 kr.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Mikol Brandis.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer
VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Mikol Brandis (f. 1972) er født og opvokset i USA med en dansk mor og en dansk-amerikansk far. I 1999 købte hendes far og hans svenske kone vinslottet Château de Palayson i Provence, og det var her, Mikol Brandis interesse for vin for alvor begyndte.
Det historiske Provence-slot blev genopbygget, vinproduktionen blev forbedret, og dets vine har siden da vundet talrige priser. Og gennem årene har familien opbygget en stærk og loyal kundekreds i de skandinaviske lande.
Et vinsmagningskursus, som Mikol Brandis deltog i, da hun for 20 år siden boede i New York, gav ligeledes næring til ønsket om et arbejdsliv med vin. Det spændende og inspirerende kursus blev ledet af Master Sommelier Andrea Immer Robinson - der som den første kvinde i USA blev kåret til bedste sommelier af Sommelier Society of America.
I 2005 flyttede Mikol Brandis til Danmark, og i 2019 grundlagdes vinfirmaet Château Wines Direct. Bag firmaet står familiens eget Provence-slot samt Château de La Cômbe, der ligeledes ligger i Provence, og så Clos du Cotnarian i Rumænien. Ejerne af de tre slotte er gode venner, og ønsket var at etablere en base for salget af slottenes vine til det skandinaviske marked. Og det er her, Mikol Brandis kommer ind i billedet som firmaets leder på dansk jord.
Her er der derfor ingen fordyrende mellemled, når der sælges via webshop og lager til kunder i både Danmark og Sverige.
Ud over vin fra egne vinhuse sælger vinfirmaet også vine fra fire andre producenter - heriblandt mousserende vin fra Vinarija Aleksandrovic i Serbien og vin fra Chianti-huset Fattoria di Montemaggio. Vine fra flere andre vinhuse er ligeledes på vej ind i sortimentet.
Château Wines Direct har en enkel ambition: at være en sammenhængende og naturlig forlængelse af vingårdene og give kunder nem og overkommelig adgang til prisbelønnede kvalitetsvine uden at skulle betale mere, end de ville “aux caves” (direkte fra vingården).
- Det er ingen hemmelighed, at der er mange vinhandlere i Danmark, siger Mikol Brandis. - Det er et yderst konkurrencedygtigt (og mandsdomineret) marked, men det er en udfordring, jeg nyder, og jeg føler mig privilegeret over at være en del af det.
Vinfirmaet har kontor og lager på det smukke Danstruplund i Fredensborg, og selv bor Mikol Brandis også i den nordsjællandske by sammen med sin mand og to teenagepiger. Den sparsomme fritid går med gåture med familiens hunde, god mad og vin med venner og familie, og rejser tilbage til USA for at besøge hendes søster og dennes familie.
Adresse: Château Wines Direct, Danstrupvej 27L, 1. sal, 3480 Fredensborg, tlf.: 91 99 50 00, e-mail:
vin@chateauwinesdirect.dk, www.chateauwinesdirect.dk.
Hvordan fjerner man bedst vokslaget?
- Jeg skulle for nylig åbne en vin, der var forseglet med voks ned over flaskehalsen, skriver Finn Hermansen. - Jeg forsøgte at skære voksen af med en lille kniv, hvilket var temmelig besværligt og gav en masse griseri på bordet. Er der en eller anden snedig og lettere måde at åbne en sådan flaske på?
Ja, man kan ofte nøjes med at stikke sin proptrækker ned gennem voksen og ned i proppen og hive den op på normal vis. Herved undgår man voks-fnuller på såvel bordet som i vinen. En anden metode er at skære toppen af voksen af - ligesom man ville gøre det med en kapsel.
Man kan også smelte toppen af voksen i meget varmt vand og bagefter rengøre overfladen af flasken. Denne metode, som vi dog ikke selv har forsøgt os med, bør man ikke anvende ved fine gamle vine - de har ikke godt af at blive vendt op og med på.
Ugens vinøse billede
Thomas Iversen har taget dette meget flotte og helt anderledes billede. Det er næsten abstrakt, men man er alligevel ikke i tvivl om, at man kigger ned i et glas med en herlig vin.
Ifølge fotografen er vinen en Zind Humbrecht, Tokay Pinot Gris, Clos Windsbuhl, Vendange Tardive, Alsace 1994.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
656
Det smukke Château Rausan-Ségla i Margaux har rødder tilbage til 1600-tallet (foto © Brice Braastad / Episode II).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen