Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 2022



Mere hvidvin og rosé fra Rhône

Når der kommer vin på bordet fra Rhône, er den stort set altid rød. Men der fremstilles også både hvidvin, rosé og mousserende vin i det sydfranske distrikt. Og, hvis det står til producentforeningen Inter Rhône, så vil det være langt mere almindeligt at åbne en af distriktets hvidvine eller roséer, når vi runder 2031.

Som det er nu, udgør rosé 14% af Rhônes totale vinproduktion og hvidvin kun 10%, men målet er, at de to vintyper til sammen skal udgøre en tredjedel af produktionen indenfor de næste ti år.
Det kræver, at vinproducenterne opmuntres til at plante flere grønne druer, og at forbrugerne i den anden ende får øjnene op for hvid og rosé Rhône-vin. Til at få det hele til at gå op i en højere enhed, er der afsat 3 millioner euro (cirka 22 mio. kr.), der blandt andet skal dække udgifterne til en verdensomspændende markedsføringskampagne.

Godkendelse af nye druer


Det kan virke lidt paradoksalt, at netop Rhône vil satse stadig mere på hvidvin. Der er allerede meget varmt og tørt i Sydfrankrig, og ligesom så mange andre vindistrikter verden over, kan man i Rhône også mærke klimaændringerne og de stigende gennemsnitstemperaturer. Og det er jo langt fra alle grønne druer, der kan klare så høje temperaturer.
Men det kan Piquepoul og Bourboulenc, som der allerede nu fremstilles hvidvin på, og hos Inter Rhône regner man med, at arealet med netop disse to druer vil øges i de kommende år. Begge druer har en evne til at bevare en frisk syre i selv meget varme omgivelser.
Derudover overvejer man at godkende hele tre nye grønne sygdoms- og varmeresistente druer i en ikke så fjern fremtid - alle dyrkes de i øjeblikket på forsøgsbasis i Rhône, men forsøgene ser yderst lovende ud.


Bolney Wine Estate i West Sussex er et af den nye appellations mest prisbelønnede vinhuse.

Sussex får navnebeskyttelse

I EU kan man tildele bestemte vinområder en PDO (Protected Designation of Origin). Det vil sige en navnebeskyttelse, så navnet kun må anvendes på vine fra netop dette område. Champagne og Bordeaux er eksempler på vinområder, der har opnået PDO-status.

Nogle gange omfatter PDO’en et større område, andre gange en enkelt vinmark, der udmærker sig ved sit terroir i forhold til de omkringliggende marker.
I 2017 opnåede England sin første PDO for en enkelt vinmark - den tilhører Camel Valley, Cornwalls største vinhus.
Det drejer sig om marken Darnibole, hvor der dyrkes Bacchus-druer til fremstilling af hvidvin. I ansøgningen om en PDO fremhævede ejeren af vinhuset, Bob Lindo, markens særegne gamle skifer-undergrund, der giver vine med en særlig mineralsk karakter. Netop hvidvinene fra denne mark har også opnået et hav af internationale medaljer og priser.
Nu har et britisk vinområde, nemlig det sydengelske Sussex, for første gang fået PDO-status.

Skal leve op til en række krav


Det er hele syv år siden, vinproducenterne i Sussex indsendte en ansøgning til DEFRA (Department for Environement, Food and Rural Affairs), der nu omsider har givet sin godkendelse. EU’s blå stempel er en formalitet, men skal selvfølgelig gives, før områdets vinproducenter kan føle sig helt sikre på sejren.
For at vinhusene kan sætte et Sussex PDO på etiketten, skal samtlige druer stamme fra PDO’en, hvilket vil sige fra West Sussex eller East Sussex.
Der følger også en række strenge krav med den nye status. Når det gælder områdets berømmede mousserende vine, skal de være fremstillet efter champagnemetoden, og hovedparten af vinen i en flaske skal stamme fra de klassiske champagne-druer, Chardonnay, Pinot Noir og Meunier.

Minimum 11% alkohol


Derudover må der iblandes mindre dele af Pinot Gris, Petit Meslier, Pinot Blanc, Arbanne og Pinot Noir Précoce i boblevinene. Og så skal vinen have et alkoholindhold på minimum 11%.
For stillevinenes vedkommende er det tilladt at anvende en lang række internationale druer og hybriddruer i fremstillingen - heriblandt Auxerrois, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Arbanne, Dornfelder, Rondo og Solaris. Grænsen for, hvor mange druer, der må høstes pr. hektar, ligger på 14 tons.
Der vil selvfølgelig også blive nedsat en smagekomité, der skal teste, at vinene fra Sussex PDO fortsat lever op til kvaliteten.


Foto: Unsplash/Caroline Attwood.

Sådan renses glasset

Hvis man skal smage flere forskellige vine til fx en privat vinsmagning eller i en vinklub, renser man typisk glasset mellem hver vin. Og ikke bare, hvis man går fra rødvin til hvidvin. Lidt bundfald fra en ufiltreret rødvin eller aromaen fra en meget kraftig vin vil uden en rensning uvilkårligt overføres til den næste vin.
Rigtig mange renser glasset ved at hælde en sjat vand i det, hvirvle den rundt og smide den ud. Men det bør man aldrig gøre ifølge et interview i VinePair med den amerikanske sommelier Brianne Cohen.
Som hun siger, så vil enhver væske samle sig i bunden af et vinglas, og selv den mindste smule vand, der ligger der, vil fortynde den næste vin, der hældes i glasset. Og det kan ændre smagen og endog lugten af vinen – og ændringen kan være vidt forskellig, alt efter om vandet er hårdt, mineralsk eller har en lidt kemisk smag.
Nej, det eneste rigtige at rense glasset med er den vin, man netop skal til at smage. Kom en lille sjat i vinglasset og drej glasset rundt, så vinen kommer godt op ad siderne, hvorved al aroma fra den foregående vin fjernes. Når sjatten er kasseret, er glasset klart til den nye vin.


Miguel Torres.

Besøg fra Familia Torres

Familia Torres er Spaniens store berømte vinproducent, der har dyrket vin i Pènedes siden 1628 – i dag med fjerde og femte generation bag roret og med en eksport til 145 forskellige lande. I Spanien breder virksomhedens marker sig over 1900 hektar i Pènedes, Priorat, Rioja, Ribera del Duero, Rueda og Rias Baixas. Dertil kommer vinmarker i Chile og Californien.
For nylig gæstede fjerde generation, Miguel Torres, Danmark og præsenterede sammen med sin danske importør, Theis Vine, en række rød- og hvidvine for en lille flok vinbranchefolk.
Miguel Torres er en intelligent, lun og veltalende mand, der har let til smil. Men han er også en alvorligt bekymret mand – bekymret for den globale opvarmning og dens konsekvenser for vinens verden. Og han har ikke bare ladet det forblive ved bekymringen - han og hans familie har om nogen grebet til handling.
Målet er, at Familia Torres skal være klimapositiv i 2040 – altså ikke bare CO2-neutral men at absorbere mere CO2, end man producerer. Og man er godt på vej – siden 2008 har vinhuset reduceret sit CO2-udslip med 35%, blandt andet ved at udskifte 150 benzinbiler med el-biler, få installeret solcellepaneler og vindmøller, fange CO2 under gæringen af druemosten og genanvende den og ”indkapsle” den naturlige CO2 i jorden mellem rækkerne af vinstokke ved at plante dækafgrøder.

Har opkøbt jord i højderne


Ud over indsatsen inden for ”egne fire vægge” har Familia Torres også – sammen med amerikanske Jackson Family Wines - grundlagt organisationen International Wineries for Climate Action (IWCA) - et forum, hvor medlemmerne kan dele deres erfaringer med klimavenlige tiltag i vinmarker og vinerier og få hjælp til implementering af nye grønne tiltag.
Siden organisationens fødsel i 2019 har 35 vinhuse fra Spanien, Frankrig, Portugal, Østrig, USA, New Zealand og Chile meldt sig under fanerne. Og før 2022 er omme, regner Miguel Torres med, at antallet af medlemmer er oppe på 50.
Familia Torres har også indstiftet en pris, som uddeles hvert år til vinhuse, drueavlere, flaskeproducenter og andre branchefolk, der har stået for en særlig stor reducering af CO2-udslippet i deres virksomheder.
Men ét er kampen mod den globale opvarmning – noget andet, at man er nødt til at tilpasse sig klimaændringerne:
- Vi har allerede for en del år tilbage opkøbt jord i højderne – i kølige omgivelser, hvor man endnu ikke kan dyrke vin, men det vil man kunne på et tidspunkt, lød det fra Miguel Torres. Og så er der de druer, der anvendes, og her begyndte han for tre årtier tilbage – før global opvarmning var på alles læber - et projekt som uden tvivl også vil få betydning for husets vinproduktion i en fremtid med højere gennemsnitstemperaturer (fortsættes nedenfor...).

54 gamle druesorter

Projektet gik ud på at genopvække gamle lokale druesorter. Først satte Miguel Torres en annonce i de lokale catalanske aviser, hvor han efterlyste gamle glemte vinstokke, og siden da er der fundet utallige af disse lokale druesorter i marker, haver og baggårde.
Femte generation af familien Torres, Miguel Torres Maczassek, har fortsat arbejdet, og ifølge ham er Catalonien det område i Spanien, der har den største koncentration af gamle lokale druer.
Ofte er druernes navne forsvundet i de historiske tåger, men så henvender Familia Torres sig til vinuniversitetet i den franske by Montpellier. Her kan man via DNA-analyser med 99,9% sikkerhed konstatere, hvilken af verdens 5000 druesorter, der er tale om. I dag udfører vinhuset forsøg med i alt 54 forskellige gamle sorter, hvoraf endnu kun seks er godkendt af myndighederne til vinproduktion.

Top-vine i glassene


Nogle af disse gamle lokale druer kan i fremtiden vise sig at trives bedre på spansk jord end mange af de internationale druer. Flere af dem er fx langt mere modstandsdygtige over for tørke. Man kan læse mere detaljeret om projektet – og om Familia Torres – i vores serie af postkort.
Nu må vi jo ikke glemme vinene, der blev serveret under præsentationen, og som alle kan købes hos Theis Vine. Der var blandt andet den elegante Milmanda 2018 (450 kr.) på 100% Chardonnay – tør med mineralske, let krydrede noter og en perfekt balance mellem frugtsødme og syre og rødvinen Purgatori 2019 (300 kr.) – en topvin med flere komplekse lag, en vis saftighed, sort peber og strejf af kanel i den lange eftersmag. Vi smagte også to årgange af Mas La Plana, Familia Torres’ flagskib på Cabernet Sauvignon og en rødvin, man bare må give sig hen til med dens duft og smag af svampe, mørke kirsebær og varme krydrede noter (årgang 2017 til 550 kr.).


Når den farvede ring begynder at forsvinde, skal man skynde sig at drikke champagnen.

Sladrer om boblerne i flasken

Hvis man virkelig ikke ved, hvad man skal finde på i gave til en vinnørd, så kan man jo fx forære vedkommende Le Bubble Indicator, en ”boble-indikator”. Det er en rund dims, som man skuer fast øverst på en åbnet flaske champagne eller anden mousserende vin, hvor der måske bare er halvdelen tilbage i flasken.
Dimsen, som er kreeret af firmaet L’Atelier du Vin, kan måle trykket inde i flasken, og når den rød- og hvidfarvede ring begynder at forsvinde, er det på tide at tømme flasken, før indholdet bliver fladt og kedeligt.
Så vidt vi ved, sælges Le Bubble Indicator ikke herhjemme, men den kan blandt andet købes for det, der svarer til 418 kr., ved at klikke her.


Her ses den traditionelle måde at opbinde vinstokkene på i Vinho Verde, nemlig i høje espalierer. Foto: Vinhoverde.pt.

Stor smagning af Vinho Verde

Vinho Verde er portugisisk for ”grøn vin”, men det har intet med vinens farve at gøre – det grønne går på, at landskabet i Minho-regionen i Portugal, hvorfra vinen kommer, er ualmindeligt grønt og frodigt, hvilket skyldes de omkring 1200 mm nedbør, der falder årligt. Til sammenligning får Danmark ”kun” cirka 750 mm om året.
Der fremstilles mest rødvin i Portugal, men i dette grønne hjørne i den nordligste del af landet gælder det hvidvinene – dejligt friske og sprøde vine på en lang række lokale druer.
D. 21. juni har man en oplagt mulighed for at smage en bred vifte af disse hvidvine – samt nogle af de rødvine og roséer, der også fremstilles i området. I alt 15 vinproducenter fra Minho – eller Vinho Verde, idet regionen har taget navn efter vinen – indtager Hotel Skt. Petri i København.

Masterclass for vinbranchen


Fra kl. 11-12.15 er smagningen forbeholdt den danske vinbranche – der også har mulighed for at deltage i en masterclass afholdt af Thomas Ilkjær om medaljerede enkeltdruevine. Fra kl. 13 til 19 er der åbent for walk around smagning for branchen, og fra kl. 16.30 er enhver med glæde for god vin velkommen. Vinprofessionelle kan læse mere og tilmelde sig ved at klikke her. Og er du forbruger, kan du få mere info og købe billetter for kun 50 kr. stykket ved at klikke her.

Vinstokke fra rummet analyseret

For et par år siden sendte Space Cargo Unlimited 12 flasker Petrus årgang 2000 og 320 vinstokke op til International Space Station. Målet var, at undersøge, hvordan begge dele blev påvirket af vægtløsheden og den øgede stråling, der er i rummet. I januar sidste år vendte vine og vinstokke så tilbage til jorden. ”Rum-vinene” er siden da blevet smagt op mod jordiske kontrolvine fra samme Bordeaux-slot og af samme årgang – hvordan den smagning faldt ud, nævnte vi i uge 13 2021.

Nu gælder det vinstokkene, som er Cabernet Sauvignon og Merlot. Efter deres hjemkomst til jorden, er de i februar i år blevet genplantet, og deres skud er samtidig blevet underkastet nøje analyser af forskere fra universitetet FAU Erlangen-Nüremberg. Desuden er vinstokkenes udvikling blevet sammenholdt med en kontrolgruppe af vinstokke, som er blevet dyrket sideløbende her på jorden.

Øget modstandskraft


De foreløbige resultater viser, at der er forskelle i indholdet af polyfenoler (antioxidanter) og i væksthastigheden mellem ”rum-vinstokkene” og dem i kontrolgruppen. Men mere interessant er det, at ”rum-vinstokkene” viser en øget modstandskraft mod meldug og angreb fra vinlusen Phylloxera vastatrix.
Forskerne ser en fremtid for sig med en mulighed for at udvikle sygdomsresistente vinplanter i rummet og bringe dem tilbage til plantning på jorden.
Næste skridt er at se, hvordan rødvin fremstillet på ”rum-druerne” vil arte sig. Første lille høst til en mikro-vinfremstilling forventes i hus i efteråret 2023.
man kan læse mere om Space Cargo Unlimited og firmaets projekt ved at klikke her.


I gangene og rummene nede under Christiansholms Batteri kan man nu få opbevaret sine vine.

Vinopbevaring med vokseværk

I 2016 slog iværksætteren Søren Riis dørene op for firmaet UrbanWineBox i den nyrenoverede del af Carlsberg Byen under ”de hængende haver”. Her giver firmaet danskere mulighed for mod betaling at få opbevaret deres vine under de rette forhold, når det gælder temperatur og luftfugtighed.
Kunderne er typisk vinsamlere, vininvestorer eller folk, der simpelt hen er vokset ud af deres vinkælder eller har brug for opbevaring, der overholder alle forsikringsmæssige krav.
UrbanWineBox tilbyder ikke kun opbevaring men giver også mulighed for, at brugerne af kælderen - eller medlemmerne, som firmaet kalder dem - nemt kan købe og sælge vine indbyrdes.
Firmaet har haft succes lige siden åbningen, og har i dag 75.000 flasker vin i kælderen i Carlsberg Byen. Og med stigende efterspørgsel fra kunderne har det været nødvendigt med mere opbevaringsplads. Derfor har UrbanWineBox netop udvidet med nye lokaler i fortet Christiansholms Batteri i Klampenborg. Fortet lukkede i 1920, og har siden da været brugt til opbevaring af bananer, hvilket har givet det tilnavnet Bananfortet.

Ser muligheder i bunkerne


Christiansholms Batteri blev bygget i 1800-tallets slutning for at beskytte København, så det er med andre ord nogle meget sikre lokaler, der nu skal passe på kundernes vine. Væggene er mere end to meter tykke, hvilket også giver den fornødne konstante og kølige temperatur, når det gælder vinopbevaring. Og som kunde kan man holde øje med sine vine hjemme foran computeren, idet samtlige vine, der kommer til Christiansholms Batteri – og til Carlsberg Byen – bliver fotograferet og digitaliseret. I de nye rammer bliver det i øvrigt også muligt for kunderne at afholde vinsmagninger.
Hos UrbanWineBox ser man muligheden for i fremtiden at udvide konceptet yderligere:
- Mange af de gamle bunkere fra 1800- tallet ligger ubenyttede hen omkring København, lyder det fra kommunikationskonsulent Rami Zouzou. - De fortjener at blive taget i brug og tjene et formål, da den danske stat jo har investeret mange penge i dem. Og her er opbevaring af vin nærliggende, da stadig flere investerer i vin.
Man kan læse mere om firmaet og vinopbevaringen ved at klikke her.


Smart bord med ben af fade

Nu, hvor picnic-sæsonen er startet, er det med at stille vinglassene fra sig et evigt tilbagevendende problem. Men til venstre ses en enkel men smart løsning – et lille træbord med indskæringer til glassene.
Lignende borde findes på det danske marked, men så vidt vi ved ikke med et hul til en vinkøler.
Bordet er af behandlet fyrretræ og med ben af vinfade, der har udtjent deres oprindelige formål. Prisen er 249 dollars (cirka 1750 kr.), og det kan købes ved at klikke her – dog fremgår det ikke tydeligt, om der sendes varer til Danmark. Men en så enkel idé kan vel kopieres med lidt håndværkersnilde…
Kaptajn Per Starklint fra det danske HDMS Triton på Hans Ø i 2003 efter, at det danske flag var rejst. Foto: Wikipedia/Per Starklint.

Fredsaftale om ø underskrevet

I uge 8 nævnte vi striden mellem Grønland og Canada om Hans Ø i Kennedy Kanalen – en strid, der har stået på siden 1930, og som siden 1973 har omfattet et ganske særligt ritual. På skift har danske og canadiske soldater besøgt øen, plantet deres lands flag og sat henholdsvis en flaske snaps og en flaske whisky ved flaget – og har taget det andet lands flaske med sig væk fra øen.

Men nu – efter 90 år – er stridsøksen omsider blevet begravet. Danmark og Canada er blevet enige om at dele Hans Ø sådan nogenlunde på midten, så grænsen følger en naturlig klippespalte, der løber fra nord til syd. I den forgange uge mødtes udenrigsminister Jeppe Kofod med sin canadiske kollega, Mélanie Joly, i Ottawa, hvor de sammen underskrev fredstraktaten. Og som et led i ceremonien udvekslede de selvfølgelig en flaske snaps og en flaske whisky.

En eftertragtet ø


Det årelange ritual kan jo nok få nogle til at trække på smilebåndet, men striden om den golde ubeboede Hans Ø har en mere seriøs baggrund – nemlig muligheden for at udvinde mineraler.
Gennem årene har såvel danskerne som canadierne flere gange indsendt ansøgninger om tilladelse til at drive minedrift på øen, og hver gang har begge parter fået afslag på grund af den verserende strid.
Om Canada og Danmark nu skal til at grave efter mineraler på hver sin halvdel – eller om man graver sammen og deler i porten - melder historien endnu ikke noget om.
Bowmore, der blev grundlagt i 1779, har kreeret denne iøjnefaldende nye whisky sammen med Aston Martin.

En whisky til Aston Martin-fans

To berømte, gamle virksomheder, det skotske whiskydestilleri Bowmore i Islay og den britiske luksusbilproducent Aston Martin har sammen bedrevet en ny whisky.
Navnet er ARC-52, og whiskyen er en 52 år gammel single malt, der er tappet på en ret opsigtsvækkende karaffel, kreeret af Aston Martins designer-team. Til skabelsen af karaflen er der brugt såvel moderne 3D-print som godt gammelt håndværk med først lermodeller og så håndblæst glas.
Den gamle whisky er kun tappet på i alt 100 nummererede flasker, og der bliver ikke lanceret flere fra destilleriet. De første 50 bliver frigivet til salg i sensommeren og de sidste i starten af næste år, og det bliver kun Storbritannien, Holland, Tyskland, Canada, USA, Kina og Singapore, der bliver begunstiget med nogle få flasker hver.
Nu er der heller ikke tale om en whisky, som vil blive revet ned fra hylderne – det sørger prisen for. En karaffel ARC-52 koster nemlig det, der svarer til cirka 535.000 kr.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Josh Jensen.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Josh Jensen, der som noget helt unikt i 1970'erne begyndte at fremstille Bourgogne-inspirerede Pinot Noir-vine på californisk jord. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Josh Jensen (1944-2022) var en pioner, når det gælder elegante californiske rødvine på Pinot Noir-druen à la dem, der fremstilles i Bourgogne, og hans vinhus, Calera Wine Company, er af den amerikanske vinguru Robert Parker blevet kaldt for Californiens Romanée-Conti.
Josh Jensen voksede op i Californien i en familie, der ikke var spor interesseret i vin – kun når farens gode ven og vinkender, George Selleck, kom på besøg, kom der vin på bordet. Og det var Selleck, der gav den unge Josh en spirende interesse for vin - som han plejede i sin fritid, mens han studerede kunst og litteratur ved Yale University og senere antropologi ved det britiske Oxford University.
Straks efter sin mastereksamen i antropologi turede han gennem de europæiske vindistrikter, hvor han undervejs arbejdede med i vinmarker og vinerier. Lykken var gjort, da han nåede til Bourgogne og fik job som høstarbejder hos selveste Domaine de la Romanée-Conti, der fremstiller verdens nok mest berømte rødvin på Pinot Noir.
Josh Jensen sugede til sig af viden under opholdet og uddybede sin viden om Pinot Noir-vine hos endnu et berømt Bourgogne-hus, Domaine Dujac.
Vel hjemme igen i USA begyndte han at lede efter et stykke jord, hvor han kunne plante en vinmark. Men det skulle være en jord rig på kalksten, ligesom i Côte d’Or i Bourgogne. Kun med en sådan jord ville han have mulighed for at fremstille vine, som i elegance og kvalitet kunne matche de store bourgogner.
Efter to års søgning fandt han det perfekte sted, Mount Harlan, som er en del af bjergkæden Gabilan, der strækker sig mellem regionerne Monterey og San Benito i Californien.
Sammen med sin hustru og hendes 7-årige datter slog han sig ned i en campingvogn og boede på dette afsides beliggende sted, hvor der endnu kun var jordveje og ingen elektricitet, alt imens han begyndte at plante sine Pinot Noir vinstokke på Harlans bjergskråninger.
I 1971 grundlagde Josh Jensen sit vinhus, Calera Wine Company, og i 1978 kom hans første årgang Pinot Noir-vin på markedet. Den blev rost til skyerne af anmelderne for dens elegance, kompleksitet og gode struktur – noget, der ikke var almindeligt for californisk Pinot-vin dengang. Men med tiden blev hans vine, der er hædret med utallige priser, et forbillede for mange andre californiske vinproducenter, og Josh Jensen tilskrives i dag æren for at have kickstartet det store boom af Pinot Noir-vine i den amerikanske stat.
Det lykkedes også Josh Jensen at få myndighederne til at godkende hans vinmarker som en selvstændig appellation, Mt. Harlan American Viticultural Area (AVA) i 1990 – noget, som kun er tilfaldet en håndfuld vinhuse på verdensplan.
I 2017 solgte han Calera Wine Company til The Duckhorn Portfolio, da hans tre børn, Silvie, Duggan og Chloe, ønskede en karriere uden for vinindustrien.
Josh Jensen er blevet kaldt for en af de mest unikke og indflydelsesrige personer i den moderne amerikanske vinindustri, og hans vinhus kom hele fire gange med på Wine & Spirits top-100 liste over de bedste vinhuse i verden.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvor længe har japanerne fremstillet whisky?

- I sidste uge nævnte I, at en flaske af den ældste japanske whisky (55 år gammel) er kommet på auktion. Men er det da så kun siden 1967, man har fremstillet whisky? Spørger Markus Mogensen.
Nej, men det er den ældste eksisterende japanske whisky tappet på flaske. Men whiskyproduktionen i Japan er dog ikke nær så gammel som i fx Skotland eller USA.
I 250 år havde Japan haft sine grænser lukket mod omverdenen, men i 1853 lagde et amerikansk skib til i Tokyos havn med det formål at få en handelsaftale i gang.
Som gave til shogunen og hans hof havde kaptajn Matthew Perry medbragt et fad med whisky, og den for japanerne nye spiritus vakte begejstring. Snart forsøgte japanerne selv at fremstille whisky – dog uden den store succes. I et af forsøgene blev alkohol lavet på korn blandet med juice, krydderier og endda parfume.
Det endte med, at japanerne sendte delegationer af sted til Europa og Nordamerika for at blive klogere på, hvordan den gyldne smagfulde whisky blev til. Og i 1923 åbnede Japans første whiskydestilleri, Yamazaki, med Masataka Taketsuru – der havde studeret whiskyfremstilling i Glasgow - som daglig leder. I dag er det Suntory, der ejer destilleriet.


Ugens vinøse billede

Jess Thorsen har taget dette smukke billede i Bourgogne, hvor han blandt andet besøgte Clos de Vougeot med den fornemme mark, kranset af en middelalderlig mur.
Midt på marken ligger Château de Clos de Vougeot, der ses på billedet her.
Marken blev tilplantet af Cistercienser-munke fra klosteret i Cîteaux – det skete i 1100- til 1300-tallene. Muren er fra 1336, mens den store bygning blev opført i 1551.
I bygningen holder Bourgognes vinbroderskab til. Confrérie des Chevaliers du Tastevin kalder "brødrene" sig – Ridderne af Smagekoppens Broderskab.
Marken er igennem århundrederne ved arv og salg blevet opdelt i cirka 80 parceller.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-690
Billede 569-594Billede 595-621


690 Calera Wine Companys vinstokke breder sig i bakkerne ved Mount Harlan i Californien (foto © Calera Wine Company).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Preignes Le Vieux, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Fra Languedoc er det mest rødvine, vi får til anmeldelse, men her er en hvidvin. Det er en rigtig dejlig, tør og forholdsvis kraftig vin, og i både duft og smag er der noter af grape. Den er sagen, hvis der skal fisk på grillen.

stjernestjernestjerne

Ruwer Sommerau Trocken, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Mr. Ruby

En meget mild hvidvin med en fin frugtsmag med en anelse sødme men også med en lille smule syre i eftersmagen. Vinen er så let, at nogle nok vil synes, den er lidt tynd. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Instant Brut Rosé, Albin Jacumin, Vin de France, Frankrig, middel alkohol (13,5%)

En dejlig tør rosé, der dufter og smager fyldigt af røde sommerbær. Konsistensen er let cremet, og eftersmagen holder længe i munden og slutter med en anelse bærsødme. Nyd vinen til fede fisk eller lette kødretter. 75 kr. er en helt ok pris for så dejlig en vin.

stjernestjernestjernestjerne

La Mascota Rosé, Mascota Vineyards, Mendoza, Argentina, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. juni: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rosévin med en sart lys farve og en delikat duft af ribs. Smagen er frisk og saftig, relativt enkel og lidt spinkel men med fin bærfrugt. Tilbudsprisen på 50 kr. indkasserer den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lavendette Rosé, Provence IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 80 kr., Skjold Burne

Denne dejlige rosévin er lavet på lige dele Syrah og Grenache samt 20% Cinsault. Den dufter af friske hindbær og har fine herbale noter. Smagen er tør, fyldig og saftig og med et lille grape-bid til slut. Drik den til stegt laks eller kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja Rosé, Villa Annaberta, Verona IGT, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. juni: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En delikat rosévin med en lys laksefarve og duft af ribs. I den tørre smag er der også røde bær - ribs og stikkelsbær - og strejf af rød grape. Et kup til prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Vivabío, Nero d'Avola, Sicilia DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

59,95 kr., SPS Wine

Der er ren lakrids og syltet blomme i duften af denne gode økologiske rødvin. Smagen er intens, krydret men også med god frugt - især kirsebær - og med et lille tanninbid til slut. Vinen åbner sig og viser sig fra sin bedste side, når den får lidt ilt, så plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's Crest, South Eastern Australia, Australien, 2020, middel alkohol (14%)

74,95 kr., pris på tilbud fra 24. til 30. juni: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin er 100% CO2-neutral - og ud over det er det også en glimrende og uhøjtidelig rødvin, sådan en man drikker til sommerens grillretter, en pizza eller en god pastaret. Den er fyldig og koncentreret, har en hel kurvfuld af modne mørke bær samt fine krydrede noter og en lang eftersmag med et lille bid at ren lakrids til slut. Tilbudsprisen på 39 kr. er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Cristia Ventoux, Ventoux AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Med en cykelrytter, der drøner ned ad bakke, på etiketten, er denne økologiske rødvin yderst aktuel. Det er en uhøjtidelig men også meget lækker vin med modne mørke bær i duften og en koncentreret frugtsmag med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. En dejlig all round vin, som man kan drikke til både grillstegt kylling og en pizza foran fjernsynet, når Tour de France lige straks løber over skærmen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Unang, Ventoux, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En økologisk rødvin fra Château Unang, hvis rødder går helt tilbage til 800-tallet. Vinen har en fin duft af græs og krydderurter og en kompleks smag med noter af tørret frugt, der giver den ellers tørre vin en let og pikant sødme. Det er en interessant og meget dejlig vin, som vil egne sig fint til ikke for kraftigt krydret grillmad og til cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milton Park, Thorn-Clark, Shiraz, South Australia, Australien, 2019, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 75 kr., Skjold Burne

Der er både moden og tørret frugt i duften af denne lækre rødvin. Smagen har stor fylde og koncentration, tilpas frugtsødme og dejlige krydrede noter i eftersmagen, som bliver hængende i munden. Det er en vin med stor spændvidde til mad - lige fra en god pastaret til grillet kylling og bøf. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brotte Esprit, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

110 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 90 kr., Skjold Burne

Det er ikke så længe siden, vi smagte årgang 2019 af denne glimrende rødvin, og de samme rosende ord gælder også for årgang 2020: En fyldig og aromatisk rødvin - en rigtig Rhône-vin - med de krydrede noter i front men også med god moden frugt som modspil. Eftersmagen er lang og varm og slutter med afrundede tanniner. Vinen er bestemt normalprisen værd - så køb den til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

3 de Olano Crianza, Bodegas Garcia de Olano, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Vinovida

En indtagende rødvin med en dejlig duft af mørke kirsebær og tørrede tranebær. Smagen er tør, med et godt saftigt bid, fine krydrede noter og en god syre, der vil kunne skære gennem sommerens lidt fede grillretter.

stjernestjernestjernestjerne

Sassarello, Campo ai Lecci, Toscana IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 23. til 29. juni: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

I flasken med denne rødvin findes en blanding af Sangiovese Grosso, Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er en ok rødvin, der har en god krydret smag, der dog slutter lidt hurtigt. Den fjerde stjerne skyldes tilbudsprisen ved 2 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montote Seleccion Exclusiva, Rioja DOC, Spanien, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin, der dufter af hyldebær, læder og mandel. Smagen er silkeblød og kompleks, fint krydret og med afrundede tanniner. Nyd vinen til cremede oste - eller bare, som den er. Et fantastisk godt glas vin til prisen ved 6 flasker.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen