Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2022



VinAvisens smagning af Riesling fra Mosel

Sommeren står for døren, og når det ikke lige gælder grillbøfferne, så kalder den på lette vine. Og et oplagt valg er fx dem, der fremstilles på Riesling i Mosel-regionen. VinAvisen har derfor smagt og vurderet et større antal vine fra den tyske vinregion – resultatet og uddelingen af stjerner til 19 vine ses længere nede på siden.

Der har været rigtig mange tørre (Trocken) vine iblandt, men også halvsøde og søde. For hvis der er noget, Mosel kan med Riesling-druen, så er det at vise, hvor mange forskelligartede hvidvine, den kan forvandles til.
Fælles for de smagte vine er, at de er lette – også når det gælder alkoholindholdet, hvilket jo er sagen i sommervarmen. I nogle af dem er der under 10% alkohol. Fælles er i øvrigt også, at alle flaskerne – på nær nogle få – er lukket med skruelåg.
Nedenfor kommer lidt flere ord om regionen og dens unikke Riesling-vine. Og vil man vide endnu mere, kan man klikke ind på VinAvisens serie af postkort fra fra en rejse til Mosel.



En lille vogn er fastgjort til en tandhjulsbane i en af de super stejle skråninger i Mosel-dalen.

Europas stejleste vinmark

Gennem Mosel snor floden af sammen navn sig som en stor slange, og det er vinmarkerne langs denne flod samt dens to bifloder, Saar og Ruwer, der udgør Mosel-regionen. Indtil 2007 kaldte man den for Mosel-Saar-Ruwer, men nu nøjes man med Mosel.

Regionen er den femte største af de i alt 13 tyske vinregioner, og den er ikke mindst berømt for sine Riesling-vine. Hele 60% af Mosels 8744 hektar store vinmarksareal er dækket med den grønne drue, og den dyrkes på utroligt stejle skråninger. Det er således her, man finder Europas mest stejle vinmark, Bremmer Calmont, der har en hældning på 65 grader!
Det er hårdt arbejde at dyrke vin på disse skråninger. Druerne kan kun håndhøstes, og i de stejleste marker foregår det fra tandhjulsbaner, der kører op og ned. Her bliver vinstokkene også bundet op til hver sin pæl, da man er nødt til at kunne færdes på tværs af vinrækkerne, hvilket udspændt ståltråd ville forhindre. Og så er der jorden, som glider ned ad skråningerne i vintermånederne, og som hvert år skal bringes op igen.

Den undergørende skifer


Ifølge Mosels cirka 5000 producenter er det al knokleriet værd, idet regionen har et enestående godt terroir - ikke mindst til dyrkning af Riesling.
Mosel har et af Tysklands varmeste klimaer. Skråningerne består af skifer, der om sommeren suger varmen til sig og afgiver den om natten. Det er et klima, som Riesling-druen stortrives i.
På skråningerne er vinstokkenes rødder nødt til at trænge dybt ned i jorden for at finde vand og mineraler, og netop det faktum er med til at give Mosel-hvidvinene en ofte dejlig mineralitet.
Skiferstenene varierer inden for få kilometers afstand. Noget skifer er sandholdig, andet indeholder kalk, jern, kvartsit eller fossiler. Og hver type skifer sætter sit præg på druerne og dermed vinene – hvilket er en af årsagerne til den brede palet af aromanuancer i Riesling fra Mosel.

De seks prædikater


Man kan godt blive lidt forvirret, når man læser en tysk vinetiket. Ud over forskellige kvalitetsbetegnelser er det også nævnt, hvis vinen har et såkaldt prædikat - og det har flere af de vine, vi har smagt.
Kvalitetspyramiden består af de to nederste trin, Tafelwein og Landwein. Dernæst kommer Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), der udgør cirka 59% af den tyske vinproduktion, og så det øverste trin, Qualitätswein mit Prädikat (QmP) (cirka 37% af produktionen). Og det er under sidstnævnte kvalitetsbetegnelse, man finder prædikaterne. Lad os tage dem et ad gangen:
* Kabinett: Fuldmodne, lette vine.
* Spätlese: Ofte sødere vine (men ikke altid) på druer, som har fået lov til at hænge lidt længere på vinstokkene.
* Auslese: Typisk halvsøde vine på udvalgte druer.
* Beerenauslese: Søde vine på senthøstede udvalgte druer, ofte angrebet af "ædel råddenskab".
* Eiswein: Sød vin på frosne, overmodne og indskrumpede druer.
* Trockenbeerenauslese: Meget søde vine på udvalgte, overmodne og indskrumpede druer.
Nogle af de vine, vi har anmeldt, har også et "Feinherb" på etiketten - det tyske ord for en hvidvin, der er lidt sødere end "Halbtrocken".


Robert Parker (tv.) havde doneret den store flaske. I midten ses Garth Hodgdon fra The Legacy Cellar Foundation, og til højre Manfred Krankl fra Sine Qua Non. Foto: Phil Faraone/Getty Images for Legacy Cellar Foundation.

Kæmpe-flaske doneret af Parker

Der findes kolossalt store vinflasker-størrelser, som man kun sjældent hører om. En af dem er Goliat, som kan rumme 27 liter svarende til 36 almindelige flasker, og en sådan flaske spillede for nylig hovedrollen til et velgørenhedsarrangement i Bel Air i Californien.
Flasken indeholdt rødvinen The Inaugural Syrah 2003 fra det californiske vinhus Sine Qua Non. Det var The Legacy Cellar Foundation, der afholdt arrangementet - og den berømte vinguru, Robert Parker, der i 2019 trak sig tilbage fra det magasin, han selv har stiftet, The Wine Advocate, der havde doneret kæmpe-flasken.

Bestilte flasken hos vinhuset


Det er 19 år siden, Robert Parker bestilte flasken hos Sine Qua Non til sin egen private vinsamling – efter at have givet vinen de maksimale (og meget sjældne) 100 point. Aldrig før eller siden har vinhusets ejer og vinmager, Manfred Krankl, tappet vin på så stor en flaske!
Vinen var første årgang fremstillet udelukkende på druer fra Sine Qua Nons vinmark Eleven Confessions, og der blev kun fremstillet 4368 flasker – samt den bestilte Goliat-flaske, som er den eneste på verdensplan med denne vin.
Velgørenhedsarrangementet gik ud på, at folk donerede 30.000 dollars (cirka 200.000 kr.) pr. næse for at deltage i arrangementet, hvor den store flaske blev åbnet, så man kunne smage den legendariske vin – og samtidig nyde en middag, der bød på den højere gastronomi.

Hvordan skænker man fra flasken?


I alt deltog 60 gæster i seancen, som blev afholdt i en privat ejendom, og i løbet af aftenen blev der doneret endnu flere beløb. Den samlede donation løb op i 3 millioner dollars (cirka 21 millioner kr.), som ubeskåret vil gå til St. Jude Children’s Reseach Hospital.
Faktisk havde Robert Parker tænkt sig, at flasken skulle åbnes til hans datters bryllup, men på grund af corona-restriktionerne måtte der skæres drastisk ned på antallet af gæster, og så ville det jo være synd af hive proppen op.
Gad vide, hvordan man skænker – ja, bare løfter – en så stor og tung en flaske, der vejer hele 60 kilo? Hvis der er nogle af VinAvisens læsere, der har et bud, hører vi gerne på mariette@vinavisen.dk
I øvrigt er Goliat kun den næst største flaskestørrelse - den overgås af Melchizedek, der kan rumme 30 liter eller 40 almindelige flasker vin.


Den nye forening COW's logo.

Chiles første forening for økovin

Chile har altid været betragtet som et godt og stabilt vinland, når det glæder klima og vindyrkning. De fleste år er der tilpasse mængder sol og regn, og vinmarkssygdomme ser man ikke meget til. Derfor er det selvfølgelig også lettere for de chilenske vinproducenter at dyrke deres marker økologisk uden brug af kemiske sprøjtemidler mod sygdomme og skadedyr.
Rigtig mange producenter i Chile dyrker således helt naturligt deres vinmarker mere eller mindre økologisk uden at tillægge det større vægt eller bruge det rent markedsføringsmæssigt. Men der er også producenter, der er økologisk certificerede, og nu har en håndfuld af dem grundlagt landets første forening for øko-vinproducenter.

Stigende efterspørgsel i Norden


COW (Chilean Organic Winegrowers) hedder foreningen, og dens stiftende medlemmer er nogle af Chiles absolut førende producenter.
Det drejer sig om Emiliana, som er verdens største økologiske – og biodynamiske – vinproducent, Miguel Torres Chile, Cono Sur, Koyle, Odfjell, De Martino og Vetamonte.
Målet med COW er frem for alt at markedsføre økologisk certificerede chilenske vine – i en verden, hvor efterspørgslen på økovin er støt stigende. Ifølge den nye forening steg salget af vin hos de stiftende vinhuse med hele 20% i 2021 i forhold til året før.
Efterspørgslen kommer især fra Norden, hvilket dermed også vil sige Danmark, samt fra Canada, USA og Japan.

De sidste fem postkort fra Loire

I sidste uge bragte vi de første fem postkort fra Chanet Deleurans tur til det dejlige Loire. Nedenfor bringer vi de sidste fem, hvor vi blandt andet møder nogle af de unge producenter og tager pulsen på den nye årgang 2021.
Postkort-serien bliver lagt ind i VinAvisens database, hvor man altid vil kunne finde den ved at klikke her.


Gå endelig på opdagelse i de lette, sprøde, mineralske vine til både det lette skaldyrs og fiske-køkken - og til at glas i hængekøjen. ”Because you are worth it”. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 6 fra Loire:
Floden, havet og blæsten

Vi siger JA TAK, bring it on: Østers, andre skaldyr, fisk af enhver slags. Sushi, asiatisk. Oste, kylling, røget laks og ørred og grillede sardiner. Mad til sprøde, vibrerende Muscadet-vine på druen Melon de Bourgogne og saftfyldte frugtige Gamay-rødvine.  
Vinene fra det flade, blæsende vest-Loire er slemt underkendte, priserne i bund, og vinproducenterne slås eller giver op. Men de nye generationer knokler med en ret vild selvbevidst passion, for her er Melon de Bourgogne dronningen og Gamay-druen kongen - og de kan altså noget ganske særligt! De hvide, røde og rosévinene har lav alkohol, en mineralsk lethed, elegance og en elektrisk energi – vidunderlige til sommeren og alle dens herlige fællesskaber. Man får meget og ret skøn vin til prisen! 


Paul Pisani-Ferry med hesten i de grønne vinmarker. Papa er gået fra sønderlemmende kritik til behørig beundring! Foto: Château de Targé.

Postkort nr. 7 fra Loire:
"Hvad fatter gjorde" - var engang det rigtige

Fædre og sønner – the good old story: Enten vil sønnerne slet ikke (gå i farens fodspor), eller også vil de gøre det på en helt anden måde. ”Hvad fatter gør” var måske rigtigt engang – men alt har ændret sig de sidste 25 år. Og både sønner og døtre vælger i langt højere grad at bruge naturgær, at opnå HVE, økologisk eller biodynamisk certificering og at droppe tilsætning af svovl. At arbejde med naturen i stedet for at betvinge den. At købe hesten med plov tilbage til vinmarkerne, dyrke arealer med skov og andre vækster til fremme for bier og andet nyttigt kryb. 
Paul Pisani-Ferry overtog driften af Château de Targé i Parnay fra sin far for fem år siden – og lagde hele driften om overnight! Paul fortæller, at hans far er en streng og bestemt ældre herre, der ikke har været bleg for at fortælle Paul om alle de fejl, han begik. Dog er det endt med, at én af sønnens største ”fejl”, en Cabernet Franc fra Clos Saint Père i Parnay, nu er farens favoritvin – efter et stykke tid indrømmede Papa, at det var ham, der havde taget fejl! (Fortsættes nedenfor...).


Henri Bruneau og hans bror Valentin gik fra vellønnede jobs bag en computer til at blive dedikerede naturvinbønder! ”A man’s gotta do, what a man’s gotta do”, som John Wayne sagde i 1939. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 8 fra Loire:
Des Frères startede helt forfra - uden Papa!

Henri Bruneau på 33 år fortæller, at han og brødrene er vokset op i en fattig familie, hvor forældrene ejede et bilværksted. Henri studerede matematik og fysik og arbejdede i alle ferier i vinmarkerne for at tjene til studierne.  
- Alle sagde: du skal studere, så du slipper for at arbejde her i markerne, fortæller Henri, der gjorde studierne færdige, fik arbejde, blev gift og fik en datter.  
Bror Valentin arbejdede med statistik. Men efter tre år foran computere havde de to brødre fået nok og ændrede deres liv. Henri drog for ni år siden tilbage til skolebænken, og uddannede sig som ønolog - og lærte sig engelsk om aftenen og natten.  
De fandt deres drømme-vinmarker med gamle vinplanter, frodig natur og sunde druer mellem to floder i Chinon. Vejen til målet gik over crowdfunding - på kun et døgn havde de indsamlet 170.000 euro (ca. 1.275.000 kr.) fra venner og interesserede, som troede på deres projekt.  
Deres første spæde naturvine fra Domaine des Frères i Beaumont-en-Véron kom til verden, da Covid brød ud, men heldet har alligevel fulgt dem hele vejen – siden deres første årgang 2020 eksporterer de nu til syv lande, sælger alt, de fremstiller, og er begyndt at yde investorerne tilbage. Mor står for papirarbejdet, og lillebror kommer snart til og laver en lille restaurant på ejendommen. 


Det er ikke kun vinplanterne, der trives i den fine kalkjord. I Souzay-Champigny opbevares vinen i 100 år gamle udgravede kalkstenshuler, ”troglodytiques”, og man har også gravet ud til beboelse i det nemme byggemateriale. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 9 fra Loire:
Nej tak til Papa!

Ingen af sønnerne til Thiérry Dézé fra Domaine de la Bessière, 6 km øst for Saumur, kommer til at træde i fars fodspor.  
- Jeg er ingeniør, siger den ene af sønnerne afvisende. Han er her kun denne dag for at oversætte for faren, der lagrer sine vine i store kalkstenshuler, ”troglodytiques”, fra 15-1600-tallet. Herfra udhuggede man i gamle dage kalksten til opførelse af diverse bygninger - heriblandt nogle af Loire-dalens imponerende slotte. 
Når man køber de gamle kalkstenshuler til lagring af sin vin, skal man lige tænke sig om en ekstra gang. For ifølge loven hænger man ikke bare på ansvaret for hulerne – men også for alt det, der findes ovenover! 


Foto: InterLoire.

Postkort nr. 10 fra Loire:
Et hurtigt overblik over årgang 2021

Det blev en stærkt nedsat høst i Loire-dalen sidste år med 70-20% lavere høstudbytte end det tilladte. Men for det druemateriale, som var sundt, var indtrykket efter turens smagning af flere hundrede 2021-vine, at det generelt en god årgang med friske, frugtrige, elegante og velstrukturerede vine.
Det var ikke desto mindre et megahårdt år med stor forskel på udfordringerne i øst til vest. Vejret blev faktisk først rigtig godt sidst i september op mod høst.
Mousserende vine: Hel klassisk Loire-stil med god syre, vibrerende og forfriskende – både de tørre og de halvsøde.
Muscadet /Melon de Bourgogne: Flot potentiale med god tekstur, frugtig og masser af friskhed. Køb dem, drik dem – og få meget vin for pengene! Totalt undervurderede på markedet.
Tørre Chenin: Maceration og fintuning giver Loires dronningedrue, Chenin Blanc, en dejlig dybde, flot tekstur og saftig balance i 2021 med fersken, abrikos og honning.
Sauvignon Blanc: Forbered dig på blomster og eksplosioner af aromaer og noter af tropisk frugt.
Rosé: Gamay fra Touraine og Grolleaus i Anjou har god farve og en frisk, frugtig profil. Rosé fra Loire fås i alle farver og typer, så det kan anbefales at gå på eventyr!
Cabernet Franc er den blå potente kongedrue i Loire. Høsten i 2021 var ovre sidst i oktober, hvor der faktisk blev ret ideelle vejrforhold. Loire-karakteren genkendes: Friske, frugtige og krydrede. Rigtig gode madvine. Vi holder af at drikke dem lidt småkølige og i store slurke.
Søde vine: De smukt disede Loire-morgener i efteråret var helt perfekte til søde vine med Boytritis (den ædle råddenskab). Det er vine med en blød, fløjlsagtig tekstur og en lækker struktur med masser af tropiske smage. De er virkelig velegnede til aldring.


Hengst, der betyder hingst på tysk, består af et hav af vinmarksparceller med mange forskellige ejere. Foto: Vins d'Alsace.

Pinot Noir Grand Cru godkendt

Ud over den store brede appellation, Alsace AOC, findes der de lidt finere lieu-dit vine fra bedre vinmarker, og så den fineste kategori, de vine, der er fremstillet på druer fra en af regionens i alt 51 fornemme Grand Cru-marker.
Det er dog kun hvidvinsdruerne fra disse marker, der ender som Grand Cru-vine – de rødvinsdruer, der også dyrkes her, må nøjes med en lavere klassifikation på etiketten. Indtil nu! Fra og med høsten 2022 må de producenter, der ejer vinstokke i to af markerne, Hengst (53 hektar) og Kirchberg de Barr (41 hektar), også fremstille Grand Cru-rødvin på markernes Pinot Noir-druer.

Et større lobbyarbejde


Den franske appellationsmyndighed, INAO, har netop givet sit blå stempel til de to Grand Cru-marker, men forud for det er der gået ti års lobbyarbejde fra de alsaciske vinproducenters side.
Der er flere årsager til, at det kun er de to Grand Cru-marker, der er blevet godkendt til rødvins-fremstilling. For det første kræver det selvfølgelig, at der dyrkes nok Pinot Noir i marken til en ordentlig produktion. Derudover har de vinøse myndigheder krævet, at der skal være adskillige ejere af marken og ikke mindst, at kvaliteten af rødvinen holder et højt niveau gennem flere år.
For at tjekke sidstnævnte blev der allerede for en del år siden nedsat en smagekommité, som løbende har bedømt de enkelte Grand Cru-markers Pinot Noir-vin. Og i første omgang blev det således kun Hengst og Kirchberg de Barr, der slap gennem nåleøjet.

Vorbourg må vente


En tredje vinmark, Vorbourg, var lige på vippen til også at blive godkendt, men smagekommissionen kunne ikke nå til enighed. Man vil dog vende tilbage med nye smagninger og bedømmelser af markens Pinot Noir-vine i en ikke så fjern fremtid.
Ifølge reglerne for de nye Grand Cru-rødvine skal de modne indtil oktober i det år, der følger efter druernes høst, og man skal derfor ikke regne med at se alsaciske Pinot Noir-vine med et Grand Cru på etiketten før i slutningen af 2023.


Det stolte vinderhold bestående af (fra venstre): Domen Prešern, Janice Wang og Ali Amidi. Foto: Flemming Gernyx.

Tillykke til de nye danmarksmestre!

Det Åbne Danmarksmesterskab i blindsmagning er år for år blevet en stadig større succes med et stigende antal deltagere. Bag konkurrencen står Vinakademiets René Langdahl Jørgensen og Thomas Ilkjær, og årgang 2022, som netop er blevet afholdt, var niende udgave af konkurrencen. Og for første gang var det med indledende semifinaler i Aalborg, Odense, Aarhus og København.

54 tremandshold dystede om førstepladsen i Axelborgsalen i København, og det blev holdet ”The Three Muscadets”, der kunne lade sig hylde som de nye danmarksmestre.
Det var første år, holdet deltog, men de havde allerede gjort opmærksom på sig selv med en sikker topplacering i Aalborg-semifinalen med den højeste score af alle semifinale-holdene.

Andenplads for fjerde gang


Blandt hovedrundens 12 vine, som kan ses i sin helhed ved at klikke her, var der klassikere som Chianti Classico, Côte Rotie og Alsace Gewurztraminer, men de 162 deltagere udfordredes også af Ribolla gialla fra Friuli, australsk Grenache og en Recioto della Valpolicella. Der var point at få for både land, region, distrikt, druesort(er), årgang, producent og eventuel typebetegnelse.
Til den efterfølgende finaledel for de tre bedste hold skænkedes følgende vine, som afgjorde finalepladserne: Châteauneuf-du-Pape Blanc Domaine du Vieux-Telegraphe 2017, Barossa Valley Shiraz RWT BIN 798 2018 fra Penfolds og Vintage Port 2019 fra Niepoort.
Andenpladsen gik til holdet "Spanish Connections" bestående af Jonas Tofterup, Hans Werge og Thomas Rydberg. Det var fjerde gang, holdet var i finalen – og fjerde gang de måtte tage til takke med at blive nummer to!
”Vinea”, der bestod af Erik Gadsbøll, David Andreasen og Daniel Gamborg, førte inden finalen, men endte på en flot tredjeplads.
Det Åbne Danmarksmesterskab vender tilbage i 2023 og datoerne for semifinalerne annonceres på dmblindsmagning.dk
Den særlige emballage i den ny-lancerede whisky fra Glengoyne kan blokere ethvert mobiltelefonsignal.

Ny whisky blokerer signaler

Der er en nærmest evig tjekken mobiltelefoner i caféer og barer rundt om i verden - selv om man bare burde snakke og nyde drinken eller kaffen med familie og venner. Og det vil det skotske whiskydestilleri Glengoyne sætte en stopper for med lanceringen af The Offline Edition – en Single Malt whisky, der leveres i en specialdesignet kasse med en ganske særlig egenskab.
Kassen er udstyret med en teknisk anordning, som automatisk blokerer telefonsignalerne, hvorved folk kan koncentrere sig om at snakke - og om den gode whisky i glasset.

En undersøgelse af mobiltelefonitis


Glengoyne har foretaget en rundspørge blandt de britiske forbrugere, og af den fremgår det, at 69% af alle 16 til 44-årige har siddet sammen med venner eller familie, der midt i en samtale lige skal tjekke deres telefon. Og 38% indrømmede, at de ofte tjekkede deres mobiltelefon, når de var sammen med andre.
Foreløbig har Glengoyne kun fremstillet et begrænset antal flasker af whiskyen med den noget anderledes emballage. Det er nok også klogt lige at se, hvordan salget går. Der er garanteret nogle, der vil synes, det er helt forfærdeligt, at de ikke kan tjekke deres telefon, mens de nyder whiskyen – og så ovenikøbet skal betale 120 pund (cirka 1041 kr.) for en flaske.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Bjørn Søby Jakobsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Bjørn Søby Jakobsen (f. 1992) er født og opvokset i Risskov i Aarhus, hvor han tog en uddannelse i HHX Innovation på Aarhus Business College. Gennem de sidste 14 år har han arbejdet sig op fra arbejdsdreng til salgschef i Føtex – primært inden for fødevare, vin og spiritus.
Især interessen for vin har hængt ved, og den begyndte at spire, da han var i starten af 20’erne. Dengang fik han gennem længere tid vine med hjem fra arbejde af sin daværende chef, som forinden beskrev dem for ham og sørgede for, at han fik smagt så mange forskelligartede vine som muligt.
Turen gik fra at lære om druer, lande og distrikter til viden om dyrkning, biologi og produktion. Og senest har han bestået Level 2 af vinuddannelsen WSET og er nu i gang med at forberede sig til eksamen i Level 3.
D. 29. april 2022 gik Bjørn Søby Jakobsen ud ad Føtexs personaledør for sidste gang for at slå sig ned som selvstændig vinimportør på fuldtid. Allerede i 2020 havde han startet online-firmaet Mistral Vine, og nu skal der sættes blus i markedsføringen og vinsalget.
Startskuddet til fuldtidskarrieren som selvstændig lyder med afholdelsen af Risskov Vinfestival i juni, hvor de besøgende kan smage et bredt udvalg af Mistral Vines sortiment.
Navnet på firmaet lå lige for. Den kølige Mistral-vind blæser ned gennem Rhônedalen, og netop Rhône – og især den sydlige del af dalen - betyder meget for Bjørn Søby Jakobsen. Det var vinene fra Sydrhône, der for alvor satte gang i hans interesse for vin - og herfra hans første importaftale kom i stand med vinhuset Château d’Aqueria.
Foruden vine fra Rhônedalen importerer Mistral Vine også vin fra producenter i Spanien, Tyskland, Italien og Østrig - og flere vinhuse og vinlande vil fremover indtage hylderne.
Alle vinene fra Mistral Vine kommer fra små vinhuse, og Bjørn Søby Jakobsen rejser ofte sydpå for at besøge vinbønderne, hvilket han anser for at være en af de største fornøjelser ved at være vinimportør.
Han nyder at mærke deres passion for håndværket, høre deres fortællinger og opleve omgivelserne og markerne. Og som han udtrykker det, så er det ”at komme hjem med ny detaljeret viden og stå til ansvar for at videreformidle og ikke mindst videredistribuere vinhusenes ”livsprojekt på flaske” en vild følelse, som overgår alt.”
Fritiden går med padeltennis på hverdagsaftener og mountainbike eller landevejscykling i de weekender, hvor der er lidt luft i kalenderen.
Adresse: Mistral Vine, Jægergårdsgade 148, St. th. 8000 Aarhus C, tlf.: 28 56 61 84, e-mail: bsj@mistralvine.dk, www.mistralvine.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan I fortælle lidt mere om druen?

- For nylig anmeldte I en italiensk rødvin på druen Ciliegiolo - den vil jeg gerne høre lidt mere om, skriver Mikala Hansen.
Druens navn er afledt af ”cilie”, som betyder kirsebær på italiensk – hvilket igen skyldes, at såvel aromaen som farven på denne drue leder tanken hen på kirsebær.
Nogle mener, at Ciliegiolo stammer fra Italien – andre, at den er indvandret fra Spanien. Også dens mulige familieskab med Italiens store blå drue, Sangiovese, diskuteres.
Druen breder sig over cirka 5000 hektar i den centrale del af Italien – Toscana, Liguria, Abruzzo og Marche, og den bruges fortrinsvis i blandingsvine sammen med flere andre druer, hvor den bidrager med sin fyldige friske bærfrugt. Dog er der stadig flere producenter, især i Toscana, som har fået øjnene op for Ciliegiolos gode egenskaber som enkeltdrue-vine, som nu fx den rødvin, vi anmeldte for nylig - og i øvrigt gav 5 stjerner.


Ugens vinøse billede

Søren Kongsted har sendt os dette billede, som han har taget under et besøg i Abbazia Santa Anastasia i Castelbuono på Sicilien. Her fik han en rundvisning – der blandt andet lagde vejen forbi vinkælderen – og, som han skriver, en fremragende frokost, hvortil der selvfølgelig blev serveret husets egen hvid- rød- og dessertvin.
Vingården er et tidligere munkekloster, og foruden vineriet driver man også et femstjernet hotel på stedet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-687
Billede 569-594Billede 595-621


687 Mosels vinmarker klatrer op ad de stejle skråninger. (foto © DWI).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 39 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Adega do Passo, Alentejano, Portugal, 2019, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., Amka

En hvidvin uden det store vingefang og med en lidt spinkel smag af citrus - men ok godt afkølet til ikke for kraftigt smagende retter. Amka henviser til nærmeste forhandler.

stjernestjernestjerne

Thörle Trocken, Weingut Thörle, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris for 1 liter. På tilbud fra 2. til 15. juni: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En let hvidvin med en lille prikken på tungen og smag af syrlige æbler, men også med en lidt for markant syre i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

A d'Aussières, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 80 kr., Skjold Burne

En god hverdagsvin med smag af abrikos og gule blommer og med et lille bittert bid til slut. Drik den fx til stegt kylling eller fyldige grønsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Reserva, Viña Tarapacá, Chardonnay, Valle de Casablanca, Chile, 2021, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Den er bare lækker, denne hvidvin med sin fyldige duft af mirabeller og sin let cremede smag med moden frugt og en nærmest uendelig lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eser No 1, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

110 kr., på tilbud indtil 29. maj: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En frisk og dejlig vegansk hvidvin med en tilpas tør og fyldig smag med noter af gule blommer og rød grape, og med en god syre, der gør vinen til en perfekt ledsager til lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No. 12, Paco & Lola, Albariño, Rías Baíxas DO, Spanien, 2021, lav alkohol (11,5%)

115 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En helt igennem dejlig og harmonisk hvidvin med mineralske noter i duften og med god frisk og fyldig frugt i smagen med strejf af drueskal og sommeræbler. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

À vue de nez, Jeff Carrel, Vin de France, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

En ok biodynamisk rødvin, der er tør og kraftigt krydret med sort peber som den dominerende note og med en fin syre til slut. Det er dog en lidt kradsbørstig vin, der så afgjort kræver at blive ledsaget af en godt krydret kødret. Prisen er i overkanten, hvilket koster den fjerde stjerne.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Serenada Rosé, Hammeken Cellars, Yecla, Spanien, 2921, lav alkohol (12,5%)

39,95 kr., Coop 365

En ok og uhøjtidelig vegansk rosé med god fylde og noter af ribs og rabarber i både duft og smag samt lidt jordbær i eftersmagen. En rigtig terrassevin til en yderst attraktiv pris. Nyd vinen, som den er, godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Pinq, Spier, Moscato, Western Cape, Sydafrika, middel alkohol (13,5%)

39,95 kr., Coop 365

En rosé på en af verdens ældste og mest udbredte druer, Moscato - der på fransk hedder Muscat og på spansk Moscatel. Det er en meget aromatisk drue - grænsende til det parfumerede (på den gode måde) - og det afspejler sig i denne glimrende rosévin, som dufter af modne hindbær og har en fyldig smag af sommerbær og modne æbler. På bagetiketten står der, at vinen er halvsød - og ja, den har en fin frugtsødme men bestemt også en behagelig tørhed til mad. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, hvor kvaliteten langt overgår prisen på 39,95 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Camel & Joseph, Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Jordbær og mineralitet forenes i duften af denne udmærkede rosévin. Smagen er frisk og fyldig, med god bærfrugt og et lille bittert bid til slut. Stegt kylling vil være et oplagt valg til denne vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A d'Aussières Rosé, Pays d'OC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 80 kr., Skjold Burne

Denne rosévin har en elegant lys laksefarve og en let, saftig og behageligt tør smag af røde sommerbær. Nyd et glas til dampet laks eller en god madsalat.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Lorane, Rosé d' Anjou AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (11,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 85 kr., Skjold Burne

Grolleau og Gamay er de to druer, der er brugt til denne liflige rosévin. Den har en fin og sart duft af hindbær og en mild smag af sommerbær med en behagelig lille sødme til slut. En vin, der vil gøre sig godt som terrassevin til lidt salte og søde snacks.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duette, Indomita, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Chile, 2020, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 3. til 9. juni: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rig og fyldig Pinot-duft møder næsen med blåbær og modne brombær. Smagen er ligeledes fyldig men også saftig og elegant krydret med strejf af hvid peber. Det er i det hele taget en fantastisk dejlig Pinot-vin til normalprisen - så køb den til tilbudsprisen ved 50 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vallelia, Emilia Romagna, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Druerne Barbera og Merlot deles om mosten i denne dejlige og let drikkelige rødvin. Her er god struktur, men ingen skarpe kanter - kun en dejlig fylde, blød, moden frugt, afrundede tanniner og en fin frugtsødme til slut. En vin, mange vil kunne lide. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Source, Château Unang, Ventoux, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En glimrende rødvin med en aromatisk duft af modne solbær. Smagen kalder på en ekstra god oksebøf - gerne fra grillen - med sin dejlige krydring, kødfuldhed, peber, salvie og et godt tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Château Peyrabon Cru Bourgeois Supérieur, Haut-Médoc AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

117 kr., Køge Vinhandel

Der er violer og læder i duften af denne rødvin. Smagen er meget koncentreret og lidt lukket, men den åbner sig med gode frugtnoter, hvis man plasker vinen over i en karaffel et par timer før servering. Eftersmagen slutter med strejf af eukalyptus.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison Barboulot, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

119 kr., pris på tilbud: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

Sådan skal en rigtig god Pinot-rødvin smage. Den er fyldig og saftig, kødfuld og med en dejlig duft og smag af friske blåbær og modne solbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (13%)

120 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 90 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe! Dette er en ualmindeligt veltillavet rødvin med duft af hyldebær og en aromatisk, saftig og fyldig smag fuld af krydrede noter - blandt andet hvid peber, kørvel og rosmarin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Première Pente, Domaine de Javone, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

129 kr., pris på tilbud: 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

En økologisk rødvin på Syrah og Grenache, hvor dejlige krydrede noter fylder munden og afløses af fyldig moden frugt i den lange eftersmag. Smagen slutter med afrundede tanniner og et lille lakrids-bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Macada, Butxet Viticultors, Mallorca DO, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

En dejlig rødvin, der dufter af syltede blommer og har en fyldig og frugtrig smag med noter af kirsebærkerner og en god syre til slut. Vinen vil egne sig glimrende til både ost og grillede kødretter.

Smagningen af Riesling fra Mosel

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Riesling Feinherb, Renate Willkomm, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (11%)

79,95 kr., pris på tilbud: 45 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En både biodynamisk og vegansk hvidvin. Og en rigtig god vin med duft af melon og paradisæbler og med en god fylde i smagen med noter af moden frugt og et lille bid af grape til slut. Vinen er til den lidt søde side og velegnet til fx asiatiske retter med sødme. Et godt glas til normalprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Moselland Riesling Trocken, Moselland, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

80 kr., Skjold Burne

En hvidvin, der dufter frisk af citrus, kvæde og paradisæbler. Smagen er ligeledes til den friske side med grønne druer og igen strejf af citrus. En god all round sommer-vin, der fx vil egne sig til rejer og jomfruhummer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bach-Wagner Spätlese Trocken Thörmicher Ritsch, Weingut Bach-Wagner, Riesling, Mosel, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

Der er mineralske noter over både duften og den fine, tørre frugtsmag. Det er en meget dejlig, delikat og kompleks hvidvin, der vil egne sig fint til lyse fisk og skaldyr. Prisen er lav for så god en kvalitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Jörg Weisich Kabinett, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (9,9%)

En udmærket halvsød hvidvin med honningnoter i både duft og smag. Eftersmagen slutter dog lidt hurtigt. Drik den til sommerens jordbær-desserter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Handlese Riesling Feinherb, Jakob Zimmermann, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (11%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 31. maj: 49,50 kr. ved 2 flasker. Kan også købes i SuperBrugsen, Kvickly

En dejlig halvtør hvidvin, der dufter af aromatiske grønne druer og har en frisk og fyldig smag med modne gule blommer og en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Drik vinen som apéritif, til salater med et indslag af frugter eller bær eller til retter med kammuslinger. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Thomas Schmitt, Schmitt Söhne, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (10%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

I denne smukt farvede grønblå flaske er der en vin, der dufter fint af grønne druer og har en smag med en let sødme, men ikke af så meget andet. Smagen forsvinder lidt brat. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moselland Riesling Auslese, Moselland, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (7,5%)

110 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin kommer fra det store kooperativ Moselland - men stort kan også være rigtig godt. Og det er denne relativt søde vin (Auslese, som der står på etiketten). Den har en fin og sart duft af lyse rosiner og en smag med sødme, der på fineste vis får modspil af den typiske Riesling-syre. En mild og imødekommende vin, der vil være sagen til jordbær med vanilleis - eller bare som den er godt afkølet. Med sine kun 7,5% alkohol er den også et godt bud på en vin til dem, der skal køre hjem bagefter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thörnicher Ritsch Spätlese, Weingut Bach-Wagner, Riesling, Mosel, Tyskland, 2015, lav alkohol (12%)

110 kr., Annisse Vingård

Man kan ikke blive træt af at lugte til denne hvidvin med dens mange lag, fine krydrede noter og strejf af honning. Smagen er ren nektar med en dejlig sødme i kombination med en tilpas tørhed. Vinen er dog mest til den søde side og vil egne sig fint til asiatiske retter, der ligeledes har lidt sødme. Men den er også en nydelse godt afkølet, som den er. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosch Feinherb, Weingut Josef Rosch, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (11%)

115 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Jysk Vin

Modne grønne druer og citrus præger duften af denne glimrende hvidvin. Smagen overrasker med sin fine sødme. Men det er ikke en sød vin - det sørger den karakteristiske Riesling-syre for, der giver et godt modspil til slut. En god vin til lette asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stairs n' Roses Trocken, Stairs n' Roses, Roter Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (12%)

Denne dejlige hvidvin er lavet på Roter Riesling - en sart violet Riesling-drue, som der kun er plantet ganske lidt af i Tyskland og Østrig. Vinen har den for nogle Rieslinger kendte petroleums-duft samt fine noter af abrikos. Smagen er fyldig og harmonisk med moden frugt og en tilpas syre - samt en lang og let cremet eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wine Not? Trocken, Weingut Schmitges, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

129 kr., Propperiet

Der er modne gule blommer i duften af denne hvidvin. Smagen er dejlig og kompleks, tør og med en mineralsk note, der holder ud i den lange eftersmag. En mild og venlig vin og et godt bud på en ledsager til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Ürziger Würzgarten Feinherb, Weingut Karl Erbes, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

129 kr., Propperiet

En vegansk hvidvin med god frugtfylde og en hel del sødme uden af være direkte sød samt en anelse banan i eftersmagen. Det er faktisk en god vin, men prisen er lige i overkanten. Drik den til en let og ikke for sød dessert, eller som den er godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pauly Generations, Weingut Axel Pauly, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (10,5%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Supervin

En sart duft af søde grønne druer og hybenroser møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er tør og meget fyldig og med en lille krydret note og en anelse sødme til slut. Det er en udmærket vin, der med sit lave alkoholindhold er velegnet til apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Selbach Oster Zeltinger Kabinett Trocken, Selbach-Oster, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

I duften af denne fortræffelige hvidvin er der flint, modne grønne druer og en anelse petroleum. Smagen har god fylde, er aromatisk og med en perfekt balance mellem tørhed og en fin frugtsødme med strejf af krydderhonning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Selbach Oster Zeltinger Himmelreich Kabinett Halbtrocken, Selbach Oster, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (11,5%)

Der er dejlige aromatiske frugtnoter og en lille honningnote i duften af denne vin, mens smagen er delikat, åben og fyldig og med en perfekt balance mellem sødme og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hütte Monopollage Kabinett, Weingut von Hövel, Riesling, Mosel, Tyskland, 2017, lav alkohol (7,5%)

250 kr., 175 kr. ved 2 flasker, Erik Sørensen Vin

Denne hvidvin er en absolut nydelse fra ende til anden. Den har en elegant mineralsk duft og en bred smag af hyldeblomster samt en let sødme og et lille tørt bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosch Apotheke, Weingut Josef Rosch, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (13%)

279 kr., pris ved 3 flasker: 239 kr., Jysk Vin

Der er mineralske noter i duften af denne fortræffelige hvidvin, mens smagen er fyldig med god moden frugt, pære og kvæde og med en lang og blød eftersmag med en lille honningnote til slut. Oplagt godt afkølet til lidt luksus en lun sommereftermiddag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pauly Helden, Weingut Axel Pauly, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (12,5%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 259,95 kr., Supervin

Karambole, kærlighedsfrugt og en fin krydring mødes i den aromatiske duft af denne top-hvidvin. Smagen byder på frisk pære og kvæde og i den lange eftersmag mineralske noter. Velegnet blandt andet til kammuslinger og andre fede skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Hütte Monopollage Spätlese, Weingut von Hövel, Riesling, Mosel, Tyskland, 2018, lav alkohol (9%)

375 kr., pris ved 2 flasker: 250 kr., Erik Sørensen Vin

Der er mineralitet i duften af denne hvidvin, men også en hel del svovl. Smagen er som en lækker cremet most af modne druer og lidt lyse rosiner men også med et tilpas tørt bid, der giver vinen en god balance. Drik den som en halvsød apéritif eller til asiatiske retter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen