Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2021



Det gode tilbud om medlemskab på Obvious Wines's hjemmeside.

Modtag vinflasker resten af livet

Man ser ofte, at et vinfirma tilbyder sine kunder et medlemskab, hvor kunden modtager et vist antal vine med jævne mellemrum, og hvor der måske er forskellige medlemspriser alt efter, hvilken kategori vine, man ønsker.

Normalt betaler kunderne for vinene pr. måned eller måske pr år. Men den model, som det californiske vinfirma Obvious Wines har lanceret, har vi aldrig hørt om før. Firmaet tilbyder livslangt medlemskab, hvor man får tilsendt fire flasker vin hver måned resten af ens liv! Og man kan vælge frit, hvilke vine man ønsker fra firmaets hjemmeside. Man betaler et engangsbeløb for medlemskabet på 6000 dollars (cirka 39.500 kr.), og der kommer så ikke yderligere udgifter til – forsendelsesomkostninger og afgifter betaler Obvious Wines.
Firmaets udvalg af vine er dog ikke særligt stort, så man skal være indstillet på, at variationen i vinoplevelserne er ret begrænset.

Tjent ind efter syv år


De fleste af vinene på hjemmesiden koster 18 dollars (cirka 119 kr.) flasken, og firmaet har regnet ud, at hvis man udelukkende bestiller fire flasker til denne pris pr. styk, vil man efter syv år have tjent prisen for medlemskabet ind igen. De vine, man derefter modtager, vil således være gratis. Men man kan også bestille vine til 25 dollars (cirka 165 kr.), hvilket selvsagt fremskynder processen.

3 kr. pr. flaske


Her kommer et lille regnestykke, der viser, at det livslange medlemskab kan være en god forretning for kunderne: I USA er gennemsnitslevealderen 79 år. Hvis man nu er 21 år (den lovmæssige alkoholgrænse) og indgår et sådant medlemskab – og bliver 79 år – så svarer det til, at man vil modtage i alt 2784 flasker vin. Når man dividerer det med de 6000 dollars, koster hver enkelt flaske kun 46 cent (cirka 3 kr.). Nogle af medlemmerne vil naturligvis blive meget ældre, hvorved prisen pr. flaske bliver endnu mindre – mens andre ikke vil nå gennemsnitsalderen eller starter medlemskabet i en sen alder.
Noget kunne tyde på, at Obvious Wines, der blev grundlagt i 2018, har brug for likvide midler her og nu. Og så er tilbuddet om det livslange medlemskab selvfølgelig meget smart. Man kan læse mere om tilbuddet på firmaets hjemmeside.


Udsnit af Jakob Jordaens maleri af bønnekongen og hans dronning fra cirka 1640.

Konge for en aften

Nu har det lige været juleaften, og vi har spist risalamande med mandel i. Det fik os til at tænke på en gammel fransk juleskik, der minder om vores juledessert - dog er mandlen en bønne og risalamanden en kage. Og den, der får bønnen i kagen, krones til konge for en aften – og skal stå for en lystig fest med god vin i glassene.

Bønnen er bagt ind i kagen – i dag bruger man ofte en lille figur af porcelæn – og Helligtrekongersaften, når tiden er inde, bliver den kongelige kage (le gâteau royal) sat på bordet.
I dag foregår det sjældent fuldstændigt efter den gamle tradition, men skal det være helt rigtigt, sker det på denne måde:

Kom lad os tømme vores glas


Kagen er på forhånd skåret ud, så der bliver et stykke til hver. Et af de tilstedeværende børn – helst en dreng – bliver kommanderet ind under bordet og råber gæsternes navne op i vilkårlig rækkefølge, og for hvert navn får den pågældende et stykke af kagen.
Får en mand bønnen, bliver han konge og vælger sin dronning ved at kaste bønnen i sin foretruknes glas. Får en kvinde bønnen – ja, så må hun som dronning vælge sin konge.
Og så bliver kongen hyldet med løftede glas. Forsamlingen råber: Kongen drikker, kongen drikker. Hvorefter den synger: Hil vor konge, vi skylder ham pris. Lystigt han drak, nu er det os! Kom, lad os tømme vores glas.
Skikken med kagen og bønnen – og skikken med vores mandel i risengrøden – er meget gammel.
I oldtidens Rom havde man en hedensk fest, der hed Basilinda, og her var der også en dreng, som nede under bordet råbte gæsternes navne op.


Dette gamle fotografi viser vrede vinbønder fra Aube i en demonstration d. 9. april 1911. På det ovale skilt i midten står der på fransk "Vi er klar til at give vores blod for at genvinde vores rettigheder".

Revolution i Champagne

I år er det nøjagtig 110 år siden ”den store champagne-revolution” fandt sted – en begivenhed, hvor vinbønderne gjorde oprør mod champagnehusene, som de leverede deres druer til.
Der var flere grunde til dette oprør. Fire år i træk havde vinbønderne haft usædvanligt ringe høstmængder, hvilket blev efterfulgt af vinlusens ankomst til Champagne. Alene det første år ødelagde den lille lus 6000 hektar vinmarker.

Pressede priserne i bund


Frankrigs nye jernbane-net gjorde det desuden muligt for de store vinhuse at købe druer fra fjerne distrikter – ja, der gik endog rygter om, at de købte rabarber i England. Og i 1908 havde den franske regering for at beskytte navnet Champagne fastlagt grænser for distriktet – og havde tilgodeset departementerne Marne og Aisne, men holdt Aube udenfor, selv om Champagnes historiske hovedstad, Troyes, ligger i Aube.
Champagne-husene udnyttede situationen til at presse druepriserne i bund, og hundreder af vinbønder så deres eksistensgrundlag smuldre. De sultede, og de gjorde oprør.

Brændte byen ned


Oprøret brød ud i januar 1911. Vinbønderne stoppede vogne med druer fra Loire-dalen og skubbede dem ud i Marne-floden. De angreb vinhuse, der brugte fremmede druer, og de lod flasker og fade følge efter druerne i Marne-floden.
Værst gik det for sig i landsbyen Aÿ, 5 km nordøst for Épernay. Her blev såvel private huse som champagne-huse plyndret og stukket i brand. Dagen efter var hele byen brændt ned, mens 40.000 soldater blev sendt ind i området for at skabe ro.
I 1914 kom første verdenskrig, og så fik alle andet at tænke på.


Philippe Cambie.

Vi mindes Philippe Cambie

Philippe Cambie er død i en alder af 59 år. Han var ikke kun en af det sydlige Rhônes mest indflydelsesrige vinproducenter - som vinkonsulent satte han også sit fingeraftryk på vinene fra adskillige vinhuse i Châteauneuf-du-Pape og i de omkringliggende appellationer.
Han efterlader sin mor, Jacqueline, og sin bror, Gilles. I denne uges Hall of Fame længere nede på siden tegner vi et portræt af Philippe Cambie.

De 10 største nyheder i vinens verden i 2021

VinAvisen har gennem året bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden, hvoraf nogle er mere opsigtsvækkende end andre. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2021, må det blive disse her:

1. Pandemien skabte fortsat problemer


Igen i år har Covid-19 sat sit præg på vinens verden. I Sydafrika forbød landets regering ad flere omgange både salg og indtagelse af vin og anden alkohol, hvilket gik hårdt ud over vinbranchens økonomi. Store vinbranchemesser som ProWein i Tyskland og VinItaly i Italien blev aflyst for andet år i træk, mens andre messer for første gang – og med stor succes - blev afholdt som digital udgave. Det gjaldt blandt andet verdens største øko-vinmesse, Millésime Bio, i januar og Millésime d’Alsace i juni.

2. Katastrofal oversvømmelse i Ahr


Naturen har ligesom de foregående år raset med tørke, hagluvejr og ekstrem hård frost, der tilsammen har gjort et indhug i den globale druehøst. Men i 2021 gik det værst ud over det tyske vindistrikt Ahr, hvor floden af samme navn gik over sine bredder på grund af kraftig nedbør. Vandmasserne rev biler og indbo med sig i byerne, og vinfade, flasker, traktorer og vintanke flød i gaderne. Skaderne beløb sig til 370 mio. kr.

3. Jubel over ophævelse af afgifter


I 2019 lagde Trump-regeringen i USA ekstra afgifter på importeret vin og spiritus fra en række europæiske lande – hvilket ramte den eksport til amerikanerne, som producenterne i de berørte lande har. Stor var glæden, da den nye regering under Joe Biden i foråret indgik aftale om at ophæve de forhadte afgifter – i hvert fald i de næste fem år.

4. Vin og sundhed


I 2021 har vi kunnet bringe ekstra mange forskningsresultater, der vidner om, at et moderat forbrug af vin - eller nogle af de stoffer vin indeholder - har en positiv effekt, når det gælder sundhed og helbred. Her komme blot fire eksempler med henvisning til de uger, hvor vi bragte nyhederne:
* Spændende ny forskning fra Taiwan viste, at tanniner - som findes i blandt andet rødvin - har en hæmmende effekt over for Covid-19. Det lader til, at stoffet kan hindre virussen i at trænge ind i cellerne og dermed forhindre, at den formerer sig. (Uge 5).
* Britisk forskning har vist, at den italienske mousserende prosecco-vin er et godt middel mod fastsiddende klumper føde i spiserøret. (Uge 7).
* En britisk undersøgelse har vist, at et moderat vinforbrug kan formindske risikoen for at udvikle grå stær. (Uge 14).
* Spansk forskning har vist, at vin - og især rødvin - kan hjælpe i kampen mod overflødige kilo. Men det gælder kun, hvis vinen drikkes til måltidet og ikke før eller efter. (Uge 28).
(Fortsættes nedenfor).

5. Første vinbank med kryptovaluta


Verdens første ”vinbank” bygget på blockchain - en udvekslingsplatform for kryptovaluta - så dagens lys. Kryptovaluta er digitale valutaer som fx Bitcoins. Italian Wine Crypto Bank er navnet på banken, der udelukkende handler med fornemme italienske vine.

6. Rekord stor høst af forfalskede vine


De fornemme vine fra det australske vinhus Penfolds er med meget jævne mellemrum genstand for svindel. I 2021 konfiskerede de kinesiske myndigheder det største antal forfalskede Penfolds-vine nogensinde via ni razziaer udført på samme tid i forskellige storbyer. Vinene kunne have indbragt forbryderne 123 mio. kr., hvis de var blevet solgt som den ægte vare.

7. Robotter på fremmarch


2021 har i sandhed været robotternes år. Blandt de mange nye ”medarbejdere” er R2T2, en effektiv beskæringsrobot, der kan beskære op til 1,5 hektar vinstokke om dagen. YV01 kan derimod klare sprøjtearbejdet i stejle marker med en hældning på op til 45 grader.
Robotterne gjorde også i stigende grad deres indtog i barer og restauranter, hvor tjenerne svigtede til fordel for et job som tester af Covid-19. 2000 udgaver af tjenerrobotten BellaBot – en venligt udseende missekat – blev således sendt på arbejde i en japansk restaurant-kæde.

8. Cannabis-vin fra Bordeaux


Bordeaux bliver med jævne mellemrum kritiseret for at hvile på laurbærrene – for ikke at følge med tiden. Men netop i dette traditionelle vindistrikt lanceredes Frankrigs første cannabis-vin, Burdi W – hvor W’et står for ”weed” (marijuana). Vinen vakte stor opsigt og debat blandt Bordeauxs vinproducenter.

9. Udenlandsk interesse for Danmark


Omverdenen er ved at få øjnene op for Danmark som vinland. I 2021 blev der bragt flere artikler i udenlandske medier om vindyrkning i Danmark samt i resten af Skandinavien – blandt andet i det store amerikanske rejsemagasin Condé Nast Traveler. En dokumentarfilm om skandinavisk vin så også dagens lys. Og for første gang viste en stor fransk vinproducent interesse for at investere i dansk jord, plante mellem 30 og 40 hektar vinmarker og fremstille op til 200.000 flasker vin årligt. Til sammenligning fremstiller Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingård, omkring 40.000 flasker årligt. Om det franske projekt bliver til noget, får tiden vise.

10. To nye regler af stor betydning


* Sherry-distriktets vinråd har indført en regel om, at bodegaerne fremover kan vælge at fremstille Fino og Manzanilla uden fortificering (tilsætning af destilleret spiritus) og dermed som almindelig hvidvin.
* Champagne og den spanske mousserende cava har altid fandtes i både hvid og rosé udgave. Endelig fik også producenterne af den populære italienske boblevin prosecco lov til at fremstille en lyserød udgave, og senere på året blev det tilladt at eksportere den til andre europæiske lande. Også i Danmark dukkede der rosé prosecco op på hylderne.


I Bordeaux bliver der stadig færre vinhuse, der ejer stadig større vinmarksarealer. Foto: Wikipedia/Michael Clarke Stuff.

Stadig færre drueavlere og vingårdsejere

Ifølge Meininger’s Wine Business International går det den forkerte vej med antallet af drueavlere og små familieejede vingårde i Frankrig.
I 2012 var der 70.000 drueavlere, hvoraf nogle selv tappede og solgte vine, men hvor de fleste solgte deres vin eller druer til et kooperativ eller en vingrossist. I 2020 var antallet faldet til 59.000.
Det svarer til, at hver sjette franske vingårdsejer eller drueavler har opgivet af være selvstændig i løbet af de seneste ti år. Ofte har de solgt deres vinmarker til kooperativerne, eller de er fusioneret med andre vingårde.
Det vinmarksareal, som de franske vinhuse i dag ejer, er da også vokset i gennemsnit med 3 hektar alene i 2020 til 19 hektar i år. Og i regionen Nouvelle-Aquitaine, der omfatter Bordeaux samt flere omkringliggende appellationer, ejer de enkelte vinhuse nu i gennemsnit 37 hektar vinmarker – hele 9 hektar mere end for ti år siden.


I år var det for første gang Sotheby's, der stod for den berømte Hospices de Beaune auktion.

Rekordsalg hos Sotheby's

Sotheby’s auktioner over vin og spiritus har i år slået alle rekorder. I alt blev der solgt flasker for hele 132 millioner dollars (cirka 869 mio. kr.) hos det amerikansk-britiske auktionshus, og det er det højeste beløb i Sotheby’s 277 år lange historie. Og det var en stigning på gigantiske 44% i forhold til 2020. Det store beløb var fordelt på salget af 14.150 partier vin og spiritus.
Med til de gode tal hører, at auktionshuset i år for første gang svang hammeren ved den fornemme gamle vinauktion Hospices de Beaune i Bourgogne – et job, som konkurrenten Christie’s ellers har haft gennem rigtig mange år.
Nedenfor bringer vi yderligere fem oplysninger om årets fantastiske salg hos Sotheby’s.

Fem friske fakta


* Der blev i 2021 solgt vin hos auktionshuset for 111 mio. dollars (cirka 731 mio. kr.), mens salget af spiritus lød på 21. mio. dollars (cirka 138 mio. kr.).
* Asien tegnede sig for det største salg af vin og spiritus på 67 mio. dollars (cirka 141 mio. kr.). Dernæst fulgte USA, Storbritannien og Frankrig.
* I alt afholdt auktionshuset 51 auktioner i kategorien, hvilket var 24% flere end i 2020.
* Køberne kom fra 52 forskellige lande, men det var asiatere, der købte 57% af de solgte flasker, mens tallet for europæernes vedkommende lød på 23%.
* Nye købere af vin og spiritus udgjorde hele 40% af det totale antal købere. Og antallet af første gangs bydere af spiritus var mere end firdoblet i forhold til 2020.

En illustration af det nye Ardgowan Distillery.

Endnu et flot nyt whiskydestilleri

Der bliver i disse år bygget nogle strømlinede og iøjnefaldende whiskydestillerier, blandt andet i Kina – men bestemt også i whiskyens vugge, Skotland.
Et af de destillerier, der er i støbeskeen, er Ardgowan Distillery, hvortil første spadestik bliver taget i starten af 2022.
Destilleriet bliver opført uden for den lille by Inverkip i regionen Inverclyde i det vestlige Skotland, og forbilledet for bygningen er de langhuse, vikingerne byggede – dog er der også lånt lidt fra middelalderens katedraler.

En turistmagnet


Det er det østrigske arkitektfirma, Spitzbart and Partners, der har tegnet Ardgowan Distillery, og målet er, at det nye destilleri skal blive en turistmagnet. Byggeriet omfatter derfor også et tilhørende besøgscenter med butik, restaurant, en ”glasbro”, hvorfra der er en formidabel udsigt over landskabet, osv. Med kun en times kørsel fra Glasgow skulle det nok være muligt at lokke en hel del turister til.
Destilleriet bliver opført af bæredygtige materialer og bliver ikke kun CO2-neutralt men CO2-negativt. Hvis alt går vel, vil Ardgowan Distillery stå færdigt i 2023.
Man kan læse mere om det spændende nye destilleri og se endnu en illustration ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Philippe Cambie.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Philippe Cambie, en af Rhônes mest betydningsfulde vinproducenter og -konsulenter. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Philippe Cambie (1962-2021) var en berømmet vinproducent og -konsulent, der nåede at sætte sit fingeraftryk på vinene fra omkring 50 forskellige vinhuse i det sydlige Rhône.
Han blev født i den lille by Pézenas i Languedoc, hvor hans mors familie havde egne vinmarker. Først tog han en uddannelse inden for fødevareindustrien på universitetet i Montpellier, og dernæst valgte han at uddanne sig til ønolog. Sideløbende med studierne udviklede han sig til habil rugbyspiller på nationalt niveau.
Efter endt uddannelse bestred han flere forskellige poster i vinens verden – han var blandt andet direktør for et vintapperi i Bordeaux og salgsdirektør for et korkpropfirma.
I 1998 flyttede Philippe Cambie til Châteauneuf-du-Pape, idet han havde fået job som ønolog på Institut Coopératif du Vin (ICV) i Beaumes de Venise.
Og det var i den forbindelse, han begyndte at virke som rådgivende vinmager for gode venner. De vinøse resultater, han opnåede, medførte snart, at ryet om hans ekspertise bredte sig uden for vennekredsen, og med tiden blev han den mest efterspurgte og anerkendte vinmagerkonsulent i Sydrhône. Det var ikke uden grund han fik tilnavnet ”Rhônes Michel Rolland” med henvisning til hans berømte kollega fra Bordeaux.
Philippe Cambie afviste dog altid, at han var en Michel Rolland. Han ønskede ikke, at hans klienter skulle lave vine i "hans stil". Han betragtede sig snarere som en slags husdoktor, der hjalp sine klienter med at frembringe sunde druer og smukke vine, hvor hver vin blev et udtryk for det stedlige terroir og vinbondens personlighed.
Som han engang udtrykte det: - Med de mange, mange vine, jeg følger og smager igen og igen, ville det være skrækkeligt, hvis de alle smagte ens.
Men han havde sine kæpheste – han tilskyndede sine klienter til at dyrke deres vinmarker økologisk, og så slog han gennem hele sine vinøse karriere et slag for Grenache, Sydfrankrigs førende drue. Han var ikke i tvivl om, at denne drue kunne lægge most til lige så store rødvine, som dem på Cabernet Sauvignon og Pinot Noir – når bare man gav druen den rette behandling.
Philippe Cambie fremstillede også sit eget vinmærke i det sydlige Rhône, Les Halos de Jupiter, og i 2019 tog han til USA, hvor han sammen med grundlæggeren af Siduri Wines, Adam Lee, lancerede det californiske Pinot Noir-vinmærke Beau Marchais.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad betyder "en rama"?

Søren Henningsen vil gerne vide, hvad ordene ”en rama” betyder – han har set dem uden på en sherry-etiket.
Betegnelsen "en rama" bruges om sherry, der er tappet på flasker uden klaring eller filtrering. Dog er der ofte brugt et groft filter, der sier de større klumper af gærceller fra. Men i flasken vil der som regel være små flager af gærrester.
Der er mange, der mener, at "sherry en rama" har en mere intens og kompleks smag end de filtrerede og rensede udgaver.
Antonio Barbadillo i Sanlucar de Barrameda var den første bodega i Sherry, der i 1999 lancerede en "sherry en rama". Typen vandt hurtigt udbredelse, og i dag har rigtig mange af bodegaerne deres egen "en rama sherry".
Det er kun de to tørre typer, Fino, Manzanilla, Amontillado og Palo Cortado, der anvendes til "en rama sherry".
I modsætning til al anden sherry har "en rama sherry" en meget kort holdbarhed - også i uåbnet tilstand - og den bør nydes inden for et halvt års tid efter tapning.


Ugens vinøse billede

Carsten Søderstrøm har taget dette billede i whiskydestilleriet Bruichladdich på øen Islay. Her anvender man brugte vinfade til lagring af de ædle dråber, og som det fremgår af billedet her, kommer nogle af dem fra berømte Bordeaux-slotte som Pétrus og La Tour.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-665
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


665 Den lille landsby Chambolle-Musigny i Côte de Nuits ligger smukt omgivet af sine vinmarker. (foto © Niels Bräuner Nielsen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Almarína, Dehesa El Carrascal, Castilla, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En hvidvin på Verdejo og Sauvignon Blanc - et druematch, som ikke er så usædvanligt. De to druer har også en hel del tilfælles, når det gælder duft og smagsnoter. Her er citrus, eksotiske frugter, frisk mango og kærlighedsfrugt - og især i duften en anelse fennikel. En absolut delikat hvidvin til en meget menneskevenlig pris ved 6 flasker. Drik den som apéritif eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerne

Laugel Gewurztraminer Cuvée Sélectionée, Laugel, Gewurztraminer, Alsace AOP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

Med sin aromatiske og fint krydrede sødme er denne hvidvin typisk for Gewurztraminer-druen. Drik vinen til lette asiatiske retter med en ligeledes fin sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaff Cuvée Jupiter, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Riesling, Alsace AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 27. til 31. december: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Her var smagepanelet helt oppe at ringe. Det er en fantastisk dejlig hvidvin til en meget menneskevenlig normalpris - og derfor til en yderst fordelagtig tilbudspris ved 59 kr. Vinen har en fin duft af honning, som også dukker op i smagen og suppleres med en dejlig saftighed og en lang og liflig eftersmag med moden citrus og en fin lille krydret note til slut. Vinen vil være glimrende som apéritif eller til asiatiske retter med en anelse sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gotas de Man, Godello, Ribeiro DO, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

104,95 kr., pris på tilbud fra 27. til 31. december: 69,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Irma, VinCooperativet

En rigtig dejlig og frisk all round hvidvin med grønne druer i både duften og smagen - samt strejf af grapefrugt i eftersmagen. En glimrende vin til alt fra skaldyr og lyse fisk til kylling og diverse grøntsagsretter. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjerneØ

Aureus, Mas Carlot, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 3 flasker, The Wine Company

En økologisk hvidvin på druerne Rousanne og Marsanne - eller rettere en orange vin, der ligesom hvidvin fremstilles på grønne druer. Men i stedet for at fjerne skindene med det samme, som man gør, når man laver hvidvin, så lader man druemosten trække tanniner og farve ud af de grønne skind. Resultatet er en orange (hvid)vin. Det er en tør og mild vin med frisk og saftig druemost i smagen, men også med en lidt tynd eftersmag. Vinen er uden tilsætning af sulfitter.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Leyendas de Familia Gran Reserva, Carmenère, Valle del Maule, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

50 kr., Køge Vinhandel

Der er lidt læder og stald over duften af denne rødvin. Smagen er medium fyldig og med ok frugt. Men det er en meget enkel vin, der snerper lidt til i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

12 e mezzo, Varvaglione, Primitivo, Primitivo del Salento IGP, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En udmærket, saftig og uhøjtidelig rødvin - en god all round vin med frisk bærfrugt og en blød og rund eftersmag. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjerne

Léon Perdigal, Rasteau AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 27. til 31. december: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly og Superbrugsen, VinCooperativet

Rasteau er en appellation i det sydlige Rhône, og det er herfra denne udmærkede krydrede rødvin stammer. Der er noter af peber og timian men også god frugt og strejf af friske syrlige bær i eftersmagen. Drik vinen til en krydret kød- eller grøntsagsret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chapel Hill The Parson, McLaren Vale, Australien, 2019, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker, Vinotto

En rødvin på Grenache, Shiraz og mourvèdre, og en dejlig og interessant vin med en meget aromatisk duft med noter af blandt andet modne blå blommer og fennikel. Smagen byder på modne solbær og ren lakrids, og eftersmagen slutter saftigt, rundt og blødt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Dosterras, Montsant DO, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Der er lidt kaffe og kirsebær over duften af denne rødvin. Smagen er fint parfumeret, saftig og med frisk bærmost samt bløde tanniner. Til prisen ved 125 kr. mangler vinen lidt kant og flere smagsnuancer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rive, Tenuta Il Cascinone, Barbera, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

149 kr., på tilbud i november og december: 129 kr., Supermarco

Barbera-druen lægger most til nogle rigtig dejlige og saftige rødvin - som fx denne, der har god frisk bærfrugt, blandt andet kirsebær, er tilpas tør og har en lang og blød eftersmag. De 15% alkohol er fint integreret. Tilbudsprisen er nok den rigtige og indkasserer den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Monte Maggio Riserva, Sangiovese, Chianti Classico DOCG, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

En rigtig god økologisk Chianti-rødvin med rygrad og en fin krydring i smagen med aromatisk peber, rosmarin og stjerneanis men også med en dejlig saftighed og en lang eftersmag med en fin syre og et lille tanninbid til slut. En elegant rødvin, der kalder på en let krydret kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Sangara Reserva, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En dejlig rødvin, der dufter af violer og læder og har en fløjlsblød og kompleks krydret smag smag. Eftersmagen slutter med afrundede tanniner. Vinen er oplagt som ledsager til en simrekødret. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fredriksdal Likør, Fredriksdal, Danmark, høj alkohol (17%)

249 kr., Frederiksdal

Likør er ikke længere så populær en drik. Men det bør den være, hvis den smager som denne ualmindeligt lækre kirsebærlikør, der i øvrigt vandt en guldmedalje ved dette års udgave af Dansk Vinskue. Vinen dufter af syltede kirsebær og har en fyldig kirsebærsmag med vanillenoter efter 6 måneders fadmodning. Eftersmagen slutter med en forfriskende citrusnote. Nyd vinen, som den er - måske let afkølet - til et stykke mørk chokolade eller i diverse drinks.

Andet

stjernestjernestjernestjerne

Likør Stout & Kaffe, Falster Destilleri, Falster, Danmark, 2021, høj alkohol (18%)

Denne likør er en lækkerbisken for enhver, der holder af lakrids. Ud over en god ren lakridssmag byder likøren også på noter af koncentreret kaffe. På destilleriets hjemmeside anbefales det, at man nyder den af små shotglas ved 55 grader (i mikroovn i 5 sekunder) og tilsat lidt flødeskum på toppen. Vi smagte den køleskabskold, hvilket bestemt også er godt.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen