Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2022



Foto: Unsplash/Kelsey Knight.

Lige megen vin til mænd og kvinder

Siden år 2010 har sundhedsstyrelsen anbefalet, at mænd maksimalt drikker 14 genstande om ugen og kvinder højst 7.

Nu har styrelsen så revideret sine anbefalinger, så de lyder på maksimalt 10 genstande ugentligt for både mænd og kvinder. Dermed følger man trop med Holland og England, hvor der længe har været enighed om, at kvinder og mænd godt kan konsumere samme mængde alkohol.
I England er anbefalingen højst 14 genstande ugentlig for begge køn. Også i Canada har der været ligeberettigelse, men nu er retningslinjerne ændret til 10 genstande ugentlig for kvinder og 15 genstande for mænd.
Amerikanerne sætter grænsen, som vi gjorde førhen, ved 7 genstande for kvinder og 14 for mænd ugentligt.

Hvorfor så forskellige resultater?


Der er ingen tvivl om, at sundhedsmyndighederne i denne verdens mange lande bygger deres viden og anbefalinger på diverse grundige undersøgelser. Det fremgår også af den danske sundhedsstyrelses begrundelse for sine nye anbefalinger.
Man kan så bare undre sig over, at myndighederne i de respektive lande er så uenige om, hvor grænserne skal sættes for antallet af genstande, og om de skal være ens for mænd og kvinder. Hvordan kan forskerne og eksperterne bag undersøgelserne nå til så forskellige resultater?

Fra 8 til 20 g ren alkohol


For at gøre forvirringen fuldstændig, er der heller ingen international - eller bare europæisk - standard for målet for en genstand. Nogle lande måler den i ml, mens andre gør det i gram ren alkohol. I Danmark regnes en genstand for at være 12 g ren alkohol. I Canada svarer en genstand til 13,6 g ren alkohol, mens en chilensk genstand svarer til 14 g. Og så er der grækernes bud, der lyder på 8 g, mens man i Japan svinger sig helt op på 20 g ren alkohol som betegnende for en genstand.
Hvor broget en verden, landenes individuelle anbefalinger er, får man et glimrende indtryk af i en interessant rapport fra 2019. Den er udført af OIV (Office International de la Vigne et du Vin) og har titlen ”Comparison of International Alcohol Drinking Guidelines” (sammenligning af internationale alkohol-anbefalinger). Rapporten kan læses i sin helhed ved at klikke her - og sundhedsstyrelsens nye anbefalinger kan ses ved at klikke her.


En bødker nær Stellenbosch i Sydafrika. Billedet er taget i 2004 - dengang blev der ikke tænkt på gluten-fri vinfade. Foto: Wilkipedia/Mnemosine/galeria03.

Gluten-frit vinfad

Både herhjemme og i udlandet breder de glutenfri fødevarer sig, og de er målrettet folk med glutenallergi. Nu er foreningen af franske bødkere, Fédération des Tonneliers de France, efter tre års forskning og eksperimenter, barslet med verdens første glutenfri fad.

Når man samler et fad, bruger man et naturligt tætningsmiddel, så man kan være sikker på, at fadet er vandtæt. Og dette middel består pr. tradition af mel og vand – og netop mel har et stort indhold af gluten.
Det tætningsmiddel, som foreningen nu har udviklet, er ligeledes 100% naturligt og består af en blanding af grøntsagsproteiner, polysaccharider (komplekse kulhydrater) og så vinsyre. Ifølge Vitisphere tætner det lige så godt som mel-vand-blandingen og er ligeledes uden lugt og smag.

Et efterspurgt fad


Der er nok mange glutenallergikere, der ikke har skænket det en tanke, at den vin, de har i glasset, på nogen måde kan indeholde gluten. Der kan da også kun være tale om mikroskopiske mængder, som ikke forvolder en allergisk reaktion. Men faktisk har de franske vinproducenter gennem nogen tid efterspurgt vinfade, som med garanti er gluten-fri. Så hos bødkerforeningen spår man det nye fad en succesfuld fremtid.


Næste gang, man skal nyde et glas champagne, kan man jo prøve sig frem med lidt forskellig musik. Foto: Unsplash/Alexander Naglestad.

Champagne og klassisk musik

Omgivelserne er i høj grad med til at påvirke vores opfattelse af en vin - det har talrige undersøgelser vist. Vi har fx tidligere nævnt de eksperimenter med vinsmagning i forskelligt farvet lys og til forskellig musik, som professor i eksperimental psykologi ved universitetet i Oxford, Charles Spence, har udført.
Susan Lin, der blev Master of Wine i 2021, har som basis for sin hovedopgave ligeledes lavet en undersøgelse, hvor vinnydelse og klassisk musik bliver sat i forbindelse med hinanden. Hendes undersøgelse adskiller sig dog fra de foregående ved, at det er første gang, der udelukkende er champagne i glassene.
Der var 71 deltagere i undersøgelsen med god spredning i alder, køn, geografi osv. Nogle var vinprofessionelle andre forbrugere uden den store vinviden. Og deres forhold til klassisk musik var ligeså broget.

Ens champagne i alle glas


Deltagerne fik hver serveret fem glas champagne, som de blindsmagte til fire meget forskellige stykker klassisk musik samt i stilhed. Hvad deltagerne ikke vidste var, at det var den samme champagne – en Veuve Clicquot Brut NV (den gule enke) - i samtlige glas. Susan Lin havde nøje udvalgt musikstykkerne efter deres meget forskelligartede tempi, og de blev spillet i tilfældig rækkefølge under smagningen.
Deltagerne blev individuelt bedt om at rangere hvert glas champagne for dens mousse, kompleksitet, frugt og friskhed, ligesom de skulle angive, i hvor høj grad de kunne lide ”vinene” og musikken.

Mindst god i stilhed


Resultatet viste med al tydelighed, at alle fire musikstykker øgede den gode oplevelse af champagnen, mens vinen af samtlige deltagere blev rangeret som ”den mindst gode”, når den blev smagt i stille omgivelser.
Alle på nær en enkelt deltager var overbeviste om, at der var forskellige champagner i de fem glas.
Hos deltagerne varierede oplevelsen også, alt efter hvilket stykke musik, der blev spillet. Når den klassiske musik fx havde et højt toneleje og et hurtigt tempo, blev champagnen opfattet som værende mere frisk og sprudlende.

Enhver musikgenre kan bruges


Nu var der til denne undersøgelse valgt klassisk musik, men Susan Lin mener, at enhver musikgenre vil kunne give det samme resultat. For det er ikke selve musikstykket men musikparametre som klang, toneleje og tempo, der er afgørende for opfattelsen af en vin. Og den slags parametre finder man i alt fra jazz til heavy metal.
Lin forestiller sig, at resultatet af hendes og lignende undersøgelser måske en dag kan bruges i markedsføring af vin. Altså, at en vin bliver lanceret med en tilhørende kendingsmelodi.
Man kan downloade hendes hovedopgave og læse om undersøgelsen ved at klikke her.
Til VinAvisens musik-kyndige læsere kan vi oplyse, at den klassiske musik, der blev spillet, var af komponisterne Johannes Brahms, Claude Debussy, Modest Mussorgsky og Camille Saint-Saëns. Hos hovedparten af deltagerne faldt champagnen i bedst jord til musikstykket af Saint-Saëns.


Som det er nu, går Nutri-Score fra "A" til "E". Det foreslåede sorte "F" skulle gælde for vin og andre alkoholdrikke.

Et sort "F" på vinflaskerne

Nutri-Score er en ernærings-skala, der anvendes på fødevarer. Den spænder fra ”A” til ”E”, hvor ”A” henviser til, at varen har den højeste ernæringsværdi - og "E" til, at den har en meget ringe ernæringsmæssig værdi.

Skalaen er udtænkt af forskere i ernæring ved Sorbonne-universitetet i Paris og godkendt til brug af den franske regering i 2017. Der er ikke noget krav om, at fødevareproducenterne skal mærke deres varer med Nutri-Score-mærket – det er op til dem selv. I dag er der ud over Frankrig flere andre EU-lande, der anbefaler brugen af skalaen.
Nu har forskerne bag skalaen foreslået, at man på EU-plan gør Nutri-Score obligatorisk og samtidig lader skalaen omfatte samtlige alkoholdrikke uanset, hvor lidt alkohol de indeholder. Og så skal skalaen udvides i negativ retning med et sort ”F” til brug for vin, spiritus og andre alkoholiske drikke.

En fornærmelse mod vinsektoren


Som det er nu, anbefaler EU ikke, at producenter af vin og spiritus overhovedet anvender skalaen, og alene tanken om, at indføre Nutri-Score på vinflasker – og så endda med det sorte ”F”, som anmærkning - har fået flere europæiske vinlande på barrikaderne.
Pietro Paganini, der er præsident for Competere – en europæisk tænketank for bæredygtig ernæring – kalder forslaget for ”en fornærmelse mod videnskaben og vores vinsektor”. Som han nævner på Competeres hjemmeside, så omfatter den legendariske middelhavskost – som ifølge videnskaben giver et sundt og langt liv - netop en fornuftig indtagelse af vin.
Ifølge Paganini bør man i stedet for at sætte en sådan forenklet og misvisende skala på vinflaskerne undervise forbrugerne i forskellen på forbrug og misbrug. Det er jo der, problemet med alkoholrelaterede sygdomme ligger.


Gennem de store vinduespartier i den nye facilitet kan man se ind til de kolossale ståltanke.

Fejrer nyt vineri med auktion

Hvad gør man, når man har et flere hundrede år gammelt vinslot, der trænger til et nyt vineri og fadkælder? Man kan jo enten opføre en bygning, der i stilen matcher slottet, eller lave en spændende kontrast i form af et super moderne byggeri. Og det er det sidste, det berømte 5. cru-slot Château Lynch-Bages i Pauillac besluttede sig for, da slottet skulle have en ny facilitet.
I efteråret 2020 stod den store nye bygning færdig – et mesterværk i stål, sten og masser af glas, tegnet af Pei Architects. Her er der blevet plads til adskillige store ståltanke, en kolossal fadkælder og kontorer til medarbejderne. Ved at klikke her kan man se en fin lille brochure med billeder fra bygningen.
Det er familien Cazes, der siden 1939 har ejet Château Lynch-Bages, og familien har for at fejre den nye facilitet valgt at bortauktionere et større antal flasker fra egne kældre.

Et fad med primeur-vin


Det bliver Sotheby’s, der kommer til at stå for auktionen, og der kan bydes med online fra d. 11. til 25. marts ved at klikke her.
På auktionen vil der være adskillige historiske årgange, ligesom der vil være vine fra nogle af familien Cazes's andre slotte, heriblandt Domaine des Sénéchaux, Château Ormes de Pez og Domaine de L’Ostal.
Det absolutte top-parti består af et fad med Château Lynch-Bages 2020 – en årgang, der stadig er en baby og skal udvikle sig yderligere, før den tappes på flasker. Med til dette parti hører også en middag på slottet med ejer-familien samt en overnatning på Château Cordeillan-Bages. Partiet har en højeste vurdering på 30.000 pund (cirka 270.000 kr.).

Flasker i kæmpeformat


Blandt flaskerne fra Château Lynch-Bages vil der blandt andet være et parti med årgang 2000 til 2009 vel at mærke alle i flaskestørrelsen Nebudchadnezzar (15 liter vin eller 20 normale flasker). Her lyder højeste vurdering på 18.000 pund (cirka 162.000 kr.).
Den ældste årgang på auktionen er 1936 – en enkelt flaske vurderet til 450 pund (cirka 4000 kr.).
I alt forventer Sotheby’s, at auktionen vil indbringe i omegnen af 500.000 pund (cirka 4,5 millioner kr.).


Castiglion del Bosco ligger med den smukkeste udsigt over egne vinmarker, dale og bakker i Val d'Orcia i Montalcino.

3 mia. kr. for Brunello-vinhus

Familien Ferragamo er nok bedst kendt for deres luksusmode i form af håndtasker, solbriller, sko og parfume. Men familien har også interesser i vinens verden – blandt andet har den siden 2003 ejet Castiglion del Bosco i Montalcino, Toscana, et vinhus, der fremstiller berømmet Brunello di Montalcino.
Men nu er det slut med Ferragamos ejerskab af huset, idet familien har solgt det til ”et betydningsfuldt internationalt firma” – andet fremgår ikke om den nye ejer.
Castiglion del Bosco fremstiller omkring 250.000 flasker vin om året på Sangiovese-druer fra i alt 62 hektar vinmarker. Med i købet har den nye ejer også fået en tilhørende lille middelalderby med egen kirke, en 18-huls golfbane og et luksushotel.
Prisen for hele herligheden menes at ligge på omkring 400 millioner euro (cirka 3 milliarder kr.).


Fra Château La Tour Carnets forsøgsmark med navnene på alle druerne. Foto: Maison Magrez/La Tour Carnet.

Brug for flere godkendte druer

Det kan blive svært allerede om et par årtier at fremstille vin i Bordeaux i den stil, vi kender i dag – især hvis den stadig skal laves som en blandings-vin på de traditionelle druer, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.
Netop derfor har de franske myndigheder godkendt flere "nye" druer, som normalt dyrkes under sydligere himmelstrøg, til brug for de 4500 vinproducenter i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur. Det drejer sig blandt andet om de blå druer Marselan og Touriga Nacional og de grønne Alvariñho og Liliorila. Og der kan blive brug for at godkende endnu flere druer – og brugen af dem i flere af distriktets appellationer.

Forsøgsmark med 84 druer


Hos 4. cru-slottet Château La Tour Carnet i Médoc er slottets eget planteforsker-team ifølge Decanter i fuld gang med drue-eksperimenterne. I 2013 plantede slottet, der ejes af den store Bordeaux-købmand Bernard Magrez, en forsøgsmark med 84 forskellige druer. Samtidig opsatte man et tilsvarende antal mikro-tanke i vineriet, så man kan fremstille små partier af vinene på hver af de mange druer. Man kan så vurdere druernes formåen, ligesom man eksperimenterer med et hav af forskellige drue-blandinger, for at se, hvad der virker og ikke virker.

Skruer op for varmen i marken


I et nyt forsøg vil Château La Tour Carnet rent bogstaveligt skrue op for varmen i forsøgsmarken, så temperaturerne i løbet af vækstsæsonen svarer til dem, forskerne spår vi vil nå op på i Bordeaux i år 2050. Til opvarmningen af vinstokkene bruger slottet den slags varmekabler, som anvendes i fly, og man har beregnet, at høsten med de forøgede temperaturer vil blive fremskyndet 14 til 21 dage.
I første omgang er det vigtigt at undersøge, hvordan de traditionelle druer og vinen på dem arter sig – hvilket ifølge forskerteamet vil kunne vise, om den klassiske Bordeaux-drueblanding virkelig er truet. Dernæst vil man også undersøge mange andre druers potentiale i en fremtid med højere gennemsnitstemperaturer.


I den nye AVA, San Luis Obispo Coast , breder vinmarkerne sig over 1618 hektar langs stillehavets kyst. Illustration: TTB AVA Map Explorer.

Ny lang og smal AVA

USA har et par hundrede AVA’er (American Viticultural Area), der svarer til franskmændenes appellations-betegnelse, AOP.
Og der kommer løbende nye til. For få dage siden godkendte TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) således appellationen San Luis Obispo Coast - som dens i alt 32 vinproducenter nu fremover vil kunne skrive på etiketterne. De kan dog nøjes med et SLO Coast, hvis de synes, navnet er for langt.
SLO Coast ligger i Californien og består af en lang smal strimmel land, der strækker sig cirka 100 kilometer langs Stillehavets kyst og 24 km ind i landet. Og det er netop nærheden til havet, producenterne mener gør deres område til noget helt særligt – hvilket de også understregede i deres ansøgning til myndighederne.
Havet bevirker, at temperaturerne er betydeligt lavere end i de omkringliggende vinområder, hvorfor druerne modnes over længere tid og dermed i højere grad bevarer deres syre og friskhed.

Flere AVA'er omslutter hinanden


Chardonnay og Pinot Noir er de dominerende druer, men der dyrkes også Grüner Veltliner, Alvariñho, Riesling, Grenache, Syrah, Tempranillo og Zinfandel.
Amerikanernes AVA-system kan godt virke lidt forvirrende, da AVA’erne ofte lapper over hinanden og omgives af endnu større appellationer.
SLO Coast er fx en appellation i den store Central Coast AVA. Samtidig omfatter den nye appellation to andre AVA’er i Central Coast, Arroyo Grande og Edna Valley.
TTB har et glimrende interaktivt oversigtskort over alle godkendte og foreslåede AVA’er. Det kan man surfe rundt i ved at klikke her.

Forsiden på bogen, der opruller ginnens historie.

Spændende bog om gins historie

Der er udgivet rigtig mange bøger om gin, og nu er den britiske journalist Angela Youngman barslet med endnu en, som udkommer d. 30. marts, men allerede nu kan købes i forsalg – blandt andet hos Tales, hvor den koster 188 kr.

Når lige netop denne gin-bog fortjener at få et par ekstra ord med på vejen, er det fordi, den er både informativ og underholdende. Titlen er “The Weird and Wonderful Story of Gin - From the Seventeenth Century to the Present Day”, og på de 224 sider oprulles ginnens fascinerende historie. Og det vil sige fra dengang i 1700-tallet, hvor den var massernes billige sprut til i dag, hvor den nydes i form af en trendy Gin & Tonic.
Det er en næsten 400 år lang historie om en spiritus, der er forbundet til både forbrydelser, mord, ildebrande, lægekunst og kunstnere. Forbudstiden i USA, hvor gin og anden spiritus blev nydt i smug, er selvfølgelig også nævnt, og Youngman kommer ligeledes ind på gin i både filmens og litteraturens verden.

Stolichnaya bliver til Stoli

Supermarkeder rundt om i verden fjerner samtlige flasker russisk vodka fra hylderne – og dermed også det kendte mærke Stolichnaya.
Det er sandt, at dette mærke fremstilles i Rusland af et statsejet firma. Men det fremstilles også af Stoli Group, hvis Stolichnaya laves og tappes på flasker i Letland og sælges over hele verden – dog ikke i Rusland. Denne tvedeling af vodkamærket skete i kølvandet på Sovjetunionens opløsning.
Stoli Group er grundlagt af den russiske milliardær Yuri Shefler, som har levet i eksil fra Rusland siden år 2000 på grund af sin modstand mod præsident Putin.
Nu har Shefler i hu og hast omdøbt sin Stolichnaya til det mere enkle Stoli (hvede på russisk) for at adskille sin vodka fra den russiske – både for at tage afstand fra Ruslands invasion af Ukraine og i håbet om, at hans vodka ikke lider samme skæbne som den russiske.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Claus Tang-Holbek.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Claus Tang-Holbek (f. 1967) fik sin store interesse for vin hos købmand Asger Juul Pedersen på Rungsted Bytorv, hvor han kom i lære i 1984. Købmanden selv kunne fortælle de mest fantastiske historier om vin, hvilket hans lærling fik stor glæde af, da han to år senere fik ansættelse i Illums gamle vinhandel.
Siden kom han tilbage til Rungsted, da Philipson Wine åbnede butik tæt ved stationen. Christian Philipson fik hurtigt øjnene op for Claus Tang-Holbeks evner som vinsælger, og her begyndte han sin karriere med salg af vin til erhvervskunder i 1993.
Efter et stop hos Vinodan blev han hentet til House of Wine i 1998, og i 2006 var der igen bud efter hans evner som erhvervssælger, denne gang i den hæderkronede vinhandel og kongelige hofleverandør Kjær & Sommerfeldt.
Efter et kort stop hos TWC Wine kom Claus Tang-Holbek i september 2015 tilbage til Philipson Wine denne gang i en nyoprettet stilling som National Key Account Manager og siden hen National Sales Manager.
Herefter blev han i 2018 hentet til Laudrup Vin, og 3 år efter til Theis-Vine, som nu nyder godt af hans evner med salg til erhvervskunder.
WSET-uddannelsens del 3 er bestået, og fritiden bruges på golf på hjemmebanen i Rungsted og i det lokale fitnesscenter.
Adresse: Theis Vine, Charlottenlund Stationsvej 7. Tlf.: 8137 6768 e-mail.: claus@theis-vine.dk, www.theis-vine.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

- For nogle dage siden købte vi fire flasker hvidvin, som skulle serveres til frokost dagen efter, skriver Iben Sørensen. - Der var ikke plads i køleskabet, så jeg foreslog min mand, at vi satte flaskerne ud på terrassen natten over. Det var omkring 4-5 minusgrader, og min mand mente, at vinen ville fryse til is, hvilket den ikke ville have godt af. Så vi lod være. Men nu vil jeg gerne vide, om han har ret?
Det ville der ikke være sket noget ved. Da vin indeholder alkohol, skal der mere end et par minusgrader til, før den fryser. Men de fleste flasker vin, der efterlades i frostvejr i længere tid vil - afhængig af alkoholindholdet - fryse til is ved 7-9 grader.
De fleste har sikkert prøvet at lægge vin i fryseren for at få den hurtigt afkølet og har så glemt alt om flasken. Ved de -18 grader, der er i de fleste frysere, går det relativt hurtigt. Og er man længe nok om at opdage fadæsen, kan proppen være skubbet op i flaskehalsen, ligesom flasken kan være revnet. Årsagen til begge dele er selvfølgelig, at vinen udvider sig, når den fryser.


Ugens vinøse billede

Der er sprød forårsstemning i dette billede, som Philippe Durst har sendt os fra sin hjemegn, Alsace. Mandelberg (mandeltræbjerget) hedder vinmarken på grund af sine mange mandeltræer, der netop har udfoldet deres lyserøde blomster. Marken ligger i Mittelwihr, og ud over at tage sig smukt ud om foråret har den også Grand Cru status og leverer dermed druer til alsaciske top-vine. Hvis man klikker her, kan man se en udførlig liste med oplysninger om jordbundsforhold, størrelse mm. over Alsaces i alt 50 Grand Cru-marker.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-676
Billede 569-594Billede 595-621


676 Bundfaldet samler sig under anden gæringen af en flaske mousserende vin hos Cruzat i Mendoza. (foto © Cruzat).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winzerhof Stahl Trocken, Sauvignon Blanc, Franken, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

139 kr., pris ved 3 flasker: 110 kr., Mr. Ruby

En hvidvin i top-balance med friske noter af grape og grønne pærer i duften. Smagen har tilpas tørhed, en anelse fedme, er frisk og fyldig med moden citrus og et lille bittert bid til slut, der gør vinen velegnet til mad - fx til lidt fede fiskeretter. Det er også en dejlig let vin, når det gælder alkoholen - kun 11,5% - og stadig en tør vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus Chardonnay, Chardonnay, Navarra DO, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

140 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 115 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe. Det er en fantastisk dejlig hvidvin med duft af syltede mirabeller og vanille og med en cremet og samtidig elegant smag af moden frugt - blandt andet melon, banan og mango. Smagen og fylden holder længe i munden. En vin i optimal balance og med de høje procenter fint integreret. Vinen vil egne sig godt til asiatiske retter med en anelse sødme men også til cremede oste.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Royale Rosé, Les Vignerons de Tavel & Lirac, Tavel AOC, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Der var en gang, hvor valget typisk faldt på Tavel, når der skulle rosé på bordet. Men i mange år har der været lidt stille om roséerne fra Tavel-distriktet, der ligger i Côtes-du-Rhône. Måske skyldes det, at de ofte har en mørkere farve end de lyse trendy fra Provence. Men her er altså en af dem - og ja, den har en flot, klar mørk farve, næsten som en lys rødvin. Duften er fuld af modne sommerbær, og smagen er fyldig og tør med noter af ribs og kirsebær og med en pikant lille rosinsødme i spidsen af eftersmagen. Det er en rigtig dejlig vin, der vil egne sig til lette kødretter - fx patéer, kalv eller flæskesteg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja DOC, Spanien, 2020, middel alkohol (13,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

I uge 7 smagte vi en hvidvin fra samme producent, og rødvinen lever bestemt op til samme glimrende kvalitet. Det er en harmonisk og blød vin med en fornem balance mellem moden frugt, tørhed og fine krydrede noter. Tilbudsprisen ved 3 flasker er yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Forgotten Land, Cabernet Sauvignon, Spanien, 2019, middel alkohol (14%)

99 kr., pris på tilbud indtil 30. marts: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Med al sin modne solbærmost er denne rødvin typisk for Cabernet-druen. Der er også fine krydrede noter og en anelse vanille efter de ni måneders fadmodning. En rigtig god vin til tilbudsprisen. Drik den til sammenkogte retter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Novas Gran Reserva, Emiliana, Valle de Colchagua, Chile, 2019, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 17. til 23. marts: 50 kr. ved 6 flasker, Irma

Novas er det latinske ord, oldtidens astronomer brugte om en ny stjerne. Og vi vil gerne give denne rødvin 5-stjernet stjernestatus. Den er lavet på Carménère og Cabernet Sauvignon, har en duft af mørk chokolade, kaffe og aromatisk tobak. Smagen er saftig og intens, rig på modne mørke bær og med en meget lang og dejligt krydret eftersmag. Vinen er i øvrigt både økologisk og vegansk. Et kup til tilbudsprisen ved 50 kr. for 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Château Grand Clapeau Olivier Cru Bourgeois, Haut-Médoc AOC, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

109 kr., Holte Vinlager

Her er endnu et bevis på, at man kan købe god rød Bordeaux for rimelige penge. Vinen dufter af violer med strejf af læder, mens smagen er fyldig, krydret, med rygrad og en lang eftersmag, hvor de krydrede noter for alvor træder i karakter og afsluttes med en fin syre. Vinen kan drikkes nu - fx til kraftigt krydret oksekød - men den har bestemt også gemme-potentiale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja Gold, Villa Annaberta , Rosso Verona IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. marts: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er læder og modne brombær i duften af denne rigtig dejlige rødvin, mens smagen er kompleks med moden frugt, pebrede noter, en fløjlsagtig konsistens og afrundede tanniner. Syv år gammel og stadig i vigør. Men vinen bør nok drikkes inden for et års tid - og gerne til kraftige kødretter eller cremede oste. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ciliegiolo, La Lecciaia, Ciliegiolo, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 30. marts: 89,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Ciliegiolo er en gammel lokal toskansk rødvinsdrue, der i århundreder er blevet dyrket især i Maremma-området. Oprindelig blev den brugt sammen med Sangiovese, men nu får druen også lov til at brillere alene i enkeltdrue-vine. Det er en på samme tid tør og saftig vin med et dejligt krydret bid af blandt andet hvid peber og rosmarin. En fin lille syre spiller i den lange eftersmag. Vinen kan drikkes nu, men vil højst sandsynligt udvikle sig med flere spændende duft- og smagsnoter i de kommende år. Så køb to flasker, drik den ene til en krydret kyllingeret, og gem den anden lidt endnu.

stjernestjernestjernestjerne

Sovrana, Reni di Batasiolo, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 110 kr., Skjold Burne

En god, saftig og frugtrig rødvin med frisk bærmost og en god syre til mad. Den kalder på en ligeledes god, cremet pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simane, Azienda Agricola Reverdito Michele , Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Erik Sørensen Vin

En meget aromatisk og koncentreret rødvin med kompleks frugt og strejf af bagt appelsinskal - og en nærmest uendelig lang eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Top-kvalitet til en meget rimelig normalpris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Unánime, Mascota Vineyards, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

159 kr., Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin har det hele i de rette mængder - modne brombær, hyldebær, vanille, chokolade, rosmarin... et opbud af dejlige duft- og smagsnoter i forening med en fløjlsblød tekstur og afrundede tanniner. Nyd vinen til en ekstra god bøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sesra Composizione, Italien, 2020, høj alkohol (15,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Der er violer, syltede blå blommer og en anelse kanel over duften af denne rødvin. Smagen overvælder på den gode måde med sin koncentration, sin bløde frugt, sine aromatiske pebernoter og sin saft og kraft. Det er en kraftig og alkoholrig vin, men alkoholen er fint integreret. Her skal der store, krydrede bøffer på bordet - eller fuldmodne italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beaune Bressandes, Damaine Besancenot, Beaune Premier Cru AOP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

En rigtig dejlig og elegant rød Bourgogne, der kan drikkes nu, men også er værd at gemme i de næste cirka ti år. Vinen skal lige have lidt tid i glasset, så åbner den sig op i al sin ynde. Den friske bærfrugt fylder munden, og den suppleres af fine krydrede noter og en frisk og tilpas syre. Det er klasse - og 300 kr. er en helt ok pris for en Bourgogne-vin af så god kvalitet.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Falster Vodka Klassisk "Tattoo Edition", Falster Destilleri & Bryghus, Danmark, 2021, høj alkohol (38%)

Der er et godt bid i denne vodka - men den er ikke på nogen måde skarp. Når først den lige har bidt sig fast, udvikler den sig rundt og blødt med noter af anis og med en fin sødme på toppen. Et godt bud til en rimelig pris på en alternativ "påske-snaps".

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen