Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2022



Forskere fra UEA samt de to brødre, som fandt skibsvraget i 2007 med nogle af de mange fine, 340 år gamle vinflasker.

Skib med en kongelig last

I 1682 var krigsskibet HMS Gloucester på vej hjem til England, og med om bord var den britiske tronarving, hertugen af York. I nogle år havde han levet i eksil i Bruxelles på grund af stridigheder i sit hjemland omkring tronarvefølgen. Men nu var det afgjort, at han skulle overtage tronen.

Da skibet nåede til kysten ud for Norfolk tidligt om morgenen d. 6. maj, indtraf katastrofen - det stødte på grund og sank. Kun nogle få af den cirka 200 mand store besætning overlevede, heriblandt hertugen, der tre år senere kunne indtage tronen som James d. 2. af England, Skotland og Irland.

Utallige vinflasker


I 2007 fandt to brødre og dykkere, Julian og Lincoln Barnwell, skibsvraget på havets bund – og et hav af vinflasker, der lå spredt rundt om vraget. Bjergningen af det righoldige gods har taget flere år - indtil videre har omkring 150 af flaskerne set dagslys for første gang i 300 år. Flaskerne er blevet overdraget til University of East Anglia (UEA), hvor forskere har undersøgt og analyseret indholdet i de 30, der stadig var forseglede og fyldt med vin.
I alle de år har man gået stille med dørene for at beskytte fundstedet og det gods, der endnu ikke var bjerget. Først i juni i år er fundet af skibsvraget og dets indhold offentliggjort.

Tysk og fransk vin


Forskerne er endnu ikke helt færdige med deres analyser af flaskernes indhold, men indtil videre har de fundet frem til, at de har indeholdt to forskellige typer vin. Den ene har været meget syreholdig og sandsynligvis fremstillet i Nordeuropa – måske Tyskland – mens den anden højst sandsynligt har været fra Bordeaux, altså claret, som englænderne kalder det.
Da det nu var tronarvingen og hans følge, der var ombord, har vinene med datidens øjne garanteret været fornemme og kostbare – i dag er de desværre udrikkelige.
Det vil blive muligt at se en del af de mange flasker samt andre fund fra skibsvraget på udstillingen The Last Voyage of the Gloucester: Norfolk’s Royal Shipwreck, som slår dørene op til februar næste år i Norwich Castle Museum and Art Gallery.
Man kan læse mere om skibsvraget, vinene og om hvem, der ellers var om bord, ved at klikke her.


Dette logo kan vinproducenter sætte på deres flasker, når de har opnået en ROC-certificering.

Den ultimative certificering

For nylig fik det argentinske Domaine Bousquet i Uco-dalen i Mendoza som det kun fjerde vinhus i verden sin ROC-certificering.

De fleste kender logoerne for økologisk og biodynamisk certificering – de ses som regel på vinflaskernes bagetiketter. Der er også logoet for fairtrade og et for veganske produkter. Nu er der så kommet endnu et logo på banen.
ROC står for Regenerative Organic Certified, og der er tale om en relativt ny certificering grundlagt i 2017 af en gruppe californiske landmænd, forretningsfolk og specialister i jordsundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed. Alle har de et ønske om at omforme landbruget og kæmpe mod klimaændringerne. Ifølge deres organisation, Regenerative Organic Alliance (ROA), er dette den ultimative certificering for landbrugsprodukter, idet den omfatter såvel økologi og biodynamik som gode arbejdsforhold for ansatte (fairtrade). Det er en ordentlig mundfuld med en række krav for dem, der vil opnå certificering.

Bearbejdning af jorden er forbudt


Når man som vinproducent følger det treårige ROC-program, skal man undervejs lægge sin vindyrkning om, så man lever op til certificeringens mange krav. Jordens sundhed er vigtig, og anvendelse af kemiske sprøjtemidler er derfor forbudt – hvilket jo er helt i overensstemmelse med økologiske principper. Derudover må man ikke bearbejde jorden mellem rækkerne af vinstokke – hvilket er en ganske almindelig praksis, der gør, at man giver næring tilbage til vinstokkene fra de dækplanter, der dyrkes mellem rækkerne. Men samtidig frigiver man ifølge ROA CO2 fra jorden til skade for klimaet.

Tre amerikanske vinhuse


Man skal også indføre en række biodynamiske dyrkningsmetoder – dog er det ikke nødvendigt at følge Månens faser, når det gælder plante- og høsttidspunktet.
Og så skal man efterleve en række krav inden for dyrevelfærd og arbejdsvilkår (lønninger, ansættelsesvilkår osv.).
Da certificeringen endnu kun træder sine barneskridt, vil der selvsagt gå en god rum tid, før vi ser den på vinflaskernes etiketter herhjemme.
Ud over Domaine Bousquet har Tablas Creek Vineyard i Californien (som det første vinhus), Fetzer, der ligeledes ligger i Californien og Troon Vineyard i Oregon opnået en ROC-certificering.
Man kan læse mere om certificeringen på ROA’s hjemmeside.


Fra Marathon du Médoc årgang 2019.

Så skal der løbes for 36. gang

8500 løbere mødes d. 10. september i Pauillac for at deltage i årets udgave af Marathon du Médoc. Løbet, som ikke har været afholdt de sidste to år på grund af covid-19, er altid et trækplaster, og arrangørerne har derfor måttet sætte en øvre grænse for antallet af deltagere. Nu er der lukket for registreringen, men ventelisten af håbefulde løbere, der ikke var plads til, er allerede lang.
Når det 42.195 kilometer lange løb er så populært, skyldes det ikke mindst, at det også er ualmindeligt festligt. Hvert år er deltagerne klædt ud ifølge et bestemt tema, og i år har arrangørerne valgt, at det skal være ”spillefilm”. Det skal der nok komme en helt masse fantastiske kostumer ud af… Marilyn Monroe, dinosaurer, Indiana Jones og hobbitter vil spæne af sted side om side.
Ruten strækker sig gennem vinmarker og forbi i alt 50 vinslotte i Pauillac, Saint-Julien, Haut-Médoc og Saint-Estèphe.
Ved 22 stationer undervejs kan løberne hvile benene, få smagsprøver på østers, ost, lækkert bøfkød og ikke mindst nyde fornemme lokale årgangsvine.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk fra læsere, der deltager i løbet.

Cognac gav et glimrende kick


Nu er der nok nogen, der tænker, at maraton og vinnydelse ikke just er den bedste match, og sandt nok, så forsynes deltagerne i nutidens mange maratoner som regel kun med vand og energidrik.
Men der var engang, hvor man anså alkohol for den bedst tænkelige energidrik for maratonløberne – som vi nævnte i sidste uge, så gjaldt det samme for Tour de France-rytterne i gamle dage.
Hvis løberne trængte til at få ekstra godt gang i bentøjet, fik de udleveret en cocktail af champagne tilsat en smule stryknin - den gift, som man i dag bekæmper rotter med.
Cognac blev også anset for et glimrende kick-middel til atleter. Under OL i Athen i 1896 - der i øvrigt var det første OL siden oldtiden - vandt den græske maratonløber Spiridon Louis. Han var ellers kørt træt nogle kilometer før mål, men så fik han et stort glas cognac og spænede sig derefter til en sejr.

Champagne i lange baner


I 1908 vandt Alberg Corey Chicago Marathon, hvilket han tilskrev den pænt store mængde champagne, han havde nedsvælget under løbet.
Og så var der løberne ved OL-maraton i London samme år. Løbet foregik en meget hed sommerdag, og de fleste af de i alt 55 deltagere opgav på halvvejen. For at løbet ikke skulle ende som en fiasko, skyndte man sig at uddele sportsflasker med cognac og champagne-stryknin cocktails til de resterende løbere - og så kom der ellers mere liv i kludene.


Der smages vin under primeur-ugen hos et af Bordeauxs mange vinslotte. Foto: Wikipedia/JJ.

Den værste kampagne i 10 år

Årets primeur-kampagne, hvor Bordeaux-slottene sælger den nye årgang 2021 til vinhandlere fra hele verden, lakker mod enden. Slot efter slot har frigivet deres priser ex-Bordeaux (den pris, som de handlende skal betale), hvorefter vinhandlerne sælger vinene videre til deres kunder – fortrinsvis samlere af fine vine – til egne endnu højere priser.
Og alt det foregår, mens vinene stadig ligger og fadmodner hos slottene, hvilket vil sige, at slutaftagerne – fx vinsamlerne – også køber vinene ”en primeur” (på forhånd).
Den store London-baserede internethandel for fornemme vine, Liv-ex, har ud over eget vinsalg også sin egen vinbørs, der holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked. Liv-ex har derfor et udmærket overblik over, hvordan det er gået med årets primeur-kampagne. Og som denne handelsplatform har udtalt det til The Drinks Business, har det været ”den værste kampagne i de sidste ti år”.

Har med priserne at gøre


Som vi tidligere har nævnt, har de internationale vinanmeldere stort set været enige om, at årgang 2021 er en tilbagevenden til den mere klassiske Bordeaux-stil – en ok årgang med absolutte højdepunkter blandt vinene men også med flere mindre interessante vine.
De vine, der har bjergtaget anmelderne – heriblandt Carmes Haut-Brion, Leoville Barton og Cheval Blanc - er blevet revet væk af vinhandlerne. Det går derimod noget mere trægt med primeur-salget hos mange af de øvrige slotte. Og det har ifølge Liv-ex bestemt noget med slottenes prissætning af årgangen at gøre.

I konkurrence med top-årgange


Ud af de 91 fine Bordeaux-vine årgang 2021, som handelsplatformen har overvåget, blev hele 48 frigivet til samme pris som årgang 2020, mens 16 vine blev frigivet til højere priser. Kun for 27 vines vedkommende lå priserne lavere end for årgangen før.
Fra nogle af vinhandlerne – blandt andet britiske Corney & Barrow – lyder det, at priserne skulle have været skarpere fra slottenes side. Der er stadig ældre årgange fra absolutte topår - fx 2014, 2016 og 2019 - på hylderne, og det er vine, hvor der er større overensstemmelse mellem kvalitet og pris.


Garagevin er en af årets hyggeligste og mest sommerlige vinsmagninger.

Kom til Garagevin, og opdag nye vine

Garagevin er en vinmesse, hvor man for alvor kan gå på opdagelse i den mangfoldighed af vine, som findes på de danske forretningshylder. Messen afholdes hvert år, og rammerne kan ikke være mere perfekte. Det er nemlig vingården Nordlund i Avedøre, der traditionen tro lægger hus til messen og dens cirka 300 forskellige vine.

I år er datoen d. 20 august, og messen varer fra kl. 11 til 16. Her vil små og mellemstore vinimportører – såkaldte garageimportører - skænke smagsprøver i glassene, mens de med entusiasme fortæller om producenter, fremstillingsmetoder, druer osv. Og de gør det under hver sin pavillon omgivet af Nordlunds vinmarker.
Garagevin, der arrangeres af Foreningen af Danske Vinimportører, er en glimrende mulighed for at få øjnene op for nye spændende vine til aftensmaden – håndværks-vine, der ofte stammer fra små familieejede vingårde.
Man kan læse mere om messen og bestille billetter à 200 kr. ved at klikke her.



Hos Joseph Phelps Vineyards sørger en hær af får for at holde græsset mellem vinstokkene nede. Foto: Joseph Phelps Vineyards.

Ny ejer af berømt vinhus

Et af Californiens ikoniske vinhuse har fået ny ejer. Det drejer sig om Joseph Phelps Vineyards i Napa Valley, der blev grundlagt i 1973 og blandt andet fremstiller en af statens dyreste vine, Insignia – en rødvin til omkring 2000 kr. herhjemme.
Vinhuset fremstiller flere andre vinmærker, og i alt beløber det sig til cirka 720.000 flasker vin årligt.
Den nye ejer er ifølge Wine Spectator ingen ringere end den store franske luksuskoncern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), der blandt andet ejer champagnehusene Dom Pérignon og Krug samt Château d’Yquem og Cheval Blanc i Bordeaux.
Købsprisen er ikke offentliggjort, men sikkert er det, at chefvinmager Ashley Hepworth forbliver på posten.


I Marlborough kan vinproducenterne glæde sig over en meget stor høstmængde druer. Foto: New Zealand Wine Growers.

Kæmpehøst på New Zealand

Mens vi på den nordlige halvkugle må vente med druehøsten årgang 2022 til efteråret, så er årgangen i hus på den sydlige halvkugle - og dermed også på New Zealand. Og her er der ifølge Wine Industry News glæde at spore hos landets vinproducenter, for efter et par år med meget små høstmængder har dette års høst budt på en kolossal mængde druer. Nu kan lagrene fyldes, og leveringerne til importørerne i de mange eksportlande indfries til fulde. Så vi kan være ganske rolige herhjemme - der skal nok være rigelige mængder Sauvignon Blanc og Pinot Noir fra New Zealand på hylderne.
På landsbasis blev der høstet 500.000 tons druer, hvilket var 44% mere end i 2021. I New Zealands største vindistrikt, Marlborough, der tegner sig for 81% af landets vinproduktion, var der en stigning på 54%, og i Wairarapa blev der høstet hele 71% flere druer end sidste år.
Men dermed ikke sagt, at alt er forløbet smertefrit under selve høsten. Udbredelsen af Omicron var på sit højeste, og det kneb gevaldigt for vinhusene med at finde tilstrækkeligt med høstarbejdere til den meget store høst.


Foto: Fédération des Tonneliers de FranceTonnellerie de Mercurey/Michel Joly.

Godt nyt for de franske bødkere

Når forårsfrost, ildebrande, hedebølger og hagl gør deres indhug i høstmængden af druer, er det ikke kun vinproducenterne, der mærker det på bankkontoen. Også bødkerne, der leverer fadene til modning af vin, får mindre at lave.
Ifølge den franske bødkerforening Fédération des Tonneliers de France har dens medlemmer - Frankrigs i alt 60 bødkere - været gennem et par hårde år med alvorlig forårsfrost i hjemlandet og omfattende ildebrande i USA med røgskadede druer til følge. Covid-19 med mindre salg af vin i restauranter og hoteller har også haft en vis betydning.
Men nye tal fra perioden 1. april 2021 til 31. marts 2022 viser, at markedet for franske fade har stabiliseret sig.
Sammenlignet med samme periode året før er salget vokset med 2% i værdi, mens det er forblevet stabilt, når det gælder mængden af fade. Nedenfor bringer vi nogle flere fakta fra en nylig pressemeddelelse fra bødkerforeningen.

Fire facts fra foreningen


* Fra 1. april 2021 til 31. marts 2022 solgte bødkerforeningens medlemmer i alt 503.546 fade til 391 millioner euro (cirka 2,9 milliarder kr.) og 1861 store fade (mere end 600 liter) til 31,2 mio. euro (cirka 232 mio. kr.).
* Efterspørgslen på store fade er i vækst - her var der en stigning i salget på 21,6% i mængde og 22,4% i værdi.
* Frankrig og USA er de førende markeder for afsætning af franske fade. Mens hjemlandet tegner sig for 29% af salget i værdi og 32% i mængde, aftager USA henholdsvis 27% og 25% i værdi og mængde.
* På tredjepladsen over de største markeder for franske fade ligger Italien med 8% i værdi og mængde. Dernæst følger Spanien og på femtepladsen Australien.

Bollinger på indkøb i Sancerre

Familien Bollinger, der ejer champagnehuset, som bærer dens navn, har netop købt et af Sancerres anerkendte vinhuse, Domaine Hubert Brochard.

Det er fjerde og femte generation af familien Brochard, der driver vinhuset, og som nu har valgt at sælge det sammen med dets 60 hektar vinmarker. Hubert Brochard er kendt for sine hvidvine på Sauvignon Blanc, men domænet fremstiller også rosévin på Pinot Noir. Købssummen er ikke offentliggjort.
Familien Bollinger har allerede en fod indenfor i Sancerre, idet familien i 1973 købte Maison Langlois-Château og i 2016 endnu et vinhus, Château de Thauvenay.


En klassisk sundowner

Der er rigtig mange, der i denne lune tid nyder et glas afkølet hvidvin eller rosé som sundowner. Men det kan jo være rart med lidt afveksling. Nedenfor bringer vi historien om og opskriften på et rigtig dejligt alternativ, Singapore Sling - en klassisk drink med en hel del år på bagen.

En hyldest til kirsebærlikøren


Den blev opfundet af bartender Ngiam Tong Boon i Hotel Raffles i Singapore i 1915 og blev i første omgang døbt Gin Sling.
Den er blevet fremstillet i lidt forskellige udgaver gennem tiderne, men én ingrediens er et "must", nemlig den danske kirsebærlikør Cherry Heering, som den internationale drink i høj grad har været med til at gøre berømt uden for Danmarks grænser. Nedenfor giver vi opskriften på den dejligt forfriskende Singapore Sling.

Singapore Sling


30 ml gin
15 ml Cherry Heering
120 ml ananasjuice
15 ml limejuice
7,5 ml Cointreau
7,5 ml Dom Benedicte
10 ml Grenadine
Et skvæt Angostura Bitters
Ryst alle ingredienser i en shaker sammen med nogle isklumper. Servér i et højt glas, og top med frisk ananas og kirsebær.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Christian Moueix.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Christian Moueix, der er en af de mest anderkendte vinproducenter i Bordeaux. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Christian Moueix (f. 1946) er en af Bordeauxs store og mest anerkendte vinproducenter – og manden, der gik i front i 1970’erne, når det gjaldt ”grøn høst.
Han blev født i Libourne i Bordeaux i en allerede anerkendt vinfamilie. Han blev uddannet landbrugsingeniør i Paris og tog dernæst en uddannelse inden for ønologi og vindyrkning ved vinuniversitet Davis i Californien.
Derefter gik turen i 1970 tilbage til familien og i første omgang til arbejdet med vindyrkningen. Senere overtog han også ansvaret for de økonomiske forhold, og i 1991 overtog han posten som præsident i familievirksomheden efter sin far, Jean-Pierre Moueix.
Han står nu i spidsen for familieimperiet, der omfatter i alt 16 vinhuse. De 12 af dem befinder sig i Pomerol og Saint-Émilion i Bordeaux, mens de sidste fire, Dominus, Napanook, Othello og Ulysses, ligger i Napa Valley, Californien.
Nogle af top-vinslottene har han føjet til porteføjlen, heriblandt Château Hosanna, som han købte i 1999, Château Providence (2005) og Château Bélair (2008). I mere end 38 år stod han også i spidsen for det legendariske Bordeaux-slot Pétrus. Derudover ejer familien også négociantvirksomheden Établissements Jean-Pierre Moueix i Libourne.
Det har dog altid været vindyrkningen og arbejdet med druerne, der har stået Christian Moueixs hjerte nærmest. Gennem de sidste cirka 50 år har han arbejdet med i markerne og har indført ny teknologi og nye metoder med det ene mål at opnå druer af den højeste kvalitet.
Han har blandt andet indført frostkontrol ved hjælp af helikoptere og har installeret dræningssystemer i markerne. Og så var han blandt de første til at introducerede ”grøn høst”, det at udtynde i drueklaserne for at optimere aromaen i de tilbageværende klaser. I dag er det en vindyrkningsmetode, som anvendes verden over.
Christian Moueix har også gjort en dyd ud af at fremstille vine med en usædvanlig stor respekt for det enkelte slots eller vinhus’s terroir, hvilket har resulteret i en bred vifte af meget forskelligartede vine.
I 2008 blev han udnævnt til ”Man of the Year” af det britiske vinmagasin Decanter og samme år til ”Legend of Wine” af James Beard Foundation i New York City.
Privat er han gift med Cherise, og sammen har de børnene Edouard, der i dag er vicepræsident i familiens négociantvirksomhed, og datteren Charlotte, der er vildtdyrelæge i Sydafrika.
Adresse: ETS. Jean-Pierre Moueix, 54, quai du Priourat, BP 129, 33502 Libourne, tlf.: (+33) (0)5 57 51 78 96, www.moueix.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er det for en drue?

- Vi har været på cykelferie i Kroatien - i Istria - og her fik vi en rødvin, der var fremstillet på Teran-druen, skriver Jørgen Rasmussen fra Middelfart. Hvad er det for en drue?

Teran er en rødvinsdrue med en flot dyb violet farve, der hænger på vinstokkene i store, tætte klaser. Druen har været dyrket i Istria i mere end 600 år, og omkring år 1900 udgjorde druen cirka 90% af halvøens samlede vinmarksareal. Og den er stadig Istrias mest udbredte drue.
Teran, der også dyrkes i Slovenien og Italien, giver rigtig gode, friske og frugtrige rødvine med en rubinagtig farve og med kraft og saft, god frugtaroma og en god syre, der gør dem til oplagte mad-vine.
Oprindelig blev der kun fremstillet rødvin på druen, men i nyere tid er man også begyndt at lave gode rosévine og mousserende vine på Teran.
Jørgen Rasmussen har også leveret ugens vinøse billede nedenfor.



Ugens vinøse billede

På sin cykelferie i Istria i Kroatien nød Jørgen Rasmussen den gode rødvin på Teran-druen (se ovenfor). Og en smart holder på cyklen sørgede for, at vinen var lige til at tage med på turen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder på sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-692
Billede 569-594Billede 595-621


692 Fra vinhuset Lympstone Manor i Devon er der en bjergtagende udsigt over det bakkede landskab (foto © Lympsone Manor).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Marina Espumante Rosado, Bodegas Bocopa, Monastrell, Alicante DO, Spanien, lav alkohol (10%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Det første, man lægger mærke til ved denne mousserende rosévin, er dens fantastisk flotte farve, lidt à la ribsgelé. Det er en rigtig sommervin med sødme og intens bærfrugt - især modne jordbær. Det er ikke en stor vin - men den er festlig og charmerende og vil gøre lykke til ethvert sommerparty.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Canard-Duchêne Demi-Sec, Champagne AOC, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud indtil 14. juli: 199 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Hvis champagnen ikke skal være alt for tør, så er denne Demi-Sec udgave sagen. Den dufter dejligt af kvæde, har fine små bobler og smager delikat af moden frugt med lyse rosiner i eftersmagen. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

landgraf Riesling Feinherb, Weingut Landgraf, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 13. juli: 69,95 kr. ved 2 flasker, Irma

En meget lækker og fyldig hvidvin med duft og smag af melon, modne grønne druer og citrusfrugter. Vinen er behageligt tør men har dog en anelse honningsødme til slut. Eftersmagen varer længe i munden. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til lette asiatiske retter med en anelse sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Le Haut Païs, Sauvignon Blanc, Périgord IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (11,5%)

80 kr., på tilbud indtil 28. august: 60 kr., Skjold Burne

En enkel men udmærket all round hvidvin til sommerens lette retter. Den er tør, medium fyldig og med frisk citrus som den mest markante note. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaff Riesling, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud i udvalgte butikker: 74,50 kr. ved 2 flasker. sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En lækker hvidvin - en typisk Riesling i den fyldige og fede udgave med alder og med en anelse af den karakteristiske petroleum i duften. Det er en tør vin, der dog har en tilpas moden frugtsødme og en meget lang eftersmag med noter af citrusfrugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cersius, Alma Cersius, Coteaux de Béziers IGP, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., Sprit & Co.

Denne hvidvin er en blanding af tre druer - og en rigtig dejlig blanding, hvor Chardonnay-druen leverer god frugtfylde, Viognier elegance og fine krydrede noter og Sauvignon Blanc strejf af eksotisk frugt - især i den lange eftersmag. Vinen vil være en rigtig god ledsager til lidt kraftige skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Gérard Tremblay, Chablis AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

179 kr., på tilbud indtil 28. august: 149 kr., Skjold Burne

En typisk og meget dejlig Chablis med dens elegante mineralske noter i duften og med en tør smag med god fylde og stringent frugt - og med en lang og blød afslutning. Perfekt til diverse skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nussdorfer Viognier, Weingut Emil Bauer & Söhne, Viognier, Pfalz, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

199 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Mr. Ruby

Denne hvidvin er bare helt i top. Den er tør og fyldig, elegant og kompleks og med en perfekt balance mellem moden frugt, syre og fine krydrede noter, som holder ud i den lange eftersmag. En vin, der er sagen til lidt kraftige skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Beaux Lieux, Cellier de la Crau, Grenache, Var IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

119 kr., pris på tilbud 8. juli - og kun denne ene dag!: 59 kr. ved 12 flasker, Skjold Burne Online

En helt igennem dejlig rosévin - og et kup til tilbudsprisen. Vinen har en lys farve og duft af modne ribs og jordbær. Smagen er tør uden at knase, saftig og med liflige bærnoter samt en anelse æble til slut. Køb vinen til tilbudsprisen ved 6 flasker - de skal nok forsvinde i sommerens løb ...

stjernestjernestjerne

Cuvée Nuit Blanche, Château L’Arnaude, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

130 kr., på tilbud indtil 28. august: 110 kr., Skjold Burne

En meget lys rosé med en behagelig duft af drueskal, lyse kirsebær og hindbær. Smagen er relativt enkel med noter af røde bær.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Cristia Ventoux, Ventoux AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

59 kr., Rema 1000

En rigtig dejlig, fyldig og let drikkelig rødvin med fine krydrede noter, mørke bær og en fin balance mellem frugt og syre. 59 kr. er en absolut fair pris for en vin af denne kvalitet. Med sin cykelrytter på etiketten er vinen en oplagt ledsager til Tour de France-menuen - især, hvis den står på stegt kylling, pizza eller lettere (kød)retter fra grillen.

stjernestjernestjernestjerne

Heredad García de Olano, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Vinovida

Denne rødvin er fra Rioja Alavesa - den mindste af Riojas tre underdistrikter. Det er en udmærket vin - kraftig og krydret, med et godt tanninbid og med en god syre, der gør vinen oplagt som ledsager til grillede kødretter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. I øvrigt er flasken forsynet med en meget smart plasticprop, der har et indhak forneden, så man let kan få den ned i flaskehalsen igen. Genialt!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Garonne Ste. Gemme, Haut-Médoc AOC, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

179 kr., pris på tilbud indtil 13. juli: 129 kr., Irma

Ni år gammel og stadig i fuld vigør - faktisk i så høj grad, at rødvinen med fordel stadig kan gemmes i nogle år. Men den kan bestemt også drikkes nu. Den er fremstillet på 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot - en treenighed, der giver en vin med noter af svampe stald og rødt kød. Smagen er kompleks, stringent, fint krydret, med god syre og et lille tanninbid til slut. En klassisk Bordeaux-vin til en meget rimelig tilbudspris - og en vin, der kalder på en god oksebøf eller cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nuvola Nera, Feudi Salentini, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (17%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Man må simpelt hen overgive sig til denne rødvin. Den er et sandt aroma-opbud med noter af chokolade, mokka, vanille, mørke modne kirsebær, strejf af kanel og syltede frugter. 17% alkohol men alligevel blød og afrundet uden spritkant efter en lang eftersmag med endnu flere smagsnoter. Nyd vinen, som den er, som et glas hyggevin en sen aften - eller skænk den til gode og lidt kraftigt smagende oste.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Tarongino Naranja, Naranjas Ché, Valencia, Spanien, lav alkohol (7%)

Valencia er kendt for sine gode citrusfrugter, og det er her, familien Antelo Mencheta har dyrket deres appelsiner og klementiner gennem fem generationer. Femte generation har så fået ideen til denne liflige drik, der er fremstillet på 100% økologiske appelsiner, og som kun indeholder 7% alkohol. Den har en flot, klar appelsinfarve og en fuldstændig ren og mild appelsinsmag, der ikke på nogen måde er sød men frisk og liflig. En rigtig dejlig drik og en perfekt sommerapéritif, som mange vil kunne lide.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen